2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 7. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 7. maijā

Radio 1 ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Rosinās bargākus sodus par viltus draudu zvaniem; Igauņu lielākajā laikrakstā – par tūrismu Jēkabpilī; Jaunieši skrējienā vāks ziedojumus

Drošības policija (DP) varētu rosināt bargākus sodus par viltus draudu zvanu veikšanu, pastāstīja DP priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis. Viņš uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti liela "nemode" veikt viltus draudu zvanus. Tomēr vismodrākajiem transporta sistēmas objektiem, tostarp lidostai un dzelzceļa stacijām, jāreaģē uz katru no šiem zvaniem, it kā tas varētu būt īsts apdraudējums. Šobrīd Krimināllikums par apzināti nepatiesu paziņojumu paredz īslaicīgu brīvības atņemšanu (ne ilgāku par trim mēnešiem) vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Ir nopublicēts igauņu lielākā laikraksta „Postimees” tematiskais tūrisma pielikums „Atpūta Latvijā”, kurā iekļauta informācija par Jēkabpili. Atgādinām, ka pirms mēneša Jēkabpili apciemoja igauņu žurnālists Verni Leivaks, kurš igauņu žurnālā „Postimees” publicē savus iespaidus par Latviju. Lai to piepildītu ar profesionāli nevainojamiem un lasītājus saistošiem rakstiem, igauņu žurnālists Verni Leivaks bija ieradies piecu dienu darba vizītē Latvijā. Jēkabpilī žurnālists apskatīja lielākos tūrisma objektus gan Krustpils, gan Jēkabpils pusē. Jēkabpils pusē Verni gida pavadībā apskatīja Mežaparku, galeriju MANS’S, pareizticīgo klosteri, žurnālistu interesēja Jēkabpils vēsture. Verni bija patīkami pārsteigts par piedāvātajām atpūtas iespējām Jēkabpilī, īpaši viņa uzmanību piesaistīja Mežaparks. Laikraksts „Postimees” iznāk kopš 1857. gada, un tā auditorija valstī, kur dzīvo viens miljons igauņu, aptver teju 200 tūkstoš lasītāju.
Valsts Kultūrkapitāla fonds apstiprinājis Zemgales Plānošanas reģiona administrētās “Latvijas valsts mežu finansētās Zemgales Kultūras programmas 2015” projektu konkursa rezultātus – no iesniegtajiem 103 projektiem atbalstu guvušas 58 ieceres, kas sekmēs reģiona kultūras dzīvi. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz projektu konkursam netika noteikts finansējuma ierobežojums, kā dēļ teju divdesmit projekti tika iesniegti par kopējo summu virs 5000 eiro katrs. Programmā aktīvi iesaistījušās arī pašvaldības un to iestādes.Tā Jēkabpils vēstures muzejs atjaunos kalves jumtu, bet Pļaviņu kultūras centrs uzvedīs multimediālu koncertu “Pļaviņu novada stāsts”. Plašāk par atbalstītajiem projektiem lasiet portal www.radio1.lv

Aizkraukles jaunieši sadarbībā ar ziedot.lv pirmo reizi Latvijā īstenos vienreizēju akciju – vāks ziedojumus ar skriešanas palīdzību. Ikviens aizkrauklietis līdz 17.maijam tiek aicināts ziedot, atbalstot Viļņa Plūmes stipendiju Aizkraukles attīstībai, kas palīdz jauniešiem pārvarēt finansiālās grūtības ceļā uz augstāko izglītību. Savukārt, skrējēju komanda 15 cilvēku sastāvā 17.maijā kopīgiem spēkiem veiks 202 kilometru distanci, pārstāvot Aizkraukli starptautiskajā Lattelecom Rīgas maratonā.

 

Radio 1 ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Viskvalitatīvāk strādā ārsti Vidzemē; Līvānos notiks Vislatvijas muzeju nakts; BK Jēkabpils pusfināla trešajā spēlē šodien tiksies ar Venstpils komandu

Nacionālais veselības dienests (NVD) veicis 1302 tādu ģimenes ārstu pērnā gada darba novērtēšanu, kuri sniedza valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, aģentūru LETA informēja NVD pārstāve Māra Āboliņa. Kā liecina pārbaužu rezultāti, salīdzinot ar 2013.gada novērtējumu, pagājušajā gadā kopumā sasniegti augstāki rezultāti. Par 19% pieaudzis to ārstu skaits, kuri izpildījuši vairāk nekā piecus no 13 kritērijiem. Šādu ārstu 2014.gada vērtējumā visvairāk ir Vidzemē - 54%, vismazāk Rīgā - 23%, bet vidējais rādītājs valstī bijis 34%. Tāpat mazāk kļuvis to ģimenes ārstu, kuriem nav bijis pa spēkam izpildīt nevienu kvalitātes kritēriju - 2013.gadā to bija 4,2%, bet 2014.gadā tādu bija vairs tikai 2,6%. Labākos pagājušajā gada darba kvalitātes rezultātus valstī sasniegušas ģimenes ārstes Inese Lejniece no Pļaviņām un Vietalvas, Aina Braķe no Ērgļiem un Modrīte Silavniece no Balviem.
Jēkabpils Galvenā bibliotēka 8. Maijā pulksten 17 aicina uz tikšanos ar Viesītes sākumskolas skolotāju Dainu Vanagu. Daina spēlē ģitāru, nodarbojas ar rokdarbiem un raksta dzeju. .Tieši Dainas dzeja bija pamats, lai taptu Sēlijas dzejnieku un fotogrāfu albums „Tava un mana Sēlija”. Galvenajā bibliotēkā Mātes dienas svētku noskaņā ikviens aicināts pavadīt pēcpusdienu, klausoties Dainas Vanags dzeju, aplūkojot viņas rokdarbu izstādi un izbaudot mūzikas burvību.

16. maijā Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā norisināsies Vislatvijas Muzeju nakts 2015. Samērā nesen ieviestā tradīcija organizēt Muzeju nakti Līvānos, uz doto brīdi ir kļuvis par tradicionālu un ļoti gaidītu kultūras pasākumu, kurā piedalās ne tikai Latgales mākslas un amatniecības centrs, bet nu jau arī citas Līvānu novada iestādes. Tāpat arī Latgales mākslas un amatniecības centra apmeklētājus šogad Ielūdz Rainis un Aspazija. Apmeklētājiem bezmaksas ir sagatavota plaša programma, kur katrā no muzeja telpām tiks piedāvāta atšķirīga tematiska darbošanās. Vēsturisko ekspozīciju "Amatnieki Latgalē" papildinās jaunizveidota vēsturiska izstāde "Veļas diena", kas stāsta par veļas kopšanu pagājušajā gadsimtā, savukārt Muzeju nakts ietvaros būs vērojams arī ziepju vārīšanas process ziepju vārītāja Andra Romanovska vadībā. Līvānu stikla muzeja telpās mazākie Muzeju nakts dalībnieki varēs skatīties multfilmas. Savukārt centrālā vakara aktivitāte izstāžu zālē, starp mākslinieka Voldemāra Kokoreviča gleznām, būs skatāmi Smilšu kino paraugdemonstrējumi ar iespēju arī pašiem iejusties smilšu mākslinieku lomā, zīmējot savas fantāzijas par apcerīgo, bet tajā pašā laikā arī nopietno tēmu Rainis un Aspazija.

Ceturtā „Aldaris” LBL pusfināla cīņa norisināsies jau šodien Jēkabpils Sporta Namā, kad BK Jēkabpils tiksies ar Ventspils komandu. Spēles sākums pulksten. 18.30. Jau vēstījām, ka “Aldaris” Latvijas Basketbola līgas pusfināla sērijas trešajā spēlē šonedēļ BK “Jēkabpils” izbraukumā pārliecinoši uzvarēja BK „Ventspils” -78:69, sērijā līdz trīs uzvarām rezultāts – 1:2.

 

Radio 1 ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Partijas sākušas izvirzīt savu prezidenta amata kandidātus; Sāks reģistrēt skolēnus darbam vasarā; Bērnudārzu audzēkņi tiksies sporta svētkos

Prezidenta izvēlē vēl iespējami pārsteigumi un jauni vārdi, intervijā Latvijas Televīzijai pieļāva Valsts prezidents Andris Bērziņš. Par līdz šim nosauktajiem kandidātiem partijas nav vienojušās, tādēļ process vēl neesot beidzies. Viņa vērtējumā pašlaik politiskie spēki demonstrē savus piedāvājumus kandidātus, bet vienota kandidāta nav. Bērziņš gan noraidīja iespēju, ka grūtības viņa pēcteča atrašanā varētu likt krist valdībai. Kā vēstīts, vakarar savu kandidātu klajā nākusi Latvijas Zaļā partija, kuras valde izlēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. "Vienotība" kā savu kandidātu varētu piedāvāt eiroparlamentārieti Arti Pabriku, bet Nacionāla apvienība – tiesību ekspertu Egilu Levitu. Latvijas Reģionu apvienība oficiāli amatam izvirzījusi Mārtiņu Bondaru, bet partija "No sirds Latvijai" - Gunāru Kūtri.

Rītdien, 8.maijā plkst. 10.00 Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) uzsāks skolēnu elektronisku pieteikumu reģistrāciju dalībai skolēnu nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā. Reģistrēties skolēni varēs patstāvīgi NVA mājaslapā. Ja skolēnam nav piekļuve internetam, viņš varēs doties uz to NVA filiāli, kuras apkalpošanas teritorijā iecerējis strādāt, un filiāles darbinieki viņam palīdzēs aizpildīt pieteikumu elektroniski. Skolēnam jāreģistrējas tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā viņš vēlas strādāt. Pēcāk NVA sazināsies ar skolēniem, lai informētu par atlases laiku pie darba devēja. Uz atlasi noteikti jāņem līdzi CV. NVA atbalstu vasaras mēnešos strādāt un iegūt darba pamatprasmes, iemaņas un pirmo darba pieredzi varēs skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs. Skolēnu nodarbinātības pasākums vasaras brīvlaikā tiks īstenots no 1.jūnija līdz 31.augustam.

Šonedēļ Valsts robežsardzes amatpersonas uz ārējām robežām un valsts iekšienē konstatēja 21 likumpārkāpēju. Terehovas un Silenes robežkontroles punktos ieceļošana Latvijā liegta 3 Gruzijas un vienam Kirgizstānas pilsonim, jo ārzemniekiem nebija derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas. Personas atgrieztas uz izceļošanas valstīm. Ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti 4iem Krievijas pilsoņiem.

Jēkabpils pilsētas stadionā "Vārpa" 19.maijā plkst.10.00 Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļa, sadarbībā ar SIA SPORTA CENTRU un pirmsskolas izglītības iestāžu Metodisko apvienību, organizēs ikgadējos pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu sporta svētkus. Plānots, ka svētkos piedalīsies vairāk nekā 380 pirmsskolas izglītības iestāžu sešgadīgie audzēkņi no Jēkabpils pilsētas un visiem apkārtējiem novadiem. Bērni piedalīsies sporta stafetēs, nostiprinot veiklību un koordināciju, pilnveidojot pozitīvas rakstura īpašības– biedriskumu, savstarpējo izpalīdzību un komandas garu. Par pārsteiguma balvām rūpēsies Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Bērnus no pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēm uz pasākumu atvedīs un aizvedīs Sporta skolas autobusi. Lietus gadījumā pasākums notiks Jēkabpils sporta centrā.

 

Radio 1 ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Drošības apsvērumu dēļ nepalielinās maksimāli pieļaujamo braukšanas ātrumu uz atsevišķiem autoceļiem; Kena parkā būvē bērnu rotaļu laukumu; Valsts Probācijas dienesta Jēkabpils struktūrvienības uzraudzībā 80 notiesāto

VAS Latvijas Valsts ceļi  šovasar nepalielinās maksimāli pieļaujamo ātrumu līdz 100 km/h uz ceļiem Tīnūži–Koknese un Ludza–Nirza. Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz Valsts policijas, Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Valsts ceļu speciālistu ieteikumiem un ņemot vērā lielo ceļu satiksmes negadījumus skaitu uz jaunajiem ceļiem. Daļa no šiem negadījumiem ir bijusi ar traģiskām sekām, turklāt uz šiem ceļiem Valsts policija ir fiksējusi arī lielākos ātruma pārkāpumus. Lai arī abu ceļu tehniskie parametri ļauj paaugstināt maksimālo braukšanas ātrumu vasaras sezonā, tas netiks darīts drošības apsvērumu dēļ. Kā zināms, uz valsts galvenajiem ceļiem posmos, kuri ir labā tehniskā stāvoklī, vasarā maksimāli pieļaujamais braukšanas ātrums tiek palielināts līdz 100 km/h. Arī šogad no 8. maija atļautais braukšanas ātrums būs palielināts vairākos ceļu posmos. Plašāk lasiet portālā www.radio1.lv

Jēkabpilī šogad noslēdzas bērnu rotaļu laukumu ierīkošanas programma un kā pēdējo paredzēts šovasar uzbūvēt laukumu Kena parkā. Tas būšot lielāks nekā daudzdzīvokļu māju pagalmos būvētie un labāk aprīkots. Tāpat arī šovasar Kena parkā turpināsies celiņu labiekārtošana. Plašāk par šiem darbiem stāsta Jēkabpils domes Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs.

AUDIO

Radio1 novēroja, ka Kena parka celiņu labiekārtošana jau ir sākusies un patlaban darbi norit pie centrālā celiņa labiekārtošanas.

Turpinām ziņas

Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālajā struktūrvienībā šobrīd uzraudzībā atrodas 80 notiesātie. 7 personas ir nosacīti pirms termiņa atbrīvotas no ieslodzījuma vietām, 2 – ar prokuratūras lēmumu nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotas personas un 71 nosacīti notiesāta persona, informē Valsts probācijas dienesta Jēkabpils teritoriālās struktūrvienības Vecākā referente Daiga Rubene. No šī gada 1.februāra paplašinājās Probācijas dienesta pilnvaras nosacīti notiesāto un nosacīti pirms termiņa atbrīvoto personu uzraudzībā. Latvija joprojām ir viena no retajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur vēl nav ieviesta notiesāto un nosacīti pirms termiņa atbrīvoto personu elektroniskā uzraudzība. Šī projekta īstenošana pamazām virzās uz priekšu, un paredzams, ka praksē tiks ieviesta no 2015.gada 1.jūlija.

 

Radio 1 ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Talkas laikā savāktas teju 200 tonnas atkritumu; Krustpils vārtu tornī atklās Rutas Štelmaheres gleznu izstādi; Rīgas Zoo lūši sagaidījuši ģimenes pieaugumu

Aprīļa beigās notikušajā Lielajā talkā kopumā savāktas un poligonos nogādātas 1943,62 tonnas atkritumu, aģentūru BNS informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Zalaka. Nedaudz vairāk kā 688 tonnas ir no Rīgas un tās apkārtnes. Atsevišķos reģionos talkas laikā savākto atkritumu izvešana gan vēl turpinās. Lielās talkas laikā atrasti gan personu apliecinoši dokumenti, gan arī dažādi vēsturiski darbarīki, kara laika ķivere un lielgabala lode, kā arī paklājs, dīvāns, kurpes, govs galvaskauss, izlietne, policijas lenta, daudz riepu un televizoru.  Lielās talkas tradīcija aizsākās pirms septiņiem gadiem, kas bija kā iedzīvotāju dāvana valstij tās 90.dzimšanas dienā. Projekta mērķis ir līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā to padarīt par tīrāko valsti pasaulē. Lielajā talkā piedalījās aptuveni 175 000 cilvēku.

16. maijā Muzeju nakts ietvaros Jēkabpils Vēstures muzejā - Krustpils pils vārtu tornī atklās Rutas Štelmaheres retrospektīvu gleznu izstādi „Viņi dzīvoja ilgi un laimīgi” un uzstāsies dzejnieki un mūziķi. Laikā no 19.00 – 00.40 muzeja apmeklētājiem būs iespēja  dzirdēt izcilu latviešu dzejnieku Māra Salēja, Jāņa Vādona, Zanes Daugules, Rutas Štelmaheres, Sintijas Kampānes, Aivara Krūkliņa un Laura Kampāna dzejas lasījumus un mūziķu Elijas Kapickas, Zanes Daugules, Mareka Sarnovska un Laura Kampāna mūziku. Izstāde Krustpils pils Vārtu tornī skatāma no 16. maija līdz 31. jūlijam.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ģimenes pieaugumu sagaidījuši Jēkabpils pilsētas aizbilstamie lūši - Kamēlija un Rubīns. Lūšu pārim piedzimuši trīs lūsēni. Kā informē Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvji, jūnijā mēnesī tiks veikta lūsēnu vakcinācija, tad arī tiks noskaidrots lūsēnu dzimums. Atgādinām, ka pērn Jēkabpils pilsētas aizbilstamajiem jau piedzima lūsēns, kuram tika dots stiprs un skanīgs vārds - Hercogs, par godu pilsētas dibinātajam Hercogam Jēkabam. 2013.gada novembrī Jēkabpils pilsēta kļuvusi par Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošo lūšu aizbildni. Pie lūšu mītnes šobrīd ir izvietots informatīvs plakāts „Jēkabpils lūšu rezidence”.

Šīs nedēļas beigās laika apstākļus noteiks anticiklons, tādēļ mākoņi izklīdīs un būtiski nokrišņi nav gaidāmi, vien svētdien no rietumiem pietuvosies jauna zema spiediena ieplaka, kas nesīs īslaicīgu lietu arī nākamās nedēļas sākumā, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Vēji būs pārsvarā lēni līdz mēreni, līdz ar to nakts stundās dažviet var veidoties migla. Gaisa temperatūra nakts laikā caurmērā gaidāma +2...+7 grādu robežās, naktī uz sestdienu un svētdienu galvenokārt austrumos veidosies nelielas salnas. Dienas laikā gaiss iesils līdz +14...+19 grādiem.. Nākamajā nedēļā būtiskas izmaiņas laika apstākļos nav gaidāmas, vien nedēļas otrajā pusē no ziemeļrietumiem pietuvosies jauna zema spiediena ieplaka, kas nesīs mākoņainu, lietainu un vējainu laiku, prognozē sinoptiķi.

Atstājiet komentāru