2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi prasa īstenot algu reformu; pretējā gadījumā neizslēdz valdības demisijas prasīšanu; Apmeklētājiem atvērta “Sēļu sēta” Jēkabpilī; un Tuvākajās dienās uz Zemes varētu nogāzties fragmenti no Ķīnas nesējraķetes.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pirmajā pēcsvētku dienā rekordliels skaits cilvēku tikuši pie otrās potes pret Covid-19; Reorganizējot četras nacionālās sporta bāzes, tiks veidots vienots Nacionālais sporta centrs; un Kāds bijis aprīlis sinoptiķu vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Restorānu terases alkohola tirgošana nebūs aizliegta; Jēkabpils autobusu parks aicina pasažierus piedalīties aptaujā; un Vai Latvijas iedzīvotāji ir apmierināti ar dzīvi?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi prasa īstenot algu reformu; pretējā gadījumā neizslēdz valdības demisijas prasīšanu; Apmeklētājiem atvērta “Sēļu sēta” Jēkabpilī; un Tuvākajās dienās uz Zemes varētu nogāzties fragmenti no Ķīnas nesējraķetes.

Veselības nozares diskusijās ar premjerministru Krišjāni Kariņu un citiem ministriem par mediķu atalgojumu nav gūts nekāds rezultāts, tādēļ nozarei kārtējo reizi ir jālūdz prezidenta iesaistīšanās. Tā pēc Latvijas Ārstu biedrības, Māsu asociācijas un Jauno ārstu asociācijas vadītāju tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu sacīja Latvijas Jauno ārstu asociācijas priekšsēdētājs Arturs Šilovs. Viņš norādīja – ja veidojot nākamā gada budžetu, netiks izpildītas nozares prasības, tad veselības aprūpes speciālisti pieprasīs valdības demisiju.

Tikmēr Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska piedāvā Saeimai pedagogu algas celt līdz tūkstoš 200 eiro tuvākajā laikā un līdz tūkstoš 500 eiro vidējā termiņā. Plānots celt bērnudārzu pedagogu algas, novēršot nevienlīdzību un jau no šī gada 1. septembra, par 5% paaugstināt vienas darba stundas izmaksas, nosakot zemāko algas likmi 872 eiro. Vispārējā izglītībā “nauda seko skolēnam”  paredzēts aizstāt ar klašu lieluma kritēriju. Savukārt skolotāju algu aprēķinā pāries no 30 uz 40 stundu darba nedēļu. Plānots, ka no 2022.gada 1.septembra zemākā algas likme būs tūkstoš 200 eiro par 40 stundām, bet no 2024. gada 1. septembra – tūkstoš 500 eiro. Piedāvātais skolotāja slodzes sadalījums – 60% darbs klasē, 40% – citi pienākumi.

Kamēr Eiropas valdību subsīdijas uzņēmumiem tiek rūpīgi pārbaudītas, citu pasaules valstu atbalsts savām kompānijām lielākoties netiek kontrolēts. Tādēļ Eiropas Komisija vakar nākusi klajā ar jaunu likumprojektu, kas piešķirtu tai tiesības bloķēt valsts subsidēto uzņēmumu dalību Eiropas kompāniju pārpirkšanā vai arī konkursos uz dažādu pakalpojumu sniegšanu. Ar to Eiropas Savienība vēlas pasargāt dalībvalstis no arvien aktīvākiem Ķīnas kompāniju mēģinājumiem iegūt ietekmi Eiropas tirgū.

Milzīgam skaitam cilvēku visā pasaulē pagājušajā gadā nav bijusi pieejama pilnvērtīga pārtika. Tā secināts jaunākajā Apvienoto Nāciju Organizācijas ziņojumā par pārtikas drošību un barības pieejamību pasaulē. Pandēmija situāciju vēl vairāk pasliktinājusi. Aptuveni 28 miljoni cilvēku cieš no bada, 155 miljoni cilvēku – krīzes situācijā un to skaits,  salīdzinot ar 2019. gadu, audzis par 20 miljoniem. Daudzās valstīs dzīves apstākļi pasliktinājušies klimata pārmaiņu rezultātā. Pētnieki ziņo, ka situācija daudzviet pasaulē strauji pasliktinās un ka nepieciešama ciešāka valstu sadarbība, lai palīdzētu tām valstīm, kur krīze ir visakūtākā.  

Turpinām ziņas

No šīs nedēļas pēc ziemas sezonas savus vārtus apmeklētājiem vērusi Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļas “Sēļu sēta” teritorija. Atbilstoši šī brīža nosacījumiem eksponātēkas ir slēgtas. Šobrīd, saistībā ar Amatu mājas celtniecību, ieeja muzejā ir no Dambja ielas. “Sēļu sēta” atvērta septiņas dienas nedēļā, darba dienās no pulksten deviņiem līdz sešiem vakarā, bet brīvdienās no pulksten desmitiem līdz pieciem pēcpusdienā.. Ņemot vērā epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, “Sēļu sēta” ir atvērta individuālajiem apmeklētājiem un apmeklētājiem no vienas mājsaimniecības. 

"Valsts nekustamie īpašumi" jūnijā plāno sākt nomas e-izsoles, piedāvājot nekustamo īpašumu telpu nomu, galvenokārt telpas komercdarbībai Rīgā un citviet Latvijā gan valsts, gan nekustamo īpašumu valdījumā esošajiem īpašumiem. Izvērtējot divu gadu e- izsoļu pieredzi, redzams, ka izsoļu digitalizācija būtiski palielinājusi valsts īpašumu izsoļu publisko pieejamību un efektivitāti, veicot nekustamo īpašumu darījumus sabiedrībai maksimāli pieejamā formā. Piemēram, pirmajā organizētajā e-izsolē 2019.gada februārī valsts nekustamie īpasumi sekmīgi pārdeva 10 tūkstoši kvadrātmetru lielu zemes gabalu Jēkabpilī, kam iepriekš tika rīkotas vairākas klātienes izsoles bez rezultāta. Publicējot iespēju iegādāties īpašumu attālināti, tas sasniedza būtiski lielāku sabiedrības daļu un īpašums veiksmīgi atrada saimniekus. Patlaban e-izsoļu vietnē ir teju 300 aktīvu e-izsoļu. 

Un vēl

Tuvākajās dienās uz Zemes varētu nogāzties fragmenti no Ķīnas nesējraķetes, ar kuru pagājušajā nedēļā orbītā tika nosūtīts Ķīnas jaunās kosmosa stacijas centrālais modulis. Kosmosa eksperti brīdina par nekontrolējamu 20 tonnu nesējraķetes ieiešanu Zemes atmosfērā. Nav skaidrs, cik daudz fragmentu nesadegs pēc ieiešanas atmosfērā, taču pietiekoši, lai nodarītu kaitējumu, norāda eksperti. Tā kā raķetes centrālā pakāpe apriņķo Zemi 90 minūtēs, nav iespējams precīzi noteikt, kad un kur tā ieies atmosfērā un sadegs. 

Jau ziņots, ka 2020. gada maijā sešas dienas pēc raķetes  pirmā lidojuma tās atlūzas nogāzās Āfrikas rietumu valstī Kotdivuārā, nodarot bojājumus vairākām mājām dažos ciemos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pirmajā pēcsvētku dienā rekordliels skaits cilvēku tikuši pie otrās potes pret Covid-19; Reorganizējot četras nacionālās sporta bāzes, tiks veidots vienots Nacionālais sporta centrs; un Kāds bijis aprīlis sinoptiķu vērtējumā?
 
Trešdien Latvijā fiksēts trešais lielākais vienā dienā pret Covid-19 sapotēto personu skaits, kā arī vēsturiski lielākais to cilvēku skaits, kuri saņēmuši vakcīnas otro devu. Vakar Latvijā kopumā pret Covid-19 vakcinētas 11 tūkstošu 704 personas, no kurām 5 tūkstoši 703 saņēmušas potes pirmo devu, 5 tūkstoši 933 - otro devu, bet 68 cilvēki vakcinēti ar "Johnson & Johnson" meitasuzņēmuma ražoto preparātu, kuram nepieciešama tikai viena deva.

Ar restorānu terašu atvēršanu saistītas izmaiņas noteikumos valdība varētu skatīt ceturtdien, savukārt atļaut vai liegt terasēs tirgot alkoholu noteiks politiskā izšķiršanās. Restorānu terašu darbības atļaušanai no 7.maija nepieciešamās izmaiņas noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" bija iecerēts valdībā skatīt trešdien, tomēr tas nenotika, jo izmaiņas noteikumos joprojām tiek saskaņotas. Tāpēc izmaiņas noteikumos valdībā skata šodien aptaujas formā, kas nozīmē, ka valdības sēde netiks sasaukta, bet ministri konkrētā laika posmā attālināti lems par Ekonomikas Ministrijas iesniegto regulējumu.

Kanāda vakar apstiprinājusi "Pfizer/Biontech" Covid-19 vakcīnas "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 12 gadiem, kļūstot par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli. Dati no klīniskajiem izmēģinājumiem ASV, kuros piedalījās vairāk nekā 2000 bērnu, kuriem tika dotas divas devas, apstiprināja, ka tā nepilngadīgajiem ir tikpat droša kā pieaugušajiem. Vakcinēto bērnu vidū netika fiksēti Covid-19 gadījumi. 

Turpinām ziņas

Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi četru nacionālo sporta bāzu reorganizācijas plānu, paredzot tās apvienot un izveidot vienu kapitālsabiedrību - Latvijas Nacionālo sporta centru. Ministrija ir valsts kapitāldaļu turētāja četrās nacionālajās sporta bāzēs - SIA "Sporta centrs "Mežaparks"", SIA "Tenisa centrs "Lielupe"", SIA "Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda"" un VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"". Ministrijā uzskata, ka līdzšinējā struktūra bija laikam neatbilstoša un neefektīva - pārklājās administratīvās funkcijas, nebija vienotas attīstības stratēģijas. Plānots, ka Latvijas Nacionālais sporta centrs būs kapitālsabiedrība ar četrām struktūrvienībām, kas efektīvāk izmantos to rīcībā esošos un valsts piešķirtos finanšu resursus un varēs darboties sporta politikas mērķu īstenošanā.

Sagaidot Pasaules gājputnu dienu 8. maijā, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina vērot gājputnu atgriešanos un reģistrēt savus gājputnu novērojumus, īpaši mudinot to darīt bērnus un jauniešus. Tā ir iespēja piedalīties starptautiskā gājputnu atgriešanās programmā “Dzīvais pavasaris”.  Lai palīdzētu apzināt izmaiņas gājputnu populācijās, bērni un jaunieši, viņu ģimenes, draugi un skolotāji vairāk nekā 50 valstīs Eiropā, Āzijā un Āfrikā aicināti reģistrēt gājputnu – baltā stārķa, bezdelīgas, svīres, dzeguzes, krastu čurkstes, smilšu tārtiņa, bišu dzeņa –  novērojumus starptautiskās programmas “Dzīvais pavasaris” vietnē. 

Un vēl

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +5,4 grādi - trīs grāda desmitdaļas zem 1981.-2010.gada aprīļa vidējā rādītāja, savukārt nokrišņu daudzums bija 10% zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Mēneša minimālā gaisa temperatūra -5,8 grādi tika reģistrēta 11.aprīlī Zosēnos, bet maksimālā gaisa temperatūra bija +20,1 grāds 18. aprīlī Liepājā. Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā aprīlī bija 30,6 milimetri jeb 90% no mēneša normas. Visvairāk nokrišņu - 56 milimetri - bija Rucavā, bet vismazāk lija un sniga Līvānu novada Rožupē, kur nokrišņu summa bija vien 14,4 milimetri.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Restorānu terases alkohola tirgošana nebūs aizliegta; Jēkabpils autobusu parks aicina pasažierus piedalīties aptaujā; un Vai Latvijas iedzīvotāji ir apmierināti ar dzīvi?

No piektdienas, 7.maija, restorānu terasēs drīkstēs apkalpot klientus no plkst.6 līdz 21,un būs atļauta alkohola tirdzniecība,  paredz šodien valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Tāpat noteikumi paredz, ka pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā desmit personas no kopumā divām mājsaimniecībām. No tām ne vairāk kā četras varēs būt pilngadīgas personas. Restorānu terasēs starp galdiņiem būs jānodrošina vismaz divu metru attālums, ja starp galdiņiem nebūs izveidota norobežojoša siena. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā darbiniekiem un apmeklētājiem būs jālieto mutes un deguna aizsegi uzturēšanās laikā, izņemot laikā, kad sēž pie galda.

Eiropas Savienības tiesa šodien noraidīja "ABLV Bank" apelācijas sūdzību lietā, kurā banka vērsās pret Eiropas Centrālās bankas un Vienotā noregulējuma valdes 2018.gada 23.februārī pieņemtajiem lēmumiem, pēc kuriem bankas akcionāri pieņēma lēmumu par bankas likvidāciju. Tāpat bankai ir uzlikts pienākums atlīdzināt tiesāšanās izdevumus.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Labklājības ministrijas virzītās izmaiņas Valsts sociālo pabalstu likumā, kas nosaka no 2022.gada palielināt ģimenes valsts pabalstu. Palielinot valsts ģimenes pabalstu, par vienu bērnu līdz 20 gadu vecumam tiktu saņemti 25 eiro, par diviem bērniem līdz 20 gadu vecumam - 100 eiro jeb 50 eiro par katru, bet par trīs bērniem līdz 20 gadu vecumam - 225 eiro jeb 75 eiro par katru. Par katru nākamo bērnu ģimenē saņemtu pabalstu 100 eiro apmērā par katru bērnu. Pabalstu izmaksās par tiem bērniem, kas atrodas faktiskā ģimenes aprūpē. Pēc ministrijas aplēsēm noteiktā pabalsta apmēra izmaksas nodrošināšanai papildu nepieciešamais finansējums 2022.gadā un turpmāk ik gadu ir 81 miljons 384 tūkstoši 708 eiro apmērā.

Dzeltenie miltu tārpi kļuvuši par pirmajiem kukaiņiem, kuri saņēmuši zaļo gaismu nonākšanai Eiropas Savienības dalībvalstu pārtikas veikalu plauktos, vēsta "Bloomberg". Insektu izmantošanai pārtikā apstiprinājumu devusi Eiropas Komisija un Eiropas Savienības dalībvalstis. Miljoniem cilvēku dažādās kultūrās un zemēs insektus lieto uzturā, un pēdējos gados pieauguši zinātnieku, vides aizstāvju un uzņēmēju aicinājumi proteīniem bagātos kukaiņus aktīvāk ievies pārtikā, lai tādējādi aizstātu gaļu un citus produktus, kuru ražošana prasa daudzkārt lielāku resursu patēriņu. Miltu tārpi ir pirmie kukaiņi, kuri saņēmuši nepieciešamās atļaujas to iekļaušanai pārtikas produktos. Šobrīd līdzīgas atļaujas saņemšanu gaida vēl 11 citi pārtikā izmantojami kukaiņi. 

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils autobusu parks” līdz 20.maijam veic sabiedriskā transporta pasažieru aptauju. Anketas ir pieejamas Jēkabpils uzņēmuma mājaslapā jekabpilsap.lv. Uzņēmums vēlas noskaidrot sabiedrības viedokli par iespējām paplašināt maršrutu tīklu un sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitāti, jo uzņēmums gatavojas iegādāties vēl divus ar saspiesto dabas gāzi darbināmus autobusus, kur aptaujas rezultāti tiktu izmantoti tehniski ekonomiskā pamatojuma sagatavošanai, kurā tiek ņemts vērā arī pasažieru viedoklis par sniegtā sabiedriskā transporta pakalpojuma kvalitāti.
Aptaujas rezultāti tiks apkopoti līdz 28.maijam un publiskoti uzņēmums mājaslapā. 

Krustpils novada pašvaldība informē, ka sakarā ar ikdienas uzturēšanas darbu veikšanu - caurteku remontu - uz pašvaldības autoceļa Prauliņi – Ezermuiža, Vīpes pagastā, autoceļa  ceturtajā kilometrā tiks ierobežota satiksme rīt, 7.maijā, laikā no pulksten deviņiem līdz pieciem pēcpusdienā.

Un vēl

Teju vairākums jeb 69% Latvijas pilsoņu ir kopumā apmierināti ar savu dzīvi, taču kopš 2020.gada rudens šis rādītājs ir samazinājies par astoņiem procentpunktiem, secināts "Eirobarometra" aptaujā, kas veikta no 12.februāra līdz 18.martam. Lūgti novērtēt situāciju dažādās jomās, Latvijas pilsoņi kā kopumā labu ir novērtējuši personīgo nodarbinātības situāciju, finansiālo situāciju savā mājsaimniecībā un Eiropas ekonomisko situāciju. Kā kopumā sliktu Latvijas pilsoņi ir novērtējuši kopējo nodarbinātības situāciju Latvijā, valsts ekonomisko situāciju, situāciju valstī kopumā un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu. Aptaujas dati liecina, ka būtiski pieaudzis to Latvijas pilsoņu īpatsvars, kuri uzskata, ka turpmākajos 12 mēnešos situācija šajās jomās pasliktināsies. 

Atstājiet komentāru