2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Vai Latvijā izmantos "Johnson & Johnson"  vakcīnu? Un Kā novērtētas Latvijas augstskolas un zinātniskie institūti starptautiskajā vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgā Purvciemā šorīt nošauts futbola aģents; Zemniekiem pieejams jauns atbalsts par vietējo rudzu šķirņu audzēšanu; Un Kad sāksies silta laika periods?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Nosauktas pašvaldības, kurās nākamnedēļ notiks mācības klātienē; Zemgales uzņēmēju forums notiks zoom platformā; un Jēkabpils puķudobēs saplaukuši pavasara ziedi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Vai Latvijā izmantos "Johnson & Johnson"  vakcīnu? Un Kā novērtētas Latvijas augstskolas un zinātniskie institūti starptautiskajā vērtējumā?

Jaunākie partiju reitingi par martu liecina, ka augstākais reitings, kā ierasts, ir "Saskaņai". Daudz neatpaliek otrajā vietā esošā Nacionālā apvienība. Trešajā un ceturtajā vietā gandrīz līdzvērtīgi ir opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība un pie valdības stūres esošā "Jaunā Vienotība". Ārpus Saeimas esošajai partijai "Progresīvie" reitingos izdevies iespraukties pa vidu starp divām varas partijām –“Attīstībai/Par!" un Jauno konservatīvo partiju. Visai augstu – priekšā gan Latvijas Reģionu apvienībai, gan Latvijas Krievu savienībai – ir tikusi pirmoreiz aptaujā iekļautā partija "Likums un kārtība". Partija "KPV LV" sarakstā neiekļuva, jo ar savu vienubrīd mainīto nosaukumu "Par cilvēcīgu Latviju" "KPV LV" martā nebija vairs ieguvusi pat vienu reitinga procentu. 

Kopš decembra, kad SKDS veica iepriekšējo aptauju lielākais reitinga pieaugums par 2,2% ir bijis premjera partijai "Jaunā Vienotība", bet lielākais kritums – par 1,6% – ir opozīcijā esošajai Zaļo un zemnieku savienībai.

Valsts policija izmeklē gadījumu, kad Rīgā pie viena no Covid-19 analīžu nodošanas punktiem piekauts kurjers, viņam nodarīti miesas bojājumi un viņš ārstējas mājās. Tikmēr arī citos punktos aizvien biežāk nākas piedzīvot klientu dusmas un agresiju, sistas un lauztas durvis un nereti tikai trauksmes poga glābj personālu.  Psihiatrs Māris Taube uzsver, ka katrai krīzei ir etapi, un šī krīze ir pārāk ieilgusi. Ārsts aicina izmantot gan daudzās palīdzības līnijas, gan konsultēties klātienē.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībā ir informācija par mācību iestādēm, kurās vadība pedagogiem draudējusi ar represijām, ja viņi nepotēsies pret Covid-19. Latvijas televīzijai arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga pastāstīja, ka ir arī saņemta informācija par draudiem atlaist no darba.
Arodbiedrības vadītāja uzsvēra, ka šī ir pretlikumīga rīcība, jo neviens nevar piespiest vakcinēties vai pat prasīt par vakcinēšanās faktu.  

Latvija ieviesīs Covid-19 sertifikātu jeb Eiropas Savienības Digitālo zaļo sertifikātu paredz vakar valdībā atbalstītais Veselības ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums. Veselības ministrija informē, ka sertifikāts vajadzīgs, lai sekmētu drošu brīvu pārvietošanos Eiropas Savienībā Covid-19 pandēmijas laikā.

Turpinām ziņas

Uzņēmums "Johnson & Johnson" vakar paziņoja, ka atliks savas Covid-19 vakcīnas izplatīšanu Eiropā, šādu soli sperot pēc ASV Slimību kontroles un profilakses centra un ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes rekomendācijas "iepauzēt" tās izmantošanu, kamēr tiek pētīti seši gadījumi, kad cilvēkiem pēc šīs vakcīnas saņemšanas izveidojušies trombi. ASV trombi radušies sešiem no vairāk nekā 6,8 miljoniem cilvēku, kas saņēmuši "Johnson & Johnson" vakcīnu. Visos gadījumos tās bijušas sievietes vecumā no 18 līdz 48 gadiem. Ātrāk nekā plānots arī Latvija saņēmusi pirmo "Johnson & Johnson" ražotāja vakcīnu piegādi - 4 tūkstoši 800 devu. Taču patlaban, saskaņā ar ražotāja aicinājumu, šīs vakcīnas izmantot nevarēs.

No Latvijas iepirktajām vakcīnām pret Covid-19 augstākā cena ir "Moderna" ražotajai potei – 24,96 eiro, bet viszemākā cena – AstraZeneca – 1,78 eiro. Kopumā Latvijai iezīmētas 8 miljoni 677 tūkstoši 875 vakcīnu pret Covid-19 devas, ko piegādās – Moderna, "Pfizer/BioNTech", AstraZeneca, "Jonson&Jonson" , CureVac, Valneva un Novavax. Vakcīnu iegādei paredzētais finansējums varētu sasniegt 141 miljonu eiro.

Un vēl

Zinātnes institūtu starptautiskajā novērtējumā augstāko atzīmi saņēma Latvijas Organiskās sintēzes institūts un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un māksla institūts. Latvijas universitāte starptautiskajā novērtējumā ieguva vērtējumu "trīs" jeb "labi". Arī Rīgas Tehniskās universitātes kopējais novērtējums atzīts starp vērtējumiem "labi" un "ļoti labi”jeb 3 un 4. Latvijas Lauksaimniecības universitātes kopējais vērtējums ir "labi" jeb "trīs", bet ar piebildi, ka nepieciešami uzlabojumi lauksaimniecības jomā. No zinātniskajiem institūtiem visaugstākais rezultāts ir Latvijas Organiskās sintēzes institūtam, kurš ir novērtēs ar atzīmi "pieci". Viszemākos rezultātus starptautiskajā novērtējumā saņēma Fizikālās enerģētikas institūts, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Banku Augstskola un Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs. Šiem institūtiem ir piešķirts vērtējums "divi". Savukārt atzīmi "viens" saņēma Latvijas Jūras akadēmija. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgā Purvciemā šorīt nošauts futbola aģents; Zemniekiem pieejams jauns atbalsts par vietējo rudzu šķirņu audzēšanu; Un Kad sāksies silta laika periods?

Rīgā, Purvciemā šorīt noticis sevišķi smags noziegums – sašauta kāda persona, kura notikuma vietā gājusi bojā, liecina Valsts policijas sniegtā informācija. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka nošauts futbola aģents Romāns Bezzubovs. Policija šobrīd veic pirmreizējās neatliekamās izmeklēšanas darbības. Plašākus komentārus policija šobrīd nesniedz. Vienlaikus policija lūdz atsaukties automašīnu vadītājus, kuru transportlīdzekļi ir aprīkoti ar videoreģistratoriem un kuri šorīt laika posmā no pulksten 6.30 līdz 8.30 brauca pa Gunāra Astras ielu posmā no Dzelzavas līdz Deglava ielai. Lūdz sazināties ar policiju, zvanot 110.

Līdz marta beigām visvairāk priekšvēlēšanu aģitācijai pirms 5. jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām atvēlēja partija “Saskaņa”, kas jau noslēgusi līgumus par aģitāciju vairāk nekā 110 tūkstoši eiro apmērā, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja apkopotā informācija. Nākamie lielākie tēriņi ir Zaļajai partijai – vairāk nekā 46 tūkstoši eiro, Zaļo un Zemnieku savienībai – vairāk nekā 46 tūkstoši eiro, un Krievu savienībai – vairāk nekā 42 tūkstoši eiro. Kopumā partijas vai to apvienības no 6. februāra līdz 31. martam noslēgušas līgumus 388 tūkstoši 352 eiro apmērā par limitētajiem aģitācijas izdevumiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nav atradis pierādījumus ABLV Bank vadības iesaistei kukuļdošanā, kā to savā ziņojumā bija apgalvojusi ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija. Vienlaikus KNAB nav atradis pierādījumus arī ABLV Bank vadības izteiktajām aizdomām, ka banku apzināti apmelojis bijušais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. KNAB aģentūrai LETA apstiprināja, ka 26.martā izmeklētājs ar uzraugošā prokurora piekrišanu nolēmis izbeigt kriminālprocesu, kas bija ierosināts pēc FinCEN ziņojuma publicēšanas.

Turpinām ziņas

Dīkstāves pabalstu dēļ darba tirgū nenonāk daļa no potenciālajiem darbiniekiem, kas izvēlas saņem šādu atbalstu, nevis pieņemt jaunus darba piedāvājumus, intervijā Latvijas televīzijai sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis. Vienlaikus viņš norādīja uz jaunu problēmu saistībā ar šo atbalstu: Daudziem sektoriem ir dīkstāves pabalsti jomās, kur aizliegts strādāt, un darba tirgū veidojas pieprasījums pēc cilvēkiem. Sanāk tā – cilvēks sēž mājās, viņam maksā par dīkstāvi 900– tūkstoš eiro, un darba tirgū ir piedāvājums par tūkstoš 200 eiro, bet cilvēki saka – nē, sēžam mājās, tagad saņemam dīkstāves pabalstu, pēc tam iesim strādāt. Arī konkrēta risinājuma pašlaik šai problēmai neesot.

Krīzes laikā nodarbinātības īpatsvars sarucis zemu algu profesijās, bet pieaudzis augstu algu profesijās, kas skaidrojams ar krīzes skarto nozaru specifiku, Latvijas Bankas rīkotajā ekspertu sarunā "Kas valstij jādara, lai atdzīvinātu darba tirgu pēc pandēmijas?" sacīja centrālās bankas galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs Krīzes laikā sarucis to darbinieku skaits, kuri saņem 400, 1000, pat 3 tūkstoši eiro algas, bet audzis to darbinieku skaits, kuri saņem 3 tūkstoši, 4 tūkstoši eiro un pat vairāk, liecina Krasnopjorova veiktie aprēķini, balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta un Centrālās statistikas pārvaldes datiem. Tendence vērojama gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā.

Graudaudzētājiem pieejams jauns atbalsts par vietējo rudzu šķirņu audzēšanu, lai saglabātu tradicionālās rupjmaizes cepšanas iespējas. Maiznieki ilgstoši norādījuši uz konkrētu rudzu pieejamības problēmu, tādēļ ieviests jauns platību maksājums. Tikmēr "Zemnieku saeima" norāda, ka audzēt mazāk ražīgās rudzu šķirnes lauksaimniekus motivē augstākas cenas noteikšana. Jauns atbalsts platību maksājumos šajā sezonā paredzēts zemniekiem par rudzu populācijas šķirņu, galvenokārt par Latvijā radītās "Kaupo" šķirnes audzēšanu. Sākotnējā maksājuma likme ir 75 eiro par hektāru, bet faktiskā likme būs atkarīga no pieteiktās kopējās platības.

Un vēl

Nedēļas nogalē Latvijā sāksies silta laika periods, liecina prognozes. Vēl līdz piektdienai debesis palaikam aizklās mākoņi un Latgalē iespējams neliels lietus. Temperatūra pēcpusdienās būs +7..+12 grādi, piektdien vietām līdz +13..+15 grādiem, bet naktīs gaiss atdzisīs līdz 0..+5 grādiem, vietām, kur debesis ilgstošāk būs skaidras, līdz -1..-2 grādiem. Brīvdienas būs ar pārsvarā saulainu laiku un temperatūra paaugstināsies. Temperatūra naktīs būs +3..+9 grādu robežās, bet pēcpusdienās gaiss iesils līdz +14..+19 grādiem, vietām piekrastē būs vēsāks. Arī nākamās nedēļas sākumā laiks saglabāsies saulains un silts, temperatūra, visticamāk, pirmo reizi šajā pavasarī sasniegs +20 grādu atzīmi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Nosauktas pašvaldības, kurās nākamnedēļ notiks mācības klātienē; Zemgales uzņēmēju forums notiks zoom platformā; un Jēkabpils puķudobēs saplaukuši pavasara ziedi.

No nākamās pirmdienas 1.-6.klases un 12.klases, kā arī 7.-9.klases un 10.-11.klases pēc rotācijas principa klātienē varēs mācīties 55 epidemioloģiski drošajās pašvaldībās, kas ir par piecām pašvaldībām vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Jēkabpils joprojām ir drošo pašvaldību sarakstāt. Tāpat arī klātienes mācības notiks Viesītes, Skrīveru, Varakļānu, Vārkavas un Krustpils novados.

Jau ziņots, ka no 7.aprīļa 12.klašu skolēni visā valstī divreiz nedēļā var doties uz skolu un mācīties klātienē, savukārt visām pārējām klasēm iespēja mācīties klātienē dota vien epidemioloģiski drošajās pašvaldībās.

Dānija šodien paziņojusi, ka tā pilnībā atsakās no AstraZeneca Covid-19 vakcīnas izmantošanas, tādējādi kļūstot par pirmo Eiropas valsti, kas pieņēmusi šādu lēmumu. Latvija sazināsies ar Dāniju ar mērķi noskaidrot, vai būtu iespējams pieteikties uz liekām AstraZeneca vakcīnām, paziņojis veselības ministrs Daniels Pavļuts. Neskatoties uz Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Zāļu aģentūras rekomendācijām turpināt šīs vakcīnas izmantošanu, Dānija no tām pilnībā atteikusies.

Jau ziņots, ka Rīgā, Purvciemā, šorīt nošauts futbola aģents Romāns Bezzubovs. Patlaban policija visā Latvijā strādā pastiprinātā režīmā. Policija aicina atsaukties personas, kuru rīcībā ir informācija par minētās automašīnas iespējamo atrašanās vietu, vai arī rīcībā ir cita informācija, kas var būt noderīga izmeklēšanai.
Saskaņā ar sociālajos tīklos ievietotajiem aculiecinieku fotomateriāliem pie Mēbeļu nama un sporta kluba Lemon Gym šorīt atradās sašauta automašīna Volkswagen Touareg, kurai blakus - mirušais. Spēkrata logu stiklos bija redzamas vairākas, visticamāk, ložu atstātās pēdas. Visticamāk, spēkrats pārvietojies pa Gunāra Astras ielu un pēc uzbrukuma piedzīvošanas iztriecies cauri pie minētā tirdzniecības centra un kluba esošās stāvvietas žogam. Bijušais futbolists Bezzubovs karjeras laikā spēlēja klubos "Policijas FK" (vēlāk - PFK/"Daugava"), "Jūrmala", Kuldīgas "Venta" un "Jūrmala-VV" Latvijā, kā arī Albānijas vienībā Balši "Bylis". Viņš savulaik pārstāvēja arī Latvijas jaunatnes izlases.

Turpinām ziņas

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Jelgavas pilsētu aicina Zemgales un visas Latvijas uzņēmējus pieteikties dalībai Iespēju festivālā “Uzņēmēju dienas Zemgalē 2021”, kas virtuālā formātā norisināsies 22.-23. aprīlī speciāli izveidotā komunikācijas platformā un tiešsaistē no studijas Jelgavā. Jau ierasti viens no pasākuma galvenajiem notikumiem ir biznesa forums, kurā šogad tiešsaistē uzņēmēji un eksperti diskutēs par tādām aktualitātēm kā zaļā pilsēta un dzīvesveids, kā arī tālāk attīstot Kurzemes pasākumā iesākto tēmu, kas saistīta ar uzņēmumu ilgtspēju. Foruma norisi tiešraidē varēs vērot pasākuma platformā un sociālajos tīklos.

Par Latvijas 2020.gada labāko sportisti "Trīs Zvaigžņu balvas 2020" ceremonijā pasludināta distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka, bet par sportistu - bokseris Mairis Briedis. Par gada sportistu 2020.gadā kļuva Briedis, kurš uzvarēja Pasaules Boksa supersērijas (WBSS) finālā pret kubieti Junieru Dortikosu un ieguva Muhameda Ali trofeju, kā arī Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un žurnāla "The Ring" pasaules čempiona jostu. Par aizvadītā gada labāko sportisti Latvijā atzīta distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka, kura izcīnīja ceturto vietu pasaules junioru čempionātā. Par gada paralimpisko sportisti atzīta Latvijas ratiņkērlinga izlases kapteine Poļina Rožkova, kuras vadītā Latvijas izlase ieguva ceļazīmi uz Pekinas paralimpiskajām spēlēm.

Un vēl

Šonedēļ Jēkabpils pilsētas dobes un puķu podus sāk rotāt košās pavasara puķes – atraitnītes. Saskaņā ar iepirkuma līgumu SIA “Sedumi” ir uzsākuši ziedu stādīšanu deviņās vietās pilsētā. Dobes pie pulksteņa Vecpilsētas laukumā un pie pieturas “Vecpilsētas laukums” rotās lielziedu atraitnītes četros toņos - oranžas, dzeltenas, citrondzeltenas un baltas. Trešdienas tirgus laukuma dobi un divas dobes pie Krustpils kultūras nama rotās septiņu krāsu atraitnītes,  savukārt Rīgas un Kurzemes ielas rotācijas apli - oranžas atraitnītes.

Savukārt puķu podos pretī Jēkabpils pilsētas pašvaldības ēkai un pie ēkas Brīvības ielā 45  puķu podos ziedēs dažāda veida pavasara sīpolpuķes - narcises, muskares, hiacintes, tulpes u.c. Bet puķu podos pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju" un  pie pieminekļa R.Pārupa nacionālajiem partizāniem būs kompozīcijas no tumši sarkanām un baltām atraitnītēm. Jūnija otrajā pusē pavasara ziedus nomainīs košas vasaras puķes, un pilsētā tiks izvietoti arī iekaramie puķupodi un ziedu kompozīcijas.

Komentāri (0-1/1)

  • Skolnieciņš no svētbirzs
    14.04.2021 21:19
    Pašlaik ārkārtējā situācija Latvijas Republikā ir beigusies. No 2021. gada 7. aprīļa ārkārtējā situācija Latvijā vairs nav spēkā, tomēr kovid-19 (covid-19) sērga vel joprojām turpinās, tāpēc mūsu valstī turpina darboties valdības noteiktie drošības pasākumi un ierobežojumi (avots: mfa.gov.lv/konsulara-informacija/jaunumi/66928-par-arkartejas-situacijas-izsludinasanu-latvija). Būsim saprotoši un apzinīgi! Ievērosim visus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Regulāri mazgāsim rokas ar ziepēm un ūdeni. Publiskās vietās lietosim higiēniskās sejas maskas un ievērosim 2 metru distanci viens no otra. Par laimi, kovid-19 (covid-19) pandēmija iet uz beigām, jo mūsu valstī ir sākusies aktīva vakcinācija pret šo nejauko vīrusu (avots: vm.gov.lv/lv/jaunums/liela-meroga-vakcinacijas-centri-gatavi-darbam). Pavisam nesen liela mēroga vakcinācijas centri uzsāka savu darbību visā Latvijas teritorijā. Pagaidām vakcinācijas process notiek nesteidzīgi. Taču lai tiktu pie vakcīnas pēc iespējas ātrāk, iesaku katram Latvijas iedzīvotājam piereģistrēties vakcīnas saņemšanai portālā manavakcina.lv vai zvanot uz bezmaksas tālruni 8989. Vakcinācijas process ir ļoti nozīmīgs kovid-19 (covid-19) krīzes pārvarēšanai. Savlaicīga vakcinēšanās palīdzēs mūsu sabiedrībai sasniegt pūļa imunitāti, tādējādi Latvija sekmīgi uzvarēs šo nelūgto vīrusu. Vakcinācija mūsu valsts iedzīvotājiem notiek bezmaksas, tāpēc izmantosim šo Latvju Dievu sniegto iespēju palīdzēt savai valstij un tautai. Nezaudēsim ticību šajā grūtajā pārbaudījumu laikā. Turpināsim ticēt sentēvu Dieviem. Turpināsim ticēt Latvju Dieviem. Lūgsim Latvju Dievu svētību no visas sirds. Lai Latvju Dievi stāv mums klāt! Lai Latvju Dievi mūs svētī! Lai Latvju Dievi pasargā mūs no ļauna!
    Saticību un sapratni mums visiem vēlot, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #kovid-19 #covid-19 #koronavīruss #kroņvīruss # SARS-CoV-2 #vakcinācija #imunitāte #drošība #patriotisms #Tēvzeme #Latvija #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība #pacietība #veselība #drosme #Skolnieciņš #svētbirzs

Atstājiet komentāru