2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 10.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 10.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī svinīgā pasākumā iemūrēs kapsulu ar vēstījumu topošā tiesu nama pamatos; Preiļos šodien notiks kārtējā tikšanās ar uzņemējiem; un Jēkabpils mežaparkā norisināsies kārtējā koptreniņu diena.

Lai svinīgi atzīmētu Jēkabpils Tieslietu nama būvdarbu sākumu un nodotu vēstījumu nākamajām paaudzēm, šodien, Jēkabpilī, ēkas būvlaukumā teritorijā starp Neretas, Bebru un Auseklīša ielu notiks svinīgā kapsulas iemūrēšana. Pirms tam plkst.11.30 Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), VAS "Tiesu namu aģentūra" valdes locekle Santa Sausiņa un Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) parakstīs nodomu protokolu par turpmāko sadarbību par vairāku ēku nodošanu Jēkabpils pilsētas rīcībā un zemes zem jaunā Tieslietu nama nodošanu VAS “Tiesu namu aģentūra” īpašumā. Jau ziōts, ka šī gada pavasarī tika sākta jaunā Jēkabpils Tieslietu nama būvniecība, būvdarbu ģenerāluzņēmējs - SIA "Arčers". Ēkas aptuveni 5500 kvadrātmetru plašajās telpās atradīsies Jēkabpils tiesa, prokuratūra, zemesgrāmatu nodaļa, Valsts zemes dienesta, Uzņēmumu reģistra, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts probācijas dienesta, Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras struktūrvienības, kā arī Dzimtsarakstu birojs. Ēkas būvnicība izmaksās vairāk nekā 6 miljoni eiro.

No šodienas līdz 30. jūnijam Krustpils pils Marmora zālē tiks eksponēta mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstāde “Iespaidu varā”. Latvijas simtgades svinības Krustpils pilī iesāka ar gleznu izstāžu cikla “Radīts pie Daugavas” atklāšanu. Pirmā no šī cikla gleznu izstādi “Logs ar Daugavu” apskatei piedāvāja māksliniece Ilze Griezāne, tai sekoja mākslinieces Mētras Štelmaheres izstāde “Klusums”. Šodien pulksten sešos vakarā norisināsies mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstādes “Iespaidu varā” atklāšana. Ieeja atklāšanas pasākumā ir bezmaksas.

Turpinām ziņas

Preiļu novadā šodien tiek aicināti novada uzņēmēi uz ikmēneša tikšanos! Šodien uzklausīs SIA „Salang - P” vadītāja Gunāra Svilāna pieredzi uzņēmuma vadīšanā un pakalpojumu sniegšanā. Tikšanās notiks 1pulksten trijos dienā Riebiņu novada Stabulnieku pagasta Krištobos.

Šodien , plkst.11 Amatas novada Spāres muižas Rakstnieku parkā, piedaloties Latvijā atpazīstamiem literātiem, notiks Rakstnieku parka paplašināšana Baltā galdauta svētku noskaņās. Blakus sen zaļojošajiem kokiem augt saņemas jauni, rakstnieku stādīti kociņi, un arī šajā dienā to skaits tiks palielināts. Rakstnieku parka Baltā galdauta svētkos piedalīsies un jaunus kociņus stādīs: Guna Roze, Rolanda Bula, Vilis Seleckis, Roalds Dobrovenskis, Velta Kaltiņa, Māra Svīre, Ilgonis Bērsons, Arnolds Auziņš, Māra Cielēna, Ilze Binde, Egils Šņore, Knuts Skujenieks, Lija Brīdaka un Dainis Rožkalns. Pēc labi padarīta darba pasākuma apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt gan autoru priekšlasījumus, gan stāstus, kas saistīti ar vienlīdz paliekošām vērtībām kā rakstīts vārds un stādīts koks, gan valstiskuma un patriotisma nozīmi apliecinošas dzīves pieredzes. Pasākumu noslēgs literatūrzinātniece, Latvijas Universitātes profesore, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Ausma Cimdiņa. Pasākuma gaitā būs iespēja iegādāties skatu kartiņas un iegūt šīs dienas viesu autogrāfus.

Un vēl

Jēkabpilī Mežaparkā šodien notiek koptreniņi visām vecuma grupām. Līdz pusdienlaikam norisinājās koptreniņš senioriem “Kustību prieks”. No pulksten pieciem pēcpusdienā līdz sešiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi pirmsskolas vecuma bērniem. Savukārt no pulksten sešiem līdz pusastoņiem vakarā Mežaparkā notiks koptreniņi “Kustību prieks” visiem pārējiem interesentiem. Koptreniņi notiek katru otrdienu un ceturtdienu. Koptreniņus visām grupām vada Jēkabpils sporta centra sporta speciāliste Zanda Kārkliņa. Atgādinām, ka koptreniņu dalībnieku tikšanās ir pie meža namiņa, kurā dalībniekiem ir iespējams atstāt arī personīgās mantas un maiņas apavus. Dalība koptreniņos – bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Trešdienas vakarā noticis uzbrukums Latvijas vēstniecībai Maskavā, Pērn vairāk nekā uz pusi sarucis Viesītes novada lopkopības kooperatīvās sabiedrības "Lemesis" apgrozījums, un Līvānos Mūsdienu mākslas galerijā būs apskatāma Mētras Štelmaheres izstāde “Substance”.

Trešdienas vakarā noticis uzbrukums Latvijas vēstniecībai Maskavā, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis aģentūrai LETA pastāstīja, ka ap plkst.17.30 pie vēstniecības ēkas ieradušās četras vai piecas personas, kuras, izmantojot dūmu sveces un signālraķetes, apmētājušas ēku. Viens no likumpārkāpējiem ar melnas krāsas baloniņu mēģinājis appūst vēstniecības ēkas sienu, taču paspējis uzrakstīt tikai burtu "S". Tūlīt pēc tam vandaļi tikuši aizturēti. Uzbrukuma motīvi pagaidām nav skaidri. Jegermanis apstiprināja, ka Latvija iesniegs notu Krievijas Ārlietu ministrijai, pieprasot nodrošināt diplomātiskās pārstāvniecības drošību un neaizskaramību. "Šādas provokācijas nav pieļaujamas, Krievijai attiecīgi jārīkojas," tviterī rakstīja Rinkēvičs.

Baltā nama paziņojums par izstāšanos no Irānas kodolvienošanās skars arī Latviju - pieaugs naftas un gāzes cenas. Sekas uzreiz jutīs vismaz 700 tūkstoši autovadītāju, kuriem ir aktīvas transportlīdzekļa vadītāja apliecības un kas pārvietojas ar benzīna, dīzeļdegvielas vai gāzes darbinātu transporta līdzekli. Tā ir liela daļa Latvijas iedzīvotāju, jo ar elektrību darbināmas automašīnas Latvijā ir niecīgs daudzums. Irāna ir pasaules lielāko naftas un gāzes valstu ieguvēju pieciniekā. Atkarībā no Teherānas reakcijas iespējami vismaz divi scenāriji: Attiecības starp ASV un Irānu ir sliktas, bet stabilas, tādējādi naftas un gāzes cenas pasaules tirgos aug, taču ne pārmērīgi. Notiek eskalācija, potenciāla konfrontācija vai pat runas par karu. Tad degvielas un gāzes cenas var būtiski kāpt. Vašingtonas un Teherānas attiecību pasliktināšanos kā zīmi izvairīties no sadarbības uztvers arī daudzas ASV sabiedrotās.

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ, 20.maijā, Daugavpils novada Naujenes pagastā, Slutišķu sādžā norisināsies Starptautiskais tautas mākslas festivāls "Augšdaugava". Festivāla moto šogad ir "Simtiem loku izlocīju", simboliski iezīmējot Latvijas valsts simtgades svinēšanu gleznainos Daugavas lokos. Festivāla gaitā dažādas aktivitātes norisināsies Slutišķu vecticībnieku sētā. Šeit muzicēs folkloras ansamblis "Iļjinskaja pjatņica", kas popularizē Latgales vecticībnieku materiālo un garīgo kultūru, izpilda autentiskus dziedājumus un horeogrāfiju. Naujenes novadpētniecības muzejs Slutišķu vecticībnieku sētā atklās izstādi "Kaimiņu stāsts. Jaunā sādža", kas tapusi zinātniskajā ekspedīcijā, pētot Nīcgales pagasta Jaunās sādžas vecticībnieku kopienas vēsturi un kultūras mantojumu. Savukārt Vaboles, Līksnas, Dubnas, Ambeļu un novada Kultūras centra "Vārpa", amatierteātri Dziesmu duelī izspēlēs, izdziedās un izdzīvos latviešu dziesmas. Festivāla atklāšana tradicionāli notiks plkst.13 Latgales sētā ar koncertu "Simtiem loku roku rokā".

Pērn vairāk nekā uz pusi sarucis Viesītes novada lopkopības kooperatīvās sabiedrības "Lemesis" apgrozījums, liecina "Firmas.lv" informācija. 2016.gadā sabiedrības apgrozījums bijis 82 tūkstoši 146 eiro, bet pagājušajā gadā tas samazinājies par 56%, sasniedzot 35 tūkstoši 889 eiro. Savukārt sabiedrības zaudējumi samazinājušies vairāk nekā trīskārtīgi - no 49 tūkstoši 615 eiro 2016.gadā līdz 14 tūkstoši 394 eiro 2017.gadā. "Priednieku fermā" strādājošais kooperatīvs reģistrēts 1993.gadā, tas pērn nodarbinājis vidēji trīs darbiniekus, kas ir divreiz mazāk nekā vēl pirms gada. Sabiedrība nodarbojas ar lopkopību un jaukto lauksaimniecību.

Un vēl

Līvānos Mūsdienu mākslas galerijā no 12. maija līdz 9. jūnijam būs apskatāma Mētras Štelmaheres izstāde “Substance”. Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci notiks sestdien, 12. maijā pulksten sešos vakarā. Ar muzikālu priekšnesumu atklāšanā uzstāsies mūziķi Anna Sēruma un Mareks Sarnovskis. Mētra Štelmahere dzimusi 1990. gadā, mācījusies Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā kvalifikācijā foto dizains Raimo Lielbrieža vadībā un Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecības apakšnozarē. Māksliniece piedalās izstādēs kopš 2002. gada un ir izstādījusies Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Saldū u.c. Izstāde „Substance” ir vizuāli saistošas, pat biedējošas sešpadsmit lielformāta fotogrāfijas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Piektdaļa Latvijas iedzīvotāju gadu nav apmeklējusi ģimenes ārstu, puse – zobārstu; Koknesē notiks sama modināšanas svētki; un "Fitch Ratings" saglabā Baltijas kredītreitingu "A-" līmenī ar stabilu nākotnes perspektīvu.

Pārdomāti plānojot jauno ugunsdzēsības depo būvniecību, no sešu depo būvniecībai izlietotā finansējuma varēja ietaupīt vismaz 2,8 miljonus eiro, iekšlietu nozares nekustamo īpašumu pārvaldīšanas revīzijā secinājusi Valsts kontrole.Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norāda uz vairākiem būtiskiem trūkumiem saistībā ar jaunu ugunsdzēsības depo būvniecību. Valsts kontroles ziņojumā par iekšlietu jomas nekustamo īpašumu pārvaldību izcelts, ka, plānojot depo telpas racionāli, būtu bijis iespējams uzcelt vairāk depo, tajā skaitā, arī kādā no 18 Latvijas teritorijām, kur ugunsdzēsēji joprojām nevar ierasties uz izsaukumiem likumā paredzētajā laikā. Valsts kontroliere arī norādīja uz situācijām, kad ir izbūvēti nesamērīgi lieli jaunie depo, taču tajos ir pietrūcis finansējums iegādāties, piemēram, veļas mašīnas un veļas žāvētājus, tādēļ ugunsdzēsējiem un glābējiem savs darba apģērbs ir jāmazgā mājās, kaut gan jaunuzceltajās depo telpās ir ierīkotas telpas, kuras paredzētas tieši šim mērķim. Tāpat arī norādīts, ka Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas kadetiem par gultasvietas īri dienesta viesnīcā aprēķinātas gandrīz trīs reizes augstāka īres maksa nekā īres maksa Dienesta priekšnieka vietniekam, kuram koledžas telpās ierīkots īres dzīvoklis.

Latvijā 20,1% iedzīvotāju pagājušajā gadā pēdējo 12 mēnešu laikā nebija apmeklējuši ģimenes ārstu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vienlaikus 2017.gadā 48,7% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem pēdējo 12 mēnešu laikā ne reizi nebija apmeklējuši ārstu-speciālistu, bet 48,9% - zobārstu. Pēc statistikas pārvaldes datiem, ģimenes ārstu pēdējo 12 mēnešu laikā vienu līdz divas reizes bija apmeklējuši 36% aptaujāto, trīs līdz piecas reizes - 25,6%, bet sešas vai vairāk reizes - 18,3%. Ārstu-speciālistu un zobārstu vienu līdz divas reizes bija apmeklējuši attiecīgi 30,2% un 36,1% iedzīvotāju, bet vairāk nekā divas reizes pie ārsta-speciālista bija devušies 21% iedzīvotāju, kamēr pie zobārsta – 15,1%. Statistikas pārvaldē atzīmēja, ka, kļūstot vecākiem, iedzīvotāji ģimenes ārstus un ārstus-speciālistus apmeklē biežāk, savukārt zobārstus – retāk. Statistikas pārvaldē atzina, ka veselības problēmu radītie ierobežojumi krasi palielinās pēc 50 gadu vecuma - 2017.gadā 49,8% no iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 64 gadiem un 24,2% vismaz 65 gadu slieksmi sasniegušajiem iedzīvotājiem apgalvojuši, ka pēdējo sešu mēnešu laikā viņiem nav bijuši veselības problēmu radīti ierobežojumi.
.

Turpinām ziņas

Deputāta mandātu nolicis Jaunjelgavas novada domes deputāts Oskars Ezerosis, kas bija ievēlēts no nacionālās apvienības saraksta. Daudzeses pagasta Komunālās daļas vadītājs Ezerosis pats vērsies domē ar iesniegumu par deputāta pilnvaru izbeigšanu pirms termiņa, un dome lēma atbalstīt viņa iesniegumu.
Ezeroša vietu domē varētu ieņemt Daudzeses pamatskolas latviešu valodas un literatūras, krievu valodas skolotāja un arodkomitejas priekšsēdētāja Dace Caunīte, kura nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK sarakstā vēlēšanās Jaunjelgavas novadā palika kā trešā, bet domē tika ievēlēti divi deputāti - Ezerosis un Grigorijs Popenkovs. Jau vēstīts, ka nacionālajai apvienībai pievienojies arī Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks, kurš domē ievēlēts no "Vienotības" saraksta, bet vēlāk izstājās no partijas, paužot neapmierinātību ar lēmumu pieņemšanas kārtību šajā partijā.

Nākamnedēļ, 19.maijā, ar Sama modināšanas svētkiem Kokneses novadā tiks atklāta jaunā tūrisma sezona. Svētku rosība sāksies jau rīta agrumā ar pavasara gadatirgu Blaumaņa un Parka ielās, bet Kokneses parks būs galvenā svētku mājvieta. Kokneses novada dome pirms gada sāka kopīgu sadarbības projektu tūrisma pakalpojumu attīstībā ar Jēkabpils pašvaldību un divām Lietuvas pašvaldībām Pluņģi un Rokišķiem. Turpinot veiksmīgi iesākto sadarbību, amatnieku tirdziņā līdzās vietējiem amatniekiem varēs sastapt sava amata meistarus arī no Pluņģes, Rokišķiem un Jēkabpils, bet laukumiņā pie "Fauna galvas" un pie skulptūras "Mūžībai" dienas pirmajā pusē koncertēs Kokneses novada pašdarbnieki un viesu kolektīvi no Lietuvas un Krustpils. Jaunākajiem pasākuma apmeklētājiem būs iespēja izklaidēties piepūšamajās atrakcijās, kā arī iesaistīties sportiskās un radošās aktivitātēs. Retro tērpu un velosipēdu parāde jeb iecienītais Tvīda brauciens plkst.12 sāksies Blaumaņa laukumā. Pasākuma gaitā būs iespēja arī vizināties ar SIA "Impresso" elektromobili. Tāpat Kokneses parkā būs iespēja gardi pamieloties ar SIA "Kūpiņsala" vārīto sama zupu, biedrības "Baltaine" Radošās mājas saimnieces gādās par sava kulinārā mantojuma piedāvājumu, darbosies vietējie ēdināšanas uzņēmumi. Par neatņemamu svētku sastāvdaļu ir kļuvis Mūku futbols ar uzticīgo līdzjutēju pulku, un tā būs arī šajā reizē.

Un vēl

Amerikāņu kredītreitinga aģentūra Fitch Ratings, nākusi klajā ar Igaunijas finanšu vērtējumu, ir novērtējusi visu triju valstu ilgtermiņa reitingu A līmenī. Kā presei ziņo uzņēmuma Londonas birojs, Igaunijas ilgtermiņa ārvalstu un vietējās valūtas izdevēja pamata reitings novērtēts ar atzīmi A+ un pozitīvu nākotnes prognozi. Attiecībā uz Latviju 27.aprīlī Fitch Ratings valsts ilgtermiņa ārvalstu valūtas izdevēja pamata reitingam piešķīra atzīmi A- un stabilu nākotnes prognozi. Visbeidzot, Lietuvas šā brīža ilgtermiņa ārvalstu un vietējas valūtas izdevēja pamata reitings aģentūras vērtējumā kopš 16.februāra ir tāds pats kā Latvijai, proti A - ar stabilu nākotnes prognozi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” liela daļa mediķu ir neapmierināti ar kārtību kādā tika iecelta jaunā slimnīcas valde; Advokāte Ilze Znotiņa ir piekritusi ieņemt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājas amatu; un Jēkabpils Tautas namā notiks Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta konference „Kam pieder laiks?”

Jēkabpilī šodien svinīgi tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm jaunā Tieslietu nama pamatos. Tieslietu namā Jēkabpilī tiek plānots izvietot visas tieslietu nozares iestādes vienā ēkā - Jēkabpils rajona tiesu, Jēkabpils rajona tiesas Zemesgrāmatu nodaļu un Jēkabpils rajona prokuratūru. Paredzēts, ka tur atradīsies arī vairākas Tieslietu ministrijas padotībā esošo iestāžu - Uzņēmumu reģistra, Valsts zemes dienesta, Valsts probācijas dienesta un Valsts valodas centra – struktūrvienības. Jēkabpils jaunais Tieslietu nams ir līdz šim vērienīgākais un komplicētākais būvniecības projekts Latvijas tieslietu vēsturē. Tas būs ne tikai tiesu nams, bet arī mūsdienīgs un moderns administratīvais centrs, kas padarīs visu institūciju pakalpojumus iedzīvotājiem ērtākus, kā arī ievērojami atvieglos valsts un pašvaldību iestāžu darbu. Jaunā Tieslietu nama plānotā platība būs aptuveni 5500 kvadrātmetru. Ēkas projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību Jēkabpilī veic SIA “Arčer”, tā būvniecības kopējās izmaksas ir miljoni 270 tūkstoši 27 eiro bez PVN.

Plašāk par kapsulas iemūrēšanu tieslietu nama pamatos klausieties šodien aktuālajā komentārā pēc ziņām pulksten divos dienā un piecos pēcpusdienā. Par to stāstīs jēkabpils mērs Raivis Ragainis.

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” liela daļa mediķu ir neapmierināti ar kārtību kādā tika iecelta jaunā slimnīcas valde, neievērojot visus konkursa nolikuma nosacījumus. Vislielākos protestus raisa fakts, ka slimnīcas valdē, saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, iecelti cilvēki, kuriem nav prasītās triju gadu darba pieredzes vadošā amatā. Tāpat arī lielu neapmierinātību raisījis fakts, ko konkursa komisijā nebija neviena slimnīcas pārstāvja un pirms apstiprināt valdi, nav uzklausīts mediķu viedoklis. Lai vērstu pašvaldības uzmanību, mediķi pirms svētku brīvdienām nosūtīja protesta vēstuli katram domes deputātam, kurā skaidroja savu nostāju. Savukārt vakar 9.maijā tika iesniegta atkārtota vēstule Jēkabpils mēram Raivim Ragainim ar daudzu mediķu parakstiem. Jēkbpils domes sēdes informatīvajā daļā deputāts leonīds salcevičs lūdza domes vadību izteikt viedokli saistībā ar mediķu vēstuli. Jēkabpils mērs sacīja, ka vienmēr kāds būs neapmierināts un tas nav arguments, lai mainītu slimnīcas valdi. Tā ir iecelta un tai ir jāļauj strādāt. Tas nozīmē, ka mediķu izteiktie protesti netiks ņemti vērā. Raivis Ragainis sarunā ar Radio1 sacīja, ka tuvākajā laikā ir paredzēta pašvaldības vadības tikšanās ar slimnīcas kolektīvu, lai vēlreiz uzklausītu mediķus un skaidrotu situāciju. Saruna paredzēta ar vidējo personālu, jo tieši šie darbinieki ir tie, kas ikdienā veic slimnieku aprūpi un pašvaldībai ir svarīgi viņiem skaidrot, kāpēc slimnīcā bija nepieciešamas pārmaiņas un jaana, atšķirīga vadības pieeja slimnīcas attīstībai. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Turpinām ziņas

Advokāte Ilze Znotiņa ir piekritusi ieņemt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājas amatu. Znotiņa amatā stāsies no 1.jūnija. Znotiņa aģentūrai LETA apstiprināja, ka pēc pārdomu perioda piekritusi ieņemt šo amatu, jo panākta vienošanās par veicamajiem uzdevumiem un mērķiem, vadot Kontroles dienestu. Znotiņa detalizētāk par sasniedzamajiem mērķiem patlaban negribēja runāt, jo vēlas vispirms "visu salikt pa plauktiņiem un uz papīra", lai sabiedrību ar tiem plašāk iepazīstinātu nākamnedēļ paredzētajā preses konferencē. Vaicāta, vai aizejošajam dienesta vadītājam Viesturam Burkānam piedāvātu ieņemt dienesta vadītāja vietnieka amatu, Znotiņa atbildēja, ka patlaban to nekomentēs, taču izslēgt nevarot neko. Viņa noliedza atsevišķos plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers viņai ieteicis Burkānu ņemt par savu vietnieku. Viņa informēja, ka, stājoties amatā, apturēs savas pilnvaras advokatūrā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam kā drošības līdzekli šodien piemērojusi apcietinājumu. Jautājums par drošības līdzekli tika skatīts slēgtā tiesas sēdē, taču aiz tiesas zāles durvīm bija sapulcējušies apmēram 15 Lindermana atbalstītāji. Starp tiem arī "Latvijas Krievu savienības" (LKS) vadītāja Tatjana Ždanoka, kā arī prokrieviskais aktīvists Josifs Korens. Lindermana aizstāve Jeļena Kvjatkovska norādīja, ka tiesas lēmums tiks pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā. Viņa arī uzsvēra, ka ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā saistībā ar Lindermana aizturēšanas apstākļiem. Lindermans ir jau otrais prokrieviskais aktīvists, kam piemērots apcietinājums pēdējā mēneša laikā.

Un vēl

Sestdien, 12.maijā Jēkabpils Tautas namā notiks Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta konference „Kam pieder laiks?”, pieteikšanās uz konferenci noslēdzas šodien, 10.maijā. Konferencē dzirdēsim trīs dažādu jomu pārstāvjus. Lekcijā „Kam pieder laiks?” katoļu priesteris un Kalna svētību kopienas vadītājs Andrejs Mediņš aktualizēs laika lietojuma filozofiskos aspektus un dalīsies savās atziņās par cilvēka un laika attiecībām. Lekcijas „Laiks bērniem” ietvaros emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte psiholoģe Iveta Aunīte akcentēs pozitīvās audzināšanas un disciplinēšanas principus un runās par paaudžu sadarbību. Savukārt darbnīcu „Patiesība par žurku karaļiem” vadīs personības izaugsmes treneris Aleksis Daume. Dalība konferencē ir bez maksas. Vēl tikai šodien var pieteikt dalību konferencē, rakstot uz e-pasta adresi kam.pieder.laiks@gmail.com Konferenci organizē biedrība kristīgai paaudžu kopībai „Tilts”. Projekta norisi atbalsta Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāta pilnvaras saņēmis Jēkabpils Reģionālo partiju pārstāvošais Aleksandrs Deinis; No šodienas līdz 30. jūnijam Krustpils pils Marmora zālē tiks eksponēta mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstāde “Iespaidu varā”; un Baltā nama paziņojums par izstāšanos no Irānas kodolvienošanās skars arī Latviju.

Šodien Jēkabpils tieslietu nama būvlaukumā ar simbolisku kapsulas iemūrēšanu ēkas pamatos tika atzīmēts projekta būvniecības pirmais posms. Visus būvniecības darbus plānots pabeigt nākamā gada vasaras sākumā, bet būvniecības kopējās izmaksas lēšamas ap 6,8 miljoniem eiro. Projekta attīstības stadija vienlaikus rosinājusi iesaistītās puses parakstīt nodomu protokolu par vairāku Jēkabpils tieslietu ēku un zemes īpašnieku maiņu ar mērķi paaugstināt nekustamā īpašuma apsaimniekošanas efektivitāti. Klātesot tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK), VAS "Tiesu namu aģentūra" valdes loceklei Santai Sausiņai, Jēkabpils domes priekšsēdētājam Raivim Ragainim un SIA "Arčers" valdes loceklei Maijai Baltgalvei, topošās ēkas pamatos tika iemūrēts vēstījums nākamajām paaudzēm. Jaunais tieslietu nams būs vairāku Tieslietu ministrijas padotības iestāžu mājvieta, kas veidos jaunu administratīvo centru pakalpojumu saņemšanai. Aptuveni 5500 kvadrātmetru plašajās telpās trīs stāvos atradīsies Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī, Jēkabpils zemesgrāmatas nodaļa, Jēkabpils prokuratūra, Uzņēmuma reģistrs Jēkabpils reģionālā nodaļa, Valsts zemes dienests, Valsts valodas centrs, Valsts probācijas dienests, Dzimtsarakstu birojs un Tieslietu nozares arhīvs. Ēkas pasūtītājs ir "Tiesu namu aģentūra", projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību veic "Arčers".

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāta pilnvaras saņēmis Jēkabpils Reģionālo partiju pārstāvošais Aleksandrs Deinis. Viņš deputāta krēslā Jēkabpils pilsētas domē nomainījis savu partijas biedru Edgaru Lambu, no kura 13.aprīlī pašvaldībā tika saņemts iesniegums ar lūgumu izbeigt deputāta pilnvaru pirms termiņa. Lambas deputāta pilnvaras tika pārtrauktas 20.aprīli. Atbilstoši Vēlēšanu komisijas lēmumam, no saraksta, kurā startēja Lamba, tika uzaicināts nākamais visvairāk balsis ieguvušais deputātu kandidāts Aleksandrs Deinis. Deinis kā deputāts Jēkabpils pilsētas domē jau iepriekš ir strādājis vairākus sasaukumus. Radio1 Lamba iepriekš atzina, ka nolikt mandātu ir nolēmis, jo ir piekusis no negatīvisma, kas valda domē un ap domes darbu sabiedrībā, no nesadarbošanās starp koalīcijas un opozīcijas deputātiem. Ja iepriekšējos sasaukumos vairāk vai mazāk visi deputāti strādājuši kā komanda, tad šajā sasaukumā šādas sadarbības neesot un izeju no radušās situācijas viņš arī neredzot. Lamba arī izstājies no Jēkabpils reģionālās partijas, tādējādi pieliekot punktu savai politiskajai karjerai.

Turpinām ziņas

No šodienas līdz 30. jūnijam Krustpils pils Marmora zālē tiks eksponēta mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstāde “Iespaidu varā”. Latvijas simtgades svinības Krustpils pilī iesāka ar gleznu izstāžu cikla “Radīts pie Daugavas” atklāšanu. Pirmā no šī cikla gleznu izstādi “Logs ar Daugavu” apskatei piedāvāja māksliniece Ilze Griezāne, tai sekoja mākslinieces Mētras Štelmaheres izstāde “Klusums”. Šodien pulksten sešos vakarā norisināsies mākslinieces Sandas Mālnieces gleznu personālizstādes “Iespaidu varā” atklāšana. Ieeja atklāšanas pasākumā ir bezmaksas.

Sestdien, 12.maijā Jēkabpils Tautas namā notiks Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta konference „Kam pieder laiks?”, pieteikšanās uz konferenci noslēdzas šodien, 10.maijā. Konferencē dzirdēsim trīs dažādu jomu pārstāvjus. Lekcijā „Kam pieder laiks?” katoļu priesteris un Kalna svētību kopienas vadītājs Andrejs Mediņš aktualizēs laika lietojuma filozofiskos aspektus un dalīsies savās atziņās par cilvēka un laika attiecībām. Lekcijas „Laiks bērniem” ietvaros emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte psiholoģe Iveta Aunīte akcentēs pozitīvās audzināšanas un disciplinēšanas principus un runās par paaudžu sadarbību. Savukārt darbnīcu „Patiesība par žurku karaļiem” vadīs personības izaugsmes treneris Aleksis Daume. Dalība konferencē ir bez maksas. Vēl tikai šodien var pieteikt dalību konferencē, rakstot uz e-pasta adresi kam.pieder.laiks@gmail.com Konferenci organizē biedrība kristīgai paaudžu kopībai „Tilts”. Projekta norisi atbalsta Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Un vēl

Baltā nama paziņojums par izstāšanos no Irānas kodolvienošanās skars arī Latviju - pieaugs naftas un gāzes cenas. Sekas uzreiz jutīs vismaz 700 tūkstoši autovadītāju, kuriem ir aktīvas transportlīdzekļa vadītāja apliecības un kas pārvietojas ar benzīna, dīzeļdegvielas vai gāzes darbinātu transporta līdzekli. Tā ir liela daļa Latvijas iedzīvotāju, jo ar elektrību darbināmas automašīnas Latvijā ir niecīgs daudzums. Irāna ir pasaules lielāko naftas un gāzes valstu ieguvēju pieciniekā. Atkarībā no Teherānas reakcijas iespējami vismaz divi scenāriji: Attiecības starp ASV un Irānu ir sliktas, bet stabilas, tādējādi naftas un gāzes cenas pasaules tirgos aug, taču ne pārmērīgi. Notiek eskalācija, potenciāla konfrontācija vai pat runas par karu. Tad degvielas un gāzes cenas var būtiski kāpt. Vašingtonas un Teherānas attiecību pasliktināšanos kā zīmi izvairīties no sadarbības uztvers arī daudzas ASV sabiedrotās.

Atstājiet komentāru