2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Radio1 Preiļu novada ziņas 2017.gada 6.decembrī

Radio1 Preiļu novada ziņas 2017.gada 6.decembrī

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

25. novembrī Siguldā norisinājās Latvijas čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā, kurā ar panākumiem piedalījās arī preilietis Jevgenijs Ivanovs, ar rezultātu 655 kg izcīnot 3. vietu svara kategorijā 120+. Čempionātā kopā piedalījās 67 dalībnieki no visas Latvijas. Tas notika trīs disciplīnās – pietupienā ar svaru stieni uz pleciem, svaru stieņa spiešanā guļus un svaru stieņa vilkmē no zemes. Nākamās sacensības – Latvijas Čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā juniorēm, jauniešiem, junioriem un veterāniem – norisināsies jau 16. decembrī Valmierā, kur Jevgenijs Ivanovs mērosies spēkiem veterānu grupā.

Sākot ar 2018. gada 1. janvāri ārstniecības personas un farmaceiti visā Latvijā uzsāks obligātu datu ievadi E-veselībā. Savukārt SIA “Preiļu slimnīca” tika ieviesta jauna informācijas sistēma, kā rezultātā jau vairāki speciālisti brīvprātīgi lieto E-veselību pārejas periodā pirms obligātā lietošanas termiņa un izsniedz darbnespējas lapas gan elektroniski, gan arī papīra formātā. No 1. janvāra darbnespējas lapas un receptes tiks izsniegtas tikai elektroniski. E-veselībā laika gaitā pakāpeniski tiks ievadīti arī nosūtījumi, konsultantu slēdzieni (rezultāti), pacienta veselības pamatdati, vizuālās diagnostikas izmeklējumu rezultāti, slimnīcu izraksti (epikrīzes) u.c. medicīniskā informācija, kuru veselības aprūpes iestādes ir iesūtījušas vai ievadījušas E-veselības sistēmā. Lai apskatītu informāciju par sevi, ir nepieciešama autorizācija pārlūkprogrammā www.eveseliba.gov.lv ar internetbankas piekļuves datiem, elektronisko parakstu vai personas apliecību.

Ar mērķi godināt Latgales novada izcilā dambretes meistara Jāņa Pauniņa piemiņu, kā arī popularizēt dambretes spēli bērnu un jauniešu vidū, 24. novembrī Preiļu novada bērnu un jauniešu centrā notika Jāņa Pauniņa XVIII piemiņas turnīrs 64 lauciņu dambretē. Sešdesmit viens jaunais dambretists no Preiļiem, Riebiņiem, Sīļukalna, Dravniekiem, Viļāniem, Priekuļiem un Rēzeknes turnīru aizvadīja trīs vecuma grupās, kopumā izspēlējot 286 individuālo spēļu partijas. Dambretes spēlēšana attīsta telpisko domāšanu, loģisko analīzi, trenē atmiņu, uzmanību, uztveri, koncentrēšanās spēju, pašdisciplīnu, abstrakto domāšanu, radošo fantāziju, atjautību, gribu un neatlaidību, kā arī veido ticību saviem spēkiem.

Turpinām ziņas

No 24. līdz 26. novembrim Preiļu novada robotikas kluba komanda piedalījās lielākajās Eiropas robotikas sacensībās 'Robotex 2017'. Komandas dalībnieki uz startu devās ar 35 dažādu disciplīnu robotiem - 12 minisumo robotiem, 7 līnijsekošanas robotiem, 10 folkreisa robotiem, 6 iRobot sumo robotiem. Lai arī konkurence bija ļoti liela, Preiļu komandas dalībnieki parādīja labus rezultātus dažādās disciplīnās. Šogad preiliešiem izdevās izcīnīt Robotex goda pjedestālus folkreisa disciplīnā - 2. vietu izcīnīja Matīsa Buka un Alda Buka robots MoricsV6 un 3. vietu izcīnīja Iļjas Martinova un Iļjas Isajeva robots Jaguar. Folkreisa disciplīnā sacentās 103 roboti, kas tika sadalīti 21 apakšgrupā. Fināla brauciens bija nervus kutinošs, taču no 5 dalībniekiem preilieši ieguva 2. un 3. vietu.

Viduslatgales pārnovadu fonda rīkotais labdarības koncerts notiks 10.decembrī plkst 13.00 Preiļu Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcā. Koncerta laikā tiks vākti ziedojumi Artura un Maksima veselības uzlabošanai. Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas kora māksliniece Biruta Brūvele (soprāns), Preiļu Mūzikas un mākslas skolas pedagogi un Preiļu novada skolotāju koris Latgale (diriģenti Edgars Znutiņš un Alberts Vucāns).

Un vēl kultūras pasākumi Preiļu novadā
8. decembrī plkst. 19.00 Preiļu Kultūras namā Makšķernieku stāstu vakars.
9. decembrī plkst. 13.00-17.00 laukumā, Raiņa bulvāris 19, Ziemassvētku dāvanu tirdziņš
9. decembrī plkst. 15.00 laukumā, Raiņa bulvāris 19, Preiļu pilsētas Galvenās Svētku Egles iedegšanas pasākums „Divpadsmit mēneši”
9. decembrī plkst. 17.00 Preiļu Kultūras namā Preiļu skolotāju kora „Latgale” 45. dzimšanas dienas koncerts.

Atstājiet komentāru