2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš atlaiž ekonomikas ministru Vitenbergu; Zemnieku saimniecības kļūst lielākas; un Latvijā lāči pārvietojas arvien aktīvāk.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamnedēļ varētu sākt pusaudžu no 16 gadiem vakcinēšanu pret Covid-19; Jēkabpils bērnudārza “Auseklītis” vadītājas amatā iecelta Kristīne Akmene; un Jēkabpilī mēneša beigās notiks dzeramā ūdens sistēmas hlorēšana.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība vienojas par pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu vakcinētām personām; Saeima atlaiž Dundagas novada domi; un Atpakaļ uz Zemi dodas zonde ar asteroīda paraugiem


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš atlaiž ekonomikas ministru Vitenbergu; Zemnieku saimniecības kļūst lielākas; un Latvijā lāči pārvietojas arvien aktīvāk.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš, ir izdevis rīkojumu par ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga demisiju. Kariņš rīkojumu izdevis, ņemot vērā Saeimas "KPV LV" frakcijas lēmumu atsaukt savu izvirzīto ekonomikas ministru un balstoties uz Sadarbības līgumā noteiktajiem Ministru prezidenta pienākumiem. Uz laiku līdz jauna ministra apstiprināšanai amatā par ekonomikas ministra pienākumu izpildītāju iecelts zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. Rīkojums stāsies spēkā no piektdienas, 14.maija. 

Pirmsskolas pedagogu atalgojuma nevienlīdzības mazināšanai taps jauni aprēķini, lai vērtētu iespējas to celt vairāk, nekā bijis plānots līdz šim. Patlaban Izglītības un zinātnes ministrijas jaunais pedagogu atalgojuma modelis paredz, ka pirmsskolas pedagogiem no šī gada septembra atalgojumu varētu palielināt par 5%. Šim mērķim no valsts papildus nepieciešami apmēram 800 tūkstoši eiro, bet no pašvaldībām - 1,4 miljoni eiro. Ar 5% algas pieaugumu pirmsskolas izglītības iestādes pedagogi saņemtu 872 eiro pirms nodokļu nomaksas par 40 darba stundām nedēļā. Savukārt 2022.gadā 10% atalgojuma palielinājums (līdz 960 eiro) pirmsskolas pedagogiem par 40 stundu slodzi nedēļā valstij izmaksās papildus astoņi miljonus eiro, bet pašvaldībām - 7,4 miljonus eiro. Vēlāk 2023.gadā valstij provizoriski vajadzēs algām novirzīt 19,2 miljonus eiro, bet pašvaldībām - 13,4 miljonus eiro.

Veselības ministrija uz valdības sēdi šodien virzīs grozījumus "Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", ar kuriem iecerēts pret Covid-19 vakcinētām personām atļaut pēc ceļošanas Latvijā neievērot pašizolācijas prasību. Šis regulējums būtu līdzīgs jau spēkā esošajai kārtībai, kas ļauj pašizolācijas prasību neievērot Covid-19 pārslimojušajām personām.

Covid-19 pandēmija bijusi kā 21. gadsimta Černobiļas katastrofa, un ar savlaicīgu rīcību to bija iespējams novērst: šāds secinājums pausts neatkarīgo ekspertu komisijas ziņojumā, kas tapis Pasaules Veselības organizācijas (PVO) uzdevumā. Komisijas ziņojumā secināts, ka pusotra gada laikā ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 150 miljoni cilvēku, vairāk nekā trīs miljoni ir miruši. Eksperti spriež, ka tā bijusi mūsdienu lielākā veselības aizsardzības un sociālekonomiskā krīze, “katastrofa visos līmeņos”. Komisijas eksperti secina, ka 2020. gada februāris bija “zaudētais mēnesis”, jo netika sperti pietiekami soļi, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos un apturētu pandēmiju.

Turpinām ziņas

Latvijā 2020.gadā saskaitīti 69 tūkstoši ekonomiski aktīvo lauku saimniecību, kas apsaimniekoja 1,96 miljonus hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Desmit gadu laikā lauku saimniecību skaits samazinājies par 14,4 tūkstošiem jeb 17,2%, bet kopējā apsaimniekotā lauksaimniecības zemes platība pieaugusi par 163,7 tūkstošiem hektāru jeb 9,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes  apkopotie 2020.gada lauksaimniecības skaitīšanas provizoriskie rezultāti. Lauksaimniecības skaitīšanas rezultāti liecina, ka Latvijā veidojas lielas lauku saimniecības, kas specializējas lauksaimniecības dzīvnieku audzēšanā.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija vakar atbalstījusi ieceri vēlētājiem Saeimas vēlēšanās piedalīties, izmantojot arī personas apliecību, jeb eID karti, un vienojās virzīt izskatīšanai parlamentā attiecīgus grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā un Vēlētāju reģistra likumā. Priekšlikums paredz ieviest elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru. Tādējādi tiktu nodrošinātas tiesības parlamenta vēlēšanās piedalīties arī tiem balsstiesīgajiem, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav derīgas pilsoņa pases. Lai grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā un Vēlētāju reģistra likumā varētu stāties spēkā, tie Saeimā jāskata trīs lasījumos.

Un vēl

Liepājas apkārtnē – Grobiņas novada Bārtas mežos aizvadītās nedēļas nogalē kādas mednieku biedrības videokameras fiksējušas retu skatu šajā pusē – kāds lācis paviesojies pie barotavas, kuru parasti izmanto brieži un aļņi. Mednieki un dabas eksperti ir vienisprātis – lai arī nav zināms precīzs šo plēsīgo zvēru skaits Latvijā, šādu situāciju dēļ ir pamats domāt, ka lāču valsts teritorijā paliek aizvien vairāk, turklāt tie aktīvāk pārvietojas. Jau ziņots, ka šogad lāči manīti arī Aizkraukles, Viesītes un Jēkabpils novada mežos. Sociālajā tīklā “Facebook” izveidota grupa “Lāču izplatība Latvijā”. Grupā gandrīz katru dienu iedzīvotāji dalās ar video un foto par pamanītiem lāčiem.  Lai izvairītos no sastapšanās ar lāci, eksperti aicina pastaigas laikā turēties uz meža takām un ceļiem, vērot dabu sev apkārt, lai dzīvnieka klātbūtni varētu laikus pamanīt, kā arī ik pa brīdim  ierunāties vai iedziedāties. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamnedēļ varētu sākt pusaudžu no 16 gadiem vakcinēšanu pret Covid-19; Jēkabpils bērnudārza “Auseklītis” vadītājas amatā iecelta Kristīne Akmene; un Jēkabpilī mēneša beigās notiks dzeramā ūdens sistēmas hlorēšana.

Nākamnedēļ, no 17.maija, varētu sākt pusaudžu no 16 gadiem vakcinēšanu pret Covid-19, liecina Veselības ministrijas šodien valdības sēdei iesniegtā prezentācija. Potes saņemšanai jaunieši no 16 gadiem varēs pieteikties vietnē "manavakcina.lv" vai, zvanot pa tālruni 8989 vai sazinoties ar vakcinācijas kabinetu. Veselības ministrs Daniels Pavļuts valdības sēdē skaidroja, ka "manavakcina.lv" var pierakstīties tie jaunieši, kuriem ir iespēja vietnē autentificēties. Taču iespējams zvanīt arī pa tālruni 8989 un arī savam ģimenes ārstam, ja speciālists vakcinēšanas pakalpojumu nodrošina.

Tikmēr Latvija jau sāks gatavoties iedzīvotāju revakcinācijai pret covid-19 ar trešo vakcīnu. Veselības ministrija norāda, ka pašlaik nav nekādu starptautisku organizāciju rekomendāciju trešās devas vakcinācijai. Joprojām tiekot monitorēts, cik ilgi saglabājas aizsardzība pirmajiem vakcinētajiem. Pašlaik zināms, ka aizsardzība saglabājas vismaz astoņus mēnešus. Par ilgāku laiku nav novērojumu.

Pagājušajā nedēļā atbildīgās iestādes saņēmušas informāciju par vienu mirušo pēc vakcinēšanas pret Covid-19, šodien valdības sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Ministrs norādīja, ka pagaidām cēloņsakarība ar vakcinēšanas faktu šajā gadījumā nav apstiprināta. Atbilstoši noteiktajai procedūrai notiek ziņojuma izvērtēšana.

Slimību profilakses un kontroles centrs Latvijā ir konstatējis potenciāli bīstamus un maz izpētītus Covid-19 celmus, šodien valdības sēdē brīdināja epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēti divi specifiski infekcijas celmi ar lielāku izplatīšanās spēju, ilgāku izplatīšanos un smagāku klīnisko gaitu, kas zināmā mērā varētu apiet imunitāti, kas bija izveidojusies iepriekšējiem references celmiem, skaidroja epidemiologs. Vienā gadījumā konstatēts ASV variants, kur cilvēks inficējies esot Amerikā, otrā gadījumā bīstamais vīrusa celms ir vietējais, kas konstatēts Gulbenē. Epidemiologs uzsvēra, ka Latvijā patlaban dominē Covid-19 Lielbritānijas paveids, kas konstatēts 87% gadījumu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils dome šodien ārkārtas sēdē ar vienbalsīgu deputātu balsojumu pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” vadītājas amatā apstiprināja Kristīni Akmeni. Ārkārtas domes sēdē sarunā ar deputātiem Kristīne Akmene pastāstīja, ka viņai ir pedagoģiskā darba pieredze, strādājot Jēkabpilī bērnudārzā “Zvaigznīte”, kā arī Salas vidusskolā. Tāpat arī viņai ir pieredze kā vecākam, kuras bērni apmeklē vienu no pilsētas bērnudārziem. Kā savus pirmos darbus, stājoties amatā, Kristīne Akmene minēja iepazīšanos ar kolektīvu, pārrunas ar pedagogiem un līdzšinējo iestādes vadītāju. Viņas plānos ir ieviest āra nodarbības, jo esot ārā bērni var ne tikai rotaļāties, bet arī mācīties, apgūstot gan dabaszinības, gan matemātiku, gan citus priekšmetus. Tāpat arī iecerēts, ka bērnudārzs “Auseklītis” varētu iesaistīties ekoskolu kustībā. Kristīne Akmene  bērnudārza “Auseklītis” vadītājas amatā darbu sāks 1.jūnijā.

Vakar ap puspieciem pēcpusdienā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigāde  saņēma informāciju, ka Krustpils novada Atašienes pagastā deg mežs. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg jaunaudze trīs hektāru un mežs 0,32 hektāru platībā. Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja spēcīgais vējš, kas veicināja liesmu izplatīšanos. Notikuma vietā strādāja arī Valsts meža dienesta darbinieki. Ap pusvienpadsmitiem naktī  izdevās ierobežot liesmu izplatīšanos un ugunsdzēsēji glābēji darbu notikuma vietā pabeidza, bet tālākus likvidēšanas darbus turpinās Valsts meža dienests. 

Un vēl

SIA "Jēkabpils ūdens "informē, ka no 31.maija līdz 4.jūnijam Jēkabpilī tiks veikta ūdensapgādes sistēmas dezinfekcija. Uzņēmums aicina klientus šajā laika periodā lietot uzturā tikai vārītu ūdeni! Dezinfekcijas laikā ūdenim iespējama hlora smaka un piegarša. Ūdeni var lietot uzturā un sadzīvē, jo hlora koncentrācija nepārsniegs pieļaujamās normas. Tā ir regulāra profilaktiska procedūra, ko SIA „Jēkabpils ūdens” veic divas reizes gadā. Lai gan vairumam iedzīvotāju tas sagādā neērtības, uzņēmums nevar hlorēšanu neveikt, jo to pieprasa Ministru kabineta noteikumi. Hlorēšana – tā ir dezinfekcija. jau ziņots, ka Jēkabpilī dzeramo ūdeni iegūst no pieciem dziļurbumiem un tas atbilst visām prasībām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība vienojas par pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu vakcinētām personām; Saeima atlaiž Dundagas novada domi; un Atpakaļ uz Zemi dodas zonde ar asteroīda paraugiem

 Ministru kabinets šodien atbalstīja Veselības ministrijas priekšlikumu pakāpeniski atcelt ierobežojumus vakcinētām personām, vienlaikus ministri vēl diskutēs par konkrētiem pasākumiem, kurus varētu attiecināt uz vakcinētām personām. Ministrija rosināja nodrošināt "drošu, godīgu un kontrolētu ierobežojumu atcelšanu" vakcinētām personām vairākos soļos. Pirmais solis paredz ieviest vakcinētajiem tādus pašus izņēmumus kā personām, kas pārslimojušas Covid-19. Otrajā solī paredzēts ieviest individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas atvieglojumus slēgtos un kontrolētos kolektīvos. Trešais solis paredz ieviest atvieglojumus individuālu pakalpojumu sniegšanai. Savukārt ceturtais solis paredz ieviest plašākus atvieglojumus pulcēšanās ierobežošanai, pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai.

Nacionālā apvienība rosinās Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un koalīcijas partnerus vienoties par izmaiņām koalīcijas līgumā, kā arī nodot Ekonomikas ministriju tās pārraudzībā, izriet no nacionālās apvienības līdera Raivja Dzintara šodien preses konferencē paustā. Viņš teica, ka Kariņa lēmumu prasīt politisko piederību mainījušā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga demisiju uzskata par kļūdu, taču to var saprast un respektēt. Dzintars minēja, ka līgums, ko parakstīja konkrētās frakcijas, ir pamats, uz kura Kariņš kļuva par premjeru. 

Atsevišķu ES dalībvalstu līderu un lielāko ES iestāžu uzsāktā politiskā konference Eiropas Nākotne ar mērķi dot priekšlikumus bloka darbības uzlabošanai var izdoties tikai, ja diskusijā tiks iesaistītas vietēja līmeņa pašvaldības, norādījusi bloka konsultatīvā iestāde Reģionu komisija. Kad pagājušajā nedēļas nogalē Strasbūrā tika atklāta konference Eiropas Nākotne, paralēli tai šajā pašā Francijas pilsētā vietēja līmeņa diskusiju organizēja ES Reģionu komisija. Saskaņā ar iestādes izplatīto paziņojumu bloka dalībvalstu pašvaldību un reģionālo valdību vadītāji ir aicināti rīkot diskusijas savās pilsētās un pašvaldību teritorijās. Paziņojumu atbalstījusi arī Francijas valdība, Francijas Departamentu asambleja un Francijas Mēru apvienība. 

Pret Covid-19 vakcinētām personām, kas Latvijā ieceļojušas no jebkuras Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts, Šveices vai Lielbritānijas, turpmāk nebūs jāievēro pašizolācijas prasība, apstiprinot grozījumus "Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", ceturtdien nolēma valdība. Regulējums ir līdzīgs jau spēkā esošajai kārtībai, kas ļauj pašizolācijas prasību neievērot Covid-19 pārslimojušajām personām. Noteikumi attieksies uz personām, kuras varēs uzrādīt apliecinājumu, ka ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas.

Turpinām ziņas

Saeima šodien pieņēma likumu, kas paredz atlaist Dundagas novada domi un iecelt pagaidu administrāciju. Par Dundagas novada domes atlaišanu balsoja 83 deputāti, bet pret – neviens. Saeima sēdē ceturtdien likumprojektu par Dundagas domes atlaišanu nolēma atzīt par steidzamu un izskatīja abos lasījumos. Dome tika atlaista, ņemot vērā, ka tā nav bijusi spējīga atbilstoši likumam ievēlēt domes priekšsēdētāju un viņa vietnieku, līdz ar to neievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses. Saeimas pieņemtais likums paredz, ka Dundagas novada pašvaldībā iecels pagaidu administrāciju, kuru vadīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadošais eksperts Arnis Šults, pagaidu vadītāja vietniece būs Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare, bet pagaidu administrācijas locekle – Zemkopības ministrijas Juridiskā departamenta direktore Sintija Dumbrovska.

No 19. maija mākslas, izklaides un atpūtas pasākumu organizatori varēs pieteikties Attīstības finanšu institūcijas "Altum" atbalsta programmai projektu īstenošanai. Šajā pašā dienā pulksten 13 notiks vebinārs, kura laika varēs saņemt svarīgāko informāciju par programmas iespējām, vērtēšanas kritērijiem un pieteikšanos. Programmas kopējais finansējums ir seši miljoni eiro, un uz atbalstu var pretendēt pasākumi, kuri nevar notikt Covid-19 dēļ un kuru kopējās izmaksas ir vismaz 15 tūkstoši eiro.

Un vēl

Ceļu atpakaļ uz Zemi sākusi kosmosa zonde, kas pirms dažiem mēnešiem no asteroīda 300 miljonu kilometru attālumā savāca vērtīgus grunts paraugus.  Aplēses liecina, ka zonde no asteroīda varētu būt savākusi 200–400 gramus paraugu. Savienotajām Valstīm tas būs lielākā šāda veida krava kopš Mēness grunts paraugiem no "Apollo" misiju laikiem.


Atstājiet komentāru