2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima paredz iespēju noteikt Covid-19 ierobežojumus arī pēc ārkārtējās situācijas; Jēkabpilī arī nākamnedēļ netiks atsāktas klātienes mācības 1.-4.klasēs; un Atzīmējot starptautisko teātra dienu, jēkabpiliešus aicina iekāpt izrādes kurpēs.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug vakcinācijas tempi; Naktī uz svētdienu notiks pāreja uz vasaras laiku; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku marta beigās un aprīļa sākumā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: VID vienkāršo mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas; Jēkabpilī, Draudzības alejā būvdarbu gaitā pārrauta siltumtrase, atstājot bez apkures virkni daudzdzīvokļu māju; un No šodienas iespējams pieteikt talkošanas vietas Lielajai talkai.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima paredz iespēju noteikt Covid-19 ierobežojumus arī pēc ārkārtējās situācijas; Jēkabpilī arī nākamnedēļ netiks atsāktas klātienes mācības 1.-4.klasēs; un Atzīmējot starptautisko teātra dienu, jēkabpiliešus aicina iekāpt izrādes kurpēs.

Saeima otrajā – galīgajā – lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, lai valstī arī pēc ārkārtējās situācijas pārtraukšanas aizvien pastāvētu tāds tiesiskais regulējums, kas ļautu pasargāt sabiedrību no Covid-19 infekcijas straujas izplatības. Tajā skaitā likumā nostiprināts deleģējums Ministru kabinetam epidemioloģiskās drošības nolūkos noteikt īpašas prasības tirdzniecībai un citiem saimniecisko pakalpojumu veidiem, kā arī sporta pasākumu ierobežojumus vai aizliegumu. Likumā nostiprināta arī norma, kas paredz, ka Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai darba vietās darba devējam jānodrošina attālinātā darba iespējas nodarbinātajiem, ja darba specifika to pieļauj.

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, kas līdz sešiem mēnešiem, iepriekš noteikto četru mēnešu vietā, pagarina bezdarbnieka palīdzības pabalsta maksimālo izmaksas periodu. Grozījumi veikti likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam". Reizē parlamenta vairākums noraidīja Saeimas opozīcijas deputātu Andreja Klementjeva un Saeimas deputātu Vitālija Orlova priekšlikumu pabalsta apmēru palielināt līdz 250 eiro. Pabalsta apmērs ir 180 eiro mēnesī, un to var saņemt personas, kuras Covid-19 laikā pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas beigām nav atradušas darbu, neveic saimniecisko darbību un turpina atrasties bezdarbnieka statusā.

Pieņemti grozījumus, kas Ceļu satiksmes likumā iekļauj regulējumu elektroskrejriteņiem, kā arī noteic citas izmaiņas. No 18 gadiem elektroskrejriteņa un velosipēda vadītājam nevajadzēs tiesības.  Elektroskrejriteņu reģistrācija nebūs obligāta. Par pārkāpumiem elektroskrejriteņu vadītājus sodīs kā riteņbraucējus. Līdz šim regulējums precīzi nenoteica ceļu satiksmes noteikumus elektroskrejriteņiem. Bet palielinoties skrejriteņu skaitam, pieaug arī riski satiksmes drošībai, it īpaši gājējiem. Pērn 88 ceļu satiksmes negadījumos bija iesaistīti elektriskie skrejriteņi. Braukt ar elektroskrejriteni drīkstēs personas no 14 gadu vecuma. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils sporta hallē tiks izvietots gan vakcinācijas pret Covid-19 centrs, gan vēlēšanu iecirknis. Šonedēļ vakcinācijas centra iekārtošana tiks pabeigta, bet jaunnedēļ plānota centra pieņemšana no atbildīgo iestāžu puses. Komentējot, kāpēc centrs ierīkots ledus hallē, nevis sporta zālē, Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis atzina, ka speciālistus nav apmierinājis sporta halles grīdas segums, jo to nepieciešams dezinficēt. Tāpēc izvēlēta ledus halle. Sporta halles telpās atradīsies arī vēlēšanu iecirknis jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Ja valdība samazinās ierobežojumus attiecībā uz sporta spēļu un izklaides pasākumu norisi, vakcinēšanu varēs nodrošināt telpās, kas atbrīvosies pēc vēlēšanu norises.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Veselības ministrijas datiem par cilvēkresursu pieejamību, kopējā vakcinācijas kapacitāte 1.aprīlī būs virs 112 tūkstoši 200 vakcinācijas epizodēm nedēļā. Plānots, ka vakcinācijas centri strādās septiņas dienas nedēļā 16 stundas dienā jeb divās maiņās.

Lai arī pilsēta iekļauta "drošo pašvaldību" sarakstā, Jēkabpilī arī nākamnedēļ neatsāksies klātienes mācības 1.-4.klasēs, tā vakar nolēma pilsētas domes deputāti.  Jau aizvadītajā nedēļā deputāti izskatīja jautājumu par klātienes mācībām šonedēļ, taču toreiz jautājums atlikts un mācības jaunākās klases neatsāka. Ceturtdien sēdē pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis atzina, ka arī tagad situācija nav vienkārša, jo Slimību profilakses un kontroles centrs pašvaldību iekļāvis epidemioloģisko drošo sarakstā, taču kaimiņu - Jēkabpils un Salas - novados mācības klātienē nav atļautas. Tāpēc izglītības pārvalde iesaka pie jautājuma izskatīšanas atgriezties vēlreiz, pēc Lieldienām, ja epidemioloģiskā situācija pieļaus klātienes mācības. 

Diskutējot par šo lēmuma projektu daļa deputātu izteica bažas par bērnu psihoemocionālo stāvokli, ilgstoši mācoties attālināti. Tāpat opozīcija, pamatojoties uz vecāku pausto, pārmeta kolēģiem "bailīgumu", lai gan slimību profilakses un kontroles centrs atzinis pilsētu par epidemioloģiski drošu, bet skolas ir gatavas mācībām. Taču lielākā daļa deputātu bija pret klātienes mācību atsākšanu nākamnedēļ. Rezultātā lēmumprojekts par klātienes mācībām jaunākajās klasēs no nākamās nedēļas netika atbalstīt.

Un vēl

No šodienas līdz pirmdienai Jēkabpilī atzīmēs Starptautisko teātra dienu. Laukumā pretī Jēkabpils Tautas namam no šodienas jēkabpilieši aicināti individuāli vai ģimenes lokā apmeklēt Teātra pieturu, kurā ikviens varēs “iekāpt izrādes kurpēs”, ko teātra valodā sauc arī par dekorācijām! Scenogrāfiskā noformējumā no Jēkabpils Tautas teātra izrāžu dekorācijām pie Tautas nama ir izveidots spēles laukums - improvizēta skatuve. Šodien un rīt no pulksten četriem līdz sešiem, Teātra pieturā pie Tautas nama skanēs īpaši Jēkabpils Tautas teātra izrādēm radīta mūzika un aktieru iedziedātas dziesmas no “Trīnes grēkiem”, “Ezermaļu krokodila”, “Skabargas sirdī”, “Rudenīgā blūza” un citiem iestudējumiem. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug vakcinācijas tempi; Naktī uz svētdienu notiks pāreja uz vasaras laiku; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku marta beigās un aprīļa sākumā?

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma inficēšanās ar šo vīrusu Latvijā apstiprināta vairāk nekā 100 tūkstoši gadījumu. Tajā skaitā pēdējā diennaktī inficēšanās ar Covid-19 apstiprināta 638 cilvēkiem, kopējam inficēto skaitam pieaugot līdz 100 tūkstoši 114. Trīs cilvēki ar Covid-19 infekciju miruši. Pēdējās 24 stundās veikts 17 tūkstoši 881 izmeklējums. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 3,6%. 

Vakar trešo dienu pēc kārtas pret Covid-19 tika vakcinēti vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku. Ceturtdien vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši kopumā 5 tūkstoši 112 cilvēki, 672 cilvēkiem vakcinācijas procesu noslēdzot. Vakar trešo dienu pēc kārtas vienā dienā potēto cilvēku skaits saglabājies virs 5 tūkstoši, kas vērojams pirmo reizi vakcinācijas procesa gaitā Latvijā.

Eiropas Savienības līderi ir vienojušies par solidaritātes principa ievērošanu papildu "Pfizer/BioNTech" vakcīnas 10 miljonu devu pārdalē, pēc Eiropadomes sanāksmes pirmās dienas vēsta Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Pēc politiķa sniegtās informācijas, vienošanās paredz, ka pārdalē vairāk vakcīnu saņems tās valstis, kas līdz šim saņēmušas mazāk. Latvija līdz šim ir uzsvērusi, ka saņēmusi proporcionāli mazāk vakcīnu, attiecīgi sagaidāms, ka pārdalē mūsu valsts saņems vairāk.

Velkoņi un specializēts bagarētājs cenšas šodien atbrīvot Ēģiptē Suecas kanālā iestrēgušo vienu no pasaules lielākajiem konteinerkuģiem "Ever Given", kas pilnībā nobloķējis kustību globālajai ekonomikai vitāli svarīgajā transporta artērijā. Vismaz 150 kuģi gaida, kad "Ever Given" atbrīvos kanālu. Zem Panamas karoga kuģojošais 400 metrus garais un 59 metrus platais kuģis "Ever Given" otrdien sliktos laikapstākļos sagriezās sāniski un iestrēga, pilnībā apturot kuģošanu Suecas kanālā. Kuģis bija ceļā uz Nīderlandes ostu Roterdamu.

Turpinām zi’ņas

Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks naktī uz svētdienu, 28. martā pulksten trijos, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu. Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība – vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Rīgas Tehniskās universitātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta zinātnieki attīsta inovatīvus injicējamus biomateriālus mīksto audu atjaunošanai pēc sejas un žokļa operācijām vai traumām. Sejas audi parasti tiek zaudēti pēc autoavārijām un onkoloģiskām operācijām. Jaunie injicējamie materiāli Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā tiek pētīti un izstrādāti sadarbībā ar partneriem  Čehijā, Turcijā un Izraēlā. Injekciju pamatā tiek izmantotas cilmes šūnas, kas iegūtas no cilvēku smaganu audiem. Zinātniekiem vajadzīgi vēl aptuveni 10 gadi, līdz šādus injicējamus biomateriālus varēs reāli pielietot medicīnā. Ceļš no pētījumiem laboratorijā līdz reāliem pacientiem ir visai garš.

Un vēl

Rīt un, iespējams, arī nākamās nedēļas pirmajā pusē Latvijā būs siltākais laiks kopš pērnā gada, bet aprīļa sākumā gaisa temperatūra pazemināsies, palaikam gaidāmi nokrišņi, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Naktī uz sestdienu vietām sabiezēs migla, minimālā temperatūra būs -2..+3 grādi, bet pēcpusdienā saule gaisu sasildīs līdz +10..+16 grādiem. Sestdienas vakarā Latviju no rietumiem sasniegs aukstā atmosfēras fronte ar īslaicīgu lietu, svētdien starp mākoņiem parādīsies saule un gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +10 grādus.

Nākamās nedēļas pirmajā pusē laikapstākļus noteiks ciklona siltais sektors, brīžiem līs un pastiprināsies dienvidrietumu vējš, gaidāmas līdz šim siltākās naktis šajā gadā, bet mākoņu dēļ gaisa temperatūra dienas laikā reizēm saglabāsies zem +10 grādiem. Sākoties aprīlim, laiks kļūs vēsāks. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi daudzās aprīļa naktīs gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles, brīžiem vēl gaidāms sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: VID vienkāršo mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas; Jēkabpilī, Draudzības alejā būvdarbu gaitā pārrauta siltumtrase, atstājot bez apkures virkni daudzdzīvokļu māju; un No šodienas iespējams pieteikt talkošanas vietas Lielajai talkai.

Turpmāk vairs netiks ar likumu noteiktas speciālas mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas veidlapas, bet tās būs aizpildāmas Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Jaunā deklarācija par šī gada 1.ceturksni ir jāiesniedz laikā no 1. līdz 15.aprīlim. Jaunā mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija, sākot no šī gada 1. aprīļa, būs pieejama VID EDS. Iesniedzot deklarāciju par 2021. gada pirmo ceturksni, mikrouzņēmums tajā norāda ceturkšņa apgrozījumu sadalījumā pa ceturkšņa mēnešiem, un no tā aprēķināto mikrouzņēmuma nodokļa summu EDS aprēķinās automātiski. Savukārt tie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, kas reģistrēti līdz 2020. gada 31. decembrim, papildus minētajai informācijai par 2021. gada pirmo un otro ceturksni deklarācijā norāda arī katra darbinieka ienākumus katrā mēnesī.

Līdz 2023.gadam Valsts policija pāries uz pilnībā digitālu ieroču atļauju izsniegšanu. Paredzēts, ka tuvāko divu gadu laikā fiziskās personas ieroču atļaujas un juridiskās personas licences komercdarbībai ieroču aprites jomā varēs pieteikt un saņemt elektroniski, kā arī veikt ieroču pārreģistrēšanu ar ieroču komersanta starpniecību. Saskaņā ar projekta scenāriju nākamo piecu gadu periodā kopējās izmaksas plānotas 1,42 miljonu eiro apmērā. 

Valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad pirmajos divos mēnešos veidoja 2,076 miljardus eiro, bet izdevumi - 1,976 miljardus eiro apmērā, tādējādi veidojot 100,1 miljona eiro pārpalikumu. Kopbudžeta ieņēmumi, salīdzinot ar 2020.gada pirmajiem diviem mēnešiem, bija par 81,5 miljoniem eiro jeb 4,1% lielāki, kamēr izdevumi palielinājās straujāk - par 197 miljoniem eiro jeb 11,1%. Finanšu ministrija prognozē, ka arī šogad kopumā, salīdzinot ar 2020.gadu, lielāks pieaugums sagaidāms kopbudžeta izdevumos, kamēr ieņēmumiem tas būs mērenāks.

Turpinām ziņas

Šodien pēcpusdienā, būvniekiem veicot rekonstrukcijas darbus Draudzības alejā, sabojāta SIA “Jēkabpils siltums” siltumtrase. Tā rezultātā bez siltumenerģijas piegādes apkurei un karstajam ūdenim palika daudzdzīvokļu  mājas Draudzības aleja 19; 21; 23; 24; 26; 28; Viestura iela12a; 12b;12 c; 13;  13b; 14; 14b; 16;  16a; Akmeņu iela 15b (Kamene); Pormaļa iela 39. 

SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informē, ka uzņēmums nekavējoties uzsācis avārijas novēršanas darbus.  Šobrīd grūti prognozēt iespējamo laiku, kad siltumenerģija varētu tikt atjaunota pilnībā, bet Aleksandrs Karpenko norāda, ka uzņēmums strādā, lai tā tiktu atjaunota pēc iespējas ātrāk un visticamāk, lielākajai daļai patērētāju, tā tiks atjaunota šodien.

Lai nodrošinātu jaunveidojamā Jēkabpils novada, kas iekļauj Jēkabpils pilsētu, Krustpils, Jēkabpils, Viesītes, Aknīstes un Salas novadu administratīvās struktūras projekta izstrādi, Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis izdevis rīkojumu atbildīgajām personām organizēt diskusijas tiešsaitē ar Krustpils, Jēkabpils, Viesītes, Aknīstes un Salas novada attiecīgās nozares darbiniekiem, aicinot piedalīties diskusijās pašvaldību priekšsēdētājus un izpilddirektorus. Atbildīgajām personām nepieciešams iesniegt priekšlikumus par jaunveidojamā Jēkabpils novada darba organizāciju attiecīgajā nozarē, apzinot nepieciešamos resursus funkciju izpildes nodrošināšanai. 

Priekšlikumu izstrādes procesā definēti trīs būtiskākie pamatmērķi:· Vienveidot pakalpojuma sniegšanas standartu visa novada teritorijā; Pakalpojuma sniegšanu organizēt pēc iespējas tuvāk iedzīvotājam; Efektivizēt un centralizēt atbalsta funkciju sniegšanu. Projekta izstrādes termiņš noteikts 1.jūnijs.

Un vēl

No šodienas, 26. marta iespējams pieteikt savas talkošanas vietas Lielajai talkai, kas norisināsies 24. aprīlī. To var izdarīt tiešsaistes kartēs Lielās talkas mājaslapā sadaļā “Kartes”. Ņemot vērā paaugstinātās drošības apstākļus un pašreiz noteikto sociālās distancēšanās aicinājumu, talkotāji aicināti lielāku uzsvaru likt uz individuālo talkošanu, tāpēc ir pieejama arī īpašā SOLO talkas karte, kur savu atkritumu savākšanas vietu var atzīmēt tie, kuri dosies talkot vienatnē.

Atstājiet komentāru