2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 12. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 12. maijā

Radio 1 ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausietes Latgales zemnieki nejūtas vienlīdzīgi; Jēkabpilī notiks dienas bez rindām; Šodien – nedēļas siltākā diena

No šī gada mainīts mazāk labvēlīgo apvidu kartējums un maksājumu kārtība, un lauksaimnieki Latgalē, kuru maksājumi tagad pielīdzināti lielai daļai pārējās Latvijas, to uzskata par nevienlīdzīgu attieksmi. Latgales lauksaimnieki joprojām aicina atbildīgās institūcijas no ostām tālāko reģionu zemju apstrādātājiem zaudēto kompensēt ar citiem instrumentiem, piemēram, ar piemaksām ceļa izdevumiem. Rēzeknes novada zemnieks Valdis Zujs tikko kā pabeidzis šīgada sēju, divās - sievas un savā saimniecībā. Kopumā apsēti aptuveni 500 hektāri. Viņš ir arī viens no tiem vairāk nekā 90 Latgales lauksaimniekiem, kas ar savu parakstu atklātā vēstulē valdībai un atbildīgajām institūcijām apliecinājis, ka uzskata par netaisnīgām jaunpieņemtās izmaiņas mazāk labvēlīgos apvidu kartējumā, kur nu visa pierobeža ir pielīdzināta pārējai Latvijai un nesaņems vairāk par citām mazāk labvēlīgajām lauksaimniecības zemēm. Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja Alīna Gendele uzskata, ka Zemkopības ministrijai šobrīd būtu jāmeklē kādas rezerves jautājuma risināšanai savā iekšējā budžetā.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldē reģistrēti 19 dažādi ceļu satiksmes negadījumi, no tiem 4 ar cietušajiem. Pavisam policijas darbinieki apturēja sešus transportlīdzekļu vadītājus un divus velosipēdistus, kuri brauca alkohola reibumā. Visstiprākais reibums konstatēts Krāslavas novada Piedrujas pagastā kādam 1970.gadā dzimušajam vīrietim, kurš brauca ar traktoru 3,20 promiļu stiprā alkohola reibumā. Preiļu policijas iecirknī 9.maijā reģistrēti uzreiz divi negadījumi. Viens no tiem notika no rīta Līvānu novada Jersikas pagastā, kur 1978.gadā dzimis Landrover vadītājs avarēja nobraucot no ceļa braucamās daļas, kā rezultātā guva sasitumus. Savukārt otrs negadījums notika Preiļu pilsētā, Kooperatīva un Rēzeknes ielu krustojumā, kur 1982.gadā dzimis vīrietis, vadot motociklu Honda, netika galā ar spēkrata vadību un nokrita no tā..

No 14. – 21. Maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldība piedalīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas e-pārvaldes integrētās informatīvās kampaņas „Valsts ir internetā” „Dienas bez rindām” aktivitātēs. Aktivitātes norises laikā no 14. – 21. maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūras klientu apkalpošanas speciālisti mudinās klientus pamēģināt pakalpojumus izmantot elektroniski.

Šodien mākoņu daudzums debesīs pakāpeniski palielināsies, taču ievērojami nokrišņi nav gaidāmi. Savukārt gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +16...+21 grādam pēc Celsija, prognozē sinoptiķi. Kā norāda sinoptiķi, satelītattēlā var redzēt, ka Latvijā no rietumiem debesis skaidrojas, tomēr virs Skandināvijas atrodas plaša mākoņu zona, kas tuvākajās dienās šķērsos Latvijas teritoriju, nesot nokrišņus. Sākot no nedēļas vidus, katru dienu līs. Plašākās nokrišņu zonas ir gaidāmas trešdien un ceturtdien, kā arī pašās nedēļas beigās. Dažviet iespējams arī pērkona negaiss. No trešdienas paliks arī vēsāks, kad gaisa temperatūra dienas laikā vairs nebūs augstāka par +10...+15 grādiem, savukārt nakts stundās tā lielākoties gaidāma +3...+8 grādu robežās, un dažviet uz augsnes gaidāmas salnas.

 

Radio 1 ziņas 11-12

Radio1 ziņā klausieties; Iedzīvotāji joprojām dedzina pērno zāli; Jēkabpils Radžu ūdenskrātuvei pasniegs Zilo karogu; Nedēļas nogalē “Muzeju nakts” pasākumi

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 33 izsaukumus.
Baldones novada Baldones pagastā ugunsgrēks bija izcēlies kādā dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, ar atklātu liesmu dega vienstāvu koka dzīvojamā māja 80m2 platībā. Līdztekus vakardien ugunsdzēsēji glābēji dzēsa ugunsgrēkus, kuros dega atkritumi, zaru kaudze, sadzīves mantas, balkona margas un automašīna. Vēl joprojām iedzīvotāji dedzina pērno zāli – vakardien reģistrēti pieci kūlas ugunsgrēki aptuveni viena hektāra platībā.

Vakar Aizkraukles rajonā notikušas zādzības, ceļu satiksmes negadījumi, kā arī pieķerti šoferi alkohola reibumā. Tā Bebru pagastā no saimniecības ēkām nozagti dažādi sadzīves priekšmeti un instrumenti. Koknesē pieķerti divi riteņbraucēji – alkohola reibumā. Kādam 29 gadus vecam vīrietim konstatētas 2,7 promiles, savukārt kādai 51 gadus vecai sievietei izelpā konstatētas 2,3 promiles alkohola. Ceļu satiksmes negadījums noticis Neretas novadā uz meža ceļa, kur automašīnas vadītājs nenovaldīja auto, nobrauca no ceļa un apgāzās. Cietušo nav, vien bojāts transports.

Piektdien, 15.maijā Jēkabpils pilsētsaimniecības departamenta Būvniecības un komunālās saimniecības nodaļas komunālinženiere Anita Truksne piedalīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā notiekošajā Zilā Karoga apbalvošanas pasākumā. Pludmales Zilais karogs, kas ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, jau sesto gadu pēc kārtas tiks piešķirts arī Jēkabpils Radžu ūdenskrātuvei.

Šajā nedēļas nogalē, 16. maijā Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā norisināsies Vislatvijas Muzeju nakts 2015, kuras ietvaros būs iespēja apmeklēt jaunizveidotu izstādi „Veļas diena” un vērot ziepju vārīšanas procesu profesionāļa vadībā, skatīties sen iemīļotas latviešu multfilmas, zīmēt un krāsot lugas „Zelta zirgs” varoņus, radošajās darbnīcās veidot māla saulītes, kreppapīra ziedus, nofotografēties speciāli instalētā foto stūrītī, skatīt Smilšu kino un pašam iejusties smilšu mākslinieka lomā.Muzeju nakts Līvānos ir kļuvusi par tradicionālu un ļoti gaidītu kultūras pasākumu, kurā piedalās ne tikai Latgales mākslas un amatniecības centrs, bet nu jau arī citas Līvānu novada iestādes. Līvānu stikla muzeja telpās mazākie Muzeju nakts dalībnieki varēs skatīties tādas sen iemīļotas multfilmas kā „Sēd uz sliekšņa pasaciņa”, „Zelta sietiņš” kā arī samērā nesen prezentēto multfilmu „Zelta zirgs”. Tāpat būs iespēja zīmēt un krāsot lugas „Zelta zirgs” varoņus. Radošajās darbnīcās katram tiks dota iespēja darboties, veidojot māla saulītes pie keramiķes Eleonoras Pastares, kā arī kreppapīra ziedus pie skolotājas Līgas Bernānes. Ar paša veidoto ziedu katrs varēs nofotografēties speciāli instalētā foto stūrītī.Centrālā vakara aktivitāte norisināsies izstāžu zālē. Starp mākslinieka Voldemāra Kokoreviča gleznām, būs skatāmi Smilšu kino paraugdemonstrējumi ar iespēju arī pašiem iejusties smilšu mākslinieku lomā, zīmējot savas fantāzijas par apcerīgo, bet tajā pašā laikā arī nopietno tēmu Rainis un Aspazija.

 

Radio 1 ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Jaunieši netiek galā ar ārajiem kredītiem; Iespējams izveidos suņu pastaigas vietu Jēkabpilī; Pirms skriešanas maratoniem svarīgi sagatavoties

Diemžēl pēdējā laikā aizvien vairāk jauniešu netiek galā ar savulaik pārāk daudz paņemtajiem ātrajiem kredītiem. Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs Jānis Āboliņš portālam TVNET saka, ka daļa kredītņēmēju ar jauniem aizdevumiem cenšas aizlāpīt jau iepriekš ņemtos kredītus. Āboliņa vadītā asociācija pilnībā atbalsta priekšlikumus ātro kredītu ierobežošanai. Āboliņš arī norādīja, ka pieprasījums pēc ātras naudas kopš krīzes laikiem nav īpaši mainījies. Pēc Latvijas Bankas kredītreģistra datiem komercbanku izsniegto patēriņa un kredītkaršu kredītu apjoms no pēdējo divu gady laikā ir samazinājies attiecīgi par 150 milj. un 60 milj., kopā 210 milj. Eiro. Diemžēl pēdējā laikā aizvien vairāk pie mums vēršas jaunieši, kas netiek galā ar savulaik pārāk daudz paņemtajiem tikai ātrajiem kredītiem,» viņš teica.Jauniešiem pārsvarā vecums ir no 21 līdz 25 gadiem. Runa ir par dažādiem Latvijas reģioniem, bet vairums šādu situāciju notiek Rīgā. Arī parādu skaits ir dažāds. Ir cilvēki, kas palikuši parādā 2-3 kompānijām, bet ir arī tādi ļaudis, kas nespēj norēķināties ar pat astoņām firmām. Aizdevumu ņemšanas mērķi cilvēkiem bijuši ļoti dažādi. Tie ir gan vēlme nomaksāt iepriekšējos parādus, gan dažādas tehnikas iegāde, gan vienkārši tēriņiem. Jautāts, vai tie bijuši pārdomāti vai spontāni lēmumi, Āboliņš sacīja, ka lielākoties tie tomēr ir spontāni lēmumi, jo pie naudas tikt bija ļoti viegli.

Jēkabpils dome apstiprinājusi saistošos noteikumus, kas paredz obligāti reģistrēt kaķus un suņus un iekasēt lielāku nodevu par šo mājdzīvnieku turēšanu. Par to, kā veicas ar mājdzīvnieku reģistrēšanu šodien preses konferencē stāstīja Jēkabpils pilšetas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis.

Audio

Pēdējos gados Latvijā arvien populārāka kļūst piedalīšanās dažādos maratonos. 17.maijā Rīgā notiks viens no kuplāk apmeklētajiem ikgadējiem maratoniem Latvijā. Lai distanci pieveiktu bez problēmām, pirms tam ir svarīgi zināt, kā skriešanai gatavoties, kā iesildīties un kādu pārtiku labāk lietot. Tiem, kuri tikai tagad ir nolēmuši piedalīties maratonā vai pusmaratonā, jārēķinās, ka sagatavošanās process ir nokavēts. Ja kāds vēl gatavojas skriet īsajās - 5 vai 10 kilometru distancēs, tad treniņprocess vēl nav novēlots. Ja skrējējs plāno skriet 10 kilometru distanci un ar fiziskajām aktivitātēm nav iepriekš nodarbojies, tad tomēr būtu vērts pirms startēšanas sacensībās patrenēties. Cilvēkiem, kuri regulāri trenējas, jāēd olbaltumvielām bagāta un liesa pārtika.

 

Radio 1 ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Katru gadu tiek sabojātas simtiem ceļa zīmes; Baltā māja aicina uz interaktīvu šovu; Melnā stārķa ligzdā izšķīlies pirmais mazulis

Katru gadu uz Latvijas valsts autoceļiem tiek nozagtas vai sabojātas desmitiem un simtiem ceļazīmes, drošības barjeras, luksofori un cits autoceļu aprīkojums – šāda rīcība apdraud autobraucēju un citu ceļu lietotāju drošību. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai problēmai un atturētu cilvēkus no ceļazīmju un cita ceļu aprīkojuma bojāšanas, VAS „Latvijas Valsts ceļi” (LVC) uzsāk informatīvo kampaņu „Neamputē ceļazīmi!”. Katra šāda zādzība vai vandālisma akts ir ne tikai ievērojami materiālie zaudējumi, bet arī apdraudējums satiksmes drošībai. 2014. gadā valsts ceļu aprīkojumam bija nodarīti zaudējumi vairāk nekā 200 000 eiro apmērā. Visvairāk ir bojātas un zagtas ceļazīmes, 2014. gadā tādas bija 254. Tāpat pērn tika bojāti vai nozagti 212 ceļa zīmju stabi, ir arī bojāti vai nozagti 30 signālstabiņi un cits ceļu aprīkojums. Ir bojāti pieturvietu paviljoni, luksofori, apgaismes stabi. Regulāri tiek demolēts apgaismojums gājēju tuneļos zem valsts autoceļiem, cieš arī pieturvietu stikli.Piemēram, 2014. gadā vasarā uz jaunā autoceļa Tīnūži–Koknese (P80) ir bijis izdemolēts elektrības sadales skapis un nozagti apgaismes līnijas.Dati liecina, ka visbiežāk ceļu satiksmes aprīkojums tiek bojāts vasarā. Uzrunājot skolēnus un viņu ģimenes pirms vasaras brīvlaika, informatīvie plakāti tika piegādāti Latvijas skolām, kampaņas ietvaros ir izgatavoti video klipi, kā arī vides informatīvie materiāli.

Biedrība “Baltā māja” aicina uz interaktīvu pasākumu/šovu„ES MĪLU LATVIJU VISVAIRĀK, JO...”, kas notiks sestdien, 16. maijā pulksten 11 Jēkabpils Tautas namā. Projekta dalībnieki no ukraiņu kultūrizglītojošās biedrības „Javir” dažādos uzdevumos apliecinās iegūtās zināšanas par Latviju, valodu, kultūru, Skatītājiem tiks piedāvāta aktīva līdzdalība un saistošas aktivitātes. Dalībniekus un skatītājus priecēs vietējo pašdarbības kolektīvu priekšnesumi. Pasākumu vadīs Anita Gavare. Pasākums notiek projekta „Biedrības „Baltā māja” pieredze un zināšanas mazākumtautību iedzīvotāju integrācijai Latvijas sabiedrībā”.

Ar tiešsaistes kameru aprīkotajā melnā stārķa ligzdā ir izšķīlies stārķu mazulis. Pazīmes, ka gaidāma šķilšanās, tika novērotas jau vakar, kad stārķu māte nepārtraukti piecēlās kājās ar knābi apčubināja olas, bet stārķu tēvs ik pa laikam pienesa jaunas sūnas, ar ko tika papildināts ligzdas klājums. Šorīt ligzdā jau redzams pirmais mazulis. Ornitologi iepriekš lēsa, ka pirmajai no četrām olām vajadzētu izšķilties ap 9.maiju. Tomēr pirms pāris nedēļām ligzdā paviesojās jūras ērgļu tēviņš, kas divas no olām nometa zemē. Līdz ar to nebija skaidrs, kuras ir sabojātās olas un kad varētu izšķilties pirmais mazulis. Jau ziņots, ka šopavasar ir sākta arī tiešraide no melno stārķu ligzdas, kas atrodas Zemgalē, pie nelielas upītes augošā vecā ozolā. Pagājušajā gadā tajā mītošais putnu pāris izaudzināja divus melno stārķu mazuļus. . Ligzda ornitologiem ir zināma kopš 2013.gada.

Trešdien naktī un no rīta Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, kas atnesīs lietu un aiz kuras ar brāzmainu vēju ieplūdīs vēsāks gaiss. Vēss un brīžiem lietains laiks Latvijā saglabāsies līdz nākamajai nedēļai. Trešdien, frontei aizvirzoties tālāk uz austrumiem, uzspīdēs saule un vietām īslaicīgi līs. Brāzmainu dienvidu vēju nomainīs spēcīgāks rietumu, dienvidrietumu vējš. Tā ātrums brāzmās pastiprināsies līdz 13-18 metriem sekundē, vietām Kurzemē līdz pat 20 metriem sekundē.Gaisa temperatūra nakts izskaņā un trešdienas rītā pazemināsies līdz +8..+12 grādiem; dienā gaiss iesils līdz +10..+16 grādiem.

Atstājiet komentāru