2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No 1.jūnija pret Covid-19 vakcinētie un izslimojušie varēs klātienē vērot hokeja čempionāta spēles; Jēkabpilī pašreizējo ielu apgaismojumu nomainīs pret LED lampām; un Ieviesīs valsts stipendiju studējošajiem no daudzbērnu ģimenēm.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Redz iespēju palielināt Covid-19 potēšanas tempus; Cik ilgs laiks nepieciešams, lai muzeji varētu atgūt ierasto darba ritmu? un Kad sāksies silts un sauss laiks? 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saslimstības ar Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā noslīdējis zem 300 robežas; Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei; un Kāds ir Latvijas iedzīvotāju vecuma īpatsvars?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No 1.jūnija pret Covid-19 vakcinētie un izslimojušie varēs klātienē vērot hokeja čempionāta spēles; Jēkabpilī pašreizējo ielu apgaismojumu nomainīs pret LED lampām; un Ieviesīs valsts stipendiju studējošajiem no daudzbērnu ģimenēm.

No 1. jūnija Rīgā notiekošā pasaules hokeja čempionāta spēlēs drīkstēs piedalīties pret Covid-19 vakcinētie un Covid-19 izslimojušie skatītāji. Tas nozīmē, ka skatītāji varēs būt klāt pēdējā Latvijas izlases grupu turnīra spēlē pret Vāciju, kā arī izslēgšanas spēlēs. Biļetes būs personalizētas, un tās būs derīgas tikai uzrādot personu apliecinošu dokumentu un digitālo Covid-19 sertifikātu.

Nākamnedēļ ražotājs apstiprinājis apjomīgu “AstraZeneca” Covid-19  vakcīnu piegādi, līdz ar to var izbeigt spekulācijas, ka to varētu pietrūkt visām nepieciešamajām otrajām devām. Nākamnedēļ Latvijai piegādās vairāk nekā 50 tūkstoši vakcīnu.

Ministru kabinets apstiprināja Satiksmes ministrijas papildus pieprasīto finansējumu 13 miljoni 28 tūkstoši 675 eiro apmērā no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", lai kompensētu zaudējumus reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem, kas radušies sakarā ar ārkārtējās situācijas noteiktajiem drošības un sociālās distancēšanās pasākumiem sabiedriskajā transportā.  Finansējums piešķirts, lai kompensētu reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem nesegtos zaudējumus 2020. gadā un radušos zaudējumus sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu. 

Par spīti Latvijas valdības lēmumam liegt Baltkrievijā reģistrētiem aviopārvadātājiem ielidot Latvijas gaisa telpā, ceturtdien Latvijas gaisa telpu šķērsojis lidsabiedrības "Belavia" reiss Minska-Tallina. Kā aģentūrai LETA skaidroja Civilās aviācijas aģentūras pārstāvis Aivis Vincevs, aģentūra vakar precizējusi iepriekš izdoto aeronavigācijas informācijas paziņojumu, turpmāk liedzot Baltkrievijā reģistrētu aviosabiedrību gaisa kuģiem izmantot Latvijas gaisa telpu pārlidojumiem arī uz citiem galamērķiem. Baltkrievijā reģistrētās aviosabiedrības Latvijas gaisa telpu var izmantot tikai ārkārtas gadījumos.

Turpinām ziņas 

Vakar, pēc Jēkabpils pilsētas pašvaldības iniciatīvas, bija plānota ielu seguma kvalitātes pārbaude Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā – Atmodas, Dūmu un Kadiķu ielās. Kā informēja Jēkabpils domes vadība, paraugu ņemšana tiek veikta pēc viena no deputātiem pieprasījuma un arī tāpēc, ka, pēc pašvaldības uzstādījuma, pēdējos divos gados līdzīgas pārbaudes notikušas arī citos pilsētas ielu un ceļu būvobjektos - gan jaunos, gan pēc rekonstrukcijas. Taču plānotie darbi nenotika, jo uzņēmuma darbinieki, kas bija ieradušies, lai paņemtu paraugus no Bebru mikrorajona ielām, izceļot no automašīnas iekārtu šo darbu veikšanai, nejauši to sabojāja. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka pašvaldība šogad plāno īstenot projektu, kas paredz pašreizējā ielu apgaismojuma nomaiņu visā pilsētā pret LED lampām. Šobrīd pilsētas lielākā daļa ielu apgaismojuma gaismekļu ir novecojusi, neefektīva un patērē daudz elektroenerģijas. Iepirkumā uzvarēja SIA “RCG Lighthous”. Līgums paredz, ka uzņēmums, kas uzstāda efektīvākas LED lampas, no summas, kas ieekonomēta uz lampu efektivitātes rēķina, saņems 298 tūkstoši 669 eiro. Kopumā paredzēts pilsētā nomainīt  tūkstoš 903 gaismekļus. 

Un vēl

Pirmo reizi pēc valsts neatkarības atjaunošanas plānots ieviest jaunu stipendiju fondu pēc sociāliem kritērijiem, lai atbalstītu daudzbērnu ģimeņu bērnu studijas. Izglītības ministrija paziņojumā medijiem informēja, ka piedāvāts sākt šo programmu tiem jauniešiem, kuri sāks studijas 2021. gada rudens semestrī pamatstudiju līmenī - koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē. Plānots, ka uz sociālo stipendiju varēs pretendēt daudzbērnu ģimeņu jaunieši līdz 25 gadu vecumam – valsts, privātajās augstskolās un koledžās gan budžeta, gan maksas vietās studējošie. Stipendijas – 160 eiro apmērā vienam studentam mēnesī - plānots izmaksāt jau šā gada rudenī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Redz iespēju palielināt Covid-19 potēšanas tempus; Cik ilgs laiks nepieciešams, lai muzeji varētu atgūt ierasto darba ritmu? un Kad sāksies silts un sauss laiks? 

Vakcinētāji redz iespēju palielināt potēšanas pret Covid-19 tempu, ja iedzīvotāji izrādīs par to lielāku interesi, šorīt intervijā Latvijas Televīzijai norādīja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas daļas vadītāja Ieva Stūre. Viņa atgādināja, ka divas nedēļas vakcinācijas temps Latvijā pārsniedzis 100 tūkstoši potēšanas epizožu nedēļā, tomēr vakcinācijas jaudu ir iespējams kāpināt, tā kā pieaugošās vakcīnu piegādes to pieļaus. Vakcinācijas tempa kāpināšana turpmāk atkarīga no iedzīvotāju pieteikšanās potes saņemšanai.

Saeimas opozīcijas deputāti vērsušies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa ar lūgumu reaģēt uz Valsts kontroles revīzijā atklātajiem trūkumiem Labklājības ministrijas darbā ar sociālās aprūpes centriem Covid-19 uzliesmojuma laikā un pieprasīt labklājības ministres Ramonas Petravičas demisiju. Vēstules autors ir Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs, un sūtījumu premjeram parakstījuši 20 parlamentārieši no partijas "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienības.

Ieviešot jaunas ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju, tās visvairāk izjutīs tranzīta un loģistikas joma, turklāt gan pašā Baltkrievijā, gan arī tās kaimiņvalstīs. To Latvijas Radio intervijā akcentēja Latvijas vēstnieks Einārs Semanis, kuram nedēļas sākumā bija jāpamet Baltkrievija. Viņš atzīmēja, ka Latvijas diplomāti nav ievietoti Baltkrievijas melnajā sarakstā, kas dod cerības, – abu valstu attiecību normalizēšanās gadījumā diplomāti varētu atgriezties vēstniecībās.

Izsolē Bukarestē vakar pārdota lidmašīna, kas savulaik bija kādreizējā Rumānijas komunistiskā diktatora Nikolajes Čaušesku flotē. Reaktīvā lidmašīna "Rombac 1-11", kas būvēta 1986.gadā Rumānijā pēc Lielbritānijas kompānijas "British Aircraft Corporation" licences, pārdota par 120 tūkstoši eiro. Tās sākumcena bija 25 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Lai muzeji varētu atgriezties pirmskrīzes stāvoklī, būs nepieciešami vairāki gadi, norāda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Viņa uzsver, ka muzeji Covid-19 ierobežojumu laikā ir pierādījuši sevi kā relatīvi drošu vietu, tāpēc tiem vairs nevajadzētu realizēt darbības pilotprojektus. Lāce akcentēja, ka nelielu sarūgtinājumu rada apstāklis, ka ar kultūras vietu atvēršanu nav bijis tik lielas steigas kā ar hokeja jautājumu. 

Rīt notiks kristīgās kultūras notikums baznīcu nakts 2021, kurā šogad piedalīsies arī Lūznavas muižas kapela, atverot durvis apmeklētājiem no desmitiem rītā līdz pat deviņiem vakarā. Apmeklējot kapelu, interesenti varēs apskatīt arī Rēzeknes novada sakrālajam mantojumam veltītus mākslinieces Viktorijas Grappas akvareļus, kas pārtapuši pastkaršu sērijā. Projektā tapa 20 akvareļi, no kuriem 16 pārtapa pastkartēs. To, kurus dievnamu akvareļus veidos kā pastkartes, ikviens varēja noteikt, balsojot sociālajos tīklos. 

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā paaugstināsies gaisa temperatūra - nedēļas nogalē tā var sasniegt +27 grādus, liecina sinoptiķu prognozes. Līdz jaunās nedēļas sākumam gaisa temperatūra saglabāsies zem normas. Brīvdienās, 29. un 30.maijā, pūtīs dzestrs ziemeļvējš un temperatūra nepārsniegs +13..+18 grādus. Sestdien vietām īslaicīgi līs, svētdien nav gaidāmi nokrišņi, mākoņu daudzums būs mainīgs. Aukstākā nakts, iespējams, būs nakts no svētdienas uz pirmdienu, kad valsts lielākajā daļā gaiss atdzisīs līdz +1..+6 grādiem, zāles virskārtā vietām gaidāma salna. Nākamnedēļ spīdēs saule, debesis brīžiem aizklās mākoņi un vietām uzlīs, iespējams pērkona negaiss. Gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies, līdz nedēļas nogalē tā var sasniegt +27 grādus.

Vairākās upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Ceļoties ūdens līmenim Zemgales upēs, vietām applūdušas palienes. Mēmeles pietekā Viesītē pie Sudrabkalniem ūdens līmenis pēdējā nedēļā kāpis par aptuveni metru, sasniedzot augstāko atzīmi kopš 2018.gada pavasara. Neliels ūdens līmeņa kāpums turpinās Aiviekstē. Pie Aiviekstes HES ūdens līmenis ir augstākais kopš šā gada marta sākuma. Daugavā ūdens līmenis pakāpeniski pazeminās. Tuvākajās dienās būs maz nokrišņu, nākamnedēļ visā Latvijā gaidāma ūdens līmeņa pazemināšanās.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saslimstības ar Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā noslīdējis zem 300 robežas; Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei; un Kāds ir Latvijas iedzīvotāju vecuma īpatsvars?

Ceturtdien Latvijā atklāti 354 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi un ziņots par četru saslimušo nāvi. Saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ceturtdien ir sarucis līdz 291,4 gadījumiem, kas ir zemākais rādītājs kopš pagājušā gada 24.novembra (282,5). Kumulatīvā rādītāja visai strauja samazināšanās Latvijā ir vērojama kopš 19.maija.

Ja nākamnedēļ pašvaldību vēlēšanu laikā pie balsošanas iecirkņiem veidosies rindas, tad vēlētājiem rindā vajadzētu stāvēt ārpus iecirkņa svaigā gaisā, kur nav tik liels inficēšanās ar Covid-19 risks, šodien preses konferencē norādīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa. Kā skaidroja CVK vadītāja, ņemot vērā noteikto maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu iecirknī, rindu veidošanās lielāka iespēja ir valstspilsētu populārākajos iecirkņos. Vēlēšanās varēs balsot konkrētās pašvaldības jebkurā iecirknī un aktivitāte iecirkņos tradicionāli ir atkarīga no to popularitātes, un ir liela varbūtība, ka populārākajos iecirkņos dienas vidū 5.jūnijā var veidoties rindas.

Pamatojoties uz Valsts drošības dienesta piemēroto drošības līdzekli, Valsts policija no pienākumu pildīšanas atstādinās aizdomās turēto Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieku Andreju Sozinovu. Jau ziņots, ka drošības dienests 24.maijā sācis kriminālprocesu saistībā ar aizdomām par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros un izvairīšanos valsts amatpersonas deklarācijā norādīt ziņas par mantu vai citiem ienākumiem lielos apmēros.

Covid-19 pandēmijas laiks gluži kā daudzās citās pasaules valstīs arī Austrālijā ir vairojis alkoholisko dzērienu patēriņu. Bet tagad sāk parādīties jauna tendence – cilvēki izvēlas dzērienus, kas izskatās un garšo kā ierasts, bet nav apreibinoši. Pirmais šāds bezalkoholisko dzērienu bārs ir atvērts Melburnā, kur, kā saka bāra īpašnieks, apmeklētāji nemaz nejutīšot lielu atšķirību. Atmosfēra esot atbrīvojoša, kokteiļi tiek jaukti tāpat, un piedāvājumā ir gan vīns, gan alus,  tiesa – bez alkohola.

Turpinām ziņas

Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, bet Inčukalna pagasta iekļaušana Siguldas novadā, Garkalnes pagasta un Vangažu pilsētas iekļaušana Ropažu novadā valsts pamatlikumam atbilst. Šonedēļ Satversmes tiesa rakstveida procesā izskatīja vēl vienu lietu, kurā apvienoti pieteikumi no 14 pašvaldībām, tajā skaitā arī Salas un Jaunjelgavas. Tiesas nolēmums sagaidāms līdz jūnija beigām. Līdz ar to Satversmes tiesa būs lēmusi par visiem pašvaldību iesniegumiem saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu.

Ir noslēgusies SIA “Jēkabpils autobusu parks”  sabiedriskā transporta pasažieru aptauju. Gan elektroniski, gan telefonintervijās tika  aptaujāti 109 respondenti. Aptaujā noskaidrots, ka 93 jeb 85% aptaujāto atbalsta izmaiņas maršrutos. Visvairāk – 52 respondenti jeb 31 procents atzīmēja, ka vēlas sabiedriskā transporta nodrošinājumu uz Mežaparku ne tikai vasarā, bet visu gadu, jo tā ir laba vieta brīvā laika pavadīšanai sportojot, zvejojot vai vienkārši baudot dabu. Plašāk par aptaujas rezultātiem un pasažieru vēlmēm, lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

2021. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 miljons un 893 tūkstoši iedzīvotāju – par 14,5 tūkstošiem mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes tautas skaitīšanas dati. Iedzīvotāju skaita samazinājums pēdējā gada laikā pielīdzināms pašreizējam Cēsu iedzīvotāju skaitam. Iedzīvotāju skaits pērn saruka straujāk – par 0,76 % salīdzinājumā ar 0,64 % gadu iepriekš. Pēdējos četros gados negatīvais dabiskais pieaugums būtiski pārsniedz negatīvo migrācijas plūsmu starpību. Kopš iepriekšējās tautas skaitīšanas 2011. gadā, kad iedzīvotāji tika apsekoti savās dzīvesvietās, to skaits samazinājies par 177 tūkstošiem. Aptuveni tāds ir iedzīvotāju skaits trīs lielajās pilsētās kopā – Daugavpilī, Liepājā un Rēzeknē.

Atstājiet komentāru