2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 22.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 22.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas Ziemassvētku eglītes var nopirkt Jēkabpils tirgū? Kas šorīt jāievēro autovadītājiem? Un Kas ir Ziemas saulgrieži?

 

 

Kā ikkatru gadu, arī šogad Jēkabpils tirgū brīvdienās noritēja Ziemassvētku eglīšu tirdzniecība. Piedāvājumā bija dažāda garuma un kupluma eglītes, kā arī sudrabeglītes. Tirgotāji atzīst, ka interese par eglīšu iegādi ir liela, jo šis ir īstais brīdis meža skaistuli pārnest mājās un izrotāt. Jau ziņots, ka šogad tāpat kā citus gadus ikviens drīkst nocirst savām vajadzībām eglīti latvijas valsts mežos. Savukārt Jēkabpils Mežaparkā pie Radžu ūdenskrātuves cirst eglītes aizliegts. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

Sestdien, 20. decembrī „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils” piedzīvoja otro zaudējumu pret Edgara Tetera vadīto „Barons/LDz” komandu. Saspringtā spēle mājās noslēdzās ar rezultātu – 72:77. Rezultatīvākais – lietuvietis Povils Čukins ar 13 punktu pienesumu komandas labā.

 

Līdzjutēju balsojuma par Latvijas gada populārāko sportistu 2.kārtā iekļuvis jēkabpilietis, pasaules rallijkrosa čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Reinis Nitišs, kā arī Francijas atklātajā čempionātā pirmo reizi karjerā "Grand Slam" turnīra pusfinālu sasniegušais tenisists Ernests Gulbis un Eiropas čempions biatlonā Andrejs Rastorgujevs. Otrās kārtas balsošana noslēgsies šodien tieši pusbaktī pusnaktī, bet 2014.gada Latvijas populārākā sportista vārds tiks paziņots "Gada balvas sportā 2014" svinīgajā apbalvošanas ceremonijā rīt, 23.decembrī. No vienas IP adreses var balsot tikai vienu reizi diennaktī. Jēkabpilieši aicināti atbalstīt un balsot par Reini Nitišu! Norādi uz balsošanu var atrast portālā Radio1.lv.

 

Turpinām ziņas

 

Svētdienas pēcpusdienā, pazeminoties gaisa temperatūrai un vietām sniegot, uz autoceļiem veidojās apledojumsa. Apledojums bija vērojams visos reģionos. Arī šodien ilgstoši snigs un līs, tādēļ braukšanu daudzviet joprojām apgrūtinās apledojums un sniega kārta, kā arī slikta redzamība. «Latvijas Valsts ceļi» aicina autovadītājus būt piesardzīgiem, izvēlēties laikapstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu, kā arī ievērot lielāku distanci starp priekšā braucošiem transportlīdzekļiem.

 

Šonakt pulksten 1.03 Latvijā bija Ziemas saulgrieži jeb astronomiskās ziemas sākums. Pagājusī nakts no 21. uz 22.decembri bija arī gada garākā nakts. Gada īsākā diena būs pirmdiena, 22.decembris. Saules spīdēšanas ilgums gada īsākajā dienā būs no sešām stundām un 26 minūtēm Latvijas tālākajā ziemeļu punktā Rūjienas novadā līdz septiņām stundām un vienai minūtei valsts tālākajā dienvidu punktā Daugavpils novadā. Astronomi saulgriežus mēdz dēvēt par solstīciju, kas, burtiski tulkojot no latīņu valodas, nozīmē "saule stāv uz vietas", jo punkts, kurā redz lecošu vai rietošu sauli, apstājas un pēc šīs dienas maina savu virzienu. Pēc ziemas saulgriežiem katra diena kļūs arvien garāka, bet nakts - īsāka.

 

Saskaņā ar seno tautu tradīcijām ziemas saulgrieži ir ziemas vidus, nevis sākums. Ziemas saulgriežus senlatvieši dēvējuši gan par Ziemassvētkiem, gan par Bluķa vai Dvēseļu vakaru. Saskaņā ar ticējumiem vietām Latvijā Bluķa vakari atzīmēti laikā no Mārtiņiem līdz Sveču dienai, tomēr galvenokārt periodā no ziemas saulgriežiem līdz Jaungadam vai Zvaigznes dienai.

 

Un vēl

 

Šodien tiks slēgta Saeimas rudens sesija un deputātiem būs brīvdienas līdz ziemas sesijas sākumam 9.janvārim. Saeimas darbs ir organizēts sesijās, un gadā ir trīs kārtējās sesijas - rudens, ziemas un pavasara sesija. Kārtējo sesiju starplaikā var sasaukt ārkārtas sesiju.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Latvijā gaidāma rezerves karavīru mobilizācija? Kādu jaunu studiju virzienu plānots ieviest? Un Kā ilgāk saglabāt mājās pārnestu un izrotātu eglīti?

 

 

Latvijā secināts, ka bruņoto spēku karavīru skaits ir nepietiekams un jādomā, kā nodrošināt pieaugumu. Tāpēc nākamgad atvaļinātajiem un rezervē ieskaitītajiem karavīriem jārēķinās atajā skaitā Lietuva, Igaunija un Zviedrija. Tās atkārtoti apmācīs rezerves karavīrus. Latvijā plānots uzrunāt divarpus tūkstošus karavīru, kuri atvaļinājušies laikā kopš 2008.gada. Lielākā interese armijai ir par 470 civilajā dzīvē aizgājušajiem karavīriem, kuri dienesta laikā bijuši starptautiskās operācijās.

 

Saeima izveidojusi interneta mājaslapu www.parleu2015.lv, kurā pieejama informācija par Latvijas parlamenta rīkotajiem pasākumiem prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā. Mājaslapa būs praktisks rīks, kas ļaus tikšanās dalībniekiem reģistrēties dalībai pasākumos un iegūt praktisku informāciju par pasākumu saturu un to norisi. Šajā mājaslapā var iepazīties arī ar Eiropas Savienības jautājumu risināšanu Saeimā.

 

Satiksmes ministrija rosina valdību no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt vienu miljonu eiro, lai VAS "Latvijas Pasts" pilnībā kompensētu zaudējumus, kas radušies, sniedzot abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus 2014. gada pirmajā pusgadā. Kā skaidro Satiksmes ministrijā, zaudējumi 2014. gada pirmajā pusgadā bija 1,8 miljoni eiro, savukārt no iepriekšējā gada vēl netika segti 384 tūkstoši 379 eiro, līdz ar to kopējā summa, kas nepieciešama papildus, ir 2,18 miljoni eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Līvānos, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīto projektu, rekonstruēta Liepu iela. Projektā rekonstruēta lietus ūdens kanalizācija, izbūvēta brauktuves segas kārta, ietves un nobrauktuves, pārbūvēts zemsprieguma un augstsprieguma tīkls, ielas apgaismojums, uzstādītas ceļa zīmes un labiekārtota teritorija. Projekta izmaksas ir 5,6 miljonieiro.

 

 

Ekonomikas un kultūras augstskolā plānots atvērt jaunu studiju virzienu "Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne". Jautājumu par jauna studiju virziena atvēršanu paredzēts skatīt rītdien. Studiju programmu "Informācijas tehnoloģijas" augstskola paredz īstenot latviešu, angļu un krievu valodā. Piedāvājot studijas angļu valodā, piesaistot ārvalstu studentus un mācībspēkus, tiks veicināta augstākās izglītības internacionalizācija.

 

Un vēl

 

Lai eglīte, kura pārnesta no meža vai tirdzniecības vietas, pēc iespējas ilgāk smaržotu un nenobirtu, nepieciešams par to kārtīgi rūpēties, eglīšu audzētāji piedāvā padomus, kā to izdarīt. Nevajag nest eglīti uzreiz siltā telpā. Krasās temperatūras maiņas dēļ skujas birs daudz un strauji. Vispirms pāris stundas jāpatur eglīti kāpņu telpā vai koridorā. Eglīti telpā nevajag novietot tuvumā radiatoram vai sildierīcēm.  Eglītei nepieciešams ūdens, bet pirms likšanas spainī apmēram 8-10 cm no stumbra apakšdaļas jāatbrīvo no mizas un jāapstrādā ar asu nazi, lai atvērtu svaigas poras. Lai eglīte ilgāk izskatītos labi, to var glabāt spainī ar mitrām un tīrām smiltīm.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā strādās policija svētku laikā? Vai latvijas piensaimnieki var gaidīt papildu naudu? Un Kurā Eiropas pilsētā var nopirkt vislabākās Ziemassvētku dāvanas?

 

Svētku brīvdienu laikā policija Zemgalē pastiprināti kontrolēs ceļus un uzraudzīs pirotehnikas tirdzniecību. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece Radio1 informēja, ka, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un ceļu satiksmes drošību un avārijās neietu bojā cilvēki, policija Zemgales reģionā Ziemassvētku un Jaunā gada svētku pasākumu laikā no 23.decembra līdz 5.janvārim veiks pastiprinātu sabiedriskās kārtības un ceļu satiksmes drošības uzraudzību.

 

Ceļu uzturēšanas darbos šorīt bija iesaistītas 124 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības, kas, sākot jau no četriem rītā, veica slideno posmu kaisīšanu. Ceļu uzturētāji brīdina, ka ielu un šoseju kaisīšana nevar novērst ceļu apledošanu, bet gan vērsta uz bīstamo braukšanas apstākļu uzlabošanu, tāpēc jārēķinās ar to, ka faktiskā satiksmes situācija ziemā var mainīties ļoti strauji. Lai nepakļautu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus paaugstinātam riskam, "Latvijas Valsts ceļi" autovadītājus aicina izvēlēties laika apstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un manieri.

 

Balvu rajona tiesa šodien turpina skatīt krimināllietu par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē, tajā skaitā arī no Endzeļu vecticībnieku lūgšanu nama Krustpils novadā. Tiesas sēdē paredzēts veikt divu liecinieku nopratināšanu. Jau ziņots, ka izmeklēšanas laikā aptaujāti vairāk nekā 100 liecinieku, pārbaudītas vairāk nekā 60 personas, kas varēja būt saistītas ar zādzībām, kā arī veikta virkne citu izmeklēšanas darbību, kas palīdzēja nonākt uz pēdām aizdomās turamajai personai - 42 gadus vecam Lietuvas pilsonim. Vīrietis pašlaik atrodas apcietinājumā.

 

Turpinām ziņas

 

Ja tirgus situācija nemainīsies, Latvija prasīs papildu atbalstu piena ražotājiem, norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Zemkopības ministrs arī uzsvēra, ka pagaidām nav iespējams izvērtēt kopējo Latvijas lauksaimniekiem radīto zaudējumu apmēru Krievijas embargo dēļ. Jau ziņots, ka Eiropas Komisija ir nolēmusi piešķirt 28 miljonus eiro Baltijas valstu piena ražotājiem, kas ir cietuši no Krievijas sankcijām, tajā skaitā Latvijas piena ražotājiem plānots piešķirt 7,7 miljonus eiro no šīs summas.

 

Kaut arī Krievija arvien vairāk tuvojas ekonomiskajai krīzei, Maskavā starp parlamentāriešiem ir politiķi, kas ir gatavi pasteidzināt jau tā kritisko situāciju. Trīs Krievijas Valsts domes deputāti ir iesnieguši parlamentā likumprojektu, kas definē, kas ir agresoru valstis un kā pret tām aizsargāt Krievijas ekonomiku un iekšējo tirgu. Ieceres autori par agresoriem uzskata valstis, kas pret Krieviju ir noteikušas sankcijas – Eiropas Savienību, ASV un citas. Iecere ir izraisījusi nosodījumu no Putina pretiniekiem ne tikai Krievijā. Starp tiem ir Modernās Krievijas institūts – Ņujorkā bāzēta nevalstiska organizācija. Tā brīdina, ka likums var izraisīt katastrofālas sekas Krievijas ekonomikai. Proti, ja no tirgus padzīs starptautiskās auditoru firmas, tad no krievu kompānijām novērsīsies vēl vairāk ārvalstu investoru.

 

Un vēl

 

No desmit Eiropas pilsētām Rīgas Ziemassvētku tirdziņi jau otro gadu atzīti par otriem ekonomiski izdevīgākajiem, ko apsteidz vien Čehijas galvaspilsēta Prāga. Tāpat Rīga atzīta kā visizdevīgākā pilsēta Ziemassvētku dāvanu iegādei, secināts Lielbritānijas jaunākajā Ziemassvētku tirdziņu barometrā. Lai noteiktu ekonomiski izdevīgāko pilsētu Ziemassvētku brīvdienām, tika aplūkotas cenas četrām kafijas tasītēm, divām ēdienreizēm diviem cilvēkiem, iekļaujot pudeli mājas vīna, cena divām transporta biļetēm no lidostas uz centru, četrām karstvīna glāzēm Ziemassvētku tirdziņā, četrām piparkūkām, kā arī cena par divām naktīm viesnīcā un lidmašīnas biļetēm turp un atpakaļ divām personām.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas jādara, lai piedalītos Ineses Galantes talantu konkursā? Radio1 speciālintervija ar Inesi Galanti. Un Vai tautieši ārzemēs vēlas atgriezties Latvijā?

 

Otro gadu pēc kārtas jaunieši no visas Latvijas tiek aicināti piedalīties jauno klasiskā mūzikas talantu konkursā „Ineses Galantes Talanti”. Šobrīd ir sācies konkursa pirmās kārtas pieteikšanās posms. Radio1 speciālā telefonintervijā Inesei Galantei lūdzaplašāk pastāstīt par konkursu.

AUDIO

Atgādināšu, ka informācija par talantu konkursa norisi ir pieejama konkursa mājas lapā www.inesesgalantestalanti.lv.

 

Turpinām ziņas

 

Valdība rīt, visticamāk, atkārtoti lems apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē World Expo 2015, kas nākamgad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, šodien pēc Ministru kabineta komitejas sēdes žurnālistiem sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. Ministre uzsver, ka Latvijas dalība World Expo izmaksās pārāk dārgi - kopumā 7,3 miljonus eiro. Turklāt, pēc viņas teiktā, gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu.

 

Bijušais Eiropas Savienības attīstības komisārs Andris Piebalgs būs Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieks. Prezidenta pārstāve Līga Krapāne norāda, ka Piebalgs būs prezidenta padomnieks prezidentūras Eiropas Savienības Padomē un ekonomikas jautājumos.

 

Un vēl

 

Teju katrs ceturtais ārzemēs dzīvojošais tautietis vēlētos sasniegt lielāku finansiālo labklājību, savukārt gandrīz piektdaļa jeb 18% vēlētos atgriezties uz dzīvi Latvijā, liecina aptaujas rezultāti. Līdzīgās domās ir arī Latvijā dzīvojošie, kuri saviem ārvalstīs mītošajiem ģimenes locekļiem, radiem un draugiem 2015.gadā galvenokārt novēl veselību un iespēju atgriezties atpakaļ uz dzīvi Latvijā.

 


 

 Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi produkti patlaban veikalos ir vispirktākie? Vai Krievijas pensiju saņēmējiem pienākas sociālie pabalsti Latvijā? Un Kad notiks ūdenstūristu salidojums “Lielais plosts”?

 

Sestdien, 20.decembrī,Pils rajonā Jēkabpilī konstatēts, ka automašīnai "Honda Civic" nozagtas abas valsts reģistrācijas numurzīmes. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka vietniece Ieva Sietniece informē, ka zādzība pastrādāta laikā no 13.decembra plkst.21. Sākts kriminālprocess.

 

 Ziemassvētku ieskaņā, 19.decembrī, Krustpils pilī norisinājās jau tradicionālais Jēkabpils Jauniešu domes rīkotais labdarības pasākums „Pirmssvētku vakars Krustpils pilī”. Šogad pasākumā savāktie ziedojumi – 207 eiro un dažādi rokdarbiem nepieciešamie materiāli – tika nodoti bērnu un jauniešu invalīdu biedrībai „Cerību sala”. Biedrības vadītāja Aija Kvēpiņa informē, ka par ziedojumu tiks iegādāti nodarbībām nepieciešamie materiāli – pērlītes, dzija, dažāda biezuma papīri, krāsas un citi materiāli.

 

 Pēdējo nedēļu laikā, tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, mandarīni pārdoti par aptuveni 20% vairāk nekā šajā periodā pērn. Turklāt var atzīm\et interesantu faktu, ka decembrī mandarīni pārdoti trīs reizes vairāk nekā kartupeļi. Lai arī veikalos viennozīmīgi populārākais produkts ir mandarīni, taču pieprasīti ir arī hurma, kartupeļi, banāni, baltmaize, sviests, kāposti, olas un arī biezpiena sieriņš "Kārums". Turpretī nepārtikas produktu grupā visvairāk pieprasītas ir dažādas rotaļlietas.

 

Turpinām ziņas

 

 Latvijā joprojām vērojams noslēgto laulību skaita pieaugums – šā gada 11 mēnešos noslēgtas 11tūkstoši 647 laulības, kas ir par 916 laulībām jeb gandrīz 9% vairāk nekā pērn 11 mēnešos. Šā gada 11 mēnešos reģistrēti 19 tūkstoši 752 jaundzimušie – par 772 mazuļiem jeb 4% vairāk nekā pērn šajā periodā. Mirstība turpina samazināties – nepilna gada laikā ir reģistrēti 25 tūkstoši 719 mirušie, kas ir par 515 cilvēkiem jeb 2% mazāk nekā pērn 11 mēnešos. Tomēr dzimušo skaits joprojām nepārsniedz mirušo skaitu, tādējādi dabiskais pieaugums Latvijā saglabājas negatīvs.

 

 

Arī Krievijas pensiju saņēmējiem Latvijā, nonākot zem nabadzības sliekšņa, ir tiesības saņemt sociālo palīdzību. Labklājības Ministrija norāda, ka atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajam tiesības saņemt sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību ir Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem, kuriem piešķirts personas kods, izņemot personas, kuras ir saņēmušas termiņuzturēšanās atļauju. Turklāt sociālo palīdzību klientam sniedz, pamatojoties uz viņa materiālo resursu - ienākumu un īpašuma novērtējumu, individuāli paredzot katra klienta līdzdarbību. Tas nozīmē, ka Krievijas pensija uzrādāma kā ienākums un, ja persona atbilst visiem nosacījumiem, tad tai ir tiesības saņemt sociālo palīdzību.

 

Un vēl

 

Kļuvis zināms, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā 2015.gada maijā trešo reizi notiks Vislatvijas ūdens tūristu saiets "Lielais plosts 2015". Pasākumu 23.maijā dabas parkā "Daugavas loki" organizē biedrība "Sporta klubs "Beibuks". Biedrības vadītājs Ilmārs Lociks norāda, ka pasākumā aicināti piedalīties biedrības, sporta un tūrisma klubi, darba un draugu kolektīvi, kā arī ģimenes un individuālie braucēji. Ūdenstūristu saieta ideja ir balstīta uz vienotu atpūtu dabā un aktīva dzīves veida popularizēšanu.

Atstājiet komentāru