2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 21.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 21.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils dome šodien rīko preses konferenci saistībā ar Bebru mikrorajona ielu būvdarbiem; Eiropas Komisija šodien gaida no Baltijas valstīm vienprātīgu vienošanos par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" organizāciju un struktūru; un Līvānos šodien norisināsies asins donoru diena.

Saistībā ar Bebru mikrorajona ielu būvdarbiem Jēkabpilī Valsts policija izmeklēšanu pagaidām neveiks. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis norāda, ka valsts policija ir gatava izvērtēt situāciju saistībā ar Bebru mikrorajona ielu būvdarbiem, ja tiks saņemts šāds pieteikums. Patlaban policija ir informēta par radušos situāciju un ļauj tai iet savu gaitu, kamēr puses nebūs savākušas pietiekami pierādījumu sava viedokļa pamatojumam, skaidroja Januševskis. Lai skaidrotu Jēkabpils pilsētas pašvaldības viedokli un informētu par tās rīcībā esošo informāciju saistībā ar Bebru mikrorajona ielu būvdarbiem, Jēkabpils pilsētas pašvaldība šodien rīko preses konferenci. Tajā piedalīsies Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis un objekta būvuzraugs.

Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība nešaubās par SIA "Ošukalns" veikto Bebru mikrorajona ielu būvniecības darbu kvalitāti. Tāpat arī vēstīts, ka Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vēstīja, ka asfaltbetona segums ielā ieklāts neatbilstoši iepirkuma prasībām. Kopumā ielas segumam vajadzētu būt desmit centimetrus biezam, bet, veicot kontrolurbumus, esot konstatēts, ka tas ir tikai četrus līdz piecus centimetrus biezs. Tikmēr SIA "Ošukalns" valdes loceklis un Jēkabpils domes deputāts Aigars Nitišs norāda, ka raidījums izplatījis maldinošu informāciju par Bebru mikrorajonā veikto Dūmu, Kadiķu un Atmodas ielu pārbūves kvalitāti. Uzņēmums uzsver, ka ielu rekonstrukcijas darbi veikti atbilstoši normatīviem un izstrādātajam projektam, par ko liecinot arī uzņēmuma saņemtie kvalitātes un būvniecības kontroles dokumenti.

Šodien Jēkabpilī, Biznesa inkubatora telpās, notiks Jēkabpils pilsētas attīstības konsultatīvās komisijas sēde. Darba kārtībā izskatīs jautājumu par grozījumiem saistošajos noteikumos. Tiks izvērtēti “Saistošie noteikumi par reklāmas un citu informatīvo materiālu izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Jēkabpils pilsētā”.

Turpinām ziņas

Jau ziņots, ka maksātnespējīgās AS "KVV Liepājas metalurgs" velmētavas kustamās mantas izsolē uzvarējis Austrijas uzņēmums "Smart Stahl GmbH". Austrijas uzņēmums uzvarējis izsolē ar piedāvāto cenu 1,57 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jeb 1,9 miljoni eiro ar PVN. Par pirkumu "Smart Stahl GmbH" ir jānorēķinās šodien. Izsolē piedalījās trīs pretendenti - bez Austrijas uzņēmuma vēl arī Latvijas uzņēmumi SIA "Tolmets" un SIA "FeLM". Velmētavas mantas izsoles sākumcena bija noteikta 1,33 miljonu eiro apmērā.

Eiropas Komisija bija uzdevusi Baltijas valstīm ne vēlāk kā līdz šodienai, 21.martam panākt vienprātību par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" organizāciju un struktūru. Igaunijas mediji vēsta, ka Eiropas Komisija arī vēlējās, lai līdz šim laikam tiktu panākta skaidrība "par vairākiem specifiskiem jautājumiem, kas attiecas uz Igauniju, Latviju un Lietuvu". Projekta "Rail Baltica" īstenošanai izveidotā Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa intervijā raidījumam "Aktuālā kamera" uzsvērusi, ka domstarpības starp Baltijas valstīm izraisa bažas Briselē. Viņa arī teikusi, ka "Rail Baltica' Igaunijas un Lietuvas akcionāru lēmuma izteikt viņai neuzticību iemesls esot domstarpības organizatoriskos jautājumos. Jau vēstīts, ka "RB Rail" ir Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums, kas izveidots, lai īstenotu "Rail Baltica" projektu - pirmo šādā mēroga infrastruktūras projektu Baltijā. Projekts paredz izbūvēt ātrvilciena dzelzceļa līnijas infrastruktūru no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai.
"Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, kuru nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Un vēl

Šodien no pulksten deviņiem līdz vieniem dienā Valsts Asinsdonoru centra Latgales filiāles rīkotā Asins donoru diena norisināsies Līvānu slimnīcā. Lai asinis būtu derīgas pārliešanai, lūdzam dienā pirms procedūras un asins ziedošanas dienā lietot veselīgu uzturu un šķidrumu pietiekamā daudzumā (vismaz 1,5l). Treknas jeb hilozas asinis nav iespējams izmeklēt un pārliet pacientam. Dienu pirms asins ziedošanas iesakām uzturā lietot vairāk saknes un augļus. Nav ieteicams ēst ceptus, piparotus, treknus ēdienus, kā arī lietot jebkuru alkoholu (arī alu), medikamentus, tai skaitā aspirīnu. Lūdzam ievērot šos noteikumus, lai slimnieks saņemtu pilnvērtīgus donora asins komponentus! Jau ziņots, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un bankas konta numurs.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Šogad dzēsti jau vairāk nekā 100 ugunsgrēki; Jēkabpilī ar vairākiem pasākumiem atzīmēs Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu; un Nedēļas nogalē tiks atzīmēta pasaules ūdens diena.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 25 kūlas ugunsgrēki, līdz ar to šosezon kopumā reģistrēti jau 122 sausās zāles degšanas gadījumi, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apkopotā operatīvā informācija. Pirmais kūlas ugunsgrēks šosezon tika reģistrēts vien pirms desmit dienām jeb 11.martā, kad Liepājā, Dunikas ielā, dega niedres piecu kvadrātmetru platībā. Citus gadus kūlas dedzinātāji gan "modušies" jau agrāk. Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji kopumā dzēsuši 36 ugunsgrēkos, neviens cilvēks tajos nav cietis. Neskaitot kūlas svilšanas gadījumus, otrdien četri ugunsgrēki dzēsti novados, četri Rīgā, bet trīs citās pilsētās. Diennakts laikā VUGD veicis arī 23 glābšanas darbus - 12 novados, septiņus Rīgā, bet četrus citās pilsētās.

Sniega un apledojuma dēļ šorīt ir apgrūtināta braukšana pa vairākiem valsts galveno autoceļu posmiem Latvijas dienvidu, dienvidaustrumu daļā, liecina VAS "Latvijas Valsts ceļi" apkopotā operatīvā informācija. Braukšanas apstākļi bija apgrūtināti arī pa Daugavpils šoseju no Lielvārdes līdz Nīcgalei, pa autoceļu Tīnūži-Koknese posmā no Skrīveru pagrieziena līdz Koknesei, pa autoceļu Pļaviņas-Madona-Gulbene posmā no Aiviekstes līdz Madonai, kā arī pa autoceļu Jēkabpils-Rēzekne-Ludza posmā no Jēkabpils līdz Varakļāniem. Savukārt pa reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir gan Zemgalē, gan Vidzemē, tajā skaitā arī Aizkraukles apkārtnē. Slidenie ceļu posmi tiek kaisīti ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos šorīt iesaistītas 127 "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī pasākumi Komunistiskā genocīda upuru piemiņai sāksies ceturtdien, 22. martā plkst. 16.00, kad Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē notiks režisores Ingas Nesteres filmas “Mēs atgriezāmies” demonstrējums un tikšanās ar radošo komandu. Dokumentālā filma “Mēs atgriezāmies” ir stāsts par četrām meitenēm – kurzemnieci Gaidu Kalniņu, latgalieti Beātu Ločmeli, zemgalieti Brigitu Kaukuli un vidzemnieci Nitu Matvejevu. Viņas visas nonāca Sibīrijā, skarbajos apstākļos izdzīvoja un atgriezās, lai vēstītu par komunistisko genocīdu nākamajām paaudzēm. Filma vēsta par lielu mīlestību pret savu dzimto vietu, Latviju un ģimeni, par spēju mīlēt un, par spīti visam, dzīvot tālāk ar gaišu skatu nākotnē. Pasākums bez ieejas maksas.

Komunistiskā genocīda upuru, kas tika deportēti 1949.gada 25.martā, piemiņa un godināšana Jēkabpilī turpināsies 24. martā plkst. 18.00, Jēkabpils Tautas nama Kamerzālē, kur tiks izrādīta Jēkabpils Tautas teātra izrāde režisores Intas Ūbeles interpretācijā – Māras Zālītes luga “Zemes nodoklis”. Izrādi Tautas teātris spēlēs jau 41. reizi, šoreiz – pieminot represijas.

Savukārt, 25. martā plkst. 10.00 notiks piemiņas dievkalpojums Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet plkst. 12.00 pie pieminekļa represiju upuriem notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis. Ikviens ir aicināts atnākt nolikt ziedus un iedegtas svecītes pie pieminekļa, pieminot represijās cietušos.

Tikmēr Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā visu mēnesi – no 1. līdz 29. martam – skatāma tematiska izstāde “To nedrīkst aizmirst – 25. marts”.

Un vēl

Latvijas novados 23. un 24.martā notiks Dabas aizsardzības pārvaldes rīkoti pasākumi, kas veltīti ANO pasaules ūdens dienai. 23.martā plkst.9.30 sāksies divarpus kilometru garš pārgājiens gar Amatas upi no Veclauču tilta līdz Zvārtes iezim. Savukārt 24.martā notiks trīs kilometru pārgājiens pa Imulas dabas taku gar Abavas senleju, bet no šosejas A1 aptuveni ceturtā kilometra startēs pārgājiens "Krastings gar Vitrupi". Tāpat sestdien plkst.10 no dabas izglītības centrā "Rāzna" notiks pārgājiens gar ezera Dienvidu krastu, savukārt Ķemeru Meža mājā plkst.11 notiks izglītojošs pasākums "Ūdens dabā - daba ūdenī", kurā paredzēta lekcija "Dabai ir problēmas?", radošā darbnīca un pārgājiens pa Ķemeru apkārtnes mitrājiem.

Jau ziņots, ka pasaules ūdens dienu tradicionāli atzīmē 22.martā. Pēc ANO iniciatīvas tā pirmo reizi visā pasaulē tika atzīmēta 1993.gadā. Šī diena ir starptautiskas svinības un iespēja aicināt ikvienu pievērst uzmanību ūdens resursu nozīmei un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, mudinot sabiedrību domāt ne vien par savas, bet arī nākamo paaudžu veselību un izdzīvošanas iespējām. Latvijā šo dienu atzīmē kopš 1996.gada.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
radio1 ziņās klausieties; Bērnu ārsti kritizē Veselības ministrijas kavēšanos ar mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna projektu; Piektdien Jēkabpilī norisināsies mazo vokālistu konkurss „Cālis 2018”; un Ko liecina jaunākās sinoptiķu prognozes par laiku brīvdienās?

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti atbalstījuši ierosinājumu, ka pašvaldību ārkārtas sēžu sasaukšanai jābūt pamatotai, bet noraidījuši priekšlikumu to darba kārtībā iekļaut ne vairāk kā trīs jautājumus. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija priekšlikumos grozījumiem likumā 'Par pašvaldībām" uz otro lasījumu rosināja noteikt - ja ārkārtas domes sēdi sasauc priekšsēdētājs pēc savas iniciatīvas vai to pieprasa vismaz viena trešdaļa deputātu, papildus arī norādāms steidzamības pamatojums pēc būtības. Saeimas komisija šādu ieceri atbalstīja. Komisija vēl turpinās darbu pie šī likumprojekta nākamnedēļ un tad to varētu virzīt izskatīšanai parlamentā otrajā lasījumā. Šajā likumprojektā arī paredzēts noteikt, ka pašvaldību informatīvos izdevumus varēs izdot ne biežāk kā reizi mēnesī. Šāds ierobežojums gan neattiektos uz informatīvajiem izdevumiem, kuros publicē tikai pašvaldības un to institūciju pieņemtos tiesību aktus un to skaidrojumus.

Latvijas pediatru asociācija un Saeimas deputāti vakar Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē kritizēja Veselības ministrijas (VM) kavēšanos ar mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna projektu 2018.-2020.gadam. Pediatru asociācijas pārstāve Jana Pavāre norādīja, ka asociāciju uztrauc dialogs ar veselības ministriju par plānu, jo viņi nav saņēmuši informāciju, kas patlaban ar to notiek un kāpēc darbs pie tā kavējas. Veselības ministrija taisnojās, ka mātes un bērna uzlabošanas plāns bijis gatavs jau janvāra beigās, tomēr tehnisku problēmu dēļ tas vēl nav ticis iesniegts Ministru kabinetā. Sagatavotā plāna projekta mērķis ir uzlabot situāciju mātes un bērna veselības jomā, īstenojot veselības veicināšanu un slimību profilaksi, kā arī veicinot agrīnu diagnostiku, savlaicīgu ārstēšanu un medicīnisko rehabilitāciju. Ņemot vērā esošo situāciju mātes un bērna veselības jomā, plāns ietver četrus rīcības virzienus - veselības veicināšana un profilakse, grūtnieces, dzemdētājas, nedēļnieces un jaundzimušā aprūpe, ambulatoro pakalpojumu pieejamības uzlabošana bērnu veselības aprūpē, kā arī hronisko pediatrisko pacientu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošana.

Turpinām ziņas

Jauniešu klubs “13. pirmdiena” un Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina jauniešus uz ceturto ikmēneša sarunu cikla “Kāpiens” tikšanos piektdien, 23. martā plkst. 17.30 Jēkabpils Tautas nama baltajā zālē. Tajā jauniešiem būs iespēja iepazīt interneta vietnes Kurp.es dibinātāju un vadītāju Gustavu Upmani. Gustavs ir pavadījis laiku Nīderlandē un Kanādā, strādājis vairākos starptautiskos tehnoloģijas startapos, ir ieguvis Maģistra grādu Biznesa Informācijas Vadībā un atgriezies Latvijā, lai radītu tiešsaites pasākumu kalendāru Kurp.es. Jau ziņots, ka Jēkabpils jauniešu klubs “13. pirmdiena” sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību līdz pat 2018. gada beigām, par godu Latvijas simtgadei, organizē sarunu ciklu “Kāpiens”, kur mērķis ir jauniešiem neformālā gaisotnē iepazīt radošas un iedvesmojošas personības Latvijā un Jēkabpilī, kā arī uzzināt dažādu profesiju aizkulises.

Piektdien, 23. martā plkst. 11.00 Jēkabpils Tautas namā notiks mazo vokālistu konkurss „Cālis 2018”. Šī jaukā sacensība starp mazajiem drosmīgajiem solistiem Jēkabpilī notiks jau 27. reizi. Piedalīties konkursā aicināti bērni līdz piecu gadu vecumam (ieskaitot) no Jēkabpils pilsētas un apkārtnes. Šoreiz mazos vokālistus vērtēs mūzikas skolotājas Kristīne Studāne Indriksone un Agnese Levinska, kā arī mūziķis, Tautas nama vadītājs Aigars Godiņš.

Šis nedēļas nogalē visā pasaulē norisināsies akcija Zemes stunda. Tās laikā, sestdien, 24.martā plkst. 20.30, interesenti aicināti uz Krustpils pils apskati sveču gaismā. Jau ziņots, ka 24. martā visā pasaulē tiks svinēta Zemes stunda, kuras laikā no plkst. 20.30 līdz 21.30 iedzīvotāji, pašvaldības, organizācijas un uzņēmumi tiek aicināti uz stundu izslēgt gaismu, tādējādi simboliski demonstrējot rūpes par vidi un klimata pārmaiņu ierobežošanu.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā kļūs siltāks un brīvdienas būs pavasarīgas, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Nedēļas nogalē laiks kļūs saulaināks un siltāks. Gaisa temperatūra sestdien un svētdien paaugstināsies līdz +2..+7 grādiem, vietām Kurzemē un Zemgalē svētdien ap +10 grādiem, turklāt svētdienas naktī daudzviet temperatūra tā arī nenoslīdēs zem nulles. Tālākas prognozes rāda, ka nākamās nedēļas sākumā iespējama kārtējā arktisko gaisa masu ieplūde mūsu reģionā, kas izraisītu ievērojamu temperatūras pazemināšanos - uz dažām dienām atgriezīsies noturīgs sals.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA Ošukalns vadība atzīst, ka pirmo reizi saskaras ar šādu nomelnojošu kampaņu pret uzņēmumu; Jēkabpils dome vērsusies policijā saistībā ar nesankcionētajiem urbumiem Bebru mikrorajonā; un Šīs nedēļas nogalē notiks pāreja uz vasaras laiku.

Šodien speciāli sasauktā preses konferencē Jēkabpils pilsētas vadība informēja par Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” atspoguļoto Jēkabpils Bebru mikrorajona pārbūves projektu. Kā zināms, raidījumā tika apgalvots, ka Bebru mikrorajona Dūmu, Kadiķu un Atmodas ielu pārbūvē, iespējams, pieļauti rupji pārkāpumi, tajā skaitā – asfaltbetona seguma biezums ievērojami atšķiras no plānotā, turklāt divu asfalta kārtu vietā ieklāta tikai viena. Šos apgalvojumus ar pierādījumiem, no pašvaldības puses, piedaloties ekspertiem un arī uzņēmuma pārstāvjiem kopīgi veiktiem atkārtotiem kontrolurbumiem, pilnībā atspēkoja gan Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, gan SIA “Ošukalns” valdes priekšsēdētājs, deputāts Aigars Nitišs un uzņēmuma ceļu būves nozares vadītājs Ivars Joelis. Aigars Nitišs atzina, ka līdz šim savā profesionālajā karjerā nebija saskāries ar šādi izvērstu kampaņu pret uzņēmumu.

3:45-6:42

Tāpat arī nav saprotams, kāpēc šoreiz pieteikums raidījumam skanējis apgalvojuma formā, nevis kā visos iepriekšējos raidījumos – jautājuma formā, kad tiek konstatēta kāda nebūšana, uzdots jautājums – kā ir patiesībā un raidījumā meklētas atbildes. Aigars Nitišs izteica cerību, ka šajā gadījumā raidījums ticis maldināts.

8:30-9:25

Runājot par tālāku darbību šajā jautājumā, pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informēja, ka informācija par 16.martā konstatēto nesankcionēto mantas bojājumu nodota Valsts policijā izskatīšanai. Pašvaldības izpilddirektors norādīja arī uz to, ka par pašvaldības mantas bojāšanu draud kriminālatbildība. Viņš arī piebilda, ka nav zināms vai policija lems par lietas ierosināšanu pret raidījumu “Aizliegtais paņēmiens”, pašvaldība savu prasību uzturēs. Gogulis piebilda, ka patlaban tiek aprēķināta pašvaldības objektam nodarīto zaudējumu summa.

Un vēl

Šajā nedēļas nogalē Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu uz priekšu. Latvijā oficiāli pāreja uz vasaras laiku notiks svētdien, 25.martā, plkst. 03:00. Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Sākot no 1997. gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas plkst. 03:00 līdz oktobra pēdējai svētdienai plkst. 04:00.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latgalē Valsts policija izņēmusi plašu šaujamieroču arsenālu un aizturējusi astoņas personas; Latvijā tikai 9% iedzīvotāju mājokļu ir uzstādīti dūmu detektori; un Sinoptiķi nedēļas nogalei sola pavasarīgu laiku.

Šodien preses konferencē Jēkabpils pilsētas vadība informēja par Latvijas Televīzijas raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” atspoguļoto Jēkabpils Bebru mikrorajona pārbūves projektu. Kā zināms, raidījumā tika apgalvots, ka Bebru mikrorajona Dūmu, Kadiķu un Atmodas ielu pārbūvē, iespējams, pieļauti rupji pārkāpumi, tostarp – asfaltbetona seguma biezums ievērojami atšķiras no plānotā, turklāt divu asfalta kārtu vietā ieklāta tikai viena. Preses konferencē piedalījās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis, objekta būvuzraugs Juris Birkavs, kā arī Bebru ielas mikrorajona pārbūves projekta ģenerāluzņēmēju – SIA “Ošukalns” – pārstāvji – Aigars Nitišs un Ivars Joelis.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzsvēra, ka gan objekta būvniecības laikā, gan pieņemot to ekspluatācijā ir veiktas visas nepieciešamās pārbaudes, tajā skaitā kontrolurbumi, kuri veikti korekti un atbilstoši normatīviem. Objektā bija pastāvīga būvuzrauga klātbūtne, tāpat objektu vairākkārt klātienē kontrolēja arī valsts pārstāvji – Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB). Pašvaldībai šobrīd nav nekāda iemesla uzskatīt, ka mikrorajona pārbūves projektā pieļautas kādas nelikumības, vai arī projekta realizācija veikta nekvalitatīvi.

Preses konferencē gan pilsētas pašvaldības pārstāvji, gan būvuzraugs, gan uzņēmēji demonstrēja pašvaldības speciāli iniciētās ārpuskārtas pārbaudes – kontrolurbumu – rezultātus, kas apliecināja: objekts ir būvēts atbilstoši noteikumiem, turklāt neapstiprinājās raidījumā sniegtā informācija par kādas asfalta kārtas trūkumu. Būvuzņēmēji – SIA “Ošukalns” valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs un SIA “Ošukalns” ceļu būves nozares vadītājs Ivars Joelis – informēja žurnālistus par objektā veiktajām pārbaudēm, tajā skaitā – demonstrēja arī objekta uzraugu sagatavotus pārbaudes aktus.

Turpinām ziņas

Latgalē Valsts policija izņēmusi plašu šaujamieroču arsenālu un par pretlikumīgu ieroču apriti aizturējusi astoņas personas. Atrastais arsenāls nodots ekspertīzei, kurā varēs secināt, vai šaujamieroči bija derīgi izmantošanai. Lai arī policijas preses paziņojumā izplatītajās fotogrāfijās redzami kara laika ieroči un munīcija, policija norādīja, ka ieroču vecumu un izcelsmi varēs pateikt tikai ekspertīzē. Pagājušā gada nogalē Kriminālpolicija ieguva informāciju par personām, kuras, iespējams, nodarbojas ar šaujamieroču, to būtisko sastāvdaļu, munīcijas un spridzināšanas ierīču nelikumīgu apriti Latgales reģionā. Likumsargi 1.martā veica 20 kratīšanas privātmājās un dzīvokļos Daugavpilī un Daugavpils novadā. Kratīšanās atrasti 12 ložmetēji, 18 garstobra šaujamieroči, 13 mašīnpistoles, 13 pistoles, 3719 dažāda veida munīcijas, 188 spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas, kā arī 94 šaujamieroču sastāvdaļas. Dzīvesvietās, kur tika veiktas kratīšanas, šaujamieroči un to sastāvdaļas ne vien tika glabātas, bet arī pašrocīgi izgatavotas, pārveidotas un atjaunotas. Par pretlikumīgu ieroču apriti sākts kriminālprocess pret astoņām personām.

Latvijā 46% iedzīvotāju bijusi saskarsme ar ugunsgrēku, taču tikai 9% iedzīvotāju mājokļu ir uzstādīti dūmu detektori, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pasūtītais pētījums. 46% iedzīvotāju ir bijusi saskarsme ar ugunsgrēku - pašiem, tuviniekiem, draugiem vai kaimiņiem. 63% cilvēku uzskata, ka ir svarīgi, lai viņu mājokļos būtu ugunsdzēsības aparāts, bet tikai 13% aptaujāto atzinuši, ka tāds mājoklī ir. Līdzīga situācija ir ar dūmu detektoriem, proti, 68% iedzīvotāju ir svarīgi, lai tas būtu uzstādīts, tomēr tikai 9% iedzīvotāju mājoklī tāds izvietots. Kā iemesli un šķēršļi, kas liedz iegādāties ugunsdzēsības aparātus un dūmu detektorus, aptaujātie minējuši finansiālos faktorus un laika trūkumu. Lai atgādinātu par prevencijas nozīmi, 24.martā glābānas un ugunsdzēsības dienests lielveikalos rīkos akciju, kurā ugunsdzēsēji sniegs iedzīvotājiem konsultācijas par ugunsdrošības jautājumiem.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā kļūs siltāks un brīvdienas būs pavasarīgas, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Nedēļas nogalē laiks kļūs saulaināks un siltāks. Gaisa temperatūra sestdien un svētdien paaugstināsies līdz +2..+7 grādiem, vietām Kurzemē un Zemgalē svētdien ap +10 grādiem, turklāt svētdienas naktī daudzviet temperatūra tā arī nenoslīdēs zem nulles. Tālākas prognozes rāda, ka nākamās nedēļas sākumā iespējama kārtējā arktisko gaisa masu ieplūde mūsu reģionā, kas izraisītu ievērojamu temperatūras pazemināšanos - uz dažām dienām atgriezīsies noturīgs sals.

Atstājiet komentāru