2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30. aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30. aprīlī

Radio 1 ziņu izlaidums pulksten 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Riteņbraucēju ierobežojumi nav tik strikti; Aicina pieteikties konkursam gada jaunais autovadītājs; BK Jēkabpils aizvadīs spēli ar Ventspili

Uzmanīgi izlasot plānotās izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos, nav pamata «uztraukumam», ka riteņbraucēji turpmāk vairs nedrīkstēs braukt pa ietvēm. Vienlaikus turpmāk tiks darīts viss, lai velosipēdistus pēc iespējas novirzītu uz brauktuvēm, ietves atstājot gājējiem. Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks sarunā ar portālu TVNET vispirms raksturoja kopējo ainu, kāpēc apvienība bija viena no iniciatorēm, ka jāmaina esošie Ceļu satiksmes noteikumi (CSN). Iecerētās CSN izmaiņas būtiski ietekmēs riteņbraucēju un citu ceļu satiksmes dalībnieku paradumus, drošību, kā arī velo infrastruktūras projektēšanu un būvniecību. Līdz ar CSN maiņu iecerēts izstrādāt arī jaunu standartu velobūvēm, kas ir joslas, ceļi, krustojumi, slīpumi, kāpumi, leņķi, rādiusi un pārējie ar to saistītie aspekti. Tas būs jāņem vērā, projektējot un būvējot jaunos infrastruktūras objektus.
Aicinām izteikt viedokli par šo tematu, atbildot uz aptaujas jautājumu portal ā www.radio1.lv

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina 16-18 gadus vecus jauniešus pieteikties konkursam "Gada jaunais autovadītājs". Jēkabpilī konkurss norisināsies 28.jūnijā. Dalībnieku reģistrācija notiek tīmekļa vietnē "www.gadaautovaditajs.lv". Konkurss tiek organizēts jau sesto gadu, lai veicinātu jauniešos izpratni par ceļu satiksmes likumsakarībām un spēju izvairīties no avārijas situācijām. Teorētiskās zināšanas un braukšanas iemaņas dalībniekiem būs jāapliecina uzdevumos, kas atbilst reālām situācijām ceļu satiksmē.Dalībai konkursā ir tikai trīs nosacījumi: vecums 16-18 gadi, jābūt braukšanas mācību atļaujai jeb tā sauktajām baltajām tiesībām (vai mopēda vadītāja apliecībai), kā arī jāzina ceļu satiksmes noteikumi un jābūt pamatiemaņām auto vadīšanā. Dalība konkursā ir bez maksas - projekts tiek finansēts no OCTA prēmijām

Trešdien, 29. aprīlī “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” pusfināla pirmo cīņu pret BK “Ventspils” aizvadīs izbraukumā. Iekļūšanu finālā nodrošinās trīs uzvaras. Spēles sākums pl. 19.00. Tiešraide – Best4Sport TV. Šī būs atkalsatikšanās “Jēkabpils” un “Ventspils” vienībai pusfinālā! Vēl spilgtā atmiņā palikusi cīņa starp ambiciozo Jēkabpils komandu un nopelniem bagāto Latvijas čempionvienību aizgājušajā sezonā. Jēkabpilieši pārspēja visas sezonā liktās cerības, un pusfināla uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešama piektā spēle, jo “lūši” sērijā līdz trim uzvarām bija panākuši 2:2. Izšķirošajā izbraukuma cīņā uzvaru guva ventspilnieki un pēcāk izcīnīja arī “Aldaris” LBL zelta kausu.

Pasaules rallijkrosa čempionātam šosezon pievienojušies daudzi spēcīgi sportisti, tāpēc svarīgs būs katrs kvalifikācijas brauciens, uzskata Latvijas pilots Reinis Nitišs. Kā zināms, Nitišs svētdien Portugālē nepārvarēja pasaules čempionāta pirmā posma pusfinālu prestižākajā «SuperCar» klasē, noslēgumā ieņemot 11.vietu, bet cits latvietis Jānis Baumanis guva trešo vietu Eiropas čempionāta «Super 1600» klasē.«Šajā sezonā pasaules čempionāta kalendārā iekļauti 13 posmi. Kā zināms, no 2016. līdz 2020.gadam viens no čempionāta posmiem varētu tikt rīkots arī Latvijā.

Radio 1 ziņu izlaidums pulksten 11-12

 

Radio1 ziņās klausieties: Brīdina par masveida izmeklētāju aiziešanu no darba; Lielajām pilsētām jāvienojas par prioritārajiem projektiem; Garās brīvdienas būs vēsas

Ja netiks atrasts papildu finansējums, nākamajos gados paredzama masveida izmeklētāju aizplūšana no Iekšlietu ministrijas iestādēm, Latvijas Televīzijā teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. IeM iestāžu algu reformai ir nepieciešams papildus 61 miljons eiro. Pašlaik šāda finansējuma nav. Ja tas netiks atrasts, arodbiedrības prognozē, ka darbu IeM struktūrās pametīs izdienas pensiju sasniegušie izmeklētāji. Kalnmeiers paskaidroja, ka šobrīd valstī ir ap 700 izmeklētājiem, kuriem jāstrādā ar aptuveni 48 500 krimināllietām. Viņaprāt, jaunie speciālisti, kas tikko pabeiguši augstskolu, nebūs gatavi strādāt ar šīm krimināllietām par 600 - 700 eiro mēnesī, pirms nodokļu nomaksas. Līdz ar to, ja izdienas pensijas vecumu un kritērijus sasniegušie izmeklētāji redzēs, ka viņiem nav iespējas palielināt pensijas apmēru, viņi var izvēlēties pamest darbu. Līdz ar to izmeklēšanas sistēmā kopumā briest krīze, kas būs jārisina kompleksi.

Latvijas lielo pilsētu asociācijai (LLPA) nedēļas laikā jāvienojas par prioritārajiem projektiem, kurus pieteikt integrēto teritoriālo investīciju finansējumam Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.–2020.gada plānošanas periodā, aģentūrai BNS pastāstīja LLPA priekšsēdētājs Māris Kučinskis. Viņš norādīja, ka uzņēmējdarbības atbalstā, siltināšanā un degradēto teritoriju revitalizācijā ir projektu skaita pārsniegums, tamdēļ visus iecerētos projektus īstenot nav iespējams, un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija uzdevusi izvērtēt prioritātors projektus. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nepastāv risks, ka kāds projekts varētu palikt neīstenots. Atgādināsim, ka asociācijas biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas – Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Jēkabpils novada domes sēdē šodien plānots lemt par deputāta pilnvaru apstiprināšanu Sandrai Vecumniecei, kura deputāta amatā nomainīs savu partijas biedru, vietējo uzņēmēja Andi Timofejevu. Pamatojoties uz Timofejeva lūgumu, viņu no deputāta pienākumu pildīšanas pirms laika pašvaldības deputāti atbrīvoja Jēkabpils novada domes 26.marta sēdē. Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Timofejeva partijas biedrs Jēkabpils novada doms priekšsēdētājs Edvīns Meņķis, nolikt deputāta mandātu Timofejevs nolēmis saistībā ar aizņemtību uzņēmējdarbības jomā un nevēlēšanos kavēt komiteju un domes sēdes. Vecumniece patlaban pilda kultūras nama vadītājas un Jēkabpils novada bāriņtiesas locekles pienākumus.

Maija svētku brīvdienās Latvijā būs daudz mākoņu, dažbrīd arī gaidāmi nokrišņi, dienas kļūs nedaudz vēsākas, prognozē "Global Forecast System". Piektdien, 1.maijā, vietām nedaudz īslaicīgi līs. Naktī uz sestdienu lietus mākoņi šķērsos visu valsti, un arī sestdien dienā daudzviet līs, vietām iespējams pērkona negaiss un krusa. Īslaicīgi nokrišņi gaidāmi arī svētdien, bet 4.maijs valsts lielākajā daļā varētu paiet bez tiem. Gaisa temperatūra piektdien, līdzīgi kā ceturtdien, pakāpsies līdz +16 grādiem, turpmākajās dienās kļūs mazliet vēsāks un vietām piekrastē gaisa temperatūra nepārsniegs +8 grādus. Aukstākā nakts atbilstoši pašreizējai prognozei būs nakts uz pirmdienu, kad vietām, izklīstot mākoņiem un iestājoties bezvējam, gaisa temperatūra noslīdēs līdz -2 grādiem.

 

Radio 1 ziņu izlaidums pulksten 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Izdevumus par bērnu apmeklētajiem pulciņiem varēs atgūt; Jēkabpilī noslēdzas apkures sezona; Trūcīgās personas varēs saņemt pārtikas pakas

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, nosakot, ka attaisnotajos izdevumos turpmāk iekļaus arī izdevumus par interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem. Līdz ar to bērnu vecāki no nākamā gada 1.janvāra varēs atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu no summām, kas samaksātas, piemēram, par mūzikas, deju vai sporta nodarbībām. Grozījumi arī paredz no nākamā gada ar ienākuma nodokli neaplikt personu dāvinājumus vai ziedojumus partijām vai partiju apvienībām. Šīs summas noteiks kā attaisnotos izdevumus, kas kopā nedrīkstēs pārsniegt 20% no maksātāja apliekamā ienākuma lieluma.

Jēkabpilī daudzdzīvokļu mājās apkures sezona šonedēļ ir noslēgusies. Pēdējās mājas no siltuma padeves atvienoja otrdien. Joprojām siltumu saņem pilsētas skolas un bērnudārzi. Plašāk stāsta SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko.

Audio

Parādnieki, kas nav norēķinājušies par saņemto siltuma enerģiju aicināti doties uz SIA “Jēkabpils siltums” un vienoties par parādu atmaksu.

Turpinām ziņas

Pārtikas pakas šogad saņems cilvēki ar trūcīgās personas statusu, informē Latvijas sarkanā krusta Jēkabpils nodaļas izpilddirektore Velta Ozola. Viņa norāda, ka pārtikas pakas sāks dalīt no nākamās nedēļas - 5.maija Brīvības ielā 45, Sociālā dienesta telpās un Brīvības ielā 258a, Sarkanajā Krustā. Velta Ozola stāsta, ka būs trīs veidu pakas – pārtikas, higiēnas (personām no 1-18 gadiem) un skolas (bērniem un pusaudžiem no 5-16 gadiem). Pārtikas paku izsniegšana notiek ar Eiropas Atbalsta fondu vistrūcīgākajām personām. Lai saņemtu pārtikas pakas būs jāuzrāda Sociālā dienesta izziņa par trūcīgās personas statusu. Tās piešķirs arī cilvēkiem, kas nonākuši ārkārtas situācijās. Tas, cik bieži varēs saņemt pārtikas paku būs atkarīgs no tā, uz cik ilgu laiku cilvēkam piešķirts trūcīgās personas statuss.

 

Radio 1 ziņas pulksten 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Ātros kredītus nevarēs izsniegt naktīs; Jēkabpilī notiks 4.amija pasākumi; Jēkabpils valsts ģimnāzija svinēs jubileju

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs. Patērētāja kreditēšanas līgumu nebūs iespējams noslēgt no plkst. 23:00 līdz 07:00. Deputāti arī atbalstīja priekšlikumu, kas paredz noteikt, ka turpmāk kredīta kopējās izmaksas patērētājam nedrīkstēs pārsniegt 0,25% dienā no kredīta pamatsummas. Tāpat no aizņēmēja nevarēs pieprasīt nokavējuma procentus, ja to apmērs kreditēšanas līgumā būs noteikts lielāks par 36% virs aizņēmuma likmes gadā. Slēdzot distances līgumu, kredītu turpmāk varēs atmaksāt pa daļām proporcionāli līguma termiņam, kā arī procentu un pamatsummas apmēram ne retāk kā reizi mēnesī. Tas gan neattieksies uz aizdevumiem, kuru atmaksas termiņš ir īsāks par vienu mēnesi. Saistībā ar ātrajiem kredītiem patērētāji visbiežāk sūdzas par augstajiem procentiem, maksātspējas neizvērtēšanu, nesamērīgām sankcijām, kā arī neatrisināmu kopējo parādu slogu.

4.maijā Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 25.gadadienā Jēkabpilī notiks vairāki koncerti un albuma "Terra Mariana". 1186-1888" prezentācija, portālu Radio1.lv informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldībā. Svētku pasākumus plkst.11 laukumā pie Jēkabpils tautas nama ievadīs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra "Vitamīns" koncerts, diriģents Harijs Zdanovskis, bet plkst.16 Jēkabpils Tautas namā Baltajā zālē notiks vēsturiskā albuma "Terra Mariana. 1186-1888" prezentācija. Albums "Terra Mariana. 1186-1888" vēsta par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā - kādreizējā Livonijā, ko mēdz dēvēt par Marijas zemi (Terra Mariana) vai Māras zemi. Albumā atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem, zīmogiem, vēsturiskām personībām, kā arī seno sudraba un zelta monētu nospiedumi. Svētku izskaņā plkst.20 Vecpilsētas laukumā visi interesenti aicināti apmeklēt grupas "Jumprava" koncertu.

Šosestdien, 2. maijā Jēkabpils Valsts ģimnāzijā notiks Absolventu salidojums. No pulksten 15 līdz pulksten 17 notiks dalībnieku reģistrācija, skolas apskate un tikšanās ar skolotājiem. Pulksten 17 ikviens aicināts uz koncertu , kas veltīts skolas 95 gadu jubilejai. Pēc koncerta būs tikšanās ar skolotājiem kabinetos. Ikviens skolas absolvents aicināts uz ģimnāziju, lai tiktos ar bijušajiem audzinātajiem un klasesbiedriem. Skolas svinību zālē koncertu sniegs Ēriks Gruzniņš, savukārt no pulksten 23 balli spēlēs grupa Credo. Plašāka informācija pieejama Jēkabpils Valsts ģimnāzijas mājas lapā.

Bērnu slimnīcas mediķi batutus uzskata par īpaši nepiemērotu un bīstamu aktivitāti bērniem. Atkarībā no bērna vecuma, mainās gūto traumu veids, proti, lecot uz batutu bērni, gūst gan augšējo, gan apakšējo ekstremitāšu, kā arī galvas un muguras traumas. Ja tomēr, vecāki nolemj iegādāties un lietot batutu, jāievēro rošības nosacījumi. Mediķi aicina pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai obligātajiem aizsarglīdzekļiem, bet arī bērna iemaņām un uzmanībai, kas pēc garās ziemas var būt zudušas. Tāpat bērns var neizvērtēt riskus, pārvietojoties ar velosipēdu, skrituļslidām automašīnu tuvumā. Īpaši mediķi aicina vecākus uzmanīt bērnus garajās maija brīvdienās

Atstājiet komentāru