2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimā darbu sāk astoņi jauni deputāti, kuri parlamentā aizvietos ministrus; Policija pieļauj, ka Kokneses kokaīna kravas lietā aizturēto skaits pieaugs; un ASV sasniedzis arktiskais aukstums.

Saeima vakar apstiprināja mandātus astoņiem jauniem deputātiem, kuri parlamentā aizvietos ministrus. Mandāti apstiprināti Jānim Iesalniekam (VL-TB/LNNK), Andrim Kazinovskim (JKP), Jānim Cielēnam (JKP), Jānim Butānam (JKP), Dacei Bluķei (AP), Mārtiņam Šteinam (AP), Atim Lejiņam (JV) un Aivaram Geidānam (KPV LV). Viņi parlamentā darbosies laikā, kamēr ministru pienākumus veiks kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kā arī ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Latvijā pērn decembrī bezdarba līmenis bija 7,1%, un tas bija augstāks nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina vakar publiskotie Eiropas Savienības statistikas biroja "Eurostat" dati, kas apkopoti par 24 bloka dalībvalstīm. Pēc "Eurostat" datiem, augstāks nekā Latvijā ES dalībvalstu vidū bezdarba līmenis decembrī bijis Spānijā - 14,3%, Itālijā - 10,3%, Francijā - 9,1%, Kiprā - 8,8% un Horvātijā – 7,7%. Savukārt zemākais bezdarba līmenis decembrī reģistrēts Čehijā - 2,1%, Vācijā - 3,3%, Polijā - 3,5%, Nīderlandē - 3,6%, Maltā un Rumānijā - abās valstīs 3,8%. Lietuvā bezdarba līmenis pērnā gada pēdējā mēnesī bija 6,3%.

Turpmāk Latvijā ciemi tiks iedalīti divās grupās - koncentrētas apbūves un vēsturiskajos ciemos, paredz pirmajā lasījumā Saeimā atbalstītie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), tad no 6314 Valsts adrešu reģistrā reģistrētajiem ciemiem 4877 ciemi patlaban neatbilst ciema statusam, proti, tajā nav koncentrēta apbūve un nav noteiktas ciema robežas pašvaldības teritorijas plānojumā. Tomēr, atceļot šīm apdzīvotām vietām ciema statusu, tiktu grauta ierastā adresācijas sistēma, un, grozot adreses, tiktu radīts papildus administratīvais slogs novada pašvaldībām un Valsts adrešu reģistram. Tāpat neērtības veidotos arī minēto ciemu iedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP) jautājumu par deputāta mandāta nolikšanu plāno izlemt tuvāko dienu laikā. Ja Jurašs lems nenolikt deputāta mandātu, tad viņam nebūs iespējas piedalīties Saeimas darbā, tādējādi samazinot savas frakcijas balsu skaitu. Savukārt, ja viņš noliks mandātu, viņa vietā varēs nākt cits viņa partijas biedrs, koalīcijas balsu skaitam nesamazinoties. Jurašs akcentēja, ka pats balsoja par viņa izdošanu kriminālvajāšanai, uzsverot, ka tādā veidā viņš spēs pierādīt savu taisnību tiesas ceļā. Viņš atklāja, ka arī savas frakcijas deputātus viņš pirms balsojuma mudinājis balsot par to. Kā ziņots, Saeimas deputātu vairākums vakar atbalstīja Juraša izdošanu kriminālvajāšanai. 

Valsts policija (VP) pieļauj, ka Kokneses kokaīna kravas lietā aizturēto skaits pieaugs. Organizētās noziedzības apkarošanas birojā patlaban turpinās izmeklēšanas aktīvā stadijā un patlaban sešām personām piemērots aizdomās turētā statuss. Izmeklētājiem ir skaidra arī atsevišķu personu loma šī nozieguma organizēšanā un realizācijā. Policija gan pieļauj, ka turpmākajā izmeklēšanā aizturēto skaits varētu pieaugt. Konkrētus izmeklēšanā iegūtos faktus vai versijas, kā arī to, kādā ceļā nelegālā krava ienākusi Latvijā, policija nekomentē, bet atzīst, ka šis noziegums īstenots, ļoti cieši sadarbojoties ar starptautisko organizēto noziedzību. To nevarētu īstenot tikai cilvēki no Latvijas.

Un vēl

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vidējos rietumus sasniedzis spēcīgs sals. No Arktikas ieplūstot auksta gaisa masām, temperatūra šajā reģionā bijusi zemāka nekā dažos Antarktikas rajonos. Aukstuma vai tā izraisīto avāriju dēļ gājuši bojā vairāk nekā desmit cilvēki. Vairākos štatos izsludināts ārkārtas stāvoklis, atcelti avioreisi, slēgtas skolas, uzņēmumi un iestādes. Daudzviet temperatūra sasniedza mīnus - 30 grādus, kas stipra vēja dēļ līdzinājās pat -47 grādiem. Pēc sinoptiķu prognozēm, tuvākajās dienās sals nevis mazināsies, bet kļūs tikai stiprāks.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No šodienas līdz svētdienai Ķīpsalā notiks 26. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus “Balttour 2019”, kur labākos tūrisma un atpūtas piedāvājumus pasaules atklāšanai un Latvijas apceļošanai prezentēs vairāk nekā 850 uzņēmumu. Ar daudzpusīgu, dažādām interesēm atbilstošu piedāvājumu izstādē būs pārstāvētas visas 22 Zemgales plānošanas reģionā ietilpstošās pašvaldības, tajā skaitā Kruistpils novads. Pirmajā izstādes dienā Krustpils novada biedrība “Daugavas Pārupieši” piedāvās tās apmeklētājiem izspēlēt spēli “Iepazīsti Krustpils novadu”. Izstādes otrajā dienā, 2.februārī, uzmanības centrā būs tieši cimdi. Amatniecība centra “Māzers” meistares dalīsies  savās zināšanās par cimdu pirmsākumiem, par sarežģīto un interesanto valnīšu veidošanos un citām smalkām niansēm. Savukārt 3. februārī savu tūrisma pakalpojumu izstādes apmeklētājiem reprezentēs Mīldzīvnieku biedrība, kas Krustpils novada Krustpils pagasta “Līčos” piedāvā izjādes uz zirgiem, apmācības jātnieku sportā, kā arī skolēnu grupu izglītošanu un iepazīstināšanu ar zirgkopību. 

Nodrošinot ātrāku autobusu nokļūšana galapunktā, no šodienas 1. februāra gaidāmas izmaiņas maršrutā  Aizkraukles autoosta–Aizkraukles pagasts un  Preiļi–Jēkabpils. Lai skolēni savlaicīgi nokļūtu no mājām uz Aizkraukles vidusskolu, maršruta Aizkraukles autoosta–Aizkraukles pagasts, kas no pieturvietas Aizkraukles pagasts izbrauc plkst.07.40, turpmāk pasažieru apmaiņu nodrošinās pieturvietā Mēness iela, savukārt Aizkraukles autoostā autobuss vairs neapstāsies. Sakarā ar ātruma palielināšanu starp pieturvietām, kā arī lai pasažieri paspētu pārkāpt no autobusa uz vilcienu un turpinātu ceļu uz Rīgu, maršruta Preiļi–Jēkabpils reiss, kas tiek uzsākts Preiļu autoostā plkst.6.05, galapunktā tiks noslēgts plkst.7.25 (līdz šim autobuss pienāca plkst.7.45). Savukārt pieturvietā Līvānu stacija autobuss pasažieru apmaiņu veiks plkst.6.47 (līdz šim tas apstājās plkst.6.54).

Turpinām ziņas

Plānoto projektu īstenošanai Viesītes novada pašvaldība šogad aizņemsies 558 tūkstoši 741 eiro, liecina novada domes apstiprinātie saistošie noteikumi par 2019.gada budžetu. Viesītes novada pašvaldības budžeta ieņēmumi šogad paredzēti 4 miljoni 203 tūkstoši 263 eiro apjomā. Kad būs pieņemts valsts budžets, pašvaldības budžetā plānots Valsts kases kredīts 558 tūkstoši 741 eiro apmērā vairāku projektu īstenošanai. Piemēram, pašvaldība īstenos ieceri "Mazā bānīša stacijas izveide Saukas pagasta Lones ciemā", rekonstruēs vairākus grants ceļus. Pamatbudžeta izdevumus dome apstiprināja 4 miljoni 835 tūkstoši 921 eiro apjomā, kas ir par 1 miljonu 395 tūkstoši 253 eiro mazāk nekā 2018.gadā. Lielākā daļa izdevumu - 34% - paredzēti izglītības jomai, vēl 30% atvēlēti īpašumu un ielu apsaimniekošanai.

26. janvāra vakarā Viesītes Kultūras pilī sākās starpnovadu tautu deju kolektīvu tradicionālais un nenopietnais tautas deju kolektīvu sadancis “Klaberjakts”. Tas ir pasākums, kas nu jau 20.gadu pēc kārtas pulcē Viesītes un apkārtējo novadu dejotājus. Šogad sadancī tikās deviņi kolektīvi no Jēkabpils, Krustpils, Salas, Neretas, Lielvārdes un Viesītes novada. Šoreiz sarīkojuma tēma bija „Dzeltenās cūkas kalambūrs”, jo 2019. gads oficiāli ir dzeltenās cūkas gads. Pasākuma laikā tēmai veltītu uzvedumu izspēlēja Viesītes amatierteātra aktieri. Sadancis dod iespēju dejotājiem mācīties no savām kļūdām, uzlabot sniegumu, kā arī labāk sagatavoties pavasarī gaidāmajai skatei.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes Zemessardzes 56. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Vents Kodors ir informējis Salas novada pašvaldību, ka saskaņā ar Zemessardzes šī gada apmācību plānu, Salas novada Ošānu karjerā un tā apkārtnē plānots izvest dažāda veida mācības, kurās tiks veikta praktiskā šaušana ar strēlnieku ieročiem un izmantoti imitācijas līdzekļi. Mācības norisināsies februārī, martā un aprīlī, kā arī augustā un septembrī. Sīkāka informācija par mācību norises laiku atrodama Salas novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldība aicina iedzīvotājus nekāpt, kā arī nebraukt uz Daugavas ledus, jo tas var apdraudēt cilvēku drošību un dzīvību. Pašvaldība aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem, ievērot drošību un nekādā gadījumā nešķērsot upes  ledu. Pat ja ledus šķiet pietiekami biezs, atsevišķās vietās tas joprojām var būt plāns, jo Daugavā ir liela ūdens straume, kas to var izskalot. Savukārt vecākus aicinām pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus par atrašanos uz ledus, un brīdināt, ka uz ledus, īpaši Daugavā, atrasties ir ļoti bīstami. Kā ziņots, lai  iedzīvotāji nokļūtu no Dignājas pagasta uz Līvāniem, ko šķir Daugava, ziemā tie upi šķērso pa ledu ne tikai ejot kājām, bet arī braucot pāri upei ar automašīnām. Lai arī šobrīd šajā vietā upes ledus ir 20 līdz 30 centimetri biezs, tas ir nedrošs, jo daudzviet ledu var būt izskalojusi Daugavas straume un atrašanās uz tā apdraud dzīvību.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilī ugunsgrēkā izglābti četri, bet cietuši pieci cilvēki; No šodienas Latvijas pilsoņi Uzbekistānā var ieceļot bez vīzas; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienām?

Vakar vēlu vakarā pirms pulksten 12tiem naktī ugunsdzēsēji glābēji devās uz ugunsgrēku Jēkabpilī, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju vienstāvu dzīvojamā mājā bija izveidojies sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji redzēja, kā pa vienu no ēkas logiem tiek vilkts ārā cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji nekavējoties iekļuva ēkā un pa logu izglāba vēl trīs cilvēkus. Pārbaudot dzīvokli, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka dzīvokļa virtuvē dega mantas, kuras bija noliktas netālu no krāsns, 6m2 platībā. Kopumā ugunsgrēkā tika izglābti četri cilvēki, bet cieta pieci, jo kaimiņš, kas izglāba vienu no cilvēkiem, guva traumu. Ugunsdzēsēji glābēji izsaka pateicību kaimiņam, kas pašaizliedzīgi devās glābt nelaimē nokļuvušos!

Vairāk nekā 3000 rezerves karavīriem no šodienas obligāti būs jāizmanto oficiālā elektroniskā adrese. Ja līdz šim pavēstes par militārajām mācībām rezerves karavīriem izsūtīja uz viņu deklarētās dzīvesvietas adresēm, tad turpmāk NBS tās izsūtīs uz rezerves karavīru e-adresēm un vairs nebūs jāiet uz pastu saņemt ierakstītas vēstules. Informāciju par kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām rezerves karavīriem bruņotie spēki nosūtīs vismaz sešus mēnešus pirms plānotajām mācībām. Rezerves karavīram e-adreses izmantošana paredzēta ne tikai saziņai ar bruņotajiem spēkiem - kā ikviens Latvijas iedzīvotājs, rezerves karavīrs to varēs izmantot arī personīgai elektroniskai saziņai ar jebkuru citu valsts un pašvaldības iestādi. E-adresē saņemtos paziņojumus un dokumentus varēs apskatīt un nosūtīt, atrodoties jebkur, ja vien pieejama mobilā ierīce vai dators ar interneta pieslēgumu. Īpaši ērti tas ir rezerves karavīriem, kuri ilgstoši uzturas ārzemēs.

Latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis no Nacionālās basketbola asociācijas komandas Ņujorkas "Knicks" aizmainīts uz Dalasas "Mavericks". Pašlaik 23 gadus vecais Porziņģis "Knicks" pārstāvēja no 2015./2016.gada sezonas. "Knicks" klubs Porziņģi izvēlējās 2015.gada draftā ar kopējo ceturto numuru. Līdz šim viņš savas NBA karjeras laikā 186 spēlēs vidēji iemetis 17,8 punktus un izcīnījis 7,1 atlēkušo bumbu. Savukārt iepriekšējā sezonā viņš 48 spēlēs caurmērā guva 22,7 punktus, izcīnīja 6,6 atlēkušās bumbas un bloķēja 4,8 metienus. Porziņģis jau teju gadu nav spēlējis ceļgala krustenisko saišu traumas dēļ.

Turpinām ziņas

Oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" šodien ir publicēts Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums uz trīs mēnešiem aizliegt Latvijā retranslēt un izplatīt televīzijas programmu "Rossija RTR", kas stāsies spēkā no rītdienas, 2.februāra. Jau ziņots, ka šāds lēmums pieņemts jo Krievijas televīzijas kanāls divos raidījumos translēja naida runu pret Ukrainu un ukraiņiem.

No šodienas Latvijas pilsoņi var ieceļot Uzbekistānā bez vīzas uz laiku līdz 30 dienām. Saskaņā ar Uzbekistānas Ārlietu ministrijas sniegto informāciju turpmāk ceļotājiem ir jāievēro šādi nosacījumi: 1) pasei jābūt derīgai 6 mēnešus pēc plānotā brauciena beigām; 2) uzturēšanās Uzbekistānā bez vīzas nedrīkst pārsniegt 30 dienas no ieceļošanas brīža. Dodoties uz Uzbekistānu, Latvijas pilsoņiem ir nepieciešams noformēt ceļojumu apdrošināšanas polisi uz plānoto uzturēšanas laiku. Tāpat arī ikvienam ceļotājam pēc ierašanās valstī trīs darba dienu laikā ir pienākums reģistrēties Uzbekistānas kompetentajās iestādēs. Ja reģistrācija netiek veikta, izbraucot no valsts, persona var tikt aizturēta, savukārt lietas izskatīšana un naudas soda noteikšana nodota tiesai. 

Un vēl

Brīvdienās visā Latvijā gaidāms atkusnis, bet nākamnedēļ atgriezīsies sals, liecina prognozes. Sestdiena būs apmākusies un dienas gaitā Latviju šķērsos visai spēcīga nokrišņu zona, nesot sniegu, kas pāries lietū, bet svētdien nokrišņu būs mazāk - tikai vietām gaidāms neliels lietus, taču, pierimstot vējam, veidosies migla. Gaisa temperatūra sestdien gan naktī, gan dienā būs -2..+3 grādu robežās, bet svētdien - 0..+5 grādi. Brīvdienās valdošie būs dienvidaustrumu vēji, bet pirmdien tie iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem un pie mums sāks ieplūst vēsāks gaiss, temperatūra pakāpeniski pazemināsies un nedēļas vidū jau būs atgriezies stabils sals.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināma titula  "Gada cilvēks tūrismā 2018" ieguvēja;  Teiču dabas rezervātam piešķirta Eiropas neskarto dabas teritoriju atzinība; un Kam jāpievērš uzmanība Sveču dienā?

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" līderi Eiropas Parlamenta vēlēšanās būs Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete un Saeimas deputāts Arvils Ašeradens. JV sarakstā būs arī visi pašreizējie partijas eiroparlamentārieši - Inese Vaidere, Aleksejs Loskutovs un Kārlis Šadurskis, Eiroparlamenta vēlēšanās kandidēs arī politiķis Ģirts Valdis Kristovskis. Jau ziņots, ka Eiroparlamenta vēlēšanas notiks šogad maijā.

Par "Gada cilvēku tūrismā 2018" apbalvota Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava. Nomināciju "Uzņēmējs vai vadītājs naktsmītņu biznesā 2018" saņēma viesnīcu tīkla "AccortHotels Rīga" ģenerālmenedžeris Valdis Vanadziņš, nomināciju "Uzņēmējs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā 2018" saņēma tūrisma operatora "Baltic Travel Group" direktors Vladislavs Korjagins, bet nomināciju "Tūrisma informācijas centra vadītājs 2018" saņēma Liepājas Tūrisma informācijas biroja vadītāja Inta Šoriņa. Savukārt balvu "Par ievērojamu ieguldīju tūrisma attīstībā" saņēma Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Aivars Kalniņš.

Latvijā 34,5% iedzīvotāju kā biežāko saziņas veidu ar banku izvēlētos klātieni, liecina bankas "Citadele" un pētījuma centra SKDS pētījums par digitālās revolūcijas ietekmi uz banku pakalpojumiem. Savukārt 26,5% aptaujāto iedzīvotāju kā biežāko saziņas veidu izvēlētos konsultāciju par telefonu,15,9% - e-pastā, 11,9% - caur mobilo lietotni, 7,5% - citā veidā, bet 3,7% respondentu norādīja "grūti pateikt". Tostarp 49% jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem izvēlētos visbiežāk saņemt bankas pakalpojumus tikai viedtālrunī. Pētījumā atklāts, ka gadījumos, kuros iedzīvotāji izvēlētos satikt bankas darbinieku klātienē, 50,7% respondentu atzina, ka tiktos, lai iegūtu konsultāciju par bankas pakalpojumiem, 38,6% - lai atvērtu bankas kontu, 27,3% - lai pieteiktos aizdevumam, 22,2% - lai noformētu līzingu. Tāpat pētījumā noskaidrots, ka 60% iedzīvotāju uzskata, ka bankas pakalpojumu lietošana attālināti palīdz ietaupīt laiku.

Turpinām ziņas

Novērtējot ieguldījumu neskartās dabas saglabāšanā un bioloģiskās daudzveidības veicināšanā, Teiču dabas rezervātam piešķirta Eiropas neskarto dabas teritoriju asociācijas atzinība - "Bronzas standarts" uz turpmākajiem trim gadiem. Teiču dabas rezervāts dibināts 1972.gadā, un tā platība ir gandrīz 20 tūkstoši hektāru. Tā lielāko daļu aizņem Teiču purvs, bet rezervāta teritorijai pieskaitāmi arī malās esošie purvainie meži un zālāji. Teiču dabas rezervāts ir pasaules mēroga dabas saglabāšanai svarīgs objekts. Tas iekļauts putniem nozīmīgu vietu, starptautiski nozīmīgu mitrāju un "Natura 2000" teritoriju sarakstos.

Brīvdienās gaidāmā atkušņa laikā īpaši slideni kļūs ceļi, kas ziemā tiek uzturēti ar sniega kārtu - tie ir grants seguma ceļi, pārsvarā vietējās nozīmes. Latvijas valsts ceļi informē, ka kūstošā piebrauktā sniega kārta kļūst ļoti slidena, sala laikā kaisīto smilti no ceļa noskalo kūstošais sniegs vai lietus. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, piebraukto sniega kārtu uz grants autoceļiem rievo, taču, kūstot sniegam, izkūst arī rievas. Savukārt naktī un rīta stundās, kad temperatūra noslīd zem nulles, izkusušais sniegs atkal sasalst un veidojas apledojums.  "Latvijas Valsts ceļi" aicina autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem, braucot pa vietējās nozīmes autoceļiem izvēlēties ceļa seguma stāvoklim atbilstošu, drošu braukšanas ātrumu, ieturēt lielāku distanci līdz priekšējam automobilim, kā arī neveikt straujus manevrus, lai izvairītos no iespējamajiem negadījumiem. 

Un vēl

Pēc latviešu tautas ticējumiem rīt, 2. februārī svinama Sveču diena. Kā jau katrai svinamai dienai, arī šai ir daudz vārdu – ziemas Māra, Svecaine, Groninica, Grabenīca, Vēja un Govju diena. Senatnē Sveču dienā arī zīlēja un pēc noteiktām zīmēm pareģoja laiku, turklāt sievietes no ikdienišķiem mājas darbiem šajā dienā bija atbrīvotas. Arī matus Svecainē neķemmēja – lai nav taukaini un nestāv gaisā kā sveces. Bet pats galvenais bija jautrība – Sveču dienas aktivitātēm ar līksmību un pozitīvismu bija jāpiepilda viss turpmākais gads.

Sveču dienas ticējumi vēsta, ja diena ir skaidra un saulaina, būs vēl daudz sniega, bet ja silta – gaidāms agrs pavasaris. Saulainam pļaujas un rudzu ziedu laikam pietiek ar pavisam drusciņ saules – tik, lai zirgu var apseglot. Savukārt ja pil pažobeles, tad sagaidāms jauks pavasaris, bet, ja salst, tad uz siltu pavasari cerība vāja. Bet aizputināti ceļi, sola pavasarī upes pilnas ūdens, bet vasaru – siltu un slapju.

Atstājiet komentāru