2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 6.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 6.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu šogad pirmo pastmarku laidis klajā Latvijas pasts? Ar kādiem jautājumiem preses konferencē iepazīstinās SIA “Jēkabpils siltums”? Un Kādas ir Zvaigznes dienas tradīcijas?

 

Šodien Satversmes tiesa skatīs lietu par vēlētāju apvienību tiesībām iesniegt kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām. Lieta ierosināta "Par Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 15.panta pirmās daļas, ciktāl tā nepieļauj vēlētāju apvienībām iesniegt kandidātu sarakstus novados, kuru iedzīvotāju skaits ir lielāks par 5 tūkstoši, un republikas pilsētās, atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91.un 101.pantam".

 

Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu izdos prezidentūrai veltītu pastmarku. Pastmarkas autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, kurš izmantojis grafiskā dizainera Gunāra Lūša veidoto Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālo logotipu ar arhetipiska dzirnakmens tēla attēlu. Zīmīgi, ka Latvijas pirmajai prezidentūrai veltītā pastmarka ir arī pirmā, ko Latvijas Pasts izdos 2015.gadā. Jaunās pastmarkas prezentācija notiks šodien Eiropas Savienības mājā.

 

Baltkrievijas Centrālā banka paziņojusi, ka no šodienas valūtas iegādei noteiktā komisijas nodeva, kas iekasējama no valsts iedzīvotājiem, tiks samazināta līdz 10 procentiem no kopējās pirkuma summas. Tādējādi šī jau ir otrā reize pēdējās nedēļas laikā, kad tiek samazināta komisijas nodeva valūtas iegādei. Baltkrievijas Centrālā banka norāda, ka dolāru, eiro un citu ārvalstu valūtu paniska pirkšana netiek novērota, bet vairumam valūtas maiņas iestāžu ārvalstu valūtu rezerves ir pietiekamā apjomā. Banka arī vēsta, ka turpmāku finanšu tirgu pozitīvu tendenču gadījumā tiks īstenoti papildu pasākumi komisijas nodevu samazināšanai.

Turpinām ziņas

 

Šodien SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko uz preses konfenrenci ir aicinājies vietējos žurnālistus, lai informētu par uzņēmuma aktualitātēm. Tāpat arī tiks stāstīts par lielākajiem šajā gadā veicamajiem darbiem.

 

Savukārt Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā ir skatāma Bērnu literatūras nodaļas vadītājas Ilonas Švābes fotoizstāde “Palaid sapni”. Bibliotēkā to iekārtoja vakar, bet izstādes svinīga atklāšana notiks rīt pulksten piecos. „Palaid sapni”. Ilonai Švābei fotografēšana ir viens no viņas daudzajiem hobijiem. Viņai īpaši patīk fotografēt dabu.

 

Un vēl

 

Šodien Latvijā svin Zvaigznes dienu, kuru sauc arī par Trejkungu dienu. Kā grāmatā "Latviešu gadskārtu ieražas" apgalvo Edīte Olupe, Zvaigznes diena nepieder pie īsti latviskajām svinamajām dienām. Trejkungu dienas izcelsme saistāma ar kristīgo leģendu par trim Austrumu gudrajiem, kuri tūliņ pēc Jēzus dzimšanas ieradušies sveikt jaunpiedzimušo jūdu ķēniņu. Zvaigznes dienā daudz uzmanības tiek veltīts aizsardzībai pret ļauniem gariem un lietuvēniem. Ticējumi vēsta: ja Zvaigznes dienā saule spīd visu dienu, tad tai gadā kara nebūs. Savukārt, ja Zvaigznes dienas naktī debesis nosētas zvaigznēm, tad būs daudz ogu un būs labs siena laiks. Auksta Zvaigznes diena liecina, ka arī ap Miķeļiem būs auksti.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kad pasludinās spriedumu par zādzībām no Latgales lūgšanu namiem? Kā atzīmēs ziemassvētku kauju piemiņu? Un Kas ieguva konkursa “Atdzimt no pelniem” balvu?

 

Svētdien ap pulksten pusdiviem naktī no kafejnīcas “Ūsiņš” noliktavas Jēkabpilī, Rēzeknes ielā nozagtas dažādas preces. Kafejnīca atrodas līdzās Ķieģeļu ielas mikrorajonam. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka par notikušo zādzību sākts kriminālprocess.

 

Balvu rajona tiesa ceturtdien, 8.janvārī, pasludinās spriedumu krimināllietā par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē, tajā skaitā arī no Endzeļu vecticībnieku baznīcas Krustpils novadā. Tiesas sēdē vakar visi apsūdzētie izmantoja tiesības izteikt pēdējo vārdu. Lietu pabeidza skatīt pēc būtības. Lietā ir četri apsūdzētie Pjotrs ļebedevs, Sergejs Kazakovs, Aleksejs balovņevs un Lietuvas pilsonis Renatas Macunavičius. Jau ziņots, ka izmeklēšanas laikā aptaujāti vairāk nekā 100 liecinieku, pārbaudītas vairāk nekā 60 personas, kas varēja būt saistītas ar zādzībām. Kopumā nozagti vairāk nekā 140 reliģiska kulta priekšmetu.

 

Jauniete, kura Jaungada naktī pazuda Daugavpilī, atrasta mirusi. 1.janvāra vakarā policijā tika saņemta informācija par 1997.gadā dzimušās jaunietes pazušanu. Pēc sākotnējās informācijas, pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ 17gadīgā jauniete no dārzu mājiņas, kur ar draugiem svinēja jaungadu, aizgāja bez apaviem. Valsts policija nekavējoties uzsāka meklēšanu, piesaistot arī Valsts robežsardzes un Zemessardzes darbiniekus. 3.janvāra pusdienlaikā tā paša dārzkopības kooperatīvā, kādas dārza mājiņas pagalmā bez redzamiem miesas bojājumiem tika atrasts pazudušās meitenes līķis. Šobrīd uzsāktajā kriminālprocesā notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu precīzus notikuma apstākļus un iemeslus.

 

Turpinām ziņas

 

Rīt Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā atklās fotoizstādi “Latvijas mazās gaismas pilis”. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas – celtas no jauna vai tajās veikta nozīmīga pārbūve. Katrai pilsētai, kur tapusi jauna bibliotēka, tas bijis nozīmīgs notikums. Svarīgi visas valsts mērogā parādīt šīs pozitīvās pārmaiņas novados. Fotoizstāde ir stāsts arī par Līvānu pilsētas bibliotēku, kā mazo gaismas pili.

 

Sestdien, 10.janvārī, ar vairākiem pasākumiem tiks pieminētas leģendāro Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kauju 98tā gadadiena. Paredzēts, ka Ziemassvētku kauju muzejā, Jelgavas novada Valgundes pagasta "Mangaļos", notiks Pirmā pasaules kara kaujas rekonstrukcija. Kluba "Latviešu karavīrs" dalībnieki demonstrēs latviešu strēlnieku un vācu karavīru sadursmi.Tāpat arī Ziemassvētku kauju muzejā būs iespēja apskatīt Pirmā pasaules kara ieročus un ekipējumu, kā arī mūsdienu Nacionālo bruņoto spēku bruņojumu un tehniku. Paredzēts arī Jura Kulakova koncerts un atmiņu ugunskurs.

 

Un vēl

 

Trīs uzņēmējas no Krustpils, Salas un Līvānu novada – Jolanta Ābele, Anna Voino un Zane Praņevska ir iekļuvušas Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes konkursa „Atdzimt no pelniem” TOP 10 un ieguvušas iespēju šī gada sākumā apmeklēt Eiropas Parlamentu Briselē. Konkursā galveno balvu šogad ieguva Inese Kunakova no Riebiņu novada. Viņa saņēma mākslinieces Andas Poikānas radīto piemiņas zīmi un naudas balvu – tūkstots 400 eiro. Sandra kalniete norāda, ka balvu „Atdzimt no pelniem” viņa iedibinājusi, lai pateiktos sievietēm – mazajām un vidējām uzņēmējām, kuras, neskatoties uz dažādām grūtībām ir spējušas gūt panākumus uzņēmējdarbībā, daudz darījušas sabiedrības labā un palīdzējušas profesionāli augt citām sievietēm.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko liecina operatīvo dienestu informācija? Kādā konkursā ikviens var pieteikt sevi? Un Kā ierosina pārdēvēt Krimu?

 

Ugunsgrēkos vienstāvu dzīvojamās mājās pēdējās diennakts laikā dzīvību zaudējuši trīs cilvēki. Glābšanas dienests informē, ka divos no ugunsgrēkiem, iespējams, bijušas problēmas ar apkuri. Viens no ugunsgrēkiem noticis nakts laikā. Ugunsgrēki izcēlušies Mārupē, Mālpilī un Daugavpilī. Jaunajā gadā ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši jau četri cilvēki.

 

Pēdējā diennaktī atkal novērotas straujas ūdens līmeņa svārstības Ogres upes lejtecē, un naktī uz otrdienu Ogres pilsētā ūdens līmenis pakāpās desmit centimetru virs kritiskās robežas. Pirmdienas vakarā ūdens līmenis īsā laikā pazeminājās par 20 centimetriem, vēlāk tas strauji paaugstinājās par vairāk nekā pusmetru, sasniedzot 2,2 metru atzīmi virs stacijas nulles punkta, kas ir desmit centimetru virs pirmās plūdu robežas. Nakts otrajā pusē ūdens līmenis nedaudz pazeminājās, bet šorīt ir atsākusies pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās.

 

Šorīt Latvijā turpinās gaisa temperatūras pazemināšanās, valsts lielākajā daļā sals sasniedzis -11..-16 grādu, aukstākais laiks ir Vidzemē un Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija. Siltāk ir daudzviet Kurzemē, Zemgales rietumos un Jūrmalā, kur zem mākoņiem, kas vietām nes arī nelielu sniegu, nav kļuvis vēsāk par -6..-9 grādiem. Jēkabpilī šorīt bija mīnus 13 grādu auksts.

 

Turpinām ziņas

 

Pagājušā gada desmit mēnešos Latvijas meža nozares eksports turpinājis augt, palielinoties par 9,5% un sasniedzot 1,70 miljardu eiro rādītāju salīdzinājumā ar 1,55 miljardiem eiro attiecīgajā laika posmā pērn, liecina Zemkopības ministrijas Meža departamenta dati. Koksne un tās izstrādājumi eksportēti 1,46 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 10% vairāk nekā analogā periodā pagājušajā gadā. Jau ierasti lielākie eksporta tirgi Latvijas meža nozares produkcijai bija Lielbritānija, Zviedrija un Vācija.

 

 

 

Šodien, Zvaigznes dienā, Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" izsludina pieteikšanos apbalvojumam “Laiks Ziedonim”, kas cildinās par jaunradi un izcilību. Apbalvojums jau otro gadu tiks pasniegts piecās nominācijās, un tā mērķis ir iedvesmot un iedrošināt latviešus visā pasaulē. Apbalvojumu pasniegs 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, īpašā cildināšanas ceremonijā. Pieteikt sevi vai kādu citu kādā no piecām apbalvojuma nominācijām iespējams līdz 13.februārim mājas lapā laiksziedonim.lv

 

Un vēl

 

Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kuru kopš pagājušā gada februāra okupējusi Krievija, nepieciešams pārdēvēt par Tauridu, intervijā telekanālam "LifeNews" paziņoja odiozais Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis. Pašreizējais pussalas nosaukums ir "izteikts Krimas tatāru" nosaukums, bet tam vajadzētu būt grieķu, norādīja politiķis. Žirinovskis uzsvēris, ka visam ir jābūt sākotnējam, arī citu pilsētu nosaukumos, piemēram, nevis Volgogradai, bet Caricinai, nevis Kirovai, bet Vjatkai, nevis Uļjanovskai, bet Simbirskai. Politiķis arī sacīja, ka viņa vadītā liberāldemokrātu partija ierosinās pieņemt Valsts domē aicinājumu valdībai par to, ka Krima būtu jāpārdēvē par Tauridu.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Par cik tiks samazināts apkures tarifs Jēkabpilī? Kur šodien notikusi siltumtrases avārija Jēkabpilī? Un Kas turpmāk vadīs Krustpils novada domi?

 

SIA “Jēkabpils siltums” no 1.februāra samazinās maksu par apkuri aptuveni par 7,5 procentiem.  SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informē, ka 2014.gada decembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulators ir apstiprinājis siltumtīklu jauno siltumenerģijas tarifu. Tas stāsies spēkā no 1.februāra.  Jaunais tarifs paredz, ka siltumenerģijas cenas samazinājumu par apmēram 7,4 – 7,5 procentiem. Iedzīvotāji patērētāji var pārbaudīt savu līdzšinējo patēriņu un izdarīrt secinājumus , kāda cena būs 1.februāra, paņemot pašreiz darbojošās cenas un samaziniot tās attiecību par apmēram 7,5 procentiem. tad zinās aptuveno cenu.Aleksandrs Karpenko uzsver, ka tarifu samazināt bija iespējams, jo pēdējo piecu gadu laikā uzņēmums, ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības atbalstu, ir ieguldījis lielas investīcijas siltumtrašu atjaunošanā un katlumāju modernizēšanā.

 

Tikšanās reizē ar žurnālistiem Aleksandrs Karpenko sacīja, ka šodien ir likvidēta avārija ēkā Draudzības alejā 26. Šorīt pēc pulksten pieciem no rīta Tvaika ielas katlumājā tika konstatēts, ka strauji palielinās siltumenerģijas patēriņš, kas liecināja, ka kaut kur trasē ir avārija. Pārbaudot visas trases bojājums netika atklāts. Ap pulksten desmitiem no rīta tika konstatēts, ka ēkā Darudzības alejā 26 kāds rīta agrumā ir atgriezis siltumnesēja atgaisošanas ventili un no siltumtrases karstais ūdens noplūdis pagrabā. Kā komentēja Aleksandrs Karpenko, kad uzņ;emuma darbinieki atklāja avārijas vietu, karstais ūdens pagrabā noplūdes vietā bijis jau gandrīz līdz ceļiem. Noplūde ir likvidēta, bet tā kā ventilis atgriezts tīšu prātu, par patērēto siltuma daudzumu nāksies maksāt šīs mājas iemītniekiem un viņu rēķins par jancvāri būs lielāks.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpilī, Pils rajonā šonakt no mājas pagalma nozagta automašīna Toyota Corolla Verso. Zādzība konstatēta ap pulksten astoņiem no rīta. Policija par notikušo uzsākusi kriminālprocesu.

 

Sporta studu laikā vakar traumas guvuši divi skolnieki. Latgalē, spēlējot futbolu sporta stundas laikā, kritis un apakšstilba kaula lūzumu guvis kāds 12 gadus vecs zēns. Savukārt Vidzemē sporta stundas laikā apakšstilba kaula lūzumu guvis kāds 14 gadus vecs zēns.

 

Rojas novadā, Ģipkā atrasts sestdien jūrā pazudušais kaitbordists. Viņa mirstīgās atliekas un kaitošanas dēlis atrasts izskalots krastā 20 kilometru attālumā no pazušanas vietas. Viņu pamanījis vietējais iedzīvotājs un ziņojis policijai. Šobrīd policija izbraukusi uz notikuma vietu.

Un vēl

 

Šodien notika Krustpils novada domes ārkārtas sēde, kurā tika vēlēts jauns pašvaldības priekšsēdētājs. Ar balsu vairākumu šajā amatā ievēlēts partijas “Vienotība” pārstāvis Kārlis Pabērzs. “Par” balsoja 11 deputāti, “pret” – 3, bet atturējās viens deputāts. Kopš 2013. gada pašvaldību vēlēšanām domi vadīja Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” pārstāvis Gundars Kalve, kurš veselības problēmu dēļ nolēma amatu atstāt, bet turpināt strādāt kā deputāts. Kārlis Pabērzs šajā laikā bija priekšsēdētāja vietnieks.

 

Vienlaicīgi šajā sēdē deputāti lēma par izmaiņām Krustpils pašvaldības nolikumā, atsakoties no algota domes priekšsēdētāja vietnieka amata. Turpmāk vietnieks domes priekšsēdētāju aizvietos tikai viņa prombūtnes laikā. Jaunievēlētais Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs šodien, pulksten trijos ir sasaucis ārkārtas sēdi, kurā tiks ievēlēts domes priekšsēdētāja vietnieks.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds drošības līdzeklis piemērots vīrietim, kurš aizturēts par slepkavību Pļaviņās? Kas ievēlēts par Krtustpils novada domes priekšsēdētāja vietnieku? Un Ko par šo vakaru un nakti prognozē sinoptiķi?

 

Vīrietim, kurš janvāra sākumā tikai aizturēts par sievietes slepkavību Pļaviņās, piemērots apcietinājums. Jau ziņots, ka 2.janvārī, Raiņa ielā, dzelzceļa malā atrasta 1978.gadā dzimusi sieviete. Saistībā ar notikušo policija sāka kriminālprocesu. Par slepkavības pastrādāšanu kārtības sargi aizturēja 1984.gadā dzimušu vīrieti, kurš jau agrāk tiesāts. Pašlaik aizdomās turamajam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Lai noskaidrotu precīzus notikušā apstākļus, tiks veikta ekspertīze.

 

Valdība šodien lēma, ka notiesāto elektroniskās uzraudzības ieviešana kā alternatīva ieslodzījumam tiks ieviesta no 1.jūlija, nevis no 1.februāra, kā tas bija paredzēts iepriekš. Valdībai iesniegtajos dokumentos norādīts, ka Valsts probācijas dienests, organizējot elektroniskās uzraudzības ieviešanai nepieciešamās tehnoloģijas iepirkumu, ir saskāries ar problēmsituācijām, kas liek secināt, ka elektroniskās uzraudzības ieviešana no 1.februāra nebūs iespējama. Jau ziņots, lai īstenotu elektronisko uzraudzību, pie notiesātā ķermeņa piestiprinās elektronisko ierīci, kas ļaus kontrolēt viņa atrašanos noteiktā vietā un laikā.

 

Turpinām ziņas

 

Krustpils novada pašvaldības dome par priekššedētāja vietnieku ievēlēja līdzšinējo domes priekšsētāju Gundaru Kalvi. Jau ziņots, ka šodien domes ārkārtas sēdē ievēlēts jauns priekšsēdētājs – Kārlis Pabērzs. Dome arī nolēma atteikties no algota vietnieka amata. Turpmāk vietnieks tikai aizvietos priekšsēdētāju viņa prombūtnes laikā.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus no 6. līdz 9. janvārim pieteikties braucienam uz 1991.gada barikāžu atceres pasākumu Rīgā. Atceres pasākums norisināsies 13.janvārī Zaķusalā. Braucienam var pieteikties Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā vai zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80205008. Izbraukšana no Vecpilsētas laukuma paredzēta pulksten 15.00, savukārt atceres pasākums Rīgā sāksies pulksten 18:00. Jēkabpils dome šim braucienam piešķīra – 340 eiro.

 

Un vēl

 

Šodien līdz ar saulrietu gaisa temperatūra Latvijā strauji pazemināsies, vakarā un naktī uz trešdienu daudzviet valsts centrālajā un austrumu daļā gaiss atdzisīs līdz -17..-22 grādiem. Zemākā gaisa temperatūra tiks sasniegta naktī valsts austrumu daļā. Siltākais laiks saglabāsies Kurzemē. Rīt, sākot no valsts rietumiem, mākoņi aizklās debess lielāko daļu. Caur tiem daudzviet spīdēs saule, saulainākā diena būs valsts austrumos. Diena būs auksta.

 

Atstājiet komentāru