2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Kad sāksies pedagogu darba samaksas jaunā modeļa aprobācija? Ko liecina statistika par saslimstību ar gripu? Un kas šogad kļuvis par gada gleznas autoru?

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien atklās Eiropas tematisko gadu, kas šogad būs veltīts attīstības sadarbībai. Straujuma pasākumā uzstāsies ar uzrunu. Plānots, ka pasākumā piedalīsies arī vairāk nekā 250 augsta līmeņa viesu - gan Eieropas Savienības dalībvalstu attīstības ministri, starptautisko un nevalstisko organizāciju vadītāji, Eiropas Savienības institūciju augstas amatpersonas un citi.

 

Izglītības un zinātnes ministrija iecerējusi jau otrajā janvāra nedēļā sākt jaunā pedagogu darba samaksas modeļa aprobācijas nākamo posmu, aprobāciju īstenojot jau visās vispārējās izglītības iestādēs. Paredzēts, ka aprobācijas otrā kārta sāksies jau šodien. Savukārt februārī un martā plānots izstrādāt un izsludināt jaunā modeļa Ministru kabineta noteikumu projektu. Šajā laikā paredzētas diskusijas ar sociālajiem un sadarbības partneriem, kā arī minētā projekta izsludināšana valsts sekretāru sanāksmē.

 

Vides fonds aicina pludmales un jahtu ostas pieteikties Zilā karoga sertifikāta saņemšanai šā gada peldsezonai. Pieteikšanās ekosertifikātam notiks līdz 6.februārim. Gatavojoties jaunajai sezonai, šodien Latvijas Dabas muzejā notiks informatīvais seminārs, kurā piedalīsies pārstāvji no Zilā karoga programmā iesaistītajām pašvaldībām un Nacionālās Zilā karoga žūrijas institūcijām un organizācijām. Jēkabpils pilsētas pašvaldība jau vairākus gadus pēc kārtas iegūst Zilo karogu radžu ūdenskrātuves pludmalei.

 

Turpinām ziņas

 

Balvu rajona tiesa vakar nosprieda, ka no apsūdzētajiem krimināllietā par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē par labu vairākām draudzēm solidāri piedzenami vairāk kā 20,2 tūkstoši eiro, tāpat trīs no četriem apsūdzētajiem - sodāmi ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un trīs mēnešiem, bez mantas konfiskācijas un ar policijas kontroli. Pilns tiesas spriedums būs pieejams 22.janvārī.

 

Šā gada pirmajā nedēļā no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas laboratorijas saņemta informācija par 52 gripas gadījumiem. Kopš pagājušā gada oktobra mēneša laboratorijā noteikti vismaz 104 A un pieci 5 B tipa gripas vīrusi. Ģimenes ārstu sniegtā informācija par saslimstību pagājušajā nedēļā liecina par gripas slimnieku skaita vismaz divkāršu pieaugumu salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš. Ņemot vērā straujo gripas vīrusu izplatības pieaugumu, gripas epidēmija varētu būt gaidāma jau pavisam drīz, brīdina epidemiologi. Saslimšana ar gripu turpina pieaugt arī Jēkabpilī.

 

Un vēl

 

Ikgadējā vizuālās mākslas izstādē un konkursā par gada gleznu izvēlēts Māras Vaičunas darbs "Vientulība". Konkursā kopumā piedalījās 87 dalībnieki. Vaičunas darbā "pieklusinātos zemes toņos atklāts māksliniecei raksturīgs, konstruktīvs klusās dabas tēlojums". Konkrēto gleznu par uzvarētāju izvēlējās šī gada eksperts Mārtiņš Vilkārsis. Māksliniece saņems prēmiju tūkstots 500 eiro apmērā. Konkursu kopš 1993.gada organizē Agijas Sūnas galerija un "Swedbank". Izstādes un konkursa "Gada glezna" darbus no šodienas, bez maksas varēs apskatīt stundu pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā Dailes teātra mākslas telpā.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā pagājusi šī nakts Jēkabpilī? Kādi pērn bijuši populārākie zēnu un meiteņu vārdi? Un kad latviju sasniegs iespējams pēdējos desmit gados lielākā vētra?

 

 

Šonakt Jēkabpilī kādā dzīvojamā mājā aizdegusies malka un dīvāns. Cietuši divi cilvēki. Sākoties degšanai, viens no mājas iemītniekiem pats saviem spēkiem mēģinājis glābt otru, taču viņam tas nav izdevies. Otru mājas iemītnieku no ēkas iznesuši glābēji. Iespējamais negadījuma iemesls – bojāta krāsns.

 

Sasnigušā sniega, kā arī snigšanas dēļ šorīt braukšana ir apgrūtināta gan pa maziem, gan lieliem ceļiem, liecina uzņēmuma Latvijas Valsts ceļi" informācija. Brauktuves ir sniegotas vai klātas ar slapja sniega putru, daudzviet arī apledojušas. "Latvijas Valsts ceļi" aicina autovadītājus būt piesardzīgiem, izvēlēties laikapstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu, kā arī ievērot lielāku distanci starp braucošiem transportlīdzekļiem.

 

Šorīt ir sniegotas ietves un brauktuves arī Jēkabpilī. SIA “ Jēkabpils pakalpojumi” tehnika un Latvijas ceļu uzturēšanas tehnika pilsētas ielās sāka strādāt jau naktī, bet rīta agrumā pie darba ķērās sētnieki. Tomēr daudzviet Jēkabpilī ietves nav tīrītas, jo savus pienākumus nav veikuši visi prievātīpašnieki pie kuru īpašumiem ir pilsētas ietves.

 

Turpinām ziņas

 

Ja Rīgas apkaimē jūs apturēs ceļu policists, iespējams, viņš patrulēšanas vietā būs nokļuvis ar kādu no 40 jaunajiem, glaunajiem automobiļiem Opel Insignia, taču mugurā būs par paša naudu pirktas bikses, jaka, ziemas apavi vai pat uzpleči. Tik absurda situācija ar iepirkumiem izveidojusies Valsts policijā. Skaļi runāt par to uzdrošinās vien retais likumsargs, šodien vēsta laikraksts Diena. Valsts policijas lielapjoma iepirkumā laurus jau otro reizi plūc SIA Auto Blitz - vairāk nekā puse tās kapitāldaļu pieder AS Mūsa Motors Grupa. Šī uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieks ir Saeimas deputātes, varas partijas Vienotība valdes priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas vīrs Jānis Āboltiņš, kurš trijos gados pamanījies ar savas pārstāvētās markas automobiļiem apgādāt ne vienu vien valsts iestādi, tiekot pie vairākiem miljoniem eiro. Lauvas tiesa nopelnīta tieši Iekšlietu ministrijas iepirkumos.

 

No 2004.gada pieciem populārākajiem sieviešu un vīriešu vārdiem 2014.gada populārāko vārdu sarakstā noturējušies vien personvārdi Roberts un Anna. Desmit gadu laikā vērojama arī populārāko vārdu īpašnieku skaita samazināšanās, kas būtu izskaidrojams ar vārdu izvēles skaita pieaugumu. Pērn pieci populārākie vīriešu vārdi bijuši: Roberts, Markuss, Artjoms, Ralfs un Gustavs. Līdzīgas pārmaiņas desmit gadu laikā piedzīvojis arī sieviešu iecienītāko vārdu piecinieks. 2014.gadā pieci populārākie sieviešu vārdi bija: Sofija; Emīlija; Alise; Anna un Marta. No pirms desmit gadiem populārāko sieviešu vārdu saraksta topā noturējies tikai vārds Anna.

 

Un vēl

 

Atlantijas okeānā izveidojies ciklons "Fēlikss", kas sestdien strauji pieņemsies spēkā. Jau sestdienas vakarā tas sasniegs Latviju, un naktī uz svētdienu vējš pāraugs vētrā, prognozē sinoptiķi. Prognozes par vētras stiprumu un teritorijām, kurās plosīsies lielākais vējš, pagaidām saglabājas dažādas. Iespējams, ka gaidāmā vētra būs mazāk spēcīga par pērnā gada decembrī piedzīvoto, bet tāpat pastāv iespēja, ka tā būs postošākā vētra pēdējos desmit gados. Latvijā vējš sāks pastiprināties sestdienas vakarā, un gaidāmi arī spēcīgi nokrišņi - sniegputenis un lietus. Vēja ātrums brāzmās naktī uz svētdienu un svētdien Latvijas lielākajā daļā sasniegs 21-26 metrus sekundē, piekrastē 30- 35 metriem sekundē.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: kas cieta šonakt ugunsgrēkā Jēkabpilī? Ko liecina partiju reitingi? Un Kāpēc jēkabpilieši šodien un rīt nedrīkst uzturā lietot nevārītu ūdeni!

 

Jau informējām, ka šonakt kādā dzīvojamā mājā Jēkabpilī izcēlies ugunsgrēks. Cietuši 38 un 70 gadus veci vīrieši. Sākoties degšanai, 38 gadus vecais vīrietis pats saviem spēkiem mēģinājis glābt sirmgalvi, taču viņam tas nav izdevies. 70 gadus veco vīrieti no ēkas iznesuši glābēji. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola informēja, ka sirmgalvim aizdegušās bikses, un mediķi viņam konstatējuši abu kāju, sēžas rajona un plaukstas apdegumus. Iespējamais negadījuma iemesls - krāsns bojājums.

 

Šodien sākas Saeimas ziemas sesija, kā tas iepriekš tika nolemts Saeimas Prezidija un Frakciju padomes sanāksmē. Parlamenta rudens sesija tika noslēgta 22.decembrī. Saeimas darbs ir organizēts sesijās, un gadā ir trīs kārtējās sesijas - rudens, ziemas un pavasara sesija. Kārtējo sesiju starplaikā var sasaukt ārkārtas sesiju.

 

Šoziem Latvijā, līdzīgi kā Eiropā, viens no dominējošajiem gripas paveidiem būs tāds, kurš nav iekļauts vakcīnas sastāvā, tāpēc varētu saslimt arī tie, kas ir vakcinējušies, norāda epidemiologi. Tajā pašā laikā tiek uzsvērts, ka tāpat ieteicams vakcinēties, jo tas pasargās no trīs gripas paveidiem. Īpaši par vakcinēšanos jādomā riska grupas pacientiem - bērniem, grūtniecēm, cilvēkiem ar hroniskām plaušu un sirds saslimšanām. Turklāt masveidīga saslimšana ar gripu Latviju šosezon varētu sasniegt ātrāk nekā pērn.

 

Turpinām ziņas

 

Populārākie politiskie spēki decembrī bija partija "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība, kā arī "Vienotība". Ja Saeimas vēlēšanas notiktu decembrī, "Saskaņu" atbalstītu 19,9% respondentu, ZZS - 12,7%, "Vienotību" - 10,6%, bet nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - 9,3% aptaujāto. Pētījuma dati liecina, ka pēdējo mēnešu laikā "Saskaņas" reitings ir relatīvi stabils, līdzīga situācija ir arī ar VL-TB/LNNK popularitāti, savukārt "Vienotība" pēdējos mēnešos piedzīvojusi reitinga kritumu. Atbalsta samazinājumu šai eksperti skaidro ar neizpildītiem solījumiem un situāciju atsevišķās nozarēs, piemēram, veselības aprūpē, kur arī ilgstoši nebija ministra, un izglītībā. Tāpat šo situāciju varēja ietekmēt arī norises pašā partijā.

 

Pēc ilgstošās snigšanas visbiezākā sniega sega šorīt ir reģistrēta Skrīveros - 19 centimetri,. Sniega segas biezums desmit centimetrus sasniedzis vairākās vietās austrumu rajonos - Zosēnos, Alūksnē, Daugavpilī. Bet Priekuļos ir 11 centimetrus bieza sniega sega. Jēkabpilī uzsnigusi 8 centimetru bieza sniega sega. Turpinoties snigšanai, Latvijas austrumu rajonos sniega segas biezums palielināsies vēl vidēji par sešiem līdz desmit centimetriem, prognozē meteorologi

 

Un vēl

 

Sakarā ar neparedzētiem remontdarbiem ūdens ņemšanas stacijā „Veseļi”, kuru laikā tika veikta vienreizēja ūdens rezervuāra hlorēšana,  Jēkabpils pilsētas iedzīvotajus šodien, 9.un rīt, 10.janvārī aicināti uzturā lietot  tikai vārītu ūdeni.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā jēkabpilieši vērtē atbildīgo dienestu darbu šodien sniega tīrīšanā? Kādu īpašu rokasgrāmatu saviem iedzsīvotājiem izdevusi Lietuva? Un Kāpēc jēkabpilieši šodien un rīt nedrīkst dzert nevārītu ūdeni?

 

Jēkabpilī šodien intensīvi snieg. Radio1 novēroja, ka pilsētas ielās strādā sniega tīrāmā un ielu kaisāmā tehnika, kā arī sētnieki. Diemžēl lielā daļā pilsētas, jo īpaši pie privātīpašumiem sniegs no ietvēm nav tīrīts un šajās vietās gājējiem ir grūti izbrist kupenas. Sarunās ar jēkabpiliešiem šodien skaidrojām, kā viņi vērtē sētnieku un attiecīgo dienestu darbu ietvju un ielu tīrīšanā un kaisīšanā. Viedokļus izteica Maruta, Leontīne, Rita, Aija un Eulālija.

Maruta: Nevar jau paspēt, kad tik intensīvi snieg. Visi strādā - gan sētnieki, gan sniega tīrītāji. Ko lai dara, ja sniega ir pārāk daudz? Ja Dieviņš devis, tad par to ir jāpriecājas.

 

Leontīne: Oi, briesmīgi sniegotas un netīrītas ietves ir pilsētā. Nācu pa Brīvības ielu pirms apļa daudzvietv ietves nav tīrītas, arī te pie tām mājām pretī Maximai pilsētas centrā. Tur vispār nav tīrīts, tikai iemīta taciņa, gandrīz vai jākrīt gar zemi, cik grūti iet un tur daudz cilvēku no pieturas nāk. Laikam tiem, kas tīra sniegu vairs spēka nav tīrīt, jo netiek galā.

 

Rita: Jā, šodien ir problemātiski pārvietoties. Gāju pa Brīvības ielu un daudzviet trotuāri nav tīrīti, lai nevjadzētu brist nācās iet te pa vienu, te otru ielas pusi. Cilvēki jau cenšas, bet galā netiek.

 

Aija: Šodien nav pietiekami tīrītas ietves. Visgrūtāk izbrienama bija Zemgales un Jaunā iela.

 

Eulālija: Nu nē, šodien gan ietves nav pietiekami tīrītas. Šodien iet ir pavisam grūti. Nav tīrīts pat pilsētas centrs, tepat pie Maxima mājām nevar izbrist, ko var gribēt par nomalēm?


 

Jēkabpils ielās sastaptie jēkabpilieši norādīja, ka pilsētas centrs vairāk vai mazāk ir izbrienams, taču citas ielas un ietves ir neizbrienamas. Radio1 novēroja, ka sniegs nav tīrīts pie vairākiem privātīpašumiem arī pilsētas centrā, piemēram, stāvlaukumos pie universālveikala un veikala “Beta”, tāpat arī ietves ir netīrītas pie lielveikala Maxima īpašumā esošajām divām ēkām Brīvības ielā. Daudzviet pilsētā, kur māju īpašnieki ietves ir notīrījuši rīta agrumā tās tagad piedzītas pilnas ar sniegu no sniega tīrāmajām mašīnām, kas to no brauktuves ar sniega lāpstām sadzinušas atpakaļ uz ietvēm. Šāda aina bija vērojama Zīlānu ielā. Šiet ar sniega mašīnām sniegs piedzīts arī pieturvietās un tas apgrūtina iekāopšanu un izkāpšanu maršruta autobusos. Sinoptiķi prognozē, ka intensīva snigšana turpināsies visu dienu.

 

 

Autoceļu uzturēšanā Latvijā šodien iesaistītas 160 Latvijas autoceļu apkopes uzņēmuma "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. Brauktuves tiek vienlaicīgi gan tīrītas no sniega, gan apstrādātas ar pretapledojuma materiālu. Šobrīd apgrūtināti braukšanas apstākļi ir gandrīz uz visiem valsts galvenajiem, reģionālajiem un vietējiem autoceļiem.

 

Turpinām ziņas

 

 

Ja sākas nopietna militāra krīze vai karš, bēdz. Ja nevari, atrodi ieroci un paliec, kur esi,» - šādu padomu saviem pilsoņiem devusi Lietuvas Aizsardzības ministrija, paužot bažas par Krievijas ekspansīvo politiku Lietuvā un izdodot «Izdzīvošanas rokasgrāmatu». Tiesa, šādas rokasgrāmatas izdošana nebūt nenozīmē, ka Lietuva ir vairāk nobažījusies par savu drošību nekā Latvija.Trim miljoniem Lietuvas iedzīvotāju nevajadzētu riskēt ar savām dzīvībām īpašuma vai ziņkārības dēļ, teikts ministrijas 100 lappušu biezajā izdzīvošanas rokasgrāmatā, kuru izplatīs skolās un bibliotēkās visā valstī. Tajā arī teikts, ka iedzīvotājiem ir jānodrošinās ar ūdeni un ēdienu, jābūt drošā attālumā no apbruņotiem cilvēkiem, pārvietoties tikai dienas laikā, kā arī izmantot baltu segu, lai identificētu sevi kā civiliedzīvotāju.

 

 

Valsts kontrole konstatējusi būtiskas nepilnības līdzšinējā zemessargu apmācību sistēmā, kas var negatīvi ietekmēt Zemessardzes mērķu īstenošanu nākotnē.  Revīzijā konstatētos trūkumus valsts kontroliere Elita Krūmiņa ir pārrunājusi ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi. NBS komandieris paudis gatavību operatīvi rīkoties, lai situāciju uzlabotu. Revīzijā konstatētais liecina, ka līdz šim nav bijuši noteikti konkrētā laika posmā sasniedzami zemessargu apmācību rezultāti, bet NBS noteiktās prasības ir ievērotas tikai attiecībā uz zemessargu pamatapmācību.

 

 

Un vēl

 

Sakarā ar neparedzētiem remontdarbiem ūdens ņemšanas stacijā „Veseļi”, kuru laikā tika veikta vienreizēja ūdens rezervuāra hlorēšana,  Jēkabpils pilsētas iedzīvotajus šodien, 9.un rīt, 10.janvārī aicināti uzturā lietot  tikai vārītu ūdeni.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

radio1 ziņās klausieties: Kur šorīt Jēkabpilī nozagta automašīna? Cik naudas atvēlēts plūdu novēršanas projektu īstenošanai? Un Kāpēc brīvdienās daļēji būs slēgts Jēkabpils Vecpilsētas laukums?

 

 

Šodien ap pulksten deviņiem no rīta Auseklīša ielā Jēkabpilī konstatēts, ka ir nozagta automašīna "Volvo S80", dators un mobilais telefons. Valsts policija Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka par zādzību sākts kriminālprocess. Policija pārbauda kādas personas saistību ar notikušo.

 

Savukārt šorīt ap pulksten sešiem no rīta izsists logs pasta ēkai Jēkabpilī, Rīgas ielā. Notiek izmeklēšana.

 

Policija vakar Jēkabpilī , Brīvības ielā aizturējusi 40 gadīgu vīrieti, kurš būdams alkohola reibumā un bez autovadītāja apliecības bija sēdies pie automašīnas Volvo 850 stūres. Vīrieša izelpā konstatēta vairāk nekā viena promile alkohola. Par šo pārkāpumu uzsākts kriminālprocess.

 

Turpinām ziņas

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija no Eiropas Savienības struktūrfondu 2007.-2013.gada plānošanas perioda finansējuma novirzījusi 9,7 miljonus eiro plūdu apdraudējumu mazināšanai dažādās Latvijas vietās. Finansējums piešķirts pieciem projektiem plūdu aizsardzības pasākumu īstenošanai dažādās Latvijas pašvaldībās. Tajā skaitā ir pabeigti vēl divi projekti - Jēkabpils un Pļaviņu aizsargdambju rekonstrukcija. Iedzīvotāju skaits, uz kuriem vērsti jau pabeigtie divi projekti sasniedz 44 977 iedzīvotājus. Savukārt darbs turpinās trīs projektu īstenošanā - aizsargdambja rekonstrukcija Salas pagastā un plūdu risku mazināšanas projekti Ādažos un Carnikavā. Šie projekti tiks pabeigti 2015.gadā.

 

 

Sestdien, 10.janvārī Latvijā tiek prognozēts spēcīgs vējš, kas brāzmās vietām var sasniegt pat 30 metrus sekundē. Jēkabpils pilsētas pašvaldība, atsaucoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta informāciju atgādina iedzīvotājiem būt uzmanīgiem! Pašvaldība arī informē, ka nedēļas nogalē Vecpilsētas laukums daļēji tiks slēgts,  lai nodrošinātu drošību ap lielo egli un iespējamo vēja brāzmu gadījumā, atrašanās egles tuvumā nebūtu bīstama cilvēkiem.

 

Savukārt glābšanas dienests aicina iedzīvotājus jau laikus paskatīties, kas novietots uz balkoniem, kā arī māju pagalmos - vai tur neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Spēcīgā vēja laikā nebūtu vēlams doties laukā bez īpašas vajadzības. Lai spēcīgais vējš nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, glābēji aicina parūpēties, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Tāpat glābēji iesaka sagatavot kabatas lukturīšus un pārliecināties, ka mājās ir baterijas, kuras ievietot radioaparātā. Savukārt, ja nepieciešams novietot automašīnu, tad tam izvēlieties vietu, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā. Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, jāzvana pa tālruņa numuru 112.

 

Un vēl

 

Sakarā ar neparedzētiem remontdarbiem ūdens ņemšanas stacijā „Veseļi”, kuru laikā tika veikta vienreizēja ūdens rezervuāra hlorēšana,  Jēkabpils pilsētas iedzīvotajus šodien, 9.un rīt, 10.janvārī aicināti uzturā lietot  tikai vārītu ūdeni.

Atstājiet komentāru