2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 26.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 26.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
radio1 ziņās klausieties: Volejbola komanda Jēkabpils "Lūši" sestdien Igaunijā izcīnīja bronzas medaļas; No šodienas Krustpils kultūras namā bus skatāma Stāstu sega LATVIJAI; un Šī gada marts - vēsākais kopš 2013.gada.

Latvijas vīriešu volejbola komanda Jēkabpils "Lūši" sestdien Igaunijā izcīnīja bronzas medaļas "Credit24 Meistarlīgas" finālturnīrā. Jēkabpilieši, kuri tikai otro sezonu spēlē Baltijas līgā un pirmo reizi vēsturē sasnieguši finālčetrinieka turnīru, bronzas mačā ar rezultātu 3-2 pārspēja Igaunijas komandu "Rakvere". Jēkabpils komandā ar 17 punktiem rezultatīvākais bija Armands Āboliņš, pa 11 punktiem guva Vladislavs Blumbergs un Ēriks Voronko, bet pa desmit punktiem bija Rihardam Puķītim un Zigurdam Adamovičam.

Tikmēr Jēkabpils basketbola komanda brīvdienās piedzīvoja kārtējo zaudējumu. Sestdien, 24. martā pirmo reizi jaunajā Jūrmalas ģimnāzijas sporta hallē tikās BK „Jūrmalas” un BK „Jēkabpils” komandas, lai pēdējo reizi cīnītos par uzvaru „OlyBet” Latvijas Basketbola līgas regulārajā turnīrā. Lielāko daļu spēles vadībā bija „lūši”, sasniedzot pat 17 punktu pārsvaru. Tomēr jūrmalnieki spēja rezultātu izlīdzināt, un mača pagarinājumā jēkabpilieši piekāpās mājiniekiem ar rezultātu 85:90. No zaudējuma „lūšus” neglāba arī Dominika Domarka gūtie 28 punkti. Nākamo cīņu BK „Jēkabpils” aizvadīs trešdien, 28.martā Liepājā, kur savā laukumā „lūšus” uzņems „Betsafe/Liepāja” komanda. Uz spēli tiek organizēts fanu autobuss, pieteikšanās pa tālr.: 20464205 (Edvīns Skudra).

Turpinām ziņas

No šodienas līdz 11. aprīlim Krustpils kultūras namā eksponēsies Jēkabpilī Stāstu sega LATVIJAI. Tā ir ārzemēs dzīvojošo latviešu veltījums Latvijas valsts simtgadei. Pirms diviem gadiem LaPa darbiniekiem radās ideja izveidot STĀSTU SEGU Latvijas simtgadei, izmantojot tekstilmozaīkas (patchwork) rokdarbu tehniku. STĀSTU SEGAS mērķis ir atklāt un veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu piederību Latvijai, ieguldot kopīgā rokdarbā gan savas domas par Latviju, gan arī darbu.

Šdien pulksten divos dienā pie Veselības ministrijas Rīgā vairākas aktīvas seniores rīkos zibakciju par vienlīdzīgu un taisnīgu valsts attieksmi pret senioriem, lūdzot atcelt vecuma ierobežojumus bezmaksas vēža skrīniga saņemšanai. Biedrības "Par taisnīgumu un atklātību" valdes priekšsēdētāja Astrīda Babāne informē, ka patlaban izstrādātās valsts programmas paredz, ka bezmaksas skrīningu jeb profilaktisko pārbaudi krūts vēzim var saņemt sievietes līdz 69 gadu vecumam. Babāne norada, ka arī seniori grib dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, tomēr rodoties sajūta, ka valsts politika tiek veidota ar lozungu "labs pensionārs ir beigts pensionārs". Tas pārkāpjot iedzīvotāju tiesības demokrātiskā valstī uz valsts apmaksātu veselības aprūpi. Katrs trešais seniors ir pakļauts nabadzībai - tā vietā, lai no valsts puses tiktu uzlabota viņu dzīves kvalitāte, tā tiek ar visiem līdzekļiem grauta, norāda zibakcijas rīkotāja.

Un vēl

Šī gada marts Latvijā ir vēsākais kopš 2013.gada, liecina "Global Forecast System" un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Līdz 24.martam mēneša vidējā gaisa temperatūra bijusi vairāk nekā divus grādus zem normas. Savukārt vakar un šodien gaisa temperatūra ir tuvu normai, betmarta pēdējās piecās dienās – gaidāma krietni zemāka. 2013.gada marts bija trīs grādus aukstāks nekā šogad - mēneša vidējā gaisa temperatūra noslīdēja līdz -5,5 grādiem. Savukārt 2007.gada marta vidējā temperatūra pakāpās līdz +4,4 grādiem - tas kļuva par vissiltāko pavasara pirmo mēnesi novērojumu vēsturē. Iepriekšējos četros gados marta vidējā gaisa temperatūra bija no +1,1 līdz +3,4 grādiem jeb 1,3 līdz 3,6 grādus virs normas. Līdzīgi kā pirms pieciem gadiem, arī šogad marts ir ne tikai aukstāks, bet arī krietni sausāks un saulaināks nekā ierasts.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pilsētas pašvaldība atspēko pārmetumus, ka tā nav sniegusi atbildi LTV raidījumam Aizliegtais paņēmiens; Krievijā izcēlies plašs ugunsgrēks kurā bojā gājuši vismaz 48 cilvēki; un 12.tie Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiks 2021.gadā.

Pagājušās nedēļas nogalē, piektdienas vakarā LTV raidījums Aizliegtais paņēmiens savā profilā sociālajā vietnē facebook.com publicēja aicinājumu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai atļaut veikt asfalta kvalitātes analīzes Bebru ielas mikrorajonā, norādot, ka šāda kvalitātes pārbaude nav tikai Jēkabpils iekšējā lieta, jo pilsēta saņem naudu no pašvaldību izlīdzināšanas fonda, kas nozīmē, ka tā lieto visas Latvijas iedzīvotāju naudu. Tāpat arī tika norādīts, ka raidījums pašvaldībai nosūtījis oficiālu vēstuli ar lūgumu atbilstoši visiem Latvijas standartiem veikt 24 urbumus Jēkabpils Bebru mikrorajonā, kuru paraugi tiktu nodoti sertificētai laboratorijai, taču atbilde neesot saņemta un pašvaldība nevēloties sadarboties. Raidījums solījās par šādu Jēkabpils domes nostāju sūdzēties atbildīgajām ministrijām.

Šos apgalvojumu noliedza Jēkabpils pilsētas pašvaldība, tās pašas dienas vakarā publicējot savā profilā sociālajā vietnē facebook.com informāciju un dokumentu foto, kas apliecina, ka pašvaldība ir sniegusi atbildi raidījumam. Savā publikācijā pašvaldība vērš uzmanību, ka pretēji raidījuma Aizliegtais paņēmiens publiskotajai informācijai: ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība nav sniegusi atbildi uz 22.martā nosūtīto vēstuli, informē un ar uzskatāmiem piemēriem apliecina, ka atbildes vēstule ir sagatavota un nosūtīta šī gada 23.martā un par to ir saņemts rakstisks apstiprinājums no raidījuma. Atbildes vēstulē sniegts skaidrojums, ka saņemtais elektroniskais e-pasts, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, nav uzskatāms par oficiālu dokumentu, turklāt vēstulē minētajām LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens" prasībām un iespējamām finansiālām saistībām ir jābūt apstiprinātām Valsts SIA "Latvijas televīzija" valdes locekļiem, kas attiecīgi arī iesniedz parakstītu iesniegumu, jo, līdz ar to, pēc nepieciešamības, tas būtu jānodrošina no LTV kopējā budžeta. Pretējā gadījumā iesūtītais dokuments pašvaldībai nav saistošs. Jēkabpils pašvaldība norāda, ka raidījums “Aizliegtais paņēmiens” publicējis nekorektu informāciju un aicina risināt situāciju konstruktīvi, atbilstoši likumā noteiktajām prasībām.

Turpinām ziņas

Ugunsgrēkā tirdzniecības centrā Kemerovā, Krievijā, vakar dzīvību zaudējuši vismaz 48 cilvēki, paziņojusi Krievijas Izmeklēšanas komiteja. Kāds informācijas avots Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijā aģentūrai "Interfax" pavēstījis, ka bojā gājuši vairāk nekā 40 cilvēki. Ēkā atrodoties vēl apmēram 30 cilvēki, bet izredžu viņus atrast dzīvus neesot daudz, piebildis avots. No ēkas iepriekš tika evakuēti vairāk nekā 200 cilvēku. Varasiestādes uzskata, ka ugunsgrēks aizsācies iepirkšanās centra kinoteātrī, un tā rezultātā virs divām auditorijām iebrucis jumts.Liesmas ēkā, kurā atrodas arī boulinga centrs, sauna un vairāki restorāni, pārņēmušas vairāk nekā 1000 kvadrātmetru lielu platību, vēstīja Krievijas mediji.

ASV pilsētu ielās sestdien izgāja simtiem tūkstoši cilvēku, pieprasot ieroču tirdzniecības ierobežošanu. Vašingtonā, lai piedalītos gājienā “Par mūsu dzīvībām”, tūkstošiem cilvēku pulcējās Pensilvānijas avēnijā, kas savieno Balto namu un Kapitoliju. Demonstrācijas rīkotāji aplēsuši, ka Vašingtonā gājienā piedalījās līdz pat pusmiljonam cilvēku. Tādejādi šī akcija kļuvusi par lielāko demonstrāciju, kāda Vašingtonā sarīkota kopš Vjetnamas kara laikiem. Sabiedrības sašutumu izraisījis pirms dažām nedēļām notikušais kārtējais slaktiņš vienā no Floridas vidusskolām, kura laikā tika noslepkavoti 17 cilvēki. Tūkstošiem cilvēku pulcējās arī Ņujorkas, Bostonas un citu lielāko ASV pilsētu ielās. Mītiņos par stingrāku ieroču kontroli piedalījās Pols Makartnijs, Mailija Sairusa, Common, Ariana Grande, Dženifera Hadsone un citas izklaides industrijas zvaigznes. Dažas no šīm slavenībām mītiņos pastāstīja, kā tās personīgi skārusi bruņota vardarbība.

Savukārt Vācijas policija aizturējusi bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu, kuru Spānijas varasiestādes saistībā ar apsūdzībām dumpī izsludinājušas meklēšanā, svētdien pavēstīja viņa advokāts un policija. Pudždemons aizturēts brīdī, kad viņš šķērsojis robežu no Dānijas. Viņš bijis ceļā uz Beļģiju. Ķīles policija ziņu aģentūrai DPA apstiprināja, ka Pudždemons atrodas apcietinājumā. Vācijas policija Pudždemonu aizturējusi, pamatojoties uz starptautisko orderi. Spānijas valsts prokuratūra paziņojusi, ka uztur kontaktus ar Vācijas kolēģiem, lai panāktu Pudždemona izdošanu.

Un vēl

Kultūras ministrija (KM) sāks darbu pie likuma grozījumiem, lai Mežaparka estrādes rekonstrukcijas gala termiņa dēļ 12.tie Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiktu 2021.gadā. Ar šādu paziņojumu kultūras ministre Dace Melbārde nākusi klajā pēc piektdien notikušās Dziesmu un deju svētku Rīcības komitejas sēdes. Tās laikā tika apspriests Rīgas domes īpašuma komitejas vadītāja Oļega Burova jau iepriekš paustais uzstādījums, ka Skolu jauniešu Dziesmu un deju svētki Mežaparka lielajā estrādē 2020.gadā nevarēs notikt, jo tās pārbūves otro kārtu plānots pabeigt vien 2021.gada 4.maijā. Kā ziņots, pēc Mežaparka lielās estrādes skatītāju daļas atklāšanas 2018.gada 18.jūnijā tiks sākti gatavošanās darbi Dziesmu svētkiem. Savukārt no 20.augusta plānots sākt estrādes kora tribīnes demontāžu un gatavošanu jaunās koru daļas būvniecībai. Estrādes pilnā atklāšana paredzēta 2021.gada 4.maijā. Būvniecības pirmās kārtas izmaksas kopā ar pievienotās vērtības nodokli ir 32 miljoni eiro, savukārt kopējās izmaksas par abām kārtām varētu sasniegt par 77 miljonus eiro.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī dzēsts kūlas ugunsgrēks piecu hektāru platībā; Jēkabpils pilsētas domes deputātiem būs iespēja sēdēs piedalīties attālināti; un Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija darbu sākusi jaunās telpās.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 58 pērnās zāles ugunsgrēki, tādējādi tas ir šogad lielākais vienā diennaktī dzēsto kūlas ugunsgrēku skaits, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Lielākie kūlas ugunsgrēki svētdien reģistrēti Jelgavas lidlaukā un Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, kur pērnā zāle degusi attiecīgi 15 un septiņu hektāru platībā. Kopumā pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 72 ugunsgrēki, no tiem 58 bija pērnās zāles dedzināšanas gadījumi. Četri ugunsgrēki reģistrēti Rīgā, divi - citās pilsētās, bet vēl astoņi – Latvijas novados. Cilvēki šajos ugunsgrēkos nav cietuši. VUGD darbinieki veikuši arī 12 glābšanas darbus, bet trīs izsaukumi izrādījušies maldinājumi.

Pēdējo trīs dienu laikā Zemgalē reģistrēts 41 izsaukums uz kūlas ugunsgrēku dzēšanu, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 29 hektāri. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies sestdien Madonas ielā Jēkabpilī, kur pērnā zāle dega piecu hektāru platībā, bet svētdien Jelgavas lidlaukā pērnā zāle dega 15 hektāru platībā.

Pavasara plūdu risks Latvijas teritorijā pašlaik tiek vērtēts zemāks nekā iepriekšējos gados, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš. Viņš skaidro, ka šobrīd, saskaņā ar Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozēm, plūdu iespējamība pavasarī Latvijā ir mazāka nekā iepriekšējos gados. Naktīs joprojām piesalst un ūdens pa upēm tiek izvadīts vienmērīgi. Viņa vērtējumā šogad svarīgi atcerēties, ka zem ledus izveidojušies vižņi, kas, radot sastrēgumus, var potenciāli radīt plašāku teritoriju applūšanu. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veiks un vadīs nepieciešamos darbus plūdu draudu vai plūdu gadījumā. Atbilstoši savai kompetencei VUGD nodrošinās konsultatīvo atbalstu pašvaldībām, kā arī informēs par valsts materiālo rezervju, Nacionālo bruņoto spēku, fizisko un juridisko personu resursu iesaistīšanas spējām plūdu gadījumā. Katrā pašvaldībā darbojas civilās aizsardzības komisija, kura apdraudējumu gadījumos būs atbildīgi par turpmāko rīcību. Daugavas upes ietekmes zonā Pļaviņu, Aizkraukles, Salaspils, Jaunjelgavas, Ogres un Ķeguma Civilās aizsardzības komisiju darbā ir iekļauti arī Daugavas HES ražotņu vadītāji.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas domes kārtējā sēde noritēja tiešraidē testa režīmā, proti, tā ar videokameras palīdzību tika pārraidīta programmā Skyp. Šoreiz sēdes tiešraidi vēroja pašvaldības datorspeciālists, bet turpmāk to izmantojot sēdē varēs piedalīties Jēkabpils domes deputāti, kas dažādu attaisnojošu iemeslu dēļ nevarēs piedalīties domes sēdē klātienē. Jēkabpils mērs Raivis Ragainis sarunā ar vietējiem medijiem sacīja, ka piedalīšanās sēdē, izmantojot Skyp, dos iespēju pašvaldības deputātiem gan balsot, gan izteikt viedokļus attālināti, jo viņi pārējiem sēdes dalībniekiem būs dzirdami un redzami uz lielā ekrāna. Raivis Ragainis piebilda, ka šāda deputātu attālināta dalība domes sēdē ir svarīga, kad notiek balsojumi par pilsētai svarīgiem jautājumiem. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Jēkabpils Kena parkā svētdien, 1. aprīlī no plkst. 11.00 līdz 13.00 svinēs Lieldienas! Mazi un lieli jēkabpilieši aicināti pievienoties Lielo Zaķu kompānijai, lai lustīgi atzīmētu raibos pavasara svētkus! Augstu iešūpot Lieldienas, meklēt paslēptās olas, skriet Zaķu skrējienā, skatīties koncertu, krāsot un ripināt olas, kaulēties, veidot kopīgu Lieldienu gleznu, darboties Jēkabpils Mākslas skolas radošajās darbnīcās un aktīvi darboties kopā ar diviem brīnišķīgiem Lieldienu Zaķiem. Ikviens savus spēkus varēs izmēģināt lielajās brīvdabas spēlēs – “Pabaro Lieldienu zaķi”, “Oliņ Boliņ”, “Oliņgols” un “Lielās pēdas”. Ciemos aicinās arī Trušu pilsētiņa ar tās iemītniekiem – trušiem, kaziņām, pīlēm, zosīm, kurus varēs pacienāt ar līdzpaņemtiem našķiem – burkāniem un kāpostiem.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija ir pārcēlusies uz jaunajām telpām –Brīvības ielā 45. Pašvaldības policijas pieņemšanas laiki ir otrdienās no plkst. 9 līdz 12 un ceturtdienās no plkst. 13 līdz 16. Ar pašvaldības policiju var sazināties pa kontakttālruņiem, zvanot policijas priekšniekam Indulim Surkulim – 65283631, vecākajai inspektorei Inga Ostrovskai un inspektoram Jānim Voiko – 65283885, inspektoram Denisam Borovkovam un vecākajam kārtībniekam Aināram Kapačs tālrunis 65231383. Savukārt kārtībnieku (patruļas) tālrunis - 65283888.

Jau ziņots, ka No 1.maija būs palielināts darbinieku skaits Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijā, jo darbu uzsākuši četri kārtībnieki. Kā informē pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis, tagad pašvaldības policija būs sasniedzama arī ārpus konkrētā darba laika, diviem naktī, savukārt piektdien, sestdien - visu diennakti, bet svētdien no plkst. 10.00- 22.00. Līdz šim pašvaldības policijā strādāja pieci cilvēki, no 1.maija, papildinot darbinieku skaitu, pievienosies četri kārtībnieki. Aptuveni tuvākā mēneša laikā darbu uzsāks vēl divi cilvēki. Pašvaldības policijas galvenais uzdevums ir sabiedriskās kārtības uzturēšana pilsētā, pašvaldības saistošo noteikumu izpildes ievērošana, kārtības nodrošināšana pašvaldības rīkotajos publiskajos pasākumos, kā arī reaģēt uz iedzīvotāju izsaukumiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: labklājības ministrs uzskata, ka bāriņtiesām jāpāriet valsts pārziņā; Krievija brīdina par attiecību pasliktināšanos, pieņemot likumus par pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā; un Kādus laika apstākļus šonedēļ un Lieldienās prognozē sinoptiķi?

Starptautiskā reitingu aģentūra "S&P" Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabājusi līdzšinējā "A-" līmenī, nosakot pozitīvu nākotnes perspektīvu, teikts aģentūras publiskotajā paziņojumā.
"S&P" prognozē, ka laika periodā no 2018.gada līdz 2021.gadam Latvijas ekonomikas izaugsme vidēji veidos 3% gadā, pateicoties investīciju pieaugumam un labvēlīgai ārējai videi. Aģentūra skaidro, ka Latvijas pašreizējo kredītreitingu galvenokārt atbalsta valsts spēcīgā fiskālā pozīcija. Latvijas parādsaistības, kas ir tuvu 30% no iekšzemes kopprodukta, ir vienas no zemākajām Eiropas Savienībā, un "S&P" prognozē, ka tās turpinās samazināties. "S&P" atzīmē, ka pozitīva nākotnes perspektīva ataino potenciālu Latvijas budžeta un ārējās veiktspējas uzlabošanos nākamo 18 mēnešu laikā. Aģentūra norāda, ka varētu paaugstināt Latvijas kredītreitingu, ja valsts fiskālie rezultāti pārsniegs prognozes, veicinot straujāku valsts parādsaistību apjoma kritumu attiecībā pret iekšzemes kopproduktu. Tāpat valsts kredītreitings varētu tikt palielināts, ja tiks samazināts Latvijas maksājumu bilances vārīgums.

Bāriņtiesām, kas patlaban ir pašvaldību iestādes, vajadzētu pāriet valsts pārziņā, tā uzskata labklājības ministrs Jānis Reirs. Viņš šo nepieciešamību pamato ar to, ka «bāriņtiesām ir jāspēj pieņemt vienādi risinājumi bērnu interesēs neatkarīgi no pašvaldības rocības». Vaicāts, cik ilgi varētu nākties gaidīt, lai šī reforma īstenotos, ministrs atzina, ka tas lielā mērā ir atkarīgs no Latvijas Pašvaldību savienības, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī no viņa paša vadītās Labklājības ministrijas. Kā ziņots, ideja, ka bāriņtiesām vajadzētu nonākt valsts pārziņā, publiski izskanējusi jau vairākkārt, taču tās īstenošanai nekādi skaidri lēmumi nav pieņemti. Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas jaunā vadītāja Marianna Dreja neizslēdz iespēju, ka bāriņtiesas no pašvaldībām būtu jāpārņem tiešā valsts pārziņā.

Turpinām ziņas

Ministru kabineta komiteja šodien piekrita izskatīšanai valdībā nodot Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos grozījumus likumos, kas tajā skaitā paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma. Reformas ieviešanu paredzēts sākt 2019.gada 1.septembrī. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā, tādējādi atsakoties no sākotnējā priekšlikuma ieviest pārejas periodu. Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāre Līga Lejiņa pastāstīja, ka jau tagad vairāk nekā 300 vispārējās izglītības iestādēs tiek nodrošinātas arī pirmsskolas izglītības programmas. Pirmsskolas izglītības posmā ir paredzēta vienu gadu ilga obligātā sagatavošana (0.klase) pamatizglītības ieguvei - gadā kad bērnam paliek pieci gadi, pašreizējo divu gadu vietā. Visās klasēs un izglītības pakāpēs jaunais mācību saturs tiks ieviests 2021./2022.mācību gadā. Ministru kabinetā likumprojektus plānots izskatīt pēc Lieldienām - 3.aprīlī.

Saeimas pieņemtie likumu grozījumi, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolās, pasliktinās Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības, un par to būs atbildīga Latvija, paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM). "Oficiālajai Rīgai ir jāsaprot, ka ar saviem nedraudzīgajiem soļiem tā turpina sarežģīt divpusējās attiecības, un visa atbildība par to pilnībā gulstas uz Latviju," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departamenta komentārā, kas publicēts Krievijas Ārlietu ministrijas interneta vietnē. Kā ziņots, Saeima 22.martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz ar 2019./2020.mācību gadu mazākumtautību izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā vidusskolu posmā.

Un vēl

Iesākoties jaunajai darba nedēļai, laika apstākļus virs Latvijas noteiks zema spiediena ieplaka ar atmosfēras fronti. Naktī debesis lielākoties būs mākoņainas un tikai brīžiem skaidrosies. Vietām austrumu rajonos veidosies ļoti plāna apledojuma kārta, tādēļ autovadītājiem jāsaglabā modrība, jo ceļi būs slideni, vēsta Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Atsevišķos rajonos arī gaidāma migla ar redzamības pasliktināšanos līdz 500-1000 metriem. Nokrišņu zonai šķērsojot Latviju, vietām gaidāmi nelieli īslaicīgi nokrišņi, galvenokārt lietus un slapjš sniegs. Sākot ar otrdienu, 27.martu, laika apstākļus Latvijā noteiks anticiklona darbība līdz ar to mākoņu daudzums samazināsies. Gaisa temperatūra pakāpeniski pazemināsies, bet nedēļas gaitā tā atkal par pāris grādiem paaugstināsies, savukārt naktī termometra stabiņš daudzviet noslīdēs līdz -3…-8 grādu pēc Celsija atzīmei, bet austrumu rajonos, debesīm skaidrojoties, pat līdz -10 grādu atzīmei. Nedēļas nogalē laiks mainīsies. Balstoties uz pašreizējām prognozēm, sestdien, 31.martā, no dienvidiem Latvijai tuvosies ciklons, kas Lieldienās Latvijas teritorijas austrumu daļā nesīs nokrišņus: slapju sniegu, sniegu. Tāpat Pirmajās Lieldienās Latvijas austrumos gaidāms arī brāzmains vējš. Ciklons atnesīs siltu un mitru laiku, tādēļ gan naktī, gan dienā gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies.

Radio1 Dienas ziņu apskats 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Krustpils novadā pieķerts kūlas dedzinātājs; Lielie zaķi aicina svinēt Lieldienās Kena parkā; un Šonedēļ Kristpils Kultūras nāmā skatāma ekspozīcija – stāstu sega.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde jau iepriekš informēja, ka iestājoties siltākam laikam, aktivizējušies kūlas dedzinātāji. Viens no kūlas dedzināšanas gadījumiem tika konstatēts pagājušajā sestdienā 24.martā pulksten 14.30 Krustpils novadā, Mežāres pagastā. Veicot patrulēšanu, Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas darbinieki pamanīja, ka tiek dedzināta kūla. Notikuma vietā kūlas dedzinātājam - 1970.gadā dzimušajam vīrietim, tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Policija atgādina iedzīvotājiem, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt eiro. Kriminālatbildība iestājās, ja dedzinot kūlu aizdegusies kāda no ēkām, kā rezultātā radīti lieli zaudējumi vai ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks.

Ugunsgrēkā tirdzniecības centrā Krievijas pilsētā Kemerovā dzīvību zaudējuši vismaz 64 cilvēki, šodien paziņoja Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrija. Pirms tam Krievijas ārkārtējo situāciju ministrs Vladimirs Pučkovs sacīja, ka bez vēsts pazuduši 16 cilvēki. Vēl iepriekš tika ziņots par vairākiem desmitiem pazudušo. Pēc oficiāliem datiem, ievainoti 84 cilvēki. Ārkārtējo situāciju ministrijas sēdē iepriekš tika sniegta informācija, ka sabrukušas divas no trim tirdzniecības centrā esošajām kinozālēm. Pučkovs sacīja, ka tirdzniecības centrā palikuši vēl "atsevišķi termopunkti", kā arī uzsvēra, ka pagaidām nav noskaidrots, kurā vietā tirdzniecības centrā ugunsgrēks izcēlies. Ugunsgrēks sākās svētdien.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas nogalē, piektdienas vakarā LTV raidījums Aizliegtais paņēmiens savā profilā sociālajā vietnē facebook.com publicēja aicinājumu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai atļaut veikt asfalta kvalitātes analīzes Bebru ielas mikrorajonā, norādot, ka šāda kvalitātes pārbaude nav tikai Jēkabpils iekšējā lieta, jo pilsēta saņem naudu no pašvaldību izlīdzināšanas fonda, kas nozīmē, ka tā lieto visas Latvijas iedzīvotāju naudu. Tāpat arī tika norādīts, ka raidījums pašvaldībai nosūtījis oficiālu vēstuli ar lūgumu atbilstoši visiem Latvijas standartiem veikt 24 urbumus Jēkabpils Bebru mikrorajonā, kuru paraugi tiktu nodoti sertificētai laboratorijai, taču atbilde neesot saņemta un pašvaldība nevēloties sadarboties. Šos apgalvojumus noliedza Jēkabpils pilsētas pašvaldība, tās pašas dienas vakarā publicējot savā profilā sociālajā vietnē facebook.com informāciju un dokumentu foto, kas apliecina, ka pašvaldība ir sniegusi atbildi raidījumam un tas atbildes saņemšanu apstiprinājis. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Jēkabpils pilsētas domes kārtējā sēde noritēja tiešraidē testa režīmā, proti, tā ar videokameras palīdzību tika pārraidīta programmā Skyp. Šoreiz sēdes tiešraidi vēroja pašvaldības datorspeciālists, bet turpmāk to izmantojot sēdē varēs piedalīties Jēkabpils domes deputāti, kas dažādu attaisnojošu iemeslu dēļ nevarēs piedalīties domes sēdē klātienē. Jēkabpils mērs Raivis Ragainis sarunā ar vietējiem medijiem sacīja, ka piedalīšanās sēdē, izmantojot Skyp, dos iespēju pašvaldības deputātiem gan balsot, gan izteikt viedokļus attālināti, jo viņi pārējiem sēdes dalībniekiem būs dzirdami un redzami uz lielā ekrāna. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Jēkabpils Kena parkā svētdien, 1. aprīlī no plkst. 11.00 līdz 13.00 svinēs Lieldienas! Mazi un lieli jēkabpilieši aicināti pievienoties Lielo Zaķu kompānijai, lai lustīgi atzīmētu raibos pavasara svētkus! Augstu iešūpot Lieldienas, meklēt paslēptās olas, skriet Zaķu skrējienā, skatīties koncertu, krāsot un ripināt olas, kaulēties, veidot kopīgu Lieldienu gleznu, darboties Jēkabpils Mākslas skolas radošajās darbnīcās un aktīvi darboties kopā ar diviem brīnišķīgiem Lieldienu Zaķiem. Ikviens savus spēkus varēs izmēģināt lielajās brīvdabas spēlēs – “Pabaro Lieldienu zaķi”, “Oliņ Boliņ”, “Oliņgols” un “Lielās pēdas”. Ciemos aicinās arī Trušu pilsētiņa ar tās iemītniekiem – trušiem, kaziņām, pīlēm, zosīm, kurus varēs pacienāt ar līdzpaņemtiem našķiem – burkāniem un kāpostiem.

Un vēl

No šodienas līdz 11. aprīlim Krustpils kultūras namā eksponēsies Jēkabpilī Stāstu sega LATVIJAI. Tā ir ārzemēs dzīvojošo latviešu veltījums Latvijas valsts simtgadei. Pirms diviem gadiem LaPa darbiniekiem radās ideja izveidot STĀSTU SEGU Latvijas simtgadei, izmantojot tekstilmozaīkas (patchwork) rokdarbu tehniku. STĀSTU SEGAS mērķis ir atklāt un veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu piederību Latvijai, ieguldot kopīgā rokdarbā gan savas domas par Latviju, gan arī darbu.

Atstājiet komentāru