2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 12.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 12.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu rokasgrāmatu šodien atvērs Zemkopības ministrijā? Kā veicies BK Jēkabpils kārtējā spēlē? Un Kas šogad nominēts par gada putnu?

 

Svētdien visstiprākās vēja brāzmas fiksētas Liepājas ostā, kur tās sasniegušas ātrumu 31 metrs sekundē, liecina meteorologu informācija. Citviet Kurzemē fiksētas vēja brāzmas 25-27 metri sekundē. Stiprais vējš Kurzemes ostām būtiskus bojājumus nav nodarījis. Bez elektrības palikušas svētdien bija 1600 mājsaimniecības. Tāpat arī stiprā vēja dēļ gan Rīgā, gan Liepājā ir cēlies ūdenslīmenis, taču nopietni plūdi tā dēļ pagaidām nedraud. Jēkabpilī brīvdienās bija vērojams gan putenis, gan lietus, gan vēja brāzmas, taču tas postījumus nav nodarījis.

 

Šodien notiks Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas nākamā sēde. Komisija lūgusi Ekonomikas ministriju uz sēdi deleģēt pārstāvjus, kas ir kompetenti atbildēt uz deputātu uzdotajiem jautājumiem par būvniecības likumdošanas izstrādi un būvniecības procesa kontroli. Komisijas atklātās sēdes tiek translētas tiešraidē mājaslapā "saeima.lv". Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija izveidota, lai vērtētu Latvijas valsts rīcību pēc traģēdijas.

 

Zemkopības ministrijas Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs šodien rīko rokasgrāmatas „Ceļvedis mājražošanā” atvēršanas pasākumu. Tajā stāstīs par mājražošanas attīstības tendencēm, jaunākajām likumdošanas izmaiņām un dos vārdu arī pašiem mājražotājiem. Pēc informatīvā ievada vērs vaļā rokasgrāmatu un piedāvās mājražotāju gardumu degustāciju. Pasākumā piedalīsies arī mājražotāji no Jēkabpils, Viesītes un Pļaviņu apkārtnes.

 

Turpinām ziņas

 

„Aldaris” Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačā sestdien BK „Jēkabpils” mājās ar rezultātu 83:90 piekāpās BK „Jūrmala/Fēnikss”. 20 punktus un sešas atlēkušās bumbas komandas labā izcīnīja Pāvels Veselovs, kas šajā mačā arī bija rezultatīvākais sniegums.

 

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir astoņas uzvaras deviņās spēlēs, bet tai ar 13 uzvarām 16 spēlēs seko "Liepāja"/"Triobet" un "Jūrmala"/"Fēnikss". Vicečempione "VEF Rīga" ar trim panākumiem četrās cīņās atrodas vien ceturtajā pozīcijā, "Jēkabpils" basketbolisti ar desmit panākumiem 18 cīņās ir piektie, bet pirmo sešinieku ar astoņām uzvarām 16 spēlēs noslēdz pēdējā laikā neveiksmīgi spēlējošā "Barons"/LDz.

 

Nedēļas nogalē 18.janvārī ļoti daudzās vietās Latvijā norisināsies daudz un dažādi pasākumi, kas būs veltīti Pasaules sniega dienai. Tājā skaitā arī Jēkabpilī pilsētas Mežaparkā sniega dienas pasākumi sāksies no pulksten diviem dienā. Bērniem un viņu vecākiem būs dota iespēja iepazīt un arī izmēģināt visdažādākās aktivitātes uz sniega. Sakarā ar Pasaules sniega dienu Latvijas Slēpošanas savienība šodien Olimpiskajā Sporta centrā Rīgā rīko preses konferenci, kurā stāstīs par šī pasākuma norisēm visā Latvijā.

 

Un vēl

 

Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2015.gada putnu ir izvēlējusies dzelteno tārtiņu. Šis putns ligzdo klajos augstajos purvos, bet lielākā skaitā Latvijā sastopams migrācijas laikā pavasarī un rudenī. Ornitologu biedrība šogad apzinās dzeltenā tārtiņa ligzdošanas vietas Latvijā. Arī dabas draugi aicināti ziņot par šo putnu novērojumiem. Putna latīniskais nosaukums ''Pluvialis apricaria" nozīmē "apsauļojies lietusnesējs". Ja "apsauļotā" nosaukuma daļa attiecas uz dzeltenīgo apspalvojumu, tad "lietus daļa" attiecas uz tautas vērojumiem, ka "tārtiņš sasauc lietu". Gada putna akciju ornitologu biedrība rīko jau 20.reizi.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik operatīvi Jēkabpils domes speciālisti reāģēja uz Radio1 izskanējušo informāciju par apgaismojumu pie bērnudārza “Auseklītis”? Kādi ir jaunākā informācija par situāciju latvijas upēs un laika apstākļiem? Un Kā speciālistu vērtējumā pārziemo mellenes un dzērvenes?

 

Sestdien Jēkabpilī, neievērojot noteikto distanci, vairāku auto sadursmi izraisīja kāds 1965.gadā dzimis automašīnas "Mitsubishi Pajero" vadītājs. Vīrieša vadītais auto sadūrās ar priekšā stāvošo automašīnu "Opel Omega", kura no trieciena uzbrauca automašīnai "BMW 730". Negadījumā cieta 1977.gadā dzimis vīrietis. Sestdien uz Latvijas ceļiem, kas daudzviet bija slideni un sniegoti, noticis 131 satiksmes negadījums, kuros cietuši 15 cilvēki, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

 

Nedēļas nogalē Jēkabpilī pie bērnudārza “Auseklītis” atjaunots ielas apgaismojums. Radio1 jau informēja, ka Bebru ielas mikrorajonā pie bērnudārza “Auseklītis” ielas apgaismojums nedega no pērnā gada nogales un jēkabpiliešiem, kas bērnus veda uz šo pirmsskolas iestādi nācās rīta un vakara stundās iet pa neizgaismotu ielu. Nespējot rast pozitīvu risinājumu komunikācijā ar vietējo pašvaldību, iedzīvotāji vērsās pie Radio1. Iepriekš sarunā ar Radio1 Jēkabpils pilsētas pašvaldības atbildīgais speciālists Pēteris Lazdāns sacīja, ka šajā vietā ir sistēmas kļūme un apgaismojumu atjaunot esot problemātiski. Savukārt Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks saimnieciskajos jautājumos Aivars Kraps sarunā ar Radio1 norādīja, ka personiski parūpēsies, lai ielas apgaismojums tiktu atjaunots, kas arī ir izdarīts.

 

Jau ziņots, ka iedzīvotāji par ielu apgaismojuma traucējumiem aicināti ziņot pašvaldībai zvanot pa tālruni 29293222 vai iesniedzot pieteikumu Vienas pieturas aģentūrā.

 

Turpinām ziņas

 

Brīvdienās Ogrē un citās Daugavas baseina upēs ūdens līmenis pazeminājies, liecina hidrologu sniegtā informācija. Daugavas baseina upēs Dubnā, Ošā, Pededzē, Aiviekstē, Ogrē un Mazajā Juglā ūdens līmenis pazeminājās no viena līdz 19 centimetriem. Arī posmā Polocka-Jēkabpils ūdens līmenis pazeminājās ar intensitāti no četriem līdz desmit centimetriem diennaktī. Palieņu applūšanas līmenis ir pārsniegts Aiviekstē pie Lubānas un lejpus Aiviekstes hidroelektrostacijas.

 

Daugavā pie Veļižas konstatēta nepilna ledus sega, tāpat posmā no Suražas līdz Daugavpilij un ūdenskrātuvē pie Zeļķiem un Pļaviņām konstatēta ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem. Pie Jēkabpils gar krastiem izveidojušās piesalas. Tāpat piesalas vērojamas Dubnā un Aiviekstes lejtecē.

 

Tuvākajās diennaktīs visā Latvijā gaidāms spēcīgs atkusnis, kas izkausēs sniegu, un tikai dažviet Austrumlatvijā saglabāsies neliela sniega kārta, prognozē "Global Forecast System". Šodien vietām vēl snigs aizejošā ciklona "Fēlikss" ietekmē, bet pievakarē no rietumiem virzīsies jauna, plaša nokrišņu zona - gaidāms sniegs, kas pāries lietū. Naktī uz otrdienu jau visā Latvijā, pūšot brāzmainam vējam, gaiss sasils līdz +2..+6 grādiem. Atkusnis turpināsies visu nedēļu. Trešdien Latviju no rietumiem sasniegs neliels ciklons, kas var atnest stipru vēju, vietām varbūt pat vētru, un nokrišņus; prognozes vēl tiks precizētas.

 

Un vēl

 

Mellenāju un dzērvenāju ziemošanai laika apstākļi patlaban ir labvēlīgi. Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte norāda, ka vislabvēlīgākie laika apstākļi ogulāju ziemošanai ir mīnuss pieci grādi dienā un mīnuss desmit grādi naktī, tāpēc ogu audzētājus nedaudz satraucot krāsās temperatūras svārstības no plusiem uz mīnusiem. Rudzāte arī atzīmēja, ka gaidāmajai ogu ražai izšķirošs mēnesis ir februāris, kad ir visaukstākais laiks gadā.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik liels bezdarbs ir Jēkabpilī? Kā Krievijas propaganda sasniedz latvijas iedzīvotājus? Un Kur sasnidzis visdziļākais sniegs?

 

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā pagājušā gada beigās bija 8,5%, kas ir 0,2 procentpunktu pieaugums salīdzinājumā ar novembra rādītāju - 8,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Zemākais bezdarba līmenis decembrī reģistrēts Rīgas reģionā - 5,2%, bet augstākais bijis Latgales reģionā - 17,8%. Jēkabpilī bezdarba līmenis pērnā gada beigās bija - 9,7%. Nodarbinātības speciālisti atzīst, ka bezdarba līmeni tradicionāli ietekmēja sezonalitāte: ziemas laikā samazinās būvniecības nozarē nodarbināto skaits, kā arī bezdarbnieku rindās nonāk daudzi lauksaimniecības darbu un kūdras ieguves strādnieki.

 

Gadu pēc valdības lēmuma akceptēt ierosinājumu par piektā obligātā centralizētā eksāmena ieviešanu Izglītības un Zinātnes ministrija izstrādās trīs piloteksāmenu programmu saturu. Pašlaik ministrija ir sākusi pakāpeniski īstenot Izglītības attīstības pamatnostādnes 2014.-2020.gadam. Šī gada laikā valsts pārbaudījumu satura pilnveides kontekstā ir plānota trīs piloteksāmenu - fizikā, ķīmijā un dabaszinībās - programmu satura izstrāde. Paši piloteksāmeni minētajos priekšmetos ir plānoti nākamajā un aiznākamajā mācību gadā.

 

Turpinām ziņas

 

Nopietni savu ietekmi Latvijā izvērsusi pareizticīgo baznīca, apmācot jauniešus un piesaistot savām aktivitātēm arī latviešus, norāda nesen amatā apstiprinātais Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets. Viņš atzīmē, ka pareizticīgo baznīca Krievijā ir ļoti cieši saaugusi ar valsts varu un uzskata, ka visi pareizticīgie cilvēki, kuri atbalsta reliģiju, veido vienotu veselumu un ir ļoti cieši saistīti ar Krieviju un reproducē Krievijas unikālo lomu pasaules civilizācijā. Drošības policija novērojusi, ka Latvijas pareizticīgā baznīca kļūst arvien aktīvāka, vairāk attīsta sadarbību ar bērniem un jauniešiem. Tā cenšas piesaistīt pareizticībai jaunāko paaudzi, aktīvi strādā arī ar latviešiem. Tādējādi automātiski tiek veidota lojalitāte Krievijai, krievu pasaules konceptam, priekšstatam par Krievijas unikālu ģeopolitisko civilizācijas misiju pasaules kontekstā, secina Mežviets.

 

Lietuva kopā ar Igauniju, Lielbritāniju un Dāniju ir nolēmušas sākt cīņu ar Krievijas televīzijas kanāliem. Šo valstu ārlietu ministri aicina Eiropas Komisiju izveidot rīcības plānu, kā pretdarboties Krievijas propagandai. Latvijā Kremļa propagandu daļēji nemaz nav iespējams ierobežot. Latvijā daudzi skatās nelegālo jeb pirātisko satelīttelevīziju. Tajā galvenokārt ir pieejami Krievijas un Baltkrievijas TV kanāli. Nelegālās televīzijas dēļ Krievijas informatīvajā telpā dzīvo ievērojama daļa Latvijas iedzīvotāju. Īpaši uzskatāmi tas redzams valsts austrumu pierobežā.

 

Un vēl

 

Sniega segas biezums Alūksnē pieaudzis līdz 25 centimetriem, un tik dziļš sniegs Latvijā šoziem ir pirmo reizi, liecina meteoroloģijas centra mērījumi. Daudz sniega ir arī citviet Vidzemē, tostarp Priekuļos un Zosēnos pirmdienas rītā izmērīta 19 centimetru bieza sniega sega, bet Skrīveros ir 16 centimetru sniega. Savukārt Jēkabpilī – 11 centimetri. Jau ziņots, ka tuvākajās diennaktīs visā Latvijā gaidāms spēcīgs atkusnis, kas izkausēs sniegu, un tikai dažviet Austrumlatvijā saglabāsies neliela sniega kārta.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabpilieši vakcinējas pret gripu? Kas kavē Jēkabpilī sniega tīrīšanu no ietvēm? Un Kādi ziemai neraksturīgi putni manīti Latvijā?

 

 

Epidemiologi prognozē, ka jau tuvākajā laikā Latvijā varētu sākties gripas epidēmija un šogad saslimušo skaits varētu būt lielāks. Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu – mediķi iesaka vakcinēties. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai viņi ir izmantojuši šo iespēju. Viedokļus izteica Zenta, Natālija, Sarmīte, Judīte un Sofija.

 

 

Zenta: Nē, neesmu. Negribu sazāļoties. Izvairos no zāļu lietošanas. Vairāk lietoju visu dabīgu, piemēram, ķiplokus, zaļumus, zāļu tējas.

 

Natālija: Nē. Neatzīstu vakcināju. Lai nesaslimtu daudz staigāju, ēdu ābolus un dzeru tējas.

 

Sarmīte: Nē. Nav vajadzības. Man nekāda saskare ar gripām nav bijusi. Ēdu dzērvenes katru dienu, vitamīnus lietoju, kā arī augļus un dārzeņus.

 

Judīte: Jā, esmu. Un jūtos droši. Vakcinējos katru gadu.

 

Sofija: Nē. Neviens man nav ierosinājis to darīt. Lai nesaslimtu lietoju vitamīnus, ēdu veselīgu pārtiku, sekoju līdzi savai veselībai.

 

Turpinām ziņas

 

Nedēļas nogalē daudz sniga un putināja un līdz ar to atbildīgie dienesti par sniega tīrīšanu un ielu kaisīšanu pilsētā turpināja darbu. Vairāki Jēkabpils privātmāju iemītnieki, kuru īpašumi atrodas pilsētas centra un tranzīta ielās sarunā ar Radio1 sūdzējās, ka no ietvēm notīrīto sniegu, sniegatīrītāji ar lāpstām sastumj atpakļ uz ietves. Līdz ar to viņu darbs ir veltīgs. Sarunā ar Radio1 SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka sacīja, ka ir lietas kursā par šo situāciju, taču uzņēmuma prioritāte ir tīras brauktuves un droša situāciju uz ielām, tāpēc privātīpašniekiem esot jāsamierinās ar šo situāciju. Tāpat arī ietvju tīrītāji aicināti sniegu nemest uz ielas braucamās daļas. Pagaidām nav domāts par sniega izvešanu no pilsētas, jo tā nav tik daudz, turklāt šonedēļ tiek prognozēts pamatīgs atkusnis.

 

 

Jānis Hauka arī sacīja, ka sniega uzturēšanas tehnika un sētnieki turpina darbu pilsētā. Darbos ir iesaistītas piecas tehnikas vienības. Tāpat arī pilsētas ielās, parkos un skvēros strādā 20 sētnieki. Jānis Hauka piebilda, ka piektdien sniega tīrīšanu nedaudz kavēja satiksmes negadījums. Zaļā ielā kāds vieglais auto ietriecās sniega tīrītājā. Cilvēki nav cietuši, bojāta tehnika, vairāk cietis vieglais auto. Jānis Hauka sacīja, ka pēc satiksmes negadījuma uz kādu laiku bijis kavēts sniega tīrītāja darbs, kamēr abu transporta līdzekļu vadītāji rakstījuši saskaņoto ziņojumu.

 

Un vēl

 

Šā gada pirmajās dienās atsevišķās Latvijas vietās ir novērotas tādas putnu sugas, kas Latvijā reti manāmas ziemas mēnešos. Gada pirmajā dienā, 1.janvārī, Kurzemē putnu vērotāji manījuši lauku liju, lielo piekūnu, akmeņu čipsti, meža balodi, ūdeņu čipsti un pļavu čipsti. Dienu vēlāk Bauskas pusē manīts mazais dūkuris, Engurē - dziedātājstrazds, bet Rojas novadā - niedru stērsti. Bauskā 5.janvārī redzēts baltvēderis, bet no Dārziņu attekas Salaspils novadā izcelta mērkaziņa. Arī pērn decembrī putnu vērotāji bija fiksējuši vairākas putnu sugas, kas parasti Latvijā neziemo.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas vērtīgas lietas nozagtas Aknīstes muzejam? Kādām nodokļu atlaidēm aicina pieteikties Jēkabpils pašvaldiba? Un Kš šodien pagājusi Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas pirmā sēde?

 

 

Svētdien konstatēts, ka ir notikusi ielaušanās un apzagts Aknīstes Novadpētniecības muzejs. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka nozagtā apjomu vēl precizē. Savukārt muzeja vadītāja Olga Vabeļa uzskata, ka visticamāk zādzība bijusi jau iepriekš izplānota, jo zagļi pamanījušies muzejā atslēgt signalizāciju. Nozagtas antikvāras lietas – 18. un 12.gadsimta zeltlietas, medaļas, muzeja portatīvais dators un fotoaparāts un citas vērtīgas mantas. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess.

 

Pagājušajā diennaktī pakrītot uz slidenām ielām Latvijā traumas guvuši 15 cilvēki, septiņi no tiem nogādāti slimnīcā, pārējiem mediķi snieguši ambulatoru palīdzību. Vissmagāko traumu guvusi kāda 40 gadus veca sieviete Zemgalē, kas attīrot mājas jumtu no sniega, kritusi no vairāku metru augstuma un guvusi iespējamu muguras skriemeļu lūzumu. Arī Jēkabpils slimnīcā vairāki cilvēki lūguši mediķu palīdzību, kas traumas guvuši paslīdot un pakrītot uz pilsētas slidenajām ietvēm. Slimnīcas uzņemšanas nodaļas vadītājs Imants Balodis sarunā ar Radio1 sacīja, ka pēdējo dienu laikā slimnīcas uzņemšanas nodaļā pēc mediķu palīdzības vērsušies ievērojami vairāk cilvēku nekā citkārt, kas guvuši traumas uz pilsētas slidenām ietvēm.

 

Turpinām ziņas.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus un uzņēmējus pieteikties nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm 2015. gadā. Tām var pieteikties fiziskas personas, kam piešķirts trūcīgās un maznodrošinātās personas statuss, personas, kas vecākas par 70 gadiem, I un II grupas invalīdi, kam vismaz vienu gadu deklarētā dzīvesvieta bijusi noteiktajā nekustamajā īpašumā. Nodokļa atlaidēm var pieteikties arī uzņēmēji, kas šogad vasarā nodarbinās vispārizglītojošo skolu skolēnus, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Jēkabpils pilsētā, komersanti, kuru īpašumā ir rūpnieciskās ražošanas ēkas, ja tajās notiek pamatdarbība, Jēkabpilī reģistrētie komersanti, kuri sev piederošās ēkās veic uzņēmējdarbību un pērn nodarbināja vismaz sešus Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus.

 

Šonedēļ populārākais vārds sievietēm ir Lidija, bet vīriešiem - Roberts, liecina statistikas dati. Vārda svētkus šonedēļ svinēs 7 tūkstoši 505 Lidijas un 9 tūkstoši 100 Roberti. Jēkabpilī dzīvo 76 Roberti un 87 Lidijas. Savukārt visretāk sastopamais vārds šonedēļ ir Dravis - vārda dienu svinēs tikai četri šā vārda īpašnieki.

 

Biedrība SKN Sports  ir radījusi lielisku iespēju jēkabpiliešiem un mūsu sportistu faniem  ar atlaidi iegādāties  ieejas kartes uz Eiropas rallija čempionāta otro posmu, "Rally Liepāja". Šajā rallijā piedalīsies jēkabpilieši Mārtiņš Svilis, kurš ir vairākkārtējais Latvijas čempions rallijā ar  stūrmani Ivo Pūķi  un  Reinis Nitišs, kurš savu debijas sezonu pasaules rallijkrosa čempionātā Supercar klasē noslēdza ar kopvērtējumā  izcīnīto trešo vietu, Reinis sacensībās piedalīsies ar Latvijas rallija komandas Sports Racing Technologies sagatavotu Ford Fiesta R2 automašīnu. Nitiša treneris un stūrmanis būs divkārtējais Latvijas rallija čempions Māris Neikšāns. Ieejas kartes iespēja iegādāties Jēkabpils tūrisma informācijas centrā.

 

 

Un vēl

 

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas šodienas sēdē dominēja pirms nelaimes veikto būvniecības regulējuma izmaiņu jautājums, kā arī situācija ap bijušā Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Jura Pūces sievas biedrības saņemtajiem ziedojumiem. Komisijas sēde divarpus stundu garumā tika aizvadīta arī, atsevišķiem deputātiem izsakot dažādas replikas kolēģiem un klātesošajiem, visaktīvāk to darot deputātam Arturam Kaimiņam. Vairāki no runātājiem izteica priekšlikumus par to, kas ir tie jautājumi, kuriem komisijai būtu primāri jāpievēršas. Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija izveidota, lai vērtētu Latvijas valsts rīcību pēc traģēdijas.

Atstājiet komentāru