2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 31.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 31.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Masu vakcinācijas izmēģinājums Ventspilī noritējis gludi; Jēkabpils atbalstītajam Rīgas zoodārza lūsim Rubīnam jauna partnere; un Ar kādu kārtas numuru Eirovīzijas otrajā pusfinālā startēs Samanta Tīna?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija pabeigusi izmeklēšanu konditorejas «Adugs» cilvēktirdzniecības lietā; Kādi pasākumi Lieldienās notiks Jēkabpilī? Un Pagarināts termiņš gada pārskatu par 2020. gadu iesniegšanai

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents rosina pie vakcinācijas pret Covid-19 punktiem ieviest "dzīvās rindas"; Jau trešo nedēļu pēc kārtas Jēkabpils ir drošo skolu sarakstā, bet līdz šim mācības klātienē nav notikušas;  Un Kāds laiks gaidāms aprīļa sākumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Masu vakcinācijas izmēģinājums Ventspilī noritējis gludi; Jēkabpils atbalstītajam Rīgas zoodārza lūsim Rubīnam jauna partnere; un Ar kādu kārtas numuru Eirovīzijas otrajā pusfinālā startēs Samanta Tīna?

Masu vakcinācijas pilotprojekts Ventspilī noritējis veiksmīgi, bet uz vakcīnu neieradās 11 iepriekš reģistrētie. Sākotnēji uz vakcināciju tika reģistrētas 308 personas, no kurām 11 neieradās, bet SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" pārstāvji uzsver, ka tas netraucēja veiksmīgai un raitai procesa norisei. Slimnīcā atzina, ka pilotprojekta mērķis bija pārbaudīt masu vakcinācijas procesu darbībā, lai iegūtās atziņas noderētu arī pārējiem 22 liela mēroga vakcinācijas punktiem visā valstī, kas gatavi sākt iedzīvotāju vakcinācijas procesu pret Covid-19, tiklīdz tiks saņemts atbilstošs vakcīnu daudzums.

Vakar Latvijā pienākusi ražotāja "Moderna" vakcīnas piegādes daļa 25 tūkstoši 200 devu apmērā. Visas saņemtās vakcīnu devas tiks novirzītas vakcinācijas veikšanai līdzšinējās prioritārajās grupās - gan kā pirmās, gan jau otrās devas. 

Igaunijas valdība nolēmusi no pirmdienas, 5. aprīļa, ieviest stingrākus noteikumus ieceļošanai no Latvijas, Lietuvas un Somijas. Pēc ierašanās Igaunijā iebraucējiem nāksies ievērot 10 dienu pašizolāciju. Tiesa gan, Valgā/Valkā paliks spēkā līdzšinējie, atvieglotie noteikumi. Līdz šim ieceļotāji no Latvijas, Lietuvas un Somijas varēja izvairīties no prasības par 10 dienu pašizolāciju, ja pie ieceļošanas Igaunijā varēja uzrādīt negatīvu Covid-19 testu. Taču turpmāk šo valstu pilsoņiem attieksies identiska kārtība, kā uz visu pārējo valstu pilsoņiem.

Vairāk nekā 20 valstu līderi, kā arī Eiropas Savienības un Pasaules Veselības organizācijas vadītāji aicina noslēgt globālu vienošanos, lai cīnītos pret pandēmijām nākotnē. Pasaules medijos publicētajā aicinājumā norādīts, ka Covid-19 izplatība ir brīdinājums par nepietiekamo koordināciju starp valstīm globālu problēmu risināšanā. 

Turpinām ziņas

Jau divus mēnešus Dundagas novada dome dzīvo bez priekšsēdētāja, un vienīgie mēģinājumi ievēlēt jaunu bija vien februāra sākumā. Līdz ar to Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir tiesības atlaist visu domi, tomēr tā nolēmusi pagaidām nespert šo soli, aicinot deputātus vēlreiz mēģināt vienoties.

Līdzīga situācija veidojas arī Jēkabpils domē, kur kopš 25.februāra, kad oficiāli no Jēkabpils mēra amata pēc paša iniciatīvas tika atbrīvots Aivars Kraps, dome strādā bez priekšsēdētāja. Aivars Kraps atkāpās, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs viņam, uz izmeklēšanas laiku, noteica aizliegumu ieņemt mēra amatu. Pašvaldību vada  domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola. Ja Jēkabpils dome bez priekšsēdētāja turpinās darbu līdz pašvaldību vēlēšanām, arī tā pārkāps likumu. Visticamāk arī šajā gadījumā pašvaldību lietu ministrija īsi pirms vēlēšanām nerosinās atlaist domi.

Rīgas zoodārzā izveidots jauns lūšu pāris. 10 gadus vecajam lūsim Rubīnam būs jauna, aušīga partnere Dadze. Rubīnam un Dadzei ir izcili gēni, jo abi dzimuši savvaļā, un tas nozīmē, ka pāra iespējamie pēcnācēji būs īpaši vērtīgi Eiropas lūšu sugas saglabāšanai. Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir uzņēmusies atbalstīt Rīgas zoodārza lūšus un dara to jau daudzus gadus. Arī lūsim Rubīnam vārdu deva jēkabpilieši.

Un vēl

Eiropas Raidorganizāciju apvienība sadarbībā ar "Eirovīzijas" dziesmu konkursa organizatoriem ir izvēlējušies abu pusfinālu uzstāšanās kārtību. Latvijas pārstāve Samanta Tīna startēs otrajā pusfinālā ar 15. kārtas numuru. Kopumā otrajā pusfinālā startēs 17 dziesmas, tādēļ būšana šova nobeigumā noteikti ir uzskatāma par priekšrocību – tas var palielināt izredzes nonākt lielajā finālā, jo pēdējās izskanējušās dziesmas skatītājiem parasti atmiņā paliek labāk. No otras puses, īsi pirms Samantas ar 13. kārtas numuru uz skatuves kāps Bulgārijas pārstāve Viktorija, kura ir viena no galvenajiem favorītiem uz uzvaru "Eirovīzijā", bet tieši pēc tam ar 16. kārtas numuru uzstāsies Šveices pārstāvis "Gjon's Tears", kuram arī daudzi bukmeikeri prognozē uzvaru lielajā konkursā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija pabeigusi izmeklēšanu konditorejas «Adugs» cilvēktirdzniecības lietā; Kādi pasākumi Lieldienās notiks Jēkabpilī? Un Pagarināts termiņš gada pārskatu par 2020. gadu iesniegšanai

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vienreizējo 200 eiro atbalstu pensiju saņēmējiem sāks izmaksāt no 1.aprīļa, mikroemuāru vietnē Twitter pavēstīja labklājības ministre Ramona Petraviča. Pirmie šo atbalstu saņems cilvēki, kuriem pensijas, pabalsta vai atlīdzības izmaksas datums ir 5.aprīlis, kas šogad ir svētku diena. Pārējie maksājumi tiks veikti līdz 26.aprīlim. 200 eiro pabalstu izmaksās reizē ar pensiju.

2020. gada beigās valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2. līmeņa aktīvu apmērs, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 12,9% un sasniedza 5,09 miljardus eiro.  To veicinājušas ne tikai pieaugošās iemaksas shēmā, bet arī pozitīvs ieguldījumu vidējais ienesīgums. Finanšu un kapitāla tirgus komisija atzīmē, ka ieguldījumu plānu politika kopumā saglabājās nemainīga. Kopējā ieguldījumu plānu portfelī lielākais apjoms ir ieguldījumu fondiem, otrs lielākais īpatsvars kopējā ieguldījumu portfelī ir parāda vērtspapīriem.

Policija nodevusi prokuratūrai lietu par cilvēktirdzniecību Līvānu konditorijas uzņēmumā “Adugs”. Lietā aizdomās tur trīs personas, tai skaitā uzņēmuma īpašnieku arī par viegla miesas bojājuma nodarīšanu. Turklāt policija turpina izmeklēt citus iespējamos noziegumus šajā uzņēmumā. Jau ziņots, ka  policija izmeklēšanu par algu nemaksāšanu trešo valstu pilsoņiem sāka pērn aprīlī. Novembrī notika vairākas kratīšanas, tika aizturēts “Adugs” vadītājs. Tagad lieta nodota prokuratūrai – pret uzņēmuma vadītāju un diviem  līdzzinātājiem. Turpinās izmeklēšana par citiem iespējamiem noziegumiem.

Turpinām ziņas

Šogad, sagaidot Lieldienas epidemioloģiskās situācijas dēļ Jēkabpilī netiks rīkoti publiski pasākumi, taču jēkabpiliešiem kopā ar ģimenēm vai individuāli būs iespēja dodoties pastaigā vai braucienā pa pilsētu vērot Lieldienu dekorācijas dažādās vietās, kā arī iesaistīties atraktīvās spēlēs "Izcilpo pa zaķa pēdām" un "Lieldienu slēpnis”.

Lieldienās, 4. aprīlī no pulksten desmitiem līdz trijiem dienā pilsētas ielās dosies Lieldienu zaķis kopā ar Lāci, kurš modies no ziemas miega. Abi puķainā transportlīdzeklī līdzi vedīs krāsainas olas un iepriecinās ikvienu jēkabpilieti. Meža dzīvniekiem palīdzēs Jēkabpils bērnu radītie varoņi – Sēlis un Jēce. Lieldienu zaķa busiņu aicina gaidīt uz balkoniem, pie logiem –  un vērot attālināti.  Savukārt otrdien, 6. aprīlī Lieldienu busiņš kopā ar Zaķi un citiem pasaku tēliem dosies ciemos uz Jēkabpils bērnudārziem.  

No 1. līdz 5. aprīlim jēkabpiliešus aicina piedalies spēlē “Izcilpo pa zaķa pēdām” un dažādās vietās pilsētvidē atrast 20 krāsainos zaķus - Ūsiņu, Punci, Ķirsi, Lolu, Melleni un citus! Izpildīt uzdevumus un iesūtīt atbildes. Spēles dalībniekiem jāatrod uzdevumu lapas, kas piestiprinātas pie zaķiem Kena parkā, Mežaparkā, Krustpils brīvdabas estrādē, pie Jēkabpils Tautas nama un Krustpils kultūras nama. Jāizpilda uzdevumus, jāuzraksta  savu kontaktinformāciju, jānofotografē uzdevumu lapa un foto jāiesūta vita.artjomenko@krustpilskn.lv. No tiem, kas veiksmīgi un pareizi būs atrisinājuši visus 20 uzdevumus, Krustpils kultūras nama komanda 6. aprīlī izlozēs trīs laimīgos, kuri savā īpašumā iegūs saldas pārsteiguma balvas.

Šajās Lieldienās, 4. aprīlī, visas dienas garumā Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicina piedalīties Lieldienu slēpņa spēlē. Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicina meklēt pilsētā paslēptās saldās Lieldienu olas. Vairāk par vietām, kurās tās atrast, varēs uzzināt 4. aprīļa rītā. Spēles dalībnieki aicināti meklēt karti ar informāciju, kas tiks publicēta Jēkabpils galvenās bibliotēkas un Jēkabpils kultūras pārvaldes sociālo tīklu profilos un mājas lapās. 

Foto ar atrasto olu un vietu, kur tā atrasta jānosūta lietotnē WhatsApp uz tālruņa numuru 29642338. Kā arī, ja dalībnieks ir sociālā tīkla Facebook lietotājs, tad ar fotogrāfiju var dalīties Facebook, liekot atsauci @Jēkabpils Galvenā bibliotēka un mirkļbirku #Lieldienslēpnis!

Un vēl

Arī šogad uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam par trim mēnešiem pagarināts termiņš gada pārskatu un konsolidēto gadu pārskatu iesniegšanai par 2020. gadu. Arī sabiedriskā labuma organizācijas un sociālie uzņēmumi darbības pārskatu par 2020. gadu varēs iesniegt vēlāk. Garāks termiņš pārskatu iesniegšanai Valsts ieņēmumu dienestam noteikts: gada pārskatu un konsolidēto gadu pārskata likumu subjektiem, biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām, sabiedriskā labuma organizācijām un sociālajiem uzņēmumiem, publiskas personas pārskatiem par dāvinājuma (ziedojumu) izlietojumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents rosina pie vakcinācijas pret Covid-19 punktiem ieviest "dzīvās rindas"; Jau trešo nedēļu pēc kārtas Jēkabpils ir drošo skolu sarakstā, bet līdz šim mācības klātienē nav notikušas;  Un Kāds laiks gaidāms aprīļa sākumā?

Ir ārkārtīgi svarīgi, lai vakcinācijas pret Covid-19 process neapstātos, tādēļ ir nepieciešams ieviest "dzīvās rindas", pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Runājot par "dzīvās rindas" ieviešanu, Levits atzīmēja, ka blakus tām prioritāri vakcinējamām iedzīvotāju grupām, kas tiek aicinātas uz vakcināciju, kopējā vakcinācijas sistēmā būtu jāparedz arī "dzīvās rindas" ieviešana gadījumos, ja cilvēki noteiktajā laikā neierodas vakcinēties. Valsts pirmā persona uzsvēra, ka nedrīkst zaudēt ne laiku, ne vakcīnu devas tāpēc, ka kāds nav atnācis.

Par pulcēšanās aizlieguma pārkāpšanu gadu mijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesnesei Ievai Sladzevskai izteikts rājiens. Lēmumu tiesnese var pārsūdzēt Disciplinārtiesā. Savukārt Sladzevskas dzīvesbiedra, prokurora Renāra Sladzevska rīcību vērtējusi prokuroru atestācijas komisija, bet gala lēmums vēl nav pieņemts. Jau ziņots, ka Vecgada vakarā viesu namā “Brūveri”Siguldas tuvumā laikā, kad valstī sākās komandantstunda, notika nelegāls pasākums, kurā piedalījās arī Saldzevska kopā ar savu dzīvesbiedru prokuroru Renāru Sladzevski. Pasākuma organizētājs bijis reliģiskās draudzes “Kristus pasaulei” līderis Mārcis Jencītis, bet viesi – draudzes locekļi.

2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, lauksaimniecības cenu indekss samazinājās par 2%, ko galvenokārt ietekmēja lopkopības produkcijas cenu indeksa kritums par 4,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt augkopības produkcijas cenu indekss samazinājās par 0,6%. Gaļas vidējā iepirkuma cena pērn samazinājās par 4,3%. 2020. gadā lielākais iepirkuma cenas kritums bija cūkgaļai un liellopu gaļai. Savukārt vidējās iepirkuma cenas kāpums bija vērojams aitu gaļai un putnu gaļai. Tikmēr piena vidējā iepirkuma cena samazinājās par 4,3%. Augkopības nozarē lielākais cenu samazinājums bija vērojams kartupeļiem un dārzeņiem, attiecīgi par 18,5% un 12,4%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. 

Krievija sarīkojusi vērienīgus militāros manevrus Arktikā. Vakar publiskots arī neatkarīgs apstiprinājums Maskavas centieniem nostiprināt pozīcijas šajā dabas resursiem bagātajā reģionā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau pagājušajā nedēļā deva rīkojumu turpināt Arktikas apguvi un pozitīvi novērtēja manevrus. To gaitā trīs kodolzemūdenes vienlaikus izlauzās cauri peldošajam Arktikas ledum, savukārt kara lidmašīnas pārlidoja Ziemeļpolu. Mācības notika arī Franča Jozefa arhipelāgā, kur armija nesen uzbūvēja bāzi. Oficiālā Maskava neslēpj, ka arī nākotnē stiprinās militāro klātbūtni reģionā, kurā varētu būt apmēram ceturtā daļa vēl neatklāto naftas un gāzes atradņu. 

Turpinām ziņas

1.–4. klašu skolēni klātienē nākamnedēļ drīkstēs mācīties 46 Latvijas pašvaldībās, kur Covid-19 saslimstības rādītājs nepārsniedz noteikto slieksni. Šo novadu un pilsētu vidū ir arī Jaunjelgavas novads, Jēkabpils pilsēta un Jēkabpils novads, kā arī Kokneses, Neretas, Pļaviņu, Vārkavas un Viesītes novadi.
Jau ziņots, ka Valdība sēdē 23. februārī vienojās, ka Slimību pprofilakses un kontroles centrs būs tiesīgs lemt par klātienes mācību  atļaušanu 1.–4.klasei, ja pašvaldībā divu nedēļu saslimstības rādītājs nepārsniegs 220 slieksni uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju un nebūs novērots straujš Covid-19 saslimstības pieaugums.

Jēkabpils pilēta jau trešo nedēļu pēc kārtas ir drošo skolu sarakstā, kur klātienē drīkst mācīties 1.-4. klašu skolēni. Taču Jēkabpils dome divas reizes lemjot par šo jautāju, atļauju klātienes mācībām nav devusi. Plānots, ka pēc Lieldienām notiks Jēkabpils domes ārkārtas sēde, kurā jau trešo reizi lems atļaut vai neatļaut jaunāko klašu mācības klātienē Jēkabpils 2. un 3. vidusskolā. Kā ziņots, mācību iestādes šim procesam ir sagatavojušās.

Martā Daugavpilī norisinājās pirmais Starptautiskais Marka Rotko mūsdienu mūzikas jauno izpildītāju online konkurss, kurā piedalījās vairāk nekā 300 bērni un jaunieši no vairāk kā desmit valstīm. Konkurss notika četrās kategorijās: stīgu instrumenti, pūšaminstrumenti un sitaminstrumenti, klavierspēle un akordeona spēle. Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas vijolnieces Vladislava Skurjate un Agnese Korņejeva 77 dalībnieku konkurencē izcīnīja 2.vietu, pūšaminstrumentu 73 dalībnieku konkurē Jēkabpils mūzikas skolas audzēknei Annai Gabrielai Kuzmovai – 1.vieta. Arī klavierspēlē 107 dalībnieku konkurē jēkabpilietei Elzai Eglītei godpilnā – 1.vieta.

Un vēl

Tuvākajā diennaktī Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, tādēļ aprīļa pirmajās dienās gaiss būs vēsāks nekā marta izskaņā, prognozē sinoptiķi. Trešdienas vakarā un ceturtdien Latvijā līs un snigs, valsts dienvidos vietām snigs stipri, no ziemeļrietumiem laiks skaidrosies un spīdēs saule. Maksimālā gaisa temperatūra aprīļa pirmajā dienā būs +4..+9 grādi. Naktī uz Lielo piektdienu gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1..-4 grādiem, diena gaidāma pārsvarā mākoņaina, daudzviet būs īslaicīgi nokrišņi un temperatūra nepārsniegs +9 grādus. Arī naktī uz sestdienu un svētdienu termometra stabiņš noslīdēs nedaudz zem nulles, dienas kļūs saulainākas. Gaisa temperatūra Lieldienās, iespējams, pakāpsies mazliet virs +10 grādiem. Visticamāk, nebūs lielu nokrišņu. Atbilstoši ilgtermiņa prognozēm aprīlī būs mainīgi laikapstākļi, mēneša vidējā temperatūra gaidāma ap normu vai virs tās.

Atstājiet komentāru