2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saslimstības ar Covid-19 samazinājumu saista arī vakcinācijas pirmajiem rezultātiem;  Pašvaldību vēlēšanās varēs balsot jebkurā savā vēlēšanu apgabala iecirknī; un Jēkabpilī turpinās būvdarbi uz Daugavas kreisā krasta aizsargdambja.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ceļu remontu defektus sāks novērst maijā beigās; Jēkabpilī pašvaldību vēlēšanās būs iespēja balsot, neizkāpjot no automašīnas; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā aprīlī bijusi zemāka gada inflācija nekā ES vidēji; Jēkabpils zaudē covid drošās pašvaldības statusu; un Sākusies kampaņa - «Ja peldēt, tad droši! Nepārvērties slīkonī».

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saslimstības ar Covid-19 samazinājumu saista arī vakcinācijas pirmajiem rezultātiem;  Pašvaldību vēlēšanās varēs balsot jebkurā savā vēlēšanu apgabala iecirknī; un Jēkabpilī turpinās būvdarbi uz Daugavas kreisā krasta aizsargdambja.

Saslimstība ar Covid-19 šobrīd krītas, jo cilvēki turpina ievērot drošības pasākumus, tomēr ietekme ir arī vakcinācijai un laikapstākļu izmaiņām, valdības sēdē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, vērojams neliels jaunatklāto saslimšanas gadījumu skaita samazinājums par 6,2%. Tomēr eksperts arī vērsa uzmanību uz faktu, ka jau divas nedēļas pieaug saslimstība senioru vecumā virs 65 gadiem vidū. Tas esot skaidrojams ar iepriekšējo saslimstības pieaugumu ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vidū, kuri pēc tam pārnes infekciju līdz senioriem.

Eiropas Parlaments ir apstiprinājis 17,5 miljardu eiro finansējumu pārejas uz klimatneitralitāti seku mazināšanai jeb Taisnīgas pārkārtošanās fondam. Galvenie saņēmēji būs vismazāk attīstītie reģioni, tālākie reģioni un salas. Finansējuma nosacījums – apņemšanās panākt klimatneitralitāti līdz 2050. gadam. Dotācijas nepiešķirs ieguldījumiem atkritumu sadedzināšanas un fosilā kurināmā jomā. Fondu veido 7,5 miljardi eiro no 2021.-2027. gada daudzgadu budžeta un papildu 10 miljardi eiro no ES Atveseļošanas instrumenta. Lai projekti varētu saņemt finansējumu, tajos jāpievēršas ekonomikas dažādošanai, ekonomikas pārveidei vai darbvietu radīšanai vai tiem Eiropā jāveicina pāreja uz ilgtspējīgu, klimatneitrālu aprites ekonomiku.

Inčukalna gudrona dīķi nav vienīgā vieta, kurai bijusi nepieciešama sanācija –  tādu vietu Latvijā ir ap desmit.  Viena no tām ir Aizkrauklē, bijušās dzelzsbetona izstrādājumu rūpnīcas teritorijā. Lai arī tur  zaļo koki un zied puķes, zemes dzīlēs tur tomēr slēpjas bumba ar laika degli. Tiešā Pļaviņu HES tuvumā  pazemē ir diezgan liels naftas produktu un mazuta daudzums. Šobrīd novērtētais daudzums ir 260 tonnas dažādu naftas atkritumu, galvenokārt, mazuts, bet būtiskākais ir tas, ka šis piesārņojums ir 10 – 12 metru dziļumā un šie peldošie naftas produkti var iekļūt Daugavā.  Piesārņojums radies no rūpnīcā esošās katlu mājas. Eksperti spriež, lai teritoriju attīrītu no piesārņojuma gruntsūdeņos un iežos, sanācija būs nepieciešama vismaz 7 hektāru platībā. Aizkraukles naftas atkritumu sanācijas darbi rūpnīcas teritorijā Valsts vides dienestā šobrīd ir prioritāte.

Turpinām ziņas

Gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, 5. jūnijā, vēlētāji varēs balsot jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī, kā balsošanas dokumentu izmantojot gan pasi, gan personas apliecību. Vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos pirmo reizi tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs. Iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks ar viedierīci noskenēs vēlētāja pases  vai personas apliecības svītrkodu vai QR kodu, un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un vēlētāju reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Sistēmā balsotājs tiks atzīmēts elektroniskajā vēlētāju sarakstā, savukārt iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs papīra balsotāju sarakstā, kur vēlētājam būs jāparakstās par vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu zīmju saņemšanu.

Pēc tam, kad izvēle izdarīta, vēlētājam anonīmā vēlēšanu aploksne ar balsojumu būs jāievieto reģistrācijas aploksnē, kuru jānodod iecirkņa darbiniekam pie vēlēšanu kastes, kurš to apzīmogos ar iecirkņa zīmogu un iemetīs vēlēšanu urnā.

Pašvaldību vēlēšanās katras pašvaldības administratīvā teritorija veido atsevišķu vēlēšanu apgabalu. Jēkabpils novada jaunā administratīvajās teritorija, kuru veido Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes novadi un Jēkabpils pilsēta, ir viens vēlēšanu apgabals, un šī novada vēlētāji var balsot jebkurā sev tuvākajā iecirknī vēlēšanu apgabala robežās.

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks pašvaldību vēlēšanu dienā, 5.jūnijā,  būs no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Vēlētāji var izmantot arī iespēju nobalsot iepriekš - pirmdien, 31. maijā, no pulksten 16 līdz 20, ceturtdien, 3. jūnijā, no pulksten 9 līdz 16 un piektdien, 4. jūnijā, no pulksten 13 līdz 20. Savukārt 1. un 2. Jūnijā vēlēšanu iecirkņos nebūs iespēja nobalsot iepriekš, šajās dienās pieņems iesniegumus izbraukuma balsošanai mājās vēlēšanu dienā. Ja vēlētājs jūtas slims, ir mājas karantīnā vai pašizolācijā, jāpiesaka balsošana savā atrašanās vietā.

Un vēl

Jēkabpilī zem Daugavas tilta turpinās Daugavas kreisā krasta aizsargdambju pārbūve. Jau ziņots, ka projekta laikā paredzēts veikt Daugavas kreisā krasta aizsargdambju savienošanu zem tilta, izveidojot uzbērumu ar atbalsta sienu, kurš tiek labiekārtots ar betona bruģa segumu gājēju un velosipēdistu pārvietošanās iespēju nodrošināšanai. Lai savietotu esošo dambi ar pārbūvējamo nepieciešams demontēt esošu atbalstsienas posmu, demontēt esošu bruģakmeni un asfaltbetonu. Projektā paredzēts izbūvēt atbalstsienu ar cinkotām tērauda aizsargmargām visā dambja pārbūves posm, kā arī ieklāt betona bruģakmens segumu un šķembu nomali. Būvdarbus veic SIA "RR Nord", darbu izmaksas – 103 tūkstoši 194 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ceļu remontu defektus sāks novērst maijā beigās; Jēkabpilī pašvaldību vēlēšanās būs iespēja balsot, neizkāpjot no automašīnas; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Pagājušajā nedēļā pirmo reizi pārkāpts 100 tūkstoši pret Covid-19  vakcinētu cilvēku slieksnis – saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem vakcinēti 102 tūkstoši 35 iedzīvotāji. Ar vismaz vienu vakcīnas pret Covid-19 devu sapotēto iedzīvotāju īpatsvars Latvijā pārsniedzis 21%, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Maija beigās plānots sākt defektu novēršanu reģionālo autoceļu posmos, kur pērn seguma atjaunošana notika, pielietojot virsmas apstrādes metodi. Intensīvākie defektu novēršanas darbi notiks jūnijā un jūlijā, piemērotos laika apstākļos. Defektus būvnieki labos par saviem līdzekļiem. Defekti konstatēti kopumā 38 objektos no 82. Darbus tajos ir veikuši būvnieki "CBS Igate", "Strabag", "8 CBR", "Saldus ceļinieks" un "CBF Binders". 

Attālinātie dziesmu svētki e-formātā nav nekādi svētki, un bērniem nevajag atņemt šos svētkus, tāpēc – ja šogad tie nevar notikt klātienē, būtu jāpieņem lēmums par to pārcelšanu uz nākamo gadu, Latvijas televīzijai sacīja premjers Krišjānis Kariņš. E-svētki nav tādi svētki, ko bērni būtu pelnījuši, uzskata premjers. Viņš pieļāva, ka tas, kas valdībai būtu jāizdara – jālemj, ka šogad pandēmijas dēļ svētki nevar notikt. 

Vakar vakarā Jēkabpils brigādes ugunsdzēsēji glābēji devās uz Salas novada Salas pagastu, kur bija noticis smags ceļu satiksmes negadījums. Ar hidraulisko instrumentu palīdzību glābēji atbrīvoja divus cietušos, kuri bija iesprostoti divās vieglajās automašīnās un nodeva viņus Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Pēc tam tika sakārtota ceļa braucamā daļa. Darbs notikuma vietā noslēdzās pēc gandrīz piecām stundām. Pagājušajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 31 izsaukumu –  trīs uz ugunsgrēku dzēšanu, 18 uz glābšanas darbiem, bet desmit izsaukumi bija maldinājumi.

Turpinām ziņas

Lai šī gada pašvaldības domes vēlēšanās ievērotu Covid-19 infekcijas novēršanas pasākumus, vienlaikus nodrošinot vēlētājiem ērtas balsošanas iespējas, Jēkabpils novada  pašvaldības vēlēšanu komisija nolēmusi par vēlēšanu iecirkņa papildu telpas izveidošanu speciāli iekārtotā publiski pieejamā vietā ārtelpās, kur vēlētāji VAR IEBRAUKT AR TRANSPORTLĪDZEKĻIEM. Šādas balsošanas vietas Jēkabpils pilsētā būs: pie tautas nama un Jēkabpils sporta halles. Ārtelpu balsošanas vietas būs atvērtas vēlētājiem ar transportlīdzekli tikai vēlēšanu dienā 5.jūnijā no pulksten septiņiem līdz sešiem vakarā. Par balsošanas kārtība ārtelpu balsošanas vietā plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu un regulāru fizisko aktivitāti pilsētas iedzīvotājiem vecumā no 54 līdz 63 gadiem, iedzīvotāji aicināti pieteikties jaunajam vingrošanas nodarbību ciklam, kas tiek uzsākts šodien, 19. maijā projekta „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī”. Pasākuma mērķis – organizēt vingrošanas nodarbību ciklus grupās pieaugušajiem Jēkabpils iedzīvotājiem. Nodarbības vadīs sertificēta fizioterapeite Aleksandra Krūmiņa. Iedzīvotāji minētajā vecuma grupā aicināti pieteikties, zvanot vai sūtot sms uz tālruni 28748559. 

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē līs mazāk, bet brīvdienās īslaicīgi uzlīs visā Latvijā, liecina prognozes. Ceturtdiena un piektdiena lielākajā Latvijas daļā paies bez lietus, izņēmums būs galējie valsts austrumi – Krievijas un Baltkrievijas pierobeža, kur ceturtdien un vēl nakts uz piektdienu sākumā līs ilgstoši un brīžiem stipri. Brīvdienās īslaicīgs lietus gaidāms visā Latvijā, vietām arī stiprākas lietusgāzes ar pērkona negaisu, taču bieži parādīsies arī saule. Minimālā gaisa temperatūra atlikušajās šīs nedēļas naktīs būs +5..+10 grādi, piektdienas agrā rītā vietām Vidzemē līdz +2..+4 grādiem, savukārt pēcpusdienās pārsvarā +13..+18 grādus silts.

Arī nākamajā darba nedēļā laiks saglabāsies nepastāvīgs – saulainus un siltus brīžus bieži nomainīs lietavas un vēsums.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā aprīlī bijusi zemāka gada inflācija nekā ES vidēji; Jēkabpils zaudē covid drošās pašvaldības statusu; un Sākusies kampaņa - «Ja peldēt, tad droši! Nepārvērties slīkonī».

Dziesmu un deju svētku padome lēmusi atbalstīt 12to Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi un procesa pabeigšanu 2021. gadā, īstenojot e-dziesmusvētku konceptu ar nosacījumu, ka tiek ievērots brīvprātības princips dalībai svētkos un ievēroti visi valstī noteiktie konkrētā brīža epidemioloģiskie nosacījumi. Plānots, ka svētku kopējo programmu veidos 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Pamatā norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās.

Latvijā aprīlī bijusi zemāka gada inflācija jeb vispārējs cenu kāpums nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina trešdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Gada inflācija Latvijā, tāpat kā Nīderlandē un Slovākijā, aprīlī bijusi 1,7%. Augstākā inflācija pagājušajā mēnesī bijusi Ungārijā  - 5,2%. Igaunijā, tāpat kā Francijā, gada inflācija bijusi 1,6%. Aprīlī salīdzinājumā ar 2020.gada ceturto mēnesi inflācija reģistrēta visās ES dalībvalstīs, izņemot Grieķiju un Portugāli. Latvijā salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas aprīlī pieaugušas par 0,9%, Lietuvā tās mēneša izteiksmē palielinājušās par 1%, bet Igaunijā - par 0,4%. 

Vakar vakarā Salas novadā notika smags ceļu satiksmes negadījums, kurā cieta trīs cilvēki, bet viens gāja bojā. Kā liecina policijas informācija, 1992. gadā dzimis vīrietis Salas novadā vadīja automašīnu „Volkswagen Golf” un, apdzenot pret kalnu vairākas automašīnas, izraisīja frontālu sadursmi ar pretī braucošo automašīnu „Volvo V70”. Ceļu satiksmes negadījumā tika sabojāts arī kravas transportlīdzeklis „Volvo FH”. Automašīnas „Volkswagen Golf” vadītājs un pasažieris, 2004.gadā dzimis jaunietis, guva traumas un tika nogādāti ārstniecības iestādē. Automašīnas „Volvo V70” vadītājs, dzimis 1978.gadā, guva traumas un tika nogādāts ārstniecības iestādē, bet 1952. gadā dzimis pasažieris mira notikuma vietā. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess un nozīmētas ekspertīzes. Notikušajam ir aculiecinieki.  

Jau ziņots, ka satiksmes negadījuma vietā vairāk kā piecas stundas strādāja glābšanas dienests, atbrīvojot cilvēkus no avarējušā transporta un sakārtojot brauktuvi.

Valsts policija atkārtoti aicina neapdraudēt sevi, savus līdzbraucējus un citus satiksmes dalībniekus, kā arī atgādinām, ka par agresīvas braukšanas upuri reti kļūst tikai viens cilvēks un, nevērīgi izturoties pret ceļu satiksmes drošības noteikumiem, sekas var būt traģiskas.

Turpinām ziņas

Eiropas Savienības dalībvalstis šodien vienojušās atvērt bloka robežas cilvēkiem, kas varēs apliecināt, ka ir pabeiguši vakcinācijas procesu, izmantojot ES apstiprinātu Covid-19 vakcīnu. Diplomāti arī vienojās pacelt jauno Covid-19 gadījumu latiņu, kas valstij jāpārsniedz, pirms tā var tikt atzīta par nedrošu valsti. Tas nozīmē, ka palielināsies to valstu skaits, no kurām atļauts ieceļot ES. Plānots, ka ES dalībvalstu ministri jaunos noteikumus apstiprinās piektdien.

Covid-19 izplatības rādītāji 33 pašvaldībā pieļauj mācību procesa īstenošanu klātienē izglītības iestāžu 1.–6. un 12. klasē, kā arī rotācijas kārtībā 7.–9. un 10.–11. klasē, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Jaunais pašvaldību saraksts stāsies spēkā pirmdien, 24. maijā. Atšķirībā no šīs nedēļas klātienes mācības vairs nevarēs rīkot Jēkabpils pilsētā, palielinoties saslimstībai ar Covid-19, Jēkabpils pēc vairāk kā meneša noturēšanās, izkrīt no covid drošo pašvaldību saraksta. Savukārt sarakstu papildina un klātienes mācības varēs rīkot Aglonas un Krustpils novados. Joprojām sarakstā noturas Līvānu, Aknīstes un Salas novadi. 

Un vēl

Lai veicinātu drošu atpūtu pie ūdens un mazinātu traģisko statistiku, biedrība “Peldēt droši” uzsāk kampaņu “Ja peldēt, tad droši! Nepārvērties slīkonī”. Izmantojot īpaši radītu animācijas īsfilmu, eksperti aicina nepeldēt vienatnē, alkohola reibumā, kā arī izvēlēties drošu peldvietu. Statistika rāda, ka 80 % no visiem noslīkušajiem ir vīrieši, tas skaidrojams ar pārgalvīgu rīcību, savu spēju pārvērtēšanu, kā arī atrašanos alkohola reibumā.

Atstājiet komentāru