2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kurā iedzīvotāju grupā latvijā ir vislielākais valcinēto skaits? Jēkabpils novadā iepriekšbalsošanā savu izvēli izdarījuši 4,99% balsstiesīgo vēlētāju; un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī ieviests audiogids

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārtikas un ēdināšanas zaļā publiskā iepirkuma pārbaudēs neatbilstības konstatētas 40% gadījumu; Vēlēšanas Varakļānu un Rēzeknes novados izsludina 11.septembrī; un Latvijā iestājusies meteoroloģiskā vasara.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Onkoloģijas plāns 2022.–2024. gadam izmaksās ap 380 miljoniem eiro; Aknīstē kontrolpirkuma laikā atklāj nelegālā alkohola tirdzniecības vietu; Un Saistībā ar vēlēšanām Jēkabpilī pie Tautas nama būs slēgta satiksme.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kurā iedzīvotāju grupā latvijā ir vislielākais valcinēto skaits? Jēkabpils novadā iepriekšbalsošanā savu izvēli izdarījuši 4,99% balsstiesīgo vēlētāju; un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī ieviests audiogids

Saeimas vairākums sēdē ceturtdien atbalstīja izmaiņas valdības sastāvā un apstiprināja jaunos ministrus –  Jāni Vitenbergu ekonomikas ministra, Mariju Golubevu iekšlietu ministres, Anitu Muižnieci izglītības un zinātnes ministres un Gati Eglīti labklājības ministra amatā. Parlaments par ministru iecelšanu lēma visu dienu, un jaunieceltajiem ministriem nācās uzklausīt arī pārmetumus par pieredzes trūkumu. 

Plānots, ka jau nākamnedēļ mandātu uz laiku varētu nolikt Golubeva un viņas vietā Saeimā varētu iekļūt Māris Mičerevskis, kurš  pirms tam sašķēla politiskā spēka frakciju Rīgas domē. Saeimas deputāta mandātu atkal saņems izglītības ministre Ilga Šuplinska, bet zaudēs Andris Kazinovskis, kurš uz laiku pildīja viņas pienākumus. Saeimā atgriezīsies arī  labklājības ministre Ramona Petrāviča, bet mandātu zaudēs Edgars Kronbergs. Bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Saeimā ievēlēts nebija.

Vismaz pirmo poti Covid-19 vakcīnai saņēmis jau vairāk nekā pusmiljons Latvijas iedzīvotāju, vairāk nekā 270 tūkstoši saņēmuši arī otro vakcīnas devu. Vislielākais vakcinēto personu īpatsvars – 40% – ir vecuma grupā no 65 līdz 85 gadiem. Bet līdz kolektīvajai imunitātei, kuru – eksperti lēš – var sasniegt, ja vakcinēti 60 līdz 80% iedzīvotāju, vēl tālu.

Jau tuvākajos gados Latvijas un citu Eiropas valstu iedzīvotāji varēs izmantot e–parakstu ne tikai savā valstī, bet arī visās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Ar šādu priekšlikumu ceturtdien nāca klajā Eiropas Komisija. Tā vēlas izveidot vienotu elektroniskās identifikācijas standartu visās ES dalībvalstīs. Nepieciešamību pēc eparakstiem aktualizējusi Civid-19 pandēmija. Latvijas e-parakstu šobrīd lielākoties var izmantot tikai mūsu valsts teritorijā un atsevišķos gadījumos arī Igaunijā. Līdzīga situācija ir arī citviet Eiropā. Tikai 14% valsts pakalpojumu sniedzēju Eiropā ļauj izmantot ārzemēs izsniegtu e-parakstu. Eiropas Komisija vēlas to mainīt un radīt vienota parauga e-parakstu, ko varēs izmantot sabiedrisko pakalpojumu saņemšanai visur Eiropā.

Ziloņu pulks, kas nezināmu iemeslu dēļ sācis ceļu no Ķīnas dienvidiem uz ziemeļiem, tagad  tuvojas valsts dienvidrietumu Juņnaņas provinces galvaspilsētai, un vietējie iedzīvotāji ir satraukti par dzīvnieku iespējamo ierašanos blīvi apdzīvotajā vietā. Vietējās varasiestādes slēgušas vairākus ceļus un pat rajonus, brīdinot iedzīvotājus par migrējošo ziloņu pulku, kas izbēguši no dabas rezervāta Sjišangbannā. Joprojām nav īsti skaidrs, kas mudinājis dzīvniekus pamest savu dabisko dzīvesvietu un doties uz ziemeļiem. Ziloņi mērojuši gandrīz 500 kilometru pa lielceļiem un labības laukiem, atstājot aiz sevis postījumus. Tas radījis aptuveni miljona eiro finansiālus zaudējumus. Ziloņus izseko ar droniem un novērošanas kamerām, lai novērstu sadursmes ar cilvēkiem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā līdz 3.jūnijam, izmantojot iespēju iepriekšbalsošanā, bija nobalsojuši tūkstoš 583 jeb 4,99% balsstiesīgo vēlētāju. Jēkabpils novadā ir 31 tūkstotis 739 balsstiesīgie iedzīvotāji. Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka visaktīvākie balsotāji bijuši iecirknī, kas izvietots Jēkabpils Tautas namā, kur savu izvēli jau izdarījuši 269 vēlētāji. Tikmēr viszemākā vēlētāju aktivitāte novērota vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Kalna pagasta pārvaldē. Šeit iepriekšbalsošanā savu izvēli izdarījuši tikai pieci vēlētāji. Iepriekšējā balsošana atsāksies šodien no pulksten vieniem dienā līdz astoņiem vakarā. Savukārt vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, rīt - 5. jūnijā, būs no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā.

Šonedēļ Jēkabpils reģionālās slimnīcas Ambulatorās daļas jeb poliklīnikas ēkas apkārtnē uzsākti vides pieejamības uzlabošanas darbi, proti, ārējo kāpņu un lieveņu pārbūve, kā arī tiks izveidota jauna pandusa konstrukcija. Tāpat tiks likvidētas šaurākās no galvenajām kāpnēm, bet vecā betona paneļu seguma vietā paredzēts ieklāt bruģakmeņa segumu. Vēsturiskā betona baseina konstrukcija tiks saglabāta un tajā tiks ierīkoti apstādījumi. Pie poliklīnikas ēkas izvietos arī jaunus solus un atkritumu urnas.

Tā kā šobrīd darbu zona ir nožogota, aicina poliklīnikas apmeklētājus izmantot divas esošās uzbrauktuves, kas atrodas paralēli ēkas fasādei, un nepārvietoties pa Stadiona ielas braucamo daļu.

Un vēl

Nacionālā botāniskā dārza Salaspilī apmeklētāji augu valstību tagad var iepazīt,  klausoties audiogidu savā viedtelefonā. Audiogids dod brīvību apmeklētājam nesteidzīgi izstaigāt piecas takas āra ekspozīcijā un oranžērijā un klausīties stāstus par augiem. Ienākot botāniskajā dārzā Salaspilī, apmeklētājus sagaida stends – instrukcija, kā tikt pie audiogida. Audiogids piedāvā iziet raibo taku, ziedu taku, oranžēriju, dendrologa taku un saimnieka taku un izstāstīs stāstus par 100 objektiem – ne tikai par augiem un kokiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārtikas un ēdināšanas zaļā publiskā iepirkuma pārbaudēs neatbilstības konstatētas 40% gadījumu; Vēlēšanas Varakļānu un Rēzeknes novados izsludina 11.septembrī; un Latvijā iestājusies meteoroloģiskā vasara.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājs Oskars Āboliņš no jaunās iekšlietu resora politiskās vadības – iekšlietu ministres Marijas Golubevas – sagaida jau iesākto darbu turpināšanu, tajā skaitā vēl izstrādes stadijā esošās VUGD darbinieku atalgojuma pieauguma koncepcijas turpmāku virzību. Āboliņš intervijā Latvijas Televīzijai atzina, ka VUGD ir aktuāla trīs jautājumu risināšana, kas saistīti ar ugunsdzēsēju glābēju atalgojuma celšanu, tehniskā nodrošinājuma un infrastruktūras uzlabošanu.

Pērn pārtikas un ēdināšanas zaļā publiskā iepirkuma pārbaudēs neatbilstības konstatētas 40% gadījumu. Tajā skaitā bijuši arī krāpšanās gadījumi, Latvijas produkta vietā piegādājot citu valstu izcelsmes pārtiku. Lauksaimniecības kooperatīvi aicina pastiprināt Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudes, taču dienests norāda uz finansējuma trūkumu un aicina pašvaldības un to iestādes uzraudzīt arī iepirkumu izpildi. Pērn notika 455 “zaļā iepirkuma” pārbaudes, 40% gadījumu – neatbilstības, tajā skaitā norādot nepareizu produkta izcelsmes valsti. PVD norāda, ka šogad Covid-19 dēļ pārbaužu, visticamāk, būs mazāk.

Baltkrievijas valsts televīzija ceturtdienas vakarā pārraidīja interviju ar aizturēto opozīcijas medija "Nexta" bijušo galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kurā viņš paziņoja, ka atzinis savu vainu nesankcionētu akciju organizēšanā. Savukārt Protaseviča tēvs pauda pārliecību, ka viņa dēls interviju sniedzis fiziska un psiholoģiska spiediena ietekmē. Viņš piebilda, ka dēlam jau piecas dienas neļauj tikties ar advokātu.

Turpinām ziņas

Centrālās vēlēšanu komisija šodien izsludināja pašvaldību vēlēšanu sarīkošanu Rēzeknes un Varakļānu novados 11.septembrī. Šajos vēlēšanu apgabalos no jauna notiks kandidātu sarakstu iesniegšana un citi vēlēšanu norises procesi. 

Rīgas festivāls šogad izskanēs no 11. jūnija līdz 10. jūlijam. Koncertos varēs dzirdēt spilgtākos Latvijas mūziķus un kolektīvus – Latvijas Radio kori, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio bigbendu, Rīgas Saksofonu kvartetu, pianistu Vestardu Šimku, klavesīnisti Ievu Salieti, pianisti Agnesi Egliņu, dziedātāju Intaru Busuli. Koncertos skanēs Imanta Kalniņa mūzikas stāsti, džeza standarti, dažādu laikmetu klaviermūzika, beļģu un franču baroka šedevri, kā arī vairāki jaundarbi. Festivāla koncertus klausītāji varēs apmeklēt klātienē.

Un vēl

No 2.jūnija diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir augstāka par +15 grādiem - iestājusies meteoroloģiskā vasara, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Meteoroloģiskā vasara sākas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra pārsniedz +15 grādus. Atbilstoši laika prognozēm vasarai atbilstošs siltums noteikti saglabāsies arī tuvākajās dienās. Sestdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +22..+25 grādiem, svētdien kļūs vēl par grādu siltāks. Galvenokārt valsts austrumu daļā veidosies daži lietus un negaisa mākoņi, prognozē sinoptiķi. 

Nākamnedēļ Latvijā palielināsies gaisa mitrums, tādēļ būs vairāk lietus un negaisa mākoņu. Tie visbiežāk veidosies valsts austrumu novados, savukārt sausākais un saulainākais laiks gaidāms jūras tuvumā. Maksimālā gaisa temperatūra saulainākajās dienās būs +23..+28 grādi, mazāk piekrastē, un naktīs gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs +10 grādiem. Vēji pārsvarā būs lēni, brīžiem iestāsies bezvējš, naktīs vietām veidosies migla. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi no 15.jūnija gaidāms vēsāks laiks.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Onkoloģijas plāns 2022.–2024. gadam izmaksās ap 380 miljoniem eiro; Aknīstē kontrolpirkuma laikā atklāj nelegālā alkohola tirdzniecības vietu; Un Saistībā ar vēlēšanām Jēkabpilī pie Tautas nama būs slēgta satiksme.

Cilvēkam, saskaroties ar onkoloģisku slimību, ir jābūt nodrošinātai pilnīgai informācijai, savlaicīgi jāsaņem nepieciešamie diagnostikas izmeklējumi un piemērotākā ārstēšana, jāsaņem psihoemociāls atbalsts un rehabilitācija, kā arī nepieciešamības gadījumā paliatīvā aprūpe. To paredz Veselības ministrijas izstrādātais Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2022. līdz 2024. gadam. Ministrijas aplēses liecina, ka ieceru realizēšanai būs nepieciešami vismaz 380 miljoni eiro. Jau ziņots, ka Latvijā ļaundabīgie audzēji ir otrs biežākais nāves cēlonis iedzīvotāju vidū, veidojot apmēram piekto daļu no visiem nāves cēloņiem. Ik gadu aptuveni 11 000 Latvijas iedzīvotāju tiek diagnosticēts ļaundabīgais audzējs, un aptuveni 6000 ik gadu nomirst ļaundabīgo audzēju dēļ. 

Sestdien ir pašvaldību vēlēšanas un, kā ik reizi, izskan aicinājumi tajās piedalīties iespējami plašam vēlētāju pulkam. Šīs vēlēšanas iezīmīgas ar jauno novadu izveidi. Eksperti uzsver – ikkatra balss būs nozīmīga, ievēlot arī apvienoto novadu vadītājus turpmākajiem četriem gadiem.  Turpmāk 119 pašvaldību vietā būs 43, vai reforma veicinās aktivitāti – grūti prognozēt. Pēdējo 15 gadu laikā aktivitāte vēlēšanās bijusi no 45% līdz 53%. Politologi norāda, ka dalība vēlēšanās ir iespēja savam novadam nekļūt par apvienotās vietvaras nomali. Centrālā vēlēšanu komisija aicina vēlētājus, piedaloties vēlēšanās, izmantot savu ietekmi un norāda, ka Covid-19  nav iemesls nedoties balsot, jo iecirkņos ir visi drošības pasākumi.

Šī gada pašvaldību vēlēšanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nepieredzēti bieži pats saskatījis gadījumus un no iedzīvotājiem saņēmis informāciju par iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai. KNAB patlaban sācis astoņus administratīvā pārkāpuma procesus par iespējamu pašvaldību institūciju administratīvo resursu izmantošanu. Iespējamie pārkāpumi visbiežāk saistīti ar veidu, kādā pašvaldības pasniedz informāciju par pašvaldību un tās paveikto dažādos informācijas izplatīšanas kanālos, tajā skaitā informatīvajos izdevumos, tīmekļa vietnē un sociālajos tīklos, kā arī ar attālināto sēžu videotranslācijās. Jau ziņots, ka šodien un sestdien priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta. 

Valsts policijas darbinieku un citos iekšlietu dienestos strādājošo atalgojums nav konkurētspējīgs, un tam jāpieaug iespējami drīz. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda jaunā iekšlietu ministre Marija Golubeva. Viņa sacīja, ka pirms stāšanās amatā šis jautājums ir pārrunāts ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu. Vienlaikus Golubeva atzina, ka ir arī citas lietas, kas ir jādara iekšlietu resorā, piemēram, policistu nodrošināšana ar mūsdienīgām tehnoloģijām un ekipējumu. Tāpat zināms par sliktajiem policistu darba apstākļiem iecirkņos. Aktuāls jautājums ir arī par policistu izglītošanu. Taču Golubeva nav pārliecināta, vai tālab būtu jāveido jauna policijas akadēmija.  

Sociālā uzņēmējdarbība Latvijā ir attīstītāka nekā kaimiņvalstīs, jo Latvijā ir gan definēts sociālās uzņēmējdarbības jēdziens, gan krietni sakārtotāki likumi šīs uzņēmējdarbības formas īstenošanai. Tā norāda Latvijas sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Regita Zeiļa. Šodien norisinājās pirmais “Baltijas – Lielbritānijas sociālās uzņēmējdarbības forums”, kurā runāja par sociālās uzņēmējdarbības situāciju valstīs, dalījās pieredzē un aktualizēja iespējamo abu valstu sadarbību.

Turpinām ziņas

Ceturtdien, 3. jūnijā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa amatpersonas, veicot kontrolpirkumu, lai identificētu personas, kuras veic nelegālu akcīzes preču tirdzniecību, Aknīstē kādā privātmājā izņēma aptuveni 250 litrus nelegāla alkohola, 2 nelegālā alkohola ražošanai nepieciešamās ierīces un vairāk nekā 7000 eiro skaidrā naudā. Policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess.   Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Pieprasījums pēc bērnu nometnēm nemainīgi augsts arī šogad, bet vecākiem varētu būt jāšķiras no lielākas naudas summas nekā citus gadus. Nometnēm atļauts sākt darbu no 14. jūnija ar dažādiem ierobežojumiem, piemēram, grupā nedrīkst būt vairāk par 20 cilvēkiem un visiem jābūt testētiem. Tā kā pieprasījums ir lielāks nekā piedāvājums, daļai bērnu šogad nāksies palikt aiz strīpas.  Šobrīd nometņu rīkotājiem ir saspringts laiks – jāpielāgo drošības nosacījumi. Turklāt gan darbiniekiem, gan dalībniekiem iepriekš būs jāveic siekalu testi. Lielākoties nometņu rīkotāji šobrīd ir gatavi strādāt ar esošajiem nosacījumiem, taču cer, ka drīzumā tos atvieglos.

Un vēl

Sakarā ar pašvaldību vēlēšanām šodien no pulksten deviņiem vakarā līdz rīt rīta pulksten septiņiem būs  slēgta autotransporta kustība Jēkabpils Tautas nama teritorijā no Vecpilsētas laukuma 3 līdz Katoļu ielai.

Atstājiet komentāru