2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 8.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 8.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien Jēkabpilī rādīs filmu par Mārtiņu Freimani? Kur Kokneses donori šodien var nodot asinis? Un Kam priekšropku dod latvijas valsts prezidents?

 

Šodien Jēkabpils rajona tiesā turpināsies liecinieku nopratināšana krimināllietā, kurā divas personas apsūdzētas par cilvēka sagrābšanu, nolaupīšanu un nogalināšanu. Vakar aizstāvības puse lūgusi Jēkabpils rajona tiesu nopratināt sešus papildu lieciniekus. To pratināšana paredzēta arī vēl tiesas sēdē, kas notiks 6.martā. Kad būs nopratināti visi liecinieki, tiesa paredzējusi uzklausīt ekspertus.

 

Trim krimināllietā par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē apsūdzētajiem prokurors pieprasījis piespriest reālu brīvības atņemšanu no trim gadiem un septiņiem mēnešiem līdz četriem gadiem un sešiem mēnešiem. Ceturtajam apsūdzētajam prokurors pieprasījis brīvības atņemšanu uz trim gadiem un vienu mēnesi nosacīti. Visiem apsūdzētajiem pieprasīts piemērot arī policijas kontroli no diviem gadiem un trim mēnešiem līdz pieciem gadiem. Tāpat apsūdzētajiem pieprasīts kompensēt cietušās puses pārstāvjiem nodarīto materiālo un morālo zaudējumu. Spriedumu minētajā lietā tiesa plāno pasludināt šodien.

 

Šodien pulksten sešos vakarā Kino Mītnē, Jēkabpils Tautas namā notiks dokumentālā filma „Freimis. Mārtiņš Freimanis.” Filma veidota kā Mārtiņa daiļrades apkopojums un atspoguļojums, kā arī piemiņa pāragri mūžībā aizgājušajam komponistam, dzejniekam, dziedātājam un aktierim,  dzīvnieku draugam, bērnu un jauno mūziķu atbalstītājam. Dokumentālajā filmā apkopoti spilgtākie fragmenti no koncertierakstiem, intervijām un aizraujošākajiem brīžiem Mārtiņa dzīvē, kā arī draugu atmiņu stāsti.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts asinsdonoru centrs aicina atsaukties AB rēzus negatīvās asins grupas donorus, jo pēc garajām svētku brīvdienām centra krājumos šīs grupas asiņu ir nepietiekamā daudzumā. Šodien centra darbinieki strādā izbraukumā Kokneses kultūras namā. Jau ziņots, ka sākot ar šo gadu, spēkā stājušies arī grozījumi Darba likumā, kas attiecas uz donoriem. Darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā.

 

Šogad jau divdesmit pirmo reizi norisinās konkurss „Gada glezna”. Šoreiz darbus izvērtēšanai pieteikuši 87 mākslinieki. Uzvarētāju, atbilstoši konkursa tradīcijai, izvēlas scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis. Savukārt skatītāji savu vērtējumu par šogad balvai pieteiktajiem darbiem var sniegt līdz 15.martam, balsojot Dailes teātrī. ” Gada glezna” ir unikāla iniciatīva un ir viens no senākajiem kultūras atbalsta projektiem Latvijas jauno laiku mākslas vēsturē. Šodien dailes teātrī paziņos konkursa uzvarētāju.

 

Un vēl

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš dod priekšroku «savai ģimenei un savam makam», nevis Pasaules ekonomikas forumam, tā pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu žurnālistiem sacīja prezidents. Lūgts komentēt iespējamos iemeslus, kādēļ Pasaules ekonomikas foruma, kas no 21.janvāra līdz 24.janvārim notiks Davosā, organizētāji nav uzlūguši arī Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts prezidentu, Bērziņš izvairīgi norādīja, ka «dod priekšroku savai ģimenei un savam makam». Forumā viena no galvenajām runātājām šogad būs Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Uz Pasaules ekonomikas forumu iepriekš devusies bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kā arī eksprezidents Valdis Zatlers.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

radio1 ziņās klausieties:Kāda karte izveidota par Jēkabpils Mežaparku? Kāda ASV militārā tehnika aizsargās Latvijas drošību? Un Kāda sin optiķu vērtējumā bijusi decembra nogale?

 

Baltijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēlē vakar BK “Jēkabpils” mājās ar rezultātu 78:48 pārliecinoši sakāva Igaunijas vienību „TLU Kalev”. Rezultatīvākais – Andrejs Šeļakovs ar 14 punktiem un 13 izcīnītajām bumbām komandas labā. Tagad B grupas kopvērtējumā "Valmiera" ar astoņām uzvarām desmit spēlēs ieņem pirmo vietu, "Jēkabpils" seko ar tādu pašu bilanci, bet "Lietkabelis" ar astoņām uzvarām 11 cīņās atrodas trešajā pozīcijā. Savukārt "Maks ja Moorits" ar četrām uzvarām 11 spēlēs ieņem piekto vietu.

 

Jau trešo gadu saldumu ražotājs Laima sadarbībā ar biedrību Ascendum aicināja sabiedrību piedalīties Ziemassvētku labdarības akcijā un kopā piepildīt Latvijas maznodrošināto daudzbērnu ģimeņu bērnu sapņus par Ziemassvētku dāvanām, kuras pašas ģimenes nevar atļauties. Šogad akcijā svētku dāvanas tika sarūpētas 800 maznodrošināto ģimeņu bērniem, tajā skaitā 45 Viesītes novada bērniem no 14 ģimenēm. Uz Viesītes novadu atceļoja divi velosipēdi, lelles, ar pulti vadāmi automobiļi, skolas soma un citas dāvanas pēc kurām kāroja bērni.

 

Biedrība „Vidus iniciatīvu centrs” īstenojot projektu par Jēkabpils un apkārtējo novadu sabiedrības saliedēšanu un iesaistīšanu brīvprātīgo darbā, sakopjot apkārtējo vidi, ir izveidojusi Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves orientēšanās karti ar orientēšanās takām un objektu norādes. Orientēšanās karte kalpos kā lielisks pavadonis tūristiem, Jēkabpils Meža parka apmeklētājiem, nometņu organizētājiem un citiem interesentiem. Karti var iegūt bez maksas Jēkabpils Tūrisma informācijas centrā, Jēkabpils sporta centrā un biedrības „Vides iniciatīvu centrs” birojā.

 

Turpinām ziņas

 

 

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments vakar nosūtījis atpakaļ kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska aizstāvei zvērinātai advokātei Ilonai Bulgakovai lūgumu pārskatīt nolēmumu par Čalovska izdošanu ASV, jo tā izskatīšana nav pakļauta Augstākajai tiesai. Jau ziņots, ka aizstāvība pieteikumā lūdza pārskatīt spēkā stājušos nolēmumu, proti, 2013.gada 31.janvāra Augstākās tiesas lēmumu, ar kuru atzīta par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV.

 

Lai stiprinātu Baltijas valstu drošību, ASV nākamnedēļ uz Latviju nosūtīs 17 kaujas mašīnas. Jau ziņots, ka ASV bija pirmā valsts, kura, saasinoties notikumiem Ukrainā, jau pērn pavasarī uz Latviju nosūtīja desantniekus, kurus oktobra sākumā nomainīja ASV smagās bruņutehnikas 150 karavīru lielā rota ar pieciem tankiem "Abrams" un 12 bruņotām kaujas mašīnām "Bradley". Šie transportlīdzekļi no ASV armijas Pirmās kavalērijas divīzijas smagās bruņutehnikas rotas nesen Latviju ir pametuši.

 

Un vēl

 

Pagājušā gada decembra nogale Latvijā bija 0,5 grādus pēc Celsija siltāka par normu, liecina meteoroloģijas centra dati. Decembra trešajā dekādē netika aizvadīta neviena diena, kad kādā no Latvijas meteoroloģiskajām stacijām nebūtu reģistrēti nokrišņi un kopējais nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija 25,9 mm, kas ir 155% no normas. Stabila sniega sega Latvijā bija izveidojusies vien sākot no dekādes vidus un maksimālais sniega segas biezums 14 cm bija 31.decembrī Griškānu novērojumu stacijā. Savukārt stiprākās vēja brāzmas decembra trešajā dekādē tika novērotas 23.decembrī Daugavgrīvā, sasniedzot 19 m/s.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir latvijas banku reputācija? Kas izvēlēts par 2015.gada kukaini? Un Kādu laiku šodien pēcpusdienā prognozē sinoptiķi?

 

Latvijai kā mazai valstij pirmā prezidentūra ir īpaša, tāpēc uz to jāraugās ar cerību, ka tai būs kāds rezultāts, norāda Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņai personīgi Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē nozīmē darbu, taču viņai ir prieks par Latviju. Runājot par būtiskākajiem aspektiem prezidentūras laikā Straujuma norādīja, ka svarīgs ir saturs, jo ir bijušas tādas prezidentūras, kurām nav bijis nekāda rezultāta. Prezidentūras pasākumu  un gatavošanās kopējā tāme ir aptuveni 70 miljoni eiro, un pēc finansistu aprēķiniem aptuveni tāds būs arī Latvijas ekonomikas ieguvums no prezidentūras – nodokļu veidā.

 

Tukuma lidostas projekts ir pozitīvs, taču jāizpilda visas prasības - nekādas atkāpes nav iespējamas, norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņš uzsver, ka Tukuma lidostas projektu vērtē pozitīvi. Viņš arī uzsver, ka pašreizējie problēmjautājumi ir risināmi. Vienlaikus Matīss atzīmēja, ka visā pasaulē lidostas traucē iedzīvotājiem - arī starptautiskā lidosta "Rīga" neesot izņēmums. Jau ziņots, ka Vides pārraudzības valsts birojs sniedzis negatīvu atzinumu par Tukuma lidostas darbības paplašināšanas ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu, kas liedz lidostai attīstītes tālāk.

 

2014.gada laikā Latvijas banku nozares korporatīvā reputācija ir nostabilizējusies iepriekš sasniegtajā līmenī, liecina ikgadējais pētījums. Banku reputāciju kopumā virza sniegto produktu un pakalpojumu kvalitāte, laba sadarbības pieredze ar klientu, kā arī finansiālie rādītāji un uzticamība ilgtermiņā. Pie reputāciju kavējošiem faktoriem tiek minētas sliktas publiskas atsauksmes un informācija, individuālas pieejas un pretimnākošas attieksmes trūkums, nepietiekams finansējums uzņēmējdarbības kreditēšanai un neskaidrības par atsevišķu banku īpašnieku maiņu. Latvijas banku korporatīvās reputācijas novērtējums, salīdzinot ar finanšu nozari Eiropā, ir vidēji augsts.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Daugavpilī sākas un līdz 11.janvārim norisināsies starptautiskais garīgās mūzikas festivāls "Sudraba zvani". Reizi divos gados notiekošais festivāls ir iemantojis popularitāti ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās. Šoreiz festivāla koncerti, mēģinājumi, tikšanās, ekskursijas pa pilsētu un citi pasākumi pulcēs pāri par 2 tūkstoši festivāla dalībnieku no deviņām valstīm. Atšķirībā no citiem gadiem šoreiz festivālā pirmo reizi tiks rīkots jauno dziedātāju konkurss. Līdzīgi kā citiem gadiem, arī šoreiz festivālā notiks koru un solistu konkurss. Festivāla noslēguma koncerts un apbalvošanas ceremonija notiks 11.janvārī plkst.15 Vienības nama koncertzālē. Ieeja uz visiem festivāla pasākumiem par brīvu.

 

Latvijas Entomoloģijas biedrība par gada bezmugurkaulnieku izvēlējusies grēvi. Tas ir vienādkājvēzis, kas dzīvo jūras gultnē un raksturo Baltijas jūras vides kvalitāti, kā arī ir svarīgs barības ķēdes posms un nozīmīga zivju barības bāze. Vēža populāciju negatīvi ietekmē upju ieskalotā lielā barības vielu fosfora un slāpekļa koncentrācija un skābekļa deficīts piegrunts slānī. Grēvis ir vienādkājvēzis, kura ķermenis ir posmots un no mugurpuses saplacināts, mugurpuse tam ir brūnganā krāsā, bet vēders un kājas - pelēcīgas. Grēvim galva sānos ir ierobota, acis novietotas galvas sānos, ķermenis ir lapveidīgs, bet astes daļā nosmailots. Vēzis lielāko daļu dzīves pavada, ieracies gruntī, spēj rāpot pa grunts virskārtu un peldēt. Viņš apdzīvo gultnes gan ar smilts, gan grants un dūņu substrātu.

 

Un vēl

 

Šodien Latviju no rietumiem šķērsos plaša nokrišņu zona - snigs un puteņos iespējams lietus un atkala. Gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies, un vakarā tā gaidāma ap mīnus 4 grādi. Dienvidu, dienvidrietumu vējš pūtīs ar brāzmām 10-15 metru sekundē. Lielākā snigšana gaidāma naktī uz piektdienu.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur jēkabpiliešiem meklēt palīdzību, ja nedeg ielas apgaismojums? Kāda neparasta izstāde būs skatāma tautas namā? Un Kāpēc autovadītājus neapmierina ceļu policijas darbs?

 

Jau pērnā gada nogalē Jēkabpils Bebru ielas mikrorajona iedzīvotāji un vairāki bērnu vecāki sūdzējās, ka nedeg ielas apgaismojums pie bērnudārza “Auseklītis” līdz ar to ik rītu un ik vakaru, vedot bērnus uz un no bērnudārza, vecākiem uz pirmsskolas izglītības iestādi nākas mērot ceļu tumsā. Radio1 par šo problēmu informēja pašvaldības atbildīgo speciālistu Pēteri Lazdānu, kas apliecināja, ka ir informēts par šo situāciju un arī viņš saņemis vairākas sūdzības, ka ielu apgaismojums nedeg. Pēteris Lazdāns skaidroja, ka tā ir elektroapgaismes sistēmas kļūme un tāpēc atjaunot ielu apgaismojumu šajā vietā esot problemātiski. Periodiski tas izdodoties. Taču šāda atbilde nerisina situāciju, tāpēc plašāku skaidrojumu, ko darīt lūdzām Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniekam Aivaram Krapam.

.Aivars Kraps:  "Viennozīmīgi pilsētā elektrībai jādeg, ja lielāka kļūda varbūt ilgāks laiks paiet kamēr saremontē, taču situācijas, ka nedeg nevar būt. Par šo gadījumu nebiju informēts. Pilsētā pēc pēdējo gadu ielu remontdarbiem daudzviet ir problēmas ar ielu apgaismojumu, kuras risinam. Nav attaisnojums ka ir sistēmas kļūda, elektrībai ir jādeg un problēma ir jārisina."

Aivars Kraps uzsvēra, ka šī situācija tiks atrisināta un tuvākajā laikā pie bērnudārza “Auseklītis” tiks nodrošināts ielu apgaismojums. Iedzīvotāji par ielu apgaismojuma traucējumiem aicināti ziņot pašvaldībai arī turpmāk, to var izdarīt zvanot pa tālruni 29293222 vai iesniedzot pieteikumi Vienas pieturas aģentūrā.

 

Turpinām ziņas

 

22.janvārī Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē notiks Dzejas brauciena ceļojošās izstādes atklāšana, kā arī tikšanās ar dzejnieku, tulkotāju un šī projekta vadītāju Guntaru Godiņu. Dzejas brauciena izstāde Jēkabpils Tautas namā būs apskatāma no 22. janvāra līdz 28. februārim. Dzejas brauciens ir daudzvalodu literārs projekts. Ideja radusies 2006. gadā, projekta iniciatori bija Somijas Institūts un Latvijas vēstniecība Tallinā. No 2006. līdz 2010. gadam mobilais dzejas festivāls noticis Igaunijā, Latvijā un Somijā, braucienos piedalījušies dzejnieki no šīm trim valstīm, bet kopš 2011. gada Dzejas brauciens ir paplašinājies, jo kā dalībvalsts uzaicināta Zviedrija, bet 2014. gadā Zviedriju nomainīja Norvēģija.

 

2015. gada pauerliftinga sezonu aizsāks Aizkraukles Pilsētas atklātais čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus bez ekipējuma, kas norisināsies 17.janvārī. Sacensībās aicināti piedalīties jaunie sporta censoņi un ikviens sportot gribētājs. Sacensības svaru stieņa spiešanā guļus bez ekipējuma norisināsies sešās grupās. Absolūti labākos atlētus noteiks pēc Vilksa koeficienta, ņemot vērā katra sportista personīgo ķermeņa svaru pret uzspiestajiem kilogramiem. Čempionāta dalībnieki ir aicināti veidot un pārstāvēt savas sporta komandas, jo arī tās tiks vērtētas.

 

Un vēl

 

Ceļu policijas darbs gadumijā nav apmierinājis Latvijas autovadītājus - gaidas pēc publiski izteiktajiem solījumiem bijušas lielākas, liecina Latvijas Televīzijas raidījuma «Zebra» veiktā aptauja.Analizējot aptaujas rezultātus, secināts, ka Ceļu policijas sniegums šajā gadumijā bijis sliktāks nekā iepriekš – gandrīz puse respondentu trīs diennaktīs no 31.decembra līdz 2.janvārim nav redzējuši nevienu Ceļu policijas ekipāžu. Negatīva iezīme parādās arī jautājumā, vai respondenti svētku brīvdienās pamanījuši Ceļu policijas publiski solītu kampaņveidīgu transportlīdzekļu apturēšanu. Lielākā daļa uz to atbildējusi noliedzoši. Jjāsecina, ka Ceļu policija ir sasniegusi savu spēju robežu. Iedzīvotāji sagaida arvien aktīvāku darbu, bet šķiet, ka vairāk resursu satiksmes uzraugiem nav. Līdz ar to Ceļu policijai rūpīgāk vajadzētu pievērst uzmanību tam, kur un kad tā strādā, lai autovadītājiem parādītu, ka vārdi saskan ar darbiem,secināts pētījumā.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu atradumu no ūdens izvilkuši inspektori Laukezera centrālajā peldvietā? Kur var balsot par 12.saeimas deputātu reitingiem? Un Kur Latvijā tiek audzētas garneles?

 

Krimināllietā, kurā divas personas apsūdzētas par cilvēka sagrābšanu, nolaupīšanu un nogalināšanu, Jēkabpils rajona tiesa 6.martā turpinās pratināt lieciniekus. Šodien lietā tika nopratināti divi liecinieki, bet martā plānots nopratināt vēl sešus. Kad būs nopratināti visi liecinieki, tiesa paredzējusi uzklausīt ekspertus.

 

Krustpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības dienesta inspektori vakar Laukezera centrālajā peldvietā atraduši vēl rudenī ieliktu tīklu. Tas bija pilns ar sapuvušām zivīm un ap 100 dzīviem vēžiem. Kā norāda dienesta vadītājs Ilmārs Luksts, "vēžiem otrā dzimšanas diena". Tāpat arī viņš atzīmē, ka cilvēku bezatbildība reizēm ir pārsteidzoša, jo pametot tīklu, tas turpina "strādāt" vēl ļoti ilgi. Turklāt liekot tīklus peldvietā, tiek apdraudētas arī cilvēku dzīvības. Sapinoties tīklos, pat ar naža palīdzību ir grūti no tā tikt ārā. Viņš arī atgādina, ja redzat pārkāpumus, ziņojiet Vides un civilās aizsardzības dienestam, zvanot inspektoriem. Mobilais tālrunis: 26706059.

 

Turpinām ziņas

 

Pērn no Latvijas politiķiem popularitātes reitings visstraujāk audzis Saeimas deputātam Ingmāram Līdakam, tomēr visaugstāko reitingu saglabājis Ventspils mērs Aivars Lembergs, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja, kas veikta pēc laikraksta "Neatkarīgā" pasūtījuma. Kā raksta laikrkasts, kopumā no reitinga secināms, ka "amatpersonām netiek piedoti nedz skandāli, nedz šokējoši paziņojumi un katram politiķim, kuram pērn gadījies nopietni paklupt, tas nekavējoties ir atspoguļojies popularitātes reitingos". Tai pašā laikā tiek norādīts, ka "neraugoties uz tiesvedību un citām politiskajām peripetijām, Ventspils mērs Aivars Lembergs jau ilgstoši atzīts par populārāko amatpersonu valstī".

 

Sabiedrība par atklātību "Delna" sākusi informatīvo kampaņu "Ko deputāti noklusē?", kuras laikā ikviens interneta lietotājs tiek aicināts piedalīties balsojumā, izsakot savu vērtējumu par 12.Saeimas deputātu "apšaubāmo" rīcību, lai noslēgumā varētu izveidot deputātu nosodītāko darbu "antitopu". Ar šo balsojumu "Delna" vēlas turpināt diskusiju par to, vai deputātam vajadzētu turpināt darbu sabiedrības labā, ja tas ir iesaistīts ētikas, interešu konfliktu, korupcijas vai citos pārkāpumos, it īpaši, ja apšaubāma rīcība konstatēta pēc deputāta zvēresta nodošanas. Balsot var mājaslapā – Deputatiuzdelnas.lv.

 

Un vēl

 

Rīgā sākta garneļu audzēšana, iekārtojot īpašu recirkulācijas akvakultūras sistēmu un projektā investējot apmēram 100 tūkstoši eiro. Līdz ar projekta sākšanu interesentiem ir iespēja iegādāties dzīvas un svaigas Latvijā audzētas garneles, kas ir pirmais šāda veida projekts Baltijas reģionā. Ražotnē garneļu audzēšanā netiek izmantotas ķimikālijas, antibiotikas vai hormoni, pēc izņemšanas no baseina tās nav apstrādātā ar ķīmiskiem līdzekļiem. Līdz ar to produkts ir pilnībā ekoloģisks un pie patērētāja tiek nogādāts uzreiz pēc izņemšanas no ūdens atdzesētā, bet nesaldētā veidā.

Atstājiet komentāru