2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015.gada 6.maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015.gada 6.maijā

Radio 1 ziņu izlaidums 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Brīdina par dzīvībai bīstamu tievēšanas līdzekli; Jēkabpilī pārtērēts valsts apmaksāto ārstniecisko izmeklējumu limits; Aicina iepazīt Jēkabpils ielu

Interpols brīdina par potenciāli ļoti bīstamiem un pat nāvējošiem diētas līdzekļiem, kas satur indīgu vielu - dinitrofenolu. Šo zāļu dēļ jau mirusi 21 gadu veca meitene no Lielbritānijas. Dinitrofenolu (DNP) lieto arī sprāgstvielu pagatavošanā, un brīdinājums par tā kaitīgumu 190 valstīs izziņots pēc tam, kad Lielbritānijā jauna sieviete mirusi pēc tā lietošanas, bet Francijā kāds vīrietis pēc tā lietošanas nopietnā stāvoklī nogādāts slimnīcā, ziņo Interpols. Abi upuri zāles iegādājušies internetā. Bīstamā viela tiekot ražota laboratorijās, kuras neatbilst higiēnas prasībām, bez speciālistu ražošanas zināšanām, tādēļ lietotājiem palielinās pārdozēšanas risks. 20. gadsimta 30. gados DNP ticis lietots, lai uzlabotu vielmaiņu un palīdzētu zaudēt svaru, bet to pārtrauca lietot, jo konstatēti vairāki nāves gadījumi.

Jēkabpilī ievērojami ir pārtērēts valsts apmaksāto ārstniecisko izmeklējumu limits, tādējādi iedzīvotājiem mediķu palīdzība ir iegūstama tikai par maksu, informē Latvijas Radio. Šogad valsts apmaksā ārstnieciskās izmeklēšanas 410 000 eiro apmērā, taču jau tagad notikusi pāmaksa. Kopumā iztērēts 600 000 eiro. Tādējādi pašiem pacientiem būs jāmaksā par izmeklējumiem. Taču Jēkabpilī pie urologa un ultrasonogrāfa ir jāgaida 65 dienas, sirds un asinsvadu slimnieku – 58 dienas un jāstāv 400 cilvēku garā rindā.Ārsti atzīst, ka ir kļuvuši par ķīlniekiem starp pacientiem un Nacionālo medicīnas centru. Tāpat pieaug ielaistu slimību risks, jo cilvēki ne vienmēr var atļauties paši maksāt par izmeklējumiem vai braukt ārstēties uz citām pilsētām.

Šodien un rīt no pulksten 16 līdz 17 aicina uz ekskursiju. Sākoties tūrisma sezonai Jēkabpils Sabiedrisko attiecību nodaļa un Jēkabpils tūrisma informācijas centrs aicina ieskatīties pagātnē „Jēkabpils toreiz un tagad” un doties pavasarīgā pastaigā gida pavadībā paskatoties uz Jēkabpils garāko ielu – Brīvības ielu. Tikšanās vieta Kalpaka laukums pie ģimnāzijas, galapunkts Jēkabpils Sv. Miķeļa luterānu baznīca.

Sakarā ar aktīvās tūrisma sezonas sākumu, Jēkabpils tūrisma informācijas centrs pāriet uz vasaras darba laiku. No 1.maija līdz 30.septembrim Jēkabpils tūrisma informācijas centrs strādās darba dienās un brīvdienās  no plkst. 8:30 – 17:00. Jēkabpils tūrisma informācijas centrā pieejama informācija par tūrisma un atpūtas iespējām Jēkabpils pilsētā, tās apkārtnē un Latvijā, kā arī suvenīri, interneta pieejas punkts.

Radio 1 ziņu izlaidums 9-10

Radio1 ziņās klausieties; Trūcīgajiem izdalītas vairāk nekā 1800 pārtikas pakas;BK Jēkabpils uzveic Venstpils basktebolistus; Pēc 100 gadiem Latvijā novērots nakts gārnis

Biedrība «Latvijas Sarkanais krusts» vakar 11 punktos izdalījusi 1827 pārtikas pakas trūcīgajiem, pastāstīja biedrības Pārtikas komplektu izdales projekta vadītāja Alla Žarkova. Visvairāk paku izdalīts tieši Rīgā un citās lielajās pilsētās, savukārt pagastos un novados Sarkanais Krusts pārtikas pakas sāks dalīt šodien stāstīja Žarkova. Viņa norādīja, ka šobrīd vēl ir grūti novērtēt pārtikas paku pieprasījumu. Vaicāta, vai biedrība saņēmusi kādas sūdzības par pārtikas paku izdali, Žarkova sacīja, ka saņemtas vairākas sūdzības no maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. Viņi sūdzējušies, ka pārtikas pakas tiek izdalītas tikai personām ar trūcīgā statusu.

Zemgales apgabaltiesa līdz rudenim atlikusi no Augstākās tiesas (AT) saņemtās Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietas izskatīšanu apelācijas kārtībā. Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā tiesneša palīdze Ineta Vītoliņa informēja, ka krimināllietas iztiesāšana atlikta līdz 10.septembra plkst.10, plānojot turpmāku skatīšanu arī 23.septembrī un 29.septembrī, jo šodien uz sēdi neieradās aicinātie liecinieki. Lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas - par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

Uzvaru trešajā «Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfināla sērijas mačā otrdien izcīnīja «Jēkabpils» basketbolisti, kas izbraukumā ar 78:69 pārspēja Latvijas čempioni «Ventspils» vienību, tādējādi vēl neļaujot ventspilniekiem sasniegt turnīra finālu. Līdz ar to, rezultāts sērijā līdz trim uzvarām ir 2-1 «Ventspils» komandas labā, jo pirms tam pagājušajā nedēļā ventspilnieki sēriju atklāja ar uzvaru savā laukumā ar 79:68, bet pēc tam bija pārāki arī izbraukumā ar 88:81. Ceturtā komandu tikšanās tiks aizvadīta ceturtdien Jēkabpilī.

Vakar Bikstos novērots nakts gārnis - putns, kas iepriekš Latvijā manīts pirms 114 gadiem, ziņo ornitologi. 5.maija pēcpusdienā putnu ieraudzījis un nofotografējis Toms Endziņš. Šis ir trešais nakts gārņa novērojums Latvijas teritorijā. Pirmās ziņas par šo putnu ir no 1862.gada, savukārt 1901.gada jūlijā vairāki nakts gārņi novēroti pie Ķīšezera.Nakts gārnis parasti uzturas Eiropas dienvidu un centrālajā daļā, kā arī tālāk uz austrumiem līdz pat Japānai. Eiropas populācija migrē, rudenī šķērso Vidusjūru un Sahāru, sasniedzot Āfrikas centrālo daļu.

Radio 1 ziņu izlaidums 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Latvieši Anglijā par vēlēšanām neinteresējas; Latvijā darbojas līdz 10 kontrabandistu grupējumi; Vieglatlēti uzsāk sezonu Jēkabpilī


Jau rīt Lielbritānijā notiks parlamenta vēlēšanas. Galvenais jautājums - vai pie varas paliks līdzšinējā premjerministra Deivida Kamerona konservatīvā partija, kas arī sola uzvaras gadījumā sarīkot referendumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Iedzīvotājus interesē arī sociālās lietas, imigrācija jautājumi, veselības aprūpes un citi jautājumi.Lielbritānijā dzīvo arī ļoti daudz Latvijas pilsoņu, kas šajā valstī devušies labākas dzīves un darba meklējumos. Latvijas Radio aptaujātie Latvijas pilsoņi atzīst, ka viņiem ir aktuāli atsevišķi jautājumi, par kuriem runā briti un daļēji šīs vēlēšanas varētu ietekmēt latviešu dzīvi šajā valstī. Lielākoties gan viņi par politiku neinteresējas, daži atzīst, ka nav kompetenti šajā jautājumā, bet citi min britu sabiedrībā valdošo skepsi pret ES.

Latvijā darbojas 9-10 būtiski kontrabandistu grupējumi, kas galvenokārt nodarbojas ar cigarešu kontrabandu, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Muitas pārvaldes vadītājs Tālis Kravalis. Viņš norādīja, ka precīzu kontrabandistu grupējumu skaitu esot grūti nosaukt. Organizētā noziedzība tāpat kā muitas dienesti realizē starptautisko sadarbību, sacīja Muitas vadītājs. Daļa cigarešu, kuru kontrabanda tiek atklāta Latvijā, ir paredzētas nevis vietējam tirgum, bet realizēšanai citās Eiropas savienības valstīs.
Nedēļas nogalē Jēkabpils stadions vieglatlētikas sektoros uzņēma ap 300 sportistus no Latvijas, kā arī kaimiņvalsts Lietuvas. Jēkabpils atklātais čempionāts vieglatlētikā, kas veltīts slaveno sportistu – soļotāja Pētera Zeltiņa un lodes grūdēja Jura Bērziņa piemiņai, šogad notika jau 26. reizi. No Jēkabpiliešu vidus pieaugušo arēnā visaugstvērtīgāko sniegumu uzrādīja Pauls Rutkovskis izcīnot 400m skrējienā 3.vietu. ,,B’’ grupā Jēkabpils sporta skolas audzēkņi izcīnīja vairākas uzvaras. Viktorija Daļecka nepārspēta lodes grūšanā un diska mešanā. Aleksandram Kucam uzvara 100m skrējienā, 2.vieta savu konkurentu vidū izcīnīta tāllēkšanas sektorā. Augstlēkšanā – Jānim Vilnragam bronzas medaļa. 1500m skrējienā Samantas Sonoras Kalniņas rezultāts atbilda 3.vietas sniegumam.

Šīs nedēļas nogalē Latvijā bieži spīdēs saule, gaidāmas salnas un siltums līdz +20 grādiem, šobrīd prognozē «Global Forecast System». Piektdien galvenokārt valsts austrumu daļā īslaicīgi līs. Ar rietumu vēju ieplūstot vēsākam gaisam, naktī uz sestdienu gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs līdz 0..+3 grādiem, līdz ar to gaidāmas salnas. Sestdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +13..+18 grādiem, nokrišņi maz iespējami. Svētdien, pūšot brāzmainam dienvidu vējam, gaisa temperatūra var pakāpties līdz +20 grādiem. Sagaidāms, ka no rietumiem Latviju sasniegs atmosfēras fronte un lietus.

Radio 1 ziņu izlaidums 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Atkal uzdarbojas telefonkrāpnieki; Turpina dedzināt kūlu; Jēkabpilī pārtikas pakas jau izdalītas

Aizvadītajās brīvdienās Valsts policija saņēmusi informāciju par telefonkrāpniekiem, kuri cenšas izkrāpt naudu. Vienā no gadījumiem vecāka gadagājuma kundzei ļaundari izkrāpuši 7000 eiro,.Pagājušajās brīvdienās 80 gadus veca kundze vērsusies policijā, jo viņai izkrāpta liela naudas summa. Sievietei uz mājas telefonu zvanījis kāds vīrietis, informējot par it kā viņas dēla izraisītu avāriju, kurā cietusi meitene. Zvanītājs apgalvojis, ka dēls varēs izvairīties no soda, ja viņai samaksās 7000 eiro. Jau pēc brīža kundzes dzīvesvietā ieradies nepazīstams vīrietis, kurš paņēmis sagatavoto naudu un devies projām. Policija skaidro, ka sieviete nedz zvanītāju, nedz vīrieti nav pazinusi, taču nebija arī sazinājusies ar savu dēlu, lai pārliecinātos par informācijas patiesumu. Līdzīgs gadījums noticis ar kādu 93 gadus vecu sirmgalvi. Viņai telefonsarunā pieprasīti 25 000 eiro. Taču sievietei zvans licies aizdomīgs un viņa nekavējoties par to ziņojusi policijai. Likumsargi aicina iedzīvotājus neuzticēties nepazīstamiem zvanītājiem un informēt vecāka gadagājuma radiniekus un paziņas par šāda veida krāpniecību.

Pagājušajā diennaktī ,Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 40 izsaukumus, no kuriem 10 izsaukumi bija uz kūlas ugunsgrēkiem. Šogad kopumā reģistrēti jau 2660 kūlas ugunsgrēki. Par spīti daudzviet sazaļojošai zālei, gandrīz ikdienu tiek dedzināta pērnā zāle un nodeg ļoti lielas Latvijas teritorijas. Cilvēku neuzmanības vai tīšas rīcības rezultātā vakardien dega kopumā trīs hektāri pērnās zāles. Lielākais kūlas ugunsgrēks tika reģistrēts Krāslavas novada Izvaltas pagastā, kur dega kūla divu hektāru platībā.VUGD atgādina, ka kopš aprīļa beigām visā Latvijas teritorijā ir noteikts meža ugunsnedrošais laika posms, kas nozīmē, ka ir aizliegts mežos un purvos kurināt ugunskurus.

Šonedēļ Latvijā sāka izsniegt pārtikas pakas cilvēkiem ar trūcīgās personas statusu, informē Latvijas sarkanā krusta Jēkabpils nodaļas izpilddirektore Velta Ozola. Viņa atzīst, ka neskatoties uz to, ka, gandrīz 1,5 gadus pakas nebija, paku dalīšana noritējusi mierīgi. Cilvēki bija saprotoši. Kopā ar sociālo dienestu bija tikai 400 pakas, šobrīd visas arī izdalītas. Maija otrā pusē paredzēta papildus pārtikas paku dalīšana. Jēkabpilī ir aptuveni tūkstotis trūcīgās personas.

Radio 1 jautāja jēkabpiliešiem, kā vertējat pārtikas paku dalīšanu trūcīgajiem?

Radio 1 ziņu izlaidums 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Mežu uzraudzība no torņiem notiek tikai daļēji; Jēkabpilī būs seminars esošajiem un topošajiem uzņēmējiem; Starptautiskās sporta deju sacensībās jēkabpiliešiem sudraba godalgas

Visā valstī mežos ir noteikts ugunsnedrošais periods. Tas nozīmē, ka, dodoties pastaigāties pa mežu, aizliegts zemē nomest degošu sērkociņu vai cigareti, savukārt ugunskurus atļauts kurināt tikai tiem speciāli paredzētās vietās. Nepietiekamā finansējuma dēļ mežu uzraudzība no ugunsnovērošanas torņiem notiek tikai daļēji. Taču, lai gan šogad zudumā gājušas lielas mežu platības, vairākām retām dzīvām radībām izdegušās vietas ir nepieciešamas, lai saglabātu savu eksistenci. Aktīvākie mežu dedzinātāji mitinās Pierīgas un Daugavpils apkārtnē, liecina Valsts mežu dienesta (VMD) dati. Netālu no Garkalnes marta beigās ugunsdzēsējiem nācies dzēst vienu pirmajiem šā gada ugunsgrēkiem. Meži tiek uzraudzīti tikai 100 no 180 Latvijā uzceltajiem novērošanas torņiem. “Kamēr vēl nenodrošinām dežūras torņos, pārsvarā informāciju saņemam no ugunsdzēsības un glābšanas dienesta," skaidro VMD pārstāvis Edijs Leišavniks.

Zemgales plānošanas reģiona ES Struktūrfondu informācijas centrs sadarbībā ar Krustpils novada domi 22.maijā organizē bezmaksas semināru par biznesa plāna sagatavošanu ESF programmā „Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai”. Seminārs sāksies pulksten 10, Jēkabpilī, Rīgas ielā 150a, Krustpils novada domes  konferenču zālē, un to vadīs Kaspars Timofejevs, finanšu un vadības konsultāciju SIA "Konsorts" izpilddirektors. Semināra dalībniekiem būs iespēja gūt informāciju par biznesa idejām un to iespējamiem risinājumiem ESF programmā „Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai”. Seminārā aicināti piedalīties esošie un topošie uzņēmēji, pašnodarbinātās personas, individuālie komersanti, kā arī ikviens interesents. Dalību seminārā iespējams pieteikt līdz 21.maijam, pulksten 15 pa tālruni 65207419.

Statistikas dati liecina, ka Latvijā joprojām ir viens no lielākajiem šķirto laulību īpatsvariem Eiropas Savienībā. 39% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka visnegatīvāk viņu attiecības ģimenēs iespaido atšķirīgs skatījums uz dzīvi, bet 32% domā, ka saskaņu kavē pārāk mazs kopā pavadītais laiks. Salīdzinoši mazāku lomu attiecību sairšanā spēlē ģimenes finansiālās problēmas (24%)* un nogurums vai nespēja tikt galā ar saviem ikdienas pienākumiem (19%). 18% respondentu uzskata, ka bieži strīdi arī negatīvi ietekmē attiecības ģimenē. Savukārt laimes sajūtu veicina ciešas ģimenes attiecības un kopīgas tradīcijas, liecina rezultāti.

Rīgā, Ķīpsalā norisinājās ikgadējās starptautiskās sporta deju sacensības "Magic Dance 2015". No Jēkabpils sporta deju kluba ''ALIANSE" (vadītāja un trenere Ina Vāvere) sacensībās startēja līderu sporta pāris Ernests Mekšs un Elizabete Plīruma,izcīnot godalgoto 2. vietu finālā. Kopumā sacensībās piedalījās 850 pāri no 18 valstīm. Sacensības tiesāja Somijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas tiesneši.

Atstājiet komentāru