2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 12.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 12.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpils pils šonedēļ skolēnus aicina uz radošajām darbnīcām “Brīvdienas muzejā”; BK Jēkabpils paziņo par jaunu spēlētāju komandā, bet volejbola komanda Lūši gūst kārtejo uzvaru; un Brīvdienās negaidīti mūžībā aizgājusi Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ilze Cīrule.

Šonedēļ Krustpils pilī no pirmdienas līdz piektdienai 1. – 4. klašu skolēni aicināti apmeklēt radošās darbnīcas “Brīvdienas muzejā”. Radošās darbnīcas būs veltītas Latvijas Valsts simtgades tēmai. Nodarbībās skolēni iepazīsies ar muzeju, uzzinās daudz interesanta par Latviju un tās vēsturi, kā arī veidos dažādus rokdarbus. Nodarbību laiks katru darba dienu no pulksten desmitiem līdz vieniem dienā. Dalībniekiem jānodrošinās ar maiņas apaviem un uzkodām pusdienu pauzei. Pieteikties radošajām darbnīcām var zvanot pa tālruni: 65221042 vai 27008136.

Jau ziņojām, ka piektdien Jēkabpilī tika slēgtas pilsētas slidotavas - stadiona teritorijā un Pils rajonā. Jēkabpils sporta dzīves organizatori šonedēļ skolēnu brīvlaikā jauniešus aicina turpināt baudīt aktīvo atpūtu. Šonedēļ kameršļūkšanas trase Mežaparkā strādās BEZ BRĪVDIENĀM! Trases darba laiks no 12.-18.martam: no pirmdienas līdz piektdienai no pl.12:00 līdz 19:00; sestdien, svētdien - no pl.11:00 līdz 19:00. Ikviens aicināts izbaudīt aktīvo atpūtu Jēkabpils Mežaparkā!

Pagājušās nedēļas nogalē un brīvdienās valdīja atkusnis, kas mazināja ledus biezumu upēs un ezeros un veicināja tā trauslumu. Jēkabpils pilsētas pašvaldība iedzīvotājiem atgādina, ka uz ūdenstilpņu ledus atrasties ir bīstami! Jēkabpilī noteikts aizliegums atrasties uz Daugavas ledus. Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis informē, ka pašvaldības policija ir uzrakstījusi vairākus administratīvā pārkāpuma protokolus, tomēr cilvēki nereti ir neapdomīgi un nevajadzīgi riskē ar savu dzīvību, šķērsojot Daugavas ledu. Jēkabpils pilsētas pašvaldība vēlreiz iedzīvotājiem atgādina, ka uz ūdenstilpņu ledus atrasties ir bīstami, tādēļ lūgums neriskēt ar savu dzīvību un veselību!

Turpinām ziņas

Latvijas basketbola klubs "Jēkabpils" oficiāli paziņojis par horvātu basketbolista Domagoja Samača pievienošanos. 9.martā Jēkabpilī no Horvātijas ieradās jaunais BK „Jēkabpils” spēlētājs Domagojs Samačs. Plānots, ka 24 gadus vecais un 206 cm garais basketbolists paliks „lūšu” komandā līdz Latvijas Basketbola līgas sezonas beigām. LBL pārēju pēdējā diena bija 28. februārī, bet vēl vienu basketbolistu komandas var pieteikt līdz 16.martam, un „Jēkabpils” izmantoja šo iespēju. Šo sezonu Samačs iesāka Lietuvas Basketbola līgas klubā „Dzūkija”, spēlējot laukumā vidēji 17 minūtes, viņš 19 mačos vidēji guva 4,9 punktus un izcīnīja 3,7 atlēkušās bumbas. Iepriekš „Jēkabpils” jaunais komandas biedrs spēlējis VTB līgā „Parma” komandā, kā arī Horvātijas komandās Zagrebas „Hermes Antalica” un „Cibona”. Lai atgrieztos izslēgšanas spēļu sešiniekā, „OlyBet” LBL regulārajā turnīrā Sanda Buškevica vadītajai komandai atlikušas piecas spēles – pret BK „Ogre”, BK „Jūrmala”, BK „Betsafe/Liepāja”, „Latvijas Universitāte” un BK „Ventspils”. Šobrīd „lūši” ar uzvarētām septiņām un zaudētām 17 spēlēm LBL rezultātu tabulā ir tieši aiz izslēgšanas spēļu līnijas – septītajā pozīcijā. Savu debiju „OlyBet” LBL Domagojs Samačs piedzīvos sestdien, 17. martā, kad BK „Jēkabpils” savā laukuma uzņems BK „Ogre” komandu.

Pie svarīga panākuma "Credit24 Meistarlīgas" volejbola čempionāta spēlē sestdien tika Jēkabpils "Lūši". "Lūši" izbraukumā ar 3-1 pārspēja savus tuvākos sekotājus kopvērtējuma tabulā "Rakvere" no Igaunijas. Šis panākums Jēkabpils komandai ļāvis apsteigt Austra Štāla trenēto Igaunijas vienību Tallinas "Selver" un pakāpties uz ceturto vietu, kas ceturtdaļfināla sērijā ļautu tikt pie mājas spēļu priekšrocībām, bet līdz regulārā turnīra beigām atlikusi vēl viena kārta, un abi klubi vēl var samainīties vietām. Sestdienas uzvarā 19 punktus guva Ēriks Voroņko, kamēr 17 punktus pievienoja Rihards Puķītis.

Un vēl kāda sēru vēsts

Naktī uz sestdienu negaidīti 53 gadu vecumā mirusi Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Viņa valsts ieņēmumu dienetu vadīja kopš 2016.gada novembra. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece apliecina, ka Cīrule atrasta mirusi savā dzīvesvietā bez redzamām vardarbīgas nāves pazīmēm. Atbilstoši procedūrai nozīmēta tiesu medicīnas ekspertīze nāves cēloņa noteikšanai. Ministru prezidents Māris Kučinskis negaidīto vēsti pārrunājis ar finanšu nministri Danu Reiznieci-Ozolu, un viņi vienojušies, ka šodien tiks nozīmēts VID vadītāja vietas izpildītājs. Valdības vadītājs izsaka līdzjūtību Cīrules ģimenei, tuviniekiem un draugiem. Arī VID konsultante komunikāciju un sabiedrisko attiecību jautājumos Aļona Zandere visu VID darbinieku vārdā izteikusi visdziļāko līdzjutību Cīrules tuviniekiem. Jau ziņots, ka iepriekš Cīrule bija guvusi ilggadēju vadības pieredzi apdrošināšanas uzņēmumos "Balta" un "Gjensidige Baltic". Viņa ieguvusi maģistra grādu uzņēmumu un organizācijas vadīšanā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Valstī nav konkrēta plāna, kā ārstēt vēža pacientus individuāli; Iekšlietu ministrija tuvākajā nākotnē nav plānojusi atteikties no izdienas pensijām; un Latvijas Romas katoļu baznīcas bīskapi pauž prieku par septembrī gaidāmo pāvesta Franciska vizīti.

Tā kā valstī nav konkrēta plāna, kā ārstēt vēža pacientus individuāli, daļu slimnieku “pārārstē” jeb apstaro vai dodam ķīmijterapiju pārāk daudz - to, ka dažkārt tā ir pat ceturtā daļa vēža pacientu, godīgi atzīst Latvijas onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis. Viņš uzskata, ka tikai pēdējos gados onkoloģija lēnām rāpjas laukā no dziļas bedres. Šogad Veselības ministrija lauvas tiesu – 4,5 miljonus eiro - sola tieši starošanas aparatūras atjaunošanai Latvijas onkoloģijas centrā. Bet jaunu plānu rakstīs nākamgad. Cīnoties par iespēju dzīvot, vēža pacienti saskārušies ar vienu un to pašu. Proti, ar attieksmi – “Palīdzēt nevaram, tālāk cīnīties paši!”. Tādos gadījumos runa ir par vajadzīgajām zālēm vai izmeklējumiem. Tad atliek paļauties uz ziedotāju palīdzību. Tikmēr Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daiga Mūrmane-Umbraško bilst, ka ne tikai onkoloģija, bet arī psihiatrija ir palikusi pabērna lomā. Šīs abas nozares būtiski atpaliek no citām.

Restorānā un krogā Solsberi atklātas bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanā izmantotās vielas pēdas, apstiprinājušas Lielbritānijas amatpersonas. Nervus paralizējošās vielas pēdas atrastas itāļu restorānā "Zizzi" un krogā "The Mill", kurus Skripaļs un viņa meita apmeklēja 4.martā. Vēlāk tajā pašā dienā viņi bez samaņas tika atrasti uz soliņa parkā. Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā. Dienā, kad Skripaļi tika saindēti, krogu un restorānu apmeklēja aptuveni 500 cilvēki. Varasiestādes aicinājušas pārējos apmeklētājus piesardzības nolūkos izmazgāt savas drēbes un notīrīt pārējās mantas, kas viņiem tobrīd bija līdzi. Izmeklēšanā pašreiz iesaistīti vairāk nekā 250 Lielbritānijas pretterorisma vienību policisti un identificēti vairāk nekā 240 liecinieki, ziņo BBC. Varasiestādēm vēl nav izdevies atrast avotu, no kura Skripaļi tika saindēti, bet politiķi brīdinājuši, ka saskatāms Krievijas rokraksts. Maskava ir asi reaģējusi uz apsūdzībām iespējamajā līdzdalībā Skripaļa saindēšanā. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien nodēvēja to par propagandu.

Turpinām ziņas

Iekšlietu ministrija tuvākajā nākotnē nav plānojusi atteikties no izdienas pensiju piešķiršanas iekšlietu nozares amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Jau ziņots, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas izvērtējumā par Latvijas pensiju sistēmu norādīts, ka būtu no jauna jāiekļauj izdienas pensijas galvenajā pensiju shēmā, jo gandrīz 40% šo pensiju saņēmēju ir jaunākie par 50 gadiem un vairums no viņiem apvieno darbu ar pensiju saņemšanu. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija uzskata, ka šādam izņēmumam ir nepietiekams pamatojums. Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis uzsver, ka iekšlietu nozares izdienas pensijas "nevar tikt skatītas horizontāli", neizvērtējot katras valsts un nozares konkrētos apstākļus. Viņš uzskata, ka, atņemot vienu no būtiskākajām sociālajām garantijām policistiem, glābējiem un robežsargiem, tiks būtiski ietekmēta Latvijas iekšējā drošība, jo iekšlietu dienestos vairāk nekā 30% amatpersonām ir tiesības pieprasīt izdienas pensiju.

Zvērinātu advokātu birojs "BDO Law" izvērtēs, cik atbilstoši Ekonomikas ministrija savulaik pieņēmusi lēmumus, ar kuriem piešķirtas tiesības pārdot no atjaunojamiem energoresursiem saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkumā. Par šo darbu advokāti saņems līdz 50 tūkstoši 820 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Kā skaidro Ekonomikas ministrijas pārstāvji, šī iepirkuma mērķis ir veikt neatkarīgu auditu, kas izvērtētu lēmumu pieņemšanas atbilstību ārējo normatīvo aktu prasībām, kā arī veikt šo lēmumu izpildes procesa uzraudzības pietiekamības un efektivitātes novērtējumu. ma lēmumu par atbilstošāko atzīt "BDO Law" piedāvājumu, norādīja EM pārstāvji. Kā ziņots, līdz šim Ekonomikas ministrija ir atcēlusi atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros kopumā 21 koģenerācijas elektrostacijai. Tādējādi, pēc ministrijas aplēsēm, novērsts iespējamais obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējais izmaksu pieaugums turpmākajos desmit gados par aptuveni 334,8 miljoniem eiro. Atļaujas atceltas arī SIA "Energo Fortis" Līvānu novadā, SIA "Madonas Eko" Madonas novadā, SIA "Evokem" Līvānu novadā, SIA "Krustpils AER" Krustpils novadā un SIA "Barkavas enerģija" vienai elektrostacijai Madonas novadā.

Un vēl

Latvijas Romas katoļu baznīcas bīskapi pauž prieku par septembrī gaidāmo pāvesta Franciska vizīti, norādot, ka šāds paziņojums parāda Baltijas valstu nozīmīgumu. Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs uzskata, ka pāvesta Franciska vizīte Latvijas tautai nesīs lielu Dieva svētību. Viņš aicināja apzināties, ka latvieši iekļuvuši izredzēto skaitā, jo pāvestu vizītē ielūgušas ļoti daudzas valstis. Savukārt Liepājas bīskaps Viktors Stulpins cer, ka arī Latvijā Francisks sniegs drosmīgu uzrunu par daudzām sabiedrībai svarīgām jomām, liekot cilvēkiem aizdomāties par savu darbošanos, kā arī pamudināt kaut ko mainīt, lai vairāk kalpotu visas sabiedrības labumam. Kā ziņots, Pāvesta Franciska vizīte Latvijā notiks šī gada 24.septembrī. Vizītes laikā pāvests Francisks tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem, kā arī piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Plānots, ka pāvests piedalīsies arī ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, kā arī celebrēs Svēto Misi Aglonas bazilikā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Kalnmeiers par ASV kritiku finanšu sektoram teic, ka tā ir sarkanā kartīte visai valstij; CSDD aicina autovadītājus nesteigties ar ziemas riepu nomaiņu; un Masveida gājputnu atgriešanās Latvijā tiek prognozēta pēc divām nedēļām.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uzskata, ka ASV aizrādījumi par problēmām Latvijas finanšu sektorā cīnīties ar naudas atmazgāšanu nav pārmetums vienai bankai vai institūcijai, bet visai valstij kopumā. Kalnmeiers intervijā latvijas televīzijai norādīja, ka ASV pārmetumi ir “sarkanā kartīte valstij kopumā”, un nevajagot nodalīt kādu atsevišķu iestādi – Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, valdību vai Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu. Viņš arī norādīja, ka Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests līdz šim darbojās atbilstoši tam pieejamiem resursiem un adekvāts atbalsts tam ir tikai pēdējās valdības laikā.

Latgales partija Saeimas vēlēšanās varētu startēt kopā ar "Vienotību", šodien ziņo laikraksti. Kā vēsta "Latvijas Avīze", acīmredzams, ka latgalieši pievienosies "Vienotībai" un tās reģionālajiem satelītiem no Tukuma, Valmieras, Kuldīgas. Latgales partijas kongresā izskanēja, ka uz "Vienotības" un reģionālo spēku bāzes jāveido jauna apvienība, kurā visi partneri darbojas uz līdztiesīgiem pamatiem ar katram pieņemamu programmu. Apvienības valdē jāvēlē pa vienam pārstāvim no katras dalībpartijas. Turklāt, ņemot vērā "Vienotības" popularitātes kritumu Latgalē, jāatsakās no vecā nosaukuma, un vēlēšanu apvienībai jāstartē ar jaunu zīmolu. Arī "Diena" ziņo, ka visticamāk, Daugavpils domnieka Jāņa Lāčplēša vadītā Latgales partija paliks kopā ar līdzšinējiem sabiedrotajiem no "Vienotības" un reģionālajām partijām, ar kurām strādā vienā frakcijā jau šajā Saeimā. "Vienotība" piedāvā Latgales partijai uzņemties pilnu atbildību par kandidātu saraksta veidošanu Latgales vēlēšanu apgabalā.

Turpinām ziņas

Autovadītājiem ir jāizvērtē laika apstākļi un lēmums par riepu maiņu jāpieņem atbildīgi, uzsver Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvji, neiesakot steigties ar ziemas riepu nomaiņu. Uz jautājumu, vai saistībā ar mainīgajiem laikapstākļiem Latvijā nebūtu vēlams rosināt kādas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos attiecībā uz riepu maiņu, CSDD norāda, ka Latvijā ir ļoti mainīgi laika apstākļi un dažreiz jau oktobrī mēdz uzkrist sniegs, bet uz ceļa parādīties ledus. Tas pats attiecas uz pavasari, kad ziema var turpināties arī pēc 1.marta, kā šogad. Jau šobrīd auto ar ziemas riepām var aprīkot ātrāk nekā likumā noteiktajā obligātajā termiņā - no 1.decembra, kā arī ziemas riepas var izmantot arī pēc 1.marta, un lielākā daļa autovadītāju jau tā arī rīkojoties. Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka no 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3 tūkstoši 500 kilogramus, jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Pārējā laikā ziemas riepu lietošana ir pēc autovadītāja ieskatiem un atbilstoši laika apstākļiem. CSDD iesaka neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem.

Rīt, 13.martā Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes sēžu zālē notiks Jēkabpils pilsētas 7. zinātniski pētniecisko darbu konkursa noslēguma pasākums, kurā darbu autori uzstāsies ar darbu prezentācijām. Jēkabpils pilsētas pašvaldības zinātniski pētniecisko darbu konkursa mērķis ir rosināt pilsētas izglītības iestāžu izglītojamos veikt pētījumus par Jēkabpils pilsētu un tai aktuālām tēmām. Šogad izvērtēšanai pieteikti astoņi darbi dažādās jomās. Darbus izstrādājuši Jēkabpils 3.vidusskolas un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi. Pasākuma noslēgumā tiks paziņoti Jēkabpils zinātniski pētniecisko darbu konkursa uzvarētāji. Labāko darbu autori saņems naudas balvas.

Un vēl

Sinoptiķi sola, ka šonedēļ sniega sega lielākajā daļā Latvijas nokusīs. Laikam kļūstot siltākam, mājās atgriežas arī putni, kuri ziemu pavadījuši siltākās zemēs. Latvijā jau atgriezušās dažas dzērves, ķīvītes, bet masveida putnu migrāciju ornitologi prognozē pēc nedēļas vai divām. Putni, kas ziemu ir pavadījuši siltajās zemēs, nu jau ir uzsākuši savu ceļu atpakaļ uz savām mājām Latviju. Šobrīd mājās atgriezušās jau dažas dzērves, ķīvītes, lauka un meža baloži. Kurš pirmais ierodas, tas atrod labākās ligzdošanas vietas. Ja kļūs siltāk, plašāku putnu migrāciju piedzīvosim tuvāko nedēļu laikā. Pirmie mājās atgriežas tie putni, kas pārziemo tepat Eiropā. Tie putni, kuri ziemo Āfrikā, Latviju varētu atgriezties ātrākais marta beigās, tomēr lielāko daļu redzēsim vien aprīli vai pat maija sākumā. Tiem, kuriem nav laika doties pastaigās un pašiem ar savām acīm vērot putnu migrāciju, tiek piedāvāta aizraujoša iespēja sekot līdzi vairākiem putniem interneta tiešraidēs. Latvijas Dabas fondā stāsta, ka šobrīd aktīvas ir trīs kameras, vēlāk būs vairāk.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās kalusieties: Par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju atkal ieceļ Pelēko; Nedēļas nogalē Jēkabpilī un Viesītē dzēsti ugunsgrēki; un Šonedēļ Advokatūras dienās iedzīvotāji varēs saņemt advokātu bezmaksas juridiskās konsultācijas visā Latvijā.

Par Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietas izpildītāju ir iecelta līdzšinējā ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā, VID Nodokļu pārvaldes direktore Dace Pelēkā. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola norāda, ka VID turpinās līdzšinējās dienesta ģenerāldirektores Ilzes Cīrules iesāktais un haoss iestādē nav gaidāms. Nākamnedēļ plānots vienoties ar Valsts kanceleju par VID vadītāja konkursa kritērijiem un laiku. Reizniece-Ozola pagaidām neprognozēja, vai jaunais vadītājs tiks meklēts valsts pārvaldē, vai uzņēmēju vidē, vien norādīja, ka iespējas ir dažādas. Ministre arī uzsvēra, ka vislabākais, ko Ilze Cīrule izdarīja ar VID, ir tas, ka uzņēmēji un sabiedrība novērtēja, ka VID mainās un kļūst nevis par draudu, bet par biedru un atbalstu. Tāpat arī ministre norādīja, ka būtiskākās lietas, kas VID jāturpina, ir Nodokļu un muitas policijas nostiprināšana, nodokļu reformas skaidrošana grāmatvežiem, vienotā konta ieviešana, audita veikšanas reforma, ieviešot labākas procedūras.

Pagājušās darba nedēļas nogalē, piektdien pēcpusdienā ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jauno ielu Jēkabpilī, kur divstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma konstatēts, ka dzīvojamās mājas pirmā stāva istabā pie kamīna deg grīda 4m2 platībā. Ugunsgrēks likvidēts nepilnas stundas laikā.

Savukārt sestdien pēcpusdienā tika saņemts izsaukums uz Viesītes novada Rites pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies trīsstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka otrā stāva dzīvokļa virtuvē deg grīda un ventilācijas šahta 6m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās astoņi cilvēki. Ugunsgrēks likvidēts triju stundu laikā.

Turpinām ziņas

Šonedēļ Advokatūras dienās iedzīvotāji varēs saņemt advokātu bezmaksas juridiskās konsultācijas visā Latvijā. Advokatūras dienas notiek jau devīto gadu, un šogad īpaši uzmanība veltīta cietušo tiesību skaidrošanai, bet konsultācijas būs iespējams saņemt arī citās jomās. Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija mājaslapā "www.advokatura.lv" ir publiskojusi sarakstu ar Advokatūras dienu konsultāciju sniedzējiem un aicina iedzīvotājus pieteikties. Šogad bezmaksas konsultācijas sniegs vairāk nekā 100 zvērināti advokāti un viņu palīgi. Visvairāk zvērinātu advokātu būs Rīgā, kā arī bezmaksas konsultācijas būs nodrošinātas citās pilsētās, piemēram, Jēkabpilī. Iedzīvotāji var vērsties ne tikai cietušo tiesību, bet arī īres un mājokļa tiesību, apsaimniekošanas jautājumos, ģimenes, mantojuma tiesību, parādsaistību, darba tiesisko attiecību un citos jautājumos, atbilstoši advokāta specializācijas jomai.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par smilšu, nevis sāls izmantošanu ielu kaisīšanā. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Fīlips Kapustins. Viņš piedāvā blīvi apdzīvotās vietās un pilsētās sāls kaisīšanas vietā izmantot smiltis. Kapustins uzsver, ka pilnīgi nekaitīgu pretapledošanas materiālu nav, taču smiltis mazāk bojā apavus un automašīnu virsbūves nekā sāls. Tāpat smiltis, atšķirībā no sāls, nerada kairinājumu mājdzīvnieku ķepām. Kapustins zināja teikt, ka viens no galvenajiem iemesliem, kapēc mūsdienās ledus kausēšanas nolūkos izmanto sāli, ir saistīts ar tās izmaksām, proti, tā ir lētāka nekā citi materiāli. Lai samazinātu izmaksas, sāli varētu joprojām izmantot uz lieliem autoceļiem un ārpus pilsētām, taču apdzīvotās vietās, kurās uzturas daudz cilvēku, kā primārais materiāls būtu izmantojamas mazāk kaitīgās smiltis, rosināts iniciatīvā. Idejas autora ieskatā sāls neizmantošana nodrošinās to, ka ziemas sezonā mazāk tiktu bojātas mājdzīvnieku ķepas, cilvēku apavi, automašīnu virsbūves, ceļa kvalitāte, kā arī viss cits, kas saistīts ar pārmērīgu sālslietošanu uz pilsētu ceļiem.

Un vēl

Tuvāko silto dienu laikā nokūstot sniegam un pēc tam atgriežoties aukstumam, daudzviet Latvijā nedēļas otrajā pusē gaidāms kailsals, vēsta pašreizējā "Global Forecast System" (GFS) prognoze. Šīs nedēļas sākumā Latvijā gaidāms siltākais laiks kopš oktobra. Sagaidāms, ka līdz trešdienai valsts lielākajā daļā būs izzudusi vienlaidu sniega sega, tā saglabāsies tikai vietām Vidzemē un Latgalē. Līdz ar to upēs - īpaši valsts rietumu un centrālajā daļā - strauji kāps ūdens līmenis, vietām iespējama ledus iešana un palieņu applūšana. Paredzams, ka naktī uz ceturtdienu visā Latvijā atgriezīsies neliels sals, nedēļas nogalē gaisa temperatūravietām noslīdēs zem -10 grādiem. Iespējams spēcīgs ziemeļaustrumu vējš. Atbilstoši šī brīža GFS prognozei nākamnedēļ nav gaidāma snigšana un daudzviet iestāsies kailsals. Vēlāk mēneša gaitā un vēl arī aprīlī prognozēts gan sniegs, gan putenis, starp aukstuma viļņiem iespējamas pavasarīgi siltas dienas.
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils mācību iestādēs saslimstība ar gripu novērota tikai atsevišķos gadījumos; Hdrologi plūdus prognozē marta beigās un aprīļa sākumā; un Šovakar īgas Lutera draudzes centrā notiks diskusija par situāciju Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Apkopojot informāciju no Jēkabpils pilsētas skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm, noskaidrots, ka ziemas periodā pārsvarā konstatēti izglītojamo saslimšanas gadījumi ar akūtām augšējo elpceļu slimībām, nedaudz mazāk konstatēta saslimšana ar gremošanas trakta vīrusiem, informē Izglītības nodaļas, Izglītības darba speciāliste Sarmīte Strapcāne. Viņa norāda, ka gripa konstatēta tikai dažos atsevišķos gadījumos. Masveida saslimšana ar gripu izglītības iestādēs nav konstatēta. Vienā skolā un divās pirmsskolas izglītības iestādēs konstatēta saslimšana ar vējbakām, kopskaitā 24 gadījumi. Statistika liecina, ka Jēkabpils pamatskolā vidējais apmeklējums 70%, Jēkabpils 3.vidusskolā 90%., Jēkabpils Valsts ģimnāzijā 85%, Jēkabpils vakara vidusskolā 65%, pirmsskolas izglītības iestādēs vidēji 50-60%.

SIA JK Namu pārvalde marta sākumā Jēkabpilī, Auseklīša ielā 3, uzlikusi jaunas pastkastītes sadedzināto vietā, informē sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece. Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē šajā ēkā tika aizdedzinātas pastkastītes, par vandalismu tika informēta policija, vainīgie joprojām nav atrasti. Namu pārvaldes darba drošības speciālists Ingus Geistarts stāsta, ka pastkastītes aizdedzina diezgan reti. Taču tās mēdz bojāt, piemēram, sadauzot. Jebkurā gadījumā cietēji ir visas mājas iedzīvotāji, kuriem bojātais īpašums jāatjauno no savas mājas uzkrājuma.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Vēstures muzejs ieguvis finansējumu ekspozīcijas "Krustpils pils virtuve laikmetu griežos" dizaina projekta izstrādei. Saņemtā finansējuma apmērs ir 5000 eiro. Minēto finansējumu Jēkabpils Vēstures muzejs ieguvis piedaloties ar projektu "Ekspozīcijas "Krustpils pils virtuve laikmetu griežos" dizaina projekta izstrāde" Valsts kultūrkapitāla fonda Kultūras mantojuma nozares mērķprogrammas "Muzeju nozares attīstības programma un muzejisko priekšmetu iepirkums" projektu konkursā. Projektā paredzēts izstrādāt ekspozīcijas dizaina projektu Krustpils pils vēsturiskās virtuves atjaunošanai, pils saimnieciskajā ēkas daļā, kuras pirmsākumi meklējami 18.gadsimta beigās. Telpā, kur vēsturiski vairākus gadsimtus atradās muižas virtuve, muzeja apmeklētāji tiks iepazīstināti ar pils virtuves interjeru, vēsturiskajām tradīcijām ēdiena gatavošanā, pasniegšanā un galda kultūrā.
Savukārt izglītojošās programmas apmeklētājiem dos iespēju arī praktiski iejusties seno muižas saimnieču vai kalpotāju lomā.

Lai gan tuvākajās dienās daudzās upēs strauji kāps ūdens līmenis un vietām iespējama zemāko vietu applūšana, plašākie pali gaidāmi marta beigās un aprīļa pirmajā pusē, liecina pašreizējā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze. Tā kā tuvākajās nedēļās netiek prognozēti stipri nokrišņi un atkusnis mīsies ar salu, gaidāms pakāpenisks palu process un upju notece caurmērā būs tuvu normai. Dažu upju posmos, kur ledus sāks iet tuvākajās dienās, var veidoties bīstama situācija, ja radīsies ledus sastrēgumi, kuri pēc tam sasals, izraisot ilgstošu ūdens līmeņa kāpumu augšpus sastrēguma. Ledus biezums upēs patlaban ir plānāks nekā ierasts, bet zem ledus segas vietām ir pamatīgs vižņu slānis, kas radīs sarežģījumus ledus iešanas gaitai pavasarī. Bīstamākā situācija iespējama Daugavā, kur no Pļaviņām līdz Baltkrievijai daudzviet ir ledus sablīvējumi. Vižņi zem ledus Daugavā ir vidēji 20-170 centimetru (cm) biezā kārtā, visvairāk vižņu sakrājies pie Jēkabpils un Pļaviņām. Ledus biezums Daugavas posmā no Latvijas un Baltkrievijas robežas līdz Jēkabpilij ir 25-33 cm, bet Pļaviņu ūdenskrātuvi sedz līdz 37 cm biezs ledus. Ledus iešanas laikā Daugavā bīstami ledus sastrēgumi var veidoties Jēkabpils - Pļaviņu posmā, lejpus Jersikas, kā arī Līksnas - Nīcgales posmā.

Un vēl

Šovakar Rīgas Lutera draudzes centrā notiks diskusija par situāciju Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā un tajā nepieciešamajām pārmaiņām. Aicinājums uz diskusiju pirms aptuveni divām nedēļām izplatīts 15 luterāņu mācītāju publiskā paziņojumā, kurā pausts satraukums par iespējamu luterāņu baznīcas nozagšanu un attālināšanos no Rietumu protestantiskajai kristietībai tuvās un saprotamās tradīcijas, kas pārstāv skata plašumu, teoloģisku daudzveidību un atbildīgu akadēmisko brīvību. Vēstuli parakstījuši 15 atvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcas biedri - mācītāji un viena evaņģēliste. Viņi vēlas vērst visas kristīgās sabiedrības uzmanību uz pašreizējo situāciju luterāņu baznīcā. Atgādinot, ka bijušo luterāņu mācītāju Juri Rubeni aiziet no mācītāja amata pamudināja mīlestības un pacietības trūkums mācītāju savstarpējās sarunās, vēstules autori pauž pārliecību, ka šāda nespēja mīlēt un panest savu amata brāli, kā arī mīlestības trūkums baznīcas iekšpusē liecina par ļoti nopietnu problēmu. Vēstuli parakstījuši Vietalvas draudzes palīgmācītājs Jānis Alsiņš, Zasas un Dignājas draudžu mācītājs Ivars Dzelme, kā arī Jēkabpils Svētā Miķela draudzes mācītājs Modris Plāte.

Atstājiet komentāru