2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 15.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 15.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes deputāti šodien lems par aizņēmuma ņemšanu būvprojekta izstrādei Draudzības alejas un Viestura ielas pārbūvei; Jēkabpilieši šodien aicināti uz tikšanos ar pašvaldības komunālo uzņēmumu vadītājiem; un Vēl tikai šodien skolēnu brīvdienās Jēkabpils kino mītnē būs skatāma animācijas filma “Džungļu patruļa”.

Jēkabpils domes finanšu komietejā šodien lems par aizņēmuma ņemšanu būvprojekta izstrādei. Pašvaldība šogad plāno uzsākt projekta “Draudzības alejas un Viestura ielas no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai pārbūve, Jēkabpilī” īstenošanu, piesaistot kredītlīdzekļus no Valsts kases. Pašreiz norit pretendentu piedāvājumu izvērtēšana būvprojekta izstrādei un autoruzraudzības veikšanai. Saskaņā ar pretendentu iesniegtajiem finanšu piedāvājumiem iepirkumam, zemākā cena būvprojekta izstrādei sastāda 15 tūkstoši 600 eiro bez PVN vai 18 tūkstoši 876 eiro, bet augstākā piedāvātā līgumcena 28 tūkstoši 62 eiro. Lēmuma projekts paredz ņemt aizņēmumu Valsts kasē līdz 33 tūkstoši 955 eiro projekta “Būvprojekta izstrāde objektam “Draudzības alejas un Viestura ielas no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai pārbūve, Jēkabpilī”” īstenošanai.

Jēkabpils domes deputāti Finanšu komitejsa sēdē lems arī par dalību Valsts Zivju fonda izsludinātajā projektu konkursā “Zivju resursu aizsardzības pasākumi, ko veic valsts iestādes vai pašvaldības, kuru kompetencē ir zivju resursu aizsardzība, izņemot attiecīgās institūcijas kārtējos izdevumus”. Lai saglabātu un aizsargātu bioloģisko daudzveidību Jēkabpils pilsētas Radžu ūdenskrātuvē, ir paredzēts iesniegt projektu, kurā ir plānots iegādāties zivju nelegālās zvejas kontrolei Radžu ūdenskrātuvē nepieciešamo aprīkojumu – kvadraciklu, binokli, dronu, IP videonovērošanas iekārtu - 4 gabalas interneta video kameras un interneta tīkla videoreģistratoru. Projekta apstiprināšanas gadījumā finansējumu 10 tūkstoši 148 eiro zivju resursu aizsardzībai Radžu ūdenskrātuvē paredzēts iekļaut Dabas resursu nodokļa tāmē .

Vasaras nogalē no 27.augusta līdz 2.septembrim Jēkabpilī paredzēts rīkot plenŗu “Seno rotaļlietu skvērs”. Idejas pamatā, radīt vides objektu pēc XX gs. sākuma 20.g.-30.gadu iespējami katram individuāli zināmo rotaļlietu parauga, transformējot mūsdienu laikmeta iezīmēm raksturīgo, gan funkcionālai lietošanai, gan kā estētiskās vides dizaina elementu. Jēkabpils domes deputāti šodien Finanšu komietejas sēdē lems par starptautiskā plenēra mākslinieku konkursa nolikumu, kas notiks projektā “Nemateriālā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana, pieejamība un izmantošana kvalitatīvas dzīves vides veidošanā un iedzīvotāju piederības stiprināšanā Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pierobežā”. Lēmuma projekts paredz noteikt komisiju, kas izvērtēs iesniegtos pieteikumus un uzaicinās uz plenēru. Komisijā perdzēts iekļaut Attīstības un investīciju nodaļas vadītājas vietniece Inesi Vītolu, galveno arhitekti Ilgu Tretjakovu un vides mākslinieci Sandu Mālnieci.

Turpinām ziņas

Šodien no pulksten sešiem līdz astoņiem vakarā Jēkabpils Tautas namā Jēkabpils pilsētas pašvaldība organizē iedzīvotāju tikšanos ar Jēkabpils pilsētas domes vadību un kapitālsabiedrību vadītājiem. Piedalīsies: SIA “JK Namu pārvalde”, SIA “Pils rajona namu pārvalde”, SIA “Jēkabpils siltums”, SIA “Jēkabpils pakalpojumi” un SIA “Jēkabpils ūdens” vadība. Tikšanās mērķis ir informēt iedzīvotājus par katrā nozarē plānotajām aktualitātēm, kā arī veicināt efektīvu informācijas apmaiņu, lai uzlabotu iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitāti.uz tikšanos ar komunālo uzņēmumu vadītājiem aicināti visi jēkabpilieši.

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā šodien notiks darba sanāksme - projektu uzraudzības komisijas sēde par integrēto teritoriju investīciju projektiem. Jau ziņots, ka 1. martā izsludināta projektu iesniegumu atlase projektā par energoefektivitātes paaugstināšanu un atjaunojamo energoresursu izmantošanas sekmēšanu pašvaldību ēkās un 5.martā par vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošanu, kā arī š.g. 8.martā aktualizēta projektu atlase - ieguldījumi degradēto teritoriju revitalizācijā. Šobrīd Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir iesniegusi vienu ITI projekta iesniegumu “Jēkabpils Daugavas kreisā krasta degradēto teritoriju atjaunošana un publiskās infrastruktūras uzlabošana uzņēmējdarbības attīstībai”.
Un vēl

Skolēnu brīvlaikā, vēl tikai šodien pulksten trijos dienā un sešos vakaros būs iespēja Jēkabpilī Kino Mītnē noskatīties animācijas filmu “Džungļu patruļa”. Filmas varonis Moriss ir pingvīns, bet sirdī – īsts tīģeris! Viņa audžumāte, tīģeriene, iemācījusi dēlam kungfu cīņas mākslu, un tagad pingvīntīģeris Moriss kopā ar draugiem – džungļu patruļu – gādā, lai džungļos valdītu kārtība un taisnīgums. Viņu bīstamākais pretinieks ir velnišķīgais koala Igors un viņa aprobežotie rokaspuiši paviāni, kas jau gadiem kaļ plānus, kā izpostīt džungļus. Lai to nepieļautu, Džungļu patruļai jāapvieno spēki ar Čempioniem – stipriniekiem, kas sargāja džungļus pirms viņiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Divi Jēkabpils domes deputāti pieņēmuši lēmumu startēt 13. Saeimas vēlēšanās; pašvaldību lietu ministrija norāda, ka ūdens patēriņa uzskaites mērierīču uzstādīšana jāveic pakalpojumu sniedzējiem nevis iedzīvotājiem; un Šosezon vadošais Latvijas volejbola klubs Jēkabpils "Lūši" vakar izcīnīja uzvaru "Credit24 Meistarlīgas" ceturtdaļfināla pirmajā spēlē.

Rudenī, 6.oktobrī notiks 13. Saeimas vēlēšanas, kurās jau šobrīd ir pieņēmuši lēmumu startēt divi Jēkabpils domes deputāti – Kaspars Ģirģens un Mārtiņš Svilis, savukārt vēl divi deputāti – Leonīds Salcevičs un Nikolajs Anuškevičs lēmumu pieņems tuvāko divu nedēļu laikā. Sarunā ar Radio1 Kaspars Ģirģens sacīja, ka ir nolēmis kandidēt 13. Saeimas vēlēšanās partijas KPV LV Zemgales sarakstā, kurā viņam esot piedāvāts startēt ar pirmo kārtas numuru. Viņs atzina, ka ir vēlme darboties plašāk nekā ir iespēja pašvaldības līmenī. Tāpat arī svarīgi, ja viņš tikšot ievēlēts, radīsies iespēja pašvaldībā iedzīvotāju labā strādāt vēl kādam jaunam un aktīvam cilvēkam no KPV LV Jēkabpils nodaļa saraksta. Mārtiņš Svilis sacīja, ka gan viņš, gan viņa Latvijas reģionu apvienības biedre no Jēkabpils nodaļas – Zane Ozola kandidēšot 13.Saeimas vēlēšanās Latvijas reģionu apvienības Zemgales sarakstā. Mārtiņš Svilis atklāja, ka viņiem tiks doti kārtas numuri no “saraksta augšgala”, viņa uzstādījums bijis, ka noteikti nevēlas startēt ar pirmo kārtas numuru.

Jēkabpils domes deputāts Leonīds Salcevičs sacīja, ka viņš šobrīd apdomā iespēju kandidēt 13.Saeimas vēlēšanās, lai ievēlēšanas gadījumā turpinātu darbu jēkabpiliešu labā Saeimā. Salcevičs uzsvēra, ka “Jēkabpils reģionālajai partijai” ir saistošs līgums ar “Vienotību”, taču esot saņemti piedāvājumi kandidēt arī no citiem politisko spēku sarakstiem. Galīgo lēmumu – kandidēt vai nekandidēt 13.Saeimas vēlēšanās Leonīds Salcevičs pieņemšot divu nedēļu laikā un lēmumu paziņošot pēc Lieldienām. Jēkabpils domes deputāts Nikolajs Anuškevičs sacīja, ka viņam ir izteikts piedāvājums kandidēt Latgales partijas Zemgales sarakstā 13. Saeimas vēlēšanās. Viņš vēl neesot devis piekrišanu, lēmumu pieņemšot tuvāko divu nedēļu laikā. Radio1 noskaidroja, ka pārējie Jēkabpils domes deputāti neplāno startēt 13.Saeimas vēlēšanās.

Turpinām ziņas

Lai iedzīvotāji par ūdensapgādi un kanalizāciju maksātu atbilstoši faktiski izmantotajam apjomam, ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējiem jāveic ēkas kopējā ūdens patēriņa uzskaites mērierīču uzstādīšana, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Laura Jansone. Viņa skaidroja, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējiem jāveic ēkas kopējā ūdens patēriņa uzskaites mērierīču uzstādīšana. Savukārt ēku īpašniekiem ir jānodrošina speciāla vieta vai telpa ūdenssaimniecības pakalpojumu mērierīces uzstādīšanai, piemēram, ēkas pagrabā vai tai piederošajā teritorijā. Gadījumā, ja privātmājās uzstādītā mērierīce pēc precizitātes un citiem raksturlielumiem atbilst komercuzskaites mēraparātam un pakalpojumu sniedzēja pārstāvis var tai vajadzības gadījumā piekļūt, tad mājas īpašniekam par mēraparāta nomaiņu nav jādomā. Taču šādā gadījumā mājas īpašniekam tāpat jāgriežas pie ūdensapgādes pakalpojumu sniedzēja, lai noskaidrotu, vai jau esošais mēraparāts tik tiešām atbilst likuma prasībām.

Pagajušajā nedēļā palielinājusies gripas intensitāte, kā arī šīs infekcijas dēļ bojā gājuši vēl divi cilvēki, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Aizvadītajā nedēļā saņemti vēl divi paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, kā rezultātā gripa šosezon prasījusi jau 21 cilvēka dzīvības. Aizvadītajā nedēļa mirušajiem pacientiem bija hroniskas sirds-asinsvadu, elpošanu ceļu un nervu sistēmas slimības. Vidējais mirušo pacientu vecums bijis 63 gadi. Pret gripu pacienti šajā sezonā nebija vakcinēti. Visaugstākā gripas intensitāte joprojām reģistrēta piecu līdz 14 gadu vecuma grupā un vecuma grupā līdz četru gadu vecumam. Aizvadītajā nedēļā tika reģistrēta plaša gripas izplatība - gripas gadījumi reģistrēti gandrīz visās no monitoringā iekļautajās teritorijās, izņemot Valmieru. Turklāt deviņās pilsētās, pacientu vēršanās gripas gadījumos bijusi augstāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem. Slimnīcās palielinājies arī hospitalizēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītās pneimonijas gadījumos. Ar gripu hospitalizēti 258 pacienti, kas ir par 33% vairāk nekā nedēļu iepriekš, bet ar gripas izraisītu pneimoniju slimnīcās nogādāti 111 pacienti, kas ir par 88,1% vairāk.

Un vēl

Jēkabpils volejbola klubs “Lūši” vakar viesos ar rezultātu 3-2 pārspēja Austra Štāla trenēto Igaunijas vienību Tallinas "Selver", sērijā līdz divām uzvarām panākot 1-0. "Lūši" pirmajā setā guva divus pēdējos punktus, no rezultāta 23:23 panākot 25:23. Turpinājumā Latvijas komanda zaudēja otro un trešo setu, bet ceturtajā revanšējās, panākot neizšķirtu 2-2. Līdz ar to mača uzvarētāji tika noskaidroti piektajā setā, kura beigu daļā atkal aukstasinīgāki bija "Lūšu" volejbolisti, kuri guva pēdējos četrus punktus, no neizšķirta 11:11 panākdami uzvaru 15:11. "Lūšiem" 22 punktus guva Rihards Puķītis, 16 punkti bija Armandam Āboliņam, kamēr ar 15 punktiem izcēlās Ēriks Voroņko. Ceturtdaļfināla sērija ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām. Otrā spēle notiks sestdien Jēkabpilī, kur, ja nepieciešams, svētdien tiks aizvadīta arī trešā cīņa.

Radio1 ziņas 13.00_14.00
Radio1 ziņās klausieties: 16.marta priekšvakarā noraida VL-TB/LNNK ieceri to noteikt par oficiālu atceres dienu; Budžeta ieņēmumi pārsniedz pagājušā gada rādītājus, bet atpaliek no plāna; un Atrasties uz daugavas ledus ir bīstami!

Saeima šodien nolēma noraidīt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu 16.martu noteikt par oficiālo latviešu karavīru atceres dienu. Likumprojektu atbalstīja 21 deputāts, pret bija 25 parlamentārieši, bet 31 politiķis balsojumā atturējās. VL-TB/LNNK iesniegusi parlamentā grozījums likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, paredzot 16.martu noteikt par latviešu nacionālo karavīru atceres dienu. Likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka ar šādām izmaiņām "tiks atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem". Informācija LETA arhīvā liecina, ka 6.Saeima 1998.gadā atbalstīja 16.martu noteikt kā latviešu karavīru atceres dienu. Tomēr gadu vēlāk 1999.gada decembrī jaunievēlētā Saeimā, proti, 7.Saeima no likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" svītroja 16.martu. Toreiz priekšlikumu par 16.marta svītrošanu rosināja toreizējā Tautas partijas frakcija un to atbalstīja arī citas frakcijas, izņemot toreizējās apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāti. Kā ziņots, "Vienotība" piedāvājusi noteikt 11.novembri par oficiālu svētku dienu.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņpjusi, ka Krievijas valsts ir atbildīga par 4.martā Anglijas dienvidrietumu pilsētā Solsberi notikušo uzbrukumu bijušam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam.
Meja parlamentā pavēstīja, ka sakarā ar notikušo no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 Krievijas diplomāti un ka Londona aptur augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju. Viņa paskaidroja, ka izraidāmie diplomāti identificēti kā "nepieteikti izlūkdienesta virsnieki". Premjerministre arī uzsvēra, ka tik plaša krievu diplomātu izraidīšana, kāda nav pieredzēta pēdējo 30 gadu laikā, turpmāk ievērojami ierobežos Krievijas izlūkdienestu iespējas Lielbritānijā. Meja piebilda, ka Londona anulē ielūgumu Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam apmeklēt Apvienoto Karalisti. Premjerministre arī paziņoja, ka Lielbritānija nesūtīs uz šovasar Krievijā paredzēto Pasaules kausa izcīņu futbolā nedz kādu augstāka ranga amatpersonu, nedz kādu karaliskās ģimenes locekli. Viņa pavēstīja, ka pasākumi tiks veikti arī pret tām personām, kuras apmeklē Lielbritāniju vai tur dzīvo, un ir atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem vai plānojušas "naidīgas darbības". Meja norādīja, ka aicinās arī starptautisko sabiedrību "stingri reaģēt" uz Maskavas rīcību.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētie kopbudžeta ieņēmumi šā gada divos mēnešos bija 1,406 miljardi eiro jeb 99,6% no plānotā apmēra, liecina VID informācija. Vienlaikus VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi 2018.gada divos mēnešos ir par 118,41 miljoniem eiro jeb 9,2% vairāk nekā 2017.gada divos mēnešos.
VID norāda, ka tas ir straujākais pieaugums pēdējo sešu gadu laikā. Straujais ieņēmumu pieaugums šā gada pirmajos divos mēnešos nodrošināja arī ieņēmumu plāna izpildes paaugstināšanos - ja 2018.gada janvārī ieņēmumu plāns tika izpildīts par 98,4%, tad 2018.gada divos mēnešos - par 99,6%. VID administrētie nodokļu ieņēmumi 2018.gada divos mēnešos ir 1,376 miljardi eiro, kas ir par 115,83 miljoniem eiro jeb 9,2% vairāk nekā 2017.gada divos mēnešos. Nenodokļu ieņēmumi ir 30,36 miljoni eiro, kas ir par 2,58 miljoniem eiro jeb 9,3% vairāk nekā pērn. Valsts pamatbudžeta ieņēmumu plāns 2018.gada divos mēnešos izpildīts par 96,1%, iekasējot 638,37 miljonus eiro. Ieņēmumu plāns divos mēnešos paredzēja iekasēt 664,47 miljonus eiro, tādējādi plāns nav izpildīts par 26,1 miljonu eiro jeb 3,9%.

Saeima šodien nolēma nenodot izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) rosinātos grozījumus likumos, kas paredz pensionāriem iespēju saņemt 50% no mirušā laulātā pensijas kapitāla, kas būtu pamats pensijas pārrēķināšanai un palielināšanai. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija iepriekš ir vienojusies par citu risinājumu - izstrādāt grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredzētu, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņemtu pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas. Arī LRA savus piedāvātos grozījumus virzīja, lai sniegtu atbalstu un daļēji nodrošinātu pensionāriem labklājības līmeni, kāds tas bija pirms otra pensionētā laulātā nāves.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība iedzīvotājiem atgādina, ka uz Daugavas ledus atrasties ir aizliegts! Jau 1.februārī pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis izdeva rīkojamu, nosakot, ka “no 2018.gada 1.februāra līdz ledus izkušanai aizliegts atrasties uz upes Daugava Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā”. Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis informē, ka pašvaldības policija ir uzrakstījusi vairākus administratīvā pārkāpuma protokolus, tomēr cilvēki nereti ir neapdomīgi un nevajadzīgi riskē ar savu dzīvību, šķērsojot Daugavas ledu. Jēkabpils pilsētas pašvaldība vēlreiz iedzīvotājiem atgādina, ka uz ūdenstilpņu ledus atrasties ir bīstami!

Radio1 ziņas pulksten 15.00 un 17.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA Jēkabpils autobusu parks veic pasažieru aptauju; Saeima šodien noraidījusi vairāk nekā 10 tūkstoši Latvijas pilsoņu parakstīto iniciatīvu par Kopdzīves likuma radīšanu; un Rīt, 16.martā, Jēkabpilī notiks leģionāru piemiņas dienai veltīti pasākumi.

SIA “Jēkabpils autobusu parks” sadarbībā ar Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 11.c klases skolniekiem patlaban veic sabiedriskā transporta pasažieru aptauju.Tā noritēs līdz 3.aprīlim. Intervētāji lūgs aizpildīt aptaujas anketas autobusos reisa laikā, autoostā un pieturvietās. Anketas ir pieejamas arī Jēkabpils galvenajā bibliotēkā, Jēkabpils pilsētas bibliotēkā un uzņēmuma mājaslapā www.jekabpilsap.lv sadaļā Mūsu aktivitātes. Uzņēmuma direktors Jānis Ščerbickis skaidro, ka īpaši svarīgi šai aptaujā ir Jēkabpils iedzīvotāju ieteikumi, jo pašvaldība kopā ar autobusu parku šobrīd analizē autobusu kustības maršrutu tīklu un pasažieru plūsmu pilsētā.

Atļautais braukšanas ātrums līdz 100 kilometriem stundā arī šovasar, visticamāk, Latvijā tiks palielināts tajos pašos ceļu posmos, kur pērn. "Latvijas valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Jānis Lange informē, ka lēmums par atļautā braukšanas ātruma palielināšanu atsevišķos ceļu posmos līdz 100 kilometriem stundā varētu tikt pieņemts aprīlī. Vienlaikus viņš minēja, ka, piemēram, uz ceļa Tīnūži-Koknese netiks ieviests lielāks atļautais braukšanas ātrums, kā arī uz Jūrmalas šosejas ceļa tehniskā stāvokļa dēļ netiks palielināts atļautais braukšanas ātrums. Jau vēstīts, ka lielāks atļautais braukšanas ātrums 2017.gada vasarā bija šādos ceļu posmos: uz Tallinas šosejas Saulkrastu apvedceļa posmā, kā arī no Jelgavkrastiem līdz Svētciemam; Vidzemes šosejas posmā no Rīgas apvedceļa līdz atjaunotā seguma beigām; Daugavpils šosejas posmā no Salaspils līdz Ikšķilei un no Nīcgales līdz Daugavpils apvedceļam; Jelgavas šosejas posmā no Rīgas robežas līdz satiksmes pārvadam uz Jelgavas apvedceļa; atsevišķos posmos uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne.

Turpinām ziņas

Pamatojoties uz ieguldījumiem Latvijā reģistrētu banku kapitālā, termiņuzturēšanās atļaujas ir izsniegtas aptuveni 500 trešo valstu pilsoņiem. Viņu vidū ir aptuveni 70 cilvēki, kam šīs atļaujas izsniegtas saistībā ar ieguldījumiem pašlikvidācijas plānu iesniegušās „ABLV Bank” kapitālā. Visticamāk, viņiem izsniegtās atļaujas vairs netiks pagarinātas. Atbilstoši svaigākajiem publiski pieejamajiem datiem, balstoties uz Imigrācijas likuma normu, kas dod tiesības saņemt termiņuzturēšanās atļaujas par subordinētiem ieguldījumiem Latvijā reģistrētās kredītiestādēs, šādas atļaujas ir izsniegtas teju 500 trešo valstu pilsoņiem – ieguldītājiem un viņu ģimenes locekļiem. Viņu vidū ir vairāk nekā 70 „ABLV Bank” ieguldītāju.

Saeima šodien noraidījusi vairāk nekā 10 tūkstoši Latvijas pilsoņu parakstīto iniciatīvu par Kopdzīves likuma radīšanu. Jau iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija bija rekomendējusi noraidīt šo iniciatīvu. Ceturtdien parlaments šo lēmumu atbalstīja – 48 deputāti komisijas lēmumu atbalstīja, 18 bija pret un četri atturējās. Iniciatīvu bija parakstījuši 10 tūkstoši 139 Latvijas pilsoņu. Iniciatīvā bija norādīts, ka valsts šobrīd nepārstāv nelaulātus pārus. Piemēram, ja kāds no partneriem cieš satiksmes negadījumā, tad nelaulātais partneris nedrīkst pieņemt lēmumus, kas saistīti ar dzīvesbiedra ārstēšanu. Iniciatīvas autori norādīja, ka līdz ar šādu iniciatīvu tiktu nodrošināta vienlīdzība starp laulātiem un nelaulātiem pāriem.

Un vēl

Rīt, 16.martā, Jēkabpilī notiks leģionāru piemiņas dienai veltīti pasākumi. Tajos tiks godināti Jēkabpils un Krustpils puses leģionāri, kā arī pieminēti jau aizsaulē aizgājušie cīnītāji. Piemiņas pasākumus plkst.16 ievadīs piemiņas brīdis pie pieminekļa "Kritušajiem par Tēviju". Turpinājumā plkst.17.30 Krustpils kultūras namā notiks Latvijas Okupācijas muzeja ceļojošās izstādes "Latvija 1939-1991: no okupācijas līdz brīvībai" atklāšana. Leģionāru piemiņas dienas izskaņā plkst.18 Krustpils kultūras nama aktu zālē notiks leģionāru godināšanas sarīkojums un vīru kopas "Vilki" koncerts "Karavīra dzīvesziņa un dziesmas no vissenākiem līdz mūsdienām".

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils tautas namā notiek pilsētas komunālo uzņēmumu vadītāju tikšanās ar iedzīvotājiem; Saeima noraida ieceri noteikt 16.martu par latviešu karavīru atceres dienu; un Jēkabpils mežaparkā no šodienas notiks regulāri koptreniņi sporta speciālista vadībā.

Šobrīd Jēkabpils Tautas namā sākas Jēkabpils pilsētas pašvaldības organizētā iedzīvotāju tikšanās ar Jēkabpils pilsētas domes vadību un kapitālsabiedrību vadītājiem. Piedalās: SIA “JK Namu pārvalde”, SIA “Pils rajona namu pārvalde”, SIA “Jēkabpils siltums”, SIA “Jēkabpils pakalpojumi” un SIA “Jēkabpils ūdens” vadība. Tikšanās mērķis ir informēt iedzīvotājus par katrā nozarē plānotajām aktualitātēm, kā arī veicināt efektīvu informācijas apmaiņu, lai uzlabotu iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitāti. Uz tikšanos ar komunālo uzņēmumu vadītājiem aicināti visi jēkabpilieši.

Rudenī 13. Saeimas vēlēšanas, kurās jau šobrīd ir pieņēmuši lēmumu startēt divi Jēkabpils domes deputāti – Kaspars Ģirģens un Mārtiņš Svilis, savukārt vēl divi deputāti – Leonīds Salcevičs un Nikolajs Anuškevičs lēmumu pieņems tuvāko divu nedēļu laikā. Sarunā ar Radio1 Kaspars Ģirģens sacīja, ka ir nolēmis kandidēt 13. Saeimas vēlēšanās partijas KPV LV Zemgales sarakstā, kurā viņam esot piedāvāts startēt ar pirmo kārtas numuru. Arī Mārtiņš Svilis sacīja, ka gan viņš, gan viņa Latvijas reģionu apvienības biedre no Jēkabpils nodaļas – Zane Ozola kandidēšot 13.Saeimas vēlēšanās Latvijas reģionu apvienības Zemgales sarakstā. Savukārt Jēkabpils domes deputāts Leonīds Salcevičs sacīja, ka viņš šobrīd apdomā iespēju kandidēt 13.Saeimas vēlēšanās, lai ievēlēšanas gadījumā turpinātu darbu jēkabpiliešu labā Saeimā. Galīgo lēmumu – kandidēt vai nekandidēt 13.Saeimas vēlēšanās Leonīds Salcevičs pieņemšot divu nedēļu laikā un lēmumu paziņošot pēc Lieldienām. Arī Jēkabpils domes deputāts Nikolajs Anuškevičs sacīja, ka viņam ir izteikts piedāvājums kandidēt Latgales partijas Zemgales sarakstā 13. Saeimas vēlēšanās. Varī viņš sacīja, ka lēmumu pieņemšot tuvāko divu nedēļu laikā.

Turpinām ziņas

Saeima šodien noraidīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu 16.martu noteikt par oficiālo latviešu karavīru atceres dienu. Likumprojektu atbalstīja 21 deputāts, pret bija 25 parlamentārieši, bet 31 politiķis balsojumā atturējās. VL-TB/LNNK iesniegusi parlamentā grozījums likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, paredzot 16.martu noteikt par latviešu nacionālo karavīru atceres dienu. Likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka ar šādām izmaiņām "tiks atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem". Informācija LETA arhīvā liecina, ka 6.Saeima 1998.gadā atbalstīja 16.martu noteikt kā latviešu karavīru atceres dienu. Tomēr gadu vēlāk 1999.gada decembrī jaunievēlētā Saeimā, proti, 7.Saeima no likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" svītroja 16.martu. Toreiz priekšlikumu par 16.marta svītrošanu rosināja toreizējā Tautas partijas frakcija un to atbalstīja arī citas frakcijas, izņemot toreizējās apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāti. Kā ziņots, "Vienotība" piedāvājusi noteikt 11.novembri par oficiālu svētku dienu.

Pagajušajā nedēļā palielinājusies gripas intensitāte, kā arī šīs infekcijas dēļ bojā gājuši vēl divi cilvēki, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Aizvadītajā nedēļā saņemti vēl divi paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, kā rezultātā gripa šosezon prasījusi jau 21 cilvēka dzīvības. Visaugstākā gripas intensitāte joprojām reģistrēta piecu līdz 14 gadu vecuma grupā un vecuma grupā līdz četru gadu vecumam. Aizvadītajā nedēļā tika reģistrēta plaša gripas izplatība - gripas gadījumi reģistrēti gandrīz visās no monitoringā iekļautajās teritorijās, izņemot Valmieru. Turklāt deviņās pilsētās, pacientu vēršanās gripas gadījumos bijusi augstāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem. Slimnīcās palielinājies arī hospitalizēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītās pneimonijas gadījumos. Ar gripu hospitalizēti 258 pacienti, kas ir par 33% vairāk nekā nedēļu iepriekš, bet ar gripas izraisītu pneimoniju slimnīcās nogādāti 111 pacienti, kas ir par 88,1% vairāk.

Un vēl

Turpmāk Jēkabpils Mežaparkā otrdienās un ceturtdienās pl.18:00 ikviens interesents ir aicināts piedalīties koptreniņos sporta speciālista vadībā. Pirmais treniņš notiks šodien, 15.martā. Tikšanās – pie meža namiņa, kur dalībniekiem būs iespējams atstāt arī personīgās mantas un maiņas apavus. Dalība koptreniņos – bez maksas. Koptreniņos aicināti piedalīties visu vecumu interesenti. Izmanto iespēju bez maksas pozitīvā gaisotnē apgūt jaunas zināšanas un uzturēt sevi fiziskajā formā! Koptreniņus vadīs pieredzējusi sportiste un pasniedzēja Zanda Kārkliņa, kura kopš marta veic Jēkabpils sporta centra sporta speciālistes pienākumus.

Atstājiet komentāru