2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

 Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Cilvēktiesību tiesa norāda, ka valstīm ir tiesības pieprasīt obligātu vakcināciju; Olu produktu ražotnes izveidei Krustpils novadā pārliecinošs atbalsts; un Saeima vērtēs medībām pieejamo platību un medību rīku klāsta paplašināšanu 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No pirmdienas sāks visu klātienē strādājošo pedagogu vakcināciju pret Covid-19; Galvaspilsētā arī šogad atteiksies no plašas Līgo svētku svinēšanas; un Vai no ārzemēm ievestās zemenes pārbauda?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties :Lielo pilsētu asociācija pieprasa ieviest skaidrību par vakcinācijas centru finansējumu ; Nākamnedēļ Jēkabpilī klātienē mācības sāks 12.klases; un Sinoptiķi prognozē, kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Cilvēktiesību tiesa norāda, ka valstīm ir tiesības pieprasīt obligātu vakcināciju; Olu produktu ražotnes izveidei Krustpils novadā pārliecinošs atbalsts; un Saeima vērtēs medībām pieejamo platību un medību rīku klāsta paplašināšanu 

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir secinājusi, ka obligāta vakcinēšana nav pretrunā ar demokrātiskās sabiedrības pamattiesībām. Lai gan konkrētā lieta nav saistīta ar vakcināciju pret Covid-19, tomēr šis tiesas spriedums varētu ietekmēt arī vakcinācijas norisi Eiropā. Eiropas Cilvēktiesību tiesa bija saņēmusi vairāku Čehijas pilsoņu sūdzības pret obligāto bērnu vakcināciju pret dažādām slimībām, tiesas lēmums, ka obligātā vakcinācija nav pretrunā ar cilvēku pamattiesībām. 

Vakar no rīta Āgenskalnā, Mazajā Nometņu ielā pie krustojuma ar Liepājas ielu notika ceļu satiksmes negadījums, kurš izrādījies zīmīgs ar to, ka cietušais automobilis ir Valsts prezidenta Egila Levita "Lexus LS" limuzīns. Fotogrāfiju ar negadījumu internetā publicējis aculiecinieks Kristaps. Valsts prezidenta kanceleja apstiprinājusi, ka vakar no rīta ceļā uz Rīgas pili neplānotas straujas bremzēšanas rezultātā notika viegla sadursme starp prezidenta "Lexus" limuzīnu un apsardzes "Volkswagen Touareg" apvidus automobili. Ņemot vērā, ka sadursme bija viegla, neviena no abās mašīnās sēdošajām personām, tai skaitā Valsts presidents Egils levits nav guvis nekādus miesas bojājumus. Pēc sadursmes automašīnas turpināja ceļu, un Valsts prezidenta plānotā dienaskārtība netika ietekmēta.

Rīgas Tehniskā universitāte partnerībā ar būvmaisījumu ražotāju SIA "Sakret" izveidojusi 3D betona drukāšanas zinātnisko laboratoriju. Tā nodrošinās zināšanas un infrastruktūru studentiem, zinātniekiem, jaunuzņēmumiem un dažādām ar būvniecību saistītām industrijām. 3D betona printēšana ir inovatīvs zinātnes un tehnoloģiju attīstības virziens, kas strauji attīstās visā pasaulē. Tehnoloģija ir ilgtspējīga, nodrošina cilvēkresursu un materiālu efektīvu izmantošanu, kā arī arhitektūras un būvniecības nozarēm piedāvā gandrīz bezgalīgas iespējas, kas saistītas ar formas, izmēra un struktūras brīvību. 3D betona printeri izgatavoja RTU zinātnieki ar RTU Dizaina fabrikas inženieru atbalstu.

ASV saasinājies tomātu kečupa deficīts, jo koronavīrusa pandēmija izraisījusi paaugstinātu pieprasījumu pēc paciņām ar populāro mērci. "Heinz", kas ir kečupa ražotājs ar lielākajiem pārdošanas apjomiem ASV tirgū, norādījis, ka pieprasījuma pieaugums saistīts ar pārtikas piegādēm un pārtikas līdzņemšanu.  Kečupa paciņas bieži tiek pievienotas ēdienu pasūtījumiem un ir aizstājušas kečupa pudeles, kas iepriekš atradās uz restorānu galdiņiem. Ņemot vērā pieprasījumu, "Heinz" jau veicis korekcijas ražošanas procesos, uzstādot vairākas jaunas ražošanas līnijas savās rūpnīcās, taču "pieprasījums esot lielāks nekā piedāvājums". Tikmēr kečupa paciņu cenas kopš 2020. gada janvāra ir pieaugušas par 13%, ziņo "Wall Street Journal". Restorānu vadītāji patlaban aktīvi meklējot alternatīvas.

Turpinām ziņas

Noslēgusies SIA “GALLUSMAN” sadarbībā ar Krustpils novada pašvaldību rīkotā interaktīvā aptauja, kurā ikviens interesents tika aicināts sniegt savu viedokli par Krustpils novada Krustpils pagastā, bijušā Jēkabpils lidlauka teritorijā, plānoto olu produktu ražotnes izveidi. Aptaujā kopumā savu viedokli paudis 501 respondents. Pārliecinoši lielākais vairākums no tiem - 404 jeb 81% norādījis, ka pilnībā atbalsta vai drīzāk atbalsta ražotnes kompleksa izveides plānus, savukārt kategoriski noraidošu vai drīzāk noraidošu attieksmi ražotnes izveidei pauduši 60 respondenti jeb 12%. 37 respondentiem jeb 7% ir neitrāls viedoklis.
 
Jau ziņots, ka ražotnes kompleksā paredzēts izbūvēt 16 dējējvistu novietnes, 9 jaunputnu izaudzēšanas novietnes, putnu barības ražošanas cehu, olu produktu ražošanas cehu un saistošās inženierkomunikācijas. Ražotnes kompleksā nav paredzēta putnu mēslu krātuvju izbūve, kas ir galvenais nelabvēlīgu smaku rašanās cēlonis citos putnkopības uzņēmumos. Tā vietā paredzēts izbūvēt modernas putnu mēslu pārstrādes iekārtas, kas ražos vērtīgu organisko minelālmēslojumu lauksaimniecībai. Ražotnes kompleksa būvniecību plānots sākt šī  gada beigās un pabeigt līdz 2023. gada beigām. Kompleksa pilnas jaudas ekspluatāciju paredzēts uzsākt 2024. gadā.

Valdība atbalstījusi Satiksmes ministrijas priekšlikumu par papildu līdz 100 miljonu eiro piešķiršanu šogad īstenojamiem autoceļu atjaunošanas projektiem no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Tajā skaitā ne mazāk kā 36,906 miljonus eiro piešķirs valsts autoceļu attīstībai saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu. Ar līdzekļiem paredzēts atjaunot valsts galvenos, reģionālos un vietējos autoceļus, veikt valsts autoceļu ar grants segumu divkārtu virsmas apstrādi, īstenot satiksmes drošības uzlabošanas projektus, kā arī veikt valsts autoceļu tīklā esošo tiltu atjaunošanu un pārbūvi. 

Un vēl

Saeima izskatīšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā nodevusi grozījumus Medību likumā, kas paredz paplašināt medībām pieejamo platību un medību rīku klāstu. Likumprojektā paredzēts atteikties no absolūta aizlieguma medīt pilsētu teritorijā,  atvieglot meža cūku medību iespējas, bet pastiprināt prasības attiecībā uz stirnu medībām un paredzēt noteikt, ka medību iecirkņi, kas mazāki par konkrētajā likuma normā minēto minimālo platību tiktu dzēsti no Valsts meža dienesta medību iecirkņu reģistra no 2023.gada 1.aprīļa. Tāpat deputāti rosina veikt arī citas izmaiņas likumā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No pirmdienas sāks visu klātienē strādājošo pedagogu vakcināciju pret Covid-19; Galvaspilsētā arī šogad atteiksies no plašas Līgo svētku svinēšanas; un Vai no ārzemēm ievestās zemenes pārbauda?

Nākamnedēļ sāks visu klātienē strādājošo bērnudārzu un skolu pedagogu un ciešā saskarē ar bērniem esošo darbinieku vakcināciju pret Covid-19, šīs prioritārās grupas sarakstus veidos Izglītības un zinātnes ministrija. Izglītības iestāžu darbiniekus aicina pieteikties jau tagad individuāli vietnē manavakcina.lv, norādot atzīmi par prioritāro grupu vai zvanot pa tālruni 8989.

Sestdien "brīvās rindas" izmēģinājumā divos lielākajos vakcinācijas centros Rīgā plānots vakcinēt līdz tūkstoš cilvēku katrā, piektdien pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Vakcinācijas centros potēs tikai ar "AstraZeneca" vakcīnām. Lai novērstu drūzmēšanos, centros darbosies numuriņu sistēma un Latvijas radio un Veselības ministrijas informācijas kanālos regulāri tiks sniegta informācija par rindu garumu un atlikušo pieejamo vakcīnu skaitu. Vakcinēšanas "brīvās rindas" pilotprojekts tiks īstenots sestdien, 10.aprīlī, divos masu vakcinēšanas centros Rīgā - konferenču centrā "Atta Centre" un izstāžu zālē Ķīpsalā.

Saeima pēc opozīcijas deputātu ierosinājuma pieņēma lēmumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu, lai tajā vērtētu, vai un kādas kļūdas Latvijas valdība pieļāvusi Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā. Paredzēts, ka parlamentārās izmeklēšana komisija strādās pusgadu.

Vācijas kanclere Angela Merkele tālruņa sarunā pieprasījusi Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam atvilkt karaspēku no Ukrainas robežas. Par Krievijas armijas vienību pārdislokāciju uz šo reģionu aprīļa sākumā vēstīja mediji, un oficiālais Kremlis šo informāciju nenoliedza. Vācijas valdības pārstāvji informēja, ka  notikusi diskusija par Krievijas militārās klātbūtnes pastiprināšanu Austrumukrainas apkārtnē, un Merkele uzsvērusi, ka armijas vienību atvilkšana mazinātu saspīlējumu.

Turpinām ziņas

Arī šogad Rīgā netiks organizēti ierastie liela mēroga Līgo svētki, kaut gan gaidāmi daži ielīgošanas pasākumi. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora padomniece kultūras jautājumos Renāte Prancāne intervijā Latvijas televīzijai skaidroja, ka Rīgā plānota plaša vasaras kultūras programma, kas tiks īstenota no 21. jūnija līdz 31. augustam vairāk nekā 30 pilsētas apkaimēs un noritēs kā daudzi mazi pasākumi. 

Arī tiesībsargs Juris Jansons aicina valdību vērtēt iespēju pārskatīt noteiktos ierobežojumus skaistumkopšanas salonu darbībai. Par to liecina tiesībsarga vēstule, ko publiskojušas skaistumkopšanas nozares nevalstiskās organizācijas. Jansons vēstulē uzsver, ka, vērtējot vienlīdzības apspektus, aicina atturēties no formālisma un rūpīgi izanalizēt faktisko situāciju attiecīgo pakalpojumu jomā. Pēc viņa teiktā, Konkurences padome norādījusi, ka, pilnībā liedzot darboties skaistumkopšanas saloniem, vienlaikus pastāvot iespējai šādus pašus pakalpojumus saņemt ārstniecības iestādē, tiek radīta nevienlīdzīga, konkurenci kropļojoša un diskriminējoša situācija. 


Un vēl


Vizuāli pievilcīgās, sulīgās ārzemju zemenes, kas pavasarī parādās lielveikalu plauktos, tiek uzraudzītas un pesticīdu atliekvielas pēdējos gados tajās nav konstatētas, informē Pārtikas un veterinārais dienests. Tiek norādīts, ka katrā Eiropas Savienības dalībvalstī ir kompetentās iestādes, kuru pienākums ir kontrolēt, kā zemenes tiek audzētas. Realizācijas laikā ir jābūt norādītai izcelsmes valstij, līdz ar to jebkuram patērētājam, kas vēlas iegādāties zemenes, ir tiesības zināt, kurā valstī tās augušas. Pirmās zemenes Latvijā nonāk no Grieķijas. Katru gadu PVD pārbauda gan importa, gan vietējas zemenes. Viens produkta paraugs tiek pārbaudīts uz vairāk kā 150 pesticīdu atliekvielām, un pēdējos gados zemenēs šīs atliekvielas nav konstatētas.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties :Lielo pilsētu asociācija pieprasa ieviest skaidrību par vakcinācijas centru finansējumu ; Nākamnedēļ Jēkabpilī klātienē mācības sāks 12.klases; un Sinoptiķi prognozē, kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ

Latvijas Lielo pilsētu asociācija ir aicinājusi valdību "viest skaidrību" par vakcinācijas centru organizēšanas finansējuma avotiem. Arī iepriekš lielo pilsētu vadītāji ir aicinājuši valdību meklēt iespējas neuzlikt vakcinācijas centru ierīkošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem. Asociācija novērtējot Veselības ministrijas līdz šim paveikto vakcinācijas centru veidošanā. Paužot atbalstu veselības ministram Danielam Pavļutam, aicina valdību viest skaidrību par finansējuma avotiem.

Satversmes tiesa atzinusi par neatbilstošu Satversmei normu, kas paredz viendzimuma ģimenes partnerim maksāt lielāku valsts nodevu par sava aizsaulē aizgājušā partnera nekustamā īpašuma mantošanu, nekā maksā laulātie partneri.  Satversmes tiesa secināja, ka šāda pieeja neatbilst Satversmē iekļautajam valsts pienākumam aizsargāt ģimenes. Satversmes spriedums paredz, ka šī norma zaudēs likuma spēku no 2022.gada 1.jūnija.

Patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā pieaugušas par 0,8%, bet gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2020.gada martu - patēriņa cenas palielinājušās par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām šogad martā salīdzinājumā ar februāri bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis saglabājās nemainīgs. 

Ēģiptes arheologi mūsdienu Luksoras pilsētas teritorijā atraduši 3 tūkstoši gadus senu "pazudušu pilsētu", kas jau tiek raksturots kā nozīmīgākais atradums Ēģiptē kopš Tutanhamona kapeņu atrašanas 1922.gadā. Senā pilsēta pastāvējusi no 1391. līdz 1353.gadam pirms mūsu ēras valdījušā 18.dinastijas valdnieka Amenhotepa III laikā. Daudzas ārvalstu misijas meklēja šo pilsētu, bet nespēja to atrast. Tāpēc ēģiptiešu ekspedīcija bija pārsteigta, atrodot šo pilsētu, kas ir lielākā Ēģiptē jebkad atrastā pilsēta. Daudzi arheoloģiskie atradumi, tajā skaitā gredzeni, skarabeju figūras, krāsaini keramikas trauki un māla ķieģeļi ar Amenhotepa III kartušu, apstiprina pilsētas pastāvēšanas laiku.

Turpinām ziņas

Tā kā epidemioloģiskā situācija atļauj un Jēkabpils joprojām ir drošo pašvaldību sarakstā, nākamnedēļ Jēkabpils 12.klašu skolēni sāks klātienes mācības – Jēkabpils valsts ģimnāzijā, Jēkabpils 2.vidusskolā un Jēkabpils 3.vidusskolā. Jēkabpils Valsts ģimnāzijas administrācija informē, ka ņemot vērā, ka  šobrīd ģimnāzijas telpās notiek pārbūve, mācības ģimnāzijas 12.klašu audzēkņiem tiks organizētas Jēkabpils 2.vidusskolas telpās Jaunā ielā 44! Tiem skolēniem, kuriem būs nepieciešams, tiks nodrošināta arī dienesta viesnīca 2.vidusskolā. Savukārt 7.-11.klašu skolēni turpina mācīties attālināti. 

Aprīlī parasti Latvijā notiek tradicionālās Mākslas dienu aktivitātes, bet Pļaviņu Mākslas skola šogad aprīlī virtuāli svinēs savus 15 darba gadu svētkus. Sagiadot skolas jubileju un mākslas dienas, Pļaviņu mākslas skolas direktores Ivetas personālizstāde “Raibais pavasara vējš” uzsāk skolas izstāžu ciklu. Zīda gleznojumi – tā ir kaprīza tehnika, kas darba gaitā nepieļauj īpaši mainīt ideju. Tumšajā laukumā vairs gaišo toni virsū neuzgleznosi. Bet tāpēc jau šī tehnika Ivetai Ušackai patīk, jo gleznojot ir tāpat kā dzīvē – jābūt skaidram mērķim, nav jābaidās no neparedzētām grūtībām, bet problēmu brīžos jāatrod radošs risinājums.

Un vēl

Tuvākajā diennaktī Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, svētdien no dienvidiem nāks siltā fronte, bet otrdien gaisa temperatūra atkal krasi pazemināsies, liecina pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Sestdien daudzviet gaidāms lietus un slapjš sniegs, no rietumiem laiks skaidrosies. Gaisa temperatūra naktī +1..+5 grādi, pēcpusdienā +4..+10 grādi. Naktī uz svētdienu valsts lielākajā daļā termometra stabiņš noslīdēs līdz -1..-5 grādiem, Latgalē sabiezēs migla. Dienā debesis apmāksies, daudzviet līs, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +5..+10 grādiem, valsts dienvidos var kļūt siltāks.

Pirmdien gaisa temperatūra naktī nenoslīdēs zemāk par +2..+7 grādiem un dienā, pūšot mēreni stipram dienvidu vējam, daudzviet pakāpsies līdz +15..+18 grādiem, valsts rietumu un centrālajā daļā iespējams lietus. Otrdien, trešdien un ceturtdien, iespējams, visā valstī gaisa temperatūra būs zem +10 grādiem, gaidāmi arī nokrišņi, tai skaitā sniegs. Nedēļas nogalē var kļūt siltāks.

Atstājiet komentāru