2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 18.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Covid-19 vakcinētajiem ļaus brīvāk pulcēties; Sarunas par pārkārtojumiem koalīcijā atliek uz pēcvēlēšanu laiku; un Izdots žurnālista, dzejnieka Andra Grīnberga krājums «Nemainīgs ir tikai gaišums»

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Pasts izdod pastmarku un aploksni par godu PČ hokejā; Zemgales uzņēmēji aicināti piedalīties biznesa konferencē; un Kādu vasaru prognozē laika vērotājs?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Darbavietā bez masku valkāšanas varēs tikties ne vairāk kā 20 vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši cilvēki; Latvijā tiks dibināta pirmā militārā vidusskola; un Ir izvēlēti 16 ceļu posmi vidējā ātruma kontroles radaru uzstādīšanai


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Covid-19 vakcinētajiem ļaus brīvāk pulcēties; Sarunas par pārkārtojumiem koalīcijā atliek uz pēcvēlēšanu laiku; un Izdots žurnālista, dzejnieka Andra Grīnberga krājums «Nemainīgs ir tikai gaišums»

Veselības ministrija, izvērtējot Covid-19 infekcijas izplatības riskus, rosina cilvēkiem, kas vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19, noteikt virkni atvieglojumu, tajā skaitā plašākas iespējas pulcēties, apmeklēt pasākumus, sportot un saņemt pakalpojumus. Iecerēts, ka vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušās personas jau šonedēļ varēs brīvāk pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē, piemēram, darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi vai sporta komandas. 

No šīs nedēļas pieteikties vakcīnai pret Covid-19 var arī 16 un 17 gadus vecie jaunieši, un viņiem un viņu vecākiem par gaidāmo poti ir ļoti daudz jautājumu. Pētījumus ar bērniem un jauniešiem veikuši vairāki Covid-19 vakcīnu ražotāji, taču tieši “Pfizer” pirmais iesniedzis arī visus nepieciešamos dokumentus, un tādēļ arī Latvijā jauniešus vakcinēs ar šo vakcīnu. Deva ir tieši tāda pati kā pieaugušajiem. Dienā, kad ir saņemta vakcīna, parasti vakarpusē ir pirmie simptomi. Tas, ar ko ir jārēķinās, ka jauniem cilvēkiem var būt izteiktāka imūnās sistēmas atbildes reakcija – temperatūra, drudzis. Šai vakcīnai vairāk simptomi izpaužas tieši pēc 2. devas, pēc pirmās devas parasti tikai dūriena vieta pasāp, pēc otrās devas var būt temperatūra, galvassāpes un slikta dūša. Nepatīkamās sajūtas pāriet dažu dienu laikā un tām nav ilgtermiņa seku.

 Par iespējamām sadarbības līguma izmaiņām koalīcija lems pēc pašvaldību vēlēšanām, vakar pēc valdošās koalīcijas sanāksmes paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Premjers piedāvājis partneriem pagaidām apturēt sarunas, tās atsākot 7.jūnijā pēc pašvaldību vēlēšanām. Pēc sadarbības sanāksmes sēdes Kariņš mediju pārstāvjiem atzina, ka koalīcijas partneri vienojušies pēc pašvaldību vēlēšanām atvērt sarunas par iespējamām sadarbības līguma izmaiņām un "atsvaidzināt valdības darba plānu". 

Tuvojoties Arktikas Padomes sanāksmei, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien brīdinājis Rietumu valstis nepretendēt uz Arktiku, norādot, ka tā ir Krievijas zeme un teritorija un Krievija ir atbildīga par drošības garantēšanu Arktikas piekrastē. Šis Zemes ziemeļu polārais apgabals, kas globālās sasilšanas ietekmē kļūst pieejamāks, pēdējos gados kļuvis par ģeopolitiskās konkurences vietu starp valstīm, kas veido Arktikas Padomi – ASV, Dāniju, Islandi, Kanādu, Krieviju, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju. Arktikas Padomes ministru tikšanās plānota trešdien un ceturtdien.

Turpinām ziņas

Ceļu pie lasītājiem sācis "Latvijas Avīzes" žurnālista, dzejnieka un publicista, jēkabpilieša Andra Grīnberga atziņu, atskārsmju, dzejoļu krājums “Nemainīgs ir tikai gaišums”. Rakstniece Māra Svīre atzīmē, ka šādu grāmatu nav iespējams sarakstīt, ikdienišķi piesēžoties pie baltas lapas, kuru tagadējos laikos aizvieto dators. Pārdomas, atziņas, atskārsmes un dzejoļi atnāk, piedzimst, piesakās un krājas pamazām. Tāpat kā rakstīta palēnām, tā šī grāmata arī lasāma. Andris Grīnbergs piedāvā katru rindu kopā ar autoru pārdomāt, prātā pārcilāt. Varbūt esot vienisprāt, varbūt iebilstot. 

Portālā Radio1.lv tika veikta aptauja – Ko politiķos vēlētāji vērtē visaugstāk? Aptaujā piedalījās 438 respondenti. Pirmajā vietā ierindojās atbilde – godīgumu un labu reputāciju. Šādu atbildi sniedza 81 respondents jeb 36 procenti aptaujāto. Otrajā vietā bija atbilde – solījumu pildīšana, ko sniedza 77 aptaujas dalībnieki jeb 31 procents, savukārt trešā populārākā atbilde bija – kompetence, šādi atbildēja 61 respondents jeb 13 procenti. Tālākajās vietās attiecīgi ierindojās atbildes – spēja ieklausīties un sadarboties, laba komunikācija ar sabiedrību, ietekme un laba aizmugure un vismazāko atbalstu saņēma politiķa īpašība – izvirzīt tālejošus politiskos mērķus. Noslēdzoties šai aptaujai, portālā Radio1.lv ir atvērta jauna aptauja, kurā lasītāji aicināti atbildēt par kuru no politiskajiem spēkiem balsotu Jēkabpils novada domē, ja vēlēšanas notiktu šodien?

Un vēl

SIA «Jēkabpils siltums» informē, ka tehnisku iemeslu dēļ rīt, 18. maijā no pulksten astoņiem rītā līdz sešiem vakarā Jēkabpilī  no Celtnieku ielas katlumājas netiks piegādāta siltumenerģija ūdens uzsildīšanai. Uzņēmums atvainojas klientiem par sagādātajām neērtībām! 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Pasts izdod pastmarku un aploksni par godu PČ hokejā; Zemgales uzņēmēji aicināti piedalīties biznesa konferencē; un Kādu vasaru prognozē laika vērotājs?

Valsts ir pārmaksājusi par Covid-19 testēšanas pakalpojumiem krīzes sākumposmā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Tāpat Valsts kontrole secinājusi, ka Covid-19 līdzekļiem finansētā valsts pētījumu programma kavējas, turklāt nav skaidrības par rezultātu izmantojumu dzīvē. Revidenti atzīst, ka katras laboratorijas tarifu noteikšanas individuālā pieeja, kas pastāvēja līdz pat augustam, nav veicinājusi piešķirtā valsts finansējuma ekonomisku izmantošanu un valsts par laboratoriju sniegtajiem pakalpojumiem ir pārmaksājusi. Revidentu ieskatā,  veselības dienestam, jau uzsākot sadarbību ar laboratorijām, bija jāpārbauda individuālo tarifu visu izmaksu pamatotība un atbilstība faktiskajiem izdevumiem.

Labklājības ministrija piekrīt Tiesībsarga viedoklim un rosina veikt grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, paredzot vienreizējo 200 eiro pabalstu izmaksāt arī tiem izdienas pensiju saņēmējiem, kuriem ir noteikta invaliditāte. Pabalsta izmaksu plānots uzdot iestādēm, kuras piešķir un izmaksā izdienas pensijas.

Sākoties Pasaules hokeja čempionātam Latvijas galvaspilsētā Rīgā, Latvijas Pasts 21.maijā par godu šim nozīmīgajam sporta notikumam plāno izdot īpašu pastmarku un aploksni. Uz pastmarkas attēlots čempionāta oficiālais talismans – ezis Spiky. Jauno pastmarku un aploksni sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā.

Lielbritānijas galvaspilsētas Londonas Dabas vēstures muzejā izstādīts unikālais meteorīts, kas 28. februārī nokrita pie Glosteršīras apgabala iedzīvotāja Roba Vilkoka mājas. Zinātnieki jau iepriekš konstatēja, ka meteorīts sastāv no oglekļa hondrīta – tumšas vielas, kas saglabājusies nemainīga kopš mūsu Saules sistēmas veidošanās pirms apmēram 4,6 miljardiem gadu. Tāpēc tas var sniegt jaunu informāciju par planētu un to pavadoņu rašanos.   

Vairākos Krievijas reģionos sākušies plaši mežu ugunsgrēki. To galvenais iemesls ir maijam neraksturīgi karstais laiks. Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrija informēja, ka Tjumeņas apgabalā uguns pārņēmis apmēram 60 tūkstošos hektāru meža. Glābēji ne tikai cīnās ar liesmām, bet cenšas veidot stigas, lai novērstu uguns tālāku izplatīšanos. Tikmēr meteorologi brīdinājuši, ka šīs nedēļas vidū vairākos reģionos ir gaidāma temperatūras paaugstināšanās. Vidējā temperatūra Krievijas vidienē un Sibīrijā var sasniegt pat plus 35 grādus pēc Celsija skalas.

Turpinām ziņas

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Zemgales reģiona nodaļa partnerībā ar SIA Ignitis Latvija aicina uzņēmējus līdz 19. maijam pieteikties dalībai biznesa kluba tiešsaistes pasākumā, kas notiks ceturtdien, 20. maijā. Biznesa dienā eksperti runās par uzņēmējiem un uzņēmējdarbībai aktuāliem jautājumiem, kas ietekmēs biznesa vidi: nodokļi, nodokļu izmaiņas un zaļā domāšana. Zemgales Biznesa diena norisināsies "Zoom" platformā. Dalība bezmaksas un tikai ar iepriekšēju reģistrāciju. Saite uz Biznesa dienu atrodama portālā radio1.lv.

Atbilstoši grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas stājās spēkā šī gada 17.aprīlī, par 2021. taksācijas gadam aprēķināto nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma kavējumu netiek aprēķināta nokavējuma nauda, ja maksājums tiek veikts līdz šī gada 31.decembrim. Lai arī kavējuma nauda netiks aprēķināta, Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina ievērot nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus - 17.maijs, 15.jūlijs, 16.augusts un 15.novembris – un norēķināties laikus.

Un vēl

Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs dalījies ar saviem novērojumiem dabā, prognozējot, kādi laikapstākļi varētu būt gaidāmi vasarā. Viņš pauž, ka mūs gaida tradicionāla Latvijas vasara, taču dārzos solās būt labas ražas, kuplas pļavas un būšot labs kartupeļu gads. Arī bitēm būšot daudz bērnu, spietu un medus, jo ap 2. februāri bija sniegotas dienas. Tāpat arī sēnes. Tas norādot, ka jābūt siltai un nokrišņiem bagātai vasarai. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Darbavietā bez masku valkāšanas varēs tikties ne vairāk kā 20 vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši cilvēki; Latvijā tiks dibināta pirmā militārā vidusskola; un Ir izvēlēti 16 ceļu posmi vidējā ātruma kontroles radaru uzstādīšanai

Nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot distancēšanās prasības, darba vietā vai vienā telpā varēs tikties ne vairāk kā 20 cilvēki, kuri ir vakcinēti vai ir pārslimojuši Covid-19, paredz Veselības ministrijas noteikumu grozījumi. Vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušās personas varēs brīvāk pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē, piemēram, darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi un sporta komandas. Visas epidemioloģiskās prasības jāievēro, ja telpā ir kaut viena persona, kuras vakcinēšanās vai pārslimošanas statuss nav zināms. Prasības jāievēro arī ārpus noteiktās telpas jeb koplietošanas telpās.

Tirdzniecības centros varēs darboties veikali ar atsevišķu ārēju ieeju, paredz šodien valdībā atbalstītie Ekonomikas ministrijas piedāvātie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Patlaban spēkā esošais regulējums noteic, ka droša tirdzniecības modeļa ietvaros drīkst darboties visas tirdzniecības vietas, kas atrodas ārpus lielajiem tirdzniecības centriem.

Turpmāk nodarbības, tajā skaitā sporta nodarbības, svaigā gaisā varēs rīkot līdz 20 personām vienā grupā, līdzšinējo 10 personu vietā. Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrija, ārā dabiski ir pietiekama gaisa cirkulācija, kā arī lielāka iespēja ieturēt distanci, tādējādi mācības un nodarbības arī lielākā nekā 10 cilvēku grupā nerada palielinātu risku saslimstībai. Tajā pat laikā, ņemot vērā vidējo izglītojamo skaitu klasē - 20 izglītojamie, izglītības jomā tiek nodrošināta iespēja īstenot izglītības programmas, nedalot klasi atsevišķās grupās.

Valsts policija rosinājusi prokuratūrai apsūdzēt vienu esošo un vienu bijušo Ekonomikas ministrijas amatpersonu par pienākumu nepildīšanu saistībā ar obligātā iepirkuma komponenti jeb OIK. Viena no divām aizdomās turētajām personām patlaban vairs ministrijā nestrādā, bet otra turpina ieņemt amatu šajā institūcijā. 13.maijā lieta nodota Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, kurai drīzumā būs jāizlemj vai personām celt apsūdzību.

Turpinām ziņas

Valdība šodien atbalstīja pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas dibināšanu no 1.jūlija. Tāpat valdība apstiprināja vidusskolas nolikumu. Paredzēts, ka skola nākotnē atradīsies Rudbāržu muižā Skrundas novadā, taču ņemot vērā nepieciešamību muižas remontam un infrastruktūras pielāgošanai, patlaban skola atradīsies Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās. Aizsardzības ministrija cer, ka 2023.gadā skola varēs sākt darbu Rudbāržos. Skolā pirmo 25 kursantu klasi plānots izveidot 2021.gada septembrī. Profesionālās vidusskolas audzēkņiem plānots izmaksāt stipendijas 150 eiro mēnesī. Izglītojamie tiks nodrošināti ar dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un militāro formastērpu.

Jau ziņots, ka valdība jau pērn jūnijā konceptuāli atbalstīja pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās militārās vidusskolas izveidošanu.Skolas izveidi un uzturēšanu finansēs no Aizsardzības ministrijas budžeta.

Izglītības un zinātnes ministrijai piešķirts finansējums 7,2 miljoni eiro, lai divu gadu laikā pašvaldību dibinātās vispārējās izglītības iestādēs nodrošinātu centralizētas mehāniskās ventilācijas izveidi ēkas korpusā un decentralizēto ventilācijas sistēmu izveidi ēkas atsevišķās mācību telpās. To otrdien lēma valdība.  Ņemot vērā Latvijā esošo situāciju, kas saistīta ar Covid-19 izplatību, izglītības process pamatā tiek īstenots attālināti. Viens no iemesliem, kas kavē izglītojamo iespējas atgriezties klātienes mācībās, ir nepietiekama gaisa kvalitāte, ventilēšanas un piespiedu gaisa apmaiņas sistēmu neesamība, jo, piemēram, 219 izglītības iestādēs darbojas tikai dabiskā vai pasīvā ventilācija. Lai nodrošinātu pašvaldību dibinātu vispārējās izglītības skolu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu būvniecību vai ierīkošanu, pašvaldības varēs saņemt valsts budžeta finansējumu 7,2 miljonu eiro apmērā augstas gatavības projektu īstenošanai. 

Un vēl

“Latvijas valsts ceļu” speciālisti ir noteikuši prioritāros ceļu posmus valsts autoceļu tīklā, kuros ierīkos vidējās ātruma kontroles sistēmas. Kopumā identificēti 16 posmi, savukārt precīzs posmu skaits, kuros šo sistēmu ierīkos, būs zināms pēc iepirkuma rezultātu paziņošanas. Zināms, ka šādi posmi atradīsies arī uz Rīga Daugavpils šosejas aiz Aizkraukles, pie Pļaviņām un Jēkabpils.  Teorijā dārgā radaru sistēma ir vienkārša. Šķērsojot konkrēto posmu, kurā tiek mērīts vidējais braukšanas ātrums, viens radars piefiksēs automašīnas numura zīmi un laiku, kad tam pabraukts garām. To pašu darīs otrs radars, posma beigās. Tad sistēma izrēķinās, cik ilgā laikā šķērsots šis posms un vai to iespējams izdarīt, nepārkāpjot maksimāli atļauto braukšanas ātrumu.

Atstājiet komentāru