2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 3. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 3. decembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils tūrisma organizatore apmeklēs Zemagles tūrisma konferenci. Šodien Preiļos norisināsies seminārs par starptautiskā mārketinga instrumentiem. Šodien sāksies zemnieku protesta akcija Briselē.
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldības tūrisma organizatore Zane Vārna piedalīsies Zemgales tūrisma konferencē. Darba kārtībā: Zemgales tūrisma piedāvājums: jaunumi, statistika, iespējas, tūrisma galvenie rādītāji un potenciālie attīstības virzieni Zemgalē. Kā arī tūrisma attīstības pamatnostādnes 2014.-2020. Gadam un citas aktualitātes.
 
Šodien Preiļu novada uzņēmējdarbības centrā Preiļos norisināsies seminārs "Starptautiskā mārketinga instrumenti un dalība izstādēs, piesaistot Eiropas Savienības Sociālā fonda finansējumu". Tajā uzstāsies semināra lektore Marika Rudzīte-Griķe. Seminārā sniegs vispārēju starptautiskā mārketinga instrumentu apskatu un to kā piedalīties starptautiskās izstādēs. Tāpat stāstīs par starptautiskā mārketinga aktivitāšu projekta plānošanu.
Turpinām ziņas
 
Šodien Ministru prezidente Laimdota Straujuma un vairāki ministri dosies darba vizītē uz Briseli, lai iepazīstinātu ar Latvijas prezidentūras prioritātēm. Tas notiek gatavojoties pārņemt Latvijas kā prezidējošās valsts pienākumus Eiropas Savienības Padomē. Vizītes darba kārtībā plānota kopīga Eiropas Komisijas kolēģijas un Latvijas Ministru kabineta darba sesija, kā arī vairākas Straujumas un ministru divpusējas tikšanās.
 
Lai uzturētu prasību palielināt atbalstu piensaimniekiem saistībā ar dramatiskajiem zaudējumiem Krievijas embargo dēļ šodien Briselē notiks divu dienu protesta akcija. To organizē triju Baltijas valstu un Somijas lauksaimnieki, informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvi. Plānots demonstratīvas, koordinētas sarunas ar Eiropas Komisijas un parlamenta deputātiem. Tāpat plānots dalīt politiķiem piena pudeles, uz kuru etiķetēm dažādās valodās būs kodolīgi uzraksti, demonstrējot katastrofālo situāciju nozarē.
 
Un vēl
 
Šodien Baltijas Basketbola līgā BK "Jēkabpils" pēc nedēļas pārtraukuma mājās uzņemsim iepriekš "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā sakauto BK "Valmiera". Spēles sākums plkst. 19.30 Jēkabpils sporta namā. Šobrīd "B" grupā, septiņu komandu sastāvā ir aizvadīts pirmais izspēles aplis. Pēc sešām spēlēm situācija "B" grupas tabulā savstarpējiem pretiniekiem: BK "Valmiera" kontā piecas uzvaras pret vienu zaudējumu, BK "Jēkabpils" - četras uzvaras un divi zaudējumi.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānu novadā uzsāk ziedojumu vākšanu Ukrainas konfliktā cietušo ģimeņu atbalstam. Jēkabpils muzikālā apvienība "Muskatrieksts" atklāj pirmo kultūras TV kanālu Latvijā. Mainīti vairāku centralizēto eksāmenu un valsts pārbaudījumu norises datumi.
Atsaucoties uz Līvānu sadraudzības pilsētas Ukrainā Kameņec-Podoļskas lūgumu, Līvānu novada pašvaldības dome pieņēmusi lēmumus uzsākt labdarības akciju līdzekļu vākšanai Ukrainas konfliktā cietušo ģimeņu atbalstam. Labdarības akcija norisināsies līdz 30.janvārim. Ziedot var pašvaldības ziedojuma kontos ar norādi „Labdarības akcija Ukrainai", gan ziedojumu kastītēs lielākajos Ziemassvētku pasākumos Līvānu novada Kultūras centrā.
 
Ar muzikālās apvienības "Muskatrieksts" priekšnesumu atklāts Latvijas vēsturē pirmais kultūrai veltītais TV kanāls, ko jau rāda jau no vakardienas. Par godu šim notikumam, 1. decembrī atraktīvā Jēkabpils ģimene sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību Vecpilsētas laukumā garāmgājējus pārsteidza ar muzikālu performanci. Kanāls "Kultūra 360TV" piedāvās atskatu uz spilgtākajiem "Rīga 2014" mirkļiem, kā arī Eiropas un Latvijas filmas, lekcijas un video tiešraides ar kinoprofesionāļu piedalīšanos.
 
Lielākais Kultūras ministrijas jaunajās politikas iniciatīvās iegūtais finansējums - 2,9 miljoni eiro - paredzēts kultūras darbinieku algām, informē ministrija. Ministrija izlīdzinās algas kultūras nozarē strādājošajiem, jo secinājusi, ka ir valsts institūcijas, kur speciālistu algas ir ļoti zemā līmenī. Muzejos, skolās, arhīvos, kā arī Latvijas Neredzīgo bibliotēkā speciālistiem ar augstāko izglītību alga tiks paaugstināta līdz 90% no vidējā sabiedriskajā sektorā strādājošo atalgojuma mēnesī, bet tehniskajiem darbiniekiem un personālam - līdz 60%. Koncertorganizācijās un teātros algas tiks salīdzinātas ar Latvijas Nacionālās operas darbinieku algām.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība ir sašutusi par to, ka veselības aprūpes valsts finansējums nākamajā gadā būs mazākais kopš 2001.gada. Valdība nav ņēmusi vērā Veselības ministrijas pieprasījumu par papildus 109 miljoniem eiro. Ņemot vērā situācijas nelabvēlīgo attīstību, par tālāko rīcību arodbiedrība lems 16.decembrī padomes sēdē, kurā piedalīties uzaicināts arī veselības ministrs Guntis Belēvičs. Arodbiedrība neizslēdz protestu rīkošanu.

Lai netiktu traucēts centralizētā matemātikas eksāmena norises process Latvijas prezidentūras laikā, Austrumu partnerības samitā 22.maijā Rīgā, matemātikas eksāmena datums tiks pārcelts uz 21.maiju. Līdz ar to mainīsies eksāmena norises datums vēl trīs valsts pārbaudījumiem, informē Valsts izglītības satura centrs. Tāpat mainīsies eksāmenu datumi latviešu valodā 9. un 12. klasei.
 
Un vēl
 
28. novembrī Jēkabpilī norisinājās pirmās peldēšanas sacensības - 2014. gada Jēkabpils sporta centra sezonas atklāšanas sacensības peldēšanā. Šajās sacensībās piedalījās Jēkabpils, Daugavpils, Kokneses un Rēzeknes peldētāji. Kopumā piedalījās 76 dalībnieki.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Autovadītājam, kurš mēģināja atpirkties no policijas ar 1000 eiro, piemēro nosacītu sodu. Preiļos datorprasmes apguvuši 42 seniori. Valsts piešķir naudas balvas Latvijas sportistiem.
 
Autovadītājam, kurš Jēkabpilī piedāvāja policijas darbiniekiem 1000 eiro kukuli, Jēkabpils rajona tiesa piemērojusi sodu ar brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz sešiem mēnešiem. Jau ziņots, ka 30.oktobra vakar īsi pēc plkst.18 Jēkabpilī policijas darbinieki apturējuši automašīnu "Toyota Corolla". Pārbaudes gaitā autovadītāja organismā konstatētas 1,86 promiles alkohola. Lai izvairītos no atbildības, vīrietis mēģinājis dot policistiem kukuli.
 
"Lattelecom" sociālās atbildības iniciatīvā "Pieslēdzies, Latvija!" Latgalē datorprasmes šogad apguvuši 686 seniori pēc 50 gadu vecuma, informē "Lattelecom". No tiem 42 dalībnieki datorprasmes apguvuši Preiļos. Lielākā daļa projekta dalībnieku uz apmācībām devās ar nelielām priekšzināšanām un apguva otrā līmeņa apmācības, gandrīz trešdaļa - 3.līmeni, savukārt katrs ceturtais dalībnieks ar datora un interneta lietošanu iepazinās bez priekšzināšanām.
 
Turpinām ziņas
 
Līdz ar 29. novembrī stājās spēkā grozījumi likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu". Tajā būtiskākais ir aizliegums smēķēt izglītības un audzināšanas iestāžu lietošanā esošajās teritorijās, uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst, jebkurā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja cita persona pret to iebilst, un bērnu klātbūtnē. Par Likuma neievērošanu paredzēta administratīvā atbildība – naudas sods līdz 10 euro.
 
Valdība atbalstīja naudas balvu vairāk kā 700 000 eiro vērtībā piešķiršanu Latvijas sportistiem, viņu treneriem, atbalsta personālam, kā arī attiecīgajām sporta federācijām par izciliem sasniegumiem sportā 2013.gada nogalē un šogad. Naudas balvas piešķirtas pasaules kausa pludmales volejbolā uzvarētājiem Jānim Šmēdiņam un Aleksandram Samoilovam, Eiropas čempionāta BMX uzvarētājam Mārim Štrombergam, Eiropas čempionāta uzvarētājam biatlonistam Andrejam Rastorgujevam un daudziem citiem. Kopumā naudas balvas saņems 88 sportisti.
 
Un vēl
 
Domājot par nākamā gada budžetu, piektā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka nākamais gads būs labāks par šo. Tomēr divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā nākamā gada budžeta kontekstā domā, ka 2015.gads Latvijā nebūs labāks par šo. Savukārt 14% iedzīvotāju nav norādījuši konkrētu atbildi uz šo jautājumu.
 
Ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Cik lietas par parādu piedziņu tiesā iesniegusi Jēkabpils namu pārvalde? Kādi ierobežojumi noteikti medniekiem, izvietojot dzīvnieku barotavas? Un Kādu laiku sinoptiķi sola nedēlas nogalē un bvrīvdienās?
 
Jēkabpilieši uzņēmumam SIA "JK Namu pārvalde" par apsaimniekošanu un īri ir parāda miljons 400 tūkstoši eiro. Šobrīd tiesvedībā ir 200 lietas par parādu piedziņu. Kā notiek cīņa ar parādniekiem plašāk stāsta SIA "JK Namu pārvalde" priekšnieks Juris Kozuliņš.
Juris Kozuliņš arī piebilda, ka problēmas sagādā dzīvokļi, kas iedzīvotāju kredītu del ir ieķīlāti bankā. No kopējā parāda par īri un apsaimniekošanu, šo dzivokļu parāds namu pārvaldei ir 30 procenti no kopējās summas.
 
Sarunā ar žurnālistiem Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka no jēkabpiliešiem saņemts ierosinājums pilsētas apļveida krustojumiem dot nosaukumus. Idejas autori uzskatot, ka tas veicinātu pilsētas publicitāti. Par šo ideju ir jālemj deputātiem. Pagaidām vēl nav doti nosaukumu varianti nevienam no apļveida krustojumiem. Atgādinām, ka Jēkabpilī ir septiņi apļveida krustojumi – divi Rīgas ielā, divi Madonas ielā, divi Brīvības ielā un viens Vienības ielā.
 
Turpinām ziņas
 
Saistībā ar Āfrikas cūku mēra apkarošanu turpmāk ierobežos mežacūku piebarošanu, paredz valdības akceptētais noteikumu projekts par savvaļas dzīvnieku p;iebarošanas noteikumiem. Oktobrī Viļņā notikušajā Eiropas Komisijas sanāksmē ar Eiropas Savienības veterinārajiem ekspertiem, kā arī Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas ekspertiem tika izstrādāta vienota stratēģija turpmākai rīcībai Āfrikas cūku mēra ierobežošanā. Noteikumi paredz, ka līdz 2018.gada 31.decembrim barotavas atļauts izvietot tikai tajos medību iecirkņos, kuros atļauts medīt mežacūkas. Turklāt barotavas izvieto, saņemot rakstisku zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja piekrišanu. Barotavu kopējais tilpums nedrīkst pārsniegt 400 litru uz 1000 hektāriem.
 
Valsts policija novembrī aizturējusi četras personas aizdomās par pedofiliju un bērnu pornogrāfijas izplatīšanu. Tikmēr „Imantas pedofila" lietā kopš marta ir pārbaudītas jau vairāk nekā 300 personas, tomēr pedofilu vēl nav izdevies notvert. Četras aizturētās personas ar tā dēvēto Imantas pedofilu neesot saistītas.
 
Un vēl
 
Turpmākajās dienās Latvijā turpināsies gaisa temperatūras paaugstināšanās, brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi, prognozē sinoptiķi. Līdz piektdienai saglabāsies pārsvarā sauss laiks, pēc tam palaikam gaidāms neliels lietus, atkala un sniegs. Būs arī migla. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš. Gaisa temperatūra vairs nenoslīdēs zem -10 grādiem, valsts lielākajā daļā tā būs virs -5 grādiem. Uz ceļiem bieži veidosies apledojums. Debesis skaidrosies reti. Atbilstoši pašreizējai prognozei arī Ziemassvētkos gaidāms visai silts laiks.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Preiļos sākusi darboties slidotava un hokeja laukums. Viesītes novada bibliotēkas iegūst jaunu grāmatu olekciu. Jēkabpilī šorīt no kādas mājas pagalma nozgats BMW.
 
Pie Preiļu 1. Pamatskolas sākušas darboties divas apgaismotas slidotavas – mazā slidotava un lielais hokeja laukums. Slidotavās notiek slidošanas apmācības un hokeja nodarbības. Slidotava tagad atvērta katru dienu, to var apmeklēt līdz plkst. 21:00.
 
Projekta rezultātā iegūtā Viesītes novadā iegūta jauno grāmatu kolekcija –57 izdevumi bērniem un pieaugušajiem. Kolekcija nonākusi Viesītes bibliotēkā un iekļauta tās krājumā. Taču tā būs pieejama visām Viesītes novada bibliotēkām un to lasītājiem arī pēc projekta realizācijas pabeigšanas. No februāra jauniegūto grāmatu kolekcija izstādes apceļos Elkšņu, Rites, Lones un Saukas bibliotēkas, katrā no tām uzkavējoties vismaz divus mēnešus.
 
Šorīt ap pulksten 9.45 no kādā pagalma Jēkabpilī, Nameja ielā nozagta automašīna BMW, informēja Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Auto ražots 2004.gadā. Policija noskaidro zādzības apstākļus un notiek izmeklēšana, lai lemtu par kriminālprocesa sākšanu.
 
Turpinām ziņas
 
Sakarā ar vienas no apsūdzētajām advokāta maiņu Rēzeknes tiesa līdz nākamā gada 18.februārim atlikusi lietas skatīšanu par aptuveni 26 000 latu piesavināšanos no Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas. Lietā apsūdzētas mācību iestādes grāmatvede un metodiķe-skolotāja. Patlaban minētajā lietā nopratināta daļa liecinieku. Iztiesāšanu plānots turpināt ar liecinieku pratināšanu, kā arī pāriet pie apsūdzēto pratināšanas.
 
78% iedzīvotāju uzskata, ka ekonomiskā krīze vēl nav beigusies, aptaujā noskaidrojusi Rīgas Stradiņa universitāte. Statistikas un pētījumu datu analīze liecina, ka krīzes laikā palielinājusies ienākumu nevienlīdzība sabiedrībā. Iedzīvotāji negatīvi novērtējuši krīzes pārvarēšanas instrumentus. Joprojām saglabājas problēmas darbaspēka tirgū, jo nodarbinātības politika nebija pietiekami efektīva. Kritiski tiek vērtēta fiskālā politika - pašreizēja nodokļu sistēma nav godīga, un iekasētie nodokļi tiek izlietoti nepareizi. Cilvēki, domājot par nākotni, izjūt bailes.
 
Un vēl
 
Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014" projekts "Kartupeļu opera" sadarbībā ar Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienību ziedojis gandrīz 700 kg kartupeļu pārtikas bankai "Paēdušai Latvijai".Tā ziedojumu nodos trūcīgām ģimenēm ar bērniem, senioriem un invalīdiem. Ziedojums kartupeļos radies ar spēles " Kartupeļa dienasgrāmata" dalībnieku palīdzību. Spēlē iegūtie punkti pārvērsti kartupeļos.

Atstājiet komentāru