2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 4. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 4. decembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī notiks Latvijas policijas dienai veltīts svinīgs pasākums. Informācijas pasākums par projekta uzsākšanu biedrībā „Baltā māja". Uz Afganistānu pavadīs Latvijas karavīrus.
 
Šodien plkst.11.00 Jēkabpils tautas namā notiks Latvijas Policijas dienai veltīts svinīgs pasākums. Sanāksme veltīta policijas 96.gadadienai. No pašvaldības piedalīsies domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis. Tiks izsniegti apbalvojumi.
 
Šodien plkst.10.30 Līvānos biedrībā „Baltā māja" notiks informācijas pasākums par projekta „Pieredze un zināšanas mazākumtautību iedzīvotāju integrācijai Latvijas sabiedrībā" uzsākšanu. Biedrība projekta ieviešanu uzsāka 1. novembrī, un tas turpināsies līdz 2016. gada 29. februārim. Projekta mērķis ir sekmēt mazākumtautību iedzīvotāju un mazākumtautību NVO iekļaušanos Latvijas sabiedrībā un iesaistīšanos pilsoniskās līdzdalības procesos. Plašāk par to Radio1.lv ziņu portālā.
 
Svinīgā ceremonijā uz Afganistānu šodien pavadīs nākamo Latvijas kontingentu, kas būs pirmais kontingents NATO vadītajā apmācības operācijā «Resolute Support». Tādējādi noslēdzot dalību alianses vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku kaujas operācijā, kurā Latvija piedalījās kopš 2003.gada. Dalībai operācijā Latvija uz nosūtīs 30 karavīrus, kas galvenokārt izvietosies Marmalas bāzē Mazarišarīfā valsts ziemeļos, bet neliela daļa karavīru – arī Kabulā.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien septiņi pacienti no Ukrainas Dņipropetrovskas apgabala slimnīcas ar īpašo reisu ieradīsies uz rehabilitācijas kursu Latvijā, informē Ārlietu ministrija. Vienlaikus Latvijā jau ārstējas vēl divi pacienti no Ukrainas, kuru medicīniskai aprūpei līdzekļus ziedojuši iedzīvotāji. Latvija jau nodrošinājusi desmit Ukrainā cietušo ārstēšanu valsts ārstniecības iestādēs. To koordinē Ārlietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju.
 
Arodbiedrība LABA aicina atbalstīt brīvdienas piešķiršanu pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkos 7. janvārī, informē arodbiedrība. Biedrība uzsvēra, ka Latvijā dzīvo vairāk nekā 400 000 pareizticīgo un vecticībnieku. Šodien Saeima plāno izskatīt likumprojektu par grozījumiem likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām. Grozījumus likumā piedāvā partija "Saskaņa".
 
Un vēl
 
Šovakar kinoteātrī "Kino Citadele" pirmizrādi piedzīvos Sandija Semjonova dokumentālā filma par Rīgas "Dinamo". Filma ir par to, kā rodas hokeja personības un dzimst hokeja leģendas - Helmuts Balderis, Mihails Vasiļonoks, Juris Reps, Artūrs Irbe. Filma ir arī par Sanda Ozoliņa pēdējo sezonu un Arta Ābola pirmo sezonu galvenā trenera amatā - līdz šim veiksmīgāko Rīgas "Dinamo" sezonu Kontinentālajā hokeja līgā.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Aknīstes mājražotāji dalās pieredzē Zemgales kontaktbiržas pasākumā. Preiļu novada dome paredz līdzfinansējumu projektam par veselīgu dzīvesveidu. Šonedēļ kritušās degvielas cenas.
 
2. decembrī Jelgavā Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā notika Zemgales reģiona 4. amatnieku un mājražotāju kontaktbirža, informē Aknīstes novada pašvaldība. Novadu pārstāvēja Sandra Plikša ar kūpinātiem sieriem, Guna Lenša ar pašdarinātām rotaļlietām, Ilona Lapiņa ar telpiskām skulptūrām, Sarmīte Poša ar čatniju, ievārījumiem, sukādēm un tējām. Satiekoties mājražotājiem, tika veidota sadarbība, rosinātas jaunas idejas un iespējas, tāpat cilvēki dalījās ar saviem pieredzes stāstiem.

Preiļu novada domes sēdē deputāti paredzēja pašvaldības nākamā gada budžetā līdzfinansējumu biedrības „Ģimeņu atbalsta centrs „Puķuzirnis"" projektam par veselīgu dzīvesveidu. Tas paredzēts aptuveni 740 00 eiro apmērā. Pasākumā varēs iesaistīties 30 ģimenes no visa Latgales reģiona. Tā ietvaros organizēs orientēšanās sacensības, informatīvu semināru ciklu, veselīgu maltīšu pagatavošanas un mūzikas nodarbības.
 
Lai svinētu gaismas atgriešanās svētkus jēkabpilieši 11.decembrī plkst. 16.00 tiek aicināti pulcēties Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā, informē centra direktora vietniece Lilija Ražinska. Pēcpusdienā notiks darbnīcas, kurās tiks veidoti ziemassvētku dekori, sveces un rotājumi. Klātesošie tiks iepazīstināti ar latviešu tradīcijām, cienāti ar koču un zāļu tēja un iesaistīties vēl daudzās citās aktivitātēs. Ugunskurā tiks dedzināts bluķis, lai 2015.gads būtu veiksmīgs un panākumiem bagāts.
 
Turpinām ziņas
 
Sekojot naftas produktu - benzīna un dīzeļdegvielas - cenu samazinājumam, degvielas cenas SIA ''Statoil'' staciju tīklā nedēļas laikā ir samazinājušās vēl par trīs centiem benzīnam un četriem centiem dīzeļdegvielai, informē uzņēmums. Arī degvielas tirgotājs "Virši-A" pēdējās nedēļas laikā samazinājis degvielas cenu par vidēji trim līdz četriem centiem litrā, norāda uzņēmuma vadītājs.
 
Labdarības akcijā "Smiekli ārstē!", kuras laikā tika vākti līdzekļi projekta dakteru klaunu darbam ar bērniem Latvijas slimnīcās, saziedoti vairāk kā 12 000 eiro, informē biedrība "Dr. Klauns''. Zvanot pa ziedojumu tālruni arī turpmāk varēs ziedot projekta atbalstam. "Dr. Klauns" ir sabiedriska labdarības organizācija, kas darbojas kopš 2012.gada un kuras pārstāvji - 30 profesionāli medicīnas klauni - dodas uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas slimnīcā.
 
Un vēl
 
Šā gada kalendārā rudens vidējā gaisa temperatūra bija +7,2 grādi pēc Celsija, kas ir 0,6 grādus virs ilggadīgās normas un ierindo to ilggadīgajā datu rindā siltāko rudens sezonu trešajā desmitā, stāsta Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Turpretī 21.gadsimtā šī gada rudens ir sestais vēsākais. Ar vidējo nokrišņu daudzumu rudens ilggadīgajā datu rindā ir 21.sausākais, bet šajā gadsimtā – trešais sausākais.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Titulu "Mobilais" iegūst komanda no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. Preiļu dome šogad Ziemassvētku dāvanām veltīs vairāk naudas. Rītdien Ziemassvētku egli iedegs Koknesē.
 
27.novembrī, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā noslēdzās 7.-9. klašu konkurss "Mobilais Lāčplēsis un Laimdota 2014!". Rezultātā, godalgoto I pakāpes diplomu izcīnīja Jēkabpils Valsts ģimnāzijas komanda "Lai ir!". Zināšanas un prasmes komandu dalībnieki iemēģināja 6 stacijās: kreatīvajā, muzikālajā, izdziedot latviešu tautas dziesmas, saliedējošā-mācoties vienoties un darboties komandā, paveicot vienotu uzdevumu. Šogad dalībai bija pieteikušās 5 komandas.

Preiļu novada dome, skatot jautājumu par Ziemassvētku dāvanu piešķiršanu, nolēma šogad paaugstināt iegādājamo dāvanu cenu. Pirmsskolas bērniem un 1.- 4. klašu skolēniem Ziemassvētku dāvanas lielumu noteikts 3.63 eiro apmērā. Ziemassvētku dāvanas lielums skolas klašu kolektīviem, pašdarbības kolektīviem un sporta komandām šogad noteikts 18.15 eiro apmērā.
 
5. decembrī plkst. 18:00 Kokneses Zaļā tirgus laukumā Lielās egles iedegšanas pasākums, informē Kokneses novada pašvaldība. Pasākumā sagaida dažādas izklaides – rotaļas un dziesmas. Tāpat notiks tirdziņš. Tirgotāji var pieteikties dalībai vēl šodien.
 
Turpinām ziņas
 
Šā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, vairākumam preču pamata cena ir palikusi nemainīga, liecina jaunākie cenu monitoringa dati. Pārtikas produktu cenas novembrī lielākoties palikušas nemainīgas, tomēr novēroti atsevišķi cenu svārstību gadījumi. Svaigas gaļas grupā cenas lielākoties saglabājušās nemainīgas, tāpat ir ar zivju un to izstrādājumu grupu. Cena nav mainījusies sieram, bet pieaugusi pienam, samazinājusies kefīram un sviestam. Dārgāki kļuvuši tomāti, lētāki burkāni un kāposti. Nemainīga cena lielākoties saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā sāls, garšvielas, tēja un kafija.
 
Un vēl
 
Pagājušās sezonas Latvijas trešā spēcīgākā vienība "Jēkabpilss" vakardien Baltijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačā ar 78:67 pārspēja "Valmieru". Jēkabpils komandas sastāvā pa 17 punktiem guva Mārtiņš Kravčenko un Pāvels Veselovs, kamēr "Valmieras" kluba sastāvā 25 punktus iemeta vienības jaunpienācējs amerikānis Džastins Hērts, kurš bija vienīgais komandā, kas sasniedza desmit punktu robežu.
 
Ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Atsavinās Jēkabpils pašvaldībai piederošo Salas peldbaseinu. Jēkabpils uzņēmējus aicina uzstādīt inovatīvas Ziemassvētku egles. Ar pasākumu Jēkabpils novadā noslēdzies projekts seno amatniecības prasmju saglabāšanai.
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldība pārrunā iespēju apmaksāt divu uz Madonas un Ķieģeļu ielām pašvaldības pārceltu iedzīvotāju jauno dzīvokļu gāzes rēķinus, kas no turienes pārceļojušas no Madonas ielas 53a. Šī ēka saskaņā ar pašvaldības lēmumu, ir tukša, jo atrodas avārijas stāvoklī.
Pašvaldībā uzskata, ka šajos gadījumos tā rīkoties ir vispareizāk, jo šiem cilvēkiem nav bijis parādu vecajā dzīves vietā.
Pārrunas par šo jautājumu plašāk Tautsaimniecības un attīstības komitejas sēdē:
 
Turpinām ziņas
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldībā sākusies dokumentu gatavošana Salas peldbaseina ēkas atsavināšanai, informē Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis. Pēc tam tiks rīkota izsole, kurā Salas peldbaseinam tiks meklēts jauns apsaimniekotājs. Šādi pašvaldība nolēmusi rīkoties, jo Salas novada pašvaldība atteikusies no piedāvājuma pārņemt sliktā tehniskajā stāvoklī esošo Salas peldbaseinu savā īpašumā. Baseina renovācijai nepieciešamās summas - vairāk nekā 700 000 eiro - pašvaldībai nav.
 
Arī šogad Jēkabpils uzņēmēji iesaistīsies ikgadējā tradīcijā, uzstādot Ziemassvētku egles pilsētā, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Uzņēmēji aicināti svētku noformējumā rotāt arī uzņēmumu un iestāžu ēku vitrīnas, fasādes, logu ailes un pagalmus. Tāpēc visticamāk jau pavisam drīz Jēkabpili papildinās jaunas Ziemassvētku rotas. Plašāk par līdzīgām ziņām var izlasīt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Un vēl
 
Vakardien ar izstādi un noslēguma pasākumu Jēkabpils novada Zasā notika Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas finansētā projekta "Seno tradīciju iekļaušana mūsdienu dzīvē" izvērtēšana. Projektā kā viena no galvenajām aktivitātēm notika mācības 144 stundu apjomā četrās grupās, kur katrā bija citāda amatprasme - aušana, keramik, kokapstrāde un ādas apstrāde - amatniecības centrā "Jaunlīdumi". Tā kā Jēkabpils novada pašvaldība ir viens no sadarbības partneriem, vairāki pasākumi notika arī novadā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Preiļu novada dome veiks iepirkumu ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai. Notiks Zemgales plānošanas dokumentu publiskā apspriešana. Šodien noslēdzas senioru datorapmācības kampaņa.
 
Preiļu novada domes deputāti skatīja jautājumu par iepirkuma veikšanu ēdināšanas pakalpojuma sniegšanai nākamgad, informē Preiļu novada pašvaldība. Iepirkums tiks veikts Preiļu novada izglītības iestādēm, Preiļu novada pašvaldības pansionātam „Preiļi" un Sociālā dienesta Krīzes centram. Tā kā ēdināšanas pakalpojumi atkarībā no iestādes veida atšķiras, deputāti pieņēma lēmumu veikt iepirkumu divās daļās.
 
Līdz 22.decembrim ikviens var piedalīties Zemgales plānošanas reģiona Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2014.-2030.gadam (stratēģijas) un Attīstības programmas 2014.-2020.gadam (programmas) 1.redakciju publiskajā apspriešanā. Komentārus un ierosinājumus iespējams iesniegt gan elektroniski, gan 17. un 18.decembrī piedalīties sabiedriskajās apspriedēs Aizkrauklē un Jelgavā. Plašāk par to Radio1.lv ziņu portālā.
 
Šodien Jelgavā noslēdzās "Lattelecom" sociālās atbildības iniciatīvas "Pieslēdzies, Latvija!" Zemgales reģiona kampaņa. Tika sveikti projekta skolotāji, mācību vietu vadītāji, pašvaldību pārstāvji un datorzinības apguvušie seniori. Tiks sveikti projektā iesaistītie no Jelgavas un Jēkabpils pilsētas un citiem novadiem. Reģionā palīdzēts apgūt prasmes vairāk nekā 1300 senioriem.
 
Turpinām ziņas
 
Valsts policijā vērsies vīrietis, pret kuru ir sākti vairāki kriminālprocesi par krāpšanu saistībā ar firmu SIA «Kamīnkrāsnis». Firma piedāvāja klientiem iegādāties preces, veicot priekšapmaksu, bet pēc tam solītās preces nepiegādāja un naudu neatdeva. Policija nedēļas sākumā izsludināja uzņēmuma SIA «Kamīnkrāsnis» pārstāvja meklēšanu, par ko tika ziņots arī Radio1.lv ziņu portālā. Vīrietis atzina savu vainu izdarītajā.
 
Slimību profilakses un kontroles centra organizētās HIV testēšanas nedēļas laikā, kas notika no 21. līdz 28.novembrim, pozitīvs HIV eksprestesta rezultāts konstatēts 22 gadījumos, informē centrs. Kopumā nedēļas laikā veikti gandrīz 700 testi. Apkopotā informācija no 25 testēšanas vietām Latvijā liecina, ka liela daļa cilvēku, kuri veica testu, pieder riska grupai.
 
Un vēl
 
Gandrīz puse jeb 40% Latvijas iedzīvotāju veido kādus uzkrājumus. Tas ir par mazliet vairāk nekā 2012.gadā, liecina bankas "Citadele" veiktā aptauja. Lielākoties galvenais uzkrāšanas mērķis ir sava un ģimenes finanšu drošība, tāpat daļa krāj ceļošanai un pensijai. Tomēr lielākoties vēlme uzkrāt ir lielāka nekā praktiskā iespēja.

Atstājiet komentāru