2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī Neatkarības dienā paceļ mastā valsts karogu Brīvības ielas aplī un iedarbina strūklaku Kena parkā; Dānijas valdība atsakās arī no "Johnson & Johnson" vakcīnām pret Covid-19; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs uzskata, ka valdības koalīcija ir rīcībspējīga; Svētku brīvdienās Aglonā ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks; un palielinājusies ziedputekšņu koncentrācija gaisā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību vēlēšanās pirmo reizi tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs; Jēkabpils noturas drošo pašvaldību sarakstā; un Šonedēļ tiks papildināts Jēkabpils skolēnu dāvanu kartes/kuponi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī Neatkarības dienā paceļ mastā valsts karogu Brīvības ielas aplī un iedarbina strūklaku Kena parkā; Dānijas valdība atsakās arī no "Johnson & Johnson" vakcīnām pret Covid-19; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku?

Latvijas neatkarības atjaunošanas dienas, 4. maija, jēga ir domāt par valsti – ko mēs šodien darām tās labā un kas mums būtu jādara, intervijā Latvijas televīzijai sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Viņš stāstīja, ka patriotisms katrā laikā ir citāds. Mēs varam būt pateicīgi, ka pašlaik neatkarība vairs nav jāizcīna. Pēc Levita teiktā, šodien patriotisms ir darīt kaut ko mūsu valsts uzlabošanā, vides sakārtošanā.

Jēkabpilī Neatkarības dienā 4.maijā norisinājās vairāki pasākumi, kuros cilvēki varēja piedalīties individuāli vai kopā ar ģimenēm. Svētku dienā mastā tika pacelts karogs Brīvības un Vienības aplī. Karoga masts ir 18 metrus garš, to aprīļa nogalē uzstādīja  SIA “Viadukts” un darbu izmaksas bija 5 tūkstoši 470 eiro bez PVN. Tāpat arī svētku dienā kena parka dīķī tika iedarbināta strūklaka. Foto no šiem un citiem 4.maija pasākumiem varat aplūkot fotostāstos portālā Radio1.lv.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka no šodienas, 5.maija līdz 16.maijam tiks slēgta satiksme Jēkabpilī, Viesītes ielas posmā no Viestura ielas līdz Augusta ielai. Apbraucamais ceļš tiek novirzīts pa blakus esošajām ielām. Sabiedriskais transports slēgto posmu apbrauks pa Viestura un Nameja ielu. Pagaidu pieturas tiek organizētas Nameja ielā pie Viesītes ielas.

Turpinām ziņas ar ārvalstu vēstīm

Dānijas valdība izlēmusi atteikties no ASV uzņēmuma "Johnson & Johnson" ražotās Covid-19 vakcīnas izmantošanas, atsaucoties uz veselības ministra Magnusa Hoinikes sasauktās sanāksmes rezultātiem. Iemesls šādam valdības lēmumam ir bažas, ka retos gadījumos vakcīna var izraisīt trombu veidošanos. Jau ziņots, ka tā paša iemesla dēļ Dānija iepriekš atteikusies arī no "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanas.

Apritējušas 100 dienas, kopš ASV prezidenta amatā ir Džo Baidens. Jau no savas prezidentūras pirmajām dienām Baidens ir centies parādīt, ka Vašingtona ir gatava atjaunot ciešas attiecības ar sabiedrotajiem un veidot dialogu ar pārējo pasauli. ASV prezidenta Baidena īstenotais ārpolitikas kurss atšķiras ne tikai no Trampa, bet arī Obamas. Baidens uzskata, ka globālās problēmas jārisina kopīgiem spēkiem, nevis katram atsevišķi. ASV sola rūpēties par cilvēktiesību aizstāvēšanu, bet iespējas ietekmēt tādas valstis kā Krieviju un Ķīnu ir ierobežotas. Baidena administrācija par galveno ASV sāncensi pasaulē uzskata Ķīnu, nevis Krieviju. Baidens, esot prezidenta amatā, ir sasaucis globālo samitu klimata jomā, parūpējies par ASV atkalpievienošanos Pasaules Veselības organizācijai un Parīzes nolīgumam, apturējis robežsienas būvniecību pie Meksikas robežas, kā arī atcēlis ieceļošanas ierobežojumus no vairākām musulmaņu valstīm.

Eiropas Savienība vēlas mīkstināt noteikumus trešo valstu pilsoņu ieceļošanai Eiropas Savienībā. Tiks palielināts valstu skaits, no kurienes ieceļošana atļauta, kā arī izstrādāts ārkārtas bremžu mehānisms, lai novērstu jaunu koronavīrusa paveidu nonākšanu 27 valstu blokā. Tiek piedāvāts atļaut ieceļot Eiropas Savienībā ne tikai personām no valstīm ar labu epidemioloģisko situāciju, bet arī visiem cilvēkiem, kuri ir saņēmuši Eiropas Savienībā apstiprinātas vakcīnas, kā arī  vakcīnas, kuras ir izgājušas Pasaules Veselības Organizācijas ārkārtas lietošanas procesu. Eiropas Komisijas piedāvājums šīs nedēļas laikā tiks apspriests arī Eiropas Savienības līderu starpā.

Un vēl

Nākamās nedēļas pirmajā pusē Latvijā gaidāmas pirmās karstās dienas šajā gadā, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Šonedēļ gaisa temperatūra būtiski nemainīsies, un vēl naktī uz svētdienu, 9.maiju, iespējama spēcīga salna. Palaikam līs, vietām līs stipri, gaidāms arī brāzmains vējš.

Šīs nedēļas beigās Eiropā sāks ieplūst karsts gaiss no Āfrikas, un sagaidāms, ka nākamās nedēļas pirmajā pusē tas uzkavēsies arī Baltijas valstīs. Sākot ar pirmdienu, 10.maiju, gaisa temperatūra paaugstināsies virs +20 grādiem un var sasniegt +28 grādus. Dažās siltākajās naktīs gaisa temperatūra visā valstī saglabāsies virs +10 grādiem. 

Ja piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra būs augstāka par +15 grādiem, 10.maijā būs sākusies meteoroloģiskā vasara. Visagrāk meteoroloģiskā vasara Latvijā iestājās 2018.gadā - valstī kopumā tā sākās 9.maijā, bet atsevišķās novērojumu stacijās vasaras sākums bija no 7. līdz 25.maijam. Parasti meteoroloģiskā vasara Latvijā iestājas jūnija vidū.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs uzskata, ka valdības koalīcija ir rīcībspējīga; Svētku brīvdienās Aglonā ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks; un palielinājusies ziedputekšņu koncentrācija gaisā.

Premjers Krišjānis Kariņš uzskata, ka viņa vadītās valdības koalīcija ir rīcībspējīga. Šādu viedokli politiķis šodien pauda Latvijas televīzijai. Pagājušajā nedēļā Saeimā tika pieņemti valdības pozīcijai pretēji lēmumi par Covid-19 ierobežojumiem, izraisot runas, ka Kariņa valdībai šādi teju izteikta neuzticība. Jaunā konservatīvā partija paralēli sāka publiski spriest, ka valdībā varētu būt nepieciešamas izmaiņas. Tikmēr Kariņš Saeimā notikušo saista arī ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Proti, lēmumu mērķis varēja būt centieni partijām celt savu popularitāti sabiedrībā. Taču skaudrā patiesība ir tāda, ka saslimstības ar Covid-19 līmenis Latvijā joprojām ir augsts, un pandēmija valstī nav beigusies. Premjers atzīmēja: tas, ka nāk pavasaris, nenozīmē, ka saslimšana pazudīs.

Saeimas lēmums par atļauju strādāt kafejnīcu terasēm, ignorējot valdībā lemto, bija parlamentārs negadījums, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" vakar sacīja Valsts presidents Egils Levits. Viņaprāt, no Saeimas puses tas bijis spontāns balsojums. Vienlaikus prezidents neizslēdza, ka teorētiski šādas situācijas varētu atkārtoties, tomēr uzsvēra, ka tas būtu ļoti slikti gan pašiem parlamentāriešiem, gan visai Latvijas valstij. Levits uzsvēra – lai arī parlaments ir pilsoņu pārstāvniecība, tam tomēr ir jāsaskaņo sava darbība ar valdību, kura ir atbildīga parlamenta priekšā. 

Zāļu valsts aģentūras direktoram Svenam Henkuzenam ir piemērojams disciplinārsods - pazemināšana amatā uz trīs gadiem. Tādu veselības ministra Daniela Pavļuta virzītu lēmumprojektu šodien atbalstīja Ministru kabinets. Disciplinārlietas komisija secināja, ka Henkuzens 22. decembra Ministru kabineta sēdē  sniedza neprecīzu informāciju par Latvijai pieejamo "Pfizer/Biontech" vakcīnas papilddevu skaitu. Šīs rīcības rezultātā valdība uzdeva Veselības ministrijai organizēt līdz 100 tūkstoši papildu vakcīnas devu iegādi no “Pfizer/BioNTech”, nevis 420 tūkstoši 707 vakcīnas devu iegādi, kā tas bija iespējams, ja valdība būtu saņēmusi pareizu informāciju par pieejamo vakcīnu daudzumu.

Pārtikas un veterinārais dienests ir uzsācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Vakcīnas ēsmas, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, tiek izvietotas valsts austrumu pierobežā. Jau ziņots, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Turpinām ziņas

Sestdien, 1.maijā dzīvojamās mājas ugunsgrēkā Aglonas novadā bojā gājis viens cilvēks, vēl viena persona šajā ugunsnelaimē cietusi. Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, ap pulksten vienpadsmitiem vakarā tika saņemts izsaukums uz Aglonas novadu. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu dega visa vienstāva dzīvojamā māja pilnā 100 kvadrātmetru platībā un ka ēkas jumts jau bija iebrucis. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās no degošās ēkas bija evakuējies viens cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots mediķu aprūpē. Dzēšanās darbu laikā tika atrasts viens bojāgājušais. Ap pusčentriem no rīta ugunsgrēks tika likvidēts.

Piektdien Pērses ielā Jēkabpilī vienstāva dzīvojamās mājas pagrabā dega sadzīves mantas 1 m2 platībā. Uguns tika nodzēsta pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās. Sestdien ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumiem, kuros Jēkabpilī dega kūla tūkstoš kvadrātmetru platībā, bet Aizkraukles novada Aizkraukles pagastā dega kūla 100 m2 platībā. Savukārt svētdien Vārpu ielā Jēkabpilī dega kūla 100 m2 platībā un 1.maija ielā – 1000 m2 platībā.  

Aizvadītajās piecās diennaktīs visā Latvijā VUGD saņēma 301 izsaukumu –  116 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 38 kūlas un divu meža ugunsgrēku dzēšanu, 135 uz glābšanas darbiem, bet 50 izsaukumi bija maldinājumi.

Un vēl

Šobrīd bērzi, kuru putekšņi daļai cilvēku izraisa alerģiju, ir ziedēšanas pilnbriedā, sasniedzot pat 1000 putekšņu uz kubikmetru. Tuvākajās dienas koncentrācija var paaugstināties vēl vairāk, īpaši, ja pieturēsies sauss un vējains laiks, norāda alergologi. Cilvēkiem, kuriem putekšņu alerģijas sagādā problēmas, iesaka lejupielādēt lietotni Pasyfo. Tajā var skatīties gan vispārējo prognozi, gan arī saņemt personalizētu putekšņu prognozi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību vēlēšanās pirmo reizi tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs; Jēkabpils noturas drošo pašvaldību sarakstā; un Šonedēļ tiks papildināts Jēkabpils skolēnu dāvanu kartes/kuponi.

Pēc mēneša, 5. jūnijā, gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei iecirkņos pirmo reizi tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs. Tāpat vēlētāji varēs balsot jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī, kā balsošanas dokumentu izmantojot gan pasi, gan personas apliecību jeb eID karti. Iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks ar viedierīci noskenēs vēlētāja pases vai personas apliecības svītrkodu vai QR kodu, un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un vēlētāju reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. 

Zāļu valsts aģentūras direktors Henkuzens nepiekrīt lēmumam viņam piemērot disciplinārsodu – pazemināšanu amatā uz trim gadiem –, un savas tiesības aizstāvēs tālākās instancēs. Henkuzens portālam "Delfi" sacījis, ka disciplinārlietas izmeklēšanas komisija apstiprināja viņa iepriekš pausto, proti, ka par Covid-19 vakcīnu iepirkumiem atbildība nav uzdota nedz Zāļu valsts aģentūras direktoram, nedz Vakcinācijas darba grupai. Komisija secinājusi, ka visa nepieciešamā informācija ir bijusi veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta rīcībā. Attiecīgi var secināt, ka ministrijai un dienestam bija iespēja šo informāciju sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā. 

Eiropas Savienības valstu līderi šonedēļ pulcēsies Portugāles pilsētā Porto uz Sociālo samitu. Tā mērķis ir apspriest progresu, kas pēdējos gados ir panākts sociālā nodrošinājuma radīšanā eiropiešiem. Viens no svarīgākajiem priekšlikumiem šajā jomā ir vienoto minimālās algas noteikšanas principu izveidošana. Runa nav par vienas summas noteikšanu visās dalībvalstīs, bet gan par vienotiem principiem. Viens no būtiskākajiem ir, ka minimālā alga nedrīkstētu būt mazāka par 60% no mediānas jeb vidējiem ienākumiem valstī.  Par šo jautājumu tagad šķēpi tiek lauzti Eiropas Parlamentā. Algu izlīdzināšana Eiropas Savienībā nodrošinātu, ka no Rietumeiropas neaizplūst darba vietas. 

Krievijas valdība iekļāvusi griķus iekšējam tirgum būtiski svarīgo produktu sarakstā un uz laiku aizliegusi to eksportu uz ārzemēm, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests. Pagaidu griķu eksporta aizliegums būs spēkā no šī  gada 5. jūnija līdz 31. augustam, liecina oficiālajā portālā publicēts valdības dekrēts. Izņēmums piemērojams tikai tad, ja griķi būs humānās palīdzības sūtījumu sastāvā. Saskaņā ar Krievijas valsts statistikas aģentūras "Rosstat" datiem, griķu putraimu cenas kopš gada sākuma pieaugušas par 4,4 procentiem.

Turpinām ziņas

No nākamās nedēļas pirmdienas 1.-6.klases un 12.klases, kā arī 7.-9.klases un 10.-11.klases pēc rotācijas principa klātienē varēs mācīties 31 pašvaldībā, kas ir par divām pašvaldībām vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. No "drošo pašvaldību" saraksta izkritušas piecas pašvaldības, to vidū arī Līvānu un Vārkavas pašvaldības. Savukārt epidemioloģiski drošo pašvaldību sarakstam pievienojies Aknīstes novads. Tikmēr Jēkabpils pilsēta drošo pašvaldību sarakstā noturējusies jau ilgāk par mēnesi. Šajā sarakstā joprojām ir arī Krustpils un Viesītes novadi.

Bērnu nometņu organizatori joprojām ir neziņā, vai varēs vasarā rīkot nometnes un norāda, ka vismaz maija vidū viņiem jāzina, vai gatavoties. Izglītības un zinātnes ministrijā informē, lai arī bērnu nometņu darbība nav atļauta, Valsts izglītības satura centrs šobrīd strādā pie nometņu vadītāju sagatavošanas. Turpmākie lēmumi valdībā tiks pieņemti, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī. Par spīti neziņai liela daļa organizatoru tomēr gatavojas vasaras nometnēm. 

Un vēl

Jēkabpils Izglītības pārvalde  informē, ka nākošā MAXIMA dāvanu karšu/kuponu papildināšana tiek plānota laika posmā no 6. līdz 7.maijam, par laika periodu no  6.aprīļa līdz 30.aprīlim. Jau ziņots, ka ar dāvanu karti vai kuponu nevar iegādāties nepārtikas preces, alkoholu, tabakas izstrādājumus, kafiju, gāzētos dzērienus un enerģijas dzērienus. Tāpat arī, ja reizē ar pārtikas precēm pie kases tiks paņemts iepirkuma maisiņš, ar karti to iegādāties nevarēs.

Atstājiet komentāru