2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 23.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 23.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus lēmumus šī gada pēdējā sēdē šodien pieņems Jēkabpils deputāti? Cikos šodien Jēkabpils mežaparkā atklās kameršļūkšanas trasi? Un Kādu brīdinājumu izteikuši Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki?

 

 

Šodien notiks šī gada pēedējā domes sēde. Jēkabpils domes deputāti šodien lems par naudas piešķiršanu braucienam uz barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā 13.janvārī. Šim nolūkam paredzēts atvēlēt 340 eiro. Deputāti lems arī par 47 tūkstoši 578 eiro iekļaušanub divu nākamo gadu domes budžetos mākslīgās nobraukšanas trases ar sintētisko segumu piegādei un uzstādīšanai, tajā skaitā 2015.gadā šim nolūkam paredzēs 23 tūkstoši 789 eiro un tikpat arī 2016. gadā. Deputātu dienas kārtībā ir arī jautājums par 42 tūkstošu eiro piešķiršanu Jēkabpils ielu apgaismojuma remontdarbiem. Šīgada pēdējās domes sēdes darbna kārtībā ir 17 lēmumu projektu.

 

Šodien pulksten četros pēcpusdienā ēkabpils Mežaparkā atklās kameršļūkšanas trasi, kas apmeklētājiem būs atvērta visu sezonu. Kameršļūkšanas trases nobrauciena garums ir vairāk nekā 80 metri. Trases atklāšanas dienā visas aktivitātes uz kalna tiks piedāvātas bez maksas. Namiņā pie kalna būs pieejama arī karsta kafija un tēja, kā arī našķi. No 24.decembra līdz 4.janvārim kameršļūkšanas trase būs atvērta no pulksten 11 līdz sešiem vakarā. Pēc svētkiem tās darbalaiks tiks precizēts.

 

Valdība šodien, visticamāk, atkārtoti lems apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē World Expo 2015, kas nākamgad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, šodien pēc Ministru kabineta komitejas sēdes žurnālistiem sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. Ministre uzsver, ka Latvijas dalība World Expo izmaksās pārāk dārgi - kopumā 7,3 miljonus eiro. Turklāt, pēc viņas teiktā, gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu.

 

Turpinām ziņas

 

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanas svinībām, Pārtikas un veterinārais dienests aicina pārtikas produktus pirkt pārdomāti, gatavot ar prātu un pareizi uzglabāt. Dienests norāda, ka pārtikas produkti jāiegādājas tikai legālā tirdzniecības vietā – veikalā, tirgū vai no zināma, jau pārbaudīta zemnieka vai tirgotāja. Lai pasargātu savu un tuvinieku veselību – nedrīkst pirkt nezināmas izcelsmes vai apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājieties tos neatļautās tirdzniecības vietās – pagalmos, tirgū no tā saucamajiem ratiņtirgotājiem, no automašīnu bagāžniekiem, kāpņutelpās.

 

Turpinās elektroniskā balsošana Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas rīkotajā konkursā „Gada labākais lauksaimniecības kooperatīvs 2014”. Konkursa mērķis ir noteikt labāko Latvijas kooperatīvu, kurš, realizējot kooperācijas ideju, ieguvis lauksaimnieku atzinību un uzticību. Ikviens interesents var nobalsot par sev tīkamāko lauksaimniecības kooperatīvu īpaši balsošanai izveidotajā interneta vietnē balso.llka.lv. Labākie lauksaimniecības kooperatīvi tiks noteikti trīs grupās – lielie, vidēji lielie un mazie kooperatīvi. Balsošana norisināsies līdz 25. janvārim, un pēc rezultātu apkopošanas, laureāti tiks paziņoti 30. janvārī.

 

Un vēl

 

Balvu rajona tiesā šodien turpināsies tiesas debates krimināllietā par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē, tajā skaitā arī Krustpils novadā. Tiesas sēdē vakar tika nopratināti divi liecinieki un uzsāktas tiesas debates. Jau ziņots, ka izmeklēšanas laikā aptaujāti vairāk nekā 100 liecinieku, pārbaudītas vairāk nekā 60 personas, kas varēja būt saistītas ar zādzībām, kā arī veikta virkne citu izmeklēšanas darbību, kas palīdzēja nonākt uz pēdām aizdomās turamajai personai - 42 gadus vecam Lietuvas pilsonim. Vīrietis pašlaik atrodas apcietinājumā. No latgales vecticībnieku dievnamiem kopumā tika nozagti vairāk nekā 140 reliģiska kulta priekšmetu.

 

 

Radio1 ziņas 10.00-11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Kāda situācija ir uz Latvijas ceļiem? Kā mainījies Latvijas reitings? Un Ar ko saviem faniem atmiņā paliks d\zo Kokers?

 

Smags ceļu satiksmes negadījums šorīt noticis uz Bauskas šosejas starp 23. un 24.kilometru. Negadījumā ir cietušie. Notikuma vietā virzienā uz Rīgu ir ierobežota satiksme, transporta kustība notiek pa vienu joslu. Satiksmi regulē policijas darbinieki. Negadījums noticis, automašīnai "Mercedes Benz Sprinter", kas veda divas vieglās automašīna, iebrauca pretējā braukšanas joslā un uztriecoties baļķvedējam, kas savukārt aizskāris vēl kādu kravas auto. Negadījumā cietis baļķvedēja vadītājs, kurš nogādāts slimnīcā.

 

Šorīt autoceļi daudzviet apledojuši. Naktī un agrā rītā, debesīm skaidrojoties, apledojums izveidojās praktiski uz visiem ceļiem Kurzemē un Zemgalē, kā arī daudzviet Vidzemē un Latgalē. Autoceļu kaisīšanas darbos iesaistītas 83 ziemas dienesta tehnikas vienības, kas kaisa slidenos posmus. Arī dienā un naktī uz trešdienu daudzviet turpinās veidoties apledojums. Atsevišķās vietās gaidāmi stipri nokrišņi. "Latvijas Valsts ceļi" aicina autovadītājus būt piesardzīgiem, izvēlēties laikapstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu.

 

No šodienas līdz 5. janvārim Valsts policijas darbinieki pievērsīs pastiprinātu uzmanību ceļu satiksmes dalībnieku drošībai, būs arī masveida reidi. Likumsargi īpaši sekos līdzi autovadītājiem, kā arī mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku drošībai. Sākoties svētku laikam, Valsts policijas darbinieki īpaši uzraudzīs, vai autovadītāji nav sēdušies pie stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu iespaidā, kā arī sekos līdzi tam, vai tiek ievērots atļautais braukšanas ātrums. Tāpat arī policisti sekos līdzi tam, lai gājēji, velosipēdisti un mopēdu vadītāji pārvietotos droši un neapgaismotos ceļa posmos, kā arī ārpus apdzīvotām vietām, pārējiem satiksmes dalībniekiem būtu labi pamanāmi ar atstarojošajiem elementiem apģērbā vai ar atstarojošajām vestēm.

 

Turpinām ziņas

 

Japānas aģentūra «Rating and Investment Information» vakar paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu. Valsts kredītreitings saistībām ārvalstu valūtā ir paaugstināts par vienu pakāpi no BBB uz BBB+. Nākotnes prognozes vērtējums noteikts stabils. Aģentūra atzīmē, ka Latvijas ekonomika ir kļuvusi stabilāka un bažas par ekonomikas un finanšu sistēmas svārstīšanos ārējo apstākļu ietekmē ir būtiski mazinājušās. Fiskālā situācija un situācija finanšu sistēmā ir stabila. Arī apstākļi darba tirgū uzlabojas. Ārējā parāda apjoms pret iekšzemes kopproduktu Latvijā samazinās.

 

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs uzskata, ka Lietuvas pievienošanās eirozonai no jaunā gada nesīs būtiskus ieguvumus arī Latvijai un Baltijas valstīm kopumā. Baltijas valstis būs ārvalstu investoriem pievilcīgāks reģions, jo tajā būs kopīga valūta, Baltijas valstis kopumā veido lielāku tirgu, ir viendabīga likumdošana. Latvijas Bankas prezidents sagaida, ka interese par Baltijas valstu ekonomikām un ieguldījumiem tajās augs. Patlaban Latvijas Bankas eksperti palīdz Lietuvas kolēģiem gatavoties eiro ieviešanai. Rimševics norāda, ka Latvijai palīdzēja igauņi, un mūsu pienākums ir palīdzēt lietuviešiem.

 

Un vēl

 

70 gadu vecumā miris angļu roka un blūza dziedātājs Džo Kokers, kurš daudziem vislabāk atmiņā palicis ar savu bītlu dziesmas "With A Little Help From My Friends" versiju, vakar vakarā vēstīja britu raidsabiedrība BBC. Šefildā dzimušā dziedātāja un dziesmu autora karjera ilga vairāk nekā 40 gadus, un tās gaitā tapuši tādi hiti kā "You Are So Beautiful" un "Up Where We Belong". Kokera aģents Barijs Māršals apstiprināja, ka mākslinieks aizgājis no dzīves. Viņš Kokeru raksturoja kā "vienkārši unikālu" un atzina, ka "būs neiespējami aizpildīt mūsu sirdīs viņa atstāto vietu".

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus pantiņus jēkabpilieši skaitīs Ziemassvētku vecītim? Kā mainīs sociālo iemaksu likmes nākamajā gadā? Un Ko liecina jaunākās prognozes par laika apstākļuiem Ziemassvētkos.

 

 

Ziemassvētki saistās ar dažādām jaukām tradīcijām. Viena no tām ir pantiņu deklamēšana, lai saņemtu dāvanu no Ziemassvētku vecīša. Šodien satiktajiem jēkabpiliešiem pilsētas ielās jautājām, kādu pantiņu tie skaitīs rīt pie eglītes Ziemassvētku vecītim. Pantiņus skaitīja Kintija, Sergejs, Silvija, Ivanda, Amanda un Ilona

AUDIO

Miljoniem bērnu un pieaugušo visā pasaulē pazīst Santa Klausu jeb Ziemassvētku vecīti ar viņa sarkano uzvalku, melnajiem zābakiem, balto garo bārdu, lielo vēderu un sarkano degunu. Viņš vienmēr ierodas Ziemassvētku vakarā ar milzīgu dāvanu maisu. Ticējums vēsta, ka viņš nolaižas uz katras mājas sniegotā jumta savās kamanās, kas mērojušas garo ceļu no paša Ziemeļpola. Ragavu priekšgalā atrodas piesiets visiem labi zināmais ziemeļbriedis Rūdolfs. Katra mājās viņš iekļūst ieslidinoties pa skursteni. Interesanti fakti par Ziemassvētkiem liecina, ka Ziemassvētku vecītim būtībā ir jāapmeklē aptuvei 43 miljoni mājokļu visā pasaulē 12 stundās, kas nozīmē, ka viņš paviesojas 983 mājokļos vienā sekundē.

 

Turpinām ziņas

 

Valdība šodien apstiprināja Noteikumus par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2015.gadā. Nākamgad obligātās sociālās iemaksas strādājošajiem, tāpat kā šogad, būs jāveic 34,09% apmērā no darba ienākumiem, no kuriem 23,59% veiks darba devējs un 10,50% - darba ņēmējs. Savukārt darba ņēmējiem, kuri ir sasnieguši pensijas vecumu vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija, arī priekšlaicīgi, nākamajā gadā obligāto iemaksu likme būs 28,7%, kur darba devējs maksās 19,86%, bet darba ņēmējs - 8,84%. Obligātā sociālo iemaksu likme pašnodarbinātajam 2015.gadā noteikta 30,58% apmērā no obligāto iemaksu objekta.

 

Daugavpils profesionālā vidusskola kļūs par tehnikumu, tā šodien apstiprināja valdība. Līdz ar profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanu vidusskolas nosaukums tiks mainīts un būs Daugavpils tehnikums. Pašlaik vidusskolā mācās tūkstots 571 skolēns. Vidusskola īsteno karjeras izglītību.

 

Un vēl

 

Ziemassvētku vakarā un naktī uz 25.decembri Latvijā vēl gaidāms gan lietus, gan sniegs, bet jau Pirmajos Ziemassvētkos gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles un daudzviet īslaicīgi snigs un puteņos, vairs nelīs, prognozē "Global Forecast System". 24.-25.decembrī Latviju šķērsos ciklons, aiz kura ieplūdīs vēss gaiss. Svētku vakarā un naktī palaikam līs un snigs, bet jau Ziemassvētku rītā tikai snigs, vairs nelīs. Tā kā pūtīs brāzmains ziemeļrietumu vējš, vietām arī putinās. Sniega mākoņi neskars visu valsti, tie galvenokārt nāks no jūras, lokāli atnesot stipru snigšanu, kamēr citviet nesnigs nemaz un uzspīdēs saule. Neliels sals gaidāms arī turpmākajās dienās.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai vidi apdraud Salaspilī no radioaktīvā ūdens tvertnēm notikusī noplūde? Kā Viesītes dzelzceļnieki svin Ziemassvētkus? Un Kādas izmaiņas svētklu laikā paredzētas vilcienu kustībā?

 

Vakar Ledus ielā Jēkabpilī, braucot ar BMW 316, 26 gadus vecs vīrietis uzbrauca 66 gadus vecai sievietei, kas šķērsoja ielu pa gājēju pāreju,. Policijas pārstāve Ieva Sietniece informē, ka gājēja būtiskas traumas negadījumā neguva, tiekot cauri ar pamatīgu izbīli.

 

Vienai no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnēm tikusi konstatēta neliela noplūde, kā rezultātā to tiešā apkārtnē nedaudz palielinājies tritija līmenis,informē latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.Oktobra nogalē valdība vienojās, ka no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Salaspils kodolreaktoram piešķirs naudu 120 tūkstošu eiro apmērā, kas jāizmanto radioktīvā ūdens tvertņu remontam, kuru stāvoklis nebija pārbaudīts kopš sešdesmitajiem gadiem. Tvertņu pārbaužu laikā atklājies, ka vienā no tām notikusi neliela radioaktīvā ūdens noplūde. Šis incidents noticis vēl pagājušajā nedēļā. Zinātnieks skaidro, ka noplūdes dēļ radītais radioaktīvais vides piesārņojums pagaidām ir normas robežās.

 

Valdība šodien noteica kārtību, kādā 2015.gadā piešķir valsts budžeta dotāciju pašvaldībām, kurām ir zemākie vērtētie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas. Jau ziņots, ka Daugavpils pilsētas dome saņems 3 tmiljoni 277 tūkstoši 986 eiro, Rēzeknes pilsētas dome - 880 tūkstoši 541 eiro, Liepājas pilsētas dome - 584 tūksrtoši 436 eiro un Jēkabpils pilsētas dome - 339 tūkstoši 623 eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Valdība šodien pēc ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas ierosinājuma nolēma atteikties no ozola formas paviljona Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē Milānā „World Expo 2015”. Tomēr ministri nākamā gada sākumā vēl vērtēs iespēju par dalību izstādē ar citu projektu. Ministri vienojās par to, ka līdzšinējais projekts, kuram būtu nepieciešams vēl papildu finansējums, ir jāaptur. Ekonomikas ministrijai dotas trīs nedēļas, lai meklētu risinājumus, kā izmantot Latvijai atvēlēto laukumu izstādē un tomēr nodrošināt tajā Latvijas pārstāvniecību.

 

Vakar notika pēdējais Viesītes muzeja "Sēlija" rīkotais pasākums šogad – Ziemassvētku svinēšana kopā ar dzelzceļniekiem. Pasākums norisinājās izremontētajā kamīnzālē Paula Stradiņa skolā, kas ir Viesītes muzeja "Sēlija" nodaļa. Pasākuma programma tika veidota tā, lai tā ielīksmotu ikviena sirdi, jo dzelzceļnieki uz šo pasākumu bija ieradušies kopā ar bērniem un mazbērniem. Tika dziedātas gan dziesmas, gan teikti vēlējumi, gan spēlētas dažādas spēles. Kopā ar muzeja darbiniekiem un Viesītes novada domes priekšsēdētāju Jāni Dimitrijevu tika pārrunāts, kāds ir bijis šis gads un kādi pasākumi tiek plānoti nākošajā 2015.gadā.

 

Un vēl

 

Ziemassvētkos un gadu mijā tiks norīkoti vairāki papildu vilcieni un noteiktas izmaiņas dīzeļvilcienu kustības sarakstā maršrutos Rīga-Krustpils, Rīga-Daugavpils un Rīga-Rēzekne. Pasažieru pārvadājumu labākai nodrošināšanai šajās dienās tehnisko iespēju robežās tiks palielināts atsevišķu dīzeļvilcienu vagonu skaits. Sīkākas uzziņas dzelzceļa stacijās.

Atstājiet komentāru