2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien izvēlēsies Jēkabpils pilsētas galveno egli; Valsts prezidents uzsver, ka stipras ģimenes veido stipru tautu un valsti; un Šodien pēdējo reizi sezonā notiks pusstundas skrējiens.

Šodien tiks izraudzīta Jēkabpils pilsētas galvenā Ziemassvētku egle. Jau tradicionāli pēc tās dosies domes vadība - priekšsēdētājs Raivis Ragainis kopā ar pašvaldības pārstāvjiem un medijiem. Jēkabpils galveno egli šogad izvēlēsies Sēlijas virsmežniecības Viesītes iecirknī. Jēkabpils pilsētas mākslieniece Sanda Mālniece sacīja, ka šogad egle tiks rotāta atšķirīgi kā citus gadus, tāpat ar gaismām būs aprīkots Rūķu nams, kas atradīsies zem egles. Arī gaismas dekors uz strūklakas pie Tautas nama šogad būs interaktīvs un bērniem būs iespēja ierāpties un kādu brīdi pasēdēt gaismas bumbā. Tāpat arī, sākot no šīs nedēļas, līdz Ziemassvētkiem pilsēta tiks izrotāta ar dažādiem gaismas dekoriem.

Plašāk par to, kā tiks izrotāta šogad galvenā Jēkabpils egle un pilsēta ar gaismas dekoriem klausieties raidījumā “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība” sarunu ar pilsētas mākslinieci Sandu Mālnieci, ceturtdien, 7.decembrī pēc ziņām pulksten četros pēcpusdienā.

Ziemassvētku - Jaunā gada dekoru noma, piegāde, montāža un demontāža Jēkabpils pilsētas noformējumam pašvaldībai izmaksās 20 tūkstoši 510 eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā. Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīkotajam publiskajam iepirkumā par tiesībām veikt Ziemassvētku-Jaunā gada dekoru nomu, piegādi, montāžu un demontāžu uzvarēja Baldones novadā reģistrētā SIA "AM noma", kas arī bija vienīgais pretendents.

Turpinām ziņas

Stipras ģimenes veido stipru tautu un valsti, tas ir pamats arī katra cilvēka laimei, jo ģimene ir mūsu visu stiprais balsts - vieta, kur smelties spēku, uzmundrinājumu un prieku, pie Rīgas pils iededzot Ziemassvētku egli, vakar sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Ziemassvētku egli pie Rīgas pils Vējonis iededza kopā ar kundzi Ivetu Vējoni un 20 Latvijas daudzbērnu ģimenēm. Valsts prezidents atzīmēja, ka katra no šīm ģimenēm ir spēka un izturības piemērs un novēlēja arī turpmāk ar saviem darbiem stiprināt valsti. Rīgas pils Ziemassvētku egles iedegšanas pasākumā piedalījās arī Strodu ģimene no Varakļānu novada, Barkānu ģimene no Skrīveru novada, Midegu ģimene no Jēkabpils, Veras Ševčukas ģimene no Preiļu novada un Stremjanovu ģimene no Aglonas novada.

Labklājības ministrija starptautiskajā brīvprātīgo dienā aicina iedzīvotājus kļūt par brīvprātīgo darbinieku valsts sociālās aprūpes centru filiālēs, kurās uzturas bērni. Ministrijā norāda, ka brīvprātīgais darbinieks ir sirsnīgs, palīdzēt gribošs cilvēks, kurš strādā bez finansiālas atlīdzības, pretī saņemot bērnu mīlestību un sociālā centra darbinieku pateicību, iegūstot pieredzi un zināšanas profesionālu pasniedzēju vadībā. Par brīvprātīgo var kļūt jebkura pilngadīga persona, neatkarīgi no dzimuma, vecuma un veselības stāvokļa, nacionalitātes, politiskajiem uzskatiem un konfesionālās piederības. Katram, kas to vēlas, ir iespēja kļūt par brīvprātīgo darbinieku centrā, ziedojot tam pāris stundas dienā, nedēļā vai mēnesī atkarībā no vēlmēm un iespējām.

Un vēl

Šodien pulksten sešos vakarā pēdējo reizi šajā sezonā Meža parkā norisināsies tradicionālais pusstundas skrējiens. Savukārt nākamajā trešdienā, 13.decembrī visi dalībnieki aicināti uz Pusstundas skrējiena kopā ar FANS PROSPORT, velobrauciena ar “Jēkabpils LAT” un “Jēkabpils sporta centra balvas izcīņas” noslēguma pasākumu! Tas norosināsies Jākabpils Tautas namā. Pasākumā atskatīsies uz tautas sporta pasākumiem šogad Jēkabpilī, apbalvosim Jēkabpils sporta centra balvas izcīņas uzvarētājus, godināsim Pusstundas skrējiena un velobrauciena labākos un aktīvākos dalībniekus, tāpat notiks tradicionālā laimīgā izloze dalībniekiem, kas piedalījušies visās kārtās.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šorīt daudzviet sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem; Krieviju diskvalificē no olimpiskajām spēlēm; un Šodien būs daļēji būs ierobežota transporta kustība Vecpilsētas laukumā.

Šorīt daudzviet sniegs un apledojuma veidošanās apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Slidenos un sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 166 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. Braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem autoceļiem ir apgrūtināti arī uz Daugavpils šosejas (A6) no Rīgas līdz Ogrei un no Pļaviņām līdz Nīcgalei, kā arī Jēkabpils-Rēzeknes šosejas (A12) posmā no Jēkabpils līdz Rēzeknei. Uz reģionālajiem autoceļiem sniega un apledojuma dēļ apgrūtināta braukšana ir visā valsts teritorijā. Mainīgos laika apstākļos uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu - bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem. Tāpēc visām šīm kustībām nevajadzētu būt straujām, atgādina "Latvijas Valsts ceļi".

Vācijā netālu no Diseldorfas otrdienas vakarā, saskrienoties diviem vilcieniem, ievainoti 50 cilvēki, savukārt astoņu cilvēku veselības stāvoklis tiek raksturots kā ļoti smags, pavēstīja federālā policija. Pasažieru un kravas vilcienu sadursme notikusi Mērbušas pilsētā, Ziemeļreinā-Vestfālenē, vēsta laikraksts «Bild». Zināms, ka pasažieru vilciens noskrējis no sliedēm, bet nav apgāzies. Arī šobrīd notikuma vietā turpinās izmeklēšana, lai noskaidrotu avārijas patiesos iemeslus.

Turpinām ziņas

Starptautiskā Olimpiskā komiteja vakar par antidopinga pārkāpumiem piesprieda diskvalifikāciju Krievijas Olimpiskajai komitejai. Līdz ar to Krievija nevarēs piedalīties nākamā gada februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Krievu sportisti gan varēs startēt četrgades nozīmīgākajā forumā, taču to viņi drīkstēs darīt zem neitrāla karoga. Šveices prezidenta Semjuela Šmita vadītās komisijas ziņojumā secināts, ka Krievijā notikusi sistemātiska manipulācija ar antidopinga noteikumiem un sistēmu, tostarp pozitīvu dopinga analīžu pazušanu 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs. Starptautiskās olimpiskās komitejas padome veiks atbilstošus pasākumus, lai stingri sodītu pārkāpējus un vienlaikus aizsargātu arī "tīro" sportistu tiesības. Līdz ar to atsevišķi Krievijas sportisti zem īpašiem nosacījumiem tiks uzaicināti uz Phjončhanas olimpiskajās spēlēm. Viņiem Olimpiādē būs jāpiedalās zem neitrāla karoga.

Par dopingu 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs atņemtās medaļas to patiesajiem īpašniekiem pasniegs februārī Phjončhanas olimpiādes laikā. Tādējādi skeletonistiem Martinam un Tomasam Dukuriem ar četru gadu novēlošanos tiks pasniegtas olimpiskās zelta un bronzas medaļas. Par dopinga pārkāpumiem Soču spēlēs diskvalificēja sākotnēji par uzvarētāju nosaukto Krievijas sportistu Aleksandru Tretjakovu. Savukārt divas Soču medaļas Phjončhanā pienāksies saņemt bobsleja pilotam Oskaram Melbārdim un viņa stūmējiem divnieku un četrinieku sacensībās. Olimpiskais zelts četriniekos Melbārdim pienākas ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu. Divniekos par bronzas medaļnieku Melbārdis kļūs duetā ar Dreiškenu. Bobslejā medaļas pārdalīja pēc divu Krievijas ekipāžu diskvalifikācijas. Aleksandra Zubkova ekipāža finišēja pirmā gan divnieku, gan četrinieku sacensībās. Divniekos 4.vietu ieguva Aleksandrs Kasjanovs.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē, ka saistībā ar Jēkabpils galvenās egles uzstādīšanas darbiem, šodien, 6.decembrī daļēji būs ierobežota transporta kustība Vecpilsētas laukumā. Savukārt saistībā ar Jēkabpils pilsētas galvenās egles iedegšanas pasākumu Vecpilsētas laukums būs slēgts transporta kustībai no 8.decembra plkst. 24.00 līdz 9.decembra plkst.20.00. Jau ziņots, ka sestdien 9.decembrī pulksten 16.00 sāksies Jēkabpils galvenās egles iedegšanas pasākums. Tāpat arī vēstīts, ka egli šodien izvēlēsies Sēlijas virsmežniecības mežos.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: valsts prezidents izsludinājis likumu “Par valsts budžetu 2018.gadam”; Lietuva aicinās Eiropas saienību atcelt pāreju uz vasaras laiku; un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku nedēļas nogalē?

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” izsludinājis likumu “Par valsts budžetu 2018. gadam” un tā pavadošos likumus, informē “Latvijas Vēstnesis”. Kopumā izsludināti 30 likumi. 25 pavadošie likumi izsludināti trijos “Latvijas Vēstneša” laidienos. Ar šodienu izsludināto likumu apstiprināts valsts budžets 2018.gadam, kurā ieņēmumos paredzēti 8 miljardi 753 miljoni 146 tūkstoši 235 eiro, bet izdevumos – 8 miljardi 954 miljoni 188 tūkstoši 268 eiro. Mērķdotāciju apjoms pašvaldībām tajā plānots 353 miljoni 304 tūkstoši 927 eiro apmērā. Nākamgad budžetā deficīts plānots 1% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta. Lielākais finansējuma pieaugums – 235 miljonu eiro apmērā – nākamgad paredzēts veselības nozarei. Savukārt aizsardzības joma papildus saņems 126,8 miljonus eiro – finansējums šai jomai sasniegs NATO prasītos 2% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Liepājā 7. un 8.decembrī tiksies Baltijas valstu aizsardzības ministri, lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes. Tikšanās laikā Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis un Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks apspriedīs Baltijas valstu militārās sadarbības stiprināšanu un gatavošanos 2018.gada jūlijā gaidāmajam NATO samitam Briselē. Tāpat tiks pārrunāti ar NATO paplašināto klātbūtni Baltijas valstīs saistīti jautājumi un Baltijas valstu trīspusējā sadarbība ar ASV, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu sadarbība aizsardzības jomā - īpaši pastāvīgās strukturētās sadarbības projekti. Baltijas valstu aizsardzības ministri piedalīsies arī lielformāta Latvijas karoga pacelšanas svinīgajā pasākumā, kas notiks 8.decembrī Čakstes laukumā, Liepājā.

Turpinām ziņas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards vakar parakstījis rīkojumu, ar kuru atcelts Lielvārdes novada domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidošanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vairākkārt Lielvārdes novada domei aizrādījusi par lēmuma neatbilstību likumam "Par pašvaldībām". Ministrija uzsver, ka proporcionalitātes princips nozīmē - katrā komitejā pārstāvēto politisko partiju deputātu skaitam ir jābūt tieši proporcionāli domē ievēlēto politisko partiju deputātu skaitam. Norāde "iespēju robežās" attiecībā par proporcionalitātes principu saprotama tā, ka gadījumos, kad tiešu matemātisku proporciju nav iespējams ievērot vai tā ir vienāda vairākām politiskajām partijām, dome lēmumu pieņem, balstoties uz vienlīdzības principu starp ievēlētajām politiskajām partijām. Ar vienlīdzības principu konkrētā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē.

Lietuvas satiksmes ministrs Roks Masjulis vakar Briselē notiekošajā Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes sanāksmē paudis viedokli, ka pulksteņa rādītāju pārgrozīšana divreiz gadā ir bezmērķīga, raksta portāls "15min.lt". Šobrīd tādu pašu nostāju ietur tikai Somija, bet, kā portālam sacījusi ministra padomniece Vītaute Šmaižīte, Masjuļa paziņojuma mērķis ir apliecināt, ka jautājums par vasaras laika lietderību ir aktuāls arī Lietuvai. Paredzams, ka Lietuva oficiāli vērsīsies pie Eiropas Savienības institūcijām, iesakot grozīt direktīvu par noteikumiem attiecībā uz vasnoteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Lietuvā diskusijas par atteikšanos no pulksteņu pārregulēšanas pēc valdības ierosmes jau uzsāktas. Jau ziņots, ka pāreja no ziemas laika uz vasaras laiku un atpakaļ ieviesta nolūkā labāk izmantot diennakts gaišo laiku, taču pastāv viedoklis, ka tas var kaitēt veselībai.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē Latvijā bieži gaidāmi nokrišņi - sniegs, lietus, brīžiem veidosies arī apledojums, liecina prognozes. Jau nākamajā naktī Latvijai pāri sāks virzīties siltā atmosfēras fronte, tādēļ debesis apmāksies un nakts otrajā pusē Kurzemē sāksies nokrišņi - sniegs, kas pāries slapjā sniegā un lietū, bet dienas laikā nokrišņi gaidāmi visā valstī. Arī citos reģionos sākotnēji snigs, taču vēlāk līs, vienīgi galējos austrumos snigšana turpināsies līdz vēlam vakaram, sniega kārta pieaugs par 2-5 centimetriem. Gaisa temperatūra nākamajā naktī -2..-7 grādi, bet dienā temperatūra paaugstināsies līdz +2..+7 grādiem. Piektdien un sestdien debesis arī lielākoties būs apmākušās, brīžiem gaidāms lietus, austrumos arī slapjš sniegs. Gaisa temperatūra gan dienās, gan naktīs būs 0..+5 grādu robežās. Svētdien laiks kļūs mazliet vēsāks, daudzviet Vidzemē un Latgalē atgriezīsies neliels sals. Nākamās nedēļas sākumā temperatūra vēl nedaudz pazemināsies un brīžiem visā valstī gaisa temperatūra būs zem nulles.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien notiek Latgales uzņēmēju kongress "Biznesa vide Latgalē"; Atcelta karantīna un ierobežojumi apkārt Āfrikas cūku mēra skartajai saimniecībai Vārkavas novadā; un Pūļa finansējuma vietnē tiek vākti līdzekļi ginesa rekorda iecerei Latvijā.

Šodien Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors" notiek Latgales uzņēmēju kongress "Biznesa vide Latgalē", kurā paredzēts pieņemt valdībai adresētu rezolūciju par Latgales tautsaimniecības attīstības nākotni. Kongresā paneļdiskusijā uzstāsies arī AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts. Pasākumā būs iespēja dzirdēt ne vien akadēmiskās vides pārstāvju un uzņēmēju, bet arī sabiedrisko organizāciju pārstāvju viedokli par Latgales ekonomikas attīstības ilgtspēju. Valdība ar noteiktu regularitāti ceļ nodokļus un energoresursu cenas, kā rezultātā uzņēmumiem mazinās konkurētspēja un tie strādā izdzīvošanas režīmā. Valdība ar ekonomiskam metodēm veido nelabvēlīgu dzīves vidi valsts reģionos, ir pārliecināti pasākuma organizatori. Kongresu "Biznesa vide Latgalē" rīko biedrība “Tautsaimnieks”.

Neraugoties uz Latvijas skolēnu lasītprasmes sasniegumu pieaugumu, nepieciešams mainīt viņu zemo pašvērtējumu, pētījuma prezentācijā par skolēnu lasītprasmi 4.klasē sacīja Latvijas Universitātes Izglītības pētniecības institūta vadošā pētniece Antra Ozola. Viņa skaidroja, ka starptautiskās izglītības sasniegumu novērtēšanas asociācijas veiktais pētījums, kurā piedalījās 4 tukstoši 157 skolēni no Latvijas, liecina, ka viņu lasītprasme ir uzlabojusies. Ja 2006.gadā Latvija starp 50 valstīm 4.klases skolēnu lasītprasmē ierindojās 13.vietā, tad pēc pagājušajā gadā iegūtajiem datiem Latvija pacēlusies uz 11.vietu.

Turpinām ziņas

Atcelta karantīna un ierobežojumi apkārt Āfrikas cūku mēra skartajai saimniecībai Vārkavas novada Vārkavas pagasta Briškās, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Oficiālajā izdevumā teikts, ka Anatolijam Isajevam piederošā novietne, kas atrodas Vārkavas novada Vārkavas pagasta Brišku ciemā, ir pārbaudīta un Pārtikas un veterinārā dienesta veterinārais inspektors šā gada 26.septembrī ir pieņēmis aktu par dezinfekcijas veikšanu novietnē. Tāpat noteiktajā aizsardzības un uzraudzības zonā esošajās novietnēs ir veikti cūku klīniskie un laboratoriskie izmeklējumi, kuru rezultāti attiecībā uz mēri bijuši negatīvi. Tāpēc ir atcelts Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora šā gada 26. septembra rīkojums par karantīnas noteikšanu un ierobežojumiem Vārkavas novada Vārkavas pagastā. Rīkojums stājas spēkā otrdien, 5.decembrī.

Pārtikas un veterinārais dienests uzsācis administratīvo lietvedību saistībā ar kāda zemnieku saimniecības īpašnieka rīcību, atkārtoti liedzot dienesta inspektoriem veikt pārbaudi cūku novietnē. Šā gada aprīlī kādas cūku novietnes saimnieks Latvijā neļāva PVD inspektoriem darīt savu darbu un veikt pārbaudi cūku novietnē. Par to tika uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā un piemērots naudas sods. Pēc šī incidenta saimnieks vairs šķēršļus pārbaudes veikšanai nelika un dienesta inspektori pārbaudē konstatēja ne tikai biodrošības pārkāpumus cūku novietnē, bet arī to, ka cūkas nav izmeklētas uz infekciju slimībām. Dienests uzdeva novietnes īpašniekam noteiktā termiņā pārkāpumus novērst un cūku novietnes īpašnieku informēja, ka šā gada 30.novembrī, plāno veikt atkārtotu pārbaudi attiecīgajā cūku novietnē. Ierodoties pārbaudē, PVD inspektores sagaidīja agresīvā saimnieka vadīta automašīna ar atvērtu bagāžnieku, kurā bija izvietota kamera, lai filmētu PVD viesošanos viņa īpašumā, saimnieks uzvedās agresīvi un atteicās inspektores ielaist cūku novietnē. Arī par šo gadījumu uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Dienests norāda, ka saimniecībā notiks biodrošības pārbaude neatkarīgi no tā, vai novietnes īpašnieks to vēlas vai nevēlas.

Un vēl

Pūļa finansējuma vietnē KICKSTARTER tiek vākti līdzekļi ginesa rekorda iecerei Latvijā - pasaulē lielākajam sašūtajam mūsu valsts karogam, kas būtu dāvana Latvijas simtgadē. Iniciatīvas autori - uzņēmums "Latvijas tekstils" - savā pieteikumā uzsver, ka lielākie karogi pasaulē līdz šim darināti Rumānijā un Katarā, bet tieši Latvija varētu būt tā, kas pārspētu abus iepriekšējos rekordus. Līdz šim lielākais Latvijas karogs pasaulē tika sašūts 2013. gadā. Tā izmērs bija 22,5 x 45 metri jeb 1050 kvadrātmetri. Šis karogs tika darināts uzņēmumā "Latvijas tekstils". Iniciatīvas autori norāda, ka ar īpašu dāvanu vēlas sveikt Latviju un tās iedzīvotājus dzimšanas dienā un varbūt pat pārspēt pasaules rekordu par lielāko sašūto karogu pasaulē. Kā ziņo "The Guardian", Rumānija Ginesa rekordu uzstādījusi 2013. gada maijā. Karogs bijis 349 x 227 metrus liels, kā arī to vairākas stundas tinuši vaļā aptuveni 200 cilvēku. Rumānijas karogs zilā, dzeltenā un sarkanā krāsā aizņēmis 79,290 kvadrātmetru lielu laukumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpili rotās gandrīz pusgadsimtu veca egle; Adventes laiku ar svecīšu dedzināšanu atzīmē 46% Latvijas iedzīvotāju; un Zinātnieki secinājuši, ka siera regulāra lietošana uzturā samazina risku sasirgt ar sirds un asinsvadu slimībām.


Šodien tika nocirsta un uz Jēkabpils vecpilsētas laukumu atvesta pilsētas galvenā egle. Tā augusi Dienvidlatgales reģiona Sēlijas virsmežniecības Viesītes meža iecirknī Mežkopis Andris Čikuts sākotnēji, pirms koks bija nozāģēts, prognozēja, ka egle ir apmēram 21 metru augsta un 35-40 gadi veca, taču, kad to nozāģēja, saskaitot celmā gadu gredzenus, izrādījās, ka egle ir gandrīz pusgadsimtu veca – 49 gadus. Šogad egles nozāģēšana un atvešana SIA “Jēkabpils pakalpojumi sagādāja grūtības, jo koks ir neparasti kupls un liels. Vecpilsētas laukumā egle būs īsāka nekā dabā, to saīsinās līdz apēram 16 metriem. Jēkabpils domes māksliniece Sanda Mālniece sacīja, ka pašvaldības uzņēmumiem nav augstāka pacēlāja ar ko egli izrotāt, tāpēc, ja koks ir garāks par 16 metriem, to ik gadu noīsina. Egli paredzēts rotāt piektdien, 8.decembrī, savukārt tās svinīga iedegšana notiks sestdien 9.decembrī. Pēc egles uz mežu devās Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, mēra vietnieks Andris Rutko, deputāts Kaspars Ģirģens, pilsētas māksliniece Sanda Mālniece, SIA Jēkabpils pakalpojumi valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka, domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa, tehniskie darbinieki, kā arī vietējo mediju pārstāvji.


Latvijas Zaļā partija reģionālajā konferencē Jēkabpilī kā mērķi iezīmēja tautsaimniecības attīstību un Latviju kā valsti, kur iegūt labu izglītību, darbu un kur dzīves vide ir kvalitatīva un veselībai draudzīga, aģentūru LETA informēja partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Konferencē piedalījās Latvijas zaļās partijas biedri, un atbalstītāji no Zemgales un Latgales reģioniem, vairāki partijas Saeimas deputāti. Konferencē īpaša uzmanība tika veltīta trīs galvenajiem virzieniem. Pirmais no tiem - atbalsts Latvijas ražotājiem un pārtikas pārstrādes uzņēmumiem, - šķēršļu noņemšana, lai Latvijas skolās, bērnudārzos, slimnīcās un citās valsts un pašvaldību iestādēs galvenokārt izmantotu Latvijā audzētus, veselīgus produktus un ražotu pārtiku, kurai ir zema ietekme uz apkārtējās vides piesārņojumu, bet cilvēka veselībai ir rekomendējama. Otrais virziens bija prezidenta un Saeimas vēlēšanu sistēma un tās ietekme uz valsts kopējo attīstību. Trešais virziens bija LZP programmas "2018.-2022.gadam" apspriešana. Jēkabpilī notika otrā reģionālā sanāksme, savukārtLatvijas zaļās partijas konferenču cikls noslēgsies nākamā gada janvārī, Jūrmalā.

Turpinām ziņas


Sāremā salas pašvaldības aicinājumam izteikt priekšlikumus par iespējām nodrošināt regulāru prāmju satiksmi starp Sāremā un Latviju atsaukušās trīs Igaunijas kompānijas - valsts ostu operatorkompānijas "Tallinna Sadam" meitasuzņēmuma "TS Laevad" un privātajām kompānijām "Kihnu Veeteed" un "Saaremaa Laevaliinid". Par iespējamiem prāmju maršruta galamērķiem Latvijā Sāremā pašvaldība uzskata Rīgu un Ventspili. Uzņēmumu aptaujāšana ir daļa no sākotnējā pētījuma par iespēju atklāt prāmju satiksmi starp Sāremā un Latviju. Sākotnējo pētījumu paredzēts pabeigt līdz decembra vidum.
Adventes laiku jeb Ziemassvētku gaidīšanas laiku ar svecīšu dedzināšanu atzīmē 46% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" dati. Trešdaļa respondentu šo laiku atzīmē, iegādājoties adventes vainagu, 4% katru svētdienu iet uz baznīcu, bet 3% atsakās no svinībām, ievēro gavēni vai meditē. Vairāk nekā trešdaļa jeb 37% aptaujas dalībnieku norādīja, ka adventes laiku neatzīmē. Pētījuma autori atklāja, ka adventes laika tradīcijas biežāk ievēro sievietes, jaunieši un iedzīvotāji no vismaz četru cilvēku ģimenēm, Vidzemē vai Zemgalē, kā arī lauku teritorijās dzīvojošie. Tāpat adventes laiku biežāk atzīmē ģimenēs, kurās runā latviešu valodā.


Un vēl


Ķīniešu zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka siera regulāra lietošana uzturā samazina risku sasirgt ar sirds un asinsvadu slimībām. Kā rakstīts pētījumā, zinātnieki centās izskaidrot tā saucamo «franču paradoksu», proti, faktu, ka francūži, kuru ikdienas uzturs sastāv no pārtikas, kas ir trekna un bagāta ar holesterīnu, salīdzinoši reti sirgst ar sirds un asinsvadu slimībām. Lielākajā daļā gadījumu siers satur lielu daudzumu piesātināto taukskābju, kas, kā zināms, negatīvi ietekmē sirds veselību. Zinātnieki veica 15 pētījumu, kas bija saistīti ar ēšanas paradumiem un sirds slimībām, analīzi un secināja, ka 40 gramu siera patērēšana dienā samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām par 14 procentiem, bet insulta risku par 10 procentiem. Pēc zinātnieku domām siers paaugstina «labā», bet samazina «sliktā» holesterīna līmeni asinīs. Turklāt siers satur vielas, kas novērš artēriju apkaļķošanos.

Atstājiet komentāru