2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 29.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 29.decembrī

 

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus rezultātus Ziemassvētku priekšvakarā sasbnieguši Jēkabpils sportisti? Kādus pārkāpumus brīvdienās fiksējusi policija? Un Ko liecina sinoptiķu apkopotie dati?

 

 

Ziemassvētku priekšvakarā BK „Jēkabpils" mājās uzņēma Latvijas titulētos vicečempionus „VEF Rīga". Trillera cienīgā „Aldaris" Latvijas Basketbola līgas spēle noslēdzās ar jēkabpiliešu uzvaru pār Nikolaja Mazura vefiešiem – 89:86. Double-double – 29 punktus un 10 izcīnītas bumbas spēlē guva Rihards Kuksiks.

 

Pirms Ziemassvētkiem par Latvijas gada populārāko sportistu tika nosaukts valsts rallijkrosa zvaigzne Reinis Nitišs, kurš pasaules čempionātā izcīnīja trešo vietu prestižākajā "SuperCar" klasē, gūstot lielāko panākumu Latvijas autosporta vēsturē.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpilī, Aldaunas ielā, Ziemassvētkos, 25.decembrī ar dažu stundu intervālu no ēku pagrabiem nozagti vairāki maisi ar kartupeļiem un burkas ar konservētiem dārzeņiem. Policija informē, ka ceturtdien no ēkas pagraba nozagts viens maiss ar kartupeļiem un vairākas burkas ar dārzeņiem. Nozagtā manta atrasta un atdota īpašniekam. Pēc dažām stundām no daudzdzīvokļu ēkas cita pagraba nozagti pieci maisi kartupeļu un vairākas burkas ar konservētiem gurķiem. Arī šīs mantas atrastas un atdotas īpašniekam. Policija pārbauda divu jauniešu – 19 un 18 gadīgu saistību ar notikušo. Par zādzībām sākts kriminālprocess.

 

 

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Ziemassvētku vakarā nogādāta 24 gadus veca jauniete, kurai palicis slikti pēc augu maisījumu smēķēšanas. Slimnīcā nogādāts arī 30 gadus vecs vīrietis, kurš, iespējams, alkohola reibumā izkritis no otrā stāva balkona. Viņam konstatēta politrauma, galvas smadzeņu satricinājums un vēdera iekšējo orgānu bojājumus.

 

 

Valsts policijas Bauskas iecirknis meklē 2000.gadā dzimušo Sandi Lankovski, kas varētu atrasties Jēkabpilī. 14gadīgais zēns no autoostas Bauskā izbrauca uz mācību vietu - internātpamatskolu Koknesē un līdz šim brīdim nav atgriezies. Ir informācija, ka puisis varētu atrasties pie draugiem Jēkabpilī. Puisim ir nosliece uz klaiņošanu. Tāpēc lūgums, ja kādam ir zināma nepilngadīgā Sanda atrašanās vieta tiek lūgts ziņot policijai.

 

Un vēl

 

Latgalē vakar gaiss atdzisa līdz mīnus 18,1 grādam, savukārt Jēkabpilī fiksēts mīnus 10,6 grādu sals. Sinoptiķi informē, ka mīnus 18,1 grāds Daugavpilī ir zemākā gaisa temperatūra, kāda šoziem ir reģistrēta Latvijā.

 

Saskaņā ar meteorologu datiem brīvdienās visstiprāk snidzis Kurzemē, kur Liepājā, Ventspilī un Kolkā izveidojusies aptuveni astoņus centimetrus bieza sniega kārta, bet Rucavā uzsniguši pat 13 centimetri sniega. Savukārt Jēkabpilī un Līvānos ir viszemākā sniega sega. Šeit tās biezums – viens centimetrs.

 

 

Šodien Latvijā saglabāsies auksts un daļēji apmācies laiks, vietām nedaudz snigs. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš. Gaisa temperatūra dienā līdz -3..-7 grādiem, Austrumlatvijā - līdz -8..-10 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā šis gads noslēdzies Jēkabpils basketbolistiem? Kādas balvas šodien tiks pasniegtas Preiļu Lielajā ballē? Un Kuras Latvijas upes visvairāk iecienījuši laivotāji?

 

 

Vakar „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas ietvaros BK „Jēkabpils” aizvadīja gada noslēdzošo spēli pret „Latvijas Universitātes” vienību. Izbraukuma mačs noslēdzās ar negaidītu zaudējumu spēles izskaņā – 61:65 (1:1). Rezultatīvākais – Rihards Kuksiks ar 17 punktiem un piecām izcīnītajām bumbām komandas labā. Plašāk par spēli lasiet portālā Radio1.lv.

 

 

Konkursā „Lielā lasītāju balva” nominācijā „Oriģinālproza” jau otro reizi uzvarējis Annas Skaidrītes Gailītes romāns „Vienā dienā – visa dzīve”. Pirmā uzsvara plūkta 2012.gadā, bet šogad grāmatu izlasījuši 2 tūkstoši 756 bibliotēku lasītāji. Konkursu jau 13.gadu organizē Lauku bibliotēku atbalsta biedrība un tā laikā tiek noskaidrot, kādas grāmatas visvairāk lasītas Latvijas bibliotēkās. Jau ierasts, ka katru gadu starp lasītākajām grāmatām ir kāds no Annas Skaidrītes Gailītes oriģināldarbiem. Uzvarētāju godā bijušas „Patrīcijas dienasgrāmata”, „Alīna. Likteņa celtā un likteņa gremdētā”, „Ceļā uz Mākoņmāju” un „Durvis nav aizslēgtas”.

Šodien Preiļu kultūras namā notiks Lielā balle, kuras laikā apbalvos konkursa "Skaistākais Ziemassvētku noformējums" uzvarētājus. Pirmo trīs vietu ieguvējiem katrā kategorijā tiks piešķirtas atzinības: 1.vietai - 150 eiro, 2.vietai - 100 eiro un 3.vietai - 70 eiro. Jau ziņots, ka noformējumi tika vērtēti četrās kategorijās: privātmāju noformējums, daudzstāvu dzīvojamo māju noformējums, uzņēmumu un sabiedrisko ēku noformējums un valsts un pašvaldības iestāžu ēku noformējums.

 

 

Turpinām ziņas

 

No nākamā gada Baltijas gaisa telpā patruļas sāks Itālijas, Polijas, Spānijas un Beļģijas gaisa spēki, pārņemot šos pienākumus no četrām citām valstīm. Šauļu gaisa spēku bāzē Lietuvā misijas vadību no Portugāles pārņems Itālijas bruņoto spēku pārstāvji, kuri izmanto iznīcinātājus "Eurofighter". Šauļos ieradīsies arī Polijas gaisa spēku lidmašīnas MiG-29, aizstājot Canādas CF-188 lidmašīnas. Igaunijā, Emari bāzē misijas pienākumus no Vācijas pārņems Spānija ar iznīcinātājiem "Eurofighter", bet Polijas Malbrokas bāzē ieradīsies Beļģijas iznīcinātāji "F-16", pārņemot šos pienākumus no Nīderlandes gaisa spēkiem. Šī būs jau 37. NATO gaisa patruļas rotācija, un oficiālā ceremonija notiks rīt, 31.decembrī.

 

 

Šajā gadā līdz ar valsts pievienošanos eirozonai Latvijas Pasts izdevis vairāk pastmarku nekā vidēji gada laikā, jo emitēta virkne jaunu dažādas nominālvērtības standarta pastmarku eiro valūtā. Nākamgad uzņēmums atgriezīsies pie vidējā vienā gadā emitēto pastmarku skaita, plānojot emitēt 32 pastmarkas. Nākamā gada aktuālākā pastmarku tēma būs saistīta ar Latvijas Republikas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē. Speciālas pastmarkas 2015.gadā izdos arī saistībā ar citiem Latvijā zīmīgiem notikumiem. Piemēram, saistībā ar Dabas muzeja dibināšanas 170.gadadienu.

 

 

Un vēl

 

Laivošanai Latvijā iecienītākās upes šovasar bijušas Gauja, Salaca, Abava, Pededze un Venta, liecina laivošanas akcijas "Upes oga" rezultāti. Akcija norisinājās no 15.jūlija līdz 15.novembrim, kuras laikā ikviens tika aicināts braukt ar laivu un reģistrēt vienu braucienu Latvijā un vienu - Igaunijā. Kaimiņvalstī populārākās laivošanas upes bijušas Vehandu un Ahja, kā arī laivošana pa jūru Pērnavas līcī. Kopumā akcijā no Latvijas piedalījās 37 laivu nomas ar tūkstots 140 laivām, savukārt no Igaunijas 17 laivu nomas ar 446 laivām. Visvairāk dalībnieku bija reģistrējušies no laivu nomas "Gaujas krasts" Latvijā.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds pūķis apsēdis Saeimu? Cik Latvijas pašvaldības ar dotācijām uztur visas pārējās? Un Kāda grāmata izdota Jēkabpils novadā?

 

 

Saeimas namu ir apsēdis «zaļais pūķis». Tā šorīt intervijā Latvijas radio sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Viņa uzsvēra, ka Saeimas namu kā katru pili ir apsēdis pūķis. Viņa būtu priecīga, ja tas būtu naudas pūķis, kas vilktu naudu valsts budžetā, tad Saeima to varētu papildu dalīt. Diemžēl Saeimu ir apsēdis «zaļais pūķis», un Mūrniecei esot jādomā, kā to atvairīt - vai ar alkometru jāstāv ik rītu pie Saeimas vai jāsāk ar deputātu kaunināšanu. Viņa uzsvēra, ka par Saeimas mundiera godu vispirms ir atbildīgi paši deputāti, tas ir arī viņu sirdsapziņas jautājums, jo morālā latiņa Saeimā esot uzlikta ļoti augstu. Jautājums - vai deputāti to spēj un grib noturēt? Tāpat arī tas ir jautājums par partiju un frakciju politisko atbildību par deputātu izdarīto.

 

Garajās brīvdienās no 23. līdz 28.decembrim Latvijā reģistrēti 382 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši seši cilvēki, bet cietuši 40 cilvēki. Diemžēl no šiem cilvēkiem 15 bijuši gājēji un velosipēdisti. Savukārt bojā gājušo vidū četri bijuši gājēji un velosipēdisti. Policijas pārbaudēs alkoholisko un citu apreibinošo vielu ietekmē pieķerti 76 autovadītāji, bet 388 gadījumos konstatēta atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana.

 

Nākamajā gadā pašvaldību izlīdzināšanas fondā 17 pašvaldības veiks iemaksas 98,54 miljonu eiro apmērā, nodrošinot arī visu pārējo pašvaldību uzturēšanu no šiem līdzekļiem. Vislielākās iemaksas veiks Rīga - 72,76 miljonus eiro. Otras lielākās iemaksas būs Jūrmalai - 8,93 miljoni eiro, bet trešajā vietā ir Mārupes novads ar 3,03 miljoniem eiro. Nākamajā gadā arī tiks mainīts pašvaldību finanšu izlīdzināšanas finanšu nepieciešamības sadalījums starp republikas pilsētām un novadiem no 47% pret 53% uz 48% pret 52%. Dotācijās no Izlīdzināšanas fonda nākamgad Jēkabpils saņems - 725 tūkstoši 917 eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Pašā gada nogalē, sagaidot nākamo – Raiņa un Aspazijas gadu, Jēkabpils novadā tapusi jauna grāmata. Ar Valsts Kultūrkapitāla Fonda atbalstu, Zemgales kultūras programmas ietvaros, biedrība „Sēļu pūrs” izdevusi bagātīgi ilustrētu Raiņa dzejas krājumu bērniem „Satikšanās sabiedrībā”. Grāmatā ietverti 33 ilustrēti Raiņa dzejoļi, ilustrāciju autori ir mākslinieki no Latvijas un Lietuvas, kā arī bērnu – ilustratoru konkursa uzvarētāji. Grāmata atrodama ikvienā Jēkabpils novada bibliotēkā, kā arī elektroniski jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā.

 

Ziemassvētkos Līvānu slimnīcā tika iesvētīta kapela. To iesvētīja Līvānu Romas katoļu Svētā Miķeļa Erceņģela draudzes prāvests Juris Zarāns un Līvānu Visu Svēto pareizticīgu draudzes mācītājs Tēvs Mihails Stoiko. Kapela izveidota SIA "Līvānu slimnīca" darbinieku spēkiem. Nelielā telpa iekārtota askētiski, bet mājīgi - pie sienas atrodas krucifikss, loga stiklu rotā košas vitrāžas, skatienu piesaista svēto figūras un ikonas. Līvānu slimnīcas 2. un 3. stāva palātās ārstējas ap 80 slimnieku, no kuriem lielākā daļa sirgst ar nopienām slimībām, daudzi atrodas smagā stāvoklī, tādēļ lūgšanu telpa ir īpaši nozīmīga.

 

Un vēl

 

Šīs nedēļas sākumā virs Latvijas pastiprināsies neliels augsta spiediena atzars – līdz ar to debesis biežāk skaidrosies un neliels sniegs gaidāms vien vietām. Gada pēdējā dienā pāri Latvijai virzīsies atmosfēras fronte un visā Latvijā gaidāmi nokrišņi: sniegs, kas pāries slapjā sniegā un lietū. Gaisa temperatūra, sākot no ziemeļrietumu rajoniem, paaugstināsies: ja trešdienas naktī austrumos vēl gaidāmi -8…-12 grādiem, tad jau gadu mijā gaiss nebūs vēsāks par -1…+4 grādiem, savukārt dienā gaiss iesils līdz +1…+5 grādiem. Silts un mitrs laiks saglabāsies arī 2015.gada pirmajās dienās.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds šis gads bijis jēkabpiliešiem? Kā Jēkabpilī sagaidīs jauno gadu? Un Kur jēkabpilieši var aktīvi atpūsties?

 

 

Gada pēdējās dienās arvien biežāk domās izvērtējam, kāds bijis šis gads un ar kādiem notikumiem tas paliks mūsu atmiņās. Šo jautājumu uzdevām arī pilsētas ielās sastaptajiem jēkabpiliešiem. Pārdomas izteica Anda, Ludmila, Vera, Lana, Nadežda un Anastasija.

 

AUDIO

 

Turpinām ziņas

 

Dadumijas naktī Jēkabpilieši aicināti uz balli Krustpils kultūras namā, kas sāksies pulksten 11tos naktī. Līdzi jānem labs noskaņojums, daudz labu novēlējumu un groziņš. Uz nasku dancošanu visu nakti mudinās grupa „Rasa”, bet deju kopa „Maska” priecēs ar jautrām, teatrālām un humoristiskām dejām. Gadu mijā debesīs iezaigosies salūts.

 

Savukārt 1.janvārī no pulksten pusvieniem pirmās Jaunā gada stundas jautras solās būt Vecpilsētas laukumā, kur saietā satiksies Salaveči un kopā ar Lūsi pārlūkos vecgada notikumus un ieskatīsies nākotnē. Jaungada vēlējumus sanākušajiem un pilsētai teiks Domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, bet klusākās vēlmes katrs varēs sūtīt augšup, raugoties salūta rakstos. Izkustēties un izdancoties ap egli varēs līdz diviem.

 

Savukārt SIA „Jēkabpils autobusu parks” iedzīvotāju ērtībai Jaunā gada naktī no plkst. 22.40 līdz 02.00 nodrošinās bezmaksas 5. maršruta autobusa reisus. Ar kursēšanas grafiku var iepazīties portālā Radio1.lv.

 

Un vēl

 

Ziemassvētku brīvdienās Latvijas slēpošanas trasēs novērota liela slēpotāju aktivitāte. Arī Jēkabpils Mežaparka slēpošanas kalna “Mežaparks” vissezonas kameršļūkšanas trasē bija vērojama jēkabpiliešu un pilsētas viesu aktivitāte, kas iemēģināja jauno trasi. Savukārt slēpošanas trase Jēkabpils sniega kalnā sāks darboties janvārī, kad iestāsies satbils sals. Foto no jēkabpiliešu aktīvās atpūtas vissezonas kameršļūkšanas trasē var aplūkot portālā Radio1.lv.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik gripas slimnieku reģistrēts pagājušajā nedēļā? Ko sagaidot gadumiju dara Jēkabpils cietumnieki? Un Kādu sodu saņēmusi valdības vadītāja par neatļautu aģitāciju pirms vēlēšanām?

 

Jēkabpilī reģistrēti divi gripas gadījumi, bet Rīgā ar gripu slimnīcā nonākuši trīs cilvēki. 51.nedēļā monitoringa iekļautajās 68 ambulatorajās iestādēs vienā ģimenes ārstu praksē Jēkabpilī reģistrēti divi gripas gadījumi. Savukārt no 11 slimnīcām, kas piedalās monitoringā, viena slimnīca Rīgā ziņoja par trīs gripas pacientiem un vienā gadījumā pacients nonācis slimnīcā ar gripas izraisītu pneimoniju. Samazinājusies arī bērnudārzu apmeklētība par 30 procentiem.

 

Vakar un šodien Jēkabpilī vairāki autovadītāji taranējuši ceļazīmes. Sestdien, 27.decembrī, kāds 1986.gadā dzimušais, vadot "Audi 80", Rīgas ielā uzbrauca ceļazīmei. Savukārt šodien ceļa zīmi Rīgas un Cukurfabrikas ielu krustojumā taranēja kāds 1964.gadā dzimušais ar kravas auto DAF.

 

Latvijas cietumos Ziemassvētkus un Jaunā gada tuvošanos piemin ar dievkalpojumiem un radošajām darbnīcām. Svētku dienās ieslodzījuma vietās paredzēti dažādu konfesiju dievkalpojumi, evaņģēliju lasījumi un garīgās mūzikas svētku koncerti. Jēkabpils cietumā notiesātie gatavo priekšnesumus, kurus demonstrēs pašdarbības koncertā. Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, tad Jēkabpils cietuma teritoriju izdaiļos ieslodzīto veidotās sniega skulptūras. Gandrīz katrā ieslodzījuma vietā darbojas radošās darbnīcas, kurās ieslodzītie mācās sveču liešanas prasmes, zīmēšanu, batikošanu un citas radošas lietas. Tāpat svētku laikā ieslodzītie izrotā savas dzīvojamās telpas un organizē konkursus par krāšņāk noformētajām istabām.

 

Turpinām ziņas

 

Rīgas rajona tiesa šodien Ministru prezidentei par aģitācijas kārtības pārkāpšanu piespriedusi 50 eiro naudas sodu. Jau ziņots, ka Rīgas rajona tiesa 16.decembrī skatīja administratīvā pārkāpuma lietu pret Ministru prezidenti Laimdotu Straujuma saistībā ar aģitācijas kārtības pārkāpšanu. Straujumai saistībā ar izteikumiem vēlēšanās policija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolu. Straujuma samaksās 50 eiro naudas sodu, aģentūrai BNS pastāstīja premjeres preses sekretāre Aiva Rozenberga. Premjere paliekot pie sacītā, tomēr atzīst, ka bijis neuzmanīgi šādi izteikties vēlēšanu dienā. Administratīvā pārkāpuma protokols noformēts arī Rīgas mēram Nilam Ušakovam.

 

Pēc jaunā gada Pārtikas un veterinārais dienests plāno atcelt ārkārtas situāciju Āfrikas cūku mēra skartajos rajonos. Karantīnas noteikumi joprojām būs spēkā infekcijas perēkļa vietās. Bīstamā slimība šobrīd cirkulē mežacūku populācijā, it īpaši Vidzemē. Kopš slimības uzliesmojuma, ārkārtas situācijas rajonos ir nomedīti 14 tūkstoši cūku. Pēc speciālistu teiktā, tas ir devis rezultātu - vīruss strauji uz priekšu vairs neizplatās.

 

Un vēl

 

Ziņu aģentūras «Bloomberg News» sagatavotajā «Pesimista ceļvedī» 2015.gadam kā viens no potenciāli ģeopolitiski karstajiem punktiem iekļautas arī Baltijas valstis. Ceļvedī teikts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu saasināt situāciju Baltijas valstīs, izmantojot krievu minoritāti Igaunijā un Latvijā, kā arī Krievijai piederošo Kaļiņingradas apgabalu, kas atrodas starp Poliju un Lietuvu. «Bloomberg News» ceļvedī norādīts, ka gaisa telpas pārkāpumi, ko veikusi Krievija, apliecina tās gatavību pārbaudīt NATO spējas.

 

Atstājiet komentāru