2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2. martā (Audio)

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2. martā (Audio)

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā BK Jēkabpils basketbolistiem veicies spēlē ar Saldus komandu? Kādu laiku martā prognozē laika vērotājs? Un Kad pāriesim uz vasaras laiku?

 

Uzvaru "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēlē sestdien izcīnīja "Jēkabpils" komanda, kas izbraukumā ar 68:61 uzvarēja "Saldus" vienību. Rezultatīvākais jēkabpiliešu rindās ar 23 punktu un deviņām atlēkušajām bumbām bija lietuvietis Dovīds Rediks, bet 19 punkti Rinalda Sirsniņa kontā.

 

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir 12 uzvaras 14 spēlēs, bet tai ar 18 panākumiem 23 mačos seko "Liepāja"/"Triobet", bet tuvu blakus ar septiņiem panākumiem deviņās cīņās ir "VEF Rīga" komanda. "Jūrmala"/"Fēnikss" ar 15 uzvarām 23 cīņās ir ceturtā, piektajā vietā atrodas "Jēkabpils" ar 14 uzvarām 25 spēlēs, bet sestajā "Barons"/LDz basketbolistiem 12 panākumi 23 cīņās. "Jelgava" ar desmit uzvarām 23 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir astoņi panākumi. Tikmēr turnīra tabulu noslēdz "Latvijas Universitātes" un "Saldus", kuru rēķinā ir attiecīgi piecas un četras uzvaras.

 

Vakar sākās interneta balsošana par Preiļu novadam raksturīgu suvenīru izstrādi. Jau ziņots, ka Preiļu novada dome izsludinājusi ideju konkursu "Par Preiļu novadam raksturīgu suvenīru izstrādi". Saskaņā ar konkursa nolikumu Preiļu novada suvenīram jāatbilst vairākām prasībām: suvenīra formai jābūt vienkāršai, vienlaikus uzmanību piesaistošai, inovatīvai, pievilcīgai un lietojamai dažādos mērogos. Suvenīru izgatavotājiem jāizmanto uzraksts "Preiļu novads". Konkursa balvu fonds ir 225 eiro.

 

Valsts kopš 2002.gada 11 Latvijas slimnīcām galvojusi aizdevumus par vairāk nekā 200 miljoniem eiro, no kuriem slimnīcām saviem aizdevējiem vai bankām vēl jāatdod vairāk nekā 182 miljoni eiro, liecina Veselības ministrijas apkopotā informācija. Četrām valsts psihoneiroloģiskajām slimnīcām galvotā aizdevuma summa ir 23 miljoni 908 tūkstoši 200 eiro. Psihoneiroloģiskajām slimnīcām Daugavpilī, Strenčos, Aknīstē, kā arī bērnu psihoneiroloģiskajai slimnīcai "Ainaži" saviem aizdevējiem vēl jāatgriež 20 miljoni 734 tūkstoši 925 eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Tuvojoties bērzu sulu tirdzniecības laikam, to ieguvējiem un pārdevējiem jārēķinās, ka produkciju nepieciešams atbilstoši marķēt, savukārt pircējiem pirms sulu iegādes ieteicams novērtēt, kādos traukos tās ir pildītas. Pārtikas un veterinārajā dienesta noteikumu izpratnē bērzu sula ir svaiga nepasterizēta sula, kurai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, cukurs un medus. Bērzu sulas bez dienesta atļaujas drīkst tirgot nelielos apjomos - līdz 300 kilogramiem gadā. Kā ziņots, patlaban tirgos iegādājamas pirmās kļavu sulas, kuru cena ir apmēram 1,60 eiro par vienu litru. Savukārt bērzu sulu laiks šogad gaidāms ap marta vidu.

 

Marta sākumā daudzviet gaidāms sals un Austrumlatvijā temperatūra naktīs var noslīdēt līdz mīnus 10, 13 grādu atzīmei. Dienās tuvu nullei. Nereti sniegs, slapjš sniegs, arī atkala, savukārt mēneša nogalē varam cerēt uz siltu laiku. Vilis Bukšs norāda, ka kopumā marts rādās būt mērens, ar temperatūrām tuvu normai un nokrišņiem mazāk kā parasti. Salīdzinoši maza sniega sega, neaizsalušas lielākās upes un esoša sniega vienmērīga kušana mazinās arī palu iespējamību. Līdzīgi, kā tas bija pirms 7 gadiem 2008. gadā, arī šogad pirmais pavasara mēnesis varētu būt tuvu normai, vai drusciņ siltāks kā parasti. Atbilstoši laika zīmēm 28. decembrī, 17. janvārī un 1., 2. februārim, tad pavasarim vajadzētu agri sākties, bet tas būs garš un vēss. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

Un vēl

 

Šī mēneša beigās Latvijā un daudzviet citur pasaulē notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu uz priekšu. Pāreja no ziemas uz vasaras laiku notiks 29.martā plkst.3 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu. Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Kopš 1997.gada vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas plkst.3 līdz oktobra pēdējās svētdienas plkst.4.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņas klausieties: Kā Latvijā piemin Krievijas opozicionāru Borisu Ņemcovu? Kas jāņem vērā dodoties ceļojumā no lidostas “Rīga”? Un Kādā pasākumā piedalījās Jēkabpils jaunais basketbolists?

 

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs rīt apmeklēs piektdien nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bēres Maskavā. Par to liecina Rīgas mēra ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter". Rīgas mērs paudis, ka Ņemcova slepkavība ir briesmīga traģēdija. Jau ziņots, ka Ņemcovs ar vairākiem šāvieniem tika noslepkavots piektdienas vakarā Maskavas centrā.

 

Vakar Rīgā pie Krievijas vēstniecības notika pasākums Borisa Ņemcova piemiņai. Pie vēstniecības žoga tika nolikti ziedi, svecītes, kā arī dažādi uzraksti. Pasākumā ar Latvijas karogu bija ieradusies arī kāda brazīliete, kura Latvijā dzīvo jau vairāk nekā piecus gadus. Arī Maskavā un Sanktpēterburgā vakar notika gājieni noslepkavotā opozicionāra piemiņai. Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība. Ņemcovam bija 55 gadi, bez viņa palikušas četras meitas un 87 gadus vecā māte.

 

Turpinām ziņas

 

Turpmāk bankām būs jāpiedāvā hipotekāro kredītu ņēmējiem vairāki iespējami līgumi, tajā skaitā viens, kas paredzētu "nolikto atslēgu" principu. Grozījumi no 1.marta izsludināti "Latvijas Vēstnesī". Izmaiņas Maksātnespējas likumā paredz no likuma svītrot normu par "nolikto atslēgu" principu, kas nozīmē, ka šī principa piemērošanai nebūs nepieciešams maksātnespējas process. Savukārt izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz, ka bankām jāpiedāvā klientam vairāki iespējami līgumi. Tāpat grozījumi Maksātnespējas likumā paredz izmaiņas saistībā ar fiziskās personas saistību dzēšanas plānu gadījumos, kad kreditoru prasījumu segšanai tiek novirzīti parādnieka līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no minimālās mēnešalgas.

 

Pēc jauno drošības principu ieviešanas lidostās no marta pasažieriem var nākties pēc lidostas Drošības departamenta darbinieka lūguma izkrāmēt līdzi ņemto rokas bagāžu. Līdz ar to pasažieriem jārēķinās, ka, iespējams, drošības kontrolē būs jāpavada ilgāks laiks. Kā ziņots, no 1.marta stājās spēkā papildinājumi Eiropas Komisijas regulā attiecībā uz pasažieru līdzi nesto mantu pārbaudi. Lai laicīgi nokārtotu nepieciešamās formalitātes pirms lidojuma, lidosta aicina pasažierus ierasties divas stundas pirms plānotā reisa.

 

Pārtikas produktu piegādei Preiļu pirmsskolas izglītības iestādes "Pasaciņa" vajadzībām tērēs 125 tūkstošus eiro, liecina pieejamā informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā.Izsludinātajā iepirkumu konkursā pretendenti savus piedāvājumus var iesniegt līdz 27.martam. "Pasaciņa" īsteno vispārējās pirmsskolas izglītības programmu un mazākumtautību vispārējās pirmsskolas izglītības programmu.

 

Un vēl

 

VEF Latvijas Jaunatnes basketbola līgas tradicionālās Talantu nedēļas noslēguma dienā svētdien, 1.martā, Olimpiskajā sporta centrā risinājās meistarības konkursi un VEF LJBL vecāko grupu Talantu spēle, kurā sacentās Latvijas jaunatnes izlašu dalībnieku - Kristera Zorika Rīgas un Klāva Čavara Ventspils izveidotās komandas. Klāva Čavara komandā spēlēja jēkabpilietis - Reinis Ermansons.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Kādos veikalos nepieņem Latvijā audzētus dārzeņus? Kur šogad manīti pirmie stārķi? Un kas palīdz pret bezmiegu?

 

No 1.marta sākās Gada ienākumu deklarācijas iesniegšana gan tiem nodokļu maksātājiem, kam tas jādara obligāti, gan tiem, kuri to vēlas darīt brīvprātīgi, lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par ārstniecības, izglītības un citiem attaisnotajiem izdevumiem.Jau otro gadu fiziskajām personām – saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī individuālo uzņēmumu, tajā skaitā zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem, kuri ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, Gada ienākumu deklarācija ir obligāti jāiesniedz elektroniski, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

 

Ja salīdzina visas trīs šogad veiktās ieteikumu ieviešanas pārbaudes Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrībās – Latvijas autoceļu uzturētājā, lidostā Rīga un Latvijas Pastā – tieši Latvijas pastā aina ir visbēdīgākā, atzīst Valsts kontrole.Joprojām neatrisināts jautājums ir kapitālsabiedrības pārvaldība. Arī ieteikumi, kas attiecas uz autotransporta iegādi un izmantošanu, palikuši neieviesti. Tāpat arī joprojām nav pārliecības, ka izlietotā un apmaksātā degviela un nobrauktie kilometri ir saistīti ar pasta saimniecisko darbību. Konstatēti arī citi pārkāpumi. Kopumā vērtējot, iekšējos normatīvos aktus uz papīra Latvijas pasts ir mēģinājis uzlikt, taču līdz to piemērošanai pēc būtības nav ticis. Formālā pieeja tagad ir vainagojusies ar 33 jauniem Valsts kontroles ieteikumiem, kas Latvijas pastam jāizpilda.

 

Daži no Latvijas lielākajiem veikalu tīkliem atsakās iepirkt Latvijā audzētus dārzeņus un priekšroku dod lētākai importa produkcijai, šorīt intervijā Rīta Panorāmai atzina biedrības Zemnieku saeima priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Viņš atzina, ka šādas ziņas saņemtas par Maxima un Rimi veikalu ķēdēm. Īpaši pēc Krievijas embargo daudziem dārzeņu audzētājiem sokas sevišķi grūti. Tas saistāms ar to, ka pēc embargo ieviešanas Polija lielu daudzumu lētas produkcijas iepludinājusi citos tirgos, tajā skaitā arī Latvijā. Līdz ar to, pēc Lazdiņa teiktā, Latvijas dārzeņi teju izspiesti no pašmāju tirgus.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts meža dienests šogad janvārī izsniedzis ciršanas apliecinājumus 1,85 miljoniem kubikmetru koksnes, kas ir par 24% mazāk nekā 2014.gada attiecīgajā laika periodā. Meža īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem janvārī izsniegtajās atļaujās koku ciršana plānota 10 tūkstoši 446 cirsmās ar kopējo platību 16,4 tūkstoši hektāru. Meži Latvijā aizņem 2,9 miljoni hektāru jeb 45% no valsts platības. Valsts apsaimniekošanā ir 1,4 miljoni hektāru jeb 50,2% meža, savukārt pārējie meži pieder privātīpašniekiem vai pašvaldībām.

 

Pagājušajā mēnesī Kurzemē manīti vairāki stārķi, un tā ir pirmā zināmā reize, kad šie putni Latvijā atgriezušies jau februārī, ziņo dabas vērotāji. Pirmais baltais stārķis Kuldīgas pusē novērots 21.februārī. To no dažu metru attāluma, braucot mašīnā, aplūkojuši trīs iedzīvotāji, kas noliedz šaubas, ka redzētais putns, kas ganījās pērnajā zālē, varētu būt dzērve. Neticība par tik agru stārķu ierašanos ir pamatota, jo iepriekšējais agrākais zināmais šo gājputnu novērojums bija 2002.gada 6.martā Aucē un 2007.gada 9.martā Aizkraukles apkaimē. Šogad fiksēti vairāku putnu sugu agrākie pavasara migranti Latvijas novērojumu vēsturē. Februāra nogalē Kurzemē dažādās vietās manīts piekūns, Sāmsalas pīles un sarkankakla zoss.

 

Un vēl

 

Pētījumi rāda, ka viens no trim pieaugušajiem cieš no bezmiega vai miega traucējumiem, tātad trešdaļa pieaugušo regulāri nesaņem pietiekami daudz miega. Iespējams, ka atrisinājums, kas palīdz ātrāk iemigt un uzlabot miega kvalitāti, ir pavisam vienkāršs – divi kivi augļi stundu pirms gulētiešanas, jo tajos ir antioksidanti un serotonīns. Nesen Taivānā veikts pētījums, kura dalībnieki stundu pirms gulētiešanas ik vakaru četras nedēļas apēda divus kivi augļus. Pētījums parādīja, ka tie dalībnieki ar ilgstošām miega problēmām, kuri katru vakaru pirms miega apēda divus kivi, naktī ieguva vienu papildu stundu miega un gulēja labāk. Savukārt pietiekams daudzums miega uzlabo imunitāti un atmiņu gan vīriešiem, gan sievietēm.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Kādām pārttikas precēm jēkabpilieši dod priekšroku? Kas ieguvis labākā tirgotāja balvu Jēkabpils novadā? Un Kas jāņem vērā autovadītājiem braucot pa lauku ceļiem?

 

Šodien Ādažu Kultūras un radošās izglītības centrā notiek lauksaimnieku organizācijas "Zemnieku saeima" ikgadējais kongress. Tajā lauksaimniecības produkcijas ražotājus informē par aktualitātēm nozarē, lauksaimnieki atskatās uz 2014.gadā paveikto, izvirza mērķus nākamajiem gadiem, kā arī ievēlēs jauno valdi un valdes priekšsēdētāju. Viena no lauksaimniecības ražotāju problēmām – nespēja iekļūt vietējā tirgū. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, vai izvēloties pārtikas preces viņi ņem vērā arī ražotājvalsti? Viedokļus izteica Ineta, Ligita, Valija, Dzidra un Inese.

 
{play}images/sounds/dienas_zina_02.03.mp3{/play}
 

Jau ziņots, ka daži no Latvijas lielākajiem veikalu tīkliem atsakās iepirkt Latvijā audzētus dārzeņus un priekšroku dod lētākai importa produkcijai. Lauksaimnieki norāda, ka šādas ziņas saņemtas par Maxima un Rimi veikalu ķēdēm. Īpaši pēc Krievijas embargo daudziem dārzeņu audzētājiem sokas sevišķi grūti. Tas saistāms ar to, ka pēc embargo ieviešanas Polija lielu daudzumu lētas produkcijas iepludinājusi citos tirgos, tajā skaitā arī Latvijā. Līdz ar to Latvijas dārzeņi tiek izspiesti no pašmāju tirgus.

 

Turpinām ziņas

 

Par konkursa "Latvijas labākais tirgotājs" laureātu kļuvis arī Jēkabpils novada Rubeņu veikals-kafejnīca „Rubeņi”, kas nodarbojas ar ēdināšanu, pārtikas un dažādu sadzīves preču tirdzniecību. Veikalu apsaimnieko ZS „Kalnieši”. Zemnieku saimniecība atzinību ieguvusi kategorijā „veikali”, kurā varēja pieteikt pašapkalpošanās tirdzniecības objektus, kuru tirdzniecības zāles platība ir līdz 400 m2. Veikalus vērtēja iepriekšējo gadu konkursa “Latvijas labākais tirgotājs” uzvarētāji un Latvijas Tirgotāju asociācijas deleģēti eksperti, kas iepazinās ar konkrētās iestādes apkalpošanas kultūru, iekārtojumu, preču klāstu, kārtību un tīrību, speciālajiem piedāvājumiem un informāciju. Konkursā „Latvijas Labākais tirgotājs 2014” kopumā piedalījās 193 uzņēmumi. Izvērtējot pieteiktos dalībniekus, tika noteikti 46 uzvarētāji. Šie uzņēmumi atbilda kritērijiem - ja saņemti vismaz 92 punkti no 100.

 

Latvijas Banka šogad plāno sešas kolekcijas monētas, liecina centrālās bankas mājaslapā publicētā informācija. Šogad plānota komponista Emīla Dārziņa daiļradei veltīta monēta, kā arī dzejnieku Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltīta monēta. Plānots izlaist arī Rīgas pils 500 gadu jubilejai veltītu monētu un Latvijas ugunsdzēsības 150 gadu jubilejai veltītu monētu. Šā gada kolekcijas monētu programmā iekļauta arī bērniem veltīta "Pasaku monēta I", kā arī Vērdiņa 500 gadu jubilejai veltīta monēta.

 

Un vēl

 

Netipiski siltā laika dēļ uz atsevišķiem valsts reģionālajiem un daudziem vietējiem grants ceļiem Kurzemē un valsts centrālajā daļā ir ieviesti sezonālie satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam, bet pārējā valsts teritorijā tos plānots ieviest šonedēļ. Latvijas valsts ceļi norāda, ka pavasarī, kad grunts nevienmērīgi atkūst un pārmitrinās, ceļu izturība samazinās, kas negatīvi ietekmē īpaši lauku ceļus. Vienlaikus uzņēmumā atzīmēja, ka ierobežojumi neattiecas uz valsts galveno un svarīgāko reģionālo autoceļu maršrutiem, tāpēc neietekmē kravu tranzīta un apjomīgākos iekšzemes autopārvadājumus. Sezonālos satiksmes ierobežojumus konkrētajā ceļa posmā ievieš un atceļ individuāli, izvērtējot laika apstākļus, meteoroloģiskās prognozes un ceļa konstrukcijas faktisko stāvokli.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā norit Zolitūdes traģēdijas izmeklēšana? Kāds ir lielveikalu tīkla pārstāvja viedoklis par latvijas dārzeņu iepirkšanu? Un Kāda situācija ir Latvijas upēs?

 

Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā Valsts policija pēdējo divu nedēļu laikā aizdomās turētā statusu piemērojusi vēl četrām personām, līdz ar to kopumā šajā lietā ir jau deviņi aizdomās turētie. Aizdomās turētā statuss piemērots arī trim Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem par noziedzīgu bezdarbību un vienai iesaistītā uzņēmuma darbiniecei par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Ar traģēdiju saistītā uzņēmuma darbiniecei tiek inkriminēta darba aizsardzības noteikumu pārkāpšana, ja tā izraisījusi vairāku personu nāvi. Valsts policija arī uzsākusi piespiedu ietekmēšanas procesu pret uzņēmumu, kurā šī sieviete strādājusi, bet tiesa pēc policijas lūguma ierobežojusi uzņēmuma īpašumtiesības. Savukārt visi trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki tiek turēti aizdomās par amatpersonu pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

 

Personu apliecinošo dokumentu izsniegšana iedzīvotājiem var būt ātrāka, lētāka un ērtāka, tā secinājusi Valsts kontrole, revīzijā pārbaudot pasu un personas apliecību izsniegšanas procesu. Normatīvais akts paredz «normālā kārtībā» dokumentus izsniegt desmit darba dienu laikā. Lai tos saņemtu ātrāk, iedzīvotājs maksā divreiz lielāku valsts nodevu. Revīzijā konstatēts, ka patiesībā dokumenti tiek izgatavoti daudz īsākā laika posmā, un faktiski tie ir pieejami sešu darba dienu laikā, tāpēc revidenti iesaka izvērtēt dokumentu izsniegšanas termiņu. Pēc revidentu aplēsēm līdz šim iedzīvotāji par pases saņemšanu pārmaksājuši 1,90 eiro, bet, sākot ar šo gadu, iedzīvotāji pārmaksā vēl vairāk, ņemot vērā to, ka no 2015.gada pases sagataves cena ir samazinājusies par sešiem eiro. Valsts nodevas samazinājums pasēm varētu samazināt finanšu slogu sabiedrībai vismaz par 1,6 miljoniem eiro gadā.

 

Turpinām ziņas

 

SIA «Maxima Latvija» pauž pārsteigumu par «Zemnieku Saeimas» valdes priekšsēdētāja Jura Lazdiņa izteikumiem, ka divi lielāki tirdzniecības tīkli atsakās iepirkt no vietējiem lauksaimniekiem dārzeņus. «Maxima» pārstāvis Jānis Beseris norāda, ka Lazdiņa izteikumi neatspoguļo reālo situāciju veikalos.

 

Lazdiņš Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» norādīja, ka tirdzniecības tīkli atsakās iepirkt produkciju, jo tā esot pārāk dārga, savukārt Beseris uzsver, ka šogad daļa Polijā audzētu dārzeņu ir dārgāki par vietējo produkciju, tāpēc dārgākie produkti netiek iepirkti no Polijas, bet gan vietējiem ražotājiem. 

 

Izdota brošūra par ūdenstūrisma iespējām Igaunijā un Latvijā. Dome vēsta, ka tajā var iepazīties gan ar Igaunijas un Latvijas upēm, gan arī ar jūras laivošanas iespējām šo valstu piekrastēs un salās. Kopumā apkopota informācija par 65 upēm un 15 jūras maršrutiem. Brošūra pieejama latviešu, angļu, krievu, igauņu, lietuviešu, somu un vācu valodā.

 

Un vēl

 

Ledus saglabājas vairs tikai atsevišķos Vidzemes un Latgales upju posmos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumi. 2.marta rītā ledus sega vēl bija Daugavā pie Piedrujas un Pļaviņām, kā arī Pededzē. Pēdējā diennaktī ledus iešana novērota daudzviet Daugavā. Vairumā Latvijas upju ledus jau izgājis vai izkusis uz vietas. Pēc ledus iziešanas Ogres lejtecē un Gaujas augštecē krastos palikuši ledus krautņi. Ūdens līmenis vietām nedaudz krītas, citviet kāpj. Palu nav vai arī tie ir nenozīmīgi. Tuvākajās diennaktīs nokrišņu ietekmē gaidāma pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās. Plūdu draudi nepastāv.

 

Atstājiet komentāru