2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima galīgajā lasījumā pieņem jauno īres regulējumu; No šodienas sāks izmaksāt vienreizējo pabalstu bērniem – 500 eiro; un Salas novadā atjauno baltā stārķa tirgu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Infektologs aicina saglabāt ierobežojumus; Jēkabpilī dzēsts pirmais kūlas ugunsgrēks; un Latvijas asins dienests atzīmē 80 gadu jubileju.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina pieaugt bezdarbs; Jēkabpils dome nedod “zaļo gaismu”1.-4.klašu mācībām klātienē; un Lieldienu laikā baznīcām atļaus strādāt ilgāk

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima galīgajā lasījumā pieņem jauno īres regulējumu; No šodienas sāks izmaksāt vienreizējo pabalstu bērniem – 500 eiro; un Salas novadā atjauno baltā stārķa tirgu.

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma Dzīvojamo telpu īres likuma grozījumus. Jaunajā likumā paredzēta atvieglota kārtība īres līgumu reģistrācijai zemesgrāmatā un tā būs bez maksas. Būtiskas izmaiņas plānotas īres līguma slēgšanas termiņos. Turpmāk īres līgumu vairs nevarēs noslēgt uz nenoteiktu laiku. Īres līguma termiņam beidzoties, dzīvojamā telpa būs jāatbrīvo, ja vien netiks noslēgts jauns līgums. Turpmāk izīrētājs īres maksu varēs paaugstināt tikai tad, ja īres līgumā būs iekļauti nosacījumi un kārtība maksas paaugstināšanai. Jaunais likums arī noteic, ka izīrētājs nedrīkst liegt viņa īrēto dzīvojamo telpu īrniekam deklarēt kā savu un pārējo ģimenes locekļu dzīvesvietu. 

No trešdienas, 17. marta, atsākti lidojumi uz un no trešajām valstīm. Kamēr lidojumi bija liegti, iedzīvotāji izmantoja kaimiņvalstu lidostas, kur tie nebija apturēti. Tagad, kad lidojumi atjaunoti, pasažieriem jāveic vēl viens Covid-19 tests, bez kura valstī neielaidīs. Satiksmes ministrija aicina ceļot tikai tad, ja iemesls ir svarīgs un neatliekams.

Eiropas Komisija ierosinājusi izveidot digitālo zaļo sertifikātu, lai atvieglotu iedzīvotāju brīvu un drošu pārvietošanos Eiropas Savienībā Covid-19 pandēmijas laikā. Paredzēts, ka digitālais zaļais sertifikāts būs apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, ir saņēmusi negatīvu testa rezultātu vai ir pārslimojusi Covid-19. Tas bez maksas būs pieejams digitālā vai drukātā formātā. Tajā būs iekļauts QR kods, kas nodrošinās sertifikāta drošību un autentiskumu. Digitālo zaļo sertifikātu sistēma būs pagaidu pasākums, kas tiks apturēts, tiklīdz Pasaules Veselības organizācija paziņos par pandēmijas beigām.

Krievija vakar paziņoja, ka atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku Vašingtonā, vienlaikus uzsverot, ka vēlas novērst "neatgriezenisku" attiecību pasliktināšanos ar ASV. Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka Krievijas vēstnieks Vašingtonā Anatolijs Antonovs uzaicināts uz Maskavu uz konsultācijām, kas tiek rīkotas ar mērķi izanalizēt to, kas darāms un kur jāvirzās attiecībās ar Savienotajām Valstīm.

Kā vēsta mediji, ASV presidents Džo Baidens otrdien pārraidītā intervijā telekanālam ABC faktiski nosauca Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par "slepkavu" un paziņoja, ka viņam būs "jāsamaksā" par mēģinājumiem iejaukties Savienoto Valstu vēlēšanās.

Turpinām ziņas

500 eiro atbalsta pārskaitījumus ģimenēm ar bērniem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sāks šodie 18.martā. Labklājības minister Ramona Petraviča informē, ka  otrais pārskaitījums paredzēts piektdien, 19. martā, savukārt trešais – 22. vai 23. martā. Ministre norāda, ka naudu ģimenes savos kontos saņems ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā pēc pārskaitījuma veikšanas. Tāpat viņa norāda, ka aģentūra par katru bērnu veiks atsevišķu maksājumu, tāpēc, ja, piemēram, personai ir trīs bērni, tad trīs reizes kontā ieskaitīs pa 500 eiro. Pārskaitījumu datumi par katru bērnu var atšķirties, jo izmaksa notiks pakāpeniski pēc bērna dzimšanas gada, sākot no vecākajiem bērniem.

Sociālajos tīklos vēršas plašumā aicinājumi par brīvprātīgu vakcinēšanos ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19. Par šādas iespējas atļaušanu iestājas arī sabiedrībā zināmi cilvēki. Piemēram biologs, Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts Vilnis Skuja. Daudzi cilvēki aicina sākt parakstu vākšanu par vakcinēšanas atļaušanu vietnē "Mana balss". Cilvēki sociālajos tīklos uzsver, ka brīvprātīga vakcinēšanās būtu izeja šajā situācijā, ļaujot neapturēt vakcinācijas procesu Latvijā.

Un vēl

Pagājušajā gadā Salas novada Ošānos demontēja elektrības stabu, tādējādi izpostot ciema vienīgā baltā stārķa ligzdu. Tagad uzstādīts jauns balsts ar stārķa ligzdas pamatni. Vietējie cer, ka svētelis pavasarī atgriezīsies Ošānos. Salas novada domei šie darbi kopumā izmaksāja aptuveni 800 eiro. Ar ornitologiem vietvara gan nav konsultējusies, bet pauž cerību, ka darbs nebūs paveikts veltīgi. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Infektologs aicina saglabāt ierobežojumus; Jēkabpilī dzēsts pirmais kūlas ugunsgrēks; un Latvijas asins dienests atzīmē 80 gadu jubileju.

Latvija pašreizējā situācijā, kad atkal redzams Covid-19 saslimstības pieaugums, var runāt tikai par ierobežojumu pastiprināšanu slimības izplatības iegrožošanai. Šādu viedokli intervijā Latvijas Televīzijai šorīt pauda infektologs Uga Dumpis. Viņš atzīmēja, ka pēdējās dienās Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits pieaug, un diezgan ievērojams pieaugums vērojams, ja salīdzina otrdienas un trešdienas datus ar attiecīgiem rādītājiem pirms nedēļas. Infektologs brīdina, ka samazinājums vairs neturpinās, sācies pieaugums un mazināt ierobežojumus nedrīkst.

Latvijā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 482 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 12 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti 16 tūkstoši izmeklējumi un pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 3%. Iepriekšējās dienās pozitīvo gadījumu īpatsvars bija ap 5,1%. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem – 379,2.

Ievērojot lēmumu Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19, vakar ar "Moderna" un "Pfizer" vakcīnām sapotēti tikai 159 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Salīdzinot ar aizvadītās nedēļas trešdienu, vakcinēšanas tempi ir ievērojami samazinājušies, jo 10.martā kopumā tika vakcinētas 2 tūkstoši 630 personas. Zemajiem tempiem par iemeslu kalpo pirmdien vēlu vakarā Slimību profilakses un kontroles centra, Imunizācijas valsts padomes, Zāļu valsts aģentūras un Veselības inspekcijas pieņemtais lēmums uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izskatīšanai valdībā virza pašvaldību investīciju projektu plāna pirmo kārtu, kas paredz ielu un ceļu sakārtošanu, ēku energoefektivitātes uzlabošanu, īres dzīvokļu izbūvi ārpus Rīgas un citus plānus. Šiem darbiem paredzēts novirzīt 200 miljonus eiro, no tiem 55 miljoni šogad paredzēti ceļu remontam uz apvienoto novadu centriem. Kopumā teju 900 kilometru ceļu remontam 3 gadu laikā - ap 300 miljoniem eiro. Plāna uzskaitīti kopumā 105 ceļu posmi visos plānošanas reģionos. Tomēr vēl skaidrības par darbiem un to sākšanas laiku vēl nav.

Turpinām ziņas

Veicot mērķtiecīgu darbu iepriekš sāktā kriminālprocesā, pagājušajā nedēļā likumsargi uz Daugavpils šosejas Jēkabpils apkaimē apturēja kravas automašīnu, kuras puspiekabē bija paslēpts apmēram tūkstoš kilogramu jeb tonna hašiša. Uzsāktajā kriminālprocesā pašlaik ir aizturētas divas personas, to vidū arī Latvijas valstspiederīgais. Kravas vērtība “melnajā” tirgū varētu būt no 4,5 miljoniem eiro vairumtirdzniecībā līdz 15 miljoniem eiro mazumtirdzniecībā. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šī krava, iespējams, bijusi paredzēta Austrumeiropas tirgum.

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma septiņus izsaukumus – trīs uz ugunsgrēku dzēšanu, divus uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums. Trešdienas vakarpusē Slimnīcas ielā Jēkabpilī dega kūla 50 m2 platībā un ta sir šogad pirmais kūlas ugunsgrēks pilsētā. VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta, sodāma un bīstama! Kūlas dedzināšanas rezultātā iet bojā kukaiņi, putni un dzīvnieki, sadeg ēkas un automašīnas, kā arī cieš un dzīvību zaudē cilvēki!

Akciju sabiedrības “Gaso” Jēkabpils iecirknis informē, ka sakarā ar plānotajām iekšējo gāzesvadu hermētiskuma pārbaudēm un iekšējo gāzes iekārtu pārbaudēm dzīvokļos, kuras notiek reizi piecos gados, no 23.marta paredzēta dabasgāzes padeves pārtraukšana uz vienu dienu vairākās Jēkabpils daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Nameja, Viesītes, Viestura, Bebru un mežrūpnieku ielās. Ar šo māju sarakstu var iepazīties portālā radio1.lv.

Un vēl

Tieši 18. martā, bet pirms 80. gadiem – 1941. gadā – profesors Pauls Stradiņš dibināja Republikānisko asins pārliešanas staciju. Šis notikums bija pamats turpmākai Latvijas asins dienesta attīstībai līdz pat mūsdienām. Centra vadība uzsver, ka dienests attīstās un to galvenais sabiedrotais ir donori, jo bez donoriem centrs nevarētu strādāt, un viņu skaits pieaug. Statistika liecina, ka starp donoriem vairāk ir sieviešu – 53% no kopskaita. Patlaban centru nedaudz satrauc, ka pieaug vidējais donora vecums – pēdējo 10 gadu laikā šis vecums palielinājies par deviņiem gadiem, un šobrīd tie ir 38 gadi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina pieaugt bezdarbs; Jēkabpils dome nedod “zaļo gaismu”1.-4.klašu mācībām klātienē; un Lieldienu laikā baznīcām atļaus strādāt ilgāk

2021. gada februārī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 9,1%, kas salīdzinājumā ar janvāri ir par 0,3 procentpunktiem vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis bija 8,2%, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā janvārī. Salīdzinot ar pagājušā gada februāri vērojams bezdarba līmeņa pieaugums – 1,5 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 1,9 procentpunkti reģistrētā bezdarba līmenim. 2021. gada februārī Latvijā bija 87,5 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir par 3,4 tūkstošiem vairāk nekā janvārī un par 13,6 tūkstošiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Pēdējo 11 mēnešu laikā kopš pirmās ārkārtējās situācijas izsludināšanas salīdzinājumā ar 2020. gada marta faktiskā mēneša bezdarba datiem, bezdarbnieku skaits pieaudzis par 10,9 tūkstošiem. Savukārt, kopš otrās ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020. gada novembrī – par 12,8 tūkstošiem.

Valsts vides dienests šogad balvu vides aizsardzībā “Zaļā izcilība” pasniegs 11 nominācijās. Pirmo reizi ieviesta arī jauna nominācija “Zaļā izcilības balva par sadarbību” sadarbības partneriem – pašvaldībām, valsts un pašvaldību iestādēm par izcilu sadarbību. Kopš 2015. gada Vides dienests apbalvojis vairāk nekā 70 uzņēmumus un pašvaldības, kas visaugstākajā līmenī ievērojuši vides prasības un pēc savas iniciatīvas izlēmīgi rīkojušies, lai samazinātu savas darbības ietekmi uz vidi. Valsts vides dienests aicina izvirzīt pretendentus zaļās izcilības balvai -  uzņēmumus, kam vides aizsardzības normatīvo aktu ievērošana padodas ne tikai labi, bet izcili. Vaitāk in formācijas Vides dienesta mājaslapā.

Trimdā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska vērsusies pie Baltkrievijas iedzīvotājiem ar aicinājumu piedalīties tautas nobalsošanā internetā, kuras mērķis ir sākt sarunas par varas maiņu valstī. Balsošana notiek interneta platformā Golos. Opozīcijas līdere uzskata, ka būs iespējams sākt sarunas ar tiem valdošā režīma pārstāvjiem, kas gatavi domāt par nākotni un pieņemt saprātīgus lēmumus, lai nenovestu valsti līdz pilnīgai katastrofai.

Turpinām ziņas

Bažās par Covid-19 izplatības palielināšanos pilsētā Jēkabpilī nākamajā nedēļā vēl neatsāks klātienes mācības 1.-4.klasēs, tā šodien ārkārtas domes sēdē nolēma deputāti. Pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis domes sēdē atklāja, ka skolas ir gatavas atsāks mācības. Šonedēļ ir paredzēta pedagogu, tehnisko darbinieku un ēdinātāju testēšana, tāpat sagādātas sejas aizsargmaskas gan pedagogiem, gan skolēniem. Pret mācību atsākšanu klātienē bija domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola un bijušais mērs Aivars Kraps. 

Arī Jēkabpils reģionālās partijas deputāti aicināja kolēģus nesteigties ar lēmumu. Māris Dimants sacīja, ka situācija pilsētā ir patīkama, taču citviet Latvijā saslimstība ir ievērojami augstāka. Ņemot vērā, kas skolotāji nav vakcinēti pret Covid-19, viņš aicināja lēmumu pieņemt vēlāk, lai "neiebrauktu vēl lielākās auzās". Bijušais domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs uzskata, ka situācija pilsētā var pasliktināties strauji, tāpēc mācības atsākt būtu par agru. Viņš atgādināja, ka kaimiņu Krustpils novadā mācības vairākās skolās atsāktas vien uz dažām dienām, jo, atsākot mācību procesu, Covid-19 atklāts pedagogiem.

Lēmumu par mācību atsākšanu atbalstīja bijušais pilsētas mērs Raivis Ragainis, jo skolas tām esot gatavas, bet skolēnu vecāki gaida mācību atsākšanos klātienē. Savukārt Līga Kļaviņa bažījās par mācību atsākšanu, ņemot vērā epidemiologu prognozes par iespējamo infekcijas izplatīšanos. Ņemot vērā šodien saņemtās ziņas par jauniem saslimšanas gadījumiem Jēkabpilī, kā arī rūpējoties par bērnu drošību un veselību, deputāti pieņēma lēmumu atlikt jautājuma izskatīšanu par mācību atsākšanu klātienē 1.-4.klasēm. Atkārtoti jautājums tiks skatīts 25.marta domes sēdē.

Un vēl

Tuvojoties Lieldienām, valdība paredzēja izņēmumus attiecībā uz reliģiskās darbības vietu darbalaiku, atsevišķos laikos to pagarinot. Tieslietu ministrijas rosinājumā par to norādīts, ka atbilstoši reliģiskajām tradīcijām dievkalpojumi Lieldienās tiek noturēti visas dienas un nakts garumā. Tāpēc no 20. līdz 23.martam reliģiskās darbības veikšanas vietās darbu drīkstēs uzsākt no plkst. 5.30 dievturu Lieldienu svinību vajadzībām.  Reliģiskās darbības veikšanas vietās 27. un 28. martā darbu drīkstēs beigt līdz plkst.24, jo tad tiek svinēti Pesah svētki, kas ir pielīdzināmi Lieldienām. Naktī no 3. uz 4.aprīli reliģiskās darbības veikšanas vietās darbu drīkstēs beigt līdz plkst.1, savukārt 24.aprīlī – līdz plkst.22.  

Atstājiet komentāru