2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 8.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 8.decembrī

Ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko no šodienas piedāvā Jēkabpils Kino mītne? Kāds no Latvijā reti izplatītiem sieviešu vārdiem ir populārs Jēkabpils pusē? Un Kādā krimināllietā šonedēļ paredzēts izskatīt prokurora apelācijas protestu?

 

Šonedēļ paredzēts atklāt Jēkabpils slēpošanas kalnu pilsētas Mežaparkā un svinīgi iedegt Jēkabpils galveno egli. Piektdien, 12.decembrī jau no pulksten 11tiem Jēkabpils Vecpilsētas laukumu pieskandinās amatnieku Ziemassvētku tirgus, bet vakarā pulksten sešos lieli un mazi pie egles varēs sagaidīt sniegavīru Olafu ar viņa māsām Elzu un Annu no radošās grupas Pasaku Nams un svinīgi iedegt egli. Jēkabpils galvenā egle pilsētas apkārtnes mežos tiks izvēlēta nedēļas sākumā. Ja gadījumā šonedēļ laika apstākļi nebūs atbilstoši ziemai, sniega kalna “Mežaparks” atklāšana var tikt pārcelta uz citu dienu.

 

Jēkabpils Kino Mītnē Tautas namā no šodienas un visas nedēļas garumā ik vakaru pulksten sešos demnonstrēs Normunda Puča filmu “Segvārds Vientulis”. Uz šodienas seansu biļetes būs nopērkamas jau no pulksten pieciem pie ieejas kamerzālē.

 

Kopš 4.novembrī notikušās režisora Normunda Puča dokumentālās filmas "Segvārds Vientulis" pirmizrādes to noskatījušies vairāk nekā 5 tūkstoši skatītāju. Pēc Puča sacītā, šis skatītāju skaits "Segvārdu Vientulis" ir padarījis par skatītāko dokumentālo filmu Latvijā 2014.gadā. Filma ir emocionāls stāsts par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču. Filma balstīta patiesos notikumos, kuri Līvānu apkārtnē norisinājās 1945.gadā pēc padomju okupācijas atgriešanās.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē norisināsies mežradznieka, emeritētā profesora Arvīda Klišāna 80 gadu jubilejas koncerts, kurā piedalīsies jubilārs, viesmākslinieki no Šveices, Lietuvas un Igaunijas, pašmāju mežradznieki vairākās paaudzēs, kā arī orķestris "Sinfonia Concertante" diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Arvīds Klišāns ir Latvijas mežraga spēles patriarhs, dzimtas tradīciju turpinātājs. Klišanu dzimta nāk no Jēkabpils novada Dignājas, kur ir Arvīda vectēva mājas.

 

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra statistikas dati liecina, ka no kalendārā iekļautajiem personvārdiem šonedēļ vispopulārākais vārds ir Vladimirs, savukārt no sieviešu vārdiem – Iveta. Šīs nedēļas populāro vārdu vidū ir arī Valdis, Gunārs, Sarmīte un Lūcija. Savukārt visretāk izplatīti ir vārdi Gunis, Veldze, Gaisma, Auseklis un Tabita. Jēkabpils var lepoties, ka šeit dzīvo piecas no 27 Latvijā reti sastopamā vārda Veldze īpašnieces.

 

Un vēl

 

No šodienas līdz piektdienai Krimināllietu tiesu palātā paredzēts izskatīt prokurora apelācijas protestu un vairāku apsūdzēto un viņu aizstāvju apelācijas sūdzības par Zemgales apgabaltiesas spriedumu Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušo zādzību un laupīšanu lietā. Tajā apsūdzētas septiņas personas. Ar pirmās instances tiesas spriedumu viens apsūdzētais sodīts ar mūža ieslodzījumu, viens ar 20 gadu un viens ar 18 gadu cietumsodu. Trīs apsūdzētie sodīti ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

 

Ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi traģiski negadījumi norisinājušies brīvdienās? Kur var iepazīties ar Jēkabpils sportistu sasniegumiem? Un Cik Jēkabpils senioru apguvuši datorprasmes?

 

Nedēļas nogale uz Latvijas autoceļiem izvērsusies traģiska, laupot dzīvību diviem cilvēkiem.Vakar avārija notika uz šosejas Koknese – Tīnūži, kur divu automašīnu sadursmē gāja bojā vīrietis. Sadursme notika starp automašīnām "Scania" un "BMW". Negadījumā bojā gājis "BMW" vadītājs. Savukārt sestdien Salacgrīvas novadā 1968.gadā dzimis kravas automašīnas "Man" vadītājs uzbrauca gājējam, kurš nomira notikuma vietā.

 

Sestdien Latgalē 19 gadus vecs jaunietis guvis smagu mugurkaula traumu, vizinoties uz striķī mašīnas aizmugurē piesieta slīdoša priekšmeta. Jaunietis kritis un atsities pret automašīnu, kā arī sasalušiem arumiem, gūstot mugurkaula jostas daļas traumu. Mediķiem ir aizdomas, ka puisis guvis mugurkaula lūzumu un trauma var atstāt neatgriezenisku ietekmi uz zēna turpmāko dzīvi.

 

Mediķi brīvdienās snieguši palīdzību arī 54 gadus vecam vīrietim Zemgalē, kurš applaucējis krūšu kurvi, muguru un kaklu, pirtī sajaucot karstā un aukstā ūdens traukus. Tikmēr Zemgalē slimnīcā nogādāts arī ar alkoholu saindējies 16 gadus vecs pusaudzis. Viņu sabiedriskā transporta pieturā aizturējuši pašvaldības policijas darbinieki.

 

Turpinām ziņas

 

Vakar Saldus sporta namā BK „Jēkabpils" aizvadīja 12. „Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā turnīra maču. Izbraukumā jēkabpilieši stājās pretī BK „Saldus" vienībai, kuru pārliecinoši uzvarēja - 89:58. Lielāko pienesumu komandas sniegumā uzrādīja Artūrs Dušels ar 17 gūtiem punktiem un astoņām izcīnītajām bumbām. Plašak par sacensibām lasiet portālā Radio1.lv.

 

Savukārt vakar vakarā Jēkabpilī svinīgi tika sagaidīts autosportits Reinis Nitišs, kurš izcīnījis 3.vietu pasaules čempionātā rallijkrosā! Fotoreportāzu no sagaidīšanas pasākuma skatieties portālā radio1.lv.

 

Un vēl

 

Zemgales reģionā beigušās šī gada bezmaksas datorprasmju apmācības senioriem, kas ik gadu no maija līdz novembrim norisinās sociālās atbildības iniciatīvas „Pieslēdzies, Latvija!” laikā. Jēkabpilī datorprasmes šogad apguvuši 278 seniori, no kuriem vecākajam – Ivanam Arhipovam ir jau 86 gadi. Mācības norisinājās Jēkabpils Tālākizglītības un informācijas tehnoloģiju centrā, kā arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, un kursus pasniedza Inga Grīnberga, Jurijs Izotovs un Biruta Lasmane.

 

Ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kas no Krtustpils novada dcosies uz Rīgu, lai kopā ar prezidentu iedegtu egli? Kur visbiežak tiek realizēta viltota nauda? Un Kā notiks ziemojošo ūdensputnu uzskaite?

 

 

Turpinot iedibināto tradīciju ceturtdien 11.decembrī kopā ar Valsts prezidentu Ziemassvētku eglīti aicinātas iedegt 20 ģimenes no Latvijas pilsētām un novadiem. To vidū arī Ļūļāku ģimene no Krustpils novada Kūku pagasta. Vispirms ģimenes tiks aicinātas saņemt dāvanu no prezidenta Andra Bērziņa un noskatīties koncertu Melngalvju namā. Pēc tam visi kopā dosies Rātslaukumā iedegt svētku egli.

 

 

Valdība atbalstījusi uzņēmēju un juristu kritizētos nodokļu un nodevu likuma grozījumus, kas paredz ieviest valdes locekļu personisko atbildību ļaunprātīgas nodokļu nemaksāšanas gadījumā. Likuma grozījumi paredz, ka Valsts ieņēmumu dienestam, izpildoties pieciem kritērijiem, ir tiesības sākt procesu par uzņēmuma nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu budžetam no valdes locekļiem, kas šo amatu ieņēmuši laikā, kad nokavētie nodokļu maksājumi ir izveidojušies. Ja uzņēmumam ir vairāki valdes locekļi, tad viņi par uzņēmuma nokavētajiem nodokļu maksājumiem atbildēs solidāri. Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāskata un jāpieņem Saeimā.

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas apmeklētājiem drīzumā būs jāizmanto bibliotēkas dienesta ieeja, jo bibliotēkas telpas daļēji aizņems Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Šobrīd zināms, ka saistībā ar atsevišķu telpu pielāgošanu prezidentūras vajadzībām drīzumā tiks pārvietotas pirmajā, otrajā un mezonīna stāvā esošās bibliotēkas lasītavas un pakalpojumi. Pagaidām tiek plānots, ka cilvēki ar kustību traucējumiem varēs iekļūt bibliotēkā pa galveno ieeju, kur ir iespējams piekļūt ar invalīda ratiņiem. Šīs personas caur pirmo stāvu līdz dienesta ieejas pusei pavadīs apsardze.

 

Turpinām ziņas

 

Noteikts datums, kad izskatīs krimināllietu par viltus draudiem uzspridzināt Jēkabpils rajona tiesu namu. Aizkraukles rajona tiesa šo lietu skatīs nākamgad 1.aprīlī. Šajā lietā aizdomās tiek turēts kāds 17gadīgs jaunietis. Apsūdzība viņam celta par apzināti nepatiesa paziņojuma sniegšanu par sprāgstvielas novietošanu tiesu namā. Par šādu likumpārkāpumu vainīgajai personai draud sods ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 

Pagājis jau gandrīz gads kopš Latvijā kā oficiālais maksāšanas līdzeklis lietojams eiro. Visizplatītākās ir 50 eiro banknotes, tāpat salīdzinoši plaši izplatītas arī 20 EUR banknotes. Jau tagad redzams, ka, tuvojoties gada beigām, viltojumu skaits pieaug, turklāt ir parādījusies jauna tendence - blēži arvien biežāk viltoto naudu cenšas iesmērēt tirgotājiem mazajos veikaliņus, it sevišķi lauku reģionos, jo šeit tirgotavās bieži nav iekārtas, ar ko pārbaudīt banknošu autentiskumu, tādēļ policija aicina mazos tirgotājus būt īpaši vērīgiem.

 

Un vēl

 

Dabas aizsardzības pārvalde nākamgad plāno uzskaitīt Latvijā ziemojošos ūdensputnus. Patlaban ir izsludināts iepirkuma konkurss šī darba veikšanai. Uzvarētājiem būsjāsagatavo maršrutu kartes vismaz 130 putnu ziemošanas vietām iekšzemē. Darbu veicējiem būs jāiesniedz gan dati par ūdensputnu uzskaiti jūrā, nosedzot visu jūras piekrasti, gan arī par ziemošanas vietām iekšzemē, iekļaujot 34 ziemošanas vietas Kurzemē, 18 Zemgalē, Latgalē un Sēlijā - 17, Vidzemē - 30 vietas, bet Rīgā un Rīgas apkārtnē - 28 vietas. Pieteikumus iepirkuma konkursā var iesniegt līdz 29.decembrim.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00 -14.00 -15.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko jēkabpilieši domā par zemledus maksķerniekiem? Kad varētu tikt atcelti pabalstu izmaksas griesti? Un Kur aizliegts cirst Ziemassvētrku eglīti un griezt egļu zarus?

 

Pagājušās nedēļas nogalē Vārkaļu kanālā ledū ielūza zemledus makšķernieks un tikai ar glābēju palīdzību viņam izdevās izkļūt krastā. Šajā ziemas periodā tas bija pirmais gadījums, kad ugunsdzēsēji glābēji izglābj ledū ielūzušu cilvēku. Arī Jēkabpilī vēl uz neaizsalušas Daugavas ledus ik dienas, tajā skaitā arī šodien, makšķerēt dodas vairāki cilvēki, kas neievēro brīdinājums, ka kāpt uz trauslā ledus ir dzīvībai bīstami. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kas, viņuprāt, motivētu zemledus makškerniekus neriskēt ar savu dzīvību un nekāpt uz ledus pirms tas nav kļuvis pietiekami biezs. Viedokļus izteica Roberts, Inese, Vladimirs, Ina un Leone.

(AUDIO)

Statistikas dati liecina, ka pagājušajā gadā no 2013.gada 1.decembra līdz 2014.gada 31.martam ugunsdzēsēji glābēji uz ledus izglāba peicus cilvēkus, bet 23 cilvēki tika atrasti noslīkuši. Glābšanas dienests brīdina, ka šobrīd atrasties uz ledus ir ārkārtīgi bīstami. Ledus kārta vēl tikai veidojas un tā ir ļoti plāna. Tāpat arī glābēji aicina nepaiet vienaldzīgi garām, ja redzat, ka bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu – brīdiniet viņus par bīstamību, bet, ja pamanāt, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, kā arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvaniet glābšanas dienestam pa tālruni 112.

 

Turpinām ziņas

 

No nākamā gada varētu tikt atcelti visi 2009.gadā pieņemtie sociālās apdrošināšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalsta izmaksas ierobežojumi, informē Labklājības ministrija. Tas nozīmē, ka atcels ierobežojumu ģimenes valsts pabalsta izmaksai, proti, tas vairs netiks izmaksāts 11,38 eiro apmērā par katru bērnu, bet tiks diferencēts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Tāpat tiktu atcelti no 2010.gada 1.janvāra noteiktie ierobežojumi slimības un bezdarbnieku pabalstam, kā arī no 2013.gada 1.janvāra jau divreiz samazinātie ierobežojumi maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem. Par pabalstu ierobežojumu saglabāšanas pamatotību vēl jālemj valdībai.

 

Vairāki deputāti iesnieguši Saeimā partijas „No sirds Latvijai” sagatavoto Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu, piedāvājot mainīt arī darba termiņu uz pieciem gadiem. Grozījumu projekts paredz, ka Valsts prezidentu „ievēl tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās”. Prezidenta ievēlēšanas kārtībai būtu arī nepieciešams sevišķs likums, norādīts Satversmes grozījumu projektā. Likumprojekts iekļauts Saeimas nākamā plenārsēdē, līdz ar to par tā tālāku virzību deputāti lems ceturtdien, 11.decembrī.

 

Un vēl

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības ainavu tehniķe Mārīte Breimane informē, ka Jēkabpils Mežaparkā aizliegts cirst eglītes un griezt egļu zarus. Pēc šīm Ziemassvētku rotām jēkabpilieši var doties uz valsts mežiem vai tās iegādaties pilsētas tirdzniecības vietās. Jau ziņots, ka arī šogad katram Latvijas iedzīvotājam ir atļauts personiskām vajadzībām Latvijas valsts mežos nocirst vienu eglīti.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik eiro papildus uz vienu iedzīvotāju nākamgad varēs tērēt Jēkabpils dome? Kurā valstī ir vislielākā brīvība internetā? Un Kāds satiksmes negadījums šodien pēcpusdienā noticis uz Bauskas šosejas?

 

Lielākā daļa pašvaldību nākamgad papildus uz vienu iedzīvotāju nevarēs tērēt vairāk par 25 eiro gadā. Atbilstoši Latvijas pasvaldību savienības aprēķiniem, pašvaldību izlīdzinātie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju nākamajā gadā pieaugs vidēji par 28 eiro, bet apmēram divām trešdaļām pašvaldību summa, ko tās uz vienu iedzīvotāju varēs tērēt papildus, nepārsniegs 25 eiro gadā. Vismazākais pieaugums pēc Finanšu ministrijas piedāvājuma būs Aizkraukles novadā – par trim eiro uz vienu iedzīvotāju gadā. Tālāk seko Jēkabpils ar astoņu eiro pieaugumu. Tas nozīmē, ka nākamgad kopumā uz vienu iedzīvotāju Jēkabpils pašvaldība varēs tērēt 488 eiro. Savukārt lielākais ieņēmumu pieaugums uz vienu iedzīvotāju aprēķināts Garkalnes novadam – 151 eiro.

 

Vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā šā gada novembrī, salīdzinot ar 2013.gada novembri, palielinājās par 0,9%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Cenu kāpums tika novērots tējai un kafijai, dārzeņiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem, saldumiem un medum, kā arī augļiem. Zemākas cenas nekā pērn bija pienam un piena produktiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, cukuram, eļļai, taukvielām un kartupeļiem.

 

Šonedēļ pēc Eiropas Parlamenta deputāta Arta Pabrika uzaicinājuma Eiropas Parlamentu Briselē apmeklēs 20 labākie Latvijas zemessargi. Viņi iepazīsies ar darbu šajā Eiropas Savienības institūcijā, apmeklēs Eiropas Parlamenta apmeklētāju centru un piedalīsies konferencē „Ukraina – tests Eiropas solidaritātei”, kurā Pabriks piedalīsies paneļdiskusijā par Ukrainas nākotnes reformām. Zemessargiem paredzēts arī NATO mītnes Briselē apmeklējums. Uz Briseli kopā ar citiem karavīriem brauks arī zemessargi no Varakļānu un Pļaviņu novada, kā arī Jēkabpils.

 

Turpinām ziņas

 

Trešo daļu jeb 33% Latvijas iedzīvotāju var dēvēt par neaktīviem kultūras patērētājiem, kas izteikti retāk nekā citi iesaistās kultūras patēriņā un apmeklē kultūras pasākumus, secināts biedrības "Culturelab" šoruden veiktajā pētījumā. Apmēram 19% iedzīvotāju ir izteikti aktīvi vietējo, lokālo pasākumu apmeklētāji, kas dodas uz pasākumiem savā dzīvesvietā, pagasta, pilsētas vai novada svētkiem, balli ar vietējiem muzikantiem, bibliotēku, baznīcu u.tml. Pētījuma veidotāji secinājuši, ka kultūras pasākumus un aktivitātes Latvijā apmeklē daudzi iedzīvotāji, bet dara to reti. Kopumā ir liels to iedzīvotāju īpatsvars - 93% -, kuri vismaz reizi gadā dodas uz kādiem kultūras pasākumiem.

 

Amerikāņu cilvēktiesību organizācijas Freedom House sagatavotajā interneta brīvības indeksā Igaunija ieņēmusi otro vietu starp 65 pasaules valstīm. Indeksā, kur citas Baltijas un Skandināvijas valstis nav vērtētas, pirmajā vietā ierindota Islande, bet trešajā – Kanāda. Salīdzinājumā ar 2013.gada vērtējumu Islande un Igaunija saglabājušas attiecīgi pirmo un otro vietu, bet kopumā interneta brīvība samazinājusies 36 no 65 vērtētajām valstīm. Būtiskāko kritumu aizvadītajā gadā šajā ziņā piedzīvojušas Krievija (50.vieta), Turcija (43.vieta) un Ukraina (22.vieta).

Un vēl

 

Uz Bauskas šosejas šodien pēcpusdienā kravas automašīna aizķērusi vadus, kādēļ satiksme vienā joslā ir bloķēta. Policija informē, ka negadījums noticis pie pagrieziena uz Valdlaučiem, kur kravas mašīna ar autokrānu aizķērusi vadus. Tādēļpatlaban ir slēgta kustība pa vienu joslu Rīgas virzienā.

 

Atstājiet komentāru