2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 26.februārī (Audio)

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 26.februārī (Audio)

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien notiks rakstnieces Lūcijas Ķuzānes jaunās grāmatas atvēršanas svētki? Kur ir iespēja veikt izmeklējumus mobilajā mammogrāfā? Un Kādu izstādi šodien atklās Kūku pagastā?

 

Jēkabpils Valsts ģimnāzijā šodien notiks tematiskais praktikums - "Eksperimenti un spēles ar ūdeni." Pasākums iekļauts Izglītības iniciatīvu centra projekta „Sociālās integrācijas mehānismi bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām" aktivitātēs. Tajā piedalīsies Jēkabpils pilsētas skolu un pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi.

 

Šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas namā notiks tikšanās ar rakstnieci Lūciju Ķuzāni un saruna par rakstnieces jauno grāmatu „No kurienes nākam”. Laipni aicināti visi Lūcijas Ķuzānes talanta cienītāji! Pasākumu organizē Jēkabpils pilsētas bibliotēka. Lūciju Ķuzāni pazīstam kā skolotāju un rakstnieci, kura, urķīgi pētot Augšzemes kultūrvēsturi un rakstnieku dzīves gājumus, radījusi vairākus nozīmīgus biogrāfiskus romānus par Jaunsudrabiņu, Aleksandru Pelēci, Jūliju Dievkociņu un Jāni Veseli.

 

Šodien un rīt jaunatnes lietu speciāliste Lāsma Skļarska Rīgā piedalīsies Strukturētā dialoga nacionālajā konferencē, kuru rīko Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Jaunatnes padome. Konferences darba kārtībā: strukturētais dialogs Eiropā un Latvijā, strukturētā dialoga aktivitātes reģionos, darbs grupās, kurās tiks izstrādātas rekomendācijas jauniešu politiskās līdzdalības veicināšanai nacionālajā un Eiropas līmenī, kā arī citi jautājumi.

 

Turpinām ziņas

 

Daugavpils Universitāte sarūpējusi dāvanu pilsētai tās 740 gadu jubilejā - nosaucot pašu atklātu vaboli Daugavpils vārdā. Svinīgā dāvanas pasniegšanas ceremonija notiks šodien Daugavpils pilsētas domes telpās. Jau ziņots, ka pagājušajā gadā universitātes koleopterologi ir atklājuši kopumā 28 zinātnei jaunas vaboļu sugas. Par godu pilsētas jubilejai vienu no tām nolemts nosaukt Daugavpils vārdā. Savukārt par Daugavpils 740 gadu jubilejas svinību kulmināciju kļūs pilsētas svētki, kas norisināsies no 1. līdz 7.jūnijam.

 

Sievietes tiek aicinātas veikt krūšu izmeklējumus tuvāk savai dzīvesvietai - Veselības Centrs 4 mobilajā mamogrāfā, kas Līvānos ieradīsies šodien un rīt pie Līvānu slimnīcas. Uz mamogrāfa pārbaudi izbrauc TIKAI pēc iepriekšēja pieraksta! Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta Valsts skrīninga programmas ietvaros izmeklējums ir bez maksas.

 

Un vēl

 

 Šodien Krustpils novada Kūku pagasta izstāžu zālē atklās studijas “Mākslas dārzs”

izstādi “Veltījums Mīlestībai”. Izstādē būs skatāmi dažādi mirkļiem, kuri notverti audeklos. Studijas vadītāja – māksliniece Jolanta Ābele.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur notiks seminārs par Ukrainas notikumu ietekmi uz mums? Kad būs pieejams momentrēķins maksai par elektrību? Un Kas satraucis Amerikas suņu īpašniekus?

 

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības valde aicina Izglītības un zinātnes ministriju līdz 24.martam sniegt izvērstu skaidrojumu par jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanu, konkrētu amata vienību skaitu, amata algām un citiem konceptuāliem jautājumiem, jo patlaban bez skaidrības par pārmaiņu ieguvumiem no pedagogiem jūtama pretestība. Aprobācijā iesaistītās izglītības iestādes secinājušas, ka ministrija modelēšanas periodā iedevusi pārāk mazu amata vienību skaitu, tāpēc patlaban arodbiedrība vēlas gūt ministrijas skaidrojumu par to, kāds būs amata vienību skaits katrā skolu grupā.

 

Jau ziņots, ka arodbiedrība saņēmusi 99 izglītības iestāžu pieteikumus sākt streiku. Atbalstu streikam paudušas reģionālās struktūrvienības Madonā, Jēkabpilī un Talsos.

 

 Nākamnedēļ 3.martā Aizkraukles kultūras namā notiks seminārs "Notikumi Ukrainā, un kā tas ietekmē mūs". Pasākumā paredzēta Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja Leona Līduma uzruna, savukārt Nacionālo bruņoto spēku Drošības un stratēģijas pētniecības centrs informēs par Austrumukrainas notikumu stratēģiskajiem aspektiem. Paredzēts informēt par Ukrainas notikumu aculiecinieku novērojumiem un secinājumiem ar žurnālistu Ata Klimoviča un Sandija Semjonova piedalīšanos. NATO izcilības centra "StratCom COE" pārstāvis pulkvežleitnants Maris Tūtins stāstīs par informatīvo telpu mums apkārt un iespējām manipulēt ar publisko domu, bet Zemessardzes 55.kājnieku bataljona komandieris majors Ingus Manfelds stāstīs par nevardarbīgo pretošanos.

 

 "Swedbank" pagājušajā gadā modernizējusi bankomātu tīklu Latvijā, nomainot 86 aparātus uz jaunākiem. Jaunie daudzfunkcionālie aparāti, kuros var gan izņemt, gan iemaksāt naudu, kā arī apmaksāt vairāku uzņēmumu rēķinus, pērn uzstādīti daudzās Latvijas pilsētās , tajā skaitā arī Jēkabpilī, Aizkrauklē un Preiļos.

 

Turpinām ziņas

 

No piektdienas, 27.februāra, Latvijas energoapgādes kompānijas «Latvenergo» klientiem, kuri izvēlējušies norēķināties pēc faktiskā patēriņa, nododot skaitītāju rādījumus, būs pieejams momentrēķins, vakar Saeimas Pieprasījuma komisijas sēdē sacīja «Latvenergo» valdes loceklis un komercdirektors Uldis Bariss. Viņš norādīja, ka «Latvenergo» ir izveidojis momentrēķinu tiem klientiem, kuri ir pieraduši pie iepriekšējās kārtības, ievadot skaitītāju rādījumus uzņēmuma mājaslapā un nekavējoties saņemot rēķinu. «To nevar izmanot mainīgās cenas klienti,» piebilda Bariss, skaidrojot, ka mainīgās cenas aprēķināšanas process ir sarežģītāks un rēķinu nevar izveidot momentā.

 

Pērn «Latvijas Gāze» nopelnīja 30,07 miljonus eiro, kas ir par 1,9% vairāk nekā 2013.gadā, liecina uzņēmuma 12 mēnešu finanšu pārskats. 2013.gadā «Latvijas Gāze» nopelnīja 29,5 miljonus eiro. Peļņas pieaugums saistīts ar iepriekšējos periodos personāla izmaksām izveidoto uzkrājumu korekciju koplīgumā pielīgto saistību nodrošināšanai 1,2 miljonu eiro apmērā. «Latvijas Gāze» pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdeva 1,29 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2013.gada periodu dabasgāzes realizācija ir samazinājusies par 10,9%. Tas saistīts ar āra gaisa temperatūras atšķirībām, kā arī ar siltumapgādes uzņēmumu investīcijām atjaunojamo energoresursu izmantošanā un daļēju fosilā kurināmā aizstāšanu ar šķeldu.

 

Un vēl

 

Suņu īpašniekus ASV, Kalifornijā, satraukusi kāda suņu barības ražotāja produkcija, kuras dēļ it kā cietuši daudzi četrkājainie mīluļi, vēsta CNN. «Beneful» sausā suņu barība, kuru ražo «Neste Purina Pet Care» «izraisījusi smagas slimības un tūkstošiem suņu nāves,» izskanējis tiesas prāvā. Apsūdzības cēlājs apgalvo, ka astoņi «Beneful» suņu barības veidi «izraisījuši četrkājainajiem mīluļiem nopietnas veselības problēmas - iekšējo asiņošanu, vemšanu, caureju, svara zudumu, krampjus un nieru mazspēju». Savukārt «Nestle Purina Pet Care» pārstāvis Bils Salzmens noliedzis tiesā izskanējušos apgalvojumus un norāda, ka suņu īpašnieki var droši turpināt barot savus mīluļus ar «Beneful» produkciju.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda būs skolotāju algu atšķirība starp lielām un mazām klasēm? Kādi kon kursi Jēkabpilī ir izsludināti? Un Vai ērces jau modušās?

 

Jaunais pedagogu darba samaksas modelis saglabās algu diferenciāciju starp lielu un mazu klašu skolotājiem, tomēr starpība nevarēs pārsniegt 200 eiro. Reaģējot uz daudzu izglītības iestāžu satraukumu par to, ka tā saucamo "lielo skolu" skolotājiem jaunā modeļa ieviešanas gadījumā tiks būtiski samazinātas algas, izglītības ministrija norāda, ka skolas tiks iedalītas piecās kategorijās, balstoties uz tajā esošo skolēnu skaitu. Pirmajā grupā atradīsies skolas, kurās vienā klasē vidēji mācās desmit skolēni, otrajā - desmit līdz 14 skolēni, trešajā grupā - 15 līdz 19 skolēni, ceturtajā - 20 līdz 25, bet piektajā - vairāk nekā 25 skolēni. Jaunajā modelī pedagogu atalgojuma starpība starp pirmās un piektās grupas pedagogiem nevarēs pārsniegt 200 eiro jeb 20% robežu.

 

Drošu elektronisko parakstu turpmāk Latvijā varēs izmantot daudz plašāk, un ar to varēs parakstīt daudz vairāk dokumentu nekā līdz šim. To paredz grozījumi likumā, ko vakar izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti. Komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš norāda, ka šīs izmaiņas nozīmē atvieglojumus dokumentu apritē gan iedzīvotājiem, gan arī uzņēmējiem. No regulējuma izslēgti iepriekš noteiktie ierobežojumi elektronisko dokumentu izmantošanai, piemēram, līgumiem nekustamo īpašumu jomā, galvojuma līgumiem un privātiem darījumiem ģimenes tiesību jomā.

 

Pagājušajā gadā Latvijā nodarbināti bija 884,6 tūkst. jeb 59,1% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Salīdzinot ar 2013. gadu, nodarbinātības līmenis palielinājies par 0,9 procentpunktiem, bet nodarbināto skaits ir samazinājies par 9,2 tūkstošiem. Tas skaidrojams arkopējo iedzīvotāju skaita samazināšanos. Apsekojumā iegūtā informācija par darba samaksu liecina, ka 2014.gadā salīdzinājumā ar 2013. gadu par 9,8 procentpunktiem ir samazinājiesmazo darba algu saņēmēju skaits, kuru atalgojums nepārsniedza 285 eiro pēc nodokļu nomaksas. Visvairāk par 5,2 procentpunktiem pieaudzis iedzīvotāju īpatsvars, kuru darba samaksa bija robežās no 285 līdz 450 eiro pēc nodokļu nomaksas.

 

Turpinām ziņas

 

Ir izsludināts konkurss, kurā aicina izdomāt jaunu nosaukumu Jēkabpils lielākajam Tirdzniecības centram, Vienības gatvē 7, un iegūt neaizmirstamu atpūtu divatā vienā no Rīgas labākajām SPA viesnīcām „Opera Hotel & SPA”! Tirdzniecības centra „Jēkabpils Centrs” rekonstrukcija, kuras rezultātā Centrs pārtaps par jaunu un mūsdienīgu iepirkšanās vietu, ir īstais brīdis, lai padomātu arī par tā jaunu nosaukumu.Konkursa organizatori norāda, ka meklē nosaukumu, kas ir starptautiski labskanīgs, mūsdienīgs un simboliski ietilpīgs, atklājot tirdzniecības centra būtību. Konkursa norises laiks no 25.februāra līdz 11.martam. Idejas jāsūta uz e-pastu: marketings@marno.lv.

 

Izsludināts arī Lielās Talkas PAGALMU KONKURSS sadarbībā ar Pagalmu sakopšanas kustības atbalstītāju - "Gjensidige Baltic". Tajā aicināti piedalīties daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji. Lai piedalītos konkursā pagalms ir jānofotagrāfē, mājas iedzīvotājiem sapulcē jāvienojas, ko vēlas uzlabot, noskaidrot kam pieder pagalma zeme un savai idejai savākt mājas iemitnieku parakstus. Pieteikties konkursam var vēl tikai šonedēļ. Konkursa uzvarētāji kļūs par Lielās Talkas Pagalmu Sakopšanas kustības projekta pagalmiem, kur notiks Lielā Talka kopā ar profesionāliem ainavu arhitektiem un studentiem no Latvijas augstskolām! Plašāku informāciju var atrast mājaslapā : www.talkas.lv

 

Un vēl

 

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi veikuši šogad pirmo ērču aktivitātes novērtējumu dabā Lapmežciema apkārtnē, kur tika konstatētas pirmās aktīvās ērces. Šogad ērču aktivitāte ir sākusies agrāk nekā iepriekšējos gados. Vidējais ērču blīvums pagaidām vēl ir zems - līdz divām ērcēm uz vienu kilometru, bet turpmāk, paaugstinoties gaisa temperatūrai, pieaugs arī ērču daudzums. Ērču pārziemošanai šoziem bijuši labvēlīgi laikapstākļi, un pagājušā gada rudenī novērots lielāks nepieaugušo ērču skaits, līdz ar to šogad sagaidāma augstāka ērču aktivitāte nekā pērn.

 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas plāno atvēlēt tenisa čempionātam? Jēkabpilī no ģimenes izņem zīdaini, kurš cietis no vecāku vardarbības Un Vai Līvānos pie Daugavas noslīkusi sieviete?

 

Jēkabpils domesSociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komiteja šodien izskatīja jautājumus par naudas piešķiršanu tenisa čempionātam un par atlaidēm sociālajiem dzīvokļiem. Plašāk stāsta jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis.

 

 
{play}images/sounds/dienas_zina_26.02.mp3{/play}
 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils bāriņtiesa vakar no kādas ģiemenes izņemusi divus mēnešus vecu bērniņu pret kuru vecāki izturējušies vardarbīgi. Zīdainim konstatēti roku un kāju lūzumi. Viņš nodots mediķu aprūpē Jēkabpils slimnīcā. Vecāki arestēti. Notiek izmeklēšana. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs sacīja, ka ģimene, kas vardarbīgi izturējusies pret mazuli ir no Pļaviņām. Jēkabpilī dzīvojot tikai dažus mēnešus un īrējuši dzīvokli Ķieģeļu ielā. Zināms, ka plašāku informāciju par notikušo sniegs policija.

 

Vakar Līvānu novadā Daugavā, iespējams, noslīkusi sieviete. Aculiecinieki bija redzējuši sievieti šķērsojam Daugavu Jersikas pagastā, pēc tam sieviete pazudusi. Ugunsdzēsēju glābēju palīdzību bija lūgusi policija. Ūdenslīdēji pārbaudīja notikuma vietu, taču sieviete netika atrasta. Kā ziņots, līdz ar pavasarīgāku laika apstākļu iestāšanos ledus uz Latvijas ūdenstilpēm kļuvis plānāks, tāpēc atrasties uz tā ir ļoti bīstami pat tad, ja vizuāli šķiet, ka ledus vēl ir izturīgs. Tāpat arī vēstīts, ka vakar glābēji steidzās palīgā arī kādam Neretas novadā ledū ielūzušam cilvēkam.

 

Un vēl

 

Mūžībā aizgājis latviešu gleznotājs un mākslas zinātnieks Jurģis Skulme. Viņš dzimis 1928.gada 13.novembrī, beidzis Valsts mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu, Tartu Universitātē aizstāvējis zinātņu kandidāta disertāciju. Izstādēs piedalījās kopš 1954.gada, kad arī tapusi pirmā publikācija presē. Veidojis pirmās pārraides par mākslu Latvijas Televīzijā, mākslas raidījumus radio, publicējies laikrakstos, žurnālos, rakstu krājumos, sarakstījis vairākas grāmatas. Vairāki plaši apcerējumi palikuši manuskriptā. Skulme 1977.gadā notiesāts par padomju varas diskreditēšanu un reabilitēts 1994.gadā. Viņa personālizstādes notikušas Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā, piedalījies grupu izstādēs Norvēģijā, Krievijā, Vācijā un Šveicē.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur pēc arodbiedrību līdera domām valsts var rast naudu? Kāpēc sajūtot sāpes sirds rajonā, nekavējoties jāvēršas pie mediķiem? Un Kādus panākumus guvušas Jēkabpils mūzikas skolas audzēknes?

 

Vēl tikai trīs dienas līdz februāra nogalei jēkabpilieši var izteikt savas domas par veselības aprūpi pilsētā. Lai izstrādātu Jēkabpils pilsētas pašvaldības veselības veicināšanas programmu 2015-2020. gadam, ir izstrādāta aptauja, nolūkā noskaidrot iedzīvotāju viedokli par sociālo un veselības pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Jēkabpils pilsētā, kā arī veselīga dzīvesveida paradumiem. Aptaujas rezultāti tiks izmantoti, lai noteiktu stratēģiskos darbības virzienus veselības veicināšanā, un veidotu vienotu Jēkabpils pašvaldības veselības veicināšanas pasākumu rīcības plānu. Aptaujas veidlapa publicēta Jēkabpils domes mājaslapā.

 

Valsts pārvalde ir tā joma, kurā valsts varētu meklēt papildu naudu saviem izdevumiem, šodien sarunā ar žurnālistiem sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. Viņš uzskata, ka ir nepieciešams pārskatīt valsts pārvaldes tēriņus, iespējams, pat samazināt ministriju skaitu, dažas no tām apvienojot. Krīgers norādīja, ka ierēdņu skaits pēdējos gados nav būtiski samazinājies, savukārt atalgojums ir audzis straujāk nekā privātajā sektorā, par ko uztraucas darba devēji, jo nespēj "turēt līdzi". Krīgers arī minēja, ka "ir jāsaprot, kas mēs esam - nabadzīgākā valsts Eiropā, vai līderi, kuri var atļauties bezgala daudz". Viņš aktualizēja pēdējās nedēļās daudz pārrunāto jautājumu par operas "Valentīna" viesizrādi Berlīnē, kas valstij izmaksās 405 tūkstoši 919 eiro, uzsverot, ka tā nav maza nauda. Tikmēr sabiedrība ir "gaidu procesā", teica Krīgers. Gaida gan skolotāji, gan ārsti, gan policisti un citi.

 

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis vēlas, lai Latvijā tiktu ražota nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nepieciešamā munīcija. Vējonis vakar žurnālistiem skaidroja, lai šo jomu padarītu pievilcīgāku uzņēmējiem, ražošanu varētu plānot visām trim Baltijas valstīm. Viņš norādīja, ka militārā ražošana ir atkarīga no uzņēmējiem, jo valsts ražotnes neveidos. Ņemot vērā paredzēto Nacionālo bruņoto spēku attīstību, uzņēmēji var plānot attiecīgu ražotņu veidošanu. Saskaņā ar Vējoņa uzstādījumu ir virkne servisa pakalpojumu, ko Latvijā varētu sniegt. Tiktu veikta ne tikai armijas uniformu šūšana, bet arī nodrošināts serviss militārajai tehnikai, kas ieradīsies Latvijā.

 

Turpinām ziņas

 

Pagājušās diennakts laikā mediķi veikuši divas veiksmīgas reanimācijas.Abos gadījumos cilvēku dzīvības glābtas Latgales reģionā. Kādam 60 gadus vecam vīrietim sākušās sāpes krūšu rajonā, kādas viņš iepriekš nebija izjutis, taču sākotnēji viņš nav vērsies pēc palīdzības pie mediķiem. Tikai pēc tam, kad sāpes nav pārgājušas vairākas stundas, viņš nolēmis piesaistīt mediķus. Apskates, laikā, ko veikuši mediķi, vīrietis apstājusies sirds darbība, taču, veicot reanimācijas pasākumus, to izdevies atjaunot. Vīrietis nogādāts slimnīcā, un viņam konstatēts infarkts. Savukārt kāds 59 gadus vecs vīrietis, nebija vērsies pie ārsta trīs dienas, paciešot sāpes krūšu rajonā. Arī viņam mediķu klātbūtnē apstājusies sirds darbība, un, veicot reanimācijas pasākumus, to izdevies atjaunot. Vīrietis nogādāts slimnīcā. Mediķi norāda, ka sajūtot sāpes sirds rajonā, pie mediķiem jāvēršas nekavējoties, jo pretējā gadījumā sekas var būt letālas.

 

"Ekselences balvu" saņēmuši Jelgavas, Mārupes, Rīgas un Skrīveru skolotāji. "Ekselences balva" jau ceturto gadu tiek piešķirta, primāri novērtējot skolotāja reālo darbu klasē, nevis skolā nostrādāto gadu skaitu vai laika gaitā iegūtās atzinības. Tāpēc balvas finālā skolotāji tikās klātienē, vadīja mācību stundas, vērtēja savus kolēģus un analizēja mācību situācijas. Izmantojot radošus mācību paņēmienus un moderno tehnoloģiju priekšrocības, finālisti 9. un 10.klases skolēniem mācīja par svārsta kustību fizikā, par to, kā aprēķināt daudzskaldņa virsmas laukumu matemātikā, par muskuļu uzbūvi bioloģijā un elektrolītiem ķīmijā.

 

Un vēl

 

Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas audzēknes Elīza Rēķe un Annija Briška kļuvušas Valsts konkursa laureātes. 20. un 21.februārī Rīgā, Dombrovska mūzikas skolā norisinājās Valsts konkursa Pūšaminstrumentu spēle" fināls. Spraigā cīņā ar citu Latvijas mūzikas skolu audzēkņiem Elīza - flautas spēle un Annija - saksofona spēle, savu instrumentu grupās ieguva 2.vietas. Pacietīgs darbs, centība, mērķtiecība, mūzikas mīlestība ir Elīzas un Annijas ikdienas pavadoņi. Nenoliedzami panākumu kaldinātāji ir arī instrumentu spēles skolotāji, koncertmeistari un audzēkņu vecāki.

Atstājiet komentāru