2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas spēkā jauns likums par Covid-19 ierobežojumiem pēc ārkārtējās situācijas; Trešdien iesniegti trīs saraksti vēlēšanām Jēkabpils novadā; un Vai brīvā dabā turētu vistu olas ir vērtīgākas?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī sestdien darbu sāks liela mēroga vakcinācijas centrs; Lieldienu brīvdienās policija strādās pastiprinātā režīmē; un Osakas pilsēta Japānā lūdz to izslēgt no olimpiskās uguns stafetes maršruta.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Čeku loterijā ievieš tematiskās nozaru izlozes; Jēkabpils skolēniem nākamnedēļ papildinās dāvanu kartes-kuponus; un Lieldienas aicina pavadīt ģimenes lokā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas spēkā jauns likums par Covid-19 ierobežojumiem pēc ārkārtējās situācijas; Trešdien iesniegti trīs saraksti vēlēšanām Jēkabpils novadā; un Vai brīvā dabā turētu vistu olas ir vērtīgākas?

Valsts prezidents Egils Levits vakar izsludināja Saeimas pieņemtos likuma grozījumus, kas arī pēc ārkārtējās situācijas pārtraukšanas ļaus pastāvēt tādam tiesiskajam regulējumam jeb ierobežojumiem, kas palīdzēs pasargāt sabiedrību no Covid-19 infekcijas straujas izplatības.  Likuma grozījumi nostiprina deleģējumu Ministru kabinetam epidemioloģiskās drošības nolūkos noteikt īpašas prasības tirdzniecībai un citiem saimniecisko pakalpojumu veidiem, kā arī sporta pasākumu ierobežojumus vai aizliegumu. Likums stājas spēkā šodien.

Turpmāk Latvijā būs par vēl vienu specializēto tiesu vairāk.  Vakar darbu sāka jaunizveidotā Ekonomisko lietu tiesa. Ekonomisko lietu tiesa atradīsies Rīgā, Mazajā Nometņu ielā 39, un tās darbības teritorija aptvers visu Latvijas teritoriju. Plānots, ka tajā strādās 10 tiesneši. Par Ekonomisko lietu tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju Tieslietu padome iecēla šīs tiesas tiesnesi Miķeli  Zumbergu. Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu atalgojums ir līdzīgs kā rajona līmeņa tiesas tiesnešiem – 2 tūkstoši 984 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Latvija saņēmusi "AstraZeneca" vakcīnu piegādi – 43 tūkstoši 200 devas. Pēc piegādes veiktas visas nepieciešamās kontroles, un vakcīnas tiks nogādātas tālāk uz vakcinācijas vietām, lai tuvākajās dienās turpinātu vakcināciju. Saņemtās vakcīnas tiks izmantotas visu šobrīd atvērto prioritāro grupu vakcinācijai. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada vēlēšanu komisijai trešdien tika iesniegti trīs politisko spēku deputātu kandidātu saraksti šī gada pašvaldību vēlēšanām. Tie pēc kārtas ir sestais, septītais un astotais. Līdz ar to pagaidām kopumā iesniegti astoņi saraksti.

Kā sestie deputātu kandidātu sarakstu pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā iesniedza politiskais spēks “Latvijas Zemnieku savienība”. Sarakstā ir 22 deputātu kandidāti, kas pārstāv gan Jēkabpils pilsētu, gan Salas, Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils un Viesītes novadus. Sarakstā ar pirmo kārtas numuru startē Jēkabpils domes deputāte Līga Kļaviņa, otrais kārtas numurs ir SIA “Eglona” valdes priekšsēdētājam Reinim Balodim, bet trešais sarakstā ir biedrības “Lauku partnerība Sēlija” valdes priekšsēdētājs Gvido Liepiņš. 

Septīto deputātu kandidātu sarakstu pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā iesniedzis politiskais spēks “Latvijas Attīstībai”. Arī šajā sarakstā ir 22 deputātu kandidāti, kas pārstāv gan Jēkabpils pilsētu, gan Jēkabpils, Viesītes un Krustpils novadus. Politiskā spēka “Latvijas Attīstībai” sarakstā ar pirmo kārtas numuru startē Krustpils novada domes deputāte Elīna Serkova, ar otro kārtas numuru startē bijušais Jēkabpils domes priekšsēdētājs, Jēkabpils domes deputāts Aivars Kraps, savukārt trešais kārtas numurs ir SIA “Hektors” valdes priekšsēdētājam, Jēkabpils domes deputātam Broņislavam Ivanovskim.

Jāpiebilst, ka šajā sarakstā ar ceturto kārtas numuru startē biedrības “Saukas dabas parks” valdes priekšsēdētājs, bijušais Jēkabpils domes deputāts un domes priekšsēdētāja vietnieks – Jānis Raščevskis. Statistikas dati liecina, ka deputātu kandidātu sarakstā ir 13 vīrieši un 9 sievietes, augstākā izglītība ir 21 deputātu kandidātam. 

Savukārt astoto deputātu kandidātu sarakstu pašvaldību vēlēšanām Jēkabpils novadā iesniedzis politiskais spēks “Jēkabpils Reģionālā partija”. Sarakstā ir 22 deputātu kandidāti, kas pārstāv gan Jēkabpils pilsētu, gan Jēkabpils, Viesītes, Salas un Krustpils novadus. Politiskā spēka “Jēkabpils reģionālā partijai” sarakstā ar pirmo kārtas numuru startē Jēkabpils domes deputāts, bijušais Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, otrais kartas numurs - Jēkabpils pilsētas pašvaldības deputātam Mārim Dimantam, trešais – SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ārstam, kardiologam  Dmitrijam Degtjarovam. 

Plašāk ar visu triju politisko spēku sarakstiem, programmām un statistiku var iepazīties portālā Radio1.lv sadaļā – Vēlēšanas 2021 un centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā

Un vēl

Tā dēvēto laimīgo vistu olas, ko dējuši bioloģiski audzēti vai brīvos apstākļos turēti putni, uzturvērtības ziņā īsti neatšķiras no kūtī un sprostos turētu vistu olām, secināts pētījumā. Analīzes atklāj, ka teju visas olas satur gandrīz vienādu obaltumvielu daudzumu, taču visvairāk to ir tieši sprostos un kūtī turētu vistu olās.  2019. gadā veiktā pētījumā noskaidrots, ka brīvi turētu vistu olas satur nedaudz mazāk A un E vitamīna, bet vairāk D vitamīna un biotīna nekā sprostos vai kūtī turēto vistu olas. Tikmēr kūtī audzētu vistu olas saturēja vismazāk B1 un B9 vitamīna. 

Jāpiebilst, ka Latvijā vistu olas iedala četrās kategorijās jeb pēc dējējvistu turēšanas metodes. Nulles kategorija ir bioloģiski audzētu vistu olas, pirmā – brīvos apstākļos turētu vistu olas, otrā – kūtī turētu vistu, bet trešā kategorija – sprostos turētu vistu olas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī sestdien darbu sāks liela mēroga vakcinācijas centrs; Lieldienu brīvdienās policija strādās pastiprinātā režīmā; un Osakas pilsēta Japānā lūdz to izslēgt no olimpiskās uguns stafetes maršruta.

Paralēli medicīnas iestādēm un ģimenes ārstiem, no šodienas darbu uzsākt gatavi arī lielie vakcinācijas centri. Lai informētu par paveikto šajā jomā šorīt tika rīkota preses konference, kurā piedalījās veselības ministrs Daniels Pavļuts, vakcinācija projekta vadītāja Eva Juhņeviča, kā arī pašvaldību pārstāvji un mediji no visas Latvijas. Jēkabpils domi pārstāvēja izpilddirektors Guntars Gogulis. Paralēli tam tika atklāta arī Veselības ministrijasrīkota kampaņa "2 miljoni iemeslu vakcinēties". 

Jēkabpils pašvaldība sadarbība ar Jēkabpils reģionālo slimnīcu ir izveidojuši vakcinācijas punktu Jēkabpils sporta hallē. Sestdien, 3.aprīli plānota pirmā vakcinācijas punkta darba diena. Pirmās darba dienas rezultātus izvērtēs iesaistītie speciālisti un veiks nepieciešamos darba procesa uzlabojumus turpmākajai vakcinācijas punkta darbībai, kas plānota aprīļa vidū pēc papildus vakcīnu saņemšanas. 3.apīlī tiks vakcinēti tie iedzīvotaji, kuri ir iekļauti Jēkabpils reģionālajai slimnīcai atsūtītajos sarakstos un par to viņi tiks informēti personīgi.

Veselības ministrija drīzumā valdībā piedāvās priekšrocību sarakstu pret Covid-19 vakcinētām personām. Veselības ministrs Daniels Pavļuts skaidro, ka visā Eiropā notiek sarunas un darbs pie digitālo zaļo sertifikātu ieviešanas, tajā skaitā arī Latvijā.  Valdība minēto jautājumu varētu skatīt pēc Lieldienām. Tāpat ministrija uz valdību pēc Lieldienām plāno nākt ar konceptuāliem priekšlikumiem par priekšrocībām, kas varētu būt pilnībā vakcinētiem cilvēkiem.

Šodien valdības sēdē atsevisķi ministri un premjers Krišjānis Kariņš pieļāva iespēju neļaut nevakcinētajiem mediķiem doties uz darbu, lai pasargātu pacientus no inficēšanās ar Covid-19. Diskusiju par šo jautājumu sāka zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, paužot bažas par to, ka ļoti daudzi cilvēki ar Covid-19 inficējas tieši slimnīcā.

Turpinām ziņas

Valsts policija Lieldienu brīvdienās krietni vairāk mobilizēs savus spēkus, lai pārbaudītu, kā tiek ievēroti Covid-19 ierobežojumi, kā arī satiksmi uz autoceļiem. Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis norāda, ka policija līdzīgi rīkojās jau iepriekšējās Lieldienās, kad bija spēkā tobrīd noteiktie ierobežojušie pasākumi, līdz ar to apstākļi nav jauni. Pašlaik biežākie pārkāpumi Covid-19 ierobežojošo pasākumu uzraudzībā saistīti ar privātu pulcēšanos viesu mājās, publiskās ārtelpās un automašīnās. Maksimālais iespējamais sods par Covid-19 ierobežojošo pasākumu pārkāpšanu ir 2000 eiro, taču šādu piemēroto soda mēru nav daudz. Katra situācija tiek vērtēta individuāli.

Lauku atbalsta dienests un Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka tie lauksaimnieki, kuri laikā no 1.aprīļa līdz 30.novembrim nodarbina laukstrādniekus sezonas rakstura darbos, no šo darbinieku algām var maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli 15% apmērā, bet ne mazāka kā 0,70 eiro katrā nodarbināšanas dienā. Gadījumā, ja sezonas laukstrādnieks vienā un tajā pašā zemnieku saimniecībā ir nodarbināts 65 kalendārās dienas pēc kārtas un viņa ienākumi mēnesī pārsniedz 3000 eiro, šādas darbinieks ir jāreģistrē VID kā darbinieks un turpmāk no viņa ienākumiem pilnā apmērā jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Un vēl
 
Osakas mērs un reģiona gubernators aicina izslēgt pilsētu no Tokijas olimpisko spēļu uguns stafetes maršruta, lai nevairotu Covid-19 izplatīšanās risku. Gubernators Hirofumi Jošimura olimpiskās uguns stafeti nosauca par nevajadzīgu pasākumu apstākļos, kad Osakā jāmazina cilvēku pulcēšanās. Savukārt Osakas mērs Ičiro Macui uzsvēra, ka izveidojusies neveiksmīga apstākļu sakritība, taču lāpas stafeti vajadzētu atcelt. Tokijas olimpisko spēļu uguns stafete sākās 25.martā, rīkotājiem cerot, ka tas vairos atbalstu lielajam sporta forumam. Osakas prefektūrā lāpas stafete paredzēta 13. un 14.aprīlī. Tokijas olimpisko spēļu organizatori vēl nav informējuši, vai plāno kādas izmaiņas uguns stafetē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Čeku loterijā ievieš tematiskās nozaru izlozes; Jēkabpils skolēniem nākamnedēļ papildinās dāvanu kartes-kuponus; un Lieldienas aicina pavadīt ģimenes lokā.

Lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību nozarēm ar īpaši augstu ēnu ekonomikas risku, no šodienas, 1. aprīļa, čeku loterijā notiks tematisko nozaru izlozes. Tas nozīmē, ka Valsts ieņēmumu dienests ik ceturksni izraudzīsies kādu konkrētu nozari, ar kuras attaisnojuma dokumentiem varēs piedalīties īpašā "nozaru izlozē" un katru mēnesi laimēt trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā. Otrs jaunums – ņemot vērā strauji pieaugošo tirdzniecību internetā, no šodienas čeku loterijā var reģistrēt arī rēķinus par precēm un pakalpojumiem, kas apmaksāti ar internetbankas starpniecību.

Aizdomās par kontrabandu organizētā grupā lielos apmēros un koruptīvām darbībām aizturētas privātpersonas, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts policijas un Valsts robežsardzes amatpersonas.  Pēc veiktajām aizturēšanām valsts amatpersonas atstādinātas no darba pienākumu veikšanas. No aizturētajām piecām personām trīs personām piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis – apcietinājums. Izmeklēšanas interesēs šobrīd papildu informācija netiek sniegta.

Valsts policijas amatpersonas sadarbībā ar pretterorisma vienību “Omega” Rīgā un Saulkrastos aizturējusi piecus vīriešus saistībā ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti. Vairākās kratīšanās likumsargi izņēma aptuveni 28 kilogramus marihuānas. Četriem aizturētajiem tiesa piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu. Par šo gadījumu ir uzsākts kriminālprocess par narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu realizācijas nolūkā, ja tā izdarīta lielos apmēros. Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Izglītības pārvalde  informē, ka nākošā MAXIMA dāvanu karšu/kuponu papildināšana tiek plānota laika posmā no 7. līdz 9.aprīlim  par laika periodu no  8.marta līdz 1.aprīlim. Jau ziņots, ka no 24.februāra uzsākta dāvanu karšu/kuponu izsniegšana pārtikas preču iegādei Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu skolēniem. Šogad dāvanu kartes/kuponi tiek atprečoti SIA “MAXIMA Latvija” veikalos.  Par skolēnu ēdināšanai piešķirto naudu nevar iegādāties nepārtikas preces, kā arī kafiju un alkoholu.  

Šonedēļ Jēkabpilī, Rūpniecības un Jaunā ielā uzsākta apgaismes stabu izbūve. Pašlaik Rūpniecības ielā izbūvēti visi plānotie apgaismojuma balsti. Tiek veikts arī ierakums trotuāra izveidei 130 metru garumā un gatavota pamatne ietves apmaļu uzstādīšanai. Tāpat, lai nodrošinātu piekļuvi, ir izbūvētas nobrauktuves uz privātīpašumiem. Arī Jaunā ielā apgaismojuma balstu izbūve vēl turpinās. Tuvākajā laikā plānots sākt ielas seguma frēzēšanu no Zemgales ielas līdz Rūpniecības ielai, kā arī uzsākt ierakuma izbūvi konstruktīvo kārtu izbūvei.

Savukārt uzreiz pēc Lieldienām, 6.aprīlī tiks veikta asfalta seguma frēzēšana Draudzības alejas posmā no Viestura ielas līdz rotācijas aplim. Līdz ar to 6.aprīlī būs aizliegts novietot automašīnas stāvvietās un ielas malā. Autovadītājus lūdz ievērot izvietotās ceļazīmes! Frēzēšanas darbu laikā satiksmi organizēs ar regulētāju palīdzību.

Un vēl

Ņemot vērā izsludināto ārkārtas situāciju valstī un ar to saistītos ierobežojumus, iedzīvotāji gaidāmajās svētku dienās aicināti nedoties ciemos, nepulcēties un izvairīties no drūzmēšanās tādās publiskās vietās kā parki, dabas takas un bērnu rotaļu laukumi. Policija atgādina, ka gan telpās, gan ārā ir jāievēro divu metru distance citam no cita. Kopā vienkopus un bez sejas maskām var atrasties tikai personas no vienas mājsaimniecības. Vēl joprojām spēkā ir arī ciemošanās aizliegums, ja vien netiek apciemota persona, kas dzīvo viena. 

Jēkabpilieši Lieldienu brīvdienās aicināti individuāli un ar ģimenēm aplūkot pilsētas svētku rotājumus un iesaistīties kultūras un sporta iestāžu organizētajās spēlēs.


Atstājiet komentāru