2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 27.februārī (Audio)

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 27.februārī (Audio)

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc šodien ir svētki nevalstisko organizāciju darbiniekiem? Cik lielu kukuli policistam deva kāds cigarešu pārvadātājs Jēkabpilī? Un Kur Latvijā dzīvō visizglītotākie cilvēki?

 

Šodien ir starptautiskā NVO diena. To atzīmējot Jēkabpils NVO resursu centrs - Brīvības ielā 45 būs atvērts ikvienam, kam ir jautājumi un kam ir ko sacīt par NVO darbību. Tā būs iespēja neformālā gaisotnē - pie kafijas tases, aprunāties ar NVO sektorā strādājošajiem, kā arī ar brīvprātīgā darba veicējiem. No apmeklētājiem īpaši tiek gaidītas idejas par NVO darbības paplašināšanu un priekšlikumi par to, kādus pakalpojumus iedzīvotājiem varētu sniegt un kādi to veidi tiek gaidīti no nevalstiskajām organizācijām.

 

Biedrības „Latvijas Pilsoniskā alianse” mājas lapā atrodamā informācija vēsta, ka pirms sešdesmit trim gadiem 27. februārī Apvienoto Nāciju Organizācijas rezolūcijā tika ieviesta definīcija – “starptautiskā nevalstiskā organizācija”, kas nozīmēja NVO sektora atzīšanu. Pirms trīs gadiem tika izveidota iniciatīva – Pasaules NVO diena. Šī diena ir veltīta visām pasaules nevalstiskajām, pilsoniskās sabiedrības organizācijām, lai izceltu to nopelnus sabiedrības labā.

 

Jēkabpilī pilnā sparā rit gatavošanās bērnu un jauniešu dziesmu un deju svētkiem. Šodien sešos vakarā Krustpils Kultūras namā notiks Jēkabpils skolu deju kolektīvu skate.

 

Turpinām ziņas

 

Lai izvairītos no saukšanas pie atbildības par 100 tūkstoši nelegālo cigarešu pārvadāšanu, Jēkabpilī kāds autovadītājs no Tērvetes novada piedāvājis policijas darbiniekiem 500 eiro kukuli. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka 1962.gadā dzimušu vīrieti, kurš automašīnā "Renault Megane" pārvadājis cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām, policisti aizturējuši, veicot operatīvo meklēšanas pasākumu kompleksu. Saistībā ar notikušo pret autovadītāju sākti uzreiz divi kriminālprocesi - par nelegālo akcizēto preču pārvadāšanu lielā apjomā un par kukuļdošanu.

 

Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas, veicot kontroles pasākumus uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, novērsa mēģinājumu nelegāli pārvietot 90 tūkstoši cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Indras muitas kontroles punktā, veicot iebraucošā kravas vilciena "Polocka–Daugavpils" kontroli, Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas konstatēja, ka vilciena sastāva divu pusvagonu priekšā un aizmugurē zem akmeņogļu slāņa paslēptas kartona kastes melnā polietilēna plēvē. Tajās atradās cigaretes. Par konstatēto muitas pārkāpumu sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

 

Un vēl

Latvijā teritorijas ar izteikti augstu iedzīvotāju īpatsvaru, kuriem ir augstākā izglītība vai doktora grāds, ir Rīgas un Pierīgas reģionā, Jelgavā, Cēsīs un to apkārtnē, kā arī Talsu un Kuldīgas tuvumā. Turpretī izteikti zems rādītājs ir lielā daļā Latgales reģiona un vietumis Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas pierobežā. Lai noteiktu pastāvīgo iedzīvotāju vidējo izglītības līmeni, tika aprēķināts teritoriālā vienībā dzīvojošo iedzīvotāju vecumā virs 25 gadiem izglītošanās indekss, kas izteikts skalā no 0 līdz 1. Zemākā vērtība nozīmē, ka attiecīgajā teritoriālajā vienībā dzīvojošajiem iedzīvotājiem ir zemāks izglītības līmenis, augstākā vērtība – augstāks izglītības līmenis.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Rado1 ziņās klausieties: Kā statusu mainīs mūzikas un mākslas skolas? Kā Latvijas minimālā alga atšķiras no citu Eiropas valstu algām? Un Kur šogad notiks Jaunais vilnis?

 

No 1. septembra, rindas kārtībā, lielākā daļa mūzikas un mākslas vidusskolu mainīs statusu, pārtopot par Profesionālās izglītības kompetences centriem. Divām skolām apvienojoties vai turpinot darbu individuāli jaunajā statusā, būs lielākas priekšrocības iegūt Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu un attīstīt mācību programmas. Kopumā līdz 2020.gadam no esošajām mūzikas un mākslas vidusskolām izveidos sešus profesionālās izglītības kompetences centrus. No Reģionu kultūrizglītības iestādēm pirmās, jau nākamgad apvienosies un kompetences centra statusu pieņems Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas kā arī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskola un Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskola.

 

Laika apstākļu dēļ gan pērn kopumā, gan šā gada janvārī sarucis hidroelektrostaciju saražotās elektroenerģijas daudzums. Pērn Latvijas HES saražoja kopumā 1,9 miljardus kilovatstundu, turpretī 2013.gadā tika saražoti 2,9 miljardi kWh. Savukārt šā gada janvārī Latvijas HES saražotās elektroenerģijas apjomi saruka par vairāk nekā 20% - no 258 miljoniem kWh 2014.gada janvārī līdz 196 miljoniem kWh šā gada janvārī. HES saražotās enerģijas daudzums ir atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem, līdz ar to saražotās elektrības apjoms nemitīgi mainās.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijā šā gada sākumā bija sestā zemākā minimālā darba alga Eiropas Savienības valstu vidū, liecina vakar publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» dati, kas aptver 22 ES valstis, kurās ar likumu ir noteikts minimālās algas apmērs. Saskaņā ar tiem šā gada janvārī minimālā mēnešalga Latvijā bija 360 eiro. Vēl zemāks šis rādītājs bija tikai Bulgārijā - 284 eiro, Rumānijā - 218 eiro, Lietuvā - 300 eiro un Čehijā 332 eiro un Ungārijā - 333 eiro. Igaunijā minimālās algas apmērs sasniedza 390 eiro, kas bija septītais zemākais rādītājs Eiropas Savienībā. Savukārt augstāko minimālo algu šī gada sākumā saņēma Luksemburgas strādājošie ‒ tūkstots 923 eiro. Seko Nīderlande un Beļģija ar tūkstts 502 eiro un Vācija tūkstots 473 eiro. Salīdzinājumam ‒ ASV minimālā alga ir tūkstots 35 eiro.

 

Salīdzinot ar iepriekšējās sezonas Latvijā reģistrēto hokejistu skaitu, šosezon tas pieaudzis par simts spēlētājiem un ir reģistrēts 5 tūkstoši 841 spēlētājs, no kuriem 102 ir sievietes. Latvijā ir 17 mākslīgās ledus halles un 19 ledus laukumi. Salīdzinot ar hokeja lielvalsti Kanādu, Latvijā reģistrēto hokejistu skaits ir gandrīz tikpat liels kā hokeja dzimtenē izveidoto ledus laukumu skaits – 5 tūkstoši slidotavu. Tikmēr Kanādā reģistrēto hokejistu skaits ir 123 reizes lielāks nekā Latvijā - 721 tūkstotis 504 spēlētāji. Par 200 mazāks ir ASV reģistrēto hokejistu skaits - 519 tūkstoši 417. Valsts ar trešo lielāko hokejistu skaitu ir Čehija, kurā spēlē 110 tūkstoši 525 sportisti. Zīmīgi, ka pēc procentuālā hokejistu skaita, salīdzinot ar kopējo valsts iedzīvotāju skaitu, Latvija ar 0,29% hokejistu ir sestajā pozīcijā, apsteidzot tādas hokeja lielvalstis kā ASV un Krievija.

 

 Un v ēl

 

Komponists un konkursa «Jaunais vilnis» organizators Igors Krutojs atzinis, ka «Jaunais vilnis» aizgājis no Jūrmalas, jo pērn vairāki krievu mūziķu vārdi tika iekļauti «melnajā sarakstā». Viņš apstiprināja, ka nākamais «Jaunais vilnis» notiks Sočos, Olimpiskajā parkā, kur sportistiem tiek pasniegti apbalvojumi. Krutojs norādīja, ka tad, kad starp Latviju un Krieviju bija pašas sarežģītākās attiecības, «Jaunais vilnis» palika Jūrmalā. Bija laiks, kad tas bija vienīgais tiltiņš starp mūsu valstīm. Tā kā šogad politiskie momenti tiek izmantoti arī mūzikas un teātra jomā, tiltiņš neizturēja. Portālam «rus.lsm.lv» kāds anonīms avots iepriekš bija pavēstījis, ka festivāla «Jaunais vilnis» rīkotāji šovasar Dzintaru koncertzālē organizēs citu pasākumu - citā formātā un ar citu nosaukumu. Šādu informāciju Krutojs nav apstiprinājis.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds šogad ir Līvānu novada budžets? Kāds negadījums noticis Pļaviņu novada mežezera kalnā? Un Kā pēdējo piecu gadu laikā ir mainījušies Latvjas iedzīvoāju ienākumi?

 

Vakar Līvānu novada domes sēdē deputāti vienbalsīgi apstiprinājuši pašvaldības 2015.gada budžetu ar nepilnu divu miljonu eiro deficītu. Budžeta kopējie ieņēmumi plānoti 10 miljoni 290 tūkstoši 941 eiro, bet izdevumi - 12 miljoni 187 tūkstoši 507 eiro apmērā. No budžeta ieņēmumiem 44,76% veido nodokļu ieņēmumi, 51,13% - transfertu ieņēmumi jeb mērķdotācijas, 3,59% - maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi, bet 0,52% - nenodokļu ieņēmumi. Savukārt no budžeta plānotajiem izdevumiem 39,58% veido izdevumi izglītībai, 19,49% - ekonomiskajai darbībai, 13,35% - vispārējiem vadības dienestiem.

 

Nepildot savus tiešos pienākumus, bērnunamu direktori, kuri ir šajās iestādēs ievietoto bērnu likumiskie pārstāvji, rīkojas noziedzīgi, pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons. Tiesībsarga biroja eksperti atklājuši, ka bērnunamu direktori nereti izvēlas sūtīt bērnus uz internātskolu pat vairāku simtu kilometru attālumā, tādējādi traucējot bērnu iespējamu atgriešanos bioloģiskajā ģimenē vai audžuģimenē. Bērna uzturēšanas izmaksas internātskolā mēnesī vidēji ir 300 eiro, savukārt psihoneiroloģiskajā slimnīcā - 36 eiro dienā. Respektīvi, ja bērns no bērnunama tiek sūtīts uz trešo iestādi, finansējums par vienu bērnu tiek maksāts vienlaicīgi trim iestādēm. Vislielākais bērnu īpatsvars, kas no bērnunamā reģistrētiem bērniem reāli dzīvo internātskolās, ir Salas novada "Bāreņu namā "Līkumi"". Tur no 54 bērniem bērnunamā dzīvo vien 10, savukārt 44 bērni atrodas internātos.

 

Turpinām ziņas

 

Kāds 26 gadus vecs vīrietis, trešdien slēpojot no kalna kritis, smagi traumējot sēžamvietu. Negadījums noticis Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta Mežezera kalnā. Vīrietis braucis ar slēpēm no kalna, kritis un ar sēžamvietu piezemējies uz līdzās esošā slēpotāja slēpes asās malas. Mediķi viņam konstatējuši plašu grieztu brūci sēžas rajonā.

 

Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādes logo izstrādes konkursā saņemti 36 pieteikumi. Atbilstoši konkursa nolikumam, iesniegtos darbus vērtēs Latvijas Olimpiskās komitejas, Valmieras pilsētas pašvaldības un Cēsu novada pašvaldības izveidota vērtēšanas komisija. Konkursa uzvarētāju plāno paziņots 9.martā. Dome vēsta, ka galvenie vērtēšanas kritēriji būs logotipa dizaina atbilstība pasākumam, idejas vizuālais pievilcīgums un oriģinalitāte, kā arī grafiskās zīmes koncepcija. Jau vēstīts, ka Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde no 3. līdz 5.jūlijam notiks Valmierā un Cēsīs.

 

Un vēl

 

Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju ienākumu līmenis pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājies, 30% – samazinājies, bet 29% – nav mainījies.Tikmēr, salīdzinot 2010.gadā un 2015.gadā iegūtos datus, var secināt, ka pirms pieciem gadiem iedzīvotāji vairāk ticēja, ka viņu ienākumu līmenis būs palielinājies. Ja 2010.gadā uz to norādīja 41% respondentu, tad šogad – 32% aptaujāto, liecina jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma rezultāti. Tie respondenti, kuri norādīja, ka viņu ienākumu līmenis pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājies, uzskata, ka tas ir noticis, pateicoties tam, ka viņiem tagad ir vairāk praktisku iemaņu, pieredzes savā amatā, specialitātē un ka ir uzlabojusies ekonomiskā situācija Latvijā. Savukārt tie respondenti, kuri atzīmēja, ka viņu ienākumi, salīdzinot ar laiku pirms pieciem gadiem, ir samazinājušies, visbiežāk uzskata, ka to ir veicinājusi Latvijas ekonomiskās situācijas pasliktināšanās.

 

 Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Ko jēkabpilieši domā par prezidenta vēlēšanām? Kur šodien degvielas uzpildes stacijā notika satiksmes negadījums? Un Kādu laiku prognozē martā?

 

Vasarā saeima vēlēs jaunu prezidentu. Jēkabpiliešiem jautājām vai viņuprāt, amatā uz otru termiņu jāpaliek Andrim Bērziņam vai jāvēl jāievēl cita kandidatūra. Viedokļus izteica Ingrīda, Guntis, Tatjana, Gita, Lija un Ivars.

 

{play}images/sounds/dienas_zina_27.02.mp3{/play}

 

Koalīcijas partijas vienojušās, ka jautājumā par koalīcijas kopīgā Valsts prezidenta amata kandidāta izraudzīšanos notiks diskusijas ar sabiedriskajām organizācijām. Sarunās ar sabiedriskajām organizācijām politiķi piedalīsies kā novērotāji, lai dzirdētu, ko sabiedrība sagaida no Valsts prezidenta kandidāta. Tāpat plānots uzklausīt eksprezidentu viedokli. Sarunas ar sabiedrības pārstāvjiem par prezidenta kandidātu norisināsies līdz 19.maijam, kad var sākt iesniegt Valsts prezidenta amata kandidātus. Koalīcijas partijas arī vienojušās regulāri katru ceturtdienu tikties, lai turpinātu apspriest jautājumu par kopīga prezidenta kandidāta izraudzīšanos.

 

 Turpinām ziņas

 

Šorīt Jēkabpilī vieglā automašīna ietriekusies degvielas uzpildes stacijā, izraisot dīzeļdegvielas noplūdi, bet draudi apkārtējai videi jau novērsti. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informēja, ka negadījums noticis ap plkst.4.30 Jēkabpilī, Jāņa Akuratera ielā. Automašīnai ietriecoties degvielas uzpildes aparātā, no tā noplūduši apmēram 40 litri dīzeļdegvielas. Degviela vides piesārņojumu nav radījusi, un arī ugunsdrošības draudi ir novērsti. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

Investējot 12 miljonus eiro, vairāk nekā 20 Latvijas pilsētās plānots izveidot Latvijā pirmo pašapkalpošanās automazgātavu tīklu "Wash&Drive”. Divu līdz trīs gadu laikā visā Latvijā tiks izveidotas vairāk nekā 40 automazgātavas ar 160 līdz 200 atklāta tipa mazgāšanas boksiem. Uzņēmuma vadība prognozē, ka mazgātuvju tīkls diennaktī spēs apkalpot līdz pat 20 tūkstoši automašīnu. Mazgātava tiks būvētas arī Jēkabpilī.

 

Un vēl

 

Latvijā aizvadīta silta ziema, janvāra un februāra vidējā gaisa temperatūra bijusi aptuveni četrus grādus virs normas. Arī marts gaidāms siltāks nekā ierasts, tomēr gaisa temperatūra pavasara pirmajā mēnesī būs tuvāk daudzu gadu vidējam rādītājam nekā iepriekšējos divos ziemas mēnešos, liecina ilgtermiņa prognozes. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei marta pirmajā pusē gaisa temperatūra dienas vidū būs 0..+6 grādi. Naktīs piesals, Austrumlatvijā dažkārt gaidāms sals līdz -10 grādiem. Brīžiem būs nokrišņi, galvenokārt sniegs. Vietām iespējama stipra snigšana, krusa un pērkona negaiss. Vējš bieži mainīs virzienu.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu drošības līdzekli tiesa piemēroja vardarbīgajiem vecākiem? Kas jāņem vērā autovadītājiem? Un Cik bieži cilvēki klausās radio?

 

Jēkabpils rajona tiesa šodien vecākiem, kuri nodarījuši smagas traumas savam divus mēnešus vecajam bērnam piemērojusi apcietinājumu. Šādu pagaidu soda mēru bija pieprasījusi arī policija. Jau ziņots, ka Jēkabpils slimnīcā trešdien nonāca divus mēnešus vecs bērns ar smagām traumām, policija aizturēja bērna vecākus aizdomās par miesas bojājumu nodarīšanu. Mazulis tika pārvests uz slimnīcu Rīgā.

 

 Iespējams, no vecāku vardarbības cietušajam mazulim slimnīcā būs jāārstējas ilgstoši. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece informē, ka bērna stāvoklis kopumā ir stabils, taču pēc papildus izmeklējumiem atklājies, ka bērnam ir ne tikai lauztas rokas un kājas, bet arī galvas trauma – bojātas smadzenes, kas prasīs ilgstošu ārstēšanu slimnīcā un, iespējams, operāciju.

 

Augstākās izglītības apgūšanā 2014./2015.mācību gadā studiju programmās iesaistīti seši ieslodzītie, kuri apgūst uzņēmējdarbību, tiesību zinātni, informācijas tehnoloģijas un sabiedriskās attiecības. Savukārt kopumā izglītības programmās iesaistīti tūkstots 934 ieslodzītie. 717 apgūst interešu izglītību, 680 ieslodzītie apgūst profesionālo izglītību, bet 303 ieslodzītie apgūst vidējo izglītību. Kopumā ieslodzītajiem iespējams apgūt 18 vispārējās izglītības programmas, 23 profesionālās izglītības programmas un 52 neformālās un interešu izglītības programmas. Izglītības programmās iesaistījušies arī jēkabpils cietuma ieslodzītie.

 

Turpinām ziņas

 

Pirmās Nacionālo bruņoto spēku rezerves karavīru mobilizācijas mācības varētu notikt šā gada beigās, bet tajās iesaucamo rezerves karavīru skaits vēl tiek precizēts. Šīs mācības rīkos Militārā dienesta likuma 66.pantā noteiktajā kārtībā, un ierašanās uz mācībām vairs nebūs rezerves karavīru brīva izvēle. Atbilstoši Militārā dienesta likuma 63.pantam Nacionālo bruņoto spēku rezervē ir rezerves karavīri un rezervisti. Rezerves karavīri ir tie,, kas atvaļināti no profesionālā dienesta Latvijas bruņotajos spēkos un nav noņemti no militārā dienesta uzskaites, kā arī zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, ja viņi nav sasnieguši maksimālo vecumu dienestam bruņoto spēku rezervē. Savukārt par rezervistiem tiek uzskatīti visi Latvijas pilsoņi - vīrieši, kuri ir vecumā no 18 līdz 55 gadiem un kuri ir derīgi militārajam dienestam. Plānots sākt arī rezervistu apmācību sistēmas izveidi, apzinot nepieciešamo rezervistu skaitu un veicot iespējamo sistēmas modeļu analīzi.

 

Sākot no 1.marta, ziemas riepas var nomainīt uz vasaras riepām, tomēr, ņemot vērā mainīgos laika apstākļus, autovadītāji aicināti izvērtēt situāciju un nesteigties ar nomaiņu, pausts Valsts policijas paziņojumā. Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem, riepas, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos, var tikt nomainītas, sākot ar 1.martu. Tomēr laika apstākļi ir nepastāvīgi – pa dienu kļūst siltāks, bet naktīs temperatūra var būt zemāka par 0 grādiem, līdz ar to uz ceļiem var veidoties smalka ledus kārtiņa. Tādēļ, lai pārvietošanās pa autoceļiem būtu droša, nepieciešams izvērtēt situāciju un rīkoties atbilstoši laika apstākļiem.

 

Un vēl

 

Pētījumu kompānija TNS ir apkopojusi jaunākos regulārā Radio auditorijas pētījuma rezultātus par 2015. gada ziemas periodu.  Saskaņā ar jaunākajiem pētījuma rezultātiem 2015. gada ziemā vidēji nedēļā radio klausījās 80% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 12 līdz 74 gadiem, kas ir par 1 procentpunktu vairāk nekā pērn rudens periodā. Savukārt, vismaz reizi dienā šoziem radio ir klausījušies vidēji 59% iedzīvotāju aptaujātajā vecuma grupā. Latvijas radiostaciju vidū joprojām populārākais ir Latvijas radio2, otrajā vietā radio Skonto, trešā – Latvijas radio.

Atstājiet komentāru