2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 5.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 5.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Sestdien Jēkabpilī svinīgi atklāja atjaunoto Bebru ielas mikrorajonu; No šodienas valsts darba inspekcija sāk tematiskās pārbaudes kokapstrādes uzņēmumos; un Krustpils pilī no šodienas sāksies radošās darbnīcas „Brīvdienas muzejā” pirmo klašu audzēkņiem.

Sestdien Jēkabpilī svinīgi atklāja atjaunoto Bebru ielas mikrorajonu. Svinīgais pasākums norisinājās pie Bebriņa skulptūras. Notika svinīga objekta atklāšana, mikrorajona apskate, bērnu attīstības un atpūtas centra "Palla" aktivitātes kopā ar Vinniju Pūku un Tīģerēnu. Noslēgumā pasākuma dalībniekus cienāja ar svētku torti. Šeit, īstenojot pašvaldības finansētu projektu, pārbūvēta Dūmu, Atmodas un Kadiķu iela. Atjaunoti lietus ūdens, kanalizācijas un ūdensvada tīkli, uzstādīti jauni apgaismes stabi, atjaunots ielu segums, veikta teritorijas labiekārtošana un apzaļumošana, kā arī ievērojami palielināts automašīnu stāvvietu skaits. Būvdarbus veica pašvaldības iepirkumā uzvarējusī SIA "Ošukalns". Projekta "Dūmu ielas, Atmodas ielas un Kadiķu ielas pārbūve Jēkabpilī" kopējās izmaksas ir 2 miljoni 831 tūkstotis 493 eiro.

Sestdien Ogrē fantastiskā cīņā BK „Jēkabpils” atspēlējās no 15 punktu deficīta un pārspēja BK „Ogre” komandu ar rezultātu 79:76. Visvairāk – 24 punktus uzvarētāju rindās guva Renārs Magone. Tā bija BK „Jēkabpils” piektā uzvara pēdējās sešās spēlēs, un kopējā sezonas bilancē „lūšiem” ir septiņas uzvaras un divpadsmit zaudējumi. Šis panākums „Jēkabpils” komandu paceļ uz LBL rezultātu tabulas piekto vietu, apsteidzot nākamos pretiniekus – BK „Betsafe/Liepāja”. Nākamajā „OlyBet” LBL mačā, kas notiks svētdien, 11.februārī, „lūši” savā laukumā uzņems BK „Betsafe/Liepāja” komandu.

Turpinām ziņas

Pagājušajā gadā visvairāk nelaimes gadījumu darbā konstatēti kokapstrādes uzņēmumos. Valsts darba inspekcijas pārstāve Megija Ekkerte informē, ka pērn kokapstrādē notika 252 nelaimes gadījumi darbā, turklāt gandrīz divas reizes palielinājās smago nelaimes gadījumu darbā skaits, salīdzinot ar 2016.gadu. Arī šogad janvārī kokapstrādē darba laikā jau ir noticis viens letāls nelaimes gadījums. Lielo nelaimes gadījumu skaita dēļ valsts darba inspekcija no šodienas, 5.februāra, sāks tematisko pārbaudi kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumos. Pārbaude ar mērķi mazināt nelaimes gadījumos darbā cietušo skaitu notiks, lai pārbaudītu darba aprīkojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām, nodarbināto instruēšanu un apmācību par drošiem darba paņēmieniem.

Šodien, 5.februŗi, pacientus sāks pieņemt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" jaunā daudzprofilu poliklīnika. Šeit konsultācijas sniegs ap 150 speciālisti. Pacienti varēs pierakstīties pie dermatologa, neirologa, ķirurga, kardiologa, endokrinologa, gastroenterologa, plaušu slimību ārsta, alergologa, infektologa, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta, algologa jeb sāpju speciālista, anesteziologa, imunologa un citiem speciālistiem. Tāpat pacientu ērtībai līdzās speciālistu kabinetiem poliklīnikā ierīkots arī laboratorijas paraugu pieņemšanas punkts un procedūru telpa. Pacientiem būs pieejams arī atmiņas kabinets, hroniski obstruktīvu plaušu slimību kabinets, multiplās jeb izkaisītās sklerozes kabinets un diabētiskās pēdas aprūpes kabinets. Gaiļezera poliklīnikas rekonstrukcija izmaksāja 2,8 miljonus eiro.

Un vēl

No šodienas, 5. februāra līdz piektdienai, 9. februārim Krustpils pilī norisināsies radošās darbnīcas „Brīvdienas muzejā” pirmo klašu audzēkņiem. Radošās darbnīcas veltītas Latvijas Valsts simtgades tēmai. Nodarbībās pirmklasnieki iepazīsies ar muzeju, uzzinās daudz interesanta par Latviju un tās vēsturi, kā arī veidos dažādus rokdarbus. Nodarbības norisināsies no pulksten desmitiem rītā līdz vieniem dienā. Pusdienlaikā muzeja darbinieki bērniem piedāvās veselīgu zāļu tēju, ko darbnīcu dalībnieki varēs dzert kopā ar līdzpaņemtajām uzkodām. Radošās darbnīcas ir paredzētas tikai individuāliem apmeklējumiem, grupām muzejs piedāvā dažādas izglītojošās programmas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šorīt daudzviet sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem; Jēkabpils namu pārvalde Ēnu dienā aicina skolēnus iepazīt tās darba ikdienu; un Gaidāma aukstākā šīs ziemas nedēļa.

Šorīt vietām Kurzemē, Zemgalē un Latgalē sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī šosejas Jēkabpils - Terehova posmā no Varakļāniem līdz Terehovai. Savukārt reģionālie autoceļi apledo un vietām ir sniegoti Zemgalē un Vidzemē. Slidenos un sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Ceļu uzturēšanas darbos šorīt iesaistītas 66 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības.

VAS "Latvijas valsts ceļi" parakstījuši sadarbības līgumu ar Lietuvas ceļu administrāciju par kopīga projekta realizāciju - trīs autoceļu posmu sakārtošanu abpus Latvijas un Lietuvas robežai. Projekts tiek realizēts ar Eiropas reģionālās attīstības fonda Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas "Interreg" 2014.-2020.gadiem līdzfinansējumu. Kopējās projekā veicamo ceļu remontdarbu izmaksas Latvijā būs 6,14 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli, no tiem 4,49 miljoni eiro ir programmas līdzfinansējums. Tikpat liels līdzfinansējums ir arī Lietuvas pusē plānotajiem remontdarbiem.P rojekta gaitā tiks rekonstruēts arī autoceļš Jēkabpils-Lietuvas robeža posmā no 56,08. līdz 60,5.kilometram un Nereta-Sleķi posmā no 0,1. līdz 1,15.kilometram, kur pēc virsmas apstrādes grants segumu nomainīs melnais segums.

Turpinām ziņas

SIA „JK Namu pārvalde” piedāvā skolēniem ēnot valdes locekli, ēku pārvaldīšanas un juridiskā dienesta vadītāju, galveno inženieri un ēku un apsaimniekošanas teritoriju pārziņus. Kā sociāli atbildīgs pilsētas pašvaldības uzņēmums SIA „JK Namu pārvalde” vēlas palīdzēt jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum, tāpēc aicina plānot savu nākotni jau skolas laikā. Ēnu diena ir lieliska iespēja uzzināt, cik nozīmīgu darbu veic mūsu speciālisti un, iespējams, kādreiz darboties šajā nozarē. Ēnu dienai, kas notiks 14.februārī, var pieteikties līdz 11.februārim portālā enudiena.lv.

Savukārt, tos, kurus interesē policista profesija un, kuri vēlas uzzināt, kā policisti atklāj noziegumus un aiztur ļaundarus, kā arī rūpējas par iedzīvotāju drošību, ir laipni aicināti piedalīties Ēnu dienā šī gada 14.februārī. Policista profesija ir viena no interesantākajām profesijām. Tie, kas vēlās piedalīties Ēnu dienā, aicināti līdz šī gada 10.februārim pieteikties un informēt par savu dalību atbildīgās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes iecirkņu kontaktpersonas: Jēkabpils iecirknī – Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieku Rolandu Bērziņu, zvanot pa tālruni – 65202604 vai rakstot uz epastu rolands.berzins@zemgale.vp.gov.lv.

Un vēl

Šonedēļ sals Latvijā pastiprināsies, padarot šo par aukstāko šīs ziemas nedēļu līdz šim, liecina prognozes. Nedēļas pirmajā daļā bieži snigs, vairāk otrdien un trešdien, brīžiem arī putinās, jo saglabāsies brāzmains vējš. Otrdienas naktī, kad mākoņu būs mazāk, temperatūra daudzviet Vidzemē un Latgalē atkal noslīdēs zem -10 grādu atzīmes, bet trešdienas nakts būs siltāka, jo būs pārsvarā apmācies un daudzviet snigs. Nedēļas otrajā pusē mākoņu atkal kļūs mazāk, vējš kļūs lēnāks, tādēļ sals pastiprināsies. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm aukstākais laiks gaidāms ceturtdienas un piektdienas rītā, kad temperatūra lielākajā valsts daļā pazemināsies līdz -8..-13 grādiem, vietām Vidzemē un Latgalē līdz -14..-18 grādiem. Dienās gaiss iesils līdz -3..-8 grādiem. Brīvdienās naktis kļūs mazliet siltākas, bet dienās temperatūra būtiski nemainīsies. Līdz ar šo aukstuma vilni, kas varētu vismaz līdz mēneša vidum, mainījušās arī ilgtermiņa prognozes visam februārim. Eiropas Vidēja termiņa prognožu centra (ECMWF) aprēķini rāda, ka Latvijā februāra vidējā temperatūra varētu būt 1-2 grādus zem klimatiskās normas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas pašvaldību savienības vadība uzskata, ka korupcijas riski pašvaldībās nav lieli; Jēkabpils cietumā remontēs dušas; un Sala ietekmē ūdens līmenis Latvijas upēs pārsvarā krītas.

Korupcijas apmēri pašvaldībās nav lieli, šorīt intervijā raidījumam "900 sekundes" apgavoja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis. Viņš norādīja, ka tie ir tikai daži gadījumi, kas ir izskanējuši publiskajā telpā. Latvijas pašvaldību savienības vadītājs uzskata, ka tas, ko pašvaldības var darīt korupcijas risku mazināšanai, ir normatīvā regulējuma sakārtošana. Pēc viņa teiktā, patlaban likumos un noteikumos ir diezgan daudz pašvaldību darbam traucējošu nepilnību, kas saistītas ar interešu konfliktu novēršanu un korupcijas risku izskaušanu. Kā vienu no normatīvo aktu nepilnībām Kaminskis minēja to, ka, piemēram, ārstam un skolotājam ir atļauts savienot savu amatu ar pašvaldības domes deputāta pienākumu pildīšanu, bet veterinārārstam šādu tiesību nav. Kā citu normatīvu nepilnību Kaminskis atzīmēja to, ka pašvaldības nav tiesīgas pieņemt administratīvos aktus attiecībā uz personām, no kurām tās saņēmušas ziedojumus, un tas attiecoties arī uz situācijām, kad bērnu vecāki vai pensionāri ziedo grāmatas pašvaldību skolām. Kaminskis domā, ka tad, ja normatīvais regulējums šajā jomā būtu sakārtotāks, atbildīgās institūcijas varētu vairāk laika veltīt prevencijai un nopietnāku koruptīvo gadījumu izmeklēšanai.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes pārbaudes par e-veselības projekta īstenošanu veicēju ieskatā nav saskatāmas pazīmes, ka saistībā ar e-veselību kādas personas darbībās būtu saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs, liecina Valsts policijas lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu. Lēmumā par atteikšanos sākt kriminālprocesu teikts, ka pārbaudē iegūtā informācija neliecina par to, ka kāda valsts amatpersona būtu tīši veikusi darbības nolūkā radīt kaitējumu visa e-veselības projekta vai kādas tā daļas sekmīgai virzībai vai tīši pieļāvusi vai pati īstenojusi tīšu bezdarbību. Pārbaudes veicēja ieskatā, problēmas e-veselības projekta izstrādē un ieviešanā, nevar tikt vērtētas no kriminālatbildības kā vissmagākās tiesiskās atbildības puses, bet atsevišķos gadījumos var tikt vērtētas no disciplinārās atbildības vai civiltiesiskās atbildības puses. Nākamnedēļ, 14.februārī, jautājumu par e-veselības ieviešanas gaitu plānots skatīt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas kopsēdē.

Turpinām ziņas

Gripas izplatības intensitāte pagājušajā nedēļā palielinājusies vairāk nekā trīs reizes, taču kopumā tā joprojām ir zema, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Ģimenes ārsti ziņojuši par 32 gripas pacientiem jeb vidēji 28,9 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Vidējais intensitātes rādītājs joprojām gan ir zems, turklāt tas ir ievērojami zemāks nekā pēdējo piecu sezonu vidējie rādītāji šajā laika posmā. Gripas gadījumi tika reģistrēti piecās no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām. Epidēmijas slieksnis pārsniegts tikai Daugavpilī, proti, reģistrēti 117,9 saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem. Gripas gadījumi konstatēti arī Ventspilī, Jūrmalā, Liepājā un Rīgā. Ar gripu slimo iedzīvotāji visās vecuma grupās, tomēr visaugstākā saslimstība reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam.

Vispārējās izglītības iestādēs pagājušajā nedēļā apmeklējis vidēji 88,1% skolēnu, bet bērnudārzus - 68,7% audzēkņu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Veicot ikgadējo gripas monitoringu, centrs apkopo arī datus par vispārējo izglītības iestāžu un pirmsskolas izglītības iestāžu apmeklējumu. Monitoringā ir iekļautas desmit Latvijas pilsētas - Daugavpils, Gulbene, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Ieslodzījumu vietu pārvalde ir izsludinājusi iepirkumu konkursu dušu remontiem Latvijas cietumos, par kopējo iepirkuma summu 257 tūkstoši 498 eiro, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija. Dušas tiks remontētas arī Jēkabpils cietumā. Iepirkumu konkurss noslēgsies 23.februārī. Jau ziņots, ka pērn Valsts kontroles revīzijā tika konstatēts, ka ik gadu pieaug izdevumi novecojušās un neefektīvās cietumu infrastruktūras uzturēšanai. Ieslodzījumu vietu pārvaldes kopējie izdevumi cietumu kārtējiem un kapitālajiem remontiem un rekonstrukcijai no budžeta apakšprogrammas "Ieslodzījuma vietas" ir pieauguši no 409 tūkstoši 875 eiro 2013.gadā līdz 2 miljoni 166 tūkstoši 674 eiro 2016.gadā jeb piecas reizes.

Un vēl

Sala ietekmē ūdens līmenis Latvijas upēs pārsvarā krītas, bet, atsākoties upju aizsalšanai, iespējamas straujas svārstības, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Pēdējā diennaktī Daugavā pie Jersikas ūdens līmenis krities par desmit centimetriem, bet Daugavpils novadā tas sācis kāpt, kas var liecināt par upes aizsalšanu vai vižņu sablīvējuma veidošanos šajā upes posmā. Pie Jēkabpils un Zeļķu tilta ūdens līmenis Daugavā noslīdējis līdz zemākajai atzīmei kopš janvāra vidus, tomēr tas joprojām ir augsts. Šonedēļ pārsvarā turpināsies ūdens līmeņa pazemināšanās, bet atsevišķos upju posmos, veidojoties ledus segai un vižņu sablīvējumiem, ūdens strauji kāps. Upju atkārtota aizsalšana palielina plūdu risku nākamajā lielajā atkusnī vai pavasarī, bīstamākā situācija veidosies Daugavas posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām, kā arī Lielupē.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils daudzdzīvokļu māju iemītnieki visbiežāk kāpņu telpu mitro uzkopšanu uztic namu apsaimniekotājam; Par šī gada koku izvēlēts parastais ozols; un Vairākums iedzīvotāju uzskata, ka valsts stagnē.

Sporta Arbitrāžas tiesas attaisnotie Krievijas sportisti nevarēs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, kas tiks atklātas piektdien, paziņojusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja. Pagājušajā nedēļā tiesa nepietiekamu pierādījumu dēļ atcēla SOK piespriestās mūža diskvalifikācijas 28 no 39 Krievijas sportistiem, atjaunojot arī viņu gūtos rezultātus Soču olimpiskajās spēlēs. Savukārtšodien starptautiskā olimpiskā komiteja paziņoja, ka 15 no šiem sportistiem būs liegta iespēja startēt Phjončhanā. 13 no viņiem tur teorētiski varēja piedalīties kā sportisti, bet divi bija bijušie atlēti un uz Dienvidkoreju varēja doties kā apkalpojošais personāls. Pārējie 13 no attaisnotajiem krievu atlētiem ir aizgājuši no sporta vai viņiem nebija iespēju doties uz Phjončhanu citu iemeslu dēļ. Jau ziņots, ka ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā, Dienvidkorejā, norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

No šī gada Jēkabpilī, SIA “JK namu pārvalde” apsaimniekotajos daudzdzīvokļu namos tiek veikta mitrā kāpņu telpu uzkopšana. SIA “JK Namu pārvalde” informē, ka slapjā uzkopšana tika piedāvāta visām apsaimniekošanā esošajām daudzdzīvokļu mājām. Ministru kabineta noteikumi noteic, ka slapjai uzkopšanai ēkas koplietošanas telpās jābūt reizi nedēļā. Situācijas ir dažādas - citi daudzdzīvojamo ēku īpašnieki ir izveidojuši grafiku un to veic paši, citi to ir uzticējuši veikt SIA “JK Namu pārvalde”. Lielākā daļa ēku īpašnieku tomēr ir izvēlējušies slapjo uzkopšanu uzticēt namu apsaimniekotājam. Cena par šo pakalpojumu veidojas no dažādiem faktoriem, piemēram, ēkas platības un ūdens ņemšanas vietas. Vidēji šī maksa ir 3 eiro no dzīvokļa mēnesī, jo maksa tiek dalīta proporcionāli kopīpašuma daļai. Kā secina SIA “JK Namu pārvalde” pārstāvji, jo lielāka ēka, jo lētāks šis pakalpojums. Jāpiebilst, ka par jau minēto samaksu, “JK Namu pārvalde” reizi gadā veic arī logu mazgāšanu koplietošanas telpās. Šobrīd SIA “JK Namu pārvalde” ievieš izdevumu tāmes digitalizāciju. Pēc diviem mēnešiem būs iespēja ēkas izdevumu tāmes situāciju aplūkot jebkurā mirklī, nevis gaidīt, kad šie dati tiek apkopoti.

Turpinām ziņas

Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien, 8.februārī, Strasbūrā diskutēs par pārejas uz vasaras laiku atcelšanu. Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā Eiropas parlamenta deputāti aicinās Eiropas Komisiju nākt klajā ar priekšlikumu izbeigt pulksteņa rādītāju griešanu divas reizes gadā. Tajā pašā dienā paredzēts arī balsojums par rezolūciju. Šāda iniciatīva izrādīta, ņemot vērā Eiropas parlamentā saņemtās pilsoņu petīcijas un dalībvalstīs īstenotās iniciatīvas, kurās norādīts uz laika maiņas negatīvo ietekmi uz veselību, rezolūcijas projektā Eiropas komisija aicināta piedāvāt atteikties no laika maiņas. Informācija Ekonomikas ministrijas mājaslapā liecina, ka pāreja uz vasaras laiku ir pulksteņu pārregulēšana, lai vakaros dienas gaisma būtu ilgāk, bet rītos - mazāk. Pāreja uz vasaras laiku notiek pavasarī, pagriežot pulksteņa rādītājus par stundu uz priekšu, bet vasaras laiks beidzas rudenī, kad pulksteņa rādītāji tiek pagriezti stundu atpakaļ.

Latvijas Dendrologu biedrība par 2018. gada koku izvēlējusies parasto ozolu, informē Latvijas Dabas fonds. Biedrības ieskatā, parastais ozols ir Latvijas dižākais koks, kas turklāt ieņēmis goda vietu mitoloģijā un tautas tradīcijās ne tikai baltu apdzīvotajā teritorijā, bet arī daudz plašākā reģionā un senākā vēsturē. Parastais ozols ir viena no aptuveni 530 ozolu sugām, kuras savvaļā izplatītas ziemeļu puslodes mērenajā un subtropu joslā, kā arī Dienvidamerikas tropu joslā. Līdz ar to šajā koku ģintī ir daudz mūžzaļu sugu, kas arī nerada asociācijas ar pazīstamajiem Latvijas ozoliem. Lielākais parastais ozols Baltijā ir Kaives senču ozols, kura stumbra apkārtmērs sasniedzis 10,52 metrus. Par dižkoku Latvijā ozols kļūst tad, kad sasniedz četru metru stumbra apkārtmēru, taču pašvaldības ir tiesīgas un tiek aicinātas savā teritorijā aizsargāt arī tievākus kokus, it īpaši, ja tie ir veselīgi un dod pienesumu kādai ainavai.

Un vēl

Vairākums iedzīvotāju uzskata, ka Latvija kā valsts patlaban pastāv bez lielām izmaiņām, liecina pētījumu aģentūras SDKS veiktās aptaujas dati. Pērn veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, vai, kopumā ņemot, viņuprāt, Latvija kā valsts patlaban pilnveidojas un attīstās, pastāv bez lielām pārmaiņām, vai arī atrodas savā norietā. Vairākums jeb 55% iedzīvotāju ieskatā Latvija patlaban pastāv bez lielām izmaiņām. Salīdzinot ar 2015.gadā veiktās aptaujas rezultātiem, šādi domājošu cilvēku īpatsvars palicis nemainīgs. Vēl gandrīz katrs piektais jeb 19% aptaujāto atzina, ka, viņuprāt, valsts pilnveidojas un attīstās. Pretēju viedokli pauda 18% iedzīvotāju, uzsverot, ka Latvija atrodas savā norietā. Savukārt 9% aptaujāto bija grūtības sniegt konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievija šodien Kaļiņingradas apgabalā izvietojusi raķetes "Iskander"; Pērn Latvijā pieaugusi apdrošināšanas sabiedrību kapacitāte; un Reģistrēti jau 11 masalu slimnieki.

Krievija šodien Kaļiņingradas apgabalā izvietojusi raķetes "Iskander", kas spēj nest kodollādiņus, turklāt šoreiz gatavojas dislocēt tās uz pastāvīgu palikšanu, paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis. Kā norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs, iepriekš Krievija šos operatīvi taktiskos raķešu kompleksus Kaļiņingradas apgabalā dislocēja tikai uz mācību laiku, bet "šai reizē situācija ir citāda - tā ir pastāvīga dislokācija ar visu nepieciešamo infrastruktūru". Lietuvas izlūkdienesti iepriekš norādījuši, ka "Iskander" dislocēšana Kaļiņingradas apgabalā ir potenciāli bīstama galvenokārt tādēļ, ka tos var izmantot, lai kavētu NATO sabiedroto darbību reģionā. Grībauskaite aicinājusi NATO drīzāk atjaunināt Baltijas valstu aizsardzības plānus, atvieglot karaspēka pārvietošanos reģionā un nodrošināt tā pretgaisa aizsardzību.

Veselības ministre Anda Čakša, īsi pirms došanās dekretā, paziņoja, ka valsts kļūšana par reģionālo slimnīcu līdzīpašnieku palīdzētu veidot vienotu slimnīcu tīklu. Radio1 noskaidroja, ka Veselības ministrijas piedāvājumu Jēkabpils pilsētas pašvaldība pagaidām nav saņēmusi. Tāpat SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” nav iesaistījusies šāda rakstura pārrunās. Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis norāda, lai varētu saprast kā mainītos SIA Jēkabpils reģionālās slimnīcas pārvaldīšana, ja valsts kļūtu par iestādes līdzīpašnieku, nepieciešams saprast, kā Veselības ministrija pārvalda savas kapitālsabiedrības. Vienlaicīgi, Gogulis atzīmēja, ka primāri Jēkabpils pašvaldībai ir svarīgi nodrošināt slimnīcas saglabāšanu Jēkabpilī ar ne mazāku medicīnisko pakalpojumu sniegšanu kā tas ir pašreiz. Ja Veselības ministrija nāks klajā ar konkrētu līdzdalības priekšlikumu SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca”, pašvaldība informēs iedzīvotājus un veiks rūpīgu piedāvājuma analīzi.

Turpinām ziņas

Apdrošināšanas sabiedrības pērn Latvijā prēmijās parakstīja 468,9 miljonus eiro, kas ir par 18,8% vairāk nekā 2016.gadā. Savukārt atlīdzībās apdrošinātāju klienti pērn Latvijā saņēmuši 270,8 miljonus eiro, un tas ir par 9,3% vairāk nekā 2016.gadā, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotā informācija. Eksperti norāda, ka pagājušajā gadā nozare piedzīvojusi ievērojamu izaugsmi. Pēc vairāku gadu pārtraukuma parakstīto prēmiju apjoms audzis straujāk par klientiem izmaksāto atlīdzību apjomu. Liela loma šajā pagrieziena punktā bijusi OCTA un dzīvības apdrošināšanas veidiem – pieauga OCTA polišu cenas, un nodokļu reformas noteiktās likumdošanas izmaiņas sekmēja interesi par dzīvības apdrošināšanas līgumiem gada izskaņā. Turklāt dzīvības apdrošināšana aizņem lielāko apdrošināšanas tirgus segmentu jeb 24,6%, un parakstīto prēmiju apjoms šajā apdrošināšanas veidā pērn auga par 18,2%, sasniedzot 115,3 miljonus eiro.

2017.gada decembrī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas 3,95 miljonus zāļu iepakojumu par 32,08 miljoniem eiro (ar PVN). Naudas izteiksmē tas ir par 0,2% mazāk nekā pērnā gada novembrī un par 1,54% mazāk nekā 2016.gada decembrī, ziņo Zāļu valsts aģentūra.
Aģentūrā norāda, ka vispārēja tipa aptiekām decembrī tika pārdoti 3,59 miljoni zāļu iepakojumu 28,04 miljonu eiro vērtībā.Turklāt ārpus Latvijas pārdotas 499 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra zāles (tai skaitā 209 kompensējamo zāļu saraksta zāles) par 12,15 miljoniem eiro, kas ir par 35% vairāk nekā novembrī. Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu decembrī bija 8,12 eiro ar PVN.

Un vēl

Neilgā laika posmā Latvijā reģistrēti jau 11 gadījumi, kad pieaugušie saslimuši ar masalām. Astoņi pacienti ārstējušies Latvijas Infektoloģijas centrā. Pēdējais no viņiem no stacionāra izrakstīts pagājušajā nedēļā. Ņemot vērā, ka masalas ir ļoti lipīga vīrusa infekcija, kas izplatās gan tiešos kontaktos, gan gaisa pilienu veidā, infektologi neizslēdz iespēju, ka tiks konstatēti vēl jauni saslimšanas gadījumi. Ārsti norāda, ka masalas ir arī ļoti smaga slimība, kurai raksturīgas komplikācijas un ilgs izveseļošanās process. Taču pie pietiekamas vakcinācijas aptveres masalas parasti neizplatās, un mediķi uzsver: pat viens gadījums – tas ir daudz. Masalas Latvijā nebija bijušas gandrīz trīs gadus.

Atstājiet komentāru