2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 15.jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 15.jūnijā

Ziņās 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Samazinājies bezdarba līmenis Jēkabpilī; Piektdien notikušas vairākas smagas avārijas; Laiks līdz Līgo svētkiem būs nepastāvīgs

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā maijā bija 8,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā aprīlī, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati. NVA Jēkabpils filiāles vadītāja Svetlana Zujeva informē, ka Jēkabpilī maijā bezdarba līmenis bija 10, 4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, bezdarbs pilsētā mēneša laikā samazinājies par 0,8 procentpunktiem. Aprīlī tas bija 11,2 procenti no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, samazinoties par 0,7 procentpunktiem, jo vēl mēnesi iepriekš - martā bezdarba līmenis bija - 11,9 %. Jēkabpilī maijā reģistrēti 1092 bezdarbnieki, savukārt apkārtējos novados jeb bijušā Jēkabpils rajona teritorijā – 2072 cilvēki. Latvijas lielo pilsētu vidū Jēkabpilī ir trešais lielākais bezdarbs. Vēl vairāk bezdarbnieku ir Liepājā – 11,6% no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita un Rēzeknē – 16,3 % no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita.

Piektdien Latvijā reģistrēti 109 ceļu satiksmes negadījumi, no kuriem 24 avārijās cietuši cilvēki. Kā informē Valsts policija, kopumā piektdien uz ceļiem cietuši 35 cilvēki, bet viena persona gājusi bojā. Traģiskais negadījums noticis Zilupes novada Lauderos, kur 1969. gadā dzimis vīrietis, vadot "Audi A6" un atrodoties 2,35 promiļu alkohola reibumā (2,35 promiles), uzbrauca ceļa malā stāvošam auto, nāvējoši traumējot vienu no tai blakus esošajiem cilvēkiem un ievainojot otru. Dzērušais šoferis ietriecies "VW Passat" markas auto. Bojāgājušais ir 1984.gadā dzimis vīrietis, bet 1986.gadā dzimušam vīrietim sniegta medicīniskā palīdzība. Daugavpilī, Viestura ielā, kāds 1978.gadā dzimis autobusa "Solaris Urbino" šoferis, uzsākot kustību, aizķēra uz trotuāra esošus bērnu ratiņus. Negadījumā cietis 2012.gadā dzimis zēns. Mazs bērns cietis arī negadījumā Rīgā, kad Ulbrokas ielā sadūrās 1993.gadā dzimuša šofera vadīts BMW un 1986.gadā dzimušas sievietes "Volvo". Traumas guvusī 2013.gadā dzimusī meitenīte nonākusi slimnīcā.

Jēkabpils galvenajā bibliotēkā skatāma Rasmas Bērziņas izstāde “Pasaule Apiņas acīm". Izstādes svinīgais atklāšanas pasākums notika 11.jūnijā. Uz to bija ieradušies mākslinieces bijušie skolas un darba biedri, bērni, mazbērni, radi un draugi, kā arī citi ar kuriem viņai ir bijusi cieša saikne dažādās dzīves situācijās. Pensionētā skolotāja Rasma Bērziņa visu mūžu dzīvo Krustpils novada Daugavas Ogleniekos. Apiņa - tas ir Rasmai dots mīļvārdiņš, ko viņa mantojusi no agras bērnības un tagad lieto kā pseidonīmu, kad raksta dzejoļus vai atmiņu stāstus. Vēl Rasma pēta dzimtas vēsturi, kas apkopota astoņos sējumos. Fotoreportážu skatiet portālā www.radio1.lv

Atmosfēras fronte, kas šķērso Latviju, iezīmē visai vēsa perioda sākumu, turklāt no 18.jūnija bieži līs, prognozē «Global Forecast System». Jaunās nedēļas pirmās trīs dienas būs lielākoties saulainas, veidosies gubu mākoņi, kas tikai vietām dos īslaicīgu lietu. Sākot ar 18.jūniju, laikapstākļus noteiks cikloni, tādēļ katru dienu Latvijā būs daudz lietus mākoņu. Pārsvarā līs īslaicīgi, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. 16.-18.jūnija naktīs vietām prognozētas nelielas salnas, un arī turpmākajās naktīs gaisa temperatūra bieži noslīdēs zem +10 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra pārsvarā būs +15..+21 grāds. Saskaņā ar pašreizējo prognozi Jāņos, 23. un 24.jūnijā, gaidāms nedaudz siltāks laiks, daudzviet īslaicīgi līs un vietām ducinās pērkons.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties : Brīvdienās pirmie pārkaršanas upuri; Jaunievēlētais presidents tiksies ar uzņēmējiem; Jēkabpils Vēstures muzejā – izstāde par ugunsdzēsējiem

Lai gan brīvdienās pārkaršanas dēļ mediķu palīdzība bijusi vajadzīga vien dažiem cilvēkiem, tomēr jau ir pirmie pārkaršanas upuri, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša. Tā kā nedēļas nogalē laiks nebija tiks karsts kā prognozēts, saistībā ar pārkaršanu mediķu palīdzība bija vajadzīga vien desmit gadījumos. Šo cilvēku starpā gan ir četri bērni. Mediķu palīdzība bijusi vajadzīga kādam mazam bērnam pēc ilgstošas braukšanas automašīnā. Kādai 14 gadus vecai meitenei kļuvis slikti pēc piecu kilometru skriešanas distances. Tāpat palīdzība bija nepieciešama pieaugušajiem, piemēram, kādam vīrietim, kas ilgstošiem darbiem karstumā. Tāpat siltajā laikā NMPD bija vairāk izsaukumu, īpaši saistībā ar traumu gūšanu. Bukša norādīja, ka siltajā laikā jāpalīdz un jāpiedomā par maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un tiem, kas lieto medikamentus vai kam ir hroniskas slimība. Būtiskākais ir novērts ilgstošu atrašanos karstumā.

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis nākamnedēļ plāno tikties ar uzņēmējiem, kas radījuši produktus ar uzrakstu no viņa pirmajiem vārdiem no Saeimas tribīnes pēc ievēlēšanas - "laikam no sākuma jāierauj". Viņš nākamnedēļ tiksies ar šiem uzņēmējiem, jo viņi vēlas pasniegt radītos produktus kā dāvanu pirms Līgo svētkiem. Vējonis arī atgādināja par nepieciešamību ievērot piesardzību un mērenību, svētkos lietojot alkoholu. Vējonis Valsts prezidenta amatā stāsies pēc zvēresta nodošanas 8.jūlijā. Līdz oficiālajai amatā stāšanas dienai Vējonis turpina pildīt aizsardzības ministra amata pienākumus.

Kādam vīrietim Aizkraukles novadā ar neaizvērtu bagāžas nodalījuma vāku traumēts kakls, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Negadījums noticis autobusa pieturā uz autoceļa Rīga-Daugavpils-Krāslava-Baltkrievijas robeža, kad projām braucošais maršruta autobuss ar neaizvērtu bagāžas nodalījuma vāku aizķēra pieturā esošu vīrieti. Cietušajam 1969.gadā dzimušajam vīrietim sniegta medicīniskā palīdzība. Viņam konstatēta griezta brūce kaklā.

Līdz 30.jūnijam Krustpils pils vārtu tornī apskatāma Latvijas Ugunsdzēsības muzeja ceļojošā izstāde "Latvijas Ugunsdzēsībai 150"

Ziņās 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Ģenerālprokuratūrai sagatavots materiāls par pārkāpumiem bn Līkumi; Glābēji meklē noslīkušus cilvēkus; Līgo svētkos policija strādās pastiprinātā režīmā

Tiesībsarga birojs sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem Salas novada bērnunamā "Līkumi", šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" informēja tiesībsargs Juris Jansons. Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti. Sagatavoto materiālu šonedēļ plānots iesniegt Ģenerālprokuratūrā. Šis būs jau otrais Ģenerālprokuratūrai iesniegtais materiāls par pārkāpumiem bērnunamos. Jansons minēja, ka ir izsmēlis iespējas uzlabot situāciju caur citiem ceļiem, tāpēc cer uz rīcību no ģenerālprokurora. Kā ziņots, februāri tiesībsargs paziņoja, ka ārpusģimenes institucionālās aprūpes sistēmā atklāti pirms tam neapzināti bērnu tiesību pārkāpumi. Tiesībsarga biroja eksperti bija veikuši apjomīgu izpēti par bērnu tiesību ievērošanu bērnunamos, monitoringa vizītēs apmeklējot 21 šādu institūciju. Monitoringā iegūtie dati uzrādīja ilgstošu un sistēmisku problēmu, kurā bez vecāku gādības palikuša un institucionālā aprūpē nonākuša bērna dzīve tiek salauzta, turklāt par to dāsni tiek maksāts no valsts un pašvaldības budžeta, norādīja Tiesībsarga biroja pārstāvji. Skaudrus faktus atklāja arī no internātskolām un psihoneiroloģiskajām slimnīcām iegūtā informācija. Martā tiesībsargs Jansons LTV pauda viedokli, ka nomainīšanu būtu pelnījusi lielākā daļa pārbaudīto bērnunamu vadītāju, jo viņi nenodrošina kvalitatīvas rūpes par viņiem uzticētajiem bērniem. Tiesībsargs sacīja, ka kā pirmajam savu vietu būtu jāpamet bērnunama "Līkumi" direktoram Jurim Boķim, kurš aģentūrai LETA tika apšaubījis Tiesībsarga biroja pārbaužu secinājumus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki svētdien divas reizes devušies meklēt, iespējams, noslīkušus cilvēkus, bet neko nav atraduši. Kā aģentūra LETA uzzināja VUGD, viens šāds gadījums reģistrēts ap plkst.10.20 Daugavpilī, bet otrs - ap plkst.13.30 Rēzeknē. Ļaudis ziņoja, ka, cilvēki it kā aizgājuši peldēties, atstājot krastā drēbes, taču nav atgriezušies. Mirstīgās atliekas gan norādītajās vietās VUGD darbinieki neatrada. Meklēšana vēl tiks turpināta.

Arī šogad Valsts policija Līgo svētkos strādās pastiprinātā režīmā, plašākas vadītāju pārbaudes sāksies 20.jūnijā, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. Pastiprināta kontrole turpināsies līdz 25.jūnijam. Policija brīvdienās iecerējusi veikt arī reidus, kuros dažādās Latvijas vietās tiks pārbaudīti vadītāji, vai viņi pie stūres nav sēdušies apreibinošo vielu ietekmē. Vienlaikus Krapsis akcentēja, ka cilvēku skaits, kuru ie stūres sēdušies alkohola reibumā, ir samērā liels, tāpēc secināms, ka braukšanas kultūra krasi nav uzlabojusies.

Svētdien, 21.jūnijā, plkst.19.38 gaidāmi vasaras saulgrieži. 21.jūnijs būs gada garākā diena, savukārt īsākā nakts būs nakts no svētdienas uz pirmdienu. Vasaras saulgriežus mēdz atzīmēt gan kā vasaras vidu, gan kā astronomiskās vasaras sākumu. Gada garākajā dienā saules spīdēšanas ilgums Latvijā būs no 17 stundām un 35 minūtēm Latgales dienvidos līdz 18 stundām un septiņām minūtēm Kolkasragā, liecina dati no ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes Saules kalkulatora. Pēc saulgriežiem naktis kļūs arvien garākas, bet dienas - īsākas. 22.jūnijā dienas garums būs par divām sekundēm īsāks, Pēterdienā saule spīdēs četras minūtes mazāk, bet pēc mēneša dienas garums būs sarucis par stundu. Astronomiskais rudens šogad sāksies 23.septembrī, astronomiskā ziema - 22.decembra rītā.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: KNAB soda būvvaldes vadītāju; Kāpēc greiderē Daugavas krastu Jēkabpilī; Jēkabpilietis uzvar starptautuiskā olimpiādē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sodījis Aglonas novada un Dagdas novada pašvaldību būvvaldes vadītāju Valdis Viļums, kurš izsniedzis būvatļaujas viņa uzņēmuma izstrādātajiem būvprojektiem. Valdis Viļums kā Aglonas novada būvvaldes vadītājs pieņēma 14 lēmumus, ar kuriem akceptēja IK „ARH-K” izstrādātos būvprojektus. Šajā uzņēmumā Viļums ir vienīgais dalībnieks. KNAB arī norāda, ka Viļums, interešu konflikta situācijā savienojot Aglonas novada būvvaldes vadītāja amatu ar darbu uzņēmumā, pārkāpa likumā par interešu konflikta novēršanu noteiktos amatu savienošanas ierobežojumus.Viļumam piemērots 275 eiro sods par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu un funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā. KNAB gan izbeidza lietu daļā par neziņošanu par atrašanos interešu konflikta situācijā. Lieta arī izbeigta par valsts amatpersonas amatu savienošanu Aglonas un Dagdas novadu būvvaldēs divu gadu laikā.

Jēkabpilī krastā pie tilta pār Daugavu no pagājušās nedēļas notiek greiderēšanas un līdzināšanas darbi. Radio1 jautāja Jēkabpils Pilsētsaimniecības departamenta direktoram Raitam Sirmovičam, kāpēc tas tiek darīts vai šajā vietā plānots vēl ko uzsākt?

Audio

Šī gada 6.jūnijā XII Starptautiskajā krievu valodas olimpiādē skolām, kurās mācībvaloda ir krievu valoda, par absolūto uzvarētāju 99 dalībnieku konkurencē no 15 valstīm, kļuva Jēkabpils 2.vidusskolas skolēns Žans Cvetkovs. Ž.Cvetkovu konsultēja Jēkabpils 2.vidusskolas pedagoģe Zinaida Deine. Uzvarētājam piešķirtas tiesības studēt bez maksas jebkurā humanitārā virziena augstskolā Krievijā.

Mārtiņš Pļaviņš un Hermans Egleskalns vakar Jēkabpils sporta centra stadionā izcīnīja uzvaru arī ERGO OPEN Latvijas pludmales volejbola čempionāta 2. posmā, atkārtojot pirms divām nedēļām Jūrmalā gūto panākumu, kad viņi triumfēja pirmajā posmā.Tāpat kā Majoros, arī Jēkabpilī Pļaviņš/Egleskalns turnīru aizvadīja bez zaudējumiem, izšķirošajā mačā atkal pārspējot Haraldu Regžu/Armandu Āboliņu, kuriem otrajā posmā pēc kārtas tiek otrā vieta. Šosezon ERGO OPEN Latvijas čempionātā pludmales volejbolisti sacentīsies piecos posmos. Skatītāji Latvijas čempionāta posmus vīriešu un sieviešu duetiem varēs vērot arī Rīgā, Saulkrastos un Daugavpils novadā, bet čempionāta fināls no 11. līdz 13. septembrim notiks Jūrmalā.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Centralizētie eksāmeni noritējuši mierīgi; Jēkabpiliešus aicina balsot par lūsēnu vārdiem; Notiks konkurss “Gada jaunais autovadītājs”

Kopumā centralizētie eksāmeni noritējuši mierīgi, saistībā ar dažiem gadījumiem tiek veiktas pārbaudes, pastāstīja Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Diāna Āboltiņa. «Šogad medijos jau izskanēja gadījums par Dagdas vidusskolu, kad tehnisku iemeslu dēļ neierakstījās svešvalodas eksāmena mutiskā daļa, bet gadījums tika sekmīgi atrisināts,» viņa teica. Centrs saņēmis arī pāris sūdzības par atbilstoša klusuma nenodrošināšanu telpā eksāmena laikā, kā arī pāris sūdzības bija par neatļautu līdzekļu lietošanu eksāmena laikā (piemēram, mobilo telefonu), kā rezultātā eksāmena kārtotāji nofotografējuši matemātikas eksāmena daļu un ievietojuši attēlu sociālajos tīklos. Gadījumus šobrīd skata eksāmenu procedūru komisija, kura var pieņemt bargāko lēmumu darbus nevērtēt. Lēmums būs zināms jūnija beigās. Citas sūdzības uz uzticības tālruni centrs nav saņēmis.

Iedzīvotāji aicināti Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā www.jekabpils.lv, sadaļā Aptaujas balsot par piemērotākajiem vārdiem trim lūšu ģimenes mazuļiem. Pagājušajā nedēļā jēkabpilieši varēja iesūtīt savus ieteikumus lūsēnu vārdiem. Kopumā tika saņemti 66 vārdi lūšu ģimenes mazuļiem. Uzvarētāji, trīs lūsēnu vārdu autori, saņems Jēkabpils pilsētas pašvaldības veicināšanas balvu - suvenīrmonētu ar Jēkabpils ģerboni. Patlaban iedzīvotāji aicināti nobalsot par trīs piemerotākajiem lūsēnu vārdiem - pašvaldības mājas lapā www.jekabpils.lv. Balsojums notiks līdz 17.06.2015. Šobrīd balsošanai izvirzīti šādi vārdi -Leo, Jēkabs, Korfs, Fredis, Pērle, Luīze, Dauga, Lilija, Ambera. 18. jūnijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks svings vārdu došanas pasākums, kurā dalību ņems Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš, kā arī citi interesenti.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina 16 - 18 gadus vecus jauniešus pieteikties konkursam “Gada jaunais autovadītājs”. Dalībnieku reģistrācija interneta vietnē www.gadaautovaditajs.lv. Konkurss tiek organizēts jau sesto gadu, lai veicinātu jauniešos izpratni par ceļu satiksmes likumsakarībām un spēju izvairīties no avārijas situācijām. Teorētiskas zināšanas un praktiskas braukšanas iemaņas dalībniekiem būs jāapliecina uzdevumos, kas atbilst reālām situācijām ceļu satiksmē. Dalībai konkursā ir tikai trīs nosacījumi: vecums 16-18 gadi; jābūt braukšanas mācību atļaujai jeb tā sauktajām „baltajām tiesībām” (vai mopēda vadītāja apliecībai); jāzina ceļu satiksmes noteikumi un jābūt pamatiemaņām auto vadīšanā. Dalība konkursā ir bez maksas - projekts tiek finansēts no OCTA prēmijām. Konkursa dalībnieki, kuri veiksmīgi atbildēs uz 1. kārtas jautājumiem interneta vietnē www.gadaautovaditajs.lv, varēs izvēlēties sev piemērotu pusfināla norises vietu un laiku. Tāpat kā pērn tās ir četras pilsētas: Jēkabpils – 28. jūnijs; Valmiera – 2. augusts; Ventspils – 29.augusts; Rīga – 26. septembris. Katrai pusfināla kārtai kvalificējas 30 labāko rezultātu īpašnieki, lai parādītu savas autovadīšanas prasmes pie jaunas Toyota stūres.

Atstājiet komentāru