2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijā un visā Eiropā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena; Jēkabpils tautas namā atklās Jēkabpils Mākslas skolas 25 gadu jubilejas izstādi - “Renesanse”; un Atzīmējot Eiropas Kultūras mantojuma dienu, šodien interesentiem būs iespēja iepazīties ar Preiļu puses vēsturisko lepnumu - Preiļu muižas kompleksu un parku.

Šodien, 9.maijā visā Eiropā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena jeb Eiropas savienības dzimšanas diena. Latvijā šogad piedāvāto pasākumu programma īpaši daudzveidīga un paver plašas iespējas gan iepazīt Eiropas kultūras mantojumu, gan dažādu Eiropas valstu tradīcijas, izzināt Eiropas fondu finansējuma dažādību un iesaistīties citās ar Eiropas dienas svinībām saistītās aktivitātēs. Jau no agra rītā savas durvis vērs Eiropas Savienības māja Rīgā, kur visas dienas garumā ikviens varēs piedalīties izglītojošās aktivitātēs par Eiropas Savienību, izmantot momentfoto iespēju Eiropas dienas svinību ietvaros, nokārtot Eiropas eksāmenu klātienē. Te arī varēs piedalīties radošajā akcijā “POGA - piederi un deri Latvijai un Eiropai” - kuras sajūtu vadmotīvs radies pateicoties Imanta Ziedoņa “Pasakai par pogu”.

Jēkabpils galvenajā bibliotēkā šodien pulksten četros pēcpusdienā notiks Eiropas kultūras mantojuma dienai veltīta diskusija “Bibliotēka – tā ir brīvība”. Tajā piedalīsies biliotēkas aktīvākie un ilgstošākie lasītāji, lai dalītos savā lasīšanas pieredzē un apmainītos ar viedokļiem par izlasīto, lai diskutētu, kāpēc ir jālasa un kādas brīvības un iespējas mums paver grāmatu lasīšana.

Drošības policijas vērtējumā līdzīgi kā iepriekšējos gados pastāv riski par šodien jāplānotajiem Uzvaras dienas publiskajiem pasākumiem, lai gan paaugstinātus riskus var radīt atsevišķu radikāli noskaņotu cilvēku aktivitātes. Drošības policija tāpat kā katru gadu, arī šogad 9.maijā strādās pastiprinātā režīmā. Paaugstinātus riskus var radīt atsevišķu radikāli noskaņotu aktīvistu, kas protestē pret pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, centieni izmantot publiskos pasākumus par platformu ideju, tajā skaitā radikālas ievirzes, popularizēšanai. Tāpat nav izslēdzama iespēja, ka atsevišķas provokatīvas darbības var veikt arī personas, kuras iebilst pret publiskajiem pasākumiem, kas veltīti tā dēvētajai Uzvaras dienai. Drošības policija vērš uzmanību, ka šādu potenciālu incidentu izraisīšana var tikt izmantota Krievijas interesēs, lai tos attiecīgi fiksētu un izmantotu mūsu valsts diskreditēšanai.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē no šodienas 9. maija līdz 30. jūnijam būs skatāma Jēkabpils Mākslas skolas 25 gadu jubilejas izstāde “Renesanse”. Izstādes atklāšana Tautas namā notiks 9. maijā plkst. 17.00. Tajā piedalīsies arī Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas pasniedzēja Natālija Šimanauska ar stāstījumu – prezentāciju “Mūzika un glezniecība – māsas”, būs iespēja redzēt renesanses laika deju. Jēkabpils Mākslas skolas pasniedzēja Ruta Štelmahere norāda, ka izstāde tapusi, domājot par dižo atdzimšanas laikmetu un cerot uz Latvijas un Jēkabpils kultūras dzīves atjaunotni. Šajā mācību gadā Jēkabpils Mākslas skolas audzēkņi pastiprināti pievērsās Renesanses perioda mākslas dižo meistaru studijām, pētot tēlniecību, glezniecību, arhitektūru, grafiku, tērpus, mēbeles un ornamentus. Dažādu klašu skolnieki veidoja, gleznoja, zīmēja, fotografēja, strādāja grafikas un datorgrafikas tehnikās, apgleznoja stiklu, izstrādājot nosacītas renesanses mākslinieku kopijas, veidojot rimeikus un mākslas darbu interpretācijas. Izstādē būs skatāma daļa no bērnu darbiem un arī daži skolotāju gleznojumi, kuros izmantoti Renesanses laika mākslas motīvi.

Šodien, 9.maijā, plkst.16.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks dzejnieces Māras Bojāres autorgrāmatas’’ Par ko vēl ziedēt man’’ atvēršanas svētki. Vārsmās ir ietvertas piecas nodaļas. Pirmajā nodaļā ‘’Es vienmēr tēva mājās atgriezīšos’’ ir dzejoļi par bērnības atmiņām, par skaisto Aiviekstes upi, kuras tuvumā aizritējusi bērnība, jaunība. Otrajā nodaļā ‘’Liek klusums manās plaukstās sapņus’’ – cerības, sapņi, pārdomas par dzīvi. Trešā nodaļa ‘’Es gribu pa taciņu līdz tavai sirdij iet’’ un ceturtā nodaļa ‘’Izdziedi mani’’ – mīlestības noskaņas, vīrietis un sieviete – domas, pārdzīvojumi, sajūtas. Noslēdzošā nodaļa grāmatā ‘’Gadalaiku noskaņas’’ – gada ritums dabā, cilvēkā. Grāmatā ir pašas autores zīmētas ilustrācijas. Sarīkojumā pirmizrādi piedzīvos Māras dzejoļa ‘’Uz maniem pleciem’’ ekranizējums - video autore - Inga Nestere, mūzika – Maija Kīne. Pasākumu vadīs Inita Beinaroviča.

Un vēl

Atzīmējot Eiropas Kultūras mantojuma dienu, šodien interesentiem būs iespēja iepazīties ar Preiļu puses vēsturisko lepnumu - Preiļu muižas kompleksu un parku. Plkst.12 Preiļu muižas kapelā, kura pērn atzīmēja 200 gadu jubileju, interesentus sagaidīs Preiļu pils Baltā un Melnā dāma, kas iepazīstinās ar pils un parka vēsturi un leģendām. Ikviens būs aicināts izmēģināt arī grāfu Borhu spēli - lielformāta šahu, kas ir spēlējams brīvā dabā, un kuru šajā tūrisma sezonā ir iegādājies Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs. Preiļu vēsture ir cieši saistīta ar grāfiem Borhiem, kuru atstātais kultūrvēsturiskais mantojums - Preiļu muižas komplekss un parks ir viens no lielākajiem Preiļu puses vēsturiskajiem lepnumiem arī mūsdienās.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī topošā tiesu nama pamatos tiks iebūvēta kapsula ar vēstījumu; Jēkabpilī norisināsies veselību veicinoši pasākumi pieaugušajiem un bērniem; un Meteoroloģiskā vasara vietām Latvijā sākusies jau 7.maijā

Lai svinīgi atzīmētu Jēkabpils Tieslietu nama būvdarbu sākumu un nodotu vēstījumu nākamajām paaudzēm,rīt Jēkabpilī, ēkas būvlaukumā teritorijā starp Neretas, Bebru un Auseklīša ielu notiks svinīgā kapsulas iemūrēšana. Pirms tam Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, "Tiesu namu aģentūra" valdes locekle Santa Sausiņa un Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis parakstīs nodomu protokolu par turpmāko sadarbību par vairāku ēku nodošanu Jēkabpils pilsētas rīcībā un zemes zem jaunā Tieslietu nama nodošanu “Tiesu namu aģentūra” īpašumā. Jau ziņots, ka šī gada pavasarī tika sākta jaunā Jēkabpils Tieslietu nama būvniecība, būvdarbu ģenerāluzņēmējs - SIA "Arčers". Ēkas aptuveni 5500 kvadrātmetru plašajās telpās atradīsies Jēkabpils tiesa, prokuratūra, zemesgrāmatu nodaļa, Valsts zemes dienesta, Uzņēmumu reģistra, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts probācijas dienesta, Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras struktūrvienības, kā arī Dzimtsarakstu birojs.

ASV prezidents Donalds Tramps vakar paziņoja, ka ASV izstāsies no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma. Pēc Trampa teiktā, Irānas kodollīgums bija "briesmīga, vienpusēja vienošanās", kas balstīta uz meliem. Tramps norādīja, ka, "ja es ļautu līgumam palikt, tad drīz būtu kodolbruņošanās sacensība". Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika noņemtas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps. Līgumu bez ASV un Irānas parakstījušas arī Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija, kuras iepriekš apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt. Eiropas Savienība (ES) vakar sarunās ar Teherānu no jauna pauda atbalstu kodollīgumam ar Irānu. Lielbritānijas, Vācijas un Francijas pārstāvji, kā arī augsta ranga Eiropas savienības amatpersona Briselē tikās ar Irānas ārlietu ministra vietnieku Abasu Aragči un "izmantoja šo iespēju, no jauna apliecinot savu atbalstu tam, lai visas puses turpina pilnā mērā un efektīvi īstenot šo vienošanos", teikts Eiropas savienības paziņojumā. Arī Irānas prezidents Hasans Ruhani pavēstījis, ka Irāna varētu palikt kodollīgumā ar pasaules lielvarām, arī ja ASV no tā izstājas.

Turpinām ziņas

Sirds labsajūta ir viens no svarīgākajiem labas veselības parametriem. Vesela sirds uzlabo dzīves kvalitāti un ļauj mums dzīvot ilgāk, būt aktīvākiem un priecīgākem. Projektā ”Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” sestdien, 12. maijā plkst. 11.00 un plkst. 15.00 Jēkabpils iedzīvotājiem tiks piedāvāti Sirds dienas pasākumi, kuru laikā būs iespēja pārbaudīt sirds veselību, kā arī klātienē tikties ar kardiologu un uzzināt ieteikumus sirds veselības uzlabošanai. Lai pārbaudītu sirds veselību praksē, pasākumu dalībnieki varēs noteikt holesterīna un glikozes līmeni, izmērīt asinsspiedienu un ķermeņa masas indeksu, kā arī aprunāties ar kardiologu un uzdot interesējošus jautājumus. Sestdien notiks divi Sirds dienas pasākumi:
Jēkabpils Mežaparkā no plkst. 11.tiem līdz diviem dienā un Tirdzniecības centrā “Sēlija” no plkst. trijiem dienā līdz sešiem vakarā. Dalība pasākumos un visas pārbaudes ir bez maksas.

Projektā „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” no 4. līdz 9. jūnijam tiks organizēta veselīga dzīvesveida dienas nometne arī pirmsskolas vecuma bērniem vecumā no 5 līdz 6 gadiem . Nometnes mērķis - radīt priekšstatu par veselīga dzīvesveida priekšnoteikumiem - veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm pirmsskolas vecuma bērniem. Nometnē tiks organizētas dažādas radošās darbnīcas, tematiskās pēcpusdienas par veselīgu dzīvesveidu, kā arī nodarbības peldbaseinā, sporta aktivitātes, spēles un rotaļas. Tiks nodrošinātas siltas pusdienas un launags.
Nometnes vieta – bērnu attīstības un atpūtas centrs PALLA. Dalība nometnē ir bez maksas. Pieteikšanās un sīkāka informācija: zvanot nometnes vadītājai Zandai Lambai pa tālruni 2777115 vai rakstot uz epastu: tavanometne@gmail.com

Un vēl

Saskaņā ar provizorisku informāciju meteoroloģiskā vasara dažās Latvijas pilsētās iestājusies jau pirmdien, 7.maijā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati. Par meteoroloģisko vasaru Latvijā dēvē periodu, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir vismaz +15 grādu. 7.maijs vairākās novērojumu stacijās provizoriski bija šī perioda pirmā diennakts. Ja piepildīsies prognozes par siltu laiku arī turpmāk, 7.maijs par meteoroloģiskās vasaras pirmo dienu būs kļuvis gan Rīgas centrā, gan Dobelē, gan Jēkabpilī. Sinoptiķu apkopotie vēsturiskie dati liecina, ka valstī kopumā meteoroloģiskā vasara parasti sākas 19.jūnijā un noslēdzas 27.augustā. Meteoroloģiskās vasaras ilgums Latvijā ir ļoti svārstīgs, piemēram, 1976. un 1978.gadā vasarai atbilstošs siltums valstī kopumā bija tikai 16-18 dienas, bet 2002.gada karstā vasara ilga 107 dienas - no 27.maija līdz 10.septembrim. Saskaņā ar datiem, kas apkopoti par laikapstākļiem līdz 2014.gadam, līdz šim agrākais meteoroloģiskās vasaras sākums Latvijā bija 16.maijs 2013. un 1979.gadā, bet vēlākais - 24.jūlijs 1996.gadā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī, Madonas ielā tiek nojaukti grausti; Latvijā puse ar HIV inficētu pacientu ārstēšanu saņem novēloti,; un KNAB secinājis, ka divas partijas 2016.gadā saņēmušas nelikumīgus ziedojumus par kopējo summu 33 223 eiro,

Latvijai uzmanība jāpievērš budžeta deficīta ierobežošanai, veselības aprūpes reformas īstenošanai, kā arī sociālās nevienlīdzības mazināšanai, vakar, tiekoties ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V), norādīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis. Pārrunājot šā brīža Latvijas ekonomiskās attīstības tendences, Ašeradens norādīja uz ekonomikas straujajiem izaugsmes tempiem, par ko liecina gan iekšzemes kopprodukta pieaugums, kas šā gada pirmajā ceturksnī palielinājies par 4,3%, salīdzinot ar 2017.gada pirmo ceturksni, gan preču eksporta apjomu kāpums, kas šā gada pirmajos divos mēnešos bijis par 14,8% lielāks nekā pirms gada, ko būtiski ietekmējusi mehānismu un ierīču, koksnes un tās izstrādājumu, kā arī graudaugu eksporta izaugsme. Dombrovskis atzinīgi novērtēja ekonomikas attīstības rādītājus. Vienlaikus viņš norādīja, ka atsevišķās nozarēs situācijas nav laba. Turpina sarukt dzelzceļā un ostās pārvadāto un pārkrauto kravu apjomi, bet Latvijas finanšu sektoru negatīvi ietekmē nerezidentu biznesa apjoma samazināšanās.

"Jēkabpils pakalpojumi" sākuŠi pašvaldībai piederošo daudzdzīvokļu namu graustu nojaukšanas darbus Madonas ielā. Saskaņā ar līgumu demontāžas darbus plānots pabeigt līdz 31.oktobrim, to kopējās izmaksas - 49 tūkstoši 985 eiro. Madonas ielā nojaukšanas darbi sākti abiem daudzstāvu ēku graustiem un bijušajai veikala ēkai. Graustu nojaukšanu un būvgružu drupināšanu pēc demontāžas veic apakšuzņēmēji. Būvlaukuma teritoriju plānots nolīdzināt, un sadrupināto materiālu uzkrāt, lai nākotnē to atkārtoti varētu izmantot. SIA "Jēkabpils pakalpojumi" skaidro, ka sadrupinātie būvgruži netiks vesti uz atkritumu poligonu "Dziļā vāda", bet tiks izmantoti lietderīgi - ceļu būvē vai uzbērumu veidošanā, tādējādi saudzējot dabu un taupot resursus.

Turpinām ziņas

Latvijā puse ar HIV inficētu pacientu ārstēšanu saņem novēloti, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja Inga Ažiņa. Līdz pat šī gada sākumam valsts apmaksāta ārstēšana HIV pacientiem tika sākta tikai tad, kad viņu CD4 šūnu skaits bija 350 un zemāks, kā rezultātā daudziem terapiju nācās gaidīt pat vairākus gadus. Kopš šī gada sākuma valsts apmaksātu terapiju sāk, kad pacienta CD4 šūnu skaits būs sarucis līdz 500. Tomēr Ažiņa norādīja, ka ārstēšanu vajadzētu sākt vēl ātrāk. Ja vidējais CD4 šūnu skaits HIV negatīvam cilvēkam svārstās no 600 līdz 1600, tad Infektoloģijas centrā nereti nonāk pacienti ar pāris šīm šūnām, kā rezultātā cilvēkam jau ir virkne dažādu smagu saslimšanu. Ažiņa uzskata, ka nepieciešams atcelt HIV ārstēšanas "griestus", proti, sākt HIV infekcijas ārstēšanu neatkarīgi no CD4 šūnu skaita. Statistika liecina, ka 2017.gada 1.janvāri Latvija bija 6972 HIV inficētie, kas ir par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet 2018.gada 1.janvārī bija reģistrēti 7343 HIV inficētie, proti, uzskaitē parādījies 371 jauns HIV pacients.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs līdz 22. jūnijam izsludina elektronisko pieteikšanos mājražotājiem, kuri vēlas piedalīties izstādes "Riga Food 2018" novadu stendos. Reģionālajos stendos aicināti piedalīties nelielos apjomos mājās produkciju ražojoši mājražotāji, kas ir viens no kritērijiem pretendentu dalības izstādē apstiprināšanai. Priekšroka tiks dota ražotājiem, kuri izstādē plāno piedalīties visas četras dienas, vai vairākiem ražotājiem, kas konkrēto vietu stendā spēj aizpildīt visas dienas ar līdzīgu produkciju, savstarpēji par to vienojoties. Jau ziņots, ka no 5. līdz 8. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks izstāde "Riga Food 2018", kas piedāvās starptautisku un pašmāju uzņēmumu un organizāciju ekspozīcijas, meistaru un pārtikas produktu konkursus, jaunumu prezentācijas, izglītojošus seminārus, šovus, kā arī meistarklases un degustācijas.

Un vēl

Divas partijas 2016.gadā saņēmušas nelikumīgus ziedojumus par kopējo summu 33 223 eiro, no tiem 17 883 eiro ziedoti Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), pārbaudēs secinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). KNAB ir pabeidzis partiju 2016.gada pārskatu, saņemto biedru, iestāšanās naudu un ziedojumu likumības un patiesuma pārbaudes. Ņemot vērā pārbaužu rezultātus, KNAB priekšnieks pieņēmis trīs lēmumus par 2016.gadā pretlikumīgu saņemto ziedojumu atmaksu valsts budžetā 33 223 eiro apmērā. Valsts budžetā 15 340 eiro uzdots atmaksāt "Rīcības partijai", bet 17 883 eiro - ZZS, kas biroja lēmumu jau ir izpildījusi. Visos gadījumos ziedojumi bija veikti no likumā neatļauta finansēšanas avota, proti, no ienākumiem, kurus persona nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos gados, kas neatbilst Politisko organizāciju finansēšanas likumam.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzvaras svētku svinēšana Rīgā norit bez lieliem starpgadījumiem; Latvijas Lielo pilsētu asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība nav apmierinātas ar piedāvāto minimālo skolēnu skaita slieksni vidusskolās; un Arī nedēļas nogalē gaidāms silts un saulains laiks.

Likumsargi no Uzvaras parka, kur tiek svinēta Krievijā atzīmējamā "Uzvaras diena", šorīt eskortēja vismaz trīs protestētājus, vienu no viņiem arī aizturot, novēroja aģentūra LETA. Policistu ieskauti trīs cilvēki Uzvaras parkā stāvēja, rokās turēdami plakātus, kas vēstīja "Nezināt valsts valodu, kurā dzīvo, var ciemiņš, idiots vai okupants, kurš uzspiež savu valodu". Plakātu turētāji uzvedās mierīgi un klusi, kā arī stāvēja aiz ziedu nolikšanas vietu norobežojošās sarkanās lentas. Tad pie viena no viņiem aprunāties pienāca Rīgas domes deputāts, viens no pasākuma rīkotājiem Vadims Baraņņiks (S), pēc kā likumsargi vīrieti pavadīja prom no pasākuma norises vietas. Pēc tam Baraņņiks piegāja pie vēl kāda tāda pat plakāta turētāja. Arī viņam likumsargi lūdza aiziet. Vīrietis prasīja paskaidrot šī lūguma iemeslus. Policisti viņu, turēdami pie rokām, izveda no parka un aizturēja, novēroja aģentūra LETA. Parka teritoriju apsargā Valsts un pašvaldības policija, kā arī privātie apsardzes uzņēmumi.

Vakar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora atlases komisija nolēma uz otro kārtu virzīt 11 no 19 pretendentiem, kas bija pieteikušies atklātajam konkursam. Pirmajā kārtā komisija, ņemot vērā iesniegtos dokumentus, izvērtēja pretendentu atbilstību izvirzītajām izglītības un profesionālās pieredzes prasībām. VID ģenerāldirektora amata konkursa otrajā kārtā paredzēta pretendentu tikšanās ar konkursa komisiju klātienē. Sarunu laikā komisija uzklausīs katra pretendenta motivāciju ieņemt šo amatu un vīziju par VID darbību nākotnē, tā prioritātēm un valsts pārvaldes darbību kopumā. Konkursa otrā kārta tiks īstenota 10 darba dienu laikā, to uzsāks jau šonedēļ.

Turpinām ziņas

Latvijas Lielo pilsētu asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība nav apmierinātas ar Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto minimālo skolēnu skaita slieksni vidusskolās. Valdības noteikumi, kas piedāvā šādu slieksni noteikt, top, pamatojoties uz Izglītības likuma grozījumiem, kurus Saeima pieņēma pērnā gada nogalē. Jau šā mēneša beigās noteikumus, kas noteiks minimālo skolēnu skaitu vidusskolās, plānots iesniegt apstiprināšanai valdībā. Plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā 2020.gadā. Atbilstoši šim piedāvājumam, lielajās pilsētās skolēnu skaitam klasē jāsasniedz vismaz 25, bet vidusskolas klasēs kopumā jāmācās vismaz 138 skolēniem. Tas nozīmē, lai saņemtu finansējumu prioritāte būs skolēnu skaits, nevis mācību kvalitāte un pret šo aspektu iebilst pašvaldības.

Neviena audžuģimene joprojām nav saņēmusi solīto atlīdzības pieaugumu par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, ko bija paredzēts maksāt jau kopš janvāra. Labklājības ministrija to sola izmaksāt no jūlija, iekļaujot arī neizmaksāto summas starpību. Taču šī neizdarība salīdzinoši esot sīkums, uzsver audžuģimenes, kas ilgstoši piedalījušās dažādās Labklājības ministrijas darba grupās. Vairākas audžuģimenes neslēpj vilšanos, redzot, kā ministrija atkāpjas no saviem solījumiem saistībā ar audžuģimeņu specializāciju. Audžuvecākiem solītā specializācija iekļāva sociālās apdrošināšanas iemaksas, jo zīdaiņa aprūpēšana reti ir savienojama ar citu darbu. Piemēram, zīdaini aprūpējošiem audžuvecākiem tiek solīti 860 eiro mēnesī. Būtiski piebilst, ka pašlaik par zīdaini bērnunamā valsts maksā vairāk nekā 1000 eiro mēnesī. Turklāt ministrijas jaunā iecere paredz specializēt vienīgi krīzes audžuģimenes, kurām būtu jāņem visu vecumu grupu bērni krīzes situācijās – vai tie būtu zīdaiņi vai pusaudži. Pašreizējā Ministru kabineta noteikumu redakcija vēl tiks vērtēta.

Un vēl

Saulainai un siltai darba nedēļai Latvijā sekos vasarīga nedēļas nogale, prognozē sinoptiķi. Laikapstākļus joprojām noteiks anticiklons, tādēļ gaidāms sauss un saulains laiks, kā arī pārsvarā lēns vējš. Skaidra laika, lēna vēja un zema gaisa mitruma apstākļos gaisa temperatūra naktīs aizvien strauji pazemināsies, daudzviet noslīdot zem +10 grādiem. Dienas gaitā saule gaisu sakarsēs līdz +22..+27 grādiem. Ūdens temperatūra lielākajā daļā peldvietu paaugstināsies līdz +16..+21 grādam, aukstāks ūdens saglabāsies jūrā. Gaidāma vidēji augsta saules ultravioletā radiācija. Laikā no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Vēlams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu. Cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt 20 minūtēs. Sauļošanās ilgumu var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu.

Radio1 Dienas notikumu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt Jēkabpilī topošā Tieslietu nama pamatos iemūrēs kapsulu ar vēstījumu; Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs līdz 22. jūnijam izsludina elektronisko pieteikšanos mājražotājiem, kuri vēlas piedalīties izstādes "Riga Food 2018" novadu stendos; un Jēkabpils tautas namā šajā stundā notiek Jēkabpils mākslas skolas 25 gadu jubilejas izstādes atklāšana.

Lai svinīgi atzīmētu Jēkabpils Tieslietu nama būvdarbu sākumu un nodotu vēstījumu nākamajām paaudzēm,rīt Jēkabpilī, ēkas būvlaukumā teritorijā starp Neretas, Bebru un Auseklīša ielu notiks svinīgā kapsulas iemūrēšana. Pirms tam Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, "Tiesu namu aģentūra" valdes locekle Santa Sausiņa un Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis parakstīs nodomu protokolu par turpmāko sadarbību par vairāku ēku nodošanu Jēkabpils pilsētas rīcībā un zemes zem jaunā Tieslietu nama nodošanu “Tiesu namu aģentūra” īpašumā. Jau ziņots, ka šī gada pavasarī tika sākta jaunā Jēkabpils Tieslietu nama būvniecība, būvdarbu ģenerāluzņēmējs - SIA "Arčers". Ēkas aptuveni 5500 kvadrātmetru plašajās telpās atradīsies Jēkabpils tiesa, prokuratūra, zemesgrāmatu nodaļa, Valsts zemes dienesta, Uzņēmumu reģistra, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts probācijas dienesta, Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras struktūrvienības, kā arī Dzimtsarakstu birojs.

"Jēkabpils pakalpojumi" sākuŠi pašvaldībai piederošo daudzdzīvokļu namu graustu nojaukšanas darbus Madonas ielā. Saskaņā ar līgumu demontāžas darbus plānots pabeigt līdz 31.oktobrim, to kopējās izmaksas - 49 tūkstoši 985 eiro. Madonas ielā nojaukšanas darbi sākti abiem daudzstāvu ēku graustiem un bijušajai veikala ēkai. Graustu nojaukšanu un būvgružu drupināšanu pēc demontāžas veic apakšuzņēmēji. Būvlaukuma teritoriju plānots nolīdzināt, un sadrupināto materiālu uzkrāt, lai nākotnē to atkārtoti varētu izmantot. SIA "Jēkabpils pakalpojumi" skaidro, ka sadrupinātie būvgruži netiks vesti uz atkritumu poligonu "Dziļā vāda", bet tiks izmantoti lietderīgi - ceļu būvē vai uzbērumu veidošanā, tādējādi saudzējot dabu un taupot resursus.

Turpinām ziņas

Sirds labsajūta ir viens no svarīgākajiem labas veselības parametriem. Vesela sirds uzlabo dzīves kvalitāti un ļauj mums dzīvot ilgāk, būt aktīvākiem un priecīgākem. Projektā ”Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” sestdien, 12. maijā plkst. 11.00 un plkst. 15.00 Jēkabpils iedzīvotājiem tiks piedāvāti Sirds dienas pasākumi, kuru laikā būs iespēja pārbaudīt sirds veselību, kā arī klātienē tikties ar kardiologu un uzzināt ieteikumus sirds veselības uzlabošanai. Lai pārbaudītu sirds veselību praksē, pasākumu dalībnieki varēs noteikt holesterīna un glikozes līmeni, izmērīt asinsspiedienu un ķermeņa masas indeksu, kā arī aprunāties ar kardiologu un uzdot interesējošus jautājumus. Sestdien notiks divi Sirds dienas pasākumi:
Jēkabpils Mežaparkā no plkst. 11.tiem līdz diviem dienā un Tirdzniecības centrā “Sēlija” no plkst. trijiem dienā līdz sešiem vakarā. Dalība pasākumos un visas pārbaudes ir bez maksas.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs līdz 22. jūnijam izsludina elektronisko pieteikšanos mājražotājiem, kuri vēlas piedalīties izstādes "Riga Food 2018" novadu stendos. Reģionālajos stendos aicināti piedalīties nelielos apjomos mājās produkciju ražojoši mājražotāji, kas ir viens no kritērijiem pretendentu dalības izstādē apstiprināšanai. Priekšroka tiks dota ražotājiem, kuri izstādē plāno piedalīties visas četras dienas, vai vairākiem ražotājiem, kas konkrēto vietu stendā spēj aizpildīt visas dienas ar līdzīgu produkciju, savstarpēji par to vienojoties. Jau ziņots, ka no 5. līdz 8. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks izstāde "Riga Food 2018", kas piedāvās starptautisku un pašmāju uzņēmumu un organizāciju ekspozīcijas, meistaru un pārtikas produktu konkursus, jaunumu prezentācijas, izglītojošus seminārus, šovus, kā arī meistarklases un degustācijas.

Un vēl

Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē no šodienas 9. maija līdz 30. jūnijam ir skatāma Jēkabpils Mākslas skolas 25 gadu jubilejas izstāde “Renesanse”. Šobrīd Tautas namā notiek izstādes atklāšanas pasākums. Tajā piedalās Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas pasniedzēja Natālija Šimanauska ar stāstījumu – prezentāciju “Mūzika un glezniecība – māsas”, ir iespēja redzēt renesanses laika deju. Jēkabpils Mākslas skolas pasniedzēja Ruta Štelmahere norāda, ka izstāde tapusi, domājot par dižo atdzimšanas laikmetu un cerot uz Latvijas un Jēkabpils kultūras dzīves atjaunotni. Šajā mācību gadā Jēkabpils Mākslas skolas audzēkņi pastiprināti pievērsās Renesanses perioda mākslas dižo meistaru studijām, pētot tēlniecību, glezniecību, arhitektūru, grafiku, tērpus, mēbeles un ornamentus. Dažādu klašu skolnieki veidoja, gleznoja, zīmēja, fotografēja, strādāja grafikas un datorgrafikas tehnikās, apgleznoja stiklu, izstrādājot nosacītas renesanses mākslinieku kopijas, veidojot rimeikus un mākslas darbu interpretācijas. Izstādē būs skatāma daļa no bērnu darbiem un arī daži skolotāju gleznojumi, kuros izmantoti Renesanses laika mākslas motīvi.

Atstājiet komentāru