2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija plāno piedalīties "Expo" izstādē 2025; No šodienas mācības klātienē atsāk Jēkabpils 12.klašu skolēni; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas pret Covid-19 sāks vakcinēt skolu darbiniekus; Jēkabpilī brīvdienās dzēsti seši kūlas ugunsgrēki; un Kad durvis vērs muzeji un teātri?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņēmusi jaunu sūtījumu "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas; Arī pēc pandēmijas plāno saglabāt daļēji attālinātu mācīšanos; un Kāda no kolekcijas monētām atzīta par gada monētu?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija plāno piedalīties "Expo" izstādē 2025; No šodienas mācības klātienē atsāk Jēkabpils 12.klašu skolēni; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Latvija plāno piedalīties "Expo" izstādē 2025. gadā Japānā. Kā informēja Ārlietu ministrija, šis jautājums tika izskatīts Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas padomes sēdē šīs nedēļas izskaņā. Padomes locekļi atzinīgi vērtējuši iespēju Latvijai piedalīties "Expo 2025", norādot, ka tai "jābūt ekonomiski sabalansētai". "Expo 2025" plānota Osakā no 2025. gada 13. aprīļa līdz 13. oktobrim. Latvija ir saņēmusi uzaicinājumu piedalīties izstādē, tāpēc padome vienojās, ka Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Ārlietu ministriju jāsagatavo informatīvais ziņojums par Latvijas dalību "Expo 2025" izskatīšanai Ministru kabinetā un tālākai lēmuma pieņemšanai.

Pagājušajā nedēļā būtiski pieauga vakcinācijas tempi. Nedēļas sešās dienās vakcinēti vismaz 27 tūkstoši 777 cilvēki, vidēji dienā uzrādot lielāko vakcinēto cilvēku skaitu – vismaz 4 tūkstoši 600 cilvēkus. Pagājušajā trešdienā vakcinēts arī vienā dienā lielākais cilvēku skaits – 8 tūkstoši 542 cilvēki. Veselības ministrija norāda, ka vakcinācijas tempus veicināja vairāki aspekti: vēl iepriekšējā nedēļā Latvijā saņemtās vairāk nekā 70 tūkstoši  740 Covid-19 vakcīnu devas, kā arī divi vakcinācijas procesam svarīgi izmēģinājumi – liela mēroga vakcinācijas centru darbība nedēļas pirmajā pusē, gan arī dzīvās rindas izmēģinājums 10.aprīlī. 

Augu putekšņi palielina risku inficēties ar koronavīrusu, turklāt tas attiecas ne tikai uz tiem, kuriem ir alerģijas, liecina jauns starptautiskas zinātnieku grupas pētījums. Gaisā izkaisītie ziedputekšņi var būt faktors, kas ietekmē saslimstības ar Covid-19 līmeni – tāds ir galvenais secinājums pētījumam, kas publicēts ASV Nacionālās zinātņu akadēmijas žurnālā. Jaunajā pētījumā zinātnieki analizējuši inficēšanās ar koronavīrusu jauno gadījumu skaita atkarību no augu putekšņu koncentrācijas gaisā izmaiņām. Novērojumi veikti 31 pasaules valstī, dati vākti 248 aerobioloģiskā monitoringa stacijās, tajā skaitā Latvijā. Iegūto datu analīze rāda, ka vidēji apmēram 44% gadījumu saslimstības pieaugums ar Covid-19 bijis saistīts ar putekšņu iedarbību, bieži apvienojumā ar gaisa mitruma un temperatūras izmaiņām.

Šogad ugunsgrēkos Latvijā gājuši bojā jau 47 cilvēki. Arī pagājušajā nedēļā, aizdegoties kādai dārza mājai Jūrmalā, gājuši bojā trīs cilvēki.
Ugunsdzēsēju pieredze liecina, ka negadījumi pārsvarā ir saistīti ar neuzmanīgu vai pārgalvīgu rīcību ar uguni. Turklāt vairumā gadījumu mājokļos nebija dūmu detektoru.

Turpinām ziņas

Tā kā epidemioloģiskā situācija atļauj un Jēkabpils arī šonedēļ iekļauta drošo pašvaldību sarakstā, no šodienas Jēkabpils 12.klašu skolēni sāks klātienes mācības – Jēkabpils valsts ģimnāzijā, Jēkabpils 2.vidusskolā un Jēkabpils 3.vidusskolā. Jēkabpils Valsts ģimnāzijas administrācija informē, ka ņemot vērā, ka  šobrīd ģimnāzijas telpās notiek pārbūve, mācības ģimnāzijas 12.klašu audzēkņiem tiks organizētas Jēkabpils 2.vidusskolas telpās Jaunā ielā 44! Tiem skolēniem, kuriem būs nepieciešams, tiks nodrošināta arī dienesta viesnīca 2.vidusskolā. Mācības klātienē Jēkabpils vispārizglītojošajās skolās šonedēļ turpina arī 1.-4.klašu skolēni. Savukārt 7.-11.klašu skolēni turpina mācīties attālināti. 

Jēkabpils "Lūšu" komanda sestdien nodrošināja ceļazīmi uz "Credit24" volejbola meistarlīgas finālčetrinieka turnīru. "Lūši" ceturtdaļfināla otrajā spēlē mājās ar 3-2 pārspēja "RTU Robežsardze"/"Jūrmala" volejbolistus, sērijā līdz divām uzvarām gūstot virsroku ar 2-0. Jēkabpiliešiem rezultatīvākais ar 26 punktiem bija Kristaps Šmits, kura izpildītā netveramā serve atnesa "Lūšiem" uzvaru. Ar 15 punktiem, četriem no tiem blokā, atzīmējās Vladislavs Blumbergs.

Un vēl

Svētdiena Latvijas lielākajā daļā iesākās ar vairāku grādu salu, Dobelē pat tika pārspēts 11.aprīļa aukstuma rekords, bet pēcpusdienā valstī reģistrēts lielākais siltums kopš pērnā gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Vakar agrā rītā Dobelē termometra stabiņš noslīdēja līdz -4,7 grādiem, labojot 1985.gadā uzstādīto 11.aprīļa rekordu. Zemākā gaisa temperatūra meteocentra novērojumu tīklā bija -5,8 grādi Zosēnos, savukārt saskaņā ar "Latvijas Valsts ceļi" datiem uz A2 šosejas starp Garkalni un Vangažiem gaisa temperatūra pazeminājusies līdz pat -7,3 grādiem.

Savukārt svētdienas pievakarē Daugavpilī gaiss sasila līdz +17 grādiem, un tik augsta gaisa temperatūra Latvijā reģistrēta pirmo reizi kopš pērnā gada oktobra. Iepriekšējā augstākā temperatūra bija +16,4 grādi 27.martā Liepājas ostā.

Šodien virs Latvijas valdīs siltā gaisa masa - gaisa temperatūra dienā paaugstināsies no +10 grādiem piekrastes rajonos līdz +19 grādiem iekšzemē. Sākot ar rītdienu, pūšot lēnam līdz mērenam ziemeļu puses vējam, kļūs nedaudz vēsāks, gaiss dienās iesils līdz +4…+9 grādiem, dienvidrietumu rajonos līdz +15 grādiem. Tomēr gaidāms nokrišņiem bagāts laiks, naktī uz trešdienu no dienvidiem valsti šķērsos plaša nokrišņu zona, kas nesīs ilgstošus un vietām intensīvus nokrišņus - lietu, naktī vietām arī slapju sniegu. Darba nedēļas otrajā pusē nokrišņi pamazām mitēsies, dominēs lēns vējš, un pastāv iespēja, ka dienās termometra stabiņš pakāpsies virs +20 grādu atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas pret Covid-19 sāks vakcinēt skolu darbiniekus; Jēkabpilī brīvdienās dzēsti seši kūlas ugunsgrēki; un Kad durvis vērs muzeji un teātri?

No šodienas, 12. aprīļa, plānots sākt pret Covid-19 vakcinēt skolu darbiniekus, kuri strādā skolās klātienē. Viņi kopš piektdienas aicināti pieteikties sistēmā manavakcina.lv vai pa telefonu 8989.  Latvijā kopumā ir 76 tūkstoši 316 izglītības iestāžu darbinieki, no tiem 52 tūkstoši 392 vakcinēti var tikt no šodienas, bet 23 tūkstoši 924 no 3. maija.  Janvārī veikta aptauja liecināja, ka vakcinēties gatavi 33% pirmsskolas pedagogu, 45% skolu pedagogu un 55% augstskolu pasniedzēju, bet martā interese pieaugusi, vairākos rajonos vakcinēties gatavo pedagogu skaits pat dubultojies.

Latvijā šogad marta beigās reģistrētā bezdarba līmenis saglabājies 8,2% apmērā no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis marta beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 6,2%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis joprojām bija Latgales reģionā - 16,5%, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš. Arī Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis martā nav mainījies, mēneša beigās veidojot 8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis samazinājies par 0,2 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 8,1%, bet Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis sarucis par 0,3 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 8,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Valsts ieņēmumu dienesta izmeklētajā kriminālprocesā aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā aizturētas vairāk nekā desmit muitas amatpersonas. VID nekomentē, kādi patlaban amatpersonām piemēroti procesuālie statusi - aizdomās turētie vai personas, pret kurām sākts kriminālprocess. Tāpat viņš nekomentēja, kādi drošības līdzekļi piemēroti amatpersonām.

Turpinām ziņas

Brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 51 izsaukumu – 40 uz ugunsgrēku dzēšanu, sešus uz glābšanas darbiem un vēl pieci izsaukumi bija maldinājums. Vakar Bauskas, Iecavas un Vecumnieku ugunsdzēsēji glābēji devās uz Bauskas novada Brunavas pagastu, kur ar atklātu liesmu dega apmēram 150 salmu ruļļi, kas sakrauti 15 metru garā un piecu metru platā krāvumā. Liesmu rezultātā aizdegās arī sausā zāle 550 m2 platībā. Dzēšanas darbi šobrīd vēl turpinās. 

Aizvadītajās trijās diennaktīs Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 27 kūlas ugunsgrēkus, no tiem piektdien - piecus, sestdien un svētdien katru dienu pa 11 kūlas ugunsgrēkiem. Jēkabpilī dzēsti – seši kūlas ugunsgrēki un pa vienam Aknīstes un Krustpils novados. 
Jēkabpilī, Madonas un Veseļu ielas krustojumā dega 40 hektāri kūlas, 100 m2 zaru kaudze un pieci siena ruļļi; Vārpu ielā dega sausā zāle 5000 m2 platībā; Ķieģeļu ielā sausē zāle un zaru kaudze dega 2 tūkstoši 500 m2 platībā; Madonas ielā sausā zāle dega tūkstoš m2 platībā; Pļaviņu ielā kūla dega 200 kvadrātmetru platībā un Zaļā ielā sausā zāle dega 100 kvadrātmetru platībā.

Aknīstē kūlas ugunsgrēks dzēsts 300 m2 platībā, bet Krustpils novada Mežāres pagastā - 200 m2 platībā.

VUGD atgādina, ka zemes īpašnieka pienākums ir veikt pasākumus, piemēram, regulāri pļaut zāli, lai neveidotos kūla un nenotiktu tās degšana. Par šo pienākumu nepildīšanu VUGD amatpersona var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu, kas fiziskai fiziskajai personai ir no sešām līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no piecdesmit sešām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. Saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu, viena naudas vienība ir 5 euro. Tādējādi naudas sods par ugunsdrošības prasību neievērošanu fiziskajai personai ir no 30 līdz 280 euro, bet juridiskajai personai — no 280 līdz tūkstoš 400 euro.

Un vēl

Ja situācija nepasliktināsies un nepieaugs Covid-19 saslimušo skaits, tad pēc divām nedēļām varētu darbu sākt muzeji, bet sezonas beigās tiktu organizētas teātra izrādes ar skatītājiem. Kultūras ministrs Nauris Puntulis informē, šie priekšlikumi vēl ir tikai darba stadijā un tos vērtē ministrijas darba grupa, lai gan Kultūras ministrija ļoti aktīvi vērtē arī citu valstu pieredzi pasākumu organizēšanā Covid-19 apstākļos. Tomēr viņš pieļāva, ka varētu izdoties šīs sezonas noslēgumā atļaut izrādes ar skatītāju klātbūtni, lai gan pagaidām nav zināms, uz kādiem nosacījumiem tas varētu notikt. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņēmusi jaunu sūtījumu "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas; Arī pēc pandēmijas plāno saglabāt daļēji attālinātu mācīšanos; un Kāda no kolekcijas monētām atzīta par gada monētu?

Latvijā pirmdien pienākusi ražotāja "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 piegāde ar 11 tūkstoši 700 devām. Visas saņemtās vakcīnas devas tiks novirzītas vakcinācijas veikšanai līdzšinējās prioritārajās grupās - gan kā pirmās, gan otrās devas. Saņemtās vakcīnas tiks izmantotas atvērto prioritāro grupu iedzīvotājiem - senioriem vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotājiem ar hroniskām slimībām, personām, kuras vienā mājsaimniecībā aprūpē hroniski slimus bērnus un bērnus ar imūnsupresiju, personām, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas, veselības aprūpes darbiniekiem un ilgstošas sociālās aprūpes centru darbiniekiem. Jau ziņots, ka no šodienas vakcinācija pakāpeniski tiks sākta arī izglītības iestāžu darbiniekiem. 

Šī gada februārī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,33 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 4,6% vairāk nekā pirms gada, tai skaitā preču eksporta vērtība pieauga par 7,5%, bet importa vērtība par 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. 
Februārī Latvija eksportēja preces 1,14 miljardu eiro apmērā, bet importēja par 1,19 miljardiem eiro. Salīdzinājumā ar 2020. gada februāri ārējās tirdzniecības bilance nedaudz uzlabojās un gada divos mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 4,54 miljardus eiro – par 45 miljoniem eiro jeb 1% vairāk nekā 2020. gada atbilstošajā periodā. 

Jau ziņots, ka vērienīgajā, vairākus mēnešus gatavotajā operācijā Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvalde sadarbībā ar prokuratūru aizdomās par korupciju aizturējusi vairāk nekā 10 muitas amatpersonas. VID pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA atklājis, ka aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto. Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Plašāka informācija patlaban netiek sniegta, tomēr Vaivars apliecina, ka, neskatoties uz aizturēšanām, minētā muitas kontroles punkta darbs nav traucēts. 

Eiropas Komisija ierosinājusi atbrīvot no pievienotās vērtības nodokļa jeb PVN preces un pakalpojumus, ko Eiropas Komisijas, Eiropas Savienības struktūras un aģentūras dara pieejamus dalībvalstīm un iedzīvotājiem krīzes laikā. Eiropas komisija norāda, ka šādi tiek reaģēts uz Covid-19 pandēmijas laikā gūto pieredzi.. Ierosinātais atbrīvojums attiecas uz precēm un pakalpojumiem, piemēram, diagnostikas testiem, testēšanas materiāliem un laboratorijas iekārtām, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kā piemēram, cimdiem, respiratoriem, maskām, medicīnisko apģērbu, dezinfekcijas līdzekļiem un aprīkojumam, kā arī uz teltīm, nometnes gultām, apģērbu un pārtiku.

Turpinām ziņas

Nākotnē, pilnā apjomā atsākoties klātienes mācībām skolās, varētu ļaut skolām atsevišķas dienas mēnesī organizēt attālinātās mācības. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie noteikumi, kas prezentēti Konsultatīvajā padomē mazākumtautību izglītības jautājumos. Ministru kabineta noteikumu projektā paredzēts procentuāli maksimālais attālinātajās mācībās īstenojamais stundu skaits mācību gadā, kā arī vienā mācību priekšmetā, kursā vai modulī. Savukārt attālinātas mācības nebūs paredzētas pirmsskolas izglītības pakāpē un 1. klasē.

Zinātnieki visā pasaulē strādā pie tā, kā iegūt enerģiju no viļņiem, bet Latvijā pētnieki gājuši soli tālāk un meklē risinājumus tam, kā pie elektrības tikt, izmantojot tieši mazu ūdens viļņošanos.  Latvijas zinātnieki radījuši unikālu risinājumu, kas ļauj iegūt enerģiju no zemajiem viļņiem un kam pamatā ir patentēts magnētiskā lauka izmantošanas mehānisms. Pētnieki norāda, ka izgudrojums ir īpašs, jo piedāvā risinājumu zemo viļņu zonām. Neraugoties uz to, ka šādu enerģijas ieguves sistēmu jūras piekrastē vai citu ūdenstilpju tuvumā varētu izmantot ļoti dažādi lietotāji, galvenais šo platformu izveides mērķis ir tieši mājsaimniecību vajadzību nodrošināšana. Tehnoloģija jau ir izmēģināta Rīgā pie Mangaļsalas mola, kā arī Liepājas ezerā un kādā īpašā viļņu baseinā.

Un vēl

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2020" atzīta ekoloģijas tēmai veltītā kolekcijas monēta "Liepas lapa", to par mākslinieciski augstvērtīgāko atzinusi arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspertu komisija. Kolekcijas monētas "Liepas lapa" grafiskā dizaina autors ir arhitekts Mārcis Kalniņš – viņa debija monētu mākslā bija 2016. gadā ar unikāla veidola un tehniskā izpildījuma kolekcijas monētu "Zeme", kas tika veltīta mūsu planētas vietai cilvēka vērtību lokā un Visumā. Monētas "Liepas lapa" plastiskā veidojuma autore ir Ligita Franckeviča, tā izgatavota Nīderlandē.

Atstājiet komentāru