2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 9.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 9.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien cirtīs Jēkabpils pilsētas galveno egli? Kādā pasākumā piedalīsies Jēkabpils zemessargi? Un Kādu šodien dienu svin Lavijā un visā pasaulē?

 

Šodien Jēkabpils domes vadība un sabiedrisko attiecību speciālisti, kā arī saimniecisko dienestu pārstāvji un žurnālisti dosies uz Ābeļu virsmežniecību pēc Jēkabpils galvenās egles. Līdz piektdienai notiks trās uzstādišana un rotāšana, savukārt svinīga iedegšana Vecpilsētas laukumā paredzēta piektdien, 12.decembrī pulksten sešos vakarā.

 

Rīgā šodien notiks Latvijas Pašvaldību savienības domes sēde. Darba kārtībā jautājumi par 2015. gada budžetu un Ministru kabineta un pašvaldību savienības vienošanās undomstarpību protokols. No Jēkabpils domes sēdē piedalīsies priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps.

 

Piektdien Ministru kabineta komitejas paplašinātajā sēdē tiek skatīts Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2015.gada vienošanās un domstarpību protokols un, lai gan vienošanās ir panākta par principu, kā dalīt resursus, par pašu resursu apjomu vēl ir jādiskutē. Lai arī absolūtos skaitļos pašvaldību ieņēmumi ik gadu nedaudz pieaug, tie nav pietiekami pašvaldībām uzlikto pienākumu izpildei. Tāpēc pašvaldību savienība joprojām pastāv uz to, ka nepieciešams nodrošināt vietējām varām stabilu, prognozējamu un funkcijām atbilstošu ieņēmumu bāzi un pakāpeniski palielināt tām piekrītošo nodokļu ieņēmumu daļu. Pašvaldības saglabā prasību par iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali, lai kompensētu tām negūtos ieņēmumus un nodrošinātu resursus uzdevumu veikšanai.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien un rīt pēc Eiropas Parlamenta deputāta Arta Pabrika uzaicinājuma Eiropas Parlamentu Briselē apmeklēs 20 labākie Latvijas zemessargi. Viņi iepazīsies ar darbu šajā Eiropas Savienības institūcijā, apmeklēs Eiropas Parlamenta apmeklētāju centru un piedalīsies konferencē „Ukraina – tests Eiropas solidaritātei”, kurā Pabriks piedalīsies paneļdiskusijā par Ukrainas nākotnes reformām. Zemessargiem paredzēts arī NATO mītnes Briselē apmeklējums. Uz Briseli kopā ar citiem karavīriem brauks arī zemessargi no Varakļānu un Pļaviņu novada, kā arī Jēkabpils.

 

Līdz 20.decembrim biedrība "Austrumlatvijas jaunatnes sporta klubs" sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību un BK "Jēkabpils" organizē sporta, izglītojošos un labdarības pasākumus ar mērķi izglītot jaunatni par fizisko aktivitāšu nozīmi veselīga dzīvesveida ievērošanā. Projektu atbalsta Latvijas dzelzceļš.

 

Šodien pulksten 14.40 Jēkabpils Valsts ģimnāzijas telpās norisināsies pirmais lekciju cikls par tēmām "Fizisko aktivitāšu nozīme veselīga dzīvesveida ievērošanā" un "Traumatisma mazināšanas iespējas jaunatnes sportā", ko vadīs BK "Jēkabpils" otrais treneris Rūdolfs Rozītis un fizioterapeite Ance Zariņa.

 

Un vēl

 

Šodien ir ANO Starptautiskā pretkorupcijas diena, kas tiek atzīmēta šogad desmito reizi. Šodien sabiedrība par atklātību – Delna aicina ikvienu izvērtēt savas tolerances un iecietības robežas pret korupciju, kas rada labvēlīgu augsni eksistēt negodprātīgiem politiķiem un valsts ierēdņiem, kā arī krāpniekiem privātajā sektorā. Šodien Delna informēs par atbalstu, ko var sniegt ikvienam sabiedrības dalībniekam – privātajā, valsts un nevalstiskajā sektorā, kas redz vai kuriem ir aizdomas par korupciju, nelikumīgām darbībām un krāpniecību. Sāsīs kā celt trauksmi, kur saņemt atbalstu un kā palīdzēt trauksmes cēlēju aizstāvjiem veikt šo darbu.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik skolēnu būs nepieciešams, lai atvēru 10.klasi? Cik avārijas dažu sundu laikā notikušas Jēkabpilī slidenas ielas dēļ? Un Kas jāievēro, lai sūtījums Ziemassvētkos adresātu sasniegtu laikus?

 

Āfrikas cūku mēris decembra pirmajā nedēļā ir atklāts vēl 12 meža cūkām Ziemeļvidzemē un Latgalē, Dagdas novadā. Līdz ar to infekcija līdz šim kopumā Latvijā ir konstatēta 181 meža cūkai kopumā 32 pagastos un 13 skartajos novados. Savukārt mājas cūkām mēris pēdējo reizi konstatēts 17.septembrī.

 

Lai sakārtotu Latvijas skolu tīklu, Izglītības un zinātnes ministrija rosina ieviest minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai. Pagaidām ministrija pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes darba grupai piedāvā apspriest pirmos iespējamos variantus. Tie paredz, ka vidusskolas klasi republikas nozīmes pilsētas skolā varētu atvērt, ja tajā pieteiksies 22 bērni, reģionālās nozīmes attīstības centros - 18 bērni, bet novados - 14 bērni.

 

Turpinām ziņas

 

Pagājušās nedēļas nogalē slidena ceļa dēļ, nenovaldot spēkratus, divu stundu laikā vairāki autovadītāji Jēkabpilī, Rīgas ielā izraisīja avārijas. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece infromē, ka piekdien pulksen 8.40, braucot ar "Volkswagen Passat Variant", 60gadīga sieviete iestūrēja ceļa aizsargbarjerā. 20 minūtes vēlāk līdzīgi nepaveicās arī 34 gadus vecai sievietei ar "Subaru Forester". Savukārt pulksten 10.25 ceļa zīmi taranēja 34 gadus vecs vīrietis ar "Mercedes Benz".

 

Savukārt sestdien Jēkabpils tirgus teritorijā atsavinātas cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Arastas 660 dažādu marku cigaretes.

 

Bet naktī uz pirmdienu Polijā traģiskā autoavārijā gājuši bojā divi Latvijas pilsoņi, vēsta Polijas mediji. Negadījums noticis pie Zambrovas uz Bjalistokas- Varšavas ceļa. Kravas automašīna ietriekusies ceļa nožogojumā un iegāzusies grāvī. Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, abi bojāgājušie ir Latvijas pilsoņi. Avārijas iemesli tiek skaidroti. Latvijas vēstniecība ir sazinājusies ar mirušo darba devēju, Polijas policiju, kā arī piederīgajiem, kuriem ir nodota informācija par turpmāko rīcību mirušo repatriācijai.

 

Un vēl

 

Gada nogale tradicionāli ir noslogotākais darba periods pasta iestādēm visā pasaulē, turklāt līdz ar Ziemassvētku un Jaunā gada atpūtas dienām brīvdienās dodas arī ārvalstu pasta uzņēmumu darbinieki, tāpēc, lai sūtījums adresātu sasniegtu pirms svētkiem, ir būtiski to noformēt un nosūtīt savlaicīgi. Latvijas Pasts īpaši aicina Latvijas mazos iedzīvotājus neaizmirst nosūtīt vēstuli Ziemassvētku vecītim. Visas vēstules, kuras bērni sūta Ziemassvētku vecītim, Latvijas Pasts nogādā uz tā biroju Pāvilostas novadā. Savukārt, ja uz vēstules kā saņēmējs ir norādīts Santa Klauss vai Salatēvs, sūtījums attiecīgi sasniedz vecīti Somijā vai Krievijā.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas Saeimā nodibinātas sadarbības grupas ar citu valstu parlamentiem? Kas šoziem tīrīs pilsētas ietves? Un Ar kādām valstīm sadarbosies Saeima?

 

Jēkabpilī pagājušajā diennaktī notikusi kravas un vieglās automašīnas sadursme, pēc avārijas no kravas automašīnas noplūduši apmēram 400 litri degvielas. Glābēji informē, ka pirmdienas vakarā saņemta informācija, ka Jēkabpilī, Viestura ielā, pēc vieglās un kravas automašīnas sadursmes notiek degvielas noplūde no kravas automašīnas. Ugunsdzēsēji glābēji demontēja kravas automašīnas degvielas bāku un tādējādi apturēja noplūdi. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

Lietuvas Bruņoto spēku dežūrvienībās no svētdienas noteikta paaugstināta kaujas gatavība, reaģējot uz Krievijas militārajām aktivitātēm Baltijas valstu robežu tuvumā un Baltijas jūrā, kas pēdējo dienu laikā pastiprinājušās. Augstāka kaujas gatavība noteikta ātrās reaģēšanas spēkos un dažās mierlaika uzdevumu operāciju spēku vienībās. Kā skaidrojis aizsardzības ministrs Jozs Oleks, runa ir par standartprocedūru, kāda viņa pilnvaru termiņa laikā vien noteikta jau trešo reizi. Tiesa gan, šis laikam esot pirmais gadījums, kad par to tiek informēta sabiedrība, vēsta portāls "15min.lt".

 

Igaunijas parlamenta Finanšu komiteja, ņemot vērā Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu, pirmdien nolēmusi valsts budžeta projektā nākamgad skolotājiem par pilnas slodzes darbu minimālo algu noteikt 900 eiro apjomā, vēsta laikraksts «Postimees». Līdz ar to skolotāju minimālā alga Igaunijā nākamgad tiks palielināt divas reizes straujāk nekā algas vidēji valstī.

 

Turpinām ziņas

 

No 1.decembra beidzās Eiropas Sociālā fonda finansētais projekts „Algotie pagaidu sabiedriskie darbi pašvaldībā". Tas nozīmē, ka pilsētas teritorijā ziemas periodā SIA „Jēkabpils pakalpojumi" sētnieki no sniega attīrīs autobusu pieturvietas un tām pieguļošās teritorijas, tiltu pār Daugavu, Vecpilsētas laukumu, savukārt ietvi pie sava īpašuma jātīra īpašniekiem. Tos, kas to nedarīs – sodīs. Plašāk par veicamajiem darbiem un sodu apmēriem lasiet portālā Radio1.lv.

 

Nākamnedēļ, 18. decembrī Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notiks Ligitas Ābolnieces jaunās dzejoļu grāmatas „Vārdojumi” atvēršanas svētki. Jaunajā dzejas grāmatā autore pievērsusies Vārdam kā simbolam un vienlaicīgi kā neiztrūkstošai ikdienas realitātei. Zemtekstiem bagātās vārsmās atklājas neizmērāmais, bet neapstrīdami ietekmīgais Vārda spēks, kas  dziļi skar ikvienas dzīvas būtnes emocionālo pasauli un zemapziņu. Kopumā grāmata ir dzīvi apliecinoša, vairākos dzejoļos nolasāms dzejnieces aicinājums ar Vārdu citam citu spēcināt, mierināt, noglāstīt, uzmundrināt un cienīt. Jaunais dzejas krājums daudziem lasītājiem būs kā gaidīta tikšanās ar Ligitu Ābolnieci.

 

Un vēl

 

Saeimā nodibinātas vairākas sadarbības grupas ar citu valstu parlamentiem, tajā skaitā arī ar Krievijas parlamentu. Par sadarbības grupas ar Krievijas parlamentu vadītāju ievēlēts Sergejs Mirskis un par vadītāja vietnieku Ivans Ribakovs. Tāpat izveidota sadarbības grupa ar Austrijas parlamentu, un par tās vadītāju ievēlēta Solvita Āboltiņa, bet par vadītāja vietnieku - Andris Buiķis. Sadarbības grupu ar Spānijas parlamentu vadīs Aleksejs Loskutovs, un viņa vietniece būs Janīna Kursīte. Saeimā izveidota arī sadarbības grupa ar Turcijas parlamentu, kuru vadīs Edvards Smiltēns, un viņa vietnieks būs Loskutovs. Tāpat nodibinātas sadarbības grupas ar Zviedrijas parlamentu un Japānas parlamentu.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu metodi cīņai ar parādniekiem par vislabākto azīst SIA “Pils namu pārvalde” vadība? Kāpēc zemniekiem un degvielas tirgotājiem nepatīk iecere ieviest degvielas “krāsošanu”? Un Ko liecina tendeces par rudens vētrām?

 

SIA “Pils namu pārvalde”, tāpat kā citi Jēkabpils pilsētas pašvaldības uzņēmumi cīnās ar parādniekiem. Cik liels ir šis parāds un kā tas pieaudzis gada laikā, plašāk stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdetājs Mihails Aleksejevs.

AUDIO

Mihails Aleksejevs uzsver, ka SIA “Pils namu pārvalde” uzdevums ir nodršināt namu apsaimniekošanu un siltumu mājokļos, savukārt iemītnieku pienākums ir laikus maksāt par patērēto.

 

Turpinām ziņas

 

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas un Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedokļi par skolotāju algu publiskošanu atšķiras. Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Bērziņš teica, ka viņam šis ierosinājums šķiet nepieņemams un nejēdzīgs, kas padara skolotājus par "peramiem bērniem". Viņaprāt, neko sliktāku par šādu ierosinājumu vairs izdomāt nevar. Savukārt Straujuma uzskata, ka kopumā publiskā sektora algu atklāšana ir nepieciešama. Skolotāju algu publiskošana ļaušot sabiedrībai atklāt, kā pašvaldībās notiek skolotājiem piešķirto līdzekļu sadale.

 

Iecere no nākamā gada īpaši marķēt jeb iekrāsot lauksaimnieku vajadzībām paredzēto bezakcīzes dīzeļdegvielu lauksaimniekiem izmaksās vismaz 15 līdz 20 miljonus eiro, liecina "Zemnieku saeimas" aprēķini. Pret jauno sistēmu iebilst gan zemnieki, gan degvielas tirgotāji. Zemnieki uzskata, ja šie degvielas limiti tiek ierobežoti, ir pilnīgi bezjēdzīgi tērēt līdzekļus šīs degvielas marķēšanai, viņu iekrāsojot. Jo arī direktīva nosaka, ka ir jābūt fiskālam marķējumam, kas jau tiek nodrošināts. Šajā gadījumā trešdaļa lauksaimnieku, kas pieteikušies uz bezakcīzes degvielu, būs spiesti iegādāties papildus tvertnes tās uzglabāšanai un jaunu tvertņu iegādē ieguldīt vismaz 15 miljonus eiro.

 

Un vēl

 

Pēdējo desmit gadu laikā rudens-ziemas sezonas vētru kļuvis mazāk, turklāt šosezon tādas Latvijā vēl nav bijušas, liecina meteoroloģiskā informācija. Šāda tendence desmit gadu laikā gan nav uzskatāma par norādi uz klimatiskām izmaiņām, jo laika apstākļiem Latvijā ir raksturīga liela mainība gadu gaitā. Par būtisku signālu, ka notiek pārmaiņas laika apstākļos, meteorologi uzskata tendences un novirzes no klimatiskās normas, kas ir noturīgas vismaz 30 gadus. Šī sezona ir sevišķi mierīga. Tomēr prognozes rāda, ka šonedēļ laiks kļūs arvien vējaināks un vēja brāzmas jūras krastā pārsniegs 20 metrus sekundē, taču lielas vētras Latvijā pagaidām netiek prognozētas.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir Jēkabpils galvenā egle? Kādu budžetu nākamajam gadam pieņēmusi Saeima? Un Kāds satiksmes negadījums šodien pēcpusdienā noticis Jēkabpilī?

 

Jēkabpils pilsētas galvenā egle šodien tika nocirsta Ābeļu mežniecības mežā aptuveni 20 kilometrus no Jēkabpils. Tās garums ir 18 metri un vecums aptuveni 31-32 gadi. Egle ir stalta, kupla un tās augšējos zarus bagātīgi rotā čiekuri. Patlaban jau egle ir atvesta uiz Jēkabpili un norit tās uzstādīšana Vecpilsētas laukumā. Līdz piktdienai egle tiks rotāta un piektdien vakarā notiks tās svinīga iedegšana.

 

Lai iestātos par lielo novadu interešu aizstāvību, Latvijas Pašvaldību savienības dome šodien apstiprināja Reģionālo attīstības centru apvienības nolikumu. Pašvaldību vadītāji uzsvēra, ka ir virkne jautājumu, kuros lielo novadu intereses krietni atšķiras no mazāku pašvaldību interesēm un vajadzībām un tādēļ ir nepieciešama profesionāla to aizstāvība gan ministriju, gan Ministru kabineta un arī Saeimas līmenī. Par apvienības priekšsēdētāju ievēlēts Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. Savukārt valdē ievēlēts arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

 

Latvijas Pašvaldību savienība šodien domes sēdē parakstīja valdības un pašvaldību vienošanās-domstarpību protokolu, kas tiek pievienots 2015.gada valsts budžeta likumprojektam. Tas paredz, ka pašvaldības nākamgad, tāpat ka šogad, no iedzīvotāju ienākuma nodokļa saņems 80%, bet valsts budžets 20%. Pašvaldības gan tam nepiekrita, tādēļ šī sadaļa protokolā palika kā nesaskaņota.

 

Turpinām ziņas

 

Ministri pēc 2015.gada budžeta pieņemšanas atzīst, ka tas ir kompromisa budžets. Pēc budžeta apstiprināšanas valdībā ministri akcentēja jomas, kam ir izdevies palielināt finansējumu nākamajā gadā, vienlaicīgi uzsverot arī vairākus sasāpējušus jautājumus, kuriem papildu finansējumu nav izdevies atrast vai arī nepieciešamā nauda piešķirta daļēji. Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 7,253 miljardi eiro, bet izdevumi – 7,471 miljards eiro, teikts nākamā gada valsts budžeta likumprojektā, kas iesniegts izskatīšanai šodienas valdības sēdē. Salīdzinājumā ar 2014.gada plānu nākamā gada budžetā paredzēts ieņēmumu palielinājums par 208,6 miljoniem eiro un izdevumu kāpums par 283,3 miljoniem eiro.

 

Sekojot līdzi naftas produktu cenu kritumam pasaulē, gan SIA "Neste Latvija", gan "Statoil Fuel & Retail Latvia" šodien kārtējo reizi samazināja degvielas cenas - benzīnam par trim centiem un dīzeļdegvielai par vienu centu. Kā ziņots, naftas cenas pasaules tirgū pirmdien piedzīvojušas būtisku kritumu un sasniegušas piecos gados zemāko līmeni saistībā ar aizvien pieaugošām bažām par pārmērīgām enerģijas piegādēm, ņemot vērā globālās ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

 

Un vēl

 

Radio1.lv novēroja, ka šodien pēcpusdienā Jēkabpilī jaunajā Kurzemes ielā pienvedējam automašīnai “MAN” kaut kādu tehnisku iemeslu vai satiksmes negadījuma dēļ nolūzis ritenis. Smagā automašīna palikusi uz ceļa brauktuves, līdz ar to satiksmes plūsma šajā vietā ir apgrūtināta un veidojas satiksmes “korķis”. Portālā Radio1.lv ir publicēts aculiecinieka foto, kurā var aplūkot negadījumā cietušo smago automašīnu.

Atstājiet komentāru