2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 11.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 11.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz gada beigām Doma laukumā darbosies "Latvijas pasta" veidotais Pasta namiņš; Kādas dāvanas Ziemassvētkos vēlas saņemt Latvijas iedzīvotāji? Un No šodienas Jēkabpils galvenās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā darbu sāks Rūķu darbnīcas.

Par nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētāju sestdien tika ievēlēts Raivis Dzintars. No 278 derīgajiem vēlēšanu biļeteniem par Dzintaru bija nobalsojuši 273 delegāti, bet pret bija pieci delegāti. Dzintars līdz šim bija politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs. Otrs līdzpriekšsēdētājs bija Gaidis Bērziņš. Sestdien VL-TB/LNNK nolēma grozīt partijas statūtus un noteica, ka divu līdzpriekšsēdētāju vietā tiek ievēlēts viens priekšsēdētājs. Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība pārtapa vienā partijā, apvienojoties "Visu Latvijai!" un "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Abas partijas 2010.gadā konsolidējās vienā organizācijā un sāka kopīgu darbību zem vienota nosaukuma - nacionālā apvienība. Vēlāk, 2013.gadā, partija pieņēma vairākus lēmumus, lai abas politiskās organizācijas varētu apvienoties vienā partijā. Divi līdzpriekšsēdētāji partijai bija pagaidu risinājums līdz apvienošanās procesa noslēgumam.

Līdz šā gada beigām Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā, Vecrīgā, darbosies "Latvijaspasta" veidotais Pasta namiņš, kurā iespējams iegādāties šogad izdoto pastmarku komplektu. Apmeklētājiem arī nodrošināta iespēja nosūtīt svētku pastkartes vai dāvanas un apzīmogot tās ar īpašu zīmogu, kas apliecina, ka sūtījums adresātam nosūtīts tieši no Vecrīgas. "Latvijas pasta" jaunākajā pastmarku komplektā iekļauti kopumā 20 pastmarku izdevumi, ko veido 26 pastmarkas un divi pastmarku bloki, kas emitēti 2017.gada laikā. Pastmarkām ir dažādas tirāžas un atšķirīgs pieprasījums, bet komplekts nodrošina visu šogad izdoto pastmarku pieejamību.

Līvānu novada iedzīvotāji šodien aicināti uz bezmaksas lekciju “Aktīvā novecošana, “tukšās ligzdas sindroms”. Kā dzīvot aizrautīgi?”. Lektore: psiholoģe Kristīne Mežaraupe.Pulksten 10tos lekcija norisināsies Jersikas pagasta pārvaldes ēkā, no pulksten 12.30 Sutru pagasta Sutru sākumskolā un no pulksten 14.30 Rožupes pagasta aprūpes centrā Rožlejas. Nodarbības tiek organizētas Eiropas sociālā fonda projektā „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Līvānu novada iedzīvotājiem”.

Turpinām ziņas

Gandrīz divreiz vairāk iedzīvotāju Ziemassvētkos vēlētos saņemt nemateriālās lietas, nekā materiālās – 54 procenti iedzīvotāju sagaida Ziemassvētku dāvanas, kas uzrunātu viņu nemateriālās jeb emocionālās vajadzības, kamēr 30 procenti sagaida kādu taustāmu jeb racionālu dāvanu, tas secināts aptaujā.

Pašu iedzīvotāju sarakstīto vēlamo racionālo Ziemassvētku dāvanu topa augšgalā ir nauda, ko idzīvotāji vēlētos saņemt tās dažādās formās: kā atalgojuma vai pensijas pieaugumu, prēmiju, arī laimestu loterijā. Darba meklējumos esošie cilvēki biežāk nekā pārējie aptaujā ierakstījuši, ka vēlētos labi apmaksātu, stabilu vai interesantu darbu. Otrā populārākā vēlamā dāvana šajos Ziemassvētkos ir saistīta ar izklaidi vai atpūt, vēlme dāvanā saņemt ceļojumu, ceļazīmi uz sanatoriju, spa procedūras, kā arī biļetes uz kino, teātri, baletu, operu, koncertu vai citiem kultūras pasākumiem, vai arī grāmatas vai abonementu iecienītajam žurnālam. Trešā iecienītākā racionālo dāvanu kategorija ir elektrotehnika vai sadzīves tehnika. Vēlamo racionālo dāvanu topa ceturtajā un piektajā vietā atrodas attiecīgi ar mājokli saistītās lietas un automašīnas vai motocikli.

Savukārt kopējā emocionālo jeb nemateriālo dāvanu topa augšgalā ir vēlme pēc veselības sev vai tuviniekiem, topa otrajā vietā ir miers, ko šajos Ziemassvētkos sagaida deviņi procenti iedzīvotāju. Nemateriālo dāvanu topa trešo un ceturto vietu dala iedzīvotāju vēlme pavadīt laiku kopā ar ģimeni, tuviniekiem un vēlme pēc saticības un sirdssiltuma.

Un vēl

Arī šogad no šodienas, 11. līdz 14. decembrim – Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā durvis vērs Rūķu darbnīca, kas gaida mazos jēkabpiliešus. Tai var pieteikties pa tālruni 29113614 vai 65221303. Dalība rūķu darbnīcās ir bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielbritāniju pārsteidzis pamatīgs sniegputenis; Nākamā gada sākumā Jēkabpils rajona tiesa izskatīs krimināllietu par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laika apstākļiem šonedēļ.

Brīvdienās Lielbritāniju pārsteidzis putenis un šodien, netipiski lielu sniegputeņu dēļ Anglijā būs slēgtas simtiem skolu un atcelti lidojumi. Dziļākās kupenas saglabājas netālu no Brekonas, Velsā, – tur sasniguši 30 centimetri. Negaidītais sniegs līdzi atnesis apgrūtinājumus, – slēgti ceļi, pārrautas elektrolīnijas, kavējas avioreisi un vilcieni. Pašlaik tīrīšanas brigādes cenšas nodrošināt skrejceļu tīrību Hītrovas lidostā – tas var aizkavēt vai pat likt slēgt vairākus reisus. Sniega sega saglabāsies lielākajā daļā Velsas un vietām Anglijā, taču citur tiek prognozēti lieli mīnusi, termometra stabiņam nokāpjot zem – 15 grādiem. Slideno ceļu un biezā sniega dēļ glābēji Lielbritānijas vidusdaļā aicinājuši šoferiem nedoties ceļā, ja vien tas nav īpaši nepieciešams.

Tikmēr Latvijā sniegputenis brīvdienās plosījies Kurzemes pusē. Citviet valstī būtisku nokrišņu nav bijis, taču mainīgo laikapstākļu ietekmē daudzviet autoceļi ir slideni. Šorīt vietām Kurzemē un Vidzemē apledojuma veidošanās apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informē "Latvijas valsts ceļi". Šorīt braukšanas apstākļi ir apgrūtināti pa Daugavpils šoseju no Lielvārdes līdz Pļaviņām, vietām pa Tīnūžu - Kokneses šoseju, pa Liepājas šoseju no Anneniekiem līdz Liepājai, kā arī pa Liepājas - Rucavas šoseju. Pa reģionālajiem autoceļiem apledojuma dēļ apgrūtināta braukšana ir Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Kuldīgas, Liepājas, Saldus, Talsu, Tukuma un Ventspils apkārtnēs. Slidenie ceļu posmi tiekot kaisīti ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 78 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Turpinām ziņas

Nākamā gada sākumā Jēkabpils rajona tiesa izskatīs krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Jau ziņots, ka apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziedzīgo nodarījumu. Dzīvības atņemšanas procesā, nolūkā sagādāt cietušajam fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji. Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Iekšlietu ministrija sagatavojusi Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plāna 2018.-2020.gadam projektu, kurā uzsvars likts uz modernāku informācijas tehnoloģiju ieviešanu un likumsargu apmācību. Plānā ietvertie pasākumi paredz arī izstrādāt nacionālo Smagās un organizētās noziedzības draudu novērtējuma metodoloģiju. Tuvākajos gados paredzēta arī Latvijas austrumu robežas telekomunikāciju tīkla infrastruktūras modernizācija, nodrošinot operatīvo radiosakaru un platjoslas datu pārraides pieejamību iekšlietu dienestiem pierobežas teritorijā. 2019.gadā telekomunikāciju tīkla infrastruktūras modernizācija valstij izmaksātu 1 miljons 144 tūkstoši 716 eiro.

Un vēl

Šonedēļ tiek prognozēts salīdzinoši silts un vējains laiks. Rīt Latviju šķērsos siltā atmosfēras fronte, tādēļ gaisa temperatūra pēcpusdienā un vakarā pakāpsies līdz +4..+8 grādiem, un turpmākajās dienās kļūs tikai nedaudz vēsāks. Pūtīs brāzmains vējš, brīžiem līs un snigs, liecina laika prognozes. Trešdien uzspīdēs saule, vietām vēl būs īslaicīgi nokrišņi un gaisa temperatūra vairs nepārsniegs 0..+4 grādus. Sagaidāms, ka ceturtdien atkal visā valstī pastiprināsies dienvidu vējš un no rietumiem nāks nokrišņi. Brīvdienās varētu pierimt vējš, samazināties nokrišņu daudzums un pazemināties gaisa temperatūra, tomēr pagaidām netiek prognozēts par -5 grādiem vēsāks laiks.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgas centrā pagājušajā naktī daļēji sabrukusi; Daudzi pacienti nemaz neuzzina par valsts piedāvātajām iespējām ārstēšanā; un Ko liecina prognozes par laika apstākļiem Ziemassvētkos?

Satversmes aizsardzības birojs pielaidi valsts noslēpumam kopumā atteicis desmit 12.Saeimas deputātiem. Šobrīd ir izsniegtas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam 42 Saeimas deputātiem. Pārbaudes procedūra šobrīd ir procesā par vienu Saeimas deputātu. SAB deputātu vārdus neatklāja, taču publiski zināms, ka pielaides vēl nav izsniegta «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājai Ingunai Sudrabai. Kopumā speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam ir atteikta desmit deputātiem. Daļai šo deputātu pielaide jau atteikta laikā, kad viņi bija ievēlēti iepriekšējos Saeimas sasaukumos vai arī atradās citu valsts pārvaldes struktūru amatos. Speciālo atļauju nav pieprasījuši vai tā nav bijusi nepieciešama darba pienākumu veikšanai - 47 deputātiem.

Jau ziņots, ka nesen SAB atteica pielaidi Saeimas deputātam Jānim Tutinam, kurš bija ievēlēts Saeimas Nacionālās drošības komisijā. Tāpat šogad pielaide atteikta Saeimas deputātiem Valdim Kalnozolam, Zentai Tretjakai, Jānim Urbanovičam un Veiko Spolītim.

Rīgas centrā pagājušajā naktī daļēji sabrukusi neapdzīvota piecstāvu ēka. Glābēji no blakus esošajām ēkām evakuējuši 138 cilvēkus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka ap plkst.1 saņemts izsaukums uz Jeruzalemes ielu, kur daļēji sabrukusi neapdzīvota piecstāvu ēka. Pēc iedzīvotāju evakuēšanas notikuma vietā ieradās Rīgas domes būvvaldes pārstāve, kura secinājusi, ka sabrukusī ēka nerada apdraudējumu blakus esošajām ēkām un cilvēki var atgriezties savās mājā.

Turpinām ziņas

Ziedojumu akcijās smagi slimi cilvēki lūdz tūkstošus eiro ārstēšanai ārvalstīs, lai gan šiem cilvēkiem saskaņā ar likumu varētu palīdzēt valsts, bet daudzi pacienti nemaz neuzzina par šādu iespēju. Likums nosaka – ja diagnoze ir iekļauta valsts apmaksāto pakalpojumu grozā, bet kādu iemeslu dēļ Latvijā palīdzēt nevar, pacients var doties uz ārvalstīm un ārstēties tur. Ar ārstu konsīlija slēdzienu viņam Nacionālajā veselības dienestā izsniedz S-2 veidlapu un tā ir kā brīvbiļete uz klīniku citā Eiropas Savienības valstī. Taču pieredze rāda, ka nereti pacients, kam pienākas valsts atbalsts, par S-2 nav pat dzirdējis. Tieši ārstējošam ārstam ir jāpalīdz pacientam atrast citas iespējas un valstij par pacienta ārstēšanu ir jāmaksā! Bet tā kā tas ir dārgi, Latvijas ierobežotā budžeta apstākļos tiek sargāti valsts budžeta vārti un ārstējošais ārsts pacientus neinformē par iespējām.

Pagājušajā gadā Nacionālais veselības dienests ir izsniedzis 202 šādas S-2 veidlapas, 2015. gadā – 196 veidlapas, 2014. gadā – 237 veidlapas. Pamatojoties uz šo veidlapu, citu Eiropas Savienības valstu slimnīcas iesniegušas Latvijai rēķinus par gandrīz 3 miljoniem eiro. Visbiežāk apmaksātas ģenētikas analīzes bērniem, cilmes šūnu donoru meklēšana un transplantēšana, acu operācijas un ārstu konsultācijas.

Ziemassvētku priekšvakarā vai Vecgada dienā strādās 10% Latvijas iedzīvotāju, bet katrs piektais atzīst, ka šajās dienās strādās kāds no viņu ģimenes locekļiem, liecina mobilo sakaru operatora Bite un tirgus pētījumu kompānijas Norstat Latvija veiktās aptaujas dati. Tajā noskaidrots, ka 14% aptaujas dalībnieku, kuri svētkus pavadīs darbā, strādā transporta jomā, 12% drošības jomā, proti, tie ir policisti un ugunsdzēsēji, 10% – tirdzniecībā, 9% – administratīvajā darbā, bet 8% – veselības aprūpes jomā. Lielākā daļa uzrunāto šo profesiju pārstāvju atzīst, ka darbu svētkos neuztver kā apgrūtinājumu, jo strādājot svētkos, ir iespējams gūt daudz prieka un pozitīvu emociju, jo cilvēki biežāk smaida un izsaka laba vēlējumus.

Un vēl

Lai arī gada pēdējās trijās nedēļās palaikam piesals un snigs, liels aukstums decembrī nav gaidāms, prognozē sinoptiķi. Nākamā nedēļa varētu būt nedaudz vēsāka, un pastāv iespēja, ka pirmo reizi šosezon gaisa temperatūra kādā naktī vietām Latvijā noslīdēs līdz -10 grādu atzīmei. Vairums prognožu liecina, ka, tuvojoties Ziemassvētkiem, atkal pastiprināsies ciklonu aktivitāte. Svētkos būs augsta nokrišņu varbūtība, iespējams gan sniegputenis, gan lietus. Lielākā iespēja sagaidīt baltus Ziemassvētkus tradicionāli būs valsts austrumu novados, mazākā - Kurzemes piekrastē. Pagājušajā gadā visā Latvijā svētki bija bez sniega, turklāt Otrajos Ziemassvētkos Kolkā, gaisa temperatūrai pakāpjoties līdz +10,3 grādiem, tika pārspēts 26.decembra nacionālais siltuma rekords. Iepriekš "zaļi" Ziemassvētki visā valstī bija 2015., 2013. un 2006.gadā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī atsauks industriālās teritorijas piekļuves uzlabošanas un revitalizācijas projektu; Eksperts apgalvo, ka bažām par mežu izciršanu latvijā nav pamata; un Latvijas ziemeļaustrumos atklāta zemledus makšķerēšanas sezona.

Plānots atsaukt projektu "Industriālās teritorijas piekļuves uzlabošana un revitalizācija uzņēmējdarbības attīstībai Jēkabpilī" un turpināt darbu pie alternatīvām jaunu darba vietu radīšanai. Par to, ka minētais, iepriekš ar nosacījumiem apstiprinātais projekts tiks atsaukts, Jēkabpils pilsētas domes finanšu komitejā informēja domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Komitejas sēdē pašvaldības Attīstības un investīciju nodaļas projekta koordinators Kārlis Stars informēja, ka projektam pasūtītajā eksperta atzinumā par valsts atbalsta piemērošanas jautājumiem ir norādīts, ka "Projektu nav pieļaujams īstenot šobrīd izstrādātajā versijā, jo tas būtiski pārkāpj MK noteikumu nosacījumus atbalsta piešķiršanai, kā arī tā īstenošana ir plānota nepārprotami pārkāpjot valsts atbalsta regulējuma nosacījumus." Lai nodrošinātu specifiskā atbalsta mērķa nosacījumu izpildi, tiks turpināts darbs pie jaunām projektu alternatīvām, kas nodrošinātu darba vietu radīšanu un nefinanšu investīciju piesaisti.

Bruņojuma pārdošanas apmēri pasaulē pieauguši pirmo reizi piecu gadu laikā. Par to paziņojis Stokholmas Starptautiskais Miera pētījumu institūts jeb SIPRI. Pasaules 100 vadošo bruņojuma ražotāju pārdošanas apmērs 2016.gadā pieaudzis par 1,9%. Vadošo vietu šajā jomā saglabājuši ASV un Rietumeiropas uzņēmumi – tie pagājušajā gadā pārdeva aptuveni 80% no kopējā pārdotā militārās tehnikas un pakalpojumu apmēra. Savukārt Krievijas uzņēmumu pārdošanas apjoms 2016.gadā veidoja 7,1% no kopējā. Institūts norāda, ka starp bruņojuma tirdzniecības pieauguma iemesliem ir konflikti un krīzes, kas joprojām turpinās.

Turpinām ziņas

Meži aizņem 52% Latvijas terotorijas, un bažām par to izciršanu nav nekāda pamata, intervijā laikrakstam "Diena" atzina Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks. Viņš norāda, ka pašlaik 52% no Latvijas teritorijas klāj mežs. Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados - pirmās brīvvalsts laikā - meži aizņēma 26% Latvijas. Tātad kopumā meži tagad aizņem divreiz lielāku platību. Viņš stāstīja, ka pašreiz Latvijā esošais mežs pārsvarā veidojies, aizaugot neapstrādātām lauksaimniecības zemēm. Muižnieks arī norādīja, ka aptuveni 50% meža platību pieder valstij - tās ir ne tikai "Latvijas valsts mežu" apsaimniekotās platības, tie ir arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (aizsargājamās teritorijas), Aizsardzības ministrijas (poligoni), Izglītības un zinātnes ministrijas struktūru pārziņā. Otri 50% sadalās starp pašvaldībām un privātpersonām - gan fiziskām, gan juridiskām.

Ozols latviešiem ir spēka un izturības simbols. Taču tieši šis dižākais Latvijas koks, kas var sasniegt 800 gadu vecumu, šobrīd ir apdraudēts. Latvijā pirmo reizi konstatēta ozolu bīstama slimība, – akūtā ozolu kalšana. Laboratoriski apstiprinātā ozolu slimība tika konstatēta ozoliem, kas aug Talsu novadā. Šīs sērgas apmēri, cik daudz ozolu Latvijā šī baktērija ir skārusi, vēl nav zināmi. Iemeslus arī pagaidām var tikai minēt. Slimība skar tikai nobriedušus kokus – tādus, kas ir vairāk nekā 50 gadus veci. Britu zinātnieku novērojumi liecina, ka reizēm inficētie ozoli daļēji paši atkopjas no slimības, tomēr vairumā gadījumu tie divu līdz trīs gadu laikā kopš simptomu parādīšanās aiziet bojā. Pagaidām šī ozolu slimība ir maz izpētīta. Valsts meža dienests aicina inficētos kokus neaiztikt, bet ziņot dienestam par konkrētiem ozoliem ar slimības simptomiem.

Un vēl

Latvijas ziemeļaustrumos atklāta zemledus makšķerēšanas sezona, liecina informācija sociālajos tīklos. Gan vakar, gan šodien pirmie zemledus makšķerēšanas entuziasti publicē ierakstus un vizuālus apliecinājumus sezonas atklāšanai, un demonstrē pirmās no ledus noķertās zivis. Pirmie ledus prieki tiek baudīti uz Alūksnes puses mazajiem ezeriņiem. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, Alūksnē pēdējā nedēļā bija vērojams neliels sals - līdz mīnus 4 grādiem. Tomēr ar to pieticis, lai uz nelielām un no vēja pasargātām ūdenstilpēm izveidotos plāna ledus kārta. Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, Latvijā jau rīt gaidāma gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz plus 6, plus 7 grādiem. Alūksnē gaisa temperatūra paaugstināsies līdz plus 5 grādiem. Lai puslīdz droši kāptu uz ledus, tam plānākajā vietā jāsasniedz vismaz piecu centimetru biezumu. Turklāt jāņem vērā, ka ledus sasalst nevienmērīgi, tādēļ, pa to pārvietojoties, katrs solis ir rūpīgi jāpārbauda ar cērti.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Zināms, cik jēkabpiliešiem novembrī izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs; Desmit mēnešos šogad Latvija eksportējusi preces 9,33 miljardu eiro apjomā; un Latvijā darbu jau sākušas pirmās slēpošanas trases.

SIA “Jēkabpils siltums” publicētā informācija liecina, ka novembrī vienas MWh siltumenerģijas cena bija 56,20 eiro bez PVN, savukārt daudzdzīvokļu mājās, kurām uzņēmums piegādā siltumenerģiju viena apkures kvadrātmetra vidējās izmaksas bija 1,03 eiro. Visdārgāk par apkuri pagājušajā mēnesī jāmaksā mājas Liepu ielā 22 iemītniekiem, šeit viena kvadrātmetra apsildīšana izmaksājusi 1,53 eiro, mājas Brīvības ielā 2g/1 – 1,46 eiro par kvadrātmetru un mājas Brīvības ielā 286a, kur viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 1,44 eiro. Savukārt vismazāk par saņemto siltumu pagājušajā mēnesī jāmaksā mājas Bebru ielā 7 iemītniekiem, šiet viena apkures kvadrātmetra izmaksas bijušas 79 eirocenti, māju Auseklīša ielā 3, Auseklīša 21 un Brīvības 7, kur izmaksas par vienu kvadrātmetru bijušas 87 eirocenti, kā arī mājas Bebru ielā 16 iemītniekiem – 88 eirocenti par apkures kvadrātmetru. SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informē, ka vērojama pozitīva tendence – sarukt parādiem par apkuri, uzņēmuma vadītājs norāda, ka saskaņā ar pēdējiem rādītājiem, parāds par apkuri beidzot ir noslīdējis zem 2 miljoniem eiro un ir 1,9 miljoni eiro. Plašāk par apkuri novembrī lasiet un tabulu, cik izmaksājis viens kvadrātmetrs katrā nod audzdzīvokļu mājām, lasiet portālā radio1.lv.

Turpat – portālā Radio1.lv var noklausīties arī audio, kurā Jēkabpils domes Attīstības un investīciju nodaļas projekta koordinators Kārlis Stars stāsta, kāpēc tiek atsaukts projekts "Industriālās teritorijas piekļuves uzlabošana un revitalizācija uzņēmējdarbības attīstībai Jēkabpilī". Jau ziņots, ka minēto projektu plānots atsaukt un turpināt darbu pie alternatīvām jaunu darba vietu radīšanai. Finanšu komitejas sēdē pašvaldības Attīstības un investīciju nodaļas projekta koordinators Kārlis Stars informēja, ka projektam pasūtītajā eksperta atzinumā par valsts atbalsta piemērošanas jautājumiem ir norādīts, ka "Projektu nav pieļaujams īstenot šobrīd izstrādātajā versijā, jo tas būtiski pārkāpj Ministru kabineta noteikumu nosacījumus atbalsta piešķiršanai, kā arī tā īstenošana ir plānota nepārprotami pārkāpjot valsts atbalsta regulējuma nosacījumus." Lai nodrošinātu specifiskā atbalsta mērķa nosacījumu izpildi, tiks turpināts darbs pie jaunām projektu alternatīvām, kas nodrošinātu darba vietu radīšanu un nefinanšu investīciju piesaisti.

Turpinām ziņas

Nekavējoties jāsāk teritoriālās reformas otrais posms, atbalstot sadarbības teritoriju izveidi, norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Viņš uzsver, ka Latvijai ir viena no daudzskaitlīgākajām vai pat daudzskailtīgākā un sadrumstalotākā pašvaldību aina Eiropā. Politiķis piebilst, ka saprātīgs un loģisks pašvaldību tīkls ir par pamatu atbilstošu skolu, slimnīcu un citu nozīmīgu institūciju tīkliem. Savukārt pašlaik pārāk sīks administratīvais dalījums "noēd" resursus. Kā sacīja Gerhards, pašvaldībās ir dažādas partijas ar dažādām interesēm un viedokļu nesakritības un sīkumainības dēļ Latvija ir zaudējusi iespēju izmantot vairākus lielos projektus.

Desmit mēnešos šogad Latvija eksportēja preces 9,33 miljardu eiro apjomā, kas ir par 9,6% jeb 814,8 miljoniem eiro vairāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 11,62 miljardiem eiro, kas ir pieaugums par 16% jeb 1,6 miljardiem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Tajā skaitā oktobrī Latvija ir eksportējusi preces 1,07 miljardu eiro apjomā, bet importēja par 1,24 miljardiem eiro. Oktobrī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,31 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 10,3% vairāk nekā 2016.gada oktobrī, tai skaitā preču eksporta vērtība - par 9,7% un importa vērtība - par 10,9% lielāka. Svarīgākie eksporta partneri tirdzniecībā ar Eiropas Savienības valstīm oktobrī bija Lietuva, kas veidoja 16% no eksporta kopapjoma, Igaunija - 11,3%, Vācija - 6,7% un Zviedrija - 6,2%, bet nozīmīgākie importa partneri bija Lietuva - 18,3% no importa kopapjoma, Vācija - 11,4 %, Polija - 8,9% un Igaunija – 7,4%. Tirdzniecībā ar trešajām valstīm nozīmīgākais partneris bija Krievija, kuras īpatsvars Latvijas kopējā eksportā oktobrī veidoja 10,1%, bet importā - 7,4%.

Un vēl

Madonas novadā jau sākusies slēpošanas sezona, taču citviet Vidzemē aizvien gaida ziemas sportam labvēlīgākus laikapstākļus. No šodienas Gaiziņkalnā darbus sākušas Lielā un Mazā Golgāta trases, kā arī darbojas Bērnu kamertrase, liecina atpūtas kompleksa informācija. Tāpat darbu sākusi slēpošanas trase atpūtas bāzē "Smeceres silā" Madonas novada Lazdonas pagastā. Tomēr labvēlīgāku laiku aizvien gaida atpūtas kompleksā "Rēķu kalns" Madonas novada Sarkaņu pagastā. Pašlaik slēpošanas sezonas atklāšana atkarīga no laikapstākļiem, aģentūrai LETA skaidroja Žagarkalna pārstāvis Vadims Kameņevs. Lai atvērtu kādu no trasēm, āra temperatūrai jābūt vismaz -4 grādiem, kā arī nepieciešamas divas līdz četras stundas nepieciešamas, lai sagatavotu trasi. Trases aizvien ir slēgtas arī piedzīvojumu parkā "Mežakaķis" Siguldas novadā, atpūtas bāzē "Baiļi" Beverīnas novadā, slēpošanas un atpūtas parkā "Ozolkalns" Amatas novadā, Rāmkalnos Inčukalna novadā un Riekstukalnā Baldones novadā.

Atstājiet komentāru