2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 13.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 13.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpils NVO resursu viesosies Jēkabpils Pansionātā un Jēkabpils reģionālajā slimnīcā; Līvānieši aicināti uz donoru dienu un “Spurgaliņu” Ziemassvētku koncertu; un Šodien Jēkabpilī notiks “Pusstundas skrējiena” noslēguma pasākums.

Šodien notiks ik mēneša Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadības preses konference, kurā tiks sniegtas atbildes uz masu mediju jautājumiem par pašvaldības aktualitātēm. Radio1 sarunā ar pašvaldības vadību skaidros, kāds pasākums Jēkabpils pilsētas pašvaldības darbiniekiem notika pagājušajā nedēļā Jēkabpils 2.vidusskolā, ko vadīja KNAB un par ko netika sniegta informācija plašākai sabiedrībai. Tāpat arī jautāsim, kādi būvdarbi patlaban notiek bijušajā sporta zālē Jēkabpilī, Brīvības ielā 222, kad notiks Bebru ielas mikrorajona atklāšana un par citām aktualitātēm.

Šodien pēcpusdienā, pulksten divos Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis Rīgā piedalīsies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sēdē. Tajā spriedīs par “Pakalpojumu infrastruktūras attīstību deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai” un ieviešanai nacionālās nozīmes attīstības centros, Latvijas lielo pilsētu asociācijas jauno darbības stratēģiju no 2018.gada un paredzēta arī nākamā gada budžeta projekta izskatīšana.

Šodien Jēkabpils NVO resursu viesosies Jēkabpils Pansionātā un Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, lai šīm organizācijām pasniegtu Ziemassvētku dāvanas - vilnas zeķes. Šos 60 pāru zeķes, jēkabpiliete Maija Zujeva brīvprātīgi dāvināja Jēkabpils NVO resursu centram. Centra valde nolēma tās dāvināt bērniem un pensionāriem, kuriem tās visvairāk vajadzētu.

Turpinām ziņas

Šodien vairāki pasākumi norisināsies arī Līvānos. No pulksten deviņiem līdz vieniem dienā notiks Valsts Asinsdonoru centra Latgales filiāles rīkotā Asins donoru diena Līvānu slimnīcā. Lai asinis būtu derīgas pārliešanai, mediķi lūdz dienā pirms procedūras un asins ziedošanas dienā lietot veselīgu uzturu un šķidrumu pietiekamā daudzumā, vismaz pusotru litru. Nav ieteicams ēst ceptus, piparotus, treknus ēdienus, kā arī lietot jebkuru alkoholu, arī alu, medikamentus, tai skaitā aspirīnu. Valsts asinsdonoru centrs atgādina, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un bankas konta numurs. Izsmeļošāku informāciju par asins ziedošanu var uzzināt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 0003 un mājas lapā www.donors.lv.

Šodien pulksten sešos vakarā Līvānu novada Kultūras centra Vokālās studijas “Spurgaliņas” sniegs Ziemassvētku koncertu. Tajā pašā laikā Līvānu Bērnu un jauniešu centrs sadarbībā ar psihologu klubu “Uz zaļa ZARA” notiks radošā nodarbība “Pieskāriens hennas maģijai”. Līvānieši aicināti apmeklēt šos pasākumus, vadoties no savām interesēm.

Un vēl

Šodien noslēdzas Jēkabpils sporta centra organizētā “Pusstundas skrējiena” sezona un visi dalībnieki aicināti uz Pusstundas skrējiena kopā ar FANS PROSPORT, velobrauciena ar “Jēkabpils LAT” un “Jēkabpils sporta centra balvas izcīņas” noslēguma pasākumu! Tas norosināsies pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā. Pasākumā atskatīsies uz tautas sporta pasākumiem šogad Jēkabpilī, apbalvos Jēkabpils sporta centra balvas izcīņas uzvarētājus, godinās Pusstundas skrējiena un velobrauciena labākos un aktīvākos dalībniekus, tāpat notiks tradicionālā laimīgā izloze dalībniekiem, kas piedalījušies visās kārtās.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ārsti prognozē, ka no nākamā gada e-veselības sistēmas dēļ var sākties haoss Latvijas veselības aprūpē ; Apstiprināti prioritārie zinātnes virzieni nākamajiem trim gadiem; un Šodien BK “Jēkabpils” savā laukumā uzņems ”VEF Rīga” vienību.


Patlaban nav garantijas, ka e-veselības sistēmas dēļ no 1.janvāra, kad tā būs jālieto obligāti, nesāksies haoss Latvijas veselības aprūpē, norāda Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. Viņa uzsver, ka problēma nav formālā līgumu noslēgšana ar lietotājiem, kas arvien pieaug, bet gan sistēmas reālā darbība, jo patlaban pastāv bažas, ka no janvāra cietīs tieši pacienti. Kozlovska sacīja, ka e-veselības trūkumu dēļ pacienti pie ģimenes ārsta pēc receptes nāk atkārtoti, ģimenes ārsti strādā pēc darbalaika un pat brīvdienās, jo lēnās sistēmas darbības dēļ nespēj sarakstīt receptes un darba nespējas lapas darba laikā tā, lai neciestu pacienti. Deputāte norādīja, ka, piemēram, pirmdien sistēma nav darbojusies visā Latvijā, turklāt parādījusies jauna problēma - kāda ģimenes ārste saskārusies ar problēmu, ka receptē norādītais medikamentu skaits, nonākot līdz aptiekai, desmitkāršojies, un, tā kā Nacionālā veselības dienesta atbalsta tālrunis darbojas tikai līdz plkst.20, ārste mēģinājusi pašas spēkiem anulēt visas kļūdainās receptes. Arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis norāda, ka no ārsta patlaban tiek prasīts pārzināt datorzinātnes vismaz bakalaura līmenī, turklāt sistēma ir ļoti lēna, kā rezultātā pacienta apskatei un analīzes atvēlētais laiks paliek arvien īsāks. Apinis uzsvēra, ka e-veselības sistēma neesot ne tik caurspīdīga, ne vienkārša kā veselības dienests apgalvo.

Ar jauniem elementiem papildināti Ministru kabineta noteikumi, kuri paredz, ka no 2021.gada 21.jūlija būs aizliegts lietot kadmiju un svinu elektrisko un elektronisko iekārtu darbībā. Līdz šim "Noteikumos par atsevišķu ķīmisko vielu lietošanas ierobežojumiem elektriskajās un elektroniskajās iekārtās" bija ietverts aizliegums lietot iekārtās svinu, dzīvsudrabu, kadmiju, sešvērtīgo hromu, polibromēto bifenilu un polibromēto difenilēteru. Tāpat tika noteikti pieļaujamie minēto vielu lietošanas veidi. Taču, balstoties uz Eiropas Savienības direktīvām, šo vielu lietošana elektriskajās un elektroniskajās iekārtās būtu jāaizliedz pavisam. Aizliegums paredzētu pārtraukt kadmija un svina lietošanu stikla filtros un stiklos, svina lietošanai gultņu ieliktņos un buksēs, kas paredzētas dažiem kompresoriem ar aukstumnesēju, kā arī svina lietošanu baltajos stiklos, ko izmanto optikā.


Turpinām ziņas


Apstiprināti prioritārie zinātnes virzieni 2018. - 2021.gadam un lietišķo pētījumu projektu izvērtēšanas, finansēšanas un administrēšanas kārtības noteikumi. Prioritārie virzieni zinātnē nākamajos trīs gados būs - Tehnoloģijas, materiāli un inženiersistēmas produktu un procesu pievienotās vērtības palielināšanai un kiberdrošībai; Energoapgādes drošuma stiprināšana, enerģētikas sektora attīstība, energoefektivitāte, ilgtspējīgs transports; Klimata pārmaiņas, dabas aizsardzība, vide; Vietējo dabas resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana uz zināšanām balstītas bioekonomikas attīstībai; Latvijas valstiskums, valoda un vērtības, kultūra un māksla; Sabiedrības veselība; kā arī demogrāfija un drošība.


Valdība atbalstījusi papildus finansējuma piešķiršanu 4 miljoni 240 tūkstoši eiro apmērā reģionālo pasažieru pārvadātāju zaudējumu segšanai, līdz ar to nodrošinot sabiedriskā transporta pakalpojuma nepārtrauktību šī gada novembrī un decembrī. Jau ziņots, ka Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija jau maijā lūdza Satiksmes ministriju rast risinājumu situācijai, kad 2017.gada pirmajā ceturksnī sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajos pārvadājumos zaudējumi kompensēti vidēji 85% vai 75% apmērā. Līdz ar to lielākai daļai pārvadātāju veidojās situācija, kad ieņēmumi un zaudējumu segšanas avansa maksājumi nespēja nodrošināt normālu naudas plūsmu sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai gada nogalē.


Un vēl


Lielais basketbols atgriežas Jēkabpilī! Šodien plkst. 18.30 Jēkabpils sporta namā notiks “OlyBet” Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārās sezonas cīņas. BK “Jēkabpils” savā laukumā uzņems ”VEF Rīga” vienību. Spēles tiešraidi varēs vērot “Lattelecom” kanālā “Best4SportTV”. Šī būs abu komandu otrā tikšanās šajā sezonā. Pirmā spēle notika 8. novembrī Jēkabpils sporta namā, un jēkabpiliešiem neizdevās likt vērā ņemamus šķēršļus čempionu uzvarai (59:86). Toreiz rezultatīvākais “lūšu” rindās ar 14 punktiem bija Renārs Magone, bet amerikānis Deriks Rolends debitēja ar pieciem punktiem. BK “Jēkabpils” komandai nav bijis viegls mēnesis, pie uzvarām tā arī nav izdevies tikt un LBL rezultātu tabulā “lūši” ar diviem panākumiem un deviņiem zaudējumiem atrodas noslēdzošajā – devītajā pozīcijā. “Lūšiem” šī būs šī gada priekšpēdējā spēle.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties: Pētījumā noskaidrots, ka kukuļdošana Latvijā ir samazinājusies, bet korupcijas riski joprojām augsti; Kokneses novada pašvaldība izvēlējusies degvielas piegādātājus nākamajiem trim gadiem; un Mūžībā aizgājis Līvānu Goda pilsonis un Latvijas lepnums Jānis Auzāns.


Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera publicējusi galvenos rezultātus pētījumā par neuzskaitīto ekonomiku, korupciju publiskajā sektorā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Latvijā. Pētījums balstās uz pieejamo oficiālo statistiku Latvijā, starptautisko organizāciju, tajā skaitā Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas, Pasaules bankas ziņojumu analīzi, kā arī apkopojumu atziņām, kuras publicējuši vadošie attiecīgo jomu pētnieki. Galvenie secinājumi - jaunākie dati liecina, ka noziedzīgu līdzekļu legalizācijas riski ir būtiski mazinājušies, ko lielā mērā ietekmējusi Latvijas sagatavošanās dalībai ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā, kā arī starptautisko organizāciju rekomendāciju ieviešana. Savukārt, korupcija un kontrabandas preču aprite vēl arvien ir aktuālas un steidzami risināmas problēmas.


Ņemot vērā, ka pašlaik Eiropas Savienībā autopārvadātāji cīnās par darbaspēku, pastāv iespēja, ka Latvijā strādājošie kravas mašīnu šoferi izdevīgāku nosacījumu dēļ varētu aizplūst uz ārvalstīm, norāda Autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš. Diskutējot par iespējamo viesstrādnieku piesaisti, viņš uzsvēra, ka patlaban Latvijā situācija ar pieejamo darbaspēku pasliktinās, turklāt pieprasījums pēc kravas mašīnu šoferiem pieaug. Minētā iemesla dēļ, daļa Latvijas autopārvadātāju tiem piederošo kravas mašīnu reģistrē Lietuvā un Polijā, jo tur darba tirgus situācija ir labāka, līdz ar to nodokļi tiktu maksāti citur. Turklāt Lietuvā darba tirgus nosacījumi ir vienlīdzīgi gan vietējiem iedzīvotājiem, gan viesstrādniekiem. Viens no aspektiem, kas varētu palīdzēt risināt radušos situāciju, ir vidējās algas apmēra noteikšana. Patlaban vidēji smagās automašīnas šoferis mēnesī pirms nodokļu nomaksas saņem no 1500 eiro līdz 2000 eiro. Tomēr pamatalgu no minētās summas veido tikai 30%, savukārt 70% attiecināti kā ienākumi no komandējumiem. Arī ekonomikas ministrijas speciālisti atzīst, ka situācija darba tirgū pašlaik kļūst arvien saspringtāka, jo kvalificētu darbinieku vakanču skaits pieaudzis jau četras reizes. Līdz ar to tiek pārskatīts saraksts ar profesijām, kurās patlaban vērojams būtisks darbaspēka trūkums un kurās varētu piesaistīt ārvalstu speciālistus, piemērojot atvieglotus nosacījumus.


Turpinām ziņas


Degvielas iegāde nākamajiem trim gadiem Kokneses novada pašvaldībai izmaksās 128 tūkstoši 734 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, liecina pašvaldības noslēgtais iepirkums. Pašvaldības iepirkumā, kas sadalīts divās daļās, uzvarējuši vietējie degvielas tirgotāji, kas katrā no daļām bija vienīgie pretendenti. Pašvaldības iestādes Kokneses pagastā izmantos SIA "Astarte-Nafta" degvielu. Ar uzņēmumu noslēgts līgums par 85 tūkstoši 747 eiro ar PVN. Savukārt ar SIA "Virši-A" par 42 tūkstoši 986 eiro ar PVN nodrošinās degvielu iestādēm Bebru un Iršu pagastā. Iepirkumā pašvaldība bija noteikusi, ka vismaz vienai piegādātāja degvielas uzpildes stacijai jāatrodas piecu kilometru attālumā no pašvaldības administratīvajām ēkām Koknesē un Bebru pagastā.

Arī šīs nedēļas nogalē un nākamnedēļ Latvijā brīžiem būs nokrišņi, biežāk gaidāms sniegs un neliels sals, prognozē sinoptiķi. Sākot ar ceturtdienu, laikapstākļus noteiks jauns ciklons, tā ietekmē vairāk nokrišņu būs ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu, valsts lielākajā daļā snigs. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei austrumu novados neliela sniega sega saglabāsies līdz Ziemassvētkiem. Gaisa temperatūra bieži būs zem nulles, bet maz iespējams, ka tā noslīdēs zem -10 grādiem. Kurzemē joprojām nav gaidāma meteoroloģiskās ziemas iestāšanās - vidējā gaisa temperatūra saglabāsies virs nulles. Rīgā termometra stabiņš svārstīsies ap nulles atzīmi. Bieži - gandrīz katru diennakti - veidosies apledojums uz ceļiem.

Un vēl

94 gadu vecumā mūžībā devies Līvānu Goda pilsonis, Latvijas lepnums, ilggadējais un nopelniem bagātais dambretes treneris Jānis Auzāns. Viņš dzimis 1923.gada 31.martā Jersikas pagasta Auzānos, četru bērnu ģimenē. Viņa tēvs bija kalējs, vecākiem bija arī sava saimniecība. Auzāns mācījās Līvānos, pabeidza Līvānu komercskolu, bet tad sākās karš un jaunietim, kā jau daudziem tajos laikos, nācās dienēt vācu leģionā. 1944.gadā iesaukts leģionā, izgājis kara takas līdz pat Berlīnei, kritis gūstā, piedzīvojis badu un smagu darbu gūstekņu nometnēs, tomēr saglabājis stipru garu un skaidru sirdi, izdzīvoja un atgriezās dzimtajā Latvijā. Par šiem smagajiem gadiem Auzāns stāsta savā monogrāfijā "Likteņa dzirnavās". Visu mūžu Auzāns ir spēlējis dambreti un šahu, bet tikai pēc aiziešanas pensijā kļuva par dambretes treneri. Auzāns ir pirmais līvānietis, kurš saņēmis apbalvojumu “Līvānu Goda pilsonis” (2008.gadā). 2012.gadā ieguva nacionāla mēroga apbalvojumu “Latvijas lepnums”, bet 2014.gadā apbalvots ar Latvijas Valsts Aizsardzības fonda "Lāčplēsis Goda zīmi. Atvadīšanās no Jāņa Auzāna notiks 16.decembrī plkst.12 Draudzes kapsētas kapličā. Auzāns tiks apbedīts dzimtā Jersikas pagasta Škaparu kapsētā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Salas novadā trīs privātmājās atklāj nelikumīgas ieroču glabātavas; Būs izmaiņas starppilsētu autobusu pieturvietu sarakstā maršrutā Rīga-Daugavpils; un Teju trešdaļai iedzīvotāju pēc Ziemassvētku tēriņiem nākas "savilkt jostu".

Valsts policija (VP), veicot operatīvās darbības trīs dzīvojamās mājās Salas novadā, konstatējusi nelikumīgu šaujamieroču glabātuvi. Policijas darbinieki glabātuvē izņēma 362 dažāda kalibra šaujamieroču munīciju, sešas pistoles, 13 garstobra šaujamieročus, 69 dažādas šaujamieroču sastāvdaļas un 500 gramus sprāgstvielas. Kratīšanas laikā izņemti arī 80 sprādzienbīstami priekšmeti, kas nodoti Nacionālo bruņoto spēku speciālistiem iznīcināšanai. Tāpat likumsargi privātmāju teritorijās konstatēja, ka izņemtie ieroči un to sastāvdaļas ne tikai tika glabātas, bet arī pašrocīgi pārveidotas un atjaunotas. Par pretlikumīgu ieroču apriti pret 1949., 1968. un 1972.gadā dzimušiem vīriešiem uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods. Aizturētajiem vīriešiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Mobilo sakaru operatoru sniegtā informācija par klienta atrašanās vietu ir ļoti aptuvena un cilvēka pazušanas gadījumā nevar īsti palīdzēt policijai un glābējiem viņu atrast. Savukārt pret daudz precīzākās “Google” radītās sistēmas izmantošanu iebilst Datu valsts inspekcija. Filmās mēs varam redzēt, kā policisti, izmantojot noziedznieka vai cietušā mobilajā telefonā iebūvēto globālās pozicionēšanas sistēmu jeb GPS, noskaidro viņa atrašanās vietu. Realitātē Latvijā šāds sižets nav iespējams. Satiksmes ministrijā norāda, ka mobilo sakaru operatori izpilda Elektronisko sakaru likumā noteiktās prasības. Proti, nepieciešamības gadījumā viņiem pieejamā informācija par abonenta atrašanās vietu jānodod Iekšlietu ministrijas Sakaru centram. Savukārt nekādu papildu informāciju operatori nedrīkst ne radīt, ne veidot, ne vākt. Jautājums vērtējams no personas datu aizsardzības puses, norāda Miķelsons. Taču, pat ja likums ļautu vākt precīzāku informāciju par klientu, tādas operatoriem nemaz nav.

Turpinām ziņas

Atsaucoties iedzīvotāju lūgumam, Valsts Autotransporta direkcija no 20.decembra veiks izmaiņas starppilsētu autobusu pieturvietu sarakstā maršrutā Nr. 7983 Rīga-Daugavpils. Autobuss Rīga-Daugavpils, kas no Rīgas starptautiskās autoostas katru dienu izbrauc plkst.19.20 un 20.20, pasažieru apmaiņu veiks arī pieturvietā “Kurzemes iela” Jēkabpilī, šajā pieturā autobuss būs attiecīgi plkst.21.38 un 22.38. Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus un ņemt biļetes par braucienu, atgādinot, ka ikviena reisa lietderība tiek mērīta pēc izsniegtā biļešu skaita.

Preiļu novada dome Izsludinātajā atklātajā konkursā par tiesībām veikt Preiļu pils fasādes vienkāršotu atjaunošanu uzvarējusi pilnsabiedrība "ReRe Meistari – Būve". Pilnsabiedrības "ReRe Meistari - Būve" piedāvājumu konkursa komisija izvēlējusies, jo tas bijis lētākais. Preiļu pils fasādes vienkāršotu atjaunošanu iepirkuma uzvarētājs apņēmies veikt par 477 tūkstoši 293 eiro. Kopumā savus piedāvājumus konkursam bija iesnieguši četri pretendenti. Ja viss noritēs raiti un ar iepirkuma uzvarētāju tiks noslēgts līgums, Preiļu pils fasādes atjaunošanas darbi varētu sākties jau šī gada nogalē. Preiļu pils fasādes vienkāršota atjaunošana tiek īstenota Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) specifiskā atbalsta mērķa "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" projektā "Rīteiropas vērtības".

Un vēl

Trešdaļa iedzīvotāju atzīst, ka pēc Ziemassvētku tēriņiem ir "pa nullēm" un līdz nākamajai algas dienai dzīvo taupīgi, taču 27% šie svētki atstāj negatīvu ietekmi uz finansēm, tāpēc pēc svētkiem nereti nākas "savilkt jostu", liecina "Norvik" bankas veiktās aptaujas dati. Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku dāvanu iegādi plāno laicīgi, cenšoties turēties ieplānotā budžeta rāmjos (81%), taču tikai puse iedzīvotāju (51%) tiešām svētku laikā naudu tērē prātīgi un tikai tik daudz, cik ieplānots. Kā rāda aptaujas dati, tikai trešdaļai jeb 30% iedzīvotāju līdz šim nav gadījies iztērēt vairāk, kā var atļauties. Vēl 36% norāda, ka pēc svētku tēriņiem ir ierindā jau pēc pirmās algas dienas, taču 27% ir nācies pāris mēnešu "savilkt jostu", lai negatīvais konta atlikums neietekmētu ikdienas finanšu plānošanu. Ja varētu šķist, ka impulsīvākas un izšķērdīgākas Ziemassvētku dāvanu iegādē ir sievietes, kamēr vīrieši - taupīgāki, tad aptaujas rezultāti atspoguļo pretējo. Svētkiem beidzoties, ar pozitīvu konta stāvokli var lepoties 59% sieviešu un 45% vīriešu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: valdības vadītājs uzsver, ka Ziņot par nodokļu izkrāpšanu nav nodevība, bet konkurences jautājums; Vairāk nekā puse nodarbināto strādā virsstundas, un 55% no viņiem tās netiek apmaksātas; un Lietuvietis momentloterijā laimē ceturtdaļmiljonu eiro.

Ziņot par nodokļu izkrāpšanu nav nodevība, bet konkurences jautājums, šodien Finanšu ministrijas rīkotajā konferencē «Nodokļu maksātāju forums 2017» uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis. Viņš sacīja, ka par ēnu ekonomiku tiek runāts jau sen, tomēr tā ir aktuāla tēma un Latvija jau var runāt par panākumiem tās apkarošanā. Pēc Kučinska teiktā, arī turpmāk ir jāvirzās uz straujāku ēnu ekonomikas ierobežošanu, stiprinot Valsts ieņēmumu dienesta analītisko struktūru kapacitāti, ātrāk atklājot nodokļu izkrāpšanas shēmas un caurumus nodokļu likumdošanā, kā arī veicinot VID ciešāku sadarbību ar tiesībsargājošajām iestādēm, galvenokārt ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju.

Simtiem igauņu gatavojas tieši savas valsts simtgades dienā - 2018.gada 24.februārī - autokolonnā doties uz Latviju, protestējot pret Igaunijas nodokļu politiku. Sociālajā tīklā "Facebook" ierosinātajai akcijai "24.02. Visi kopā uz Latviju!", pieteikušies tūkstots 400 cilvēki, bet vēl aptuveni 6 tūkstoši 500 izrādījuši par to interesi. Akcijas iniciators Tāvi Lepiks atzīst, ka sākotnēji cerējis sapulcēt apmēram simt cilvēku. Viņš prognozē, ka no visiem, kas šobrīd pieteikušies, reāli dosies ceļā trešā daļa - aptuveni 500 cilvēku, tai skaitā 20 atbalstītāji no Helsinkiem. Gaidāmā protesta brauciena dalībniekus visvairāk neapmierina krasais alkohola un degvielas akcīzes nodokļa likmes paaugstinājums, kura dēļ daudzi igauņi, īpaši no valsts dienvidu rajoniem, dodas iegādāties šīs preces uz Latviju. Šā iemesla dēļ jau nācies slēgt daudzus lauku veikaliņus, un arī kravas mašīnu īpašnieki pēc degvielas brauc pie dienvidu kaimiņiem.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad ugunsgrēkos gājuši bojā 74 cilvēki un gandrīz puse miruši neuzmanīgas smēķēšanas dēļ, šodien konferencē par iedzīvotāju izglītošanu ugunsdrošības jautājumos pastāstīja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons. 74 bojāgājušie ir milzīgs cilvēkresursu un ekonomiskais zaudējums priekš tik mazas valsts kā Latvijas, norādīja Eklons. Lai arī sabiedrībā valda stereotipi, ka traģiskie ugunsgrēki pārsvarā notiek naktī, dienesta informācija liecina par pretējo - 53 cilvēki gāja bojā laikā no plkst.8 līdz 22. Aptuveni 45 bojāgājušie bija vecāki par 60 gadiem. 30 mirušie bija bez noteiktas dzīvesvietas vai trūkumcietēji, tomēr Eklons sliecas domāt, ka šādu mirušo skaits patiesībā ir vēl lielāks. Eklons atzina, ka dienstam ir ierobežotas iespējas par ugunsdrošības jautājumiem uzrunāt šo sociālo grupu, taču šāds traģisks rādītājs apliecina ekonomikas ietekmi uz traģiskiem ugunsgrēkiem. Par pašu dramatiskāko un pārsteidzošāko rādītāju Eklons minēja faktu, ka 35 cilvēki gāja bojā smēķēšanas dēļ. Ugunsdzēsēju praksē ir bijuši gadījumi, kad smēķētājs miris dīvānā izdegot tikai nepilnam kvadrātmetram.

Vairāk nekā puse nodarbināto strādā virsstundas, un 55% no viņiem tās netiek apmaksātas, liecina darba portāla "CV Market" veiktā aptauja. Tajā 30% respondentu apgalvojuši apstiprinoši, norādot, kas tās gan nav apmaksātas, 26% aptaujāto virsstundas nestrādā vispār, 25% aptaujas dalībnieku to dara un saņem papildus samaksu, savukārt 19% strādājošo virsstundu darbu izvēlas reti. No visiem tiem, kuri apstiprinājuši, ka strādā virsstundas, 55% tās netiek apmaksātas, savukārt 45% saņem papildus samaksu. Aptaujas dati arī liecina, ka lielākoties virsstundas strādā vīrieši. Gan stiprā dzimuma pārstāvji, gan sievietes vecumā līdz 35 gadiem biežāk norādījušas, ka papildu darbs ir apmaksāts, savukārt nodarbinātie virs 35 gadiem biežāk apgalvo, ka virsstundas strādā bez papildus atalgojuma. Papildu darbs biežāk tiek apmaksāts transporta un loģistikas nozarē, klientu apkalpošanas, būvniecības un nekustamā īpašuma jomā, savukārt biežāk virsstundas neapmaksā asistēšanas, administrēšanas, cilvēkresursu un finanšu nozarēs.

Un vēl

Kādam lietuvietim šie Ziemassvētki būs ļoti priecīgi. Viņš ieguvis līdz šim valstī lielāko momentloterijas laimestu - 250 tūkstoši eiro, vēsta portāls «lrytas.lt». Celtnieks no Marijampoles ar dēlu dosies uz Viļņu, lai izņemtu dāsno laimestu. Pirkt loterijas biļetes vīrieti iedvesmoja kaimiņš, kurš reiz momentloterijā laimēja 5 tūkstoši eiro. Kādā decembra dienā vīrietis palūdza dēlam aiziet uz veikalu un nopirkt loterijas biļetes. Dēls nopirka divas «Sekmes 7» momentloterijas biļetes, kas katra maksāja 10 eiro. Dēls loterijā atguva samaksāto summu, taču tēva biļete bija daudz veiksmīgāka - tā ieguva maksimālo laimestu ceturtdaļmiljona eiro apmērā. Vīrietis sacīja, ka laimestā dalīšoties ar saviem bērniem - dēlu, kam bija laimīgā roka, un meitu. Viņš ir arī liels makšķērēšanas entuziasts, tāpēc piepildīs sen loloto sapni doties makšķerēt uz Norvēģiju.

Atstājiet komentāru