2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmajā dienā izsniegti aptuveni 82 tūkstoši digitālie Covid-19 vakcinācijas sertifikāti; Austrumu slimnīcā pusotru gadu vecai meitenītei veic unikālu operāciju; un Rīgas Dzemdību namā pasaulē nākuši trīnīši

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk koalīcija strādās bez partijas "KPV LV", Jēkabpilī Bebru ielas mikrorajonā veikti kontrolurbumi asfalta kvalitātes pārbaudei; un Arī šovasar uz Radžu ūdenskrātuvi kursēs maršruta autobuss.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēju organizācijas Saeimai prasa atlikt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu; Augu šķirņu autortiesību jomā Latvijā aizvien ir uzraudzības sistēmas trūkumi; un Kāds bijis maijs sinoptiķu vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmajā dienā izsniegti aptuveni 82 tūkstoši digitālie Covid-19 vakcinācijas sertifikāti; Austrumu slimnīcā pusotru gadu vecai meitenītei veic unikālu operāciju; un Rīgas Dzemdību namā pasaulē nākuši trīnīši

Pirmajā dienā kopš Latvijā sāk darboties nacionālā mēroga digitālā vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāta platforma līdz pēcpusdienai tajā bija izveidoti aptuveni 82 tūkstoši sertifikāti, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja Nacionālais veselības dienests. Vienlaikus vairāk nekā 72 tūkstoši no izveidoto sertifikātu kopskaita bijuši par vakcināciju.

Noslēdzoties mācību gadam, Slimību profilakses un kontroles centram līdz augusta beigām vairs nebūs pienākums publicēt epidemioloģiski drošo pašvaldību sarakstu, vakar lēma Ministru kabinetā. Jau ziņots, ka 31.maijā noslēdzās mācību gads 1.-11.klašu skolēniem.

Sakarā ar noteiktajām prasībām neatbilstošu veselības stāvokli Valsts policijas dienestu nolēmis pamest no pienākumu pildīšanas atstādinātais aizdomās turētais Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Andrejs Sozinovs. Vakar bija viņa pēdējā darba diena dienestā. Policijā viņš strādāja aptuveni 29 gadus.

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka Varakļānu novads pašlaik paliks kā atsevišķa pašvaldība. Tāpat noteikts, ka Ministru kabinetam līdz 2022.gada 1.janvārim būs jāiesniedz Saeimai priekšlikumi attiecībā uz Varakļānu novada administratīvo teritoriju. Šāds izvērtējums būs jāsniedz atbilstoši Saeimas jau noteiktajam administratīvi teritoriālās reformas mērķim. 

Saeima vakar pieņēma “Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlēšanu”  likumu, kas paredz šajos novados pašvaldību vēlēšanas pārcelt uz šī gada 11. septembri. Vienlaikus likumā noteikts, ka iepriekš apturētās pašvaldību vēlēšanas Madonas novadā, tomēr notiks šī gada 5. jūnijā. 

Turpinām ziņas

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā šī gada aprīlī pirmoreiz tik mazam - pusotru gadu vecam bērnam tika veikta labās rokas rādītājpirksta naga falangas amputētās daļas replantācijas operācija. Stacionāra "Gaiļezers" Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas plastikas ķirurgs Ervins Lavrinovičs neslēpj, ka vislielākais gandarījums par šo operāciju slēpjas tajā, ka, pacientei pieaugot, viņai nebūs pat nojausma par pagātnē gūtu tik nopietnu savainojumu. Veiksmīgā operācija noritēja trīs stundas.

Maijā piemājas dīķos noslīkuši divi bērni, kam nebija vēl pat divi gadiņi. Trešajā gadījumā tikpat mazu bērnu pēc nelaimes ūdenī izdevās izglābt. Mediķi un glābēji atgādina – bērni ir jāpieskata ik mirkli, jo nelaimei pietiek ar sekundēm. Mediķi uzsver – pat ja slīcēju izglābj un pat ja bērns zem ūdens bijis īsu laika sprīdi, tas vienalga atstāj nopietnas neiroloģiskas sekas. Glābēji norāda – arī piepūšamos baseinos bērni drīkst plunčāties tikai kopā vecākiem. Bet piemājas dīķi ieteicams apjozt ar sētu.

Un vēl

Jau otro gadu pēc kārtas Rīgas Dzemdību namā jūnijā piedzimst trīnīši. Visi vakar, 1.jūnijā jaundzimušie ir puikas, un tie nāca pasaulē rīdzinieku Jeļenas un Viktora ģimenes dzemdībās. Kā norāda Rīgas Dzemdību namā, jaundzimušie pasaulē ieradās ar divu minūšu intervālu. Šobrīd jaunie vecāki jūtas labi un domā vārdus mazajiem puikām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk koalīcija strādās bez partijas "KPV LV", Jēkabpilī Bebru ielas mikrorajonā veikti kontrolurbumi asfalta kvalitātes pārbaudei; un Arī šovasar uz Radžu ūdenskrātuvi kursēs maršruta autobuss.

Turpmāk koalīcija strādās bez partijas "KPV LV", šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Premjers paziņoja, ka, "KPV LV" pārtraucot dalību koalīcijā, šīs partijas pārraudzībā esošajiem ministru amatiem izvirzīs Mariju Golubevu no attīstībai/Par, Gati Eglīti no JKP, Jāni Vitenbergu no Nacionālās apvienības, bet izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas vietā stāsies Anita Muižniece no tās pašas politiskās partijas - JKP. Par Šuplinskas nomaiņu Kariņš sacīja, ka arī tā bijusi "partiju vienošanās". Līdz šim "KPV LV" valdībā pārstāvēja divi ministri - iekšlietu ministrs Sandris Ģirģens un labklājības ministre Ramona Petraviča. Vitenbergs tiks atkārtoti iecelts ekonomikas ministra amatā, Golubeva tiks iecelta par iekšlietu ministri, bet Eglītis - par labklājības ministru.

Saistībā ar traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā, meklēšanā izsludinātais uzņēmējs Ernests Rieksts ir sazinājies ar Valsts policiju, taču policijā nekomentē, vai viņš sadarbojas ar izmeklētājiem. Policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA apliecināja, ka Rieksts patlaban komunicē ar policiju, taču patlaban netiek komentēts, vai uzņēmēju ir izdevies nopratināt klātienē. Tāpat policijā nekomentēja, vai Rieksts atrodas ārzemēs vai Latvijā.

Daži cilvēki ir jautājuši, vai varu nokārtot “fiktīvu vakcināciju”, stāsta Ādažos praktizējošā ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava. Iespējamā motivācija šādiem pošu pretiniekiem var būt dažāda – no “darba devējs pieprasa” līdz iespējai ceļot bez Covid-19 testiem. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs saņem signālus par iespējamo interesi par potēšanas sertifikātu viltošanu. Ģimenes ārstu asociācijās uzskata, ka tas ir neiedomājami.  Par šādiem gadījumiem KNAB aicina ziņot pa diennakts uzticības tālruni 80002070, sūtot informāciju elektroniski uz knab@knab.gov.lv vai mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB”.

Irānas karaflotes lielākais kuģis Kharg  šodien aizdedzies un nogrimis Omānas līcī, vēsta Irānas mediji. Visa kuģa apkalpe ir izglābta, taču pašu kuģi nav izdevies glābt no nogrimšanas, vēsta pusoficiālā ziņu aģentūra Fars. Ugunsgrēka cēlonis nav zināms. Irānas mediji ziņo, ka kuģis atradies mācību misijā.

Amazones upes ūdeņi appludinājuši Brazīlijas pilsētu Manausu un citas reģiona apdzīvotās vietas. Zinātnieki aprēķinājuši, ka šie ir vieni no lielākajiem plūdiem gadsimta laikā. Sezonāla ūdens līmeņa celšanas Amazonē ir parasta parādība, taču šoreiz varenās upes ūdens līmenis pacēlies pat 6 metrus virs parastā līmeņa. Cilvēki pilsētas ielās izvietoja laipas, bet citviet vienīgais pārvietošanā līdzeklis ir laivas. Zinātnieki spēcīgās lietavas un ūdens līmeņa celšanos Amazonijas upēs saista ar "La Nina" fenomenu – straumju izmaiņām Klusā okeāna centrālajā un austrumu daļā. 

Turpinām ziņas

Vakar, Jēkabpilī, Bebru mikrorajonā veica asfaltbetona paraugu urbšanu. Piedaloties domes vadībai, uzņēmuma SIA “Ošukalns” pārstāvjiem, pašvaldības atbildīgajiem speciālistiem, kā arī mediju pārstāvjiem, objektā tika paņemti trīs kontrolurbumu  paraugi: Mežrūpnieku ielā 8, Bebru ielā 8 un krustojumā starp Bebru ielu 4 un Bebru ielu 5 - Dūmu un Atmodas ielu krustojumā. Iegūto paraugu pārbaudi veiks Eiropas Savienības sertificēta laboratorija, nosakot asfalta seguma kārtu biezumu, saistvielu saturu un bīdes pretestību. Paredzams, ka urbto paraugu rezultāti varētu būt zināmi nākamajā nedēļā. 

Katru gadu zemeņu audzētavas Latvijā saskaras ar darbaspēka trūkumu. Daļa ogu paliek uz lauka, jo saimniecībās tās nespēj nolasīt. Uzrunātie zemnieki apgalvo, ka šis gads nebūšot izņēmums. Igaunijas zemnieki pērn organizēja pat īpašu viesstrādnieku atgādāšanu uz ogu laukiem. Daži Latvijas zemeņu audzētāji šogad problēmu cenšas risināt, algojot īpašus cilvēkus, kas meklē strādniekus. 

Un vēl

No  sestdienas, 5.jūnija līdz 28.augustam katru sestdienu pilsētā kursēs bezmaksas autobuss maršrutā "Mežaparks-Pils rajons". No pieturas Mežaparks autobuss aties pulksten 10, 12, ;14. un 16.  No Pils rajona autobuss aties pulksten 11, 13, 15, un 17.  Pasažieru uzņemšana un izkāpšana ir paredzēta visās pilsētas autobusu pieturvietās. Jau ziņots, ka arī šogad Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā plīvo Zilais karogs, apliecinot peldvietas ūdens kvalitāti un labiekārtošanu atbilstoši vides prasībām. Jau otro nedēļu peldvietā dežūrē glābēji, ir pieejama arī peldlīdzekļu noma.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzņēmēju organizācijas Saeimai prasa atlikt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu; Augu šķirņu autortiesību jomā Latvijā aizvien ir uzraudzības sistēmas trūkumi; un Kāds bijis maijs sinoptiķu vērtējumā?

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, 53 uzņēmēju organizācijas un nozaru asociācijas ir nosūtījušas atklāto vēstuli Saeimas deputātiem, prasot atlikt minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu sistēmas ieviešanu no 1.jūlija.  Saeimas deputātiem nosūtītajā vēstulē uzņēmēju organizācijas un nozaru asociācijas prasa Saeimas deputātus pieņemt likumprojektu, kas paredzētu minimālo sociālo iemaksu sistēmas spēkā stāšanās termiņa atlikšanu līdz brīdim, kad ekonomika ir atkopusies no Covid-19 krīzes ierobežojumiem, vienlaikus šajā laikā dodot iespēju labot konstatētos sistēmas brāķus.

Par ēdināšanas uzņēmuma AS "Lido" 51% akciju īpašnieku kļuvis "Treeland", kas ir Igaunijas uzņēmējam Ivaram Vendelinam piederošs uzņēmums. Partneris "Lido" piesaistīts, lai uzņēmumam dotu jaunu attīstības vērienu, teikts "Lido" paziņojumā medijiem. "Lido" akciju kontrolpaketes pārdošanas darījuma summa netiek atklāta, jo tā esot konfidenciāla informācija. Kā nākamos attīstības soļus abi uzņēmēji, Gunārs Ķirsons un Ivars Vendelins redz uzņēmuma darbības paplašināšanu ne tikai Baltijā, bet arī Skandināvijā un, iespējams, citviet Eiropā. 

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska medijiem paziņoja, ka tā kā tiek atstādināta no amata, viņa izstāsies no Jaunās konservatīvās partijas.  Viņa norāda, ka politikā gājusi tikai Jaunās konservatīvās partijas valdes pierunāta. Šuplinska uzsver, ka 2,5 gadu laikā paveikusi lielas pārmaiņas savā nozarē un ir neizpratnē, ka tieši savējie nav gatavi sistēmas maiņai. Šuplinska ir ievēlēta Saeimā, un plāno atgriezties deputātes amatā.

Turpinām ziņas

Augu šķirņu autortiesību joma Latvijā likumiski ir sakārtota, bet realitātē sistēmā ir trūkumi, jo būtībā nav nevienas iestādes, kas veic uzraudzību, uzskata eksperts. Līdz ar Covid-19 pandēmiju un stādu aktīvāku pārdošanu internetā problēmas izgaismojas vēl spilgtāk un autortiesību jomas sakārtošana kļūst aizvien aktuālāka. Turklāt augu šķirņu autortiesību jomā problēmas ir ne tikai Latvijā, bet Eiropā kopumā. Ja augu patvaļīga pavairošana notiek mazos apjomos, tad tas negrauj tirgu, bet brīdī, kad tas notiek lielos apjomos vairumtirdzniecībā, tad tirgū godīga konkurence tiek ietekmēta. Lielie audzētāji no Eiropas, kuriem ir attīstīti eksporta tirgi, apvienojas un viņiem ir savi uzraudzības dienesti, bet kopumā vienota uzraudzības sistēma nepastāv nedz Eiropā, nedz Latvijā.

Ar mērķi saglabāt un izglābt bioloģiski vērtīgās pļavas, Latvijas Dabas fonds jau ceturto gadu tajās izmitina mobilo ganāmpulku, kas sastāv no 120 skotu šķirnes govīm.  Bioloģiski vērtīgie zālāji  Latvijā ir ļoti sarūkoša vērtība, kuras pastāvēšana nav iespējama bez ganīšanas vai pļaušanas. Šobrīd bioloģiski vērtīgās pļavas veido vien 0,7% no Latvijas teritorijas un tie ir tikai 47 tūkstoši hektāri.  Salīdzinājumam: pagājušā gadsimta sākumā šādas pļavas klāja 30% mūsu zemes. Latvijā ir 10 pļavas, kas ik gadu tiek noganītas ar mobilā ganāmpulka palīdzību. Šobrīd ganāmpulkā, kas tiek pārvietots no vienas pļavas uz citu, ir 120 govis. Mobilais ganāmpulks ir sadalīts 10 nelielās vienībās, kur katrs  govju bars nogana vidēji trīs četras pļavas sezonā. Kad vienā pļavā viss apēsts, govis tiek vestas uz nākamo.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā turpināsies gaisa temperatūras paaugstināšanās, gaidāmi daži lietus un negaisa mākoņi, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Katru dienu gaisa temperatūra pakāpsies aptuveni par grādu augstāk, šīs nedēļas beigās un nākamnedēļ iespējams karstums līdz +28 grādiem. Pēcpusdienās veidosies atsevišķi lietus mākoņi, lokāli gaidāmas pērkona lietusgāzes. Prognozes jūnija vidum pagaidām ir dažādas - iespējams gan karsts, gan vēss un lietains laiks.

Otro gadu pēc kārtas maija vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija zem normas, tomēr šā gada maijs bija grādu siltāks nekā pērn, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī bija +10,6 grādi jeb 0,8 grādi zem normas, savukārt pērn šis rādītājs bija tikai +9,5 grādi. Maksimālā gaisa temperatūra aizvadītajā mēnesī bija +28,1 grāds 12.maijā Ainažos, bet minimālā gaisa temperatūra bija -4,5 grādi 2.maijā Mērsragā. Mēneša gaitā tika pārspēti trīs aukstuma un septiņi siltuma rekordi. Ar vidējo nokrišņu daudzumu 88 milimetri jeb 181% no normas šā gada maijs kļuva par mitrāko pēdējos gados. 

Atstājiet komentāru