2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 11.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 11.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Peļu novadā šodien notiks muzeja darba 55. sezonas atklāšana; Iepazīstinās Jēkabpils pilsētas pašvaldības pieredzi Strūves ģeodēziskā loka punkta “Jēkabpils” saglabāšanā un popularizēšanā; un Negaidīta asins krājumu aptrūkuma dēļ, Valsts asinsdonoru centrs lūdz atsaukties 0 un A rēzus negatīvo asins grupu donorus.

Šodien plkst. 12.00 Raiņa muzejā „Jasmuiža”, Preiļu novada Aizkalnē, notiks muzeja darba 55. sezonas atklāšana. Apmeklētāji aicināti uz vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu konkursa „Mana Latvija Raiņa dzejā” noslēguma apbalvošanas pasākumu un konkursa godalgoto darbu izstādes atklāšanu, kā arī jauno izstāžu Mana daba ar Aivja Pīzeļa gleznām un Gaismas laiks ar koktēlnieka Jāņa Ziemeļa kokgriezumiem un stikla mākslinieces Ingas Salmiņas stikla kausējumiem, atklāšanu un tikšanos ar mākslinieku Aivi Pīzeli un kokamatnieku Jāni Ziemeli.

Šodien Viesītes novada pašvaldībā notiks atkārtota pašvaldības SIA "Pērlīte" kapitāldaļu izsole. Kapitāldaļu paketes sākotnējā vērtība ir 65 000 eiro, izsoles solis 1000 eiro. Kempinga apsaimniekotāja kapitāldaļas tiks izsolītas mutiskā izsolē. Jau vēstīts, ka "Pērlīte" pagājušajā gadā turpināja strādāt ar zaudējumiem. 2017.gadā kempinga pakalpojumu sniedzēja zaudējumi gan bija ievērojami mazāki nekā 2016.gadā, sasniedzot attiecīgi 2786 eiro un 9515 eiro. Par 18% krities arī uzņēmuma apgrozījums, kas 2016.gadā bija 30 474 eiro, bet pērn - jau 24 732 eiro. Tāpat ziņots, ka Viesītes novada dome lēmusi rīkot atkārtotu "Pērlītes" kapitāldaļu izsoli. Deputāti lēma uzņēmuma izsoles sākumcenu atstāt 65 000 eiro, tāpat kā pirmajā izsolē. Domē secināts, ka "Pērlītes" darbības veidi neatbilst pašvaldības funkcijām, līdz ar to ieguldīt līdzekļu uzņēmumā nav lietderīgi. Kempingu apsaimniekojošā uzņēmuma kapitāldaļu izsolei bija jānotiek pērnā gada decembra beigās, taču tai nepietiecās neviens pretendents. Domes deputāti lēma pārtraukt izsoli un atgriezt uzņēmumu pašvaldības bilancē.

Turpinām ziņas

Šodien rīgā Latvijas Kara muzejā Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe piedalīsies Strūves ģeodēziskā loka saglabāšanas un attīstības padomes sēdē. Viņa sēdes dalībniekiem ziņos par Jēkabpils pilsētas pašvaldības pieredzi Strūves ģeodēziskā loka punkta “Jēkabpils” saglabāšanā un popularizēšanā.

Šodien uz Daugavpili dosies divi pārstāvji no biedrībām "Jēkabpils NVO resursu centrs" un "Holista". Biedrības piedalīsies ASV vēstniecības organizētā seminārā par resursu piesaistes stratēģijām, attiecību veidošanu ar donoriem, finansētājiem, privāto sektoru un apkārtējo sabiedrību, kā arī sadarbība NVO kopienas ietvaros. Seminārs notiks ar sinhrono tulkojumu latviski.

Un vēl

Negaidīta asins krājumu aptrūkuma dēļ, Valsts asinsdonoru centrs lūdz atsaukties 0 un A rēzus negatīvo asins grupu donorus. Centrā skaidroja, ka šīs dienas sākumā krājums vēl bijis stabils, bet tas samazinājies pēc tam, kad vairākas slimnīcas pieprasījušas tieši 0 un A rēzus negatīvās asinis. Tāpat asinis daudzumu krājumā ietekmējušas arī brīvdienas maija sākumā un konkrēto asins grupu pacientu pieplūdums slimnīcās. Valsts asins donoru centrs gaida 0 un A rēzus negatīvo asins grupu donorus. Lai ziedotu asinis, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
radio1 ziņās klausieties: Buvniecīb lielākais nodokļu maksātājs ar lielāko darījumu vērtības pieaugumu Zemgales reģionā kļuvis SIA "Jēkabpils PMK"; Krustpils kultūras namā rīt notiks divpadsmitie Rakstu svētki; un Jēkabpilī rīt norisināsies sirds veselības dienas pasākumi.

Būvniecības uzņēmumi pērn nodokļos valsts kopbudžetā samaksājuši 189,25 miljonus eiro, kas ir par 9,1% jeb 18,86 miljoniem eiro mazāk nekā 2016.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija. Pagājušajā gadā būvnieki sociālās apdrošināšanas iemaksas veikuši 152,29 miljonu eiro apmērā, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) iemaksāts 87,2 miljonu eiro apmērā, uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN) - 10,9 miljonu eiro apmērā, mikrouzņēmumu nodoklis - 9,29 miljonu eiro apmērā, bet pārējie nodokļi un maksājumi veikti 5,79 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus būvniecības nozarē strādājošie uzņēmumi pērn saņēmuši pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu 76,21 miljona eiro apmērā. Pēc VID datiem, uzņēmuma ienākuma nodokļa iemaksas pērn samazinājušās 2,4 reizes, PVN atmaksa pieaugusi par 51,8%, bet sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī IIN iemaksas augušas par 10,8%. Apbalvojumu kā lielākais nodokļu maksātājs ar lielāko darījumu vērtības pieaugumu Zemgales reģionā saņēma SIA "Jēkabpils PMK".

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments ir atteicies pārbaudīt kasācijas sūdzību lietā par Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanu, līdz ar to Zemgales apgabaltiesas notiesājošais spriedums ir stājies spēkā visās epizodēs. Noraidītā kasācijas sūdzība bija par krimināllietas epizodi par personas sagrābšanu un laupīšanas izdarīšanu Jūrmalā. Šajā epizodē vainīgajiem tika noteikta brīvības atņemšana uz 19, 17 un 11 gadiem ar policijas kontroli uz trim gadiem. Jau vēstīts, ka lietā bija apsūdzētas septiņas personas. Bruņotā laupīšana ēkabpilī notika 2011.gada 25.janvārī. Laupītāji, ierodoties spēļu zālē "Fenikss", ievainoja spēļu zāles darbinieku un nolaupīja 104 tūkstoši 500 latus jeb 148 tūkstoši 690 eiro. No spēļu zāles bruņotās bandas dalībnieki devās prom ar "Chrysler Voyager" markas automašīnu. Viņus sāka vajāt policija un iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem. Apsūdzētajiem celtas apsūdzības arī par iepriekš Tukumā un Jūrmalā izdarītām zādzībām un laupīšanām.

Turpinām ziņas

Gatavojoties Latvijas simtgadei un atsaucoties aicinājumam “Katram savu tautastērpu”, Krustpils kultūras namā sestdien, 12. maijā plkst. 12.00 notiks jau divpadsmitie Rakstu svētki ar nosaukumu “Mana tautastērpa stāsts”. Jēkabpils Vēstures muzejs un Krustpils kultūras nama lietišķās mākslas studija “Saulgrieži” jau trīs gadus praktizē radošo meistardarbnīcu ciklu “Darini pats savu tautastērpu”. Svētku laikā paredzēta tikšanās ar “Saulgriežu” audēju studijas meistarēm. Krustpils kultūras namā sestdien ciemosies Limbažu lietišķās mākslas studija “Dzilna”, kas savus lielos darbus parādīs izstādē ”Daba krāso, “Dzilna” auž”, kā arī demonstrēs trīs tautastērpus - pagājušo Dziesmu un Deju svētku tērpu skates laureātus. Svētkos piedalīsies arī biedrība “Mans tautastērps” no Jelgavas, kas atvedīs izstādi tieši par tautastērpiem, kā arī tos demonstrēs. Svētkus muzikāli kuplinās Atašienes folkloras kopa “Vīraksne”. Pasākuma otrajā daļā vietējie amatnieki un mājražotāji rādīs savas prasmes.

Sestdien, 12.maijā Jēkabpils Tautas namā notiks Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta konference „Kam pieder laiks?”. Konferencē dzirdēsim trīs dažādu jomu pārstāvjus. Lekcijā „Kam pieder laiks?” katoļu priesteris un Kalna svētību kopienas vadītājs Andrejs Mediņš aktualizēs laika lietojuma filozofiskos aspektus un dalīsies savās atziņās par cilvēka un laika attiecībām. Lekcijas „Laiks bērniem” ietvaros emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte psiholoģe Iveta Aunīte akcentēs pozitīvās audzināšanas un disciplinēšanas principus un runās par paaudžu sadarbību. Savukārt darbnīcu „Patiesība par žurku karaļiem” vadīs personības izaugsmes treneris Aleksis Daume. Dalība konferencē ir bez maksas. Vēl tikai šodien var pieteikt dalību konferencē, rakstot uz e-pasta adresi kam.pieder.laiks@gmail.com Konferenci organizē biedrība kristīgai paaudžu kopībai „Tilts”. Projekta norisi atbalsta Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Un vēl

Projektā ”Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” sestdien, 12. maijā plkst. 11.00 un plkst. 15.00 Jēkabpils iedzīvotājiem tiks piedāvāti Sirds dienas pasākumi, kuru laikā būs iespēja pārbaudīt sirds veselību, kā arī klātienē tikties ar kardiologu un uzzināt ieteikumus sirds veselības uzlabošanai. Lai pārbaudītu sirds veselību praksē, pasākumu dalībnieki varēs noteikt holesterīna un glikozes līmeni, izmērīt asinsspiedienu un ķermeņa masas indeksu, kā arī aprunāties ar kardiologu un uzdot interesējošus jautājumus. Sestdien notiks divi Sirds dienas pasākumi:
Jēkabpils Mežaparkā no plkst. 11.tiem līdz diviem dienā un Tirdzniecības centrā “Sēlija” no plkst. trijiem dienā līdz sešiem vakarā. Dalība pasākumos un visas pārbaudes ir bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā būvniecības nozarē pagājušajā gadā ēnu ekonomikas īpatsvars ir samazinājies; ŗlietu ministrija iesniegusi notu Krievijai par uzbrukumu Latvijas vēstniecībai Maskavā un Latvija nepiedalīsies Eirovīzijas finālā.

Latvijā būvniecības nozarē pagājušajā gadā ēnu ekonomikas īpatsvars gandrīz visās komponentēs ir samazinājies, piemēram, 2016.gadā aplokšņu algu īpatsvars nozarē bija 34,6%, bet 2017.gadā tas sarucis līdz 32,1%, informē Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane, atsaucoties uz jaunākā pētījuma par ēnu ekonomiku būvniecības nozarē datiem. Vienlaikus uzņēmuma ienākumu neuzrādīšanas īpatsvars pagājušā gada laikā sarucis no 30% līdz 26,7%, darbinieku skaita neuzrādīšana samazinājusies no 20,5% līdz 17,6%, savukārt neoficiālo maksājumu jeb kukuļu līmenis nozarē pērn palielinājies no 15,1% līdz 15,5%, taču tas ir samazinājies salīdzinājumā ar 2015.gadu, kad bija 17,9%. Kopējais ēnu ekonomikas apmērs būvniecībā divu gadu laikā Latvijā ir samazinājies par gandrīz pieciem procentpunktiem.

Sastādot Eiropas Savienības nākamo daudzgadu budžeta plānu, rodas sajūta, ka Brisele Latviju ir piemirsusi, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Lielo pilsētu asociācijas priekšsēdētājs Viktors Valainis. Lielo pilsētu vadītāji tikās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), lai pārrunātu Eiropas Savienības fondu jautājumus. Kā pastāstīja Valainis, Eiropas Komisija (EK) nākamajā daudzgadu budžetā plāno samazināt Kohēzijas fonda līdzfinansējumu vairākām nozarēm, kas paredz pārskatīt arī formulu, pēc kuras nosaka katrai valstij pieejamo summu. Pēc Lielo pilsētu asociācijas aprēķiniem kopumā šo izmaiņu rezultātā Latvija zaudēs aptuveni 20% no tā finansējuma, ko saņemam šobrīd. Un Finanšu ministrijas pārstāvji to nenoliedz. Valainis norādīja, ka Kohēzijas finansējuma samazinājums spēcīgi ietekmēs pašvaldību attīstības iespējas negatīvā ziņā un Latvija vairs nebūs spējīga tikt līdzi attīstītajām valstīm.

Turpinām ziņas

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs vakar uzaicināja Krievijas vēstnieku Latvijā Jevgeņiju Lukjanovu, lai paustu stingru nosodījumu par 9.maijā notikušo uzbrukumu Latvijas vēstniecībai Krievijā. Sarunā valsts sekretārs norādīja uz nepieciešamību Krievijas pusei nodrošināt Vīnes konvencijas "Par diplomātiskajiem sakariem" 22.pantā minēto saistību izpildi, kā arī veikt visus drošības pasākumus šādu uzbrukumu nepieļaušanai un vainīgo personu sodīšanai. Valsts sekretārs arī uzsvēra, ka diemžēl šis nav pirmais gadījums, kad Latvijas diplomātisko pārstāvniecību Krievijā drošība tiek pakļauta riskiem. Tā kā uzbrukuma rezultātā tika nodarīti bojājumi vēstniecības ēkas fasādei, Pildegovičs pieprasīja Krievijas pusei nodrošināt to novēršanu. Jau vēstīts, ka trešdien noticis uzbrukums Latvijas vēstniecībai Maskavā. Par uzbrukumu aizturētie nacionālboļševiki apsūdzēti sīkajā huligānismā.

Latvijas tuvumā vakar konstatēta Krievijas bruņoto spēku triecienlidmašīna. NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificēja iznīcinātāju "Su-30SM". Pirms tam pēdējo reizi Latvijas robežu tuvumā Krievijas karatehnika konstatēta 5.maijā, kad identificēts velkonis, kas tauvā vilka desantkuģi "Kaliningrad". Krievijas lidmašīnas un karakuģi pēdējos gadus regulāri konstatēti Latvijas robežu tuvumā.

Un vēl

Latvijas pārstāve Laura Rizzotto ar dziesmu "Funny girl" ceturtdienas vakarā neguva pietiekami augstu skatītāju un žūrijas vērtējumu, lai kvalificētos dalībai starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā. Konkursa finālā 12.maijā uzstāsies Igaunijas, Lietuvas, Austrijas, Kipras, Izraēlas, Čehijas, Bulgārijas, Albānijas, Somijas, Īrijas, Serbijas, Moldovas, Ungārijas, Ukrainas, Zviedrijas, Austrālijas, Norvēģijas, Dānijas, Slovēnijas un Nīderlandes mākslinieki.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien Daugavpilī norisinās Latvijas Pašvaldību savienības 29.kongress, Latvijas valsts ceļi brīdina par palēninātu satiksmi pierīgā un citviet latvijā; un Nākamnedēļ Līvānos norisināsies folkloras festivāls Pulkā eimu pulkā teku.

Šodien Daugavpilī norisinās Latvijas Pašvaldību savienības 29.kongress, kura laikā pašvaldību pārstāvji aicina pievērsties normatīvisma samazināšanai, lai uzlabotu valsts un pašvaldību ikdienas darbu. Kongesā piedalās arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kā arī citas amatpersonas. Kongress ir veltīts problēmai, ar kuru valsts un pašvaldības ikdienā sastopas aizvien biežāk – normatīvismam. Tas kaitē iedzīvotājiem, jo nereti veidojas situācija, ka bez jurista konsultācijas viņi pat nezina, kas atļauts, bet kas nav. Tas kaitē uzņēmējiem, jo kavē reakciju uz tirgus pieprasījumu un sadārdzina produktu. Tas kaitē pašvaldībām, jo neļauj lēti un kvalitatīvi sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem. Nesamērīgi pieaug uzraudzības un kontroles izdevumi, salīdzinot ar pozitīvo efektu. Kongresā tiek norādīts, ja vēlamies straujāku ekonomisko un sociālo izaugsmi, valsts un pašvaldību spēki jāapvieno jaunas izpratnes veidošanā. Latvijas pašvaldību savienības kongresā tiks pieņemta rezolūcija "Normatīvisma mazināšanas ceļa karte".

Šogad reģionālajos autobusa maršrutos veiktas jau 385 pārbaudes, no kurām 17% gadījumu konstatēti pārkāpumi. "Autotransporta direkcijas" valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš informē, ka savukārt pērn kopumā veiktas tūkstoš355 pārbaudes, tostarp pārkāpumi bijuši 16% gadījumos. Pērn tika palielināts kontroļu apmērs par 16% salīdzinājumā ar 2016.gadu un par vairāk nekā 100% salīdzinājumā ar 2015.gadu. Arī šogad kontroļu skaitu plānots palielināt. Izplatītākie pārkāpumi ir maksāšana par braucienu, bet biļetes nesaņemšana. Biļete nonāk šofera kabatā, un tiek radīti zaudējumi valstij. Pēc Godiņa teiktā, vēl viens izplatīts pārkāpums ir pasažierim, kurš ir samaksājis par braucienu, izsniegt nulles vērtības biļeti, kas pienākas, piemēram pirmās un otrās grupas invalīdiem. Cits pārkāpums ir biļetē norādītās pieturvietas nesakritība ar to, ko pasažieris nosaucis biļetes iegādes brīdī autobusā. Ik pa laikam "Autotransporta direkcija" saņem signālus no pasažieriem, ka šoferi piedāvā vienoties, norādot, ka bez biļetes izsniegšanas par braucienu liks samaksāt mazāk, lai gan tobrīd pastāv risks iekāpt kontrolei, kas pasažieri var izsēdināt no autobusa, vai likt viņam samaksāt līdz 20 eiro sodu. Ja pasažieris nesaņem biļeti, "Autotransporta direkcija" saņem nepilnvērtīgu statistiku, kā rezultātā reiss var tikt slēgts.

Turpinām ziņas

Šodien pēcpusdienā autobraucējiem ir jārēķinās ar palēninātu satiksmi Pierīgā, savukārt brīvdienās, saglabājoties saulainam laikam, intensīva satiksme varētu būt jūras piekrastes virzienos. Tāpat Latvijas valsts ceļa pārstāvji atzīmē, ka, plānojot braucienus, brīvdienās jārēķinās arī ar to, ka daudzviet ir sākušies ceļu remontdarbi, bet līdz ar tiem ieviesti arī satiksmes ierobežojumi. Braucot no Rīgas uz Rēzekni vai otrādi, jārēķinās, ka uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne (A12) posmā no Varakļāniem līdz Viļāniem ir remonts un četri pagaidu luksoforu posmi. Latgalē uz autoceļa Krāslava-Preiļi-Madona (P62) posmā no Bašķiem līdz Preiļiem ir astoņi luksoforu posmi, un tos var izbraukt nepilnā stundā. Tiem, kas dodas no Rīgas uz Aglonu un uz Rīgu no Aglonas, LVC iesaka izmantot Daugavpils šoseju (A6), autoceļu Višķi-Nīcgale (P64) un Rēzeknes-Daugavpils ceļu (A13). Uz autoceļa Krāslava-Preiļi-Madona (P62) posmā no Steķiem līdz Atašienei ir pieci luksoforu posmi, un tos var izbraukt nepilnā stundā, bet uz autoceļa Kārsava-Ludza-Ezernieki (P49) posmā no Pušmucovas līdz Ludzai satiksme trīs posmos tiek organizēta ar luksoforiem, un tos var izbraukt pusstundā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir uzsācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Vakcīnas, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, tiek izvietotas mežā un pļavās, kur tās viegli var atrast meža dzīvnieki. Iedzīvotājiem, pamanot vakcīnu, kas izskatās kā brūngans kubiņš, nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti, nevajadzētu to aiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs. Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu - tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tās nekādā gadījumā neaiztikt. Vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, tomēr, to apēdot, dzīvnieka veselība nebūs apdraudēta. Jau ziņots, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība.

Un vēl

19. un 20. maijā Līvānos norisināsies 34. Bērnu un jauniešu folkloras svētki Pulkā eimu, pulkā teku 2018. Šogad, dziedot, dejojot, muzicējot, stāstot stāstus un piedaloties interaktīvās darbnīcās, īpaši tiks izzinātas latviešu kāzu tradīcijas. Svētku notikumos ieeja ir bez maksas. Bērnu un jauniešu folkloras kopas ik gadu izzina kādu no tautas tradīcijām, kas ir veltīta konkrētai tēmai. 2018. gadā dalībnieki turpināja pētīt tēmu “Zinu, zinu tēva sētu”, padziļināti izzinot latviešu kāzu tradīcijas. Piedaloties gandrīz 1500 dalībniekiem no visiem Latvijas novadiem, svētku koncerti un norises ļaus iepazīt Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma daudzpusīgumu un Latvijas folkloras kopu devumu tā iedzīvināšanā šodien. Svētki Līvānos ir plašākas Pulkā eimu, pulkā teku programmas noslēguma sarīkojums nacionālā līmenī. Dalībnieki visa mācību gada garumā ir apguvuši dziesmas, dejas, rotaļas un stāstus, - tradicionālās dziedāšanas konkursā “Dziesmu dziedu, kāda bija 2018”, tradicionālās muzicēšanas konkursā “Klaberjakte 2018”, tradicionālās dejošanas konkursā “Vedam danci 2018”, stāstnieku festivālā „Ziv zup’ 2018” un stāstnieku konkursā “Anekdošu virpulis 2018”, kā arī reģionālajos folkloras kopu sarīkojumos. Svētku atklāšanas koncerts „Vysi muni gosti beja” notiks sestdien, 19. maijā, plkst. 11.00 pie Līvānu novada Kultūras centra.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt Jēkabpilī aicina apmeklēt rakstu svētkus, Sirds veselības dienas pasākumus un ģiemenes dienai veltītu konferenci, savukārt Līvānos jēkabpilietes izstādes taklāšanu Mūsdienu mākslas galerijā; un Meteoroloģiskās vasaras pirmajā nedēļas nogalē saglabāsies saulains laiks

Brīvdienās Jēkabpilī un apkārtējos novados ir iespēja apmeklēt dažādus pasākumus. Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā rīt, 12. maijā plkst. 12.00 notiks jau divpadsmitie Rakstu svētki ar nosaukumu “Mana tautastērpa stāsts”. Jēkabpils Vēstures muzejs un Krustpils kultūras nama lietišķās mākslas studija “Saulgrieži” jau trīs gadus praktizē radošo meistardarbnīcu ciklu “Darini pats savu tautastērpu”. Svētku laikā paredzēta tikšanās ar “Saulgriežu” audēju studijas meistarēm. Krustpils kultūras namā sestdien ciemosies Limbažu lietišķās mākslas studija “Dzilna”, kas savus lielos darbus parādīs izstādē ”Daba krāso, “Dzilna” auž”, kā arī demonstrēs trīs tautastērpus - pagājušo Dziesmu un Deju svētku tērpu skates laureātus. Svētkos piedalīsies arī biedrība “Mans tautastērps” no Jelgavas, kas atvedīs izstādi tieši par tautastērpiem, kā arī tos demonstrēs. Svētkus muzikāli kuplinās Atašienes folkloras kopa “Vīraksne”. Pasākuma otrajā daļā vietējie amatnieki un mājražotāji rādīs savas prasmes.

Rīt, 12.maijā Jēkabpils Tautas namā notiks Starptautiskajai ģimenes dienai veltīta konference „Kam pieder laiks?”. Konferencē dzirdēsim trīs dažādu jomu pārstāvjus. Lekcijā „Kam pieder laiks?” katoļu priesteris un Kalna svētību kopienas vadītājs Andrejs Mediņš aktualizēs laika lietojuma filozofiskos aspektus un dalīsies savās atziņās par cilvēka un laika attiecībām. Lekcijas „Laiks bērniem” ietvaros emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte psiholoģe Iveta Aunīte akcentēs pozitīvās audzināšanas un disciplinēšanas principus un runās par paaudžu sadarbību. Savukārt darbnīcu „Patiesība par žurku karaļiem” vadīs personības izaugsmes treneris Aleksis Daume. Dalība konferencē ir bez maksas. Vēl tikai šodien var pieteikt dalību konferencē, rakstot uz e-pasta adresi kam.pieder.laiks@gmail.com Konferenci organizē biedrība kristīgai paaudžu kopībai „Tilts”. Projekta norisi atbalsta Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Projektā ”Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” rīt, 12. maijā plkst. 11.00 un plkst. 15.00 Jēkabpils iedzīvotājiem tiks piedāvāti Sirds dienas pasākumi, kuru laikā būs iespēja pārbaudīt sirds veselību, kā arī klātienē tikties ar kardiologu un uzzināt ieteikumus sirds veselības uzlabošanai. Lai pārbaudītu sirds veselību praksē, pasākumu dalībnieki varēs noteikt holesterīna un glikozes līmeni, izmērīt asinsspiedienu un ķermeņa masas indeksu, kā arī aprunāties ar kardiologu un uzdot interesējošus jautājumus. Sestdien notiks divi Sirds dienas pasākumi:
Jēkabpils Mežaparkā no plkst. 11.tiem līdz diviem dienā un Tirdzniecības centrā “Sēlija” no plkst. trijiem dienā līdz sešiem vakarā. Dalība pasākumos un visas pārbaudes ir bez maksas.

Savukārt Līvānos Mūsdienu mākslas galerijā no rītdienas, 12. maija līdz 9. jūnijam būs apskatāma Mētras Štelmaheres izstāde “Substance”. Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci notiks sestdien, 12. maijā pulksten sešos vakarā. Ar muzikālu priekšnesumu atklāšanā uzstāsies mūziķi Anna Sēruma un Mareks Sarnovskis. Mētra Štelmahere dzimusi 1990. gadā, mācījusies Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā kvalifikācijā foto dizains Raimo Lielbrieža vadībā un Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecības apakšnozarē. Māksliniece piedalās izstādēs kopš 2002. gada un ir izstādījusies Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Saldū u.c. Izstāde „Substance” ir vizuāli saistošas, pat biedējošas sešpadsmit lielformāta fotogrāfijas.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā iestājusies meteoroloģiskā vasara, un tās pirmajā nedēļas nogalē saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi. Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra brīvdienās nedaudz paaugstināsies, sestdienas pēcpusdienā sasniedzot +23..+26 grādus un svētdien vēl par grādu vairāk. Sestdien galvenokārt pūtīs lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš, svētdien - mērens austrumu, ziemeļaustrumu vējš. Saglabāsies zems gaisa mitrums un augsta ugunsbīstamība mežos. Ūdens temperatūra lielākajā daļā upju un ezeru būs +16..+21 grāds, jūrā - krietni zemāka. Saules ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū sasniegs piekto līdz sesto līmeni. Laikā no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros bez aizsargkrēma. Sagaidāms, ka nākamnedēļ brīžiem līs un dārdēs pērkons, mākoņu dēļ dienas kļūs vēsākas.

Atstājiet komentāru