2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 vakcīnu loģistikas pakalpojumus pārņem 'Recipe Plus' un 'Magnum Medical'; Konkursā "Latvijas Būvniecības gada balva 2020" divas godalgas saņem arī Jēkabpils objekti;un Pavasara atnākšanu Latvijā šonedēļ nesola

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Reorganizēs Vakcinācijas projekta biroju; Jēkabpilij piešķirti vairāk kā 139 tūkstoši eiro samaksai par individuālajām konsultācijām pirms valsts pārbaudes darbiem; un Sestdien sāksies astronomiskais pavasaris

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB konstatējis vairākus signālus par iespējamu pašvaldību resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai; Latvijā pērn reģistrēti aptuveni 1000 dižkoku; un Jēkabpils pilsētas pašvaldība no rītdienas strādās attālināti.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 vakcīnu loģistikas pakalpojumus pārņem 'Recipe Plus' un 'Magnum Medical'; Konkursā "Latvijas Būvniecības gada balva 2020" divas godalgas saņem arī Jēkabpils objekti;un Pavasara atnākšanu Latvijā šonedēļ nesola

Pēc tam, kad iepriekšējais noliktavas pakalpojumu un loģistikas pakalpojumu sniedzējs SIA 'Oribalt Riga' neizpildīja līguma nosacījumus par vakcīnu piegādi, Covid-19 vakcīnu noliktavas un loģistikas pakalpojumus pārņems AS ‘Reciple Plus’ un SIA 'Magnum Medical'.  Dienas laikā pēc loģistikas līguma noteikumu neizpildes tika piesaistīti papildu pārvadātāji un divu dienu laikā tika noslēgti jauni līgumi par noliktavas un trīs reģionu loģistikas pakalpojumiem

Kamēr arvien skaidrāk iezīmējas, kur varētu būt centri masu vakcinācijai pret Covid-19, daudz sarežģītāk risināma problēma var izrādīties personāls, kas šajos centros veiks vakcināciju un vai tam vispār pietiks resursu, ziņo raidījums “De facto”. Vakcinācijas centriem vajadzēs ap 700 ārstniecības personu – lielākoties māsas un ārstu palīgus. Šajā sektorā medicīnā vērojams īpaši liels mediķu trūkums. Pēc Vakcinācijas biroja ieskatiem, masu vakcinācija balstāma privātajā sektorā. Tāpat arī birojs nesaskata lielus riskus, ka varētu nespēt nokomplektēt vakcinācijas komandas.

Sestdien norisinājās valsts augstākā apbalvojuma mūzikā ¬– Lielās mūzikas balvas – pasniegšanas ceremonija. Balvas pasniedza septiņās kategorijās, savukārt par mūža ieguldījumu šogad godināja komponistu Imantu Kalniņu un diriģentu Aleksandru Viļumani. Savukārt auditorijas simpātiju balvu saņēma pianists un komponists Raimonds Pauls.

Latvijā izgudrots ģenerators, ar ko varēs lādēt mobilo tālruni, braucot ar velosipēdu. Videi draudzīga mazas jaudas ģeneratora izgudrošana un prototipa radīšana ir Ventspils Augstskolas pētnieku un AS “LATVO” darba rezultāts - ir uzlabots un vienkāršots arī šādu ģeneratoru ražošanas process. Dizaina ideju radīšanā savu artavu ieguldījusi arī "Ērenpreiss" velosipēdu darbnīca. Lai pilnībā uzlādētu tālruni ar velosipēdu jābrauc vismaz stundu. "Friendyno" – videi draudzīgs neliels velosipēdu elektroenerģijas ģenerators ar rotora lineāru kustību – tagad tā ir reģistrēta preču zīme, kas pieder Ventspils Augstskolai.

Turpinām ziņas

Konkursa "Latvijas Būvniecības gada balva 2020" desmit nominācijām kopumā tika iesniegti gandrīz 140 pieteikumi. Arī Jēkabpilī 2020.gads bijis bagāts gads būvniecībā - Jēkabpils pilsētas pašvaldība konkursam iesniedza deviņu objektu pieteikumus. Godalgas konkursā ieguva divi no pieteiktajiem objektiem. Nominācijā “Inženierbūve pārbūve” 3.vietu ieguva objekts “Neretas ielas pārbūve, no rekonstruētā Neretas ielas posma pie tilta līdz gājēju pārējai ar luksoforu, ietverot satiksmes pārvadu pār Kļavu ielu”. Objekta pasūtītājs Jēkabpils pilsētas pašvaldība, projekts – AS “Ceļuprojekts”, būvnieks  - SIA “Ošukalns,” būvuzraudzība – SIA “BaltLine Globe”.

Savukārt nominācijā “Restaurācija” 3.vietu ieguva “Krustpils pils A daļas un fasādes vienkāršota atjaunošana”. Pasūtītājs - Jēkabpils pilsētas pašvaldība, projekts – AS “Komunālprojekts”, būvnieks - AS “Būvuzņēmums Restaurators” un SIA “Erbauer group”, būvuzraudzība - SIA “Jurēvičs un Partneri”.

Sestdien norisinājās ziedu, svecīšu un vainagu nolikšanas pasākums piemiņas vietā Jēkabpilī, Rīgas ielā 205 no kuras naktī uz 24.februāri tika patvaļīgi demontēts lielgabals.  Pasākums tika organizēts, izmantojot saziņu sociālajā vietnē Facebook, kur šīs idejas iniciatori aicināja jēkabpiliešus nākt uz piemiņas vietu un nolikt ziedus. Piemiņas vietā Radio1 novēroja, ka šim aicinājumam bija atsaucies neliels skaits jēkabpiliešu. Kāds no pasākuma dalībniekiem bija atnesis trīs konusveida vainagus, kurus piestiprinot metāla stiepļu statīvam novietoja un nostiprināja vietā, kur iepriekš atradās lielgabals, tā izveidojot šajā vietā improvizētu obelisku. Plašāk lasiet un foto no pasākuma skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā paaugstināsies atmosfēras spiediens un ieplūdīs gaiss no Arktikas, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Būtiski samazināsies nokrišņu daudzums, tomēr nedēļas sākumā vēl daudzviet līs un snigs, savukārt nedēļas otrajā pusē, aukstam gaisam plūstot pār Baltijas jūru, atsevišķās vietās iespējama stipra snigšana. Nedēļas sākumā, uzspīdot saulei, gaisa temperatūra vēl sasniegs +2..+7 grādus. Aukstākais laiks gaidāms no ceturtdienas līdz sestdienai, kad gaisa temperatūra naktīs vietām, visticamāk, noslīdēs zem -10 grādiem un viegls sals saglabāsies arī dienā. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi arī mēneša nogalē laikapstākļus galvenokārt noteiks anticiklons, laiks būs pārsvarā sauss un naktīs aizvien gaidāms sals.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Reorganizēs Vakcinācijas projekta biroju; Jēkabpilij piešķirti vairāk kā 139 tūkstoši eiro samaksai par individuālajām konsultācijām pirms valsts pārbaudes darbiem; un  Sestdien sāksies astronomiskais pavasaris

Vakcinācijas projekta biroju kā Veselības ministrijas strukturvienību likvidēs. Vienlaikus Nacionālajā veselības dienestā tiks izveidota jauna struktūvienība vakcinācijas projekta koordinācijai. Līdzšinējie Vakcinācijas projekta biroja darbinieki ir atlasīti konkursa kārtībā un turpinās projekta koordināciju veselības dienestā. Viņu atalgojums tiks noteikts saskaņā ar vienoto valsts pārvaldes atalgojuma sistēmu. Veselības ministrs Daniels Pavļuts norādīja, ka, tuvojoties masveida vakcinācijai, projekta vadībā nepieciešami reģionālie koordinatori. Viņš atzīst, ka kļūda bija veidot nelielu vakcinācijas koordinācijas vienību. 

Latvijā svētdien reģistrēti 178 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par divi mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti 3 tūkstoši 635 izmeklējumi un reģistrēti 178 jauni inficēšanās gadījumi.
Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 4,9%. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem kopš sestdienas pirmo reizi trīs mēnešu laikā ir samazinājies zem 400 un ir – 393,7.

Skatot pirmo novadu reformu lietu Satversmes tiesā vērtēts tika arī e-Saeimas darbs, secinot – parlamenta darbs šādā formātā ir tiesisks. Pērn Latvijā izplatoties Covid-19, tika izveidota e-vide Saeimas darbam attālināti. E-Saeimas formātā diskutēta un pieņemta tika arī novadu reforma, un arī pašlaik parlaments turpina strādāt šajā e-vidē. Tiesa vērtēja e-Saeimu pēc tā, kā šajā formātā ir iespējamas parlamentārās procedūras un secināja, ka e-Saeima ir tiesiska, tā atbilst tiesību prasībām un tas ir risinājums, kā krīzes situācijā tiek nodrošināta valsts nepārtrauktība.

25. martā pieminēsim 72. gadadienu kopš 1949. gada 25. marta deportācijām, šajā vasarā – 80 gadus kopš 1941. gada 14. jūnija deportācijas. Godinot izsūtītos un tos, kuri neatgriezās, fonds “Sibīrijas bērni” izsludina divus konkursus skolēniem un jauniešiem. Aicina līdz 10. maijam iesūtīt darbus sacerējumu konkursam “Sibīrijas bērni 1941/1949 – trimdas bērni 1944” un zīmējumu konkursam “Sibīrijas bērni 1941/1949”. Konkursos darbus vērtēs trīs vecuma grupās. Katrā grupā pirmo trīs vietu ieguvējus apbalvos ar naudas balvām un diplomiem. Sacerējumu un zīmējumu konkursu nolikumi meklējami fonda “Sibīrijas bērni” mājaslapā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldībai saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu piešķirti 139tūkstoši  615 eiro samaksai speciālistiem par individuālajām konsultācijām pirms valsts pārbaudes darbiem.
Tiem pedagogiem, kas strādā pusslodzi un mazāk, plānotas piecas konsultācijas nedēļā, savukārt tiem, kas strādā vairāk par pusslodzi - desmit konsultācijas. Konsultācijas ilgums ir viena stunda. Klātienes konsultācijas audzēkņiem notiek pēc pedagoga aicinājuma. Ir noteikts, ka izglītības iestādēm ir jāveic uzskaite par notikušajām individuālajām konsultācijām, norādot katra skolotāja un atbalsta personāla papildus konsultētos izglītojamos. Pašlaik Jēkabpils Izglītības pārvalde veic finansējuma aprēķinu Jēkabpils izglītības iestādēm saskaņā ar faktisko situāciju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jeb VARAM ir apturējusi Līvānu novada domes saistošos noteikumus, ar kuriem pilsētas centrā noteiktas teritorijas, kurās aizliegts ierīkot azartspēļu un izložu organizēšanas vietas. VARAM pašvaldībai pārtmet, ka lokālplānojuma izstrādes gaitā ir notikusi viena publiskā apspriešana no pagājušā gada 15.augusta līdz 13.septembrim. Pēc sabiedriskās apspriešanas veikti būtiski labojumi - svītroti vairāk nekā 20 punkti un grozīti vairāk nekā 10 lokālplānojuma teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu punkti, radot jaunu apbūves noteikumu redakciju, kurā nav pēc būtības iespējams izsekot grozījumu saturam. Par šiem labojumiem sabiedrība nav tikusi informēta, ir pārliecināta VARAM. Tāpat konstatēts, ka plānošanas dokuments pārsniedzis sākotnēji izvirzīto mērķi. Sākotnēji pilnvarojums tika dots azartspēļu ierobežošanas noteikšanai, bet rezultātā apstiprinātais lokālplānojums nosaka konkrētās darbības aizliegumu visā lokālplānojuma teritorijā.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē, 20. martā, Latvijā beigsies astronomiskā ziema un iestāsies pavasaris. Ekvinokcija būs sestdien, 20. martā, pulksten 11.37, liecina portālā "timeanddate.com" publicētie dati. Marta ekvinokcija ir laika moments, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk debess ziemeļu puslodē. Zemes ziemeļu puslodē sākas astronomiskais pavasaris, bet dienvidu puslodē – rudens. Saskaņā ar latviešu tautas tradīcijām pavasara ekvinokciju atzīmē kā Lielo dienu, jo diena kļūst lielāka par nakti. Ceturtdiena, 18. marts, būs pirmā diena 2021. gadā, kas garāka par nakti. Katru nākamo dienu saules spīdēšanas ilgums palielināsies par nepilnām piecām minūtēm, līdz 21. jūnijā vasaras saulgriežos būs visgarākā diena un īsākā nakts.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB konstatējis vairākus signālus par iespējamu pašvaldību resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai; Latvijā pērn reģistrēti aptuveni 1000 dižkoku; un Jēkabpils pilsētas pašvaldība no rītdienas strādās attālināti.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs no iedzīvotājiem ir saņēmis un publiskajā telpā saskatījis vairākus signālus par iespējamu pašvaldību un pašvaldību iestāžu administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai. KNAB vērtē saņemto signālu pamatotību un lems par nepieciešamību sākt pārbaudi. KNAB norāda, ka pašvaldībām, veidojot publicitātes materiālus jānošķir pašvaldības vadītāju, pašvaldības vadošo darbinieku un citu amatpersonu aktivitātes no šo pašu personu kā deputātu kandidātu vai politisko partiju pārstāvju aktivitātēm. Turklāt pašvaldībai, nodrošinot sabiedrības informēšanas funkciju, nav pienākuma saziņā iekļaut tieši pašvaldības vadītāja vai citas amatpersonas, kas ir deputāta kandidāts, viedokli. KNAB atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periods sākās 6.februārī, un tas ilgs līdz pašvaldību vēlēšanu dienai - 5.jūnijam.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra laboratorijā atklāts Ugandas jeb A.23.1 Covid-19 paveids, kas lokāli izplatījies Liepājā. Pirms divām nedēļām, vērtējot testu paraugu sekvenēšanas rezultātus, Ugandas Covid-19 paveids tika identificēts triju cilvēku paraugos no 192 analizētajiem jeb 1,56%. Savukārt šonedēļ Ugandas paveids ir atrasts jau četros no 96 testu paraugiem jeb 4%. Visi šie saslimšanas gadījumi ir reģistrēti Liepājā. Ugandas Covid-19 paveids ir izplatīts arī Lielbritānijā un kaut kādā veidā jau ir nokļuvis Latvijā.

Birokrātisku šķēršļu dēļ ir aizkavējusies iepirkuma procedūra Olimpiskā sporta centra pārbūves darbiem 2021.gada pasaules čempionāta hokejā norisei, bet komandu treniņiem paredzēto ledus halli pie "Daugavas" stadiona ekspluatācijā izdosies nodot mēnesi vēlāk, nekā iepriekš plānots. Pasaules hokeja čempionātam Rīgā paredzēto treniņhalli nepabeigs būvēt līdz iepriekš solītajam 17.martam.  Ēka varētu tikt nodota ekspluatācijā līdz aprīļa beigām, bet maija sākumā notiks ledus saldēšanas sistēmu pieregulēšana. Pirmās pārbaudes spēles hallē varētu notikt maija vidū. 

Turpinām ziņas

2020. gada laikā dabas datu sistēmā “Ozols” Dabas aizsardzības pārvalde reģistrējusi teju tūkstoti jaunu dižkoku, ko savās apgaitās atraduši pārvaldes eksperti un vides inspektori vai pieteikuši iedzīvotāji. Kopumā oficiāli valstī reģistrēto dižkoku skaits jau pārsniedzis 11 tūkstoši 500 koku, no kuriem 954 šāds statuss piešķirts 2020. gadā. No pērn reģistrētajiem dižkokiem trešā daļa bija parastā priede, trešdaļa – parastais ozols. Visraženākais koks bija 10,1 metru apkārtmēru sasniegusī papele, ko, atklāja apsekojot teritoriju Rēzeknes novada Sakstagala pagastā. 

Sūtot pasta paku uz kādu citu valsti, no šī gada sākuma tiek prasīts detalizētāks apraksts par sūtījuma saturu. Turklāt pasta darbinieks var palūgt uzrādīt saturu. Valsts uzņēmumā “Latvijas pasts” skaidro, ka stājušās spēkā jaunas prasības, ar kurām turpmāk pasta klientiem būs jārēķinās un, lai arī uz kuru valsti sūtītu paciņu, klientu pašu interesēs ir tās saturu aprakstīt iespējami detalizētāk, norādot ne tikai saturu, bet arī tajā esošo priekšmetu svaru. Sūtīšanai daudzi sūtījumi tiek sapakoti vienā maisā. Pirms lidmašīnas divas reizes tiek veikta sūtījuma skenēšana. Ja kādā no šiem punktiem konstatē, ka viens sūtījums ir nedrošs uzkraušanai uz gaisa kuģa, tad aptur visu sūtījumu un no tā cieš daudzi klienti. 

Un vēl

No rītdienas, 16.marta līdz 6.aprīlim, Jēkabpils pilsētas pašvaldība strādās attālināti. Visi pašvaldības darbinieki, izņemot Pašvaldības policiju, Dzimtsarakstu nodaļu, iepirkumu komisijas sekretāru un klientu apkalpošanas speciālistu darbu veiks attālināti. Jēkabpils pilsētas pašvaldības ēkā, Brīvības ielā 120, tiks nodrošināta arī dokumentu pieņemšanas kaste, kur varēs atstāt sūtījumus un citu personu iesniegumus. 

Jēkabpils pilsētas bērnudārzos no rītdienas 16.marta pieņems tikai tos mazuļus, kuru vecāki jeb likumīgais pārstāvis var iesniegt iesniegumu, kurā apliecina, ka nav iespējams nodrošināt attālināto darbu un nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgu bērna uzraudzību.darba dēļ nav citas iespējas, kur atstāt bērnu.

Atstājiet komentāru