2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No svētdienas vēlētāji var mainīt vēlēšanu apgabalu un pieteikties balsošanai pa pastu; No šodienas mainīts kursēšanas laiks virknei maršruta autobusu Jēkabpils apkārtnē; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ un Lieldienās?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Lielās pilsētas  aicina valdību neuzlikt vakcinācijas centru ierīkošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem; Pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā iesniegti vēl divi deputātu kandidātu saraksti; un Jēkabpilī, Draudzības alejas un Viestura ielas krustojumā noteikti satiksmes ierobežojumi. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasažieru pārvadātāju asociācija pauž neuzticību satiksmes ministram Linkaitam; izsludināts konkurss uz SIA “Jēkabpils pakalpojumi”vadītāja amatu; un Ar kādas krāsas automašīnām ir braukt visdrošāk?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No svētdienas vēlētāji var mainīt vēlēšanu apgabalu un pieteikties balsošanai pa pastu; No šodienas mainīts kursēšanas laiks virknei maršruta autobusu Jēkabpils apkārtnē; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ un Lieldienās?

Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas Insulta vienība saņēmusi augstāko novērtējumu Eiropā – Eiropas Insulta organizācijas sertifikātu. Tas apliecina, ka insulta pacienti saņem ārstniecību un aprūpi atbilstoši augstākajiem standartiem. Dokumenta iegūšana prasīja divus ar pusi gadus smaga darba, bet tagad tā ir pirmā Insulta vienība Ziemeļeiropā, kas tikusi pie šī novērtējuma. 

No svētdienas vēlētāji gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās var pieteikties balsošanai pa pastu, kā arī mainīt vēlēšanu apgabalu,  informē Centrālā vēlēšanu komisija. Vēlētājiem, kuri vēlas izmantot iespēju balsot vēlēšanu apgabalā, kurā viņiem pieder nekustamais īpašums, līdz 27.maijam jāreģistrējas balsošanai šajā vēlēšanu apgabalā. Mainīt vēlēšanu apgabalu iespējams tiešsaistē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā vai klātienē jebkurā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Šogad pirmo reizi vēlētāji, kuriem ir balsstiesības pašvaldības vēlēšanās, bet kuri vēlēšanu laikā uzturas ārvalstīs, varēs pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm. Pieteikties var Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā, 36 Latvijas vēstniecībās, CVK vai izmantojot oficiālo elektronisko adresi.

Banku pārskaitījumu sistēmu uzrauga arī automātiski, un sistēma aptur maksājumus, ja to mērķos parādās aizdomīgie vārdi. Pēc tam maksājums ir jāpārbauda bankas darbiniekam, un ja skaidrības nav, viņiem pat jāsazinās ar klientu un jālūdz paskaidrojumi. Tāpēc bankas uzsver – jokiem maksājumu mērķa aprakstā nav vietas. Visvairāk jāizvairās maksājuma uzdevumā pajokot par tēmām, kas saistītas ar ļoti nopietniem likuma pārkāpumiem. Aizdomīgos vārdus atlasa bankas automātiskā sistēma, bet bankas darbinieki pēc tam ir spiesti manuāli pārbaudīt, vai maksājumam droši var dot zaļo gaismu. 

Velkoņi un specializēts bagarētājs arī svētdien centās atbrīvot Ēģiptē Suecas kanālā iestrēgušo vienu no pasaules lielākajiem konteinerkuģiem "Ever Given", kas pilnībā nobloķējis kustību globālajai ekonomikai vitāli svarīgajā transporta artērijā. Uz Suecas kanālu devušies vēl divi velkoņi no Itālijas un Nīderlandes. Lielas cerības tiek saistītas ar paisumu, kas sākās svētdienas vakarā, paaugstinot ūdens līmeni kanālā. Vairāk nekā 320 kuģi gaida, kad "Ever Given" atbrīvos kanālu. 

Jau ziņots, ka pirms vairāk nekā 150 gadiem izraktais Suecas kanāls ir viens no svarīgākajiem pasaules tirdzniecības ceļiem. Pagājušajā gadā pa kanālu izbrauca teju 19 tūkstoši kuģu, pārvadājot vairāk nekā vienu miljardu tonnu kravas.

Turpinām ziņas

Februārī, salīdzinot ar janvāri, SIA “Jēkabpils siltums” apkalpes zonā esošajās mājās, bija nedaudz mazāki apkures rēķini. Apkures rēķinu samazinājums saistīts ar īsāku apkures mēnesi, kaut arī februārī vidējā ārgaisa temperatūra Jēkabpilī bija zemāka kā janvārī, proti, janvārī – 4.2℃, februārī - 6,6 ℃.  Februārī SIA “Jēkabpils siltums” apsaimniekotajās daudzdzīvokļu mājās vidējās 1  m² apkures izmaksas bez PVN bija 1,51 EUR/m2. Savukārt vienas megavatstundas siltumenerģijas cena ir nemainīga, bez PVN 54.22 eiro. Apkures rēķina vērtību nosaka siltumenerģijas pakalpojuma cena jeb tarifs un dzīvojamās mājas siltumenerģijas patēriņš. Jāuzsver, ka SIA “Jēkabpils siltums” sniegtā pakalpojuma cena visiem patērētājiem ir vienāda. Savukārt atšķirības apkures rēķinos ir tādēļ, ka atšķiras katras mājas siltumenerģijas patēriņš.

Ņemot vērā, ka Jēkabpils pusē vairākās izglītības iestādēs mācības klātienē tiks atceltas, no šodienas,  29. marta uz nenoteiktu laiku gaidāmas izmaiņas maršrutā  Zasa–Vandāni–Dunava,  Zasa–Dignāja, Jēkabpils–Zasa–Bērzone–Slate,  Zasa–Ģērķēni–Slate, Vārpas–Ancene–Mazslate–Vārpas, Vārpas–Rubeņi–Ancene–Vārpas un Jēkabpils–Dunava. Plašāka informācija pasažieru pārvadātāja vai autotransporta direkcijas mājaslapā.

Un vēl

Marta pēdējās dienās Latvijā nedaudz paaugstināsies gaisa temperatūra, bet no 1. aprīļa laiks kļūs vēsāks, prognozē sinoptiķi. Nedēļas sākumā būs pārsvarā apmākušās debesis. Palaikam gaidāms lietus un pūtīs mērens dienvidrietumu vējš. Mākoņu dēļ gaisa temperatūra dienas laikā daudzviet saglabāsies zem +10 grādiem, siltākais laiks būs trešdien, 31. martā, kad, spīdot saulei, Zemgalē un Latgalē termometra stabiņš ēnā pakāpsies līdz +14..+18 grādiem, bet siltuma sajūtu mazinās brāzmains rietumu vējš. Visticamāk, ceturtdien, 1. aprīlī, pēc lietus un sniega spīdēs saule, bet gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +4..+9 grādus. Arī Lieldienu brīvdienās brīžiem iespējami nokrišņi, gaisa temperatūra naktīs daudzviet noslīdēs pāris grādus zem nulles, maksimālā temperatūra galvenokārt saglabāsies zem +10 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Lielās pilsētas  aicina valdību neuzlikt vakcinācijas centru ierīkošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem; Pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā iesniegti vēl divi deputātu kandidātu saraksti; un Jēkabpilī, Draudzības alejas un Viestura ielas krustojumā noteikti satiksmes ierobežojumi. 

Latvijas Lielo pilsētu asociācija Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam adresētā vēstulē ir aicinājusi valdību meklēt iespējas neuzlikt vakcinācijas centru ierīkošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem, bet gan rast citus finansējuma avotus. Asociācijā norāda, ka pēdējā pusgada laikā valdība un Saeima jau ir pieņēmušas vairākus lēmumus, kas rada būtisku ietekmi uz pašvaldību finansiālo stāvokli. Jau vēstīts, ka visā Latvijā masveida vakcinācijas fāzes realizācijai plānots izveidot papildu vakcinācijas centrus pašvaldībām piederošās iestādēs – kultūras namos, skolās un sporta infrastruktūrā.

Vīrusa SARS-CoV-2 jauno variantu parādīšanās un ātra izplatīšanās rada pētniekiem un epidemiologiem nopietnu jautājumu – vai antivielas, kuras organisms izstrādājis pēc inficēšanās vai vakcinācijas, spēj mūs aizsargāt no inficēšanās ar jauno variantu? Vairākos nesenos pētījumos zinātnieki salīdzināja, cik efektīvas pret vīrusu ir antivielas, kuras tiek izstrādātas tūlīt pēc inficēšanās, un antivielas, kuras konstatētas organismā sešus mēnešus pēc inficēšanās. Rezultāti izrādījās cerīgi, vēsta Kembridžas Universitātes pētnieki Sāra Kedija un Mens Vans. Tātad, kā apgalvo zinātnieki, jo ilgāk vai biežāk cilvēka imūnsistēma tiek pakļauta koronavīrusa iedarbībai, jo labāk tā iemācās tikt galā ar to un tā variantiem. Kopumā antivielu evolūcija nozīmē, ja cilvēks inficēsies ar koronavīrusu atkārtoti, patogēnu viņa organismā antivielas sagaidīs ar paaugstinātu “kaujas spēju”.

Pārtikas un veterinārais dienests atsaucis no tirdzniecības visā Latvijā no Ukrainas importētās olas, kas nav atbilstoši marķētas. PVD skaidro, ka, veicot pārbaudes, konstatēts, ka tirdzniecībā pieejamas Ukrainas izcelsmes olas ar marķējumu "Kūtī dētas olas", taču nav pietiekamas garantijas, ka Ukrainā tiek nodrošināta dējējvistu turēšana atbilstoši Eiropas Savienībā noteiktajām labturības prasībām. Turpmāk olu marķējumam uz robežas tiks pievērsta pastiprināta uzmanība un neatbilstoši marķētas olas nevarēs šķērsot robežu. Šis ir jau otrais konstatētais šāda veida pārkāpums. 

Iestrēgušo milzu konteinerkuģi, kas kopš otrdienas bloķējis Suecas kanālu, beidzot izdevies atbrīvot, ziņo uzņēmums "Inchcape Shipping". Ar Panamas karogu kuģojošais 400 metrus garais un 59 metrus platais kuģis "Ever Given" otrdien sliktos laikapstākļos sagriezās sāniski un iestrēga, pilnībā apturot kuģošanu Suecas kanālā. Kuģis, kas pieder Japānas uzņēmumam "Shoei Kisen Kaisha" un kura operators ir Taivānas kompānija "Evergreen Marine", bija ceļā no Tandžungpelepasas Malaizijā uz Roterdamu Nīderlandē. Kopš šīsdienas rīta kuģi velk 11 velkoņi. Tikmēr vairāk nekā 320 kuģi gaida, kad varēs izmantot kanālu. Daudzi kuģi jau devušies tālajā apkārtceļā ap Āfriku, un kanāla blokāde radījusi miljoniem eiro lielus zaudējumus. 
 
Turpinām ziņas

Iesniegti vēl divi deputātu kandidātu saraksti pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā. Kā otrie gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām sarakstu iesniegusi partija “Progresīvie”, bet kā trešie - Sarakstu iesniegusi “Jaunā konservatīvā partija, liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā. 

Partijas Progresīvie deputātu kandidātu sarakstā ar pirmo kārtas numuru startē Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola, ar otro - Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības valdes priekšsēdētāja Alla Beļinska, bet trešais kārtas numurs ir Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta skolotājam Aivim Kokinam. Sarakstā ir 19 deputātu kandidāti gan no Jēkabpils pilsētas, gan Jēkabpils, Viesītes, Krustpils un Salas novadiem. 

Jaunās konservatīvās partijas deputātu kandidātu sarakstā ar pirmo kārtas numuru startē Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Aivars Vanags, otrais kārtas numurs ir SIA LV ROADS valdes priekšsēdētājam Ivaram Joelim, bet trešais – Aknīstes vidusskolas direktorei – Aijai Voitišķei. Sarakstā ir 22 deputātu kandidāti, kas pārstāv gan Jēkabpils pilsētu, gan Aknīstes, Jēkabpil un Krustpils novadus. 

Par to, ko abu sarakstu deputātu kandidāti vēlētājiem sola savu partiju programmās plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Jēkabpilī, Draudzības alejas un Viestura ielas krustojumā noteikti satiksmes ierobežojumi. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka laika posmā no šodienas līdz ceturtdienai 1.aprīlim tiek pārbūvēts ūdensvads Viestura ielas un Draudzības alejas krustojumā. Satiksme organizēta ar priekšrocības ceļa zīmēm un transporta plūsmai nodrošināta viena braukšanas josla.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasažieru pārvadātāju asociācija pauž neuzticību satiksmes ministram Linkaitam; izsludināts konkurss uz SIA “Jēkabpils pakalpojumi”vadītāja amatu; un Ar kādas krāsas automašīnām ir braukt visdrošāk?

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija vēstulē Saeimai, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, Ministru kabinetam un Valsts prezidentam Egilam Levitam paudusi neuzticību satiksmes ministram Tālim Linkaitam. Pasažieru pārvadātāju vēstule adresātiem nosūtīta 25.martā, neuzticību ministram pamatojot ar Autotransporta direkcijas iepirkumu par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālās nozīmes maršrutu tīklā, kas pirmo reizi izsludināts 2019.gada jūlijā, un pašlaik no 16 tīkla daļām līgums noslēgts piecās. Asociācijas pārstāvju ieskatā, iepirkums, "joprojām klibodams, turpinās, ņemot vērā satiksmes ministra aktīvo iesaisti un interesi tieši šāda iepirkuma virzīšanā". Pasažieru pārvadātāji uzsver, ka nav notikusi konstruktīva sadarbība ar nozari un tieši pārvadātāju viedoklis palicis nesadzirdēts, kas novedis pie tā, ka iepirkums "tiek lāpīts" caur administratīvajiem pārsūdzības procesiem, tādejādi nelietderīgi tērējot gan valsts pārvaldes iestāžu resursus.

Svētdien Latvijā reģistrēti 167 jauni Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par piecu saslimušo personu nāvi. Divu nedēļu saslimstības kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pašlaik Latvijā ir 379,9. Salīdzinājumā ar iepriekšējo dienu šis rādītājs ir sarucis no 380,5, tomēr kopumā jau otro nedēļu Covid-19 izplatības līmenis Latvijā nemazinās un kumulatīvais rādītājs turas 370 līdz 380 robežās. Šogad zemākais Covid-19 kumulatīvais rādītājs tika sasniegts 22.martā, kad tas bija 370,1. Diennakts laikā Latvijā veikti 3 tūkstoši 517 Covid-19 testi, un pozitīvi no tiem bijuši 4,7%.  

Ņemot vērā gaidāmās vakcīnu piegādes, liela mēroga vakcinācijas centrus plānots atvērt jau uz Lieldienu brīvdienām. Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča informē, ka  par gala lēmumu informēsim rīt vai parīt, pēc ražotāja apstiprinātajām piegādēm uz šo nedēļu. Kopā ar vakcinācijas centriem plānotās vakcinācijas jaudas ir 100  līdz 150 tūkstoši vakcinācijas reizes nedēļā, kamēr līdzšinējā jauda, kuru veido ģimenes ārstu, privāto pakalpojumu sniedzēju un slimnīcu kapacitāte, bijusi 55 tūklstoši vakcinācijas reizes nedēļā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvis izsludinājis konkursu uz vakanto SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētāja amatu. Pieteikumi Jēkabpils pilsētas pašvaldībā jāiesniedz līdz  16.aprīlim. No pretendentiem tiek prasīta nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālo zinātņu nozarē vai inženierzinātņu jomā, vismaz divu gadu nepārtraukta darba pieredze vadošā amatā, kā arī labas valsts valodas zināšanas un vismaz vienas Eiropas Savienības, vēlams angļu valodas zināšanas. Tāpat arī tiek prasītas dažādas citas prasmes un kompetences.  Pretendentus izvērtēs un jauno SIA “Jēkabpils pakalpojumi vadītāju” amatā nominēs komisija, kuru vada priekšsēdētājs Guntars Gogulis un kurā darbojas komisijas locekļi – Natālija Dardete un Dace Gluha, kā arī eksperts Jurijs Petkevičs. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētāja mēnešalaga paredzēta no 2 tūkstoši 900 līdz 3 tūkstoši 300 eiro.

Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils pakalpojumi” iepriekšējo valdes priekšsēdētāju Guntaru Leitānu aizturēja KNAB un par aizdomām dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, noteica aizliegumu ieņemt valdes priekšsēdētāja amatu. Izmeklēšana, par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumi, vēl turpinās. Tāpat arī vēstīts, ka KNAB izmeklētajā kriminālprocesā par Jēkabpils pašvaldības iepirkumiem kopumā ir iesaistītas sešas personas. Reaģējot uz šo informāciju uzņēmuma dalībnieku sapulcē tika ievēlēta pagaidu valdes locekle SIA “Jēkabpils pakalpojumi” - Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūras vadītāja Anita Moskovska

Šodien iesniegts jau ceturtais deputātu kandidātu saraksts pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā. Iesniegto sarakstu veidojuši divi politiskie spēki - partija "Latvijas Reģionu Apvienība" un partija "VIENOTĪBA". Informācija Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā liecina, ka ar pirmo kārtas numuru sarakstā startē SIA “Marteks” vadītājs Mārtiņš Svilis, otrais sarakstā ir - LPKS LATRAPS reģiona vadītājs Mārtiņš Felss, bet ar trešo numuru pašvaldību vēlēšanās startē – Krustpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs – Ilmārs Luksts. Šajā sarakstā ar ceturto numuru startē Krustpils novada vadītājs Kārlis Pabērzs.  Sarakstā ir 22 deputātu kandidāti, kas pārstāv gan Jēkabpils pilsētu, gan Aknīstes, Salas, Viesītes un Krustpils novadus. Plašāk par to, ko deputātu kandidāti sola vēlētājiem lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Automašīnām baltā krāsā ir mazāka varbūtība iekļūt ceļu satiksmes negadījumā, jo tās ir labi pamanāmas dažādos apstākļos, kā arī izceļas uz tumša asfalta. Šo sakarību pētījušas daudzas ar satiksmes drošību saistītas organizācijas, balstoties uz vairākiem simtiem tūkstošu satiksmes negadījumu analīžu. Otra drošākā auto krāsa ir zelta. Nākamajā vietā ierindojas dzelteni automobiļi, kas ir labi redzami no dažādiem rakursiem jebkuros laikapstākļos un diennakts stundās. Vēl starp drošu automašīnu krāsām ir laima zaļa, oranža un rozā. 

Savukārt visbīstamākā krāsa ir melnā, jo to praktiski nevar redzēt nekad  - ne uz melna asfalta, ne tumšā diennakts laikā, ne miglā, ne lietū. Otrajā vietā kā grūti pamanāmas automašīnas ierindojas zilās. Sarkanas krāsas automobiļi šajā topā ir trešajā vietā, bet tiem ir viena priekšrocība -  labāk redzami lietus laikā.

Atstājiet komentāru