2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 16.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 16.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī šodien notiks leģionāru atceres pasākumi; Jēkabpils Tautas namā šodien sāksies amatierteātru skate; un Latvijas polārpētniekiem Antarktīdā jāaprod ar putniem, kas zog pētījumiem nepieciešamo aprīkojumu.

Kā ik gadu, Krustpils novada pašvaldība sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību šodien, 16. martā organizē leģionāru piemiņas dienai veltītus pasākumus, kur tiks godināti Jēkabpils un Krustpils puses leģionāri, kā arī pieminēti jau aizsaulē aizgājušie brīvības cīnītāji. Jau pulksten septiņos no rīta pasākuma dalībnieki ir devušies ceļā uz Rīgu, kur desmitos notiks leģionāru piemiņas dievkalpojums Svētā Jāņa baznīcā, bet pulksten 12tos ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa. Pēcpusdienā pasākumi turpināsies jēkabpilī, pulksten četros - piemiņas brīdis Krustpilī pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju’. Plkst.17.30 – Krustpils kultūras namā Latvijas Okupācijas muzeja ceļojošās izstādes “Latvija 1939-1991: no okupācijas līdz brīvībai” atklāšana. Plkst.18.00 – Krustpils kultūras nama aktu zālē – leģionāru godināšanas sarīkojums un vīru kopas “Vilki” koncerts “Karavīra dzīvesziņa un dziesmas no vissenākiem laikiem līdz mūsdienām”.

Šogad iekšlietu struktūras iespējamos riskus Leģionāru dienas atceres pasākumos vērtē kā augstākus nekā iepriekšējos gados, bet policija darīs visu, lai nepieļautu fizisko konfrontāciju. Iiekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis skaidro, ka tas nenozīmē, ka kāda organizācija gatavo provokācijas vai vardarbību, bet, iespējams, būs kādi indivīdi, kuri tam ir gatavi. Ministrijai arī nav ziņu, ka Latvijā būtu ieceļojušas kādas radikāli noskaņotas personas, bet nevar izslēgt, ka kāds ir iebraucis caur citu Šengenas zonas valsti. Kozlovskis sacīja, ka pie Brīvības pieminekļa, kur tradicionāli noliek ziedus leģionāru piemiņai, šodien kā parasti būs norobežojošās barjeras, un pretējo viedokļu paudēji būs fiziski nošķirti, policija darīs visu, lai nepieļautu fizisko konfrontāciju, bet asa vārdu apmaiņa, visticamāk, notiks. Kopumā riski lielāki nekā citos gados, kas saistīts gan ar to, ka Latvijā rudenī gaidāmas parlamenta vēlēšanas, gan ar nedēļas nogalē gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām un citiem faktoriem.

Jau ziņots, Saeima vakar noraidīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu 16.martu noteikt par oficiālo latviešu karavīru atceres dienu. Likumprojektu atbalstīja 21 deputāts, pret bija 25 parlamentārieši, bet 31 politiķis balsojumā atturējās.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Jēkabpils Tautas namā, no 2018. gada 16. līdz 18.martam notiks Latvijas amatierteātru iestudējumu skate “Gada izrāde 2017”. Trīs dienu garumā ikviens interesents varēs baudīt 15 dažādas izrādes ikvienai gaumei. Šodien pulksten 12tos būs skatāma Balvu pagasta amatierteātra iestudējumā Noras Vētras-Muižnieces izrāde “Māsas”, pulksten 14tos ozolnieku novada amatierteātra iestudējumā Ādolfa Alunāna izrāde “Bagātā brūte”, pulksten 15.30 Līvānu novada Rudzātu teātra kopas Okūts iestudējumā Ādolfa Alunāna izrāde “Mūsu pokāls” un visbeidzot pulksten 17tos Cēsu tautas teātra iestudējumā Ādolfa Alunāna izrāde Mucinieks un Muciniece. Ar amatierteātru skates izrāžu programmu var iepazīties Jēkabpils kultūras pārvaldes mājaslapā un portālā radio1.lv.

Šodien Jēkabpils novadā norisināsies dažādi pasākumi. Pulksten sešos vakarā Ābeļu tautas namā un pulksten septiņos Leimaņu Tautas namā notiks Aigara Graubas filmas “Nameja gredzens” demonstrēšana. Savukārt Zasas pagastā šodien pulksten septiņos vakarānorisināsies Jēkabpils novada 2018. gada zolītes čempionāta 4. posms.

Un vēl

Latvijas Universitātes polārpētniekiem Antarktīdā nākas pierast pie putniem, kas mēdz pārvietot vai arī nozagt pētījumiem nepieciešamo aprīkojumu. Ir pagājis vairāk nekā mēnesis, kopš Latvijas universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētnieki Jānis Karušs, Kristaps Lamsters un Māris Krievāns devušies ceļā no Rīgas uz Antarktīdu. Ekspedīcijas dalībnieki turpina īstenot iepriekš ieplānotos pētnieciskos darbus. Tiek veikti pētījumi ar ģeoradaru, veicot radarogrammu izveidi pa savstarpēji perpendikulārām līnijām jeb profiliem. Tiek iegūti arī paraugi, kuru analīze tiks veikta pēc atgriešanās Latvijā. Ekspedīcijas dalībnieki ir pieraduši pie putniem, kuru ziņkārīgie skatieni pavada pētnieku gan uz salām, gan Vernadska polārstacijas tuvumā. Antarktikā mīt ne tikai pingvīni, pie kuru radītā aromāta nav tik viegli pierast, bet arī skua putni. Šie pēc skata nekaitīgie klijkaiju dzimtas pārstāvji ekspedīcijas dalībniekiem sagādā neplānotas "izklaides", pārvietojot vai uz neatgriešanu aiznesot rūpīgi izvietoto ģeoradara profilu novietojuma un drona nolaišanās laukuma atzīmes. Kā ziņots, Latvijas polārpētnieki 10.februārī sāka vismaz mēnesi garu ekspedīcijā uz Antarktīdu, kur paredzēts izzināt ledāju vēsturisko un iespējamo nākotnes attīstību.

Tadio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz tikšanos ar Jēkabpils domes un pilsētas komunālo uzņēmumu vadību atnāk ap 60 jēkabpiliešu; Latvijas bankās pieļaujamais ārvalstu klientu biznesa apmērs ir ap 5%; un Krustpils novada pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos uz vakanto arhitekta amatu.

Vakar uz tikšanos ar Jēkabpils domes un pilsētas komunālo uzņēmumu vadību Tautas namā ieradās ap 60 jēkabpiliešu. Pirms diskusijas tika demonstrēta Jēkaba Štelmahera īsfilma par Jēkabpili un visa pasākuma gaitā slaidos varēja vērot Jēkabpils bildes. Diskusiju vadīja sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže. Iesākumā dažos vārdos uzņēmuma vadītāji iepazīstināja ar sevi un savu vadīto uzņēmumu galvenajiem darbības virzieniem. Visvairak jautājumu tika uzdots par situāciju Bebru ielas mikrorajonā, kā arī par dažādiem problēmjautājumiem ēkās Nameja ielā un Celtnieku ielas mikrorajonā. Atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem sniedza Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko, SIA Jēkabpils ūsdens valdes priekšsēdētājs Mihails Aleksejevs, SIA JK Namu pārvalde valdes priekšsēdētājs Ainars Vasilis, SIA Pils rajona namu pārvalde pārstāvis Mārtiņš Gluhs un SIA Jēkabpils pakalpojumi valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka. Bebru ielas mikrorajona iedzīvotāja vēlējās zināt, kāpēc šoziem netika tīrīti automašīnu stāvlaukumi bebru ielas mikrorajonā. Uz šo jautājumu atbildi sniedza Jēkabpils mērs Raivis ragainis, norādot, ka auto stāvlaukumi ir daudzdzīvokļu māju īpašumi un par to tīrīšanu jārūpējas pašiem māju iemītniekiem.

Audio

Turpmākajos ziņu izlaidumos iepazītināsim ar citiem diskusijā uzdotajiem jautājumiem un atbildēm.

Turpinām ziņas

Latvijas bankās pieļaujamais ārvalstu klientu biznesa apmērs ir ap 5%, aģentūrai LETA apstiprināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš. Viņš arī norādīja, ka šie augstie finanšu stabilitātes rādītāji bankām ir laba iespēja pildīt saistības pret klientiem, piemēram, pārejot uz citu biznesa modeli, apvienojoties, mainot darbības veida licenci vai pašām izvēloties izbeigt šāda veida uzņēmējdarbību finanšu sektorā. Putniņš piebilda, ka pieņemamu, ilgtspējīgu risinājumu iedzīvināšana šādā situācijā būs pierādījums Latvijas banku akcionāru spējām un talantam strādāt izaicinājumu pilnos un mainīgos apstākļos. Žurnāls "Ir" vēstīja, ka pēc ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieka pretterorisma jautājumos Maršala Bilingslija vizītes Latvijā pagājušajā nedēļā faktiski ir pārvilkta svītra nerezidentu biznesam - tuvāko mēnešu laikā Latvijai skaidri jādemonstrē reāla rīcība naudas atmazgāšanas izskaušanā.

26.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 16.to Deju svētku mākslinieciskā padome ceturtdien vienbalsīgi neatbalstīja deju lieluzveduma "Māras zeme" papildkoncerta iniciatīvu. Papildus koncertu būtu iespējams rīkot 6.jūlijā plkst.12, savukārt, kā norādīja mākslinieciskās padomes locekļi, 5.jūlija vakarā plānots ģenerālmēģinājums, kas beigsies aptuveni plkst.00.30, savukārt 6.jūlijā plkst.22 notiks pirmais koncerts. Ņemot vērā dejotāju noslodzi visas svētku nedēļas laikā, koncerta māksliniecisko kvalitāti dienas koncertā un faktu, ka deju lieluzvedumā piedalās apmēram 1200 skolas vecuma bērnu, kā arī ap 3000 senioru kolektīvu dejotāju, mākslinieciskā padome vienbalsīgi pieņēma lēmumu neatbalstīt šo iniciatīvu. Līdz ar to deju lieluzveduma "Māras zeme" norises laiki ir tādi paši, kā izsludināts iepriekš - ģenerālmēģinājums Daugavas stadionā notiks 5.jūlijā plkst.22, bet koncerti - 6.jūlijā un 7.jūlijā plkst.22.

Un vēl

Krustpils novada pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos uz vakanto Krustpils novada būvvaldes arhitekta amatu. Pretendentiem jābūt otrā līmeņa profesionālajai augstākajai izglītībai vai maģistra grādam arhitektūras studiju programmā, apgūtām patstāvīgai praksei nepieciešamajām zināšanām un prasmēm, jāpārzina Būvniecības likumdošana, jāprot strādāt ar biroja programmām Word, Excel un grafiskajām programmām, jābūt komunikablam, jāspēj ātri un patstāvīgi pieņemt lēmumus nestandarta situācijās. Par priekšrocību tiks uzskatīta pieredze līdzīgā darbā pašvaldībā vai valsts pārvaldē. Krustpils novada būvvaldes arhitektam pašvaldības noteikto pilnvaru ietvaros būs jāplāno un jāorganizē būvvaldes darbs, atbilstoši likumu un citu normatīvo aktu prasībām jāsagatavo un jānoformē Būvatļauju projektēšanas nosacījumu sadaļa, jāizskata, jāsaskaņo un jāakceptē visu veidu ieceres un projektu dokumentācija, jāpārstāv Būvvalde jautājumos, kas saistīti ar novadu arhitektūru un teritorijas plānošanu, jāsniedz konsultācijas par būvniecības procesa kārtību, kā arī jāsagatavo dažādi ar būvniecību saistīti dokumenti.Pieteikumus, CV un motivācijas vēstules jāiesniedz Krustpils novada pašvaldībā līdz 29.martam.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizkrauklē notiek Uzņēmēju dienu pasākumi; Jēkabpils iedzīvotājus satrauc suņu atstātie izkārnijumi daudzdzīvokļu māju pagalmos; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

Šodien un rīt Aizkrauklē notiek Uzņēmēju dienu pasākumi, kas pašvaldībai izmaksās 5 tūstoši 500 eiro. Šodien Aizkraukles profesionālajā vidusskolā norisināsies Informatīvā diena ar semināru, uzņēmēju veiksmes stāstiem, paneļdiskusiju, meistarklasi un citiem informatīvi izglītojošie pasākumiem. Savukārt rīt pasākumi notiks Aizkraukles novada Sporta centrā, kur būs pieejam ražotāju, amatnieku, lauksaimnieku un uzņēmēju darbu izstāde-gadatirgus. Pasākuma moto ir "Ārpus rāmjiem un robežām".

Turpinām ziņas

Viena no problēmām, ko tiekoties ar Jēkabpils domes vadību un pašvaldības komunālo uzņēmumu vadītājiem, aktualizēja Bebru ielas mikrorajona iedzīvotāja, trīs bērnu māmiņa Inga, ir suņu izkārnījumi ar kuriem ir pilni daudzdzīvokļu māju pagalmi un tām piegulošie zālāji un šī iemesla dēļ bērniem nav iespējams droši un higiēniski pastaigāties pagalmā un dzīvojamās mājas apkārtnē. Viņa vēlējās noskaidrot, kā šī problēma tiek risināta pilsētā un, kas ir atbildīgs, lai sauktu pie kārtības mājdzīvnieku īpašniekus, panakot, ka tie savāc ekskrimentus aiz saviem mīluļiem. Jāpiebilst, ka šī problēma ir aktuāla visā pilsētā, ne tikai Bebru ielas mikrorajonā un līdz šim pašvaldības atbildīgie dienesti jau gadiem ilgi nav raduši tai risinājumu. Arī Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, atbildot uz šo jautājumu atzina, ka nezina kāda ir sistēma, šīs propblēmas risināšanai un kā ar šo situāciju tikt galā pilsētā.

Audio: https://failiem.lv/u/2hajd2q6
27:45-31:33

Un vēl kāda ziņa

Jaunākās sinoptiķu prognozes liecina, ka sākot ar svētdienu kļūs siltāks un gaisa temperatūra dienas laikā daudzviet Latvijā pakāpsies virs nulles. Naktī uz sestdienu un svētdienu gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs zem -10 grādiem un vietām austrumu novados, visticamāk, arī zem -15 grādiem. Norimstot vējam, lielākais sals iespējams naktī uz svētdienu, taču svētdienas pēcpusdienā saule gaisu sasildīs līdz 0..+5 grādiem. Brīvdienas gaidāmas saulainas, saglabāsies zems gaisa mitrums un paaugstināta ugunsbīstamība. Svētdien vējš iegriezīsies no rietumiem, brāzmās tas pūtīs ar ātrumu līdz 8-13 metriem sekundē. Nākamās nedēļas sākumā palielināsies mākoņu daudzums un brīžiem gaidāmi nokrišņi - pārsvarā sniegs, vietām īslaicīgs sniegputenis. Atbilstoši pašreizējai prognozei aukstākā būs nakts uz trešdienu, kad Austrumlatvijā gaidāms sals līdz -16 grādiem, savukārt siltākajās dienās termometra stabiņš pakāpsies virs +5 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīca no Rotari kluba saņem iekārtas dzemdību nodaļai; Jēkabpiliešus interesē, kas noteicis kārtību kā tiek iekasēta maksa par neatļauti izvietotiem konteineru laukumos nestandarta sadzīves atkritumiem; un Jēkabpilī no nedrošā daugavas ledus nocelti bērni.

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” šodien saņēma Rotari kluba dāvinājumu – iekārtas Dzemdību nodaļai. Sarunā ar radio1 slimnīcas direktors Ivars Zvīdris sacīja, ka tiek īstenots Rotari kluba Grant projekts “R10Latvija 100 Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļa”. Vadošie partneri šajā projektā ir Anderss Svenson no zviedru Rotari kluba “Lindesberg” un Inese priedniece no Rīgas Rotari kluba. Taču šī projekta īstenošanā ir iesaistījušies ļoti daudzi citi Rotari klubi, tajā skaitā arī Jēkabpils un kopā savākti ir 116 tūkstoši 355 ASV dolāri jeb aptuveni 94 tūkstoši eiro. Par šiem līdzekļiem tiek iegādātas iekārtas astoņās pozīcijās. Šodien Jēkabpils slimnīcai nacionālais medicīnas serviss “Elpa” piegādāja jaundzimušo monitoru, ar kuru iespējams uzraudzīt jeb monitorēt bērniņa attīstību māmiņas grūtniecības periodā, turklāt šī iekārta dod iespēju monitorēt arī dvīņu attīstību. Šodien piegādāta arī fototerapijas lampa, kas nepieciešama gadījumos, kad pēc dzemdībām bērniņiem novērota ta dēvētā dzelte, ar šo lampu iespējams risināt šo problemu. Atvesta arī ultrasonogrāfijas iekārta, ar kuru var izvērtēt jaundzimušo stāvokli gan grūtniecības peiodā, gan dzemdību procesā. Saņemta arī mākslīgās plaušas iekārta un jaundzimušo inkubators.

Turpinām ziņas

Tiekoties ar Jēkabpils domes vadību un komunālo uzņēmumu valdes priekšsēdētājiem iedzīvotāji vēlējās noskaidrot, kas ir noteicis kārtību, kad par nestandarta sadzīves atkritumu neatļautu izmešanu konteineru laukumos pie daudzdzīvokļu mājām maksā katrs mājas iedzīvotājs. Precīza atbilde uz šo jautājumu netika sniegta, SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka galvenokārt skaidroja, kā notiek maksas aprēķināšana par standarta atkritumu izvešanu, nenosaucot likuma normu vai saistošos noteikumus, kas paredz šādu kārtību.

Audio:1:02:42-1:05:37

Un vēl

Vakar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma divus izsaukumus par bērniem uz nedroša ledus. Kā informēja VUGD, ap plkst.16 tika saņemts izsaukums Jēkabpilī, Rīgas ielā, bet ap plkst.18 - Rīgā, Balsta dambī. Abos gadījumos pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās bērnus no ledus jau bija nocēluši policijas darbinieki. Glābšanas dienests aicina vecākus ar bērniem pārrunāt drošības jautājumus, lai tie neriskētu ar savu veselību un dzīvību. Līdztekusugunsdzēsēji glābēji aicina iedzīvotājus, arī pieaugušos, nedoties uz ledus, jo tas var būt bīstami un var apdraudēt cilvēka veselību un dzīvību.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Leģionāru piemiņas gājiens šodien Rīgā kopumā aizritējis mierīgi; Jēkabpilieši vēlas zināt, kāpēc netiek aizkrāsoti uz daudzdzīvokļu māju sienām uzzīmētie ķēpājumi un kad tiks uzbūvēts trotuārs Zīlānu ielai no dzelzceļa pārbrauktuves līdz Zīlānu mikrorajonam; un Aculiecinieki ziņojuši, ka Jēkabpilī pa Daugavas ledu pastaigājas nepilngadīgi jaunieši.

Leģionāru piemiņas gājiens šodien Rīgā kopumā aizritēja mierīgi, tomēr pie Brīvības pieminekļa izcēlās vairāki tradicionāli novērojami konflikti starp pretēji domājošajiem, tajā skaitā viens cilvēks tika aizturēts. Kā novēroja aģentūra LETA, leģionāru piemiņas gājiens piektdienas rītā Rīgā no Sv.Jāņa baznīcas sākās bez saspīlējuma un citus gadus redzētie pasākuma pretinieki tur nebija manāmi. Gājiena dalībniekiem bija daudz Latvijas un citu Baltijas valstu karogu, bet no vairākiem plakātiem tika sludināta vēsts: "Nē - nacismam, nē - komunismam, nē - okupācijas varām, jā - brīvai Latvijai!" Gājiena dalībnieku pretiniekus, pat ja tādi bija atnākuši, pasākuma sākumā un gājiena maršrutā īpaši manīt nevarēja. Gājienā devās vairāki simti cilvēku, kurus pie Brīvības pieminekļa sagaidīja padsmit cilvēku liela grupiņa Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas vadībā. Vienu no Ždanokas grupiņas cilvēkiem, kurš klaigāja angļu valodā un nepakļāvās arī tiesībsargu prasībām, Valsts policijas darbinieki aizturēja.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, kā ikvienā lielajā pilsētā ir novērojami dažādi tā dēvētie grafiti zīmējumi uz daudzdzīvokļu māju sienām un citām būvēm. Tiekoties ar Jēkabpils domes vadību un pašvaldību uzņēmumu pārstāvjiem, iedzivotāji jautāja, kāpēc šie ķēpājumi netiek aizkrāsoti vai kā citādi noņemti no ēku sienām. Tāpat arī tika uzdots jautājums, kāpēc ir aizmirsts Zīlānu ielas mikrorajons un ielai, kas vienlaikus ir arī Rēzeknes šoseja, nav trotuāra un velosipēda celiņa un vai tāds kādreiz būs. Uz šiem jautājumiem atbildi sniedza SIA Pils namu pārvalde pārstāvis Mārtiņš Gluhs, SIA JK namu pārvalde valdes priekšēdētājs Ainars Vasilis un Jēkabpils mērs Raivis Ragainis.

Audio

Un vēl

Vakar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma divus izsaukumus par bērniem uz nedroša ledus. Kā informēja VUGD, ap plkst.16 tika saņemts izsaukums Jēkabpilī, Rīgas ielā, bet ap plkst.18 - Rīgā, Balsta dambī. Abos gadījumos pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās bērnus no ledus jau bija nocēluši policijas darbinieki.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis sacīja, ka Jēkabpilī uz Daugavas ledus pie krasta iepretim Kuģu ielai pastaigājušies pamatskolas vecuma divi bērni, kurus bija pamanījuši cilvēki no tilta un zvanījuši pašvaldības policijai. Tika saņemti vairāki aculiecinieku zvani. Pašvaldības policija tajā brīdī strādājusi kopā ar bāriņtiesu un uz notikuma vietu devušies valsts policijas pārstāvji, izsaukts arī glābšanas dienests. Ierodoties notikuma vietā, secināts, ka bērni atrodas Daugavas krastā pie ledus, bet ne pa to pastaigājoties, kā tas tika novērots. Indulis Surkulis sacīja, ka notikušas pārrunas gan ar bērniem, gan viņu vecākiem un šajā gadījumā protokols par pārkumu neticis sastādīts, jo svarīgāks esot preventīvais darbs nevis sodīšana.

Glābšanas dienests aicina vecākus ar bērniem pārrunāt drošības jautājumus, lai tie neriskētu ar savu veselību un dzīvību. Līdztekus ugunsdzēsēji glābēji aicina iedzīvotājus, arī pieaugušos, nedoties uz ledus, jo tas var būt bīstami un var apdraudēt cilvēka veselību un dzīvību.

Kompānija “Airbus” turpina darbu pie īpašas kosmiskās harpūnas būves, ar kuras palīdzību varētu savākt atkritumus Zemes orbītā. “Airbus” pārstāvji ziņo, ka harpūnai būs piestiprināta īpaša trose un tā kosmosā spēs pārvietoties ar ātrumu 25 metri sekundē. Tā caurdurs metālu, ar īpašiem āķiem piestiprināsies pie izmantoto satelītu atlūzām un vēlāk “piesietie” kosmiskie atkritumi tiks nogādāti drošākās orbītās.
Jau šā gada aprīlī jaunās ierīces prototipu plānots izmēģināt starptautiskajā komiskajā stacijā.
“Ja mēs nerisināsim šo problēmu, atkritumu daudzums ap Zemi pieaugs un mēs nākotnē vairs nevarēsim palaist mākslīgos pavadoņus. Tā būs reāla problēma, jo mēs vairs nevarēsim izmantot satelītus laika prognozēm, sakariem un citiem mērķiem,” norādīja kompānijas “Airbus” inženieris Alisters Veimans.
Zinātnieki arī informēja, ka patlaban ap mūsu planētu riņķo 750 tūkstoši cilvēku radīti kosmiskie objekti, kuru diametrs ir lielāks par vienu centimetru. Tie radot nopietnus draudus kosmosa misijām.

Apkopojot informāciju no Jēkabpils pilsētas skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm, noskaidrots, ka ziemas periodā pārsvarā konstatēti izglītojamo saslimšanas gadījumi ar akūtām augšējo elpceļu slimībām, nedaudz mazāk konstatēta saslimšana ar gremošanas trakta vīrusiem, informē Izglītības nodaļas, Izglītības darba speciāliste Sarmīte Strapcāne. Viņa norāda, ka gripa konstatēta tikai dažos atsevišķos gadījumos. Masveida saslimšana ar gripu izglītības iestādēs nav konstatēta. Vienā skolā un divās pirmsskolas izglītības iestādēs konstatēta saslimšana ar vējbakām, kopskaitā 24 gadījumi. Statistika liecina, ka Jēkabpils pamatskolā vidējais apmeklējums 70%, Jēkabpils 3.vidusskolā 90%., Jēkabpils Valsts ģimnāzijā 85%, Jēkabpils vakara vidusskolā 65%, pirmsskolas izglītības iestādēs vidēji 50-60%.

Atstājiet komentāru